Ένας Browser για κάθε σελίδα με το ice

Ένας Browser για κάθε σελίδα

Ένας “Site Specific Browser” ή SSB είναι ένας περιηγητής που βλέπει μια μόνο σελίδα. Ένα site στο Web σήμερα μοιάζει πολύ με μια web εφαρμογή, οπότε γιατί να μην το έχουμε σαν μια απλή εφαρμογή στο desktop;

Το ice είναι μια μικρή εφαρμογή που έρχεται με την διανομή Peppermint OS και μας επιτρέπει να κάνουμε κάθε site μια εφαρμογή. Σαν μηχανή θα χρησιμοποιήσει όποιον browser θέλουμε αρκεί να είναι ένας από τους Chrome, Chromium, Firefox, ή Vivaldi.

Ποια είναι η διαφορά με τα “Application Shortcuts” του Chromium;
Με μια πρώτη ματιά κάνουν το ίδιο πράγμα, αλλά δεν έχουν καλή ενσωμάτωση με την επιφάνεια εργασίας και τα μενού. Επίσης δεν υπάρχει κάποιος απλός τρόπος να τα αφαιρέσουμε. Για να μην αναφέρω το γεγονός πως είναι μόνο γιατο Chromium.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής είναι πως έχουμε καλύτερη εκμετάλλευση του χώρου της οθόνης, μια καλή ενσωμάτωση της “εφαρμογής” στην επιφάνεια εργασίας και καλύτερη ασφάλεια μιας και κάθε σελίδα έχει το δικό της προφίλ. Η μέθοδος αυτή είναι πολύ χρήσιμη για ηλικιωμένους που απλά θέλουν να μπαίνουν σε 2-3 σελίδες και τα bookmark τους πέφτουν δύσκολα.

Εγκατάσταση

Έκανα την εγκατάσταση απο αυτό το αποθετήριο με το gdebi. Για Arch based διανομές υπάρχει στο AUR. Για άλλες διανομές κατεβάστε τον κώδικά από εδώ και βάλτε τα αρχεία στους κατάλληλους καταλόγους. Είναι μια απλή εφαρμογή σε Python και θέλει μόνο το gtk-3.

Χρήση

Ας κάνουμε αυτό το φόρουμ μια εφαρμογή. Τρέχουμε το ice και δίνουμε τίτλο και URL. Επιλέγουμε το εικονίδιο που θέλουμε ή πατάμε το Use site favicon.

image

Στην συνέχεια το τρέχουμε από το μενού. Επιπλέον μπορούμε να το προσθέσουμε στην κάτω μπάρα ή στην επιφάνεια εργασίας. Και ιδού το αποτέλεσμα !

Αφαίρεση καποιας εφαρμογής web : Εξίσου εύκολα

image

Κάτω από το καπάκι

Θα φτιάξει ένα προφίλ για το Browser της επιλογής μας και ένα αρχείο desktop σαν το παρακάτω με μια σωστή wm_class. Στο παράδειγμα μας θα μοιάζει σαν το παρακάτω:

[Desktop Entry]
Version=1.0
Name=Linux User
Comment=Linux User (Ice SSB)
Exec=firefox --class ICE-SSB-linuxuser 
       --profile /home/talos/.local/share/ice/firefox/linuxuser 
       --no-remote https://linux-user.gr
IceFirefox=linuxuser
Terminal=false
X-MultipleArgs=false
Type=Application
Icon=/home/talos/.local/share/ice/linuxuser.png
Categories=GTK;Network;
MimeType=text/html;text/xml;application/xhtml_xml;
StartupWMClass=ICE-SSB-linuxuser
StartupNotify=true

Μια χρήσιμη εφαρμογή

Φτιάξτε “Site Specific Browsers” για την τράπεζα ή το gmail. Και ένα μεγάλο μπράβο στο Peppermint OS για αυτό το χρήσιμο εργαλείο. Το Peppermint OS έρχεται με πολλά έτοιμα SSBs :

image

Πηγή: https://peppermintos.com/guide/ice/

11 Likes

Μόλις το δοκίμασα και έκανα αμέσως ένα Youtube web app, λόγο ιδιαιτεροτητας του youtube, επείδη καταναλώνει πολλούς πόρους και μπορεί κάποια στιγμλη να φάει την φρίκη του και να σέρνει όλοκληρο τον browser είναι καλό να τρέχει ξεχωριστά λαι να μην μπλέκει με τον βασικό σου browser που εκει μπορεί να κάνεις μια δουλειά ;)

*Μέχρι και ublock origin του πρόθεσα για τις διαφημίσεις

Γιαν να προσθέσουμε Adds-ons σε μια web app στον Firefox στην δική μου περίπτωση, o πιο σύντομος τρόπος είναι μεταβούμε στον Add-ons Manager, αυτο γίνετε πολύ απλά με τον συνδιασμό Alt+Shift+A έτσι θα ανοίξει το γνωστό σε όλους μας μενού για την διαχείριση των extensions, themes, plugins έπειτα επιλέγουμε την κατηγορία extensions και Find more adds-ons και αμέσως θα ανοίξει η σελίδα με τα προσθετα του Firefox.

4 Likes

Η ομάδα του LinuxMint ανακοίνωσε σήμερα το WebApp Manager την εξέλιξη του ice σε συνεργασία με την ομάδα του Peppermint. Υπάρχει χωρισμός ανάμεσα στο backend και το frontend της εφαρμογής, ώστε να μπορούν τα δυο λειτουργικά, αν θέλουν να έχουν διαφορετικά GUI. Επίσης θα έχει πολύ καλύτερα εικονίδια και δυνατότητα στο Firefox να είναι ορατή η γραμμή διευθύνσεων. Όλα αυτά με ένα επανασχεδιασμένο UI.


image image

Πηγή: https://blog.linuxmint.com/?p=3960

5 Likes