:firefox: Μηχανές αναζήτης στον Firefox

Για τις μηχανές αναζήτησης

Τι μπορεί να γραφτεί για τις μηχανές αναζήτησης; Τίποτα. Μία είναι η μηχανή αναζήτησης. Την λένε google. Χμμμ ίσως να πρέπει να το ξανασκεφτείς. Στην google η ζωή σου είναι το προϊόν.

Αλλά ακόμα και αν δεν έχεις κάποιο θέμα με την google, αυτή δεν είναι η μόνη. Και κάθε τόπος στο internet που έχει κάποιο περιεχόμενο έχει και την δική του μηχανή αναζήτησης. Εμείς έχουμε μια, το κάθε τοπικό wikipedia έχει μια. Αν ξέρεις ότι αυτό που ψάχνεις είναι εκεί, γιατί να μην ψάξεις απευθείας;

Αναζήτηση για αρχάριους

Ας δούμε πρώτα τι δεν πρέπει να κάνεις

Αν θέλουμε να πάμε κάπου δεν το λέμε στην google. Δεν υπάρχει κανένας λόγος. Αν ξέρουμε που θέλουμε να πάμε θα το γράψουμε στην γραμμή διεύθυνσης. Και ποιο γρήγορο είναι και δεν θα το μάθει και κανένας άλλος.

Αν ξέρουμε που υπάρχει αυτό που θέλουμε γιατί δεν το ψάχνουμε εκεί; Αν ψάχνεις αυτό το άρθρο εδώ μέσα, γιατί να το μάθουν τρίτοι; Ψάξε το απευθείας εδώ μέσα. Παρακάτω θα δούμε και πόσο εύκολα μπορεί να γίνει αυτό.

Εμφάνιση της μπάρας αναζήτησης

Δίπλα στη γραμμή διευθύνσεων μπορεί να υπάρχει η γραμμή αναζητήσεων, κάτι που γενικά βολεύει καλύτερα. Στις τελευταίες εκδόσεις του Firefox :firefox: η γραμμή αναζητήσεων είναι κρυμμένη. Υπάρχουν δηλαδή δυο διαφορετικές εμφανίσεις. Μπορείς να διαλέξεις όποια σε βολεύει εύκολα.

step2b

Η δεύτερη μορφή βολεύει καλύτερα για να ρυθμίσεις το σύστημα αναζήτησης και να προσθέσεις μηχανές. Μετά διάλεξε οποία σε βολεύει καλύτερα.

Από το χάμπουργκερ :hamburger: διαλέγεις Προτιμήσεις και θα βρεις την παραπάνω εικόνα. Αλλά στην παρακάτω εικόνα επιλέγω το Προσαρμογή και βάζω με σύρε και άσε την αναζήτηση όπου με βολεύει καλύτερα. Μπορώ να βάλω και βγάλω κουμπιά με τον ίδιο εύκολο τρόπο και να το φέρω στα μέτρα μου. Βολικό;

Προσθήκη μηχανών αναζήτησης

Θέλεις να προσθέσεις την μηχανή ενός τόπου στην αναζήτηση; Τίποτα ποιο εύκολο:

Να πως μπορείς να προσθέσεις την δική μας. Η μηχανή μας θα μπει δίπλα στις άλλες. Με το που θα αρχίσεις να πληκτρολογείς στο πλαίσιο αναζήτησης, θα σου δείξει εικόνες των εγκατεστημένων μηχανών και μπορείς να επιλέξεις ποια θέλεις. Αν δεν κάνει τίποτα θα χρησιμοποιηθεί η προεπιλεγμένη.

Υπάρχει και ένα καλύτερο κόλπο. Μπορείς σε κάθε μηχανή να αντιστοιχήσεις ένα συγκεκριμένο πρόθεμα/λέξη κλειδί, για παράδειγμα το lu για να ψάξεις εδώ.

Πολύ βολικό.

Διαχείριση των μηχανών αναζήτησης

Στην παρακάτω εικόνα βλέπουμε τις ρυθμίσεις. Εύκολα επιλέγουμε την προεπιλεγμένη. Στην λίστα με τις εγκατεστημένες μηχανές μπορούμε να βάλουμε για κάθε μια ένα μοναδικό πρόθεμα/λέξη κλειδί, να αφαιρέσουμε κάποια ή να αλλάξουμε την σειρά εμφάνισης.

Linux Mint

Η δημοφιλής διανομή Linux Mint :mint: έχει ως προεπιλεγμένη μηχανή την https://duckduckgo.com και δεν έχει την google. Κανένα πρόβλημα, είδαμε τα κόλπα και θα το φτιάξουμε εύκολα. Χμμμ… όχι :innocent:

Για το mint θα ακολουθήσουμε μια ειδική διαδικασία. Θα πατήσουμε στις ρυθμίσεις εκεί που λέει Εύρεση περισσότερων μηχανών αναζήτησης, θα μεταβούμε σε μια σελίδα που εξηγεί τον λόγο που το κάνει αυτό, και από εκεί θα επιλέξεις τις “απαγορευμένες” μηχανές.

step3

Το google και το yοutube είναι λίγο δύσκολο να τα βρεις, αλλά με ένα κλικ σε μεταφέρει σε μια σελίδα από όπου μπορείς με τον τρόπο που είδαμε να τις προσθέσεις.
7 «Μου αρέσει»

θετικό που υπάρχει από προεπιλογή στο Mint η μηχανή αναζήτησης duckduckgo…αλλά δεν βολεύει πάντα (επί προσωπικού αναφέρομαι) …για όσους είναι στην ίδια θέση με μένα, προτείνω την starpage, αποτελέσματα αναζήτησης αρκετά κοντά με αυτά της google…σχεδόν ίδια τις περισσότερες φορές

2 «Μου αρέσει»

Όντως η starpage είναι πιο κοντά στα αποτελέσματα που εχουμε συνηθίσει. Ο DuckDuckGo πάντως έχει μερικά καλούδια που άμα τα μάθεις είναι εξαιρετικά χρήσιμα. Μερικά παραδείγματα:

  1. Συτόμευση για γρήγορη αναζήτηση σε σελίδες
    https://duckduckgo.com/bang

  2. Cheatsheets για ένα κάρο διαφορετικά πράγματα
    Ψάξε οτιδήποτε και στο τέλος πρόσθεσε το cheat sheet π.χ.
    https://duckduckgo.com/?q=prolog+cheat+sheet&ia=cheatsheet&iax=1

3 «Μου αρέσει»

το πρώτο το ήξερα,το δεύτερο όχι…ναι προσθέτει αρκετές έξτρα δυνατότητες, αλλά σε βάθος χρόνου στην καθημερινή χρήση νομίζω η ζυγαριά γέρνει προς την καλύτερη αναζήτηση…δεν ξέρω να μας πούνε και άλλοι…τι ζητάνε περισσότερο από μία μηχανή αναζήτησης;

1 «Μου αρέσει»

Η ποιο ενδιαφέρουσα μηχανή αναζήτησης είναι σαφώς η Wolfram Alpha. Μερικά παραδείγματα κατ’ αρχήν για να δούμε για τι μιλάμε

Αντί να είναι μια μηχανή που σε στέλνει σε άλλες σελίδες έχει μια βάση γνώσεων μαζί με μια μηχανή εξαγωγής συμπερασμάτων. Ένας ενδιαφέρον συνδυασμός για να λύνεις μαθηματικές εξισώσεις, και πράγματι είναι αυτή που χρησιμοποιεί το γνωστό πρόγραμμα Mathematica.

Αν θες να λύσεις γρήγορα μια εξίσωση η μηχανή αυτή θα σου την λύσει. Και συνεργάζεται με το Mathematica στο να αντλήσεις σε αυτό τα στοιχεία και να κάνεις επεξεργασία του εκεί.

Το ίδιο το Mathematica είναι ενα εμπορικό και αρκετά ακριβό πρόγραμμα, και με την αγορά του αποκτάς πλήρη πρόσβαση και στην μηχανή αναζήτησης. Αν δεν έχεις άδεια μπορείς να αγοράσεις πλήρη πρόσβαση στην μηχανή με μια μηνιαία συνδρομή, Για κάποια πράγματα όμως η δωρεάν έκδοση είναι υπεραρκετή.

Σαν ένα τελευταίο επίκαιρο παράδειγμα σε σχέση με την φωτιά στην Παναγία των Παρισίων

Λόγια του Clem, δημιουργού του Linux Mint

I find it sad that people want Google by default. Then again, people want Windows as well so… Anyway, the logic behind this is also commercial, not only in Mint but everywhere you see a web browser, it’s documented, explained and it only affects the default. It takes a few clicks of the mouse to change that default to whatever you prefer and then you’re done for life.

Θεωρώ λυπηρό το γεγονός ότι οι χρήστες θέλουν την Google από προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησς. Τλελως πάντων, οι ίδιοι άνθρωποι θέλουν τα Windows οπότε … Ούτως ή άλλως, η λογική πίσω από αυτό είναι επίσης εμπορική, όχι μόνο στο Linux Mint, αλλά παντού βλέπετε k;aue πρόγραμμα περιήγησης ιστού, επιλέγει, τεκμηριώνεται, και επηρεάζει μόνο την προεπιλογή. Θα σας πάρει μόνο μερικά κλικ του ποντικιού για να αλλάξετε αυτή την προεπιλογή σε ότι προτιμάτε και δεν θα χρειαστεί να ασχοληθείτε με αυτό ξανά.

Και παρακάτω:

You can’t beat personalized results. It’s called bubbling. Google doesn’t show you real results, it shows you what you want to find. When you type Egypt, you don’t see the top results for “Egypt”, you see YOUR top results for Egypt, these are different for everyone else. If I’m into politics I get political results, if I’m into holidays I’ll get resorts. This is your bubble, we all have our own. In our bubble, results are perfect because they’re fine-tuned (via our previous searches, but also our browsing history, our purchases, our microphones, our geolocation etc…) exactly for us. If I search for “python”, I get programming results, because that’s what I want and Google knows that. If I get snakes instead, I know I’m not tracked but I don’t get what I want.

The more we use these services the better they get. The more we use Google the better it gets at knowing us more than we know ourselves and thus at bubbling us and serving us exactly what we want. That kind of service is perfect for comfort and to find things we already know about or might be interested in and hiding away what we don’t know or aren’t likely to have an interest in. It makes the Web smaller for us but more easily reachable.

The more we use DuckDuckGo, StartPage etc… the better they get also. That kind of service won’t/can’t bubble us because they don’t collect information on us, and so it’s perfect to get a clear view of the Web.

As you can see both have pros and cons. It’s important to understand that Google isn’t just the best because they’re the best at doing it, they’re not providing the same service. When you’re comparing Google to DuckDuckGo based on how good they are providing personalized results you’re comparing pears to apples… DuckDuckGo doesn’t provide that service.

Πηγή: https://blog.linuxmint.com/?p=3736

4 «Μου αρέσει»

Οι παλιότερες εκδόσεις τού FF είχαν μια δυνατότητα όταν διαλέγεις κείμενο με το δεξί κλικ να επιλέγεις ψαχτήρι. Αυτό με βόλευε πάρα πολύ αλλά με τις αναβαθμίσεις εξαφανίστηκε. Δεν έχω βρει τρόπο να το επαναφέρω, έχει κανείς καμμιά ιδέα; Τώρα πρέπει να κάνω copy-paste στην αναζήτηση και να διαλέξω ψαχτήρι :slightly_frowning_face:

Σε xubuntu 18.04 με την τελευταία διαθέσιμη έκδοση Firefox έχω αυτή τη λειτουργία. Μάλιστα σου βγάζει πάντα την default search engine. Τι έκδοση Firefox έχεις ;

Δεν κατάλαβες, δεν θέλω την default search engine, θέλω να διαλέγω άλλο μη προεπιλεγμένο ψαχτήρι χωρίς να κάνω copy-paste

1 «Μου αρέσει»

Mea culpa. Αυτό πρέπει να το κοιτάξω

Ψάχνοντας στο about:config δε βρηκα κάποια σχετική ρύθμιση. Παρόλα αυτά μπορείς να βάλεις κάποια επέκταση ώστε να σου βγάζει το dropdown που σου λειπει. Ένα παράδειγμα είναι αυτή:
Contextual search

Υπάρχουν κι άλλες:
search firefox extensions

Αν υπάρχει κάποιο setting που μου ξέφυγε θα ήθελα να το μαθω πάντως…