Δημιουργία web εφαρμογών για το web με το web

Τα WebApps είναι σελίδες web που τις κάνουμε εφαρμογές. Για παράδειγμα, αντί να έχουμε το gmail σαν ένα tab ανάμεσα σε δεκάδες άλλα, αντί να το κάνουμε σελιδοδείκτη, το κάνουμε ένα Web App και το ξεκινούμε σαν μια κανονική εφαρμογή. Θα έχει το δικό του εικονίδιο στη γραμμή εργασιών, τη δική του καταχώρηση στο μενού, και γενικά δε θα διαφέρει από μια οποιαδήποτε άλλη κανονική εφαρμογή.

Υπάρχουν κάποια εργαλεία για να κάνεις μια σελίδα εφαρμογή, η διανομή Linux Mint έρχεται μαζί με ένα, ενώ υπάρχουν και διανομές με δεκάδες έτοιμες τέτοιες εφαρμογές, αλλά οι λύσεις αυτές δεν ήταν τέλειες. Στο σημείωμα αυτό θα παρουσιάσω μια πολύ καλύτερη λύση.

Εγκατάσταση του web

Όπου web δεν είναι αυτό που νομίζετε, αλλά το καταπληκτικό όνομα (σικ) που έδωσε η ομάδα του Gnome στον browser της. Ίσως, να έχετε ακούσει το παλιό του όνομα epiphany. Βρείτε το, θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε διανομή, και εγκαταστήστε το.

Το προσόν του είναι πως διαθέτει από τη μάνα του υποστήριξη για web εφαρμογές

Για να κάνουμε μια σελίδα εφαρμογή, απλά το επιλέγουμε από το μενού και αυτό ήταν.

Στη συνέχεια ξεκινούμε την εφαρμογή. Θα πρέπει να ανασυνδεθούμε μιας και είμαστε σε κάτι καινούργιο και απομονωμένο. Από τις ρυθμίσεις μπορούμε να αλλάξουμε ονομασία εικονίδιο κλπ.

Η εφαρμογή θα μείνει πάντα στην ίδια σελίδα, αλλά σε κάποιες εφαρμογές η σύνδεση θα μας πάει σε κάποιο άλλο domain. H λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να προσθέσουμε οτιδήποτε άλλο θέλει, όπως δείχνει η παρακάτω εικόνα.

Και αυτό ήταν. Ελπίζω να φανεί χρήσιμο.

Άλλες λύσεις

8 «Μου αρέσει»

Πολλαπλά παράθυρα

Ένα πρόβλημα που μου προέκυψε είναι η δυνατότητα να έχεις πολλαπλά παράθυρα της Web εφαρμογής. Υπάρχει πάντα ο τρόπος να κάνεις δεξί κλικ και να ανοίξεις ένα νέο παράθυρο, αλλά είναι δύσχρηστος. Ευτυχώς, υπάρχει ένας άλλος τρόπος.

Στο φάκελο $ΗΟΜΕ/.local/share/applications θα βρούμε τα αρχεία desktop που κάνουν την εφαρμογή να εμφανίζετε στα μενού. Θα εντοπίσουμε το αντίστοιχο αρχείο που θα μοιάζει κάπως έτσι:

[Desktop Entry]
Name=Rust crates
Exec=epiphany --application-mode 
"--profile=/home/asfodelus/.local/share/org.gnome.Epiphany.WebApp-ff7d74d1bcb65f651431bff2b2241defa0880b9c" 
https://crates.io/
StartupNotify=true
Terminal=false
Type=Application
Categories=GNOME;GTK;
Icon=/home/asfodelus/.local/share/org.gnome.Epiphany.WebApp-ff7d74d1bcb65f651431bff2b2241defa0880b9c/app-icon.png
StartupWMClass=org.gnome.Epiphany.WebApp-crates.io:-rust-package-registry-ff7d74d1bcb65f651431bff2b2241defa0880b9c
X-Purism-FormFactor=Workstation;Mobile;

Έσπασα τη γραμμή Exec σε πολλαπλές για να τη δείξω, αλλά εσείς μην το κάνετε!. Το πρώτο πράγμα που βλέπουμε είναι πως κάθε εφαρμογή έχεις το δικό της προφίλ και είναι έτσι απομονομένη απο τις άλλες. Θα προσθέσουμε λίγες γραμμές στο αρχείο

[Desktop Entry]
...
Actions=new-window;

[Desktop Action new-window]
Name=Open a New Window
Name[el]=Νέο παράθυρο
Exec=epiphany --new-window --application-mode "--profile=/home/asfodelus/.local/share/org.gnome.Epiphany.WebApp-ff7d74d1bcb65f651431bff2b2241defa0880b9c" https://crates.io/ 

Και αυτό ήταν

1 «Μου αρέσει»

Αυτά είναι ρε!

Για μένα δουλεύει η ιστορία :grin:

Πάω να τα δοκιμάσω. Φίλε μου έφτιαξες το ΣΚ :+1: