Πόσοι Linux browsers υπάρχουν; Ένας κατάλογος

browsers

Στο παρόν, η αναφορά έγκειται στο πόσοι και ποιοι, browsers είναι διαθέσιμοι για Linux.
ΔΕΝ αποτελεί πρόταση και, σε προσωπικό επίπεδο, είμαι κατά των προτάσεων του στυλ: «Top best Linux browsers» και λοιπά.

ΔΕΝ αναφέρομαι σε «σοβαρούς» ή «μη σοβαρούς», δεν αναφέρομαι σε επί μέρους στοιχεία όπως ασφάλεια, εμπιστευτικότητα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Σκοπός είναι η παρουσίαση, έστω και επιγραμματικά, όλων (κατά το δυνατόν) των λογισμικών του είδους.
Και μη βιαστείτε να βγάλετε το συμπέρασμα πως η σειρά είναι φθίνουσα, ούτε πως η αριθμημένη λίστα σημαίνει σπουδαιότητα.

:linux: Θα δείτε τις εξής κατηγορίες:

  1. Browsers για Web Apps.
  2. Text based Browsers.
  3. Keyboard based Browsers.
  4. P2P based Browses.
  5. TOR based Browses.
  6. Σύγχρονοι μεγάλοι Βrowsers (Firefox και Chromium based).
  7. Desktop environment Browsers.
  8. Ελαφρείς και μινιμαλιστικοι Browsers.
  9. Σύγχρονοι μικρότεροι (όχι τόσο γνωστοί) Browsers.
  10. Ειδικευμένοι Browsers (για debelopers, για gaming, για blockchain).
  11. Live διανομές με browsers, για κιόσκια.
  12. Browsers που δεν αναπτύσσονται πια αλλά διαθέτουν «ιστορικά» αρχεία.

Πριν περάσουμε όμως, στους καθεαυτού Web Browsers, μια μικρή αναφορά σε κάποιους επιμέρους:

- Browsers για Web Apps:

1. Tangram Browser:

Έχει σχεδιαστεί για να οργανώνει και να εκτελεί τις εφαρμογές σας στο Web. Κάθε καρτέλα είναι επίμονη και ανεξάρτητη. Μπορείτε να ορίσετε πολλές καρτέλες με διαφορετικούς λογαριασμούς για την ίδια εφαρμογή.
Δηλαδή, επιλέγετε εσείς ποιες ιστοσελίδες θέλετε να έχετε ως ξεχωριστές.
Κάτι αντίστοιχο με το Web Apps που είναι ενσωματωμένο σε κάποιες εκδόσεις του Linux Mint.

2. Biscuit:

Κάνει ακριβώς το ίδιο με τον Tangram αλλά δε ξέρω πόσο συχνά ενημερώνεται.
Κάπου είχα διαβάσει πως ο δημιουργός του θα επεμβαίνει μόνο και αν χρειάζεται.

3. Web Catalog (Spases):

Όμοια με τα προηγούμενα, επιτρέπει την ανάγνωση δικτυακών εφαρμογών και ιστοσελίδων σε τακτοποιημένες συλλογές.

4. Station:

Ένα έξυπνο πρόγραμμα περιήγησης που ομοίως επιτρέπει να έχετε σε ένα ενιαίο μέρος για όλες τις εφαρμογές Ιστού που χρησιμοποιείτε συχνά.

5. Janus Workspace:

Επιτρέπει τη δημιουργία συντομεύσεων από ιστοσελίδες, με πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης και εμφάνισης, προσπαθώντας να είναι πιο ελαφρύ από έναν συμβατικό browser.

6. Wavebox:

Και αυτό κάνει το ίδιο αλλά η free έκδοση είναι περιορισμένη. Κλειστού κώδικα.

7. Pennywise:

Σας επιτρέπει να ανοίγετε διευθύνσεις URL σε ένα αιωρούμενο παράθυρο που παραμένει πάντα στην κορυφή. Κληρονομήθηκε από το MacOS.

8. Compy:

Φιλικό μίνι πρόγραμμα περιήγησης για να καρφιτσώσετε πάνω από οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή, συνεχίζοντας να κάνετε ο,τιδήποτε άλλο στον υπολογιστή σας.

- Text based Browsers:

1. Lynx:

Το Lynx είναι ένας text web browser ο οποίος τρέχει μέσω του τερματικού (bash ή όπως θέλετε πείτε το). Δημιουργήθηκε το 1992 και η χρήση του είναι πολύ απλή.
Το γιατί να χρησιμοποιήσει, τη σήμερον ημέρα, κάποιος έναν text browser δε ξέρω, Ίσως από περιέργεια, ίσως επειδή θέλει να αξιοποιήσει, για συναισθηματικούς λόγους, ένα παμπάλαιο μηχάνημα οπότε από το ολότελα καλή κι΄ η Παγαγιώταινα.

2. Εlinks:

Όμοια και αυτό είναι ένα πρόγραμμα περιήγησης WWW σε λειτουργία κειμένου, που υποστηρίζει χρώματα, απόδοση πινάκων, λήψη στο παρασκήνιο, διεπαφή διαμόρφωσης βάσει μενού, περιήγηση με καρτέλες και λεπτό κώδικα.

3. Links:

Το Links, επίσης ένας text browser, είναι ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού με γραφικά και λειτουργία κειμένου.
Έχει σχεδιαστεί για χρήστες που θέλουν να διατηρήσουν πολλά τυπικά στοιχεία γραφικών διεπαφών χρήστη (αναδυόμενα παράθυρα, μενού κ.λπ.) σε περιβάλλον μόνο κειμένου.

4. Links2:

Και αυτός είναι ένας text browser αλλά με περισσότερα χαρακτηριστικά μπορώντας να παρουσιάσει ακόμα και εικόνες.

5. Netrik:

Άλλος ένας, πιο νέος, text Browser.

6. W3m:

Επίσης text Browser, από τους πρώτους του είδους που με λίγα extensions αυξάνονται οι δυνατότητές του.

7. Edbrowser:

Άλλος ένας command line browser που πρόκειται για ένα συνδυασμό προγράμματος επεξεργασίας, προγράμματος περιήγησης και προγράμματος-πελάτη αλληλογραφίας που βασίζεται 100% σε κείμενο.

8. Vieb:

Μια από τα ίδια, αλλά βασίζεται στο Vim και είναι δημιουργημένο με Electron.

Υπάρχει και το s-search που επιτρέπει την αναζήτηση στο Web από το τερματικό. Απλώς ανοίγει τα links στο προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησής σας.

- Keyboard based Browsers:

1. Nyxt:

Το Nyxt είναι ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα περιήγησης ιστού που έχει σχεδιαστεί για power keyboard users. Μπορείτε να περιηγηθείτε στον Ιστό χρησιμοποιώντας συντομεύσεις πληκτρολογίου.

2. Qutebrowser:

Με ελάχιστο gui, βασίζεται και αυτός στο πληκτρολόγιο και έχει εμπνευστεί από browsers addons όπως τα Vimperator/Pentadactyl.

3. jumanji:

Η ιδέα πίσω από το jumanji είναι ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού που παρέχει μια μινιμαλιστική διεπαφή εξοικονόμησης χώρου, καθώς και μια εύκολη χρήση που εστιάζει κυρίως στην αλληλεπίδραση με το πληκτρολόγιο.

4. Vimb

Το Vimb είναι ένα γρήγορο και ελαφρύ πρόγραμμα περιήγησης, όπως το vim που βασίζεται στη μηχανή webkit και στην εργαλειοθήκη GTK. Είναι modal όπως το εξαιρετικό πρόγραμμα επεξεργασίας vim και επίσης διαμορφώνεται εύκολα κατά τη διάρκεια του χρόνου εκτέλεσης. Το Vimb είναι κυρίως για πληκτρολόγιο και δεν σας αποσπά την προσοχή από την καθημερινή σας εργασία.

5. Uzbl:

Mινιμαλιστικό πρόγραμμα περιήγησης σχεδιασμένο για απλότητα και συμμόρφωση στη φιλοσοφία του Unix.
Αν και δεν αναπτύσσεται πλέον αξίζει να δοκιμαστεί καθώς πρόκειται για τους πιο εύχρηστους keyboard browsers.

-Σύγχρονοι Browsers:

Και εδώ θα αρχίσω από δυο πιο ειδικευμένους:

- P2P Browsers:

1. Beaker Browser:

Πρόκειται για έναν Browser που βασίζεται σε αυτό που ευελπιστώ πως θα είναι το άμεσο μέλλον του Web, δηλαδή στην αποκεντρωμένη δικτύωση P2P.
Έχει πάντως τη δυνατότητα εναλλαγής προβολής ώστε να χρησιμοποιηθεί και σε https.
-Δείτε αναλυτικότερα:
https://web.archive.org/web/20220125185819/https://osarena.net/beaker-dimioyrgiste-monoi-sas-to-p2p-diadiktyo/

2. Galacteek:

Το Galacteek είναι ένα απλό πρόγραμμα περιήγησης και toolbox που βασίζεται σε Qt5 για το δίκτυο IPFS peer-to-peer. Περιέχει εργαλεία για πρόσβαση και δημοσίευση περιεχομένου μέσω IPFS και σας επιτρέπει να κάνετε ερωτήματα αναζήτησης με τη μηχανή αναζήτησης ipfs-search.com.

στο ίδιο πνεύμα κινείται και ο Local Browser, με τη διαφορά πως είναι δημιουργημένος με Εlectron. Τώρα, αν έχει σταματήσει ή αναπτύσσεται αργά, λόγω της ιδιαιτερότητάς του δε ξέρω.

-Browsers για το δικτυο TOR:

1. TOR Browser:

Ένας ειδικά διαμορφωμένος Firefox για το δίκτυο TOR με τον οποίο μπορείτε να κάνετε επίσκεψη και στο Deep Web, δηλαδή σε .onion sites.

2. Elza Browser:

Ιδιωτικό, γρήγορο και μινιμαλιστικό πρόγραμμα περιήγησης ιστού βασισμένο σε Electron με ενσωματωμένο Τor.

«Κλασσικοί» Browsers:

1. Firefox:

Δεν χρειάζεται συστάσεις, είναι ο default στις περισσότερες διανομές διανομές Linux και μια από τις μεγαλύτερες αξίες του είναι τα πρόσθετα που διατίθενται αυξάνοντας τις δυνατότητές του.

Όποιος είναι πιο τολμηρός μπορεί να δοκιμάσει και τη Nighty Εdition που έχει πάντα τα πιο νέα – και υπό ανάπτυξη – χαρακτηριστικά. Με τις εκδόσεις Unbranded δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθείτε παρά εκτός και αν είστε έμπειροι ή, απλά θέλετε να πειραματιστείτε. Για εκτεταμένη υποστήριξη, όπως λ.χ σε εταιρείες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την έκδοση ESR

Θα συνεχίσω με τα forks του Firefox πριν περάσω στους υπόλοιπους:

2. Libre Wolf:

Κατά την προσωπική μου άποψη, ένα από τα καλύτερα πιρούνια (για να το πούμε και στα ελληνικά Γκουγκλοτρανσλέτικα) του Firefox. Επικεντρωμένος στην ιδιωτικότητα έχει κόψει από προεπιλογή ακόμα και τις αποστολές προς τη Mozilla.
Συνιστάται η εγκατάσταση των πρόσθετων που προτείνει για μεγαλύτερη ιδιωτικότητα.

3. FireDragon:

Ένα fork του fork, δηλαδή του LibreWolf. Διαθέτει προσαρμοσμένη επωνυμία και βελτιωμένη ενσωμάτωση KDE με OpenSUSE patches και kifredragonhelper.
Έρχεται με προσθήκη των Ublock Origin, Canvasblocker, Dark Reader, ClearURLs και Tabliss. Το FireDragon παραμένει συγχρονισμένο με τις αλλαγές του LibreWolf και του Plasmafox.

4. Pale Moon:

Βασίζεται στο Goanna, δηλαδή στη μηχανή του πάλαι ποτέ Firefox Geko με προσεκτικά επιλεγμένες λειτουργίες και βελτιστοποιήσεις για τη βελτίωση της σταθερότητας του προγράμματος περιήγησης και της εμπειρίας χρήστη. ενώ προσφέρει πλήρη προσαρμογή και μια αυξανόμενη συλλογή επεκτάσεων και θεμάτων για να κάνετε το πρόγραμμα περιήγησης πραγματικά δικό σας.

Η ίδια ομάδα έχει δημιουργήσει και τον επίσης Firefox based (XUL) Basilisk που όμως σταμάτησε να τον αναπτύσσει τον Δεκέμβριο του 2021, αλλά δε νομιζω πως θα παραμείνει για πολύ ακόμα ανεκμετάλλευτος. Ελπίζω μόνο να μην πέσει σε χέρια Κινέζων ή Ινδών.

5. Waterfox:

Ακολουθεί μια, σχεδόν, παρόμοια τακτική με αυτή του Pale Moon, δημιουργήθηκε το 2011 από κάποιον Alex Kontos, 16χρονο μαθητή τότε, αλλά πρόσφατα πωλήθηκε στη System1.

6. SeaMonkey:

Το SeaMonkey είναι χτισμένο στη μηχανή ανοιχτού κώδικα Mozilla Gecko, επομένως δεν βασίζεται απευθείας στον κώδικα Firefox.
Είναι πρώτα και κύρια ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού, αλλά περιέχει επίσης ένα πρόγραμμα-πελάτη ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ομάδας συζητήσεων, ένα πρόγραμμα επεξεργασίας HTML, συνομιλία IRC και εργαλεία ανάπτυξης ιστού.

7. GNU IceCat:

Το GNU IceCat είναι η έκδοση GNU του Firefox και ενώ ο κώδικας IceCat και Firefox είναι ελεύθερο λογισμικό, η Mozilla τείνει να διανέμει και να προτείνει λογισμικό που δεν είναι ελεύθερο.
Είναι ένα ηθικό πρόγραμμα περιήγησης και αποτελείται από εντελώς δωρεάν λογισμικό και ως εκ τούτου χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού.
Περιλαμβάνει επίσης ορισμένες πρόσθετες λειτουργίες απορρήτου, όπως το https-everywhere, μια επέκταση που αναγκάζει το πρόγραμμα περιήγησης να χρησιμοποιεί ασφαλείς συνδέσεις όταν είναι διαθέσιμες τόσο ασφαλείς όσο και μη ασφαλείς εκδόσεις (και ο ιστότοπος είναι η λίστα του), το SpyBlock που αποκλείει τους ιχνηλάτες απορρήτου και τα αιτήματα τρίτων και βασίζεται στο Adblock Plus. Το IceCat εξουδετερώνει επίσης το fingerprinting του προγράμματος περιήγησης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση των χρηστών.

Κάτι αντίστοιχο είναι και ο abrowser του Trisquel.

8. BitTube:

Ποτέ δεν τον δοκίμασα, αν και τον έχω κατεβάσει, καθώς έχω μια απέχθεια σε ότι «δημιουργεί έσοδα από κάθε ιστότοπο και λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης που επισκέπτεστε».
Παρόλα αυτά, όπως διαβάζω, λένε πως είναι ιδιαίτερα ελαφρύς. Δε γνωρίζω όμως τους ρυθμούς ανάπτυξής του.

9. Plasmafox:

Ειδικά διαμορφωμένος για το περιβάλλον του KDE, ακολουθεί την ίδια λογική με αυτή του Waterfox.

10. Ghostery Dawn:

Ο browser του ομώνυμου addon. Με δική του Μηχανή Αναζήτησης και το Ghostery Blocks για να μπλοκάρει τους ιχνηλάτες και με αισθητικές παρεμβάσεις.
Στην ουσία προσπαθεί να πλασάρει την pro έκδοση του Ghostery Block.

Για να φτιάξετε τον Firefox (και τους περισσότερους based) στα γούστα σας, θα πάτε στο Firefox Profile Maker και θα επιλέξετε ανάλογα τι επιθυμείτε. Μετά, ακολουθήστε τις οδηγίες που δίνει.

Αλλάζουμε κατηγορία τώρα:

11. Chrome:

Ο browser της Google.
Ουδεμία αμφιβολία πως πρόκειται για ένα αξιόλογο λογισμικό, μα από εκεί και πέρα το γεγονός πως καταγράφει τα πάντα (spyware) είναι αρκετό για να τον αποφύγει κάποιος.
Το γεγονός πως υπήρξαν (και υπάρχουν) ηλίθιοι που πίεζαν (και πιέζουν) για να είναι ο default browser του Ubuntu (μια βόλτα στο omg ubuntu θα σας κάνει να το εξακριβώσετε) δείχνει τη κατάντια που έχει περιπέσει τόσο το Ubuntu όσο και η όποια φιλοσοφία του Linux.
Έχει μεταφέρει τα περισσότερα πρόσθετα του Firefox εκτός από εκείνα που δε γούσταρε η Google.

12. Chromium:

O «Ανοιχτού Κώδικα» browser της Google που δοκιμάζει ο,τιδήποτε νέο πριν το προσθέσει στον Chrome. Μπορούν επίσης να εγκατασταθούν όλα τα πρόσθετα από το Chrome Store.
Δυστυχώς και αυτόν τον έχουμε δει ως προεπιλογή σε κάμποσες διανομές Linux.

Η συνέχεια με forks του Chromium:

13. Brave:

Ένας από τους πιο ανερχόμενους browsers που, όπως ισχυρίζεται, δίνει έμφαση στην ιδιωτικότητα.
Έχει προσθέσει κάμποσα χαρακτηριστικά συμπεριλαμβανομένου και του αμφιλεγόμενου Brave Rewards. Επίσης, αξιόλογη προσθήκη είναι και η επιλογή για άνοιγμα .onion sites.
Πλήρως συμβατός με τα πρόσθετα του Chrome Store.

Ένα fork του Brave ήταν και ο Dissenter browser με ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, αλλά τώρα, αν και φαίνεται διαθέσιμος στο κάτω μέρος της σελίδας δεν υπάρχει κάνοντας redirect στο trends.gab.com.

14. Opera:

O browser που είχαμε στα κινητά τηλέφωνα πριν καν υπάρξουν τα σύγχρονα smartphones.
Έγραψε τη δική του ιστορία και στα desktops μέχρι τη στιγμή που διαλύθηκε η ομάδα ανάπτυξής του για να επανέλθει λίγο αργότερα ως ένας Chromium based. Έχει ενσωματώσει αρκετά χαρακτηριστικά ενώ διαθέτει κάμποσες διαφορετικές εκδόσεις χωρίς ωστόσο η GX (gaming) και Crypto έκδοσή του (για Web 3) να είναι ακόμα(;) διαθέσιμες για Linux.
Συμβατός με τα περισσότερα addons του Chrome (όχι όλα), διαθέτει πάντως και δικό του shop.
Τελευταία έχει περάσει και αυτός σε κινέζικα χέρια. Βέβαια εδώ, αν το δίλημμα ήταν, ντε και καλά, του ποιος θα έπρεπε να μας παρακολουθεί ανάμεσα σε Αμερικάνους και Κινέζους προσωπικά θα προτιμούσα τους δεύτερους.

15. Vivaldi:

Αυτός προέκυψε από τον Jon Stephenson von Tetzchner, τον αρχικό δημιουργό του Opera και έρχεται φορτωμένος με πάρα πολλά χαρακτηριστικά στις ρυθμίσεις του.
Συμβατός με το Chrome Store.
Σημειωτέον πάντως ότι διαθέτει αρκετά χαρακτηριστικά Κλειστού Κώδικα.

16. Decentr:

Ισχυρίζεται ότι επικεντρώνεται στο απόρρητο με τη τεχνολογία distributed ledger, δημιουργώντας γέφυρα μεταξύ των χρηστών του Διαδικτύου, χρησιμοποιώντας διάφορα πρόσθετα όπως το UBO, τα οποία έχει μετονομάσει.
Επίσης, έχει ένα πιο προσαρμοσμένο περιβάλλον.

17. Microsoft Edge:

Αν δεν το ξέρετε, η MS κυκλοφόρησε έκδοση του browser της και για Linux. Καμία σχέση με την αρχική του έκδοση καθώς πλέον βασίζεται στο Chromium.
Λειτουργεί καλά αυτή τη στιγμή, αλλά δεν διαθέτει αρκετές λειτουργίες που είναι συνήθως διαθέσιμες για Windows. Συνολικά, θα πρέπει να βρείτε τα περισσότερα από τα βασικά διαθέσιμα χαρακτηριστικά.
Συμβατός με το Chrome Store, αλλά διαθέτει και δικό του κατάστημα.
Φυσικά, πρόκειται για ένα καθαρόαιμο spryware και αυτός.

18. Ungoogled:

Ένας Chromium based browser που έχει αφαιρέσει, κατά το δυνατόν, όλα τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με το έμμεσο ή άμεσο tracking της Google.

19. Catalyst:

Επικεντρωμένο στο απόρρητο του χρήστη με μοντέρνα σχεδίαση που χρησιμοποιεί όλα τα χαρακτηριστικά τα οποία θα βρείτε και στον Chrome.

20. SRWare Iron

Το SRWare Iron ισχυρίζεται ότι είναι ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού που σέβεται το απόρρητο, το οποίο είναι μια εναλλακτική στο spyware του Google Chrome.
Στην πραγματικότητα όμως, πρόκειται για ένα καθαρό scam.

21. Pocket Browser:

Είναι ένας νέος browser που επικεντρώνεται στην ασφάλεια και την ιδιωτικότητα.
Διαθέτει σελιδοδείκτες, δικαιώματα, ενσωματωμένο AdBlock, πρόγραμμα λήψης βίντεο, Chromecast και πολλά άλλα.

22. Iridium

Βασίζεται στον Chromium με τροποποιήσεις ενισχύουν το απόρρητο του χρήστη και διασφαλίζουν ότι χρησιμοποιούνται οι πιο πρόσφατες και καλύτερες ασφαλείς τεχνολογίες.

Περνάμε τώρα σε άλλους browsers που δεν βασίζονται σε Firefox και Chromium:

-Δείτε επίσης:
https://web.archive.org/web/20220125185806/https://osarena.net/ki-alloy-periigites-poy-o-chrome/

Αρχίζοντας απο Browsers των Desktop Εnvironments (DE)

23. Konqueror:

Δημιουργήθηκε για το περιβάλλον του KDE προς αντικατάσταση του τότε KFM.
Έχω πολλά χρόνια να τον χρησιμοποιήσω αλλά, όσο θυμάμαι, προσφέρει συμβατότητα με πρόσθετα του Chromium.
Διαθέτει προσαρμόσιμες υπηρεσίες αναζήτησης (περιλαμβάνεται επίσης προσαρμοσμένη συντόμευση αναζήτησης που μπορεί να προστεθεί), δυνατότητα εμφάνισης περιεχομένου πολυμέσων σε ιστοσελίδες λόγω του ενσωματωμένου Kpart, δυνατότητα ανοίγματος PDF, Open Document και άλλων συγκεκριμένων τύπων αρχείων, ενσωματώνει I/ O σύστημα πρόσθετων που επιτρέπει πολλά πρωτόκολλα, συμπεριλαμβανομένων των HTTP, FTP, WebDAV, SMB, κλπ., τη δυνατότητα περιήγησης στο τοπικό σύστημα αρχείων του χρήστη.

24. Gnome Web:

O browser του περιβάλλοντος Gnome (παλαιότερα γνωστός ως Εpiphany) που βασίζεται στη δημοφιλή μηχανή WebKit. Απολύτως συμβατός και με παράγωγα DE όπως το Ρantheon, Mate κλπ.
Προσφέρει μια απλή, καθαρή, όμορφη προβολή του ιστού, ενσωματωμένο πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων ενεργοποιημένο από προεπιλογή και έξυπνη πρόληψη παρακολούθησης. Χωρίς άχρηστα widget ή σπατάλη χώρου, το Web ακολουθεί πιστά τη σχεδιαστική φιλοσοφία του GNOME.

25. Angelfish Web Browser:

Σχεδιάστηκε από το KDE πρότζεκτ για φορητές συσκευές (Plasma Mobile) αλλά διαθέτει και desktop έκδοση.

Kαι συνεχίζουμε με τους υπόλοιπους:

26. Otter:

Το Otter Browser στοχεύει να αναδημιουργήσει τις καλύτερες πτυχές του (κλασσικού) Opera 12 και να αναβιώσει το πνεύμα του.
Εστιάζει στην παροχή των ισχυρών δυνατοτήτων που επιθυμούν οι power users διατηρώντας παράλληλα το πρόγραμμα περιήγησης γρήγορο και ελαφρύ.

27. Falkon:

Ο πάλαι ποτέ QupZilla που επανασχεδιάστηκε το 2010.
Χρησιμοποιεί τη μηχανή WebKit με το QtWebKit για να είναι σε συγχρονισμό με τα σύγχρονα πρότυπα ιστού. Παρέχει όλες τις λειτουργίες ενός σύγχρονου προγράμματος περιήγησης ιστού, όπως Speed Dial, ενσωματωμένη λειτουργία αποκλεισμού διαφημίσεων, διαχείριση σελιδοδεικτών κλπ.

Ελαφρείς και μινιμαλιστικοί:

28. Midori:

Σχεδιάστηκε προκειμένου να είναι ελαφρύς, άρα δεν έχει τίποτα φανταχτερό στο σχεδιασμό του, δίνοντας έμφαση σε ασφάλεια και ιδιωτικότητα με ενσωματωμένο ad blocking.
Ορισμένες light διανομές τον έχουν ως προεπιλογή.
Δεν ξέρω αν ανήκει ακόμα στους αρχικούς δημιουργούς αλλά τώρα ανήκει σε μια εταιρεία ή ομάδα (δεν διευκρινίζεται) με την ονομασία «Astian».

29. SlimJet:

Είναι και αυτός σχεδιασμένος προκειμένου να μη «καίει» πολύ. Έχει δημιουργηθεί με χρήση της μηχανής Blink και χαρακτηριστικών του Chromium.
Συνοδεύεται από μια πρόσθετη λειτουργικότητα και επιλογές προσαρμογής που σας επιτρέπουν να προσαρμόσετε τις προτιμήσεις του προγράμματος περιήγησής σας που ταιριάζουν καλύτερα στις δικές σας συγκεκριμένες ανάγκες.
Διαθέτει πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων, διαχείριση λήψεων, γρήγορη συμπλήρωση φόρμας, προσαρμόσιμη γραμμή εργαλείων, πρόγνωση καιρού, μετάφραση ιστοσελίδας και πολλά περισσότερα.

30. Min:

«Μin», από minimalistik και αποτελεί εδώ και χρόνια έναν από τους πιο αγαπημένους μου browser.
Είναι πραγματικά έξυπνος με μια φιλική προς το χρήστη διεπαφή σχεδιασμένη να μειώνει τους περισπασμούς, ενώ έρχεται με αυτόματος αποκλεισμό διαφημίσεων και παρακολούθησης, ομαδοποίηση καρτελών, προβολή αναγνώστη και άλλα.
Είναι ο browser που χρησιμοποιώ όταν κάνω έρευνες επειδή πραγματικά βοηθάει στην παραγωγικότητα.

31. NetSurf:

Και αυτός σχεδιασμένος ώστε να είναι ελαφρύς αλλά με αρκετές παραχωρήσεις αφού δεν υποστηρίζει επαρκώς Javascript και με ορισμένα προβλήματα, ενιοτε, σε CSS κάποιων ιστοσελίδων.
Είναι όμως, από τους πιο ελαφρείς browsers που κυκλοφορούν.

32. Dillo:

Και αυτός κινείται στα ίδια βήματα με τον NetSurf ενώ βασίζεται στο FLTK, το Fast Light Toolkit.

33. Surf:

Το Surf είναι ένα (πολύ) απλό πρόγραμμα περιήγησης που βασίζεται στο WebKit2/GTK+. Είναι σε θέση να εμφανίζει ιστότοπους και να ακολουθεί συνδέσμους. Υποστηρίζει το πρωτόκολλο XEmbed που καθιστά δυνατή την ενσωμάτωσή του σε άλλη εφαρμογή.
-Δείτε περισσότερα, σχετικά με τη χρήση του:
https://web.archive.org/web/20220125185809/https://osarena.net/to-minimalistiko-surfarisma-sucks-less/

34. Colibri:

Ο απόλυτα μινιμαλιστικός, αλλά μοντέρνος browser. Ούτε tabs, ούτε τίποτα. Απλά url και go. Είναι κλειστού κώδικα.
-Δείτε περισσότερα:
https://web.archive.org/web/20220125185759/https://osarena.net/colibri-browser-monternos-minimalismos-choris-karteles/

Αυτούς τους ξέρατε;
(κάποιοι browsers που, ίσως, αξίζουν την προσοχή αλλά δεν είναι και τόσο γνωστοί)
:

35. V2 Blank Browser:

Σχεδιάστηκε για να μην αποσπά την προσοχή των χρηστών. Επικεντρώνεται στη κατανάλωση περιεχομένου. Προορίζεται να είναι κατάλληλο για παιχνίδια και παρακολούθηση ταινιών.

36. Iconny:

Ένας Browser που έχει από προεπιλογή ingognito mode, χωρίς τηλεμετρία, πρόγραμμα αποκλεισμού διαφημίσεων, σημειωματάριο, επιλογή για σκούρα προβολή και άλλα.

37. Wexond:

Ένα σύγχρονο πρόγραμμα περιήγησης, χτισμένο πάνω σε σύγχρονες τεχνολογίες όπως το Electron και το React.
Δεδομένου ότι χρησιμοποιεί το Electron κάτω από την κουκούλα, το οποίο βασίζεται μόνο σε αρκετά και τα πιο σημαντικά στοιχεία του Chromium, δεν είναι γεμάτο με περιττές υπηρεσίες παρακολούθησης Google και άλλες.
Όπως αναφέρει: «χάρις στο Wexond Shield οι ιστότοποι μπορούν να φορτώσουν ακόμη και 8 φορές πιο γρήγορα».
Παρέχει μερική υποστήριξη για επεκτάσεις Chrome.

38. Hv3:

Κάτι αντίστοιχο και αυτό αλλά, όπως λέει, με καλύτερη υποστήριξη (από τους Dillo και NetSurf) για HTML, CSS, HTTP και ECMAScript (javascript). Δεν είμαι βέβαιος, όμως, πως ισχύει και τόσο αυτό.

39. Viper Browser:

Ένα ισχυρό αλλά ελαφρύ πρόγραμμα περιήγησης κατασκευασμένο με Qt framework, με υποστήριξη user agent και πολλά ακόμα σύγχρονα χαρακτηριστικά. Είναι δημιουργημένο με παραδοσιακή σχεδίαση διεπαφής χρήστη αντί για WebUI and chromium-based interfaces.

40. Ninetails:

Ιδιωτικό, γρήγορο και όμορφο πρόγραμμα περιήγησης ιστού που έχει δημιουργηθεί με το Electron και έχει σχεδιαστεί με το Tailwind CSS.
Επικεντρώνεται στην ιδιωτικότητα χωρίς τηλεμετρία.

41. Sidekick:

Αυτός είναι ένας browser που στοχεύει στην παραγωγικότητα.

42. theWeb:

Ελαφρύ πρόγραμμα περιήγησης, με Qt WebEngine.

43. OhHai:

Αυτός ο browser τοποθετεί τις καρτελες (tabs) σε ένα πλαίσιο στα αριστερά του προγράμματος περιήγησης, επιτρέποντάς σας να προβάλλετε περισσότερο περιεχόμενο κάθετης σελίδας, αλλά εξακολουθεί να επιτρέπει την πρόσβαση σε όλες τις καρτέλες σας με μια ματιά.

44. Skye:

Γρήγορος, όμορφος browser, με σχεδιασμό εμπνευσμένο από το Safari, σε συνδυασμό με τη σχεδιαστική γλώσσα της Innatical και με ενσωματωμένο αποκλεισμό διαφημίσεων.

Αν δεν βλέπετε download links στην ιστοσελίδα του, είναι διαθέσιμος από το Snapcraft επί της παρούσης.

45. Cog:

Ένας απόλυτα μινιμαλιστικός browser ή ,για την ακρίβεια, ένας window launcher για τη θύρα WebKit WPE. Είναι μικρό, δεν παρέχει διεπαφή χρήστη και είναι κατάλληλο για χρήση ως κοντέινερ εφαρμογών Ιστού. Το “παράθυρο” μπορεί να είναι πλήρους οθόνης ανάλογα με το backend του WPE που χρησιμοποιείται.

46. lariza:

Μινιμαλιστικό πρόγραμμα περιήγησης WebKitGTK που επαναχρησιμοποιεί τις καρτέλες.

47. BadWolf:

Το BadWolf είναι ένα μινιμαλιστικό πρόγραμμα περιήγησης WebKitGTK+ προσανατολισμένο στην προστασία της ιδιωτικής ζωής.

48. Puffin:

Ο γνωστός browser για Αndroid που υποστηρίζει ακόμα Flash κυκλοφόρησε και έκδοση για Linux.
Ωστόσο, έχει δυο εκδόσεις, η μια επί πληρωμή και πλήρης, η αλλά πιο φτωχή, στην ουσία ένα demo.

49. Rose:

Ένας απλός browser, βασισμένος σε webkit2-5.0/GTK4.

50. Xupric:

Τα χαρακτηριστικά και η εμφάνιση εμπνεύστηκαν από το surf, το Firefox και το Privacy Browser της DuckDuckGo.
Στόχος του ήταν να εφαρμόσει όλα τα χαρακτηριστικά που θα περιμένατε από ένα σημερινό πρόγραμμα περιήγησης, διατηρώντας παράλληλα μια ωραία, σκοτεινή, μη GTK εμφάνιση, για να ταιριάζει με οποιοδήποτε wm.

51. Everling:

Δημιουργημένος με Webkit2 και GTK 3 για GUI.

52. MyBrowse:

Απλό πρόγραμμα περιήγησης ιστού γραμμένο σε Python3 χρησιμοποιώντας GTK και WebKit.

53. SWB:

Κατασκευασμένο με GTK/Qt για ενσωμάτωση με DE και αυτόματη συμπλήρωση αποκλεισμού διαφημίσεων.

54. Eolie:

Το Eolie είναι ένα νέο πρόγραμμα περιήγησης για GNOME.

55. Floorp:

Πρόγραμμα περιήγησης που βασίζεται στον Firefox με εξαιρετικό απόρρητο.

56. Geopard:

Το Geopard είναι ένα πρόγραμμα περιήγησης για το πρωτόκολλο gemini, δηλαδή μιας πιο ελαφριάς εναλλακτικής του ιστού.

57. Dot:

Πρόγραμμα περιήγησης με γνώμονα το απόρρητο με ενσωματωμένα έξυπνα στοιχεία για προστασία από ιχνηλάτες και διαφημίσεις στο Διαδίκτυο.
Πολύ αργοί ρυθμοί ανάπτυξης, παραμένει πειραματικό πρότζεκτ.

58. Naver Whale:

Η desktop έκδοση του Android browser. Προσπαθεί να δώσει ένα σύγχρονο browser με όμορφη αισθητική και λειτουργικότητα.
Παρόλα αυτά, ζητάει δημιουργία λογαριασμού ώστε να αξιοποιηθούν όλες οι λειτουργίες του.
Κλειστού Κώδικα.

59. Kasm Workspaces:

Όπως αναφέρουν, το Kasm Workspace, αναπτύχθηκε από μια ομάδα ειδικών στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.
Χρησιμοποιεί κοντέινερ και αναπτύσσει pipelines για να δημιουργήσει μια αρχιτεκτονική που είναι εξαιρετικά αποτελεσματική, επεκτάσιμη και προσαρμόσιμη.
Η κοινοτική έκδοση διατίθεται δωρεάν.

60. NCSA Mosaic:

Αν το όνομα αυτό σας είναι οικείο, επιβάλλεται να πάτε και για τη 4η δόση του εμβολίου.
Πρόκειται για έναν από τους παλιότερους browsers με γραφικά που ψιλοσυντηρούταν μέχρι κάποια χρόνια πριν, αλλά ακόμα λειτουργεί.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί «εγκυκλοπαιδικά» και μόνο, καθώς δεν είναι και τόσο συμβατός με το σύγχρονο Διαδίκτυο.

- Ειδικευμένοι Browsers:

1. HTTrack:

Σας επιτρέπει να κάνετε λήψη μιας τοποθεσίας World Wide Web από το Διαδίκτυο σε έναν τοπικό κατάλογο, δημιουργώντας αναδρομικά όλους τους καταλόγους, λαμβάνοντας HTML, εικόνες και άλλα αρχεία από τον διακομιστή στον υπολογιστή σας.
Ας πούμε, χοντρικά, ότι μπορείτε να κατεβάσετε το Διαδίκτυο στον υπολογιστή σας, μπορώντας να δείτε ιστοσελίδες χωρίς σύνδεση.

2. Wail:

Η δημιουργία προσωπικών ή μοναδικών συλλογών αρχείων Ιστού είναι πρόκληση, ειδικά όταν πρόκειται για την αρχειοθέτηση αυτού που βλέπει ένας χρήστης αμέσως.
Το Web Archiving Integration Layer (WAIL) είναι μια γραφική διεπαφή (GUI) δημιουργημένη με πολλά εργαλεία αρχειοθέτησης ιστού που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως ένας εύκολος τρόπος διατήρησης και αναπαραγωγής ιστοσελίδων από οποιονδήποτε.

Αντίστοιχα και το Browser Services είναι ένας διακομιστής web «proxy» που επιτρέπει την περιήγηση στον σύγχρονο ιστό σε ιστορικά προγράμματα περιήγησης.

3. NetFront:

Δίνει τη δυνατότητα να ξεκινούν γρήγορα και αποτελεσματικά συσκευές όπου απαιτούνται λύσεις που βασίζονται στο HbbTV.
Τα κιτ ανάπτυξης λογισμικού προγράμματος περιήγησης NetFront™ (SDK) είναι λύσεις προγράμματος περιήγησης HbbTV με δυνατότητα HTML5.

- Browsers για developers:

1. Firefox Developer Edition:

Η ειδικευμένη έκδοση του Firefox.

2. Chrome Canary:

H αντίστοιχη του Chrome.

3. Brave Nighty:

Και συτή του Brave.

4. Polypaine:

Ένας browser για developers που συμβάλει στη κατασκευή ιστοσελίδων.

5. Responsively:

Το ίδιο και αυτός, είναι ένα Front-End εργαλείο.

6. Sizzy:

Και ο Sizzy τα ίδια, με κάπως πιο «μοντέρνο» τρόπο.

7. Blisk:

Απευθύνεται σε web developers, web designers, marketers και άλλους επαγγελματίες πληροφορικής που θέλουν να αναπτύξουν και να δοκιμάζουν σύγχρονες εφαρμογές Ιστού.

8. Luakit:

Το Luakit είναι ένα framework με δυνατότητα ρύθμισης παραμέτρων που βασίζεται στη μηχανή περιεχομένου ιστού WebKit και στην εργαλειοθήκη GTK+. Είναι πολύ γρήγορο, επεκτάσιμο με Lua.
Απευθύνεται κυρίως σε ισχυρούς χρήστες, προγραμματιστές και οποιονδήποτε θέλει να έχει λεπτομερή έλεγχο της συμπεριφοράς και της διεπαφής του προγράμματος περιήγησής του.

Υπάρχει και το Servo που είναι γραμμένο σε Rust για να παρέχει μια ανεξάρτητη, αρθρωτή, ενσωματωμένη μηχανή Ιστού, η οποία επιτρέπει στους προγραμματιστές να παρέχουν περιεχόμενο και εφαρμογές χρησιμοποιώντας πρότυπα Ιστού.

- Browsers για blockchain:

1. VeChain Sync:

Το Sync παρέχει μια απρόσκοπτη εμπειρία για χρήστες και προγραμματιστές. που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει τις ανώτερες εμπειρίες χρήστη για dApps στο blockchain VeChainThor. Λειτουργεί ως περιβάλλον dApp για να παρέχει απεριόριστες δυνατότητες.

2. LBRY:

Ένα πρόγραμμα περιήγησης και ένα πορτοφόλι για το LBRY, το αποκεντρωμένο marketplace περιεχομένου που ελέγχεται από τους χρήστες.

- Browsers για gaming:

1. Tzared:

Ένας browser που επιτρέπει την άμεση αναπαραγωγή (ορισμένων) δικτυακών παιχνιδιών με εγγενή υποστήριξη πλήρους οθόνης, αυτόματες ενημερώσεις και πολλά άλλα.

2. FS-UAE:

Ένας «browser» που εξομοιώνει παιχνίδια Amiga (A500, A500+, A600, A1200, A1000, A3000 kai) A4000 μοντέλα).

3. XQF:

Το XQF είναι ένα game server browser και launcher για πολλά δημοφιλή παιχνίδια όπως η σειρά Quake, η σειρά Unreal Tournament, το Half-Life και άλλα.

4. Poi:

Ένα επεκτάσιμο πρόγραμμα περιήγησης και εργαλείο για τα γιαπωνέζικα KanColle.

Να αναφέρω και το Safe Surfer Desktop που δεν είναι ακριβώς browser αλλά μια Electron εφαρμογή η οποία ορίζει τις ρυθμίσεις Safe Surfer DNS για εσάς (σε συσκευή και όχι στο δίκτυο).

- Browser Live CD’s για κιόσκια:

Αυτά είναι πολύ μικρές διανομές που, συνήθως, περιλαμβάνουν μόνο έναν browser.

Απλά, κατεβάζετε το ISO, το «καίτε» σε ενα USB stick και το τρέχετε «live».

Σήμερα, υπάρχουν διαθέσιμα τα εξής:

1. Porteus Kiosk

2. Open Kiosk

3. Surf-Display

4. Webconverger


- RIP (ή αλλιώς, browsers που μας άφησαν χρόνους):

O Iceweasel δεν αναφέρεται αφού πλέον τα βρήκαν Debian και Mozilla. Ως εκ τούτου σταμάτησε και ο iceweasel-uxp.

Το ίδιο και ο Swiftweasel που έχει χρόνια να ενημερωθεί.

Το αυτό ισχύει και για τον Flock όπως και για τον Cliqz μα και για τους Swiftfox, Timberwolf και Netscape Navigator

Επίσης, δεν αναφέρω ούτε τον Mull επειδή, τελικά, ποτέ δεν παρουσίασε Linux έκδοση, όπως λεγόταν, και έμεινε μόνο σε αυτή του Android.

Χρόνους μας άφησε και ο Abrowser (στην ουσία ένας Firefox με αλλαγμένο logo και κάποια λιγότερα χαρακτηριστικά) του Trisquel project.

Αυτό συνέβη και με τον Light Firefox.

Μια από τα ίδια και για τον Ρigfoot’s Firefox build που δε κατάλαβα ποτέ για ποιο λόγο δημιουργήθηκε.

Με τον R&S®Browser in the Box δεν κατάλαβα ποτέ τι παίζει, αν και κατά πόσο αναπτύσσεται σωστά.

Και το Αlice έχει σταματήσει εδώ και 10 χρόνια σχεδόν.

Μετά λύπης μου, είδα πως μας αποχαιρέτησε και το JustBrowsing μια minimal διανομή που είχε μόνο έναν browser (επιλογή ανάμεσα σε Firefox και Chromium), ιδανική για κιόσκια ή για εκείνους υπολογιστές που το ζητούμενο ήταν η πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Το ίδιο συνέβη και με μια ακόμα σειρά αξιόλογων live cd’s για κιόσκια που ερχόντουσαν με μόνο έναν browser.

Δεν αναφέρω ούτε τον Songbird επειδή κάποια στιγμή σταμάτησε να αναπτύσσεται και σήμερα υπάρχει έκδοση μόνο για Windows.

Σημειώστε πάντως, ότι για αρκετούς από τους παραπάνω browsers διατίθενται ακόμα «ιστορικά» αρχεία για κατέβασμα.

Αν βρείτε κάπου τον αρκετά ενδιαφέροντα Sielo Browser, να έχετε κατά νου πως έχει σταματήσει εδώ και τρία χρόνια να αναπτύσσεται. Διαθέτει όμως, έκδοση (AppImage) για κατέβασμα, αν έχετε την περιέργεια, καθώς διαθέτει ένα νέο τρόπο προβολής του ιστού χάρη στα κενά καρτελών.

Το ίδιο ισχύει και για τον Safe Browser που έχει διαφορετικό σχεδιασμό (κάπως αρχαϊκό), αλλά δεν αναπτύσσεται πλέον.

Και ο Alduin έχει σταματήσει, όπως ο Top και το Peacock.

Kαι χωρίς καμία έκπληξη, τέλος είχε και ο Tofino, ο πειραματικός browser της Mozilla που βασιζόταν στον Chromium.

Τα επισημαίνω ξεχωριστά αυτά επειδή, δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα στα Flathub και AppImage stores.


Σίγουρα έχω ξεχάσει μερικούς, ενώ δεν ανέφερα τους Music Browsers μα και άλλους πιο ειδικευμένους.

Το γεγονός είναι πως οι επιλογές είναι πάρα πολλές, αν και κατά το παρελθόν ήταν ακόμα περισσότερες.

Καλό θα ήταν πριν εγκαταστήσετε ο,τιδήποτε να ρίξετε πρώτα μια ματιά στους Διαχειριστές Λογισμικού των διανομών σας αν υπάρχουν διαθέσιμοι εκεί. Αν όχι, κοιτάξτε και στα Flathub, AppImages και Snap stores.

-Ίσως, σας φανούν χρήσιμα και τα εξής:

  1. Πώς προσθέτω Μηχανές Αναζήτησης στον browser μου

  2. Εναλλακτικά του ChromeStore

  3. Εδώ θα βρείτε ορισμένα addons επικεντρωμένα στην ιδιωτικότητα.

:+1: Οποιαδήποτε συμπλήρωση ή διόρθωση ευπρόσδεκτη.

17 «Μου αρέσει»

Συμπληρώνω τον badwolf ο οποίος βασίζεται στο WebKitGTK+ και λέει ότι είναι προσανατολισμένος στο να διαφυλάσει την ιδιωτικότητα (δεν τον έχω δοκιμάσει πάντως)

Ευχαριστώ.
Τον συμπλήρωσα και αυτόν στη λίστα.

Υπάρχει κι αυτός: ungoogled-chromium
Κι εδώ: στα ελληνικά πως βάζουμε πρόσθετα (addons).

Προστέθηκε και αυτός, ευχαριστώ.
Τον ήξερα αλλά ξέχασα να τον βάλω.

1 «Μου αρέσει»

Πολύ χρήσιμο άρθρο…ψήθηκα να δοκιμάσω τον LibreWolf :wink:

1 «Μου αρέσει»

Τρομερή δουλειά και πολύ χρηστικό εργαλείο το να έχουμε όλους τους φυλλομετρητές σε ένα σημείο.
Ευχαριστούμε πολύ @Constantinos .
Ο palemoon
που αναφέρεις είναι επίσης πάρα, πάρα πολύ ελαφρύς αλλά αποτρέπει κάποιον αρχάριο χρήστη να τον χρησιμοποιήσει λόγω του ιδιαίτερου τρόπου εγκατάστασης.
Ο otter
μπορεί να τρέξει και σε Termux με γραφικό περιβάλλον.
Ο vivaldi
είναι πολυεργαλείο και διαθέτει ότι μπορεί να χρειαστεί κάνεις κατά την περιήγησή, σημειωματάριο, email client, συγχρονισμό, σελίδες σαν webapp, το δικό του game, ποικιλία διαμόρφωσης διεπαφής, μάλιστα πρόσφατα τον μιμήθηκε ο edge browser, στις κάθετες καρτέλες.
Είναι ο πιο γρήγορος από τους firefox, chrome, edge ίσως και από τον opera, αλλά σίγουρα όχι μίνιμαλ, εκτός και αν διαμορφωθεί κατάλληλα.
Το πιο δυνατό σημείο του edge
είναι οι συλλογές. Είναι πολύ χρηστικές.
Ελπίζω να δούμε και τον [PrivacyWall]
(PrivacyWall)
σύντομα στο linux.
Οι συγκρίσεις που κάνω είναι υποκειμενικές και δεν τεκμηριώνονται από κάποια εφαρμογή αξιολόγησης, αλλά βασίστηκαν μόνο στις εντυπώσεις από προσωπική χρήση σε παλιές, παμπάλαιες και νέες συσκευές.

1 «Μου αρέσει»

Συνοπτική λίστα με τους Linux Browsers:

1
2
3
4
5
6
7
8
9

Ο Fire δεν έχει καμία σχέση με Linux και όπως φαίνεται, μάλλον πρόκειται για scam.
Το Swirly δεν έχω ιδέα τι είναι και ούτε βρήκα κάτι σχετικό.
Χωρίς παρεξήγηση, αλλά αυτή πρόκειται για μια ανούσια εικόνα που, ίσως, της κάνουν like κάποιοι μη σχετικοί και boomers στο Facebook.

Εξαιρετική ιδέα :100:και εξαιρετική παρουσίαση :100: @Constantinos.
Είναι πολύ ευχάριστο να διαβάζεις ουσιαστικούς οδηγούς/αναρτήσεις για ένα θέμα.
Γιατί δυστυχώς είμαστε στην εποχή του πολύ “φρου-φρου” και αρώματα και από ουσία τίποτα.
Το παρών forum πιστεύω ότι αποτελεί όαση σε αυτό το χάλι που επικρατεί στο internet.

5 «Μου αρέσει»

Έγινε άλλο ένα μικρό update με ορισμένες διορθώσεις, προσθήκη ορισμένων ακόμα, σύγχρονων, browsers και κάποια επιπλέον στοιχεία (παραπομπές).

1 «Μου αρέσει»

Ναι, ήταν χιουμοριστική η εικόνα. Ελπίζω να μην δημιούργησα πρόβλημα και σύγχυση. Να την αφαιρέσω αμα θέλεις.

Αυτός με το swirl είναι ο Epic Browser (https://www.epicbrowser.com/)

Πιθανων να υπαρχουν εκατονταδες browser.
Το προβλημα με τους browser δεν ειναι να κατασκευαστει καποιος αλλα να μπορει να ακολουθησει την τεχνολογια των ιστοσελιδων και τα καινουρια πρωτοκολλα. Κανενας δεν θελει να μπει σε εναν browser που του κρυβει κατι απο τη σελιδα που εχει επισκευθει. Η δημοφιλια σε εναν browser ειναι το αλφα και το ωμεγα. Ετσι βρισκονται πιθανα bugs και λυσεις σε προβληματα που προκυπτουν.

Ας αφησω και εναν απο τους εκατονταδες browser εδω για τη συμμετοχη μου στο ποστ

Μας έχει κάνει το Facebook τόσο επιφυλακτικούς που αντιδρούμε και εκτός αυτού κάπως περίεργα και ως εκ τούτου δεν το κατάλαβα πως ήταν χιουμοριστική, αλλά παρατηρώντας τη ξανά το βλέπω.
Δεν χρειάζεται να κατεβάσεις τίποτα.
Αυτός ο «Swirty» ποιος είναι;

Συμφωνούμε, αλλά δεν είναι πανάκεια η δημοφιλία.
Πάρε για παράδειγμα τους browsers των Gnome και KDE. Δεν είναι δημοφιλείς αλλά είναι αξιόλογοι.

Ωραίος, προσθέτω αυτόν και άλλους δυο ακόμα που βρήκα.

Αυτός με το swirl είναι ο Epic Browser (https://www.epicbrowser.com/)

Νέο update, προστέθηκαν κάμποσοι ακόμα browsers, με ορισμένους εξ αυτών να είναι ενδιαφέροντες.
Συνολικά, ασχέτως της ποιότητας του καθενός, πρέπει να είναι διαθέσιμοι περισσότεροι από 65 browsers για καθημερινή χρήση.

Το προβλημα με τους browser δεν ειναι να κατασκευαστει καποιος αλλα να μπορει να ακολουθησει την τεχνολογια των ιστοσελιδων και τα καινουρια πρωτοκολλα.

Γι´ αυτό και η πλειονότητα των web browsers χρησιμοποιούν webkit ή blink και απλά βάζουν ένα GUI από πάνω (η φώτο του @SpyrosK κάνει πλάκα πάνω σ´ αυτό). Οι κάποιες εξαιρέσεις (π.χ. NetSurf, Deillo) βρίσκονται σε τεχνολογίες προ-2010. Δυστυχώς η πολυπλοκότητα του web είναι τέτοια που η δημιουργία ενός εκ μηδενός browser είναι πρακτικά αδύνατη για οποιονδήποτε παρά κολοσσούς.

3 «Μου αρέσει»