How to: Σχετικά με τα προφίλ του Firefox

Τι είναι ένα Προφίλ

Ο firefox κρατάει πράγματα όπως σελιδοδείκτες, ιστορικό περιήγησης, ρυθμίσεις χρήστη, κωδικούς πρόσβασης, εγκατεστημένα πρόσθετα κλπ σε μια σειρά από αρχεία σε ένα φάκελο στο δίσκο. Το σύνολο αυτών των αρχείων είναι ένα προφίλ.
Μπορείς να έχεις πολλά τέτοια Προφίλ και να επιλέγεις ποιο θέλεις κάθε φορά. Αυτό ειναι χρήσιμο σε πολλές περιπτώσεις

  • Μπορεί να θέλεις να έχεις εγκατεστημένες ταυτόχρονα πολλές εκδόσεις του Firefox στον ίδιο υπολογιστή, Κάτι πολύ χρήσιμο αν κάνεις ανάπτυξη ιστοσελίδων.

  • Για να κρατάς κάποιο ιστορικό περιήγησης κρυφό. Ξέρεις εσύ γιατί λέω.

  • Για να έχεις διαφορετικά σύνολα επεκτάσεων. Ένα προφίλ με μέγιστη ασφάλεια και ιδιοτικότητα και ένα άλλο για sites που δεν συνεργάζονται καλά με αυτό.

  • Για να κρατάς κάποια site απομονωμένα. Αν μπαίνεις στην τράπεζα με χωριστό προφίλ αυξάνεις την ασφάλεια σου. Αν με κάποιο άλλο μπαίνεις στο facebook μειώνεις αρκετά την δυνατότητα του facebook να σε παρακολουθεί εκτός facebook. (Υπάρχουν και τα containers που κάνουν περίπου το ίδιο πράγμα)

Δημιουργία και επιλογή ενεργού προφίλ

Σε ένα τερματικό δίνουμε την εντολή :terminal:

firefox -P neo_profil

Αν το προφίλ neo_profil υπάρχει θα ξεκινήσει ο Firefox με αυτό. Για ευκολία μπορούμε να το βάλουμε στο menu ή σε κάποιο κουμπί, όπως μας βολεύει και ανάλογα με το περιβάλλον εργασίας που έχουμε.

Αν δεν υπάρχει θα δούμε κάτι σαν το παρακάτω


Από εδώ μπορούμε να φτιάξουμε ένα καινούργιο προφίλ. Θθα μας ζητήσει ένα όνομα , καθώς και που θα το αποθηκεύσει στον δίσκο. Για το δεύτερο απλά πατάμε next/επόμενο. Επίσης μπορούμε να ξεκινήσουμε με κάποιο προφίλ ή να θέλουμε το προκαθορισμένο προφίλ.

Ο μοντέρνος τρόπος

Γράφουμε στην γραμμή διευθύνσεων

about:profiles

και πατάμε enter.

Εύρεση και άνοιγμα του φακέλου ρυθμίσεων

Είναι πολύ χρήσιμο να ξέρουμε που υπάρχουν αυτά τα αρχεία. Μπορούμε να τα κάνουμε backup για παράδειγμα. Με την δεύτερη μέθοδο είναι εύκολο


απλά πατάμε το κουμπί όπως δείχνει η εικόνα.
Οι παρατηρητικοί ίσως πρόσεξαν πως υπάρχουν 2 τέτοια κουμπιά. Το δεύτερο θα ανοίξει την περιοχή προσωρινής αποθήκευσης. Εδώ θα βρείτε εικόνες από το ιστορικό σας.

Μεταφορά του profil σε άλλο υπολογιστή.

Απλά μετέφερε τον φάκελο στην αντίστοιχη θέση. Είτε ολόκληρο τον φάκελο, είτε με το Firefox κλειστό τα αρχεία που έχει μέσα ο φάκελος στον φάκελο του άλλου προφίλ. Είναι απλό και εξασφαλίζεις την ασφάλεια και την ιδιοτικότητα που δεν σου δίνουν αυτόματες υπηρεσίες που τα αποθηκεύουν στους υπολογιστές τους. Για περισσότερα Back up and restore information in Firefox profiles | Firefox Help

Επίσης μεταφορά συγκεκριμένων στοιχείων, με τον firefox κλειστό μεταφέρουμε μόνο συγκεκριμένα αρχεία. Αρκεί να ξέρεις ποια είναι αυτά. Κανένα πρόβλημα !

Αρχείο Τι περιέχει
places.sqlite Σελιδοδείκτες και ιστορικό
key4.db
logins.json
Αποθηκευμένοι κωδικοί πρόσβασης
και τα δύο αρχεία μαζί
permissions.sqlite Τι επιτρέπετε να κάνει κάποιο συγκεκριμένο site
search.json.mozlz4 Μηχανές αναζήτησης
persdict.dat Λέξεις που προστέθηκαν στον ορθογράφο
formhistory.sqlite Στοιχεία για συμπλήρωση σε διάφορες φόρμες
cookies.sqlite Τα αγαπημένα μας μπισκότα
cert9.db ψηφιακά πιστοποιητικά
handlers.json Τύποι αρχείων και ενέργειες κατεβάσματος

Για περισσότερα εδώ και εδώ.

Περισσότερα στοιχεία

Στην επίσημη τεκμηρίωση του Firefox
https://support.mozilla.org/en-US/kb/profile-manager-create-and-remove-firefox-profiles

9 «Μου αρέσει»

Αρκετά υποτιμημένη λειτουργία. Την χρησιμοποιώ από τότε που θυμάμαι.

(ωραίο άρθρο, THNX!).
αν λοιπόν θέλω να δημιουργήσω όλα τα profiles κ σ’ άλλο pc, τότε κοπιάρω αυτούσια ΌΛΑ τα profiles/directories! (με κλειστό το πρόγραμμα κ στα 2pc).

αν όμως οι δηλωμένοι χρήστες είναι synced (καθένας με δικό του ffox acc) θα δημιουργηθεί πρόβλημα από την κόπια, σε κάποιο από τα 2pc? είναι καλύτερα ν’ ανοίξω νέους χρήστες (@νέο pc) που θα δημιουργήσουν καινούρια folders τους, μετά login του κάθε profile? (ή απλά χάνω χρόνο?)

αν αυτό το θέλω για 5pc τότε ποιος από 2 τρόπους είναι πιο επίφοβος να γίνει χάος στα υπόλοιπα pc (πχ με διπλές εγγραφές) κάθε φορά που θα ανοίγει για 1η φορά ο ffox στο κάθε pc?

Αν κάθε προφίλ έχει χωριστό λογαριασμό firefox, η λιγότερο μπελαλίδικη λύση είναι να κάνει τον συντονισμό μέσα από το firefox account. Φτιάχνεις προφιλ και συντομεύσεις σε κάθε μηχάνημα και αφήνεις τον συντονισμό να κάνει τα υπόλοιπα. Θα σου λύσει πιστεύω και τα θέματα που έχεις στο facebook.

1 «Μου αρέσει»