Επιμένω να χρησιμοποιώ τον Firefox

Κατέληξα συνειδητά στην επιλογή του Firefox και αποφάσισα να μοιραστώ με ένα άρθρο τους λόγους που με οδήγησαν σε αυτήν την επιλογή.

Ο Firefox μπήκε στη ζωή μου ένα καλοκαιρινό βράδυ πριν από πολλά χρόνια, κάπως περίεργα θα έλεγα. Ήταν η εποχή της παντοκρατορίας του Internet Explorer, όταν είδα για πρώτη φορά το εικονίδιο με την αλεπού σε έναν υπολογιστή φίλου. Το σάστισμα από τη συνειδητοποίηση ότι υπάρχει κάτι άλλο εκεί έξω διαδέχτηκε γρήγορα ο εντυπωσιασμός που μου προκάλεσε αυτός ο καινούργιος, τόσο διαφορετικός, τόσο «ξένος» μα συνάμα ιδιαίτερος, περιηγητής.

Χρειάστηκαν μόνο λίγες ημέρες για να αποφασίσω ότι θα γίνει και δικός μου περιηγητής, και κάπως έτσι ξεκίνησε μια όμορφη ιστορία. Πλέον, μπορώ να πω ότι ο Firefox με συνοδεύει για περισσότερο από τη μισή μου διαδικτυακή ζωή. Ήταν μια απόφαση για την οποία δε μετάνιωσα ποτέ· αντίθετα, επιμένω συνειδητά και συνειδητοποιημένα.

Σκέφτηκα, λοιπόν, να γράψω τους λόγους για τους οποίους εξακολουθώ να παραμένω στη μειονότητα των χρηστών που επιλεγουν τον Firefox τώρα που υπάρχουν τόσες πολλές εναλλακτικές εφαρμογές.

Εμφάνιση που ανταποκρίνεται στις ανάγκες μου

Σε αντίθεση με άλλους περιηγητές, ο Firefox δε με υποχρεώνει να αποδεχθώ την προεπιλεγμένη του εμφάνιση, η οποία ενδεχομένως να μην είναι λειτουργική για εμένα. Μου επιτρέπει να προσαρμόσω κάθε πτυχή της γραφικής διεπαφής του, είτε με μικρές αλλαγές είτε με ολοκληρωμένα θέματα που μπορούν να τον κάνουν «αγνώριστο» και να καλύψουν κάθε ανάγκη

Όπως έγινε με αρκετούς χρήστες, έτσι και εγώ δεν ήμουν ικανοποιημένος με το Proton, την τρέχουσα αρχική εμφάνιση του Firefox. Δε γκρίνιαξα, όμως, γιατί ξέρω ότι αυτή είναι απλά μια ιδέα των προγραμματιστών και μπορώ να την αλλάξω όποτε θέλω. Άλλωστε, η οπτική απεικόνιση είναι θέμα γούστου και αυτό είναι υποκειμενικό.

Έκανα μια μικρή έρευνα ψάχνοντας τα πολλά θέματα που υπάρχουν διαθέσιμα στο Firefox CSS Store, βρήκα κάτι που να με καλύπτει και πια απολαμβάνω να χρησιμοποιώ τον περιηγητή μου, χωρίς να ενοχλούμαι και να ενοχλώ κανέναν άσκοπα. Ακόμα, όμως, και αν δεν υπήρχαν όλα αυτά, πάλι θα μπορούσα να φτιάξω το δικό μου θέμα αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μου παρέχει το userchrome και η ίδια η εφαρμογή. Οι απαραίτητες πληροφορίες βρίσκονται πολύ εύκολα.

Παραμετροποίηση με χιλιάδες ρυθμίσεις

Καλώς ή κακώς, δεν είμαι ο τύπος του ανθρώπου που απλά χρησιμοποιεί μια εφαρμογή. Σπάνια με καλύπτουν οι προεπιλογές και -ειδικά σε ό,τι αφορά την περιήγηση στο Διαδίκτυο- θεωρώ εκ των ουκ άνευ την ικανότητα παραμετροποίησης, που όμως δε θα είναι επιφανειακή.

Σε αυτόν τον τομέα, ο Firefox δεν έχει αντίπαλο. Όταν οι χρήστες άλλων περιηγητών πασχίζουν να αλλάξουν μια μικρή λειτουργία με ελάχιστα «flags» ή δεν έχουν καν αυτήν τη δυνατότητα και αρκούνται στις επιλογές που ορίζουν άλλοι, εγώ μπορώ απλά να πληκτρολογήσω about:config στη γραμμή διευθύνσεων και τα εσώψυχα του περιηγητή ανοίγονται αμέσως μπροστά μου.

Η αίσθηση της ελευθερίας που δίνει ο Firefox στον χρήστη σε αυτό το κομμάτι είναι ασύγκριτη, καθώς αυτή δεν είναι πλασματική, ούτε περιορίζεται σε συγκεκριμένες λειτουργίες που κάνουν επιλεκτικά διαθέσιμες οι προγραμματιστές του.

Οποιοσδήποτε μπορεί να τροποποιήσει ή να απενεργοποιήσει εντελώς όσες επιθυμεί από τις 4.443 ρυθμίσεις (σ.σ. ναι, τις μέτρησα) που διατίθενται αυτήν τη στιγμή με τη σταθερή έκδοση της εφαρμογής (94.0.1), όπως επίσης και να προσθέσει αρκετές ακόμα. Οι χρήστες μπορούν ακόμα και να αυτοματοποιήσουν τις παραμετροποιήσεις για πολλαπλά προφίλ, όπως θα δούμε σε επόμενο άρθρο.

Διαφάνεια και διαρκής ενημέρωση

Ο Firefox όχι απλά δε μου κρύβει τίποτα αλλά ενσωματώνει 42 εσωτερικές σελίδες (σ.σ. χαρακτηριστικό που αντέγραψαν, και πάλι επιλεκτικά, άλλοι περιηγητές) που μου επιτρέπουν να γνωρίζω άμεσα τι κάνει και πώς.

Εδώ μπορώ να μάθω πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, όπως είναι ο αριθμός των διεργασιών που χρησιμοποιούνται και η κατανάλωση μνήμης για καθεμία από αυτές, αλλά και να ενημερωθώ σχετικά με όλες τις άδειες χρήσης και τις πολιτικές που εφαρμόζονται από το πρόγραμμα περιήγησής μου και, φυσικά, με αφορούν άμεσα.

Παρότι κατά καιρούς προκύπτουν ενστάσεις για ορισμένες αποφάσεις των προγραμματιστών και, δυστυχώς, η εκτεταμένη παραπληροφόρηση προκαλεί αμφιβολίες στους χρήστες, θα ήθελα πραγματικά να μου υποδείξει κάποιος έναν περιηγητή που να είναι περισσότερο διάφανος και να παρέχει πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση από τον Firefox· θα βρει, άραγε;

Ιδιωτικότητα και ασφάλεια στην πρώτη γραμμή

Αν υπάρχει ένα χαρακτηριστικό για το οποίο φημίζεται ο Firefox, αυτό είναι η προστασία των χρηστών και ο σεβασμός της ιδιωτικότητάς τους. Πολλοί προσπαθούν να το αμφισβητήσουν μα, τελικά, καταλήγουν στη διάδοση ανακριβειών, με αβάσιμες υποθέσεις και εικασίες —επηρεασμένοι, ίσως, από τις πρακτικές που ακολουθούν άλλοι περιηγητές.

Στην πραγματικότητα, ο Firefox παρέχει ενεργή προστασία στους χρήστες του και θα δυσκολευτεί πολύ κάποιος για να βρει (αληθή) περιστατικά που να δηλώνουν το αντίθετο, όπως το σχετικά πρόσφατο με την ενδέκατη (σ.σ. μόνο για φέτος!) «zero-day» ευπάθεια ενός δημοφιλούς περιηγητή που ανάγκασε ιστοσελίδες και εταιρείες τεχνολογίας να καλούν σε άμεση απεγκατάσταση του, καθως υπήρχε σοβαρός κίνδυνος για παρακολούθηση, χειραγώγηση και κατάχρηση εναντίον τους.

Δεν αυτοδιαφημίζεται, επίσης, ως υπέρμαχος της ιδιωτικότητας με ενσωματωμένη προστασία από διαφημίσεις και tracking, ενώ την ίδια στιγμή ωθεί τους χρήστες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιότυπο πρόγραμμα επιλεκτικών διαφημίσεων και έχει συλληφθεί να επιτρέπει μέσω μιας λευκής λίστας την πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών από συγκεκριμένα κοινωνικά δίκτυα και άλλα τρίτα μέρη.

Ο Firefox με προστατεύει -μεταξύ άλλων- από την παρακολούθηση τρίτων μερών, τους κακόβουλους που θέλουν να εκμεταλλευτούν τον περιηγητή μου για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων και διάφορους ιστότοπους που προσπαθούν να τοποθετήσουν στο σύστημά μου cookies αμφίβολης λειτουργικότητας , επιτρέποντάς μου να ορίσω εγώ το επίπεδο της προστασίας που επιθυμώ. Παράλληλα, παρουσιάζει επαρκείς πληροφορίες, τόσο με ένα εικονίδιο στη γραμμή διευθύνσεων όσο και μέσω του about:protections.

Δε μου θέτει αμφισβητήσιμα όρια στην προστασία, ούτε δυσκολεύει την πρόσβαση σε αυτήν. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσω, μπορώ να αξιοποιήσω ένα απλό αρχείο user.js κατάλληλα προσαρμοσμένο στις δικές μου ανάγκες και να τον κάνω ερμητικά κλειστό απέναντι στα κακώς κείμενα του Διαδικτύου. Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Tor βασίζεται στον Firefox και οι ομάδες ανάπτυξής τους συνεργάζονται.

Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, μου δίνει τη δυνατότητα με μια απλή εγγραφή στο Firefox Monitor να ενημερωθώ άμεσα αν ποτέ παραβιαστεί κάποια διεύθυνση email μου ή ακόμα και να δημιουργήσω ψευδώνυμα για αυτές, ώστε να μην τις γνωρίζει κανένας ιστότοπος, μέσω του Firefox Relay .

Επιπλέον, τα πρόσθετα για την αποτροπή των διαφημίσεων δουλεύουν ακριβώς όπως σχεδιάστηκαν, χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία τους από τον ίδιο τον περιηγητή και δίχως να υπάρχει πρόθεση περιορισμού τους από τους προγραμματιστές του, κάτι που συμβαίνει σε ορισμένες εναλλακτικές εφαρμογές.

Εφαρμογή των διαδικτυακών και άλλων προτύπων

Η HTML5 και τα CSS είναι μόνο δύο από τα θεμελιώδη συστατικά του Διαδικτύου που διαμορφώνουν την εμπειρία που αποκομίζουμε κατά την περιήγησή μας. Δε θα ήταν όμορφο αν οι περιηγητές φρόντιζαν να τηρούν τα σχετικά διαδικτυακά πρότυπα , ώστε όλοι μας να μπορούμε να απολαύσουμε το περιεχόμενο με τον ίδιο τρόπο, ανεξαρτήτως της εφαρμογής που προτιμούμε;

Ο Firefox κάνει ακριβώς αυτό. Δεν επιχειρεί να καθορίσει τη δική μας ψηφιακή εμπειρία με βάση τις προσταγές των δημιουργών του, ούτε προσπαθεί να επιβάλει νέα πρότυπα που θα τον φέρουν σε θέση ισχύος έναντι των ανταγωνιστών, καταστρέφοντας γνωστές λειτουργίες του Διαδικτύου .

Τεκμηρίωση για τις τεχνολογίες του Διαδικτύου, προσφορά της Mozilla

Αντίθετα, σέβεται και τηρεί τα ήδη υπάρχοντα πρότυπα με συμμετοχή στην ανάπτυξή τους, διευκολύνοντας έτσι τόσο τους χρήστες όσο και τους προγραμματιστές. Μάλιστα, το πλέον κεντρικό σημείο για την ενημέρωση σχετικά με τις τεχνολογίες του Διαδικτύου δεν είναι άλλο από το MDN Web Docs , που δημιούργησε η Mozilla, φυσικά.

Διαθέτοντας κάποια σχετική εμπειρία στη δημιουργία ιστοσελίδων, δεν είναι λίγες οι φορές που προβληματίστηκα γιατί κάποια πράγματα λειτουργούσαν όπως έπρεπε σε μερικούς περιηγητές αλλά όχι στον Chrome, για παράδειγμα. Αντίστοιχες περιπτώσεις υπάρχουν και στην πλευρά των χρηστών, που δίχως την απαραίτητη πληροφόρηση καταλήγουν στο εσφαλμένο συμπέρασμα ότι ο Firefox δε μπορεί να προβάλει σωστά έναν ιστότοπο, όταν στην πραγματικότητα αυτός δημιουργήθηκε με βάση έναν συγκεκριμένο περιηγητή και μη-πρότυπα.

Η εφαρμογή των διαδικτυακών και άλλων προτύπων ωφελεί όλους τους χρήστες, με πολλούς τρόπους που δεν αντιλαμβάνονται -και δεν ενδιαφέρονται να μάθουν, ας μη γελιόμαστε- αλλά και πιο άμεσα. Στην περίπτωση του Linux, ο Firefox ενσωματώνεται άψογα στο υπόλοιπο σύστημα, αφού αξιοποιεί την τεχνολογία GTK για τον σχεδιασμό της διεπαφής του και μπορεί να είναι συμβατός με τα παράθυρα διαλόγου του εκάστοτε γραφικού περιβάλλοντος. Παρατηρήστε, επίσης, τη σημαντική διαφορά με άλλους περιηγητές στην απεικόνιση των γραμματοσειρών· στον Firefox δεν πονούν τα μάτια.

Δικαίωμα στην επιλογή

Πώς θα σας φαινόταν αν στο μέλλον δεν υπήρχε ούτε μία εναλλακτική εφαρμογή για την περιήγηση στο Διαδίκτυο και η εμπειρία σας καθοριζόταν απόλυτα από μια πολυεθνική εταιρεία; Θα είχε πραγματική σημασία η ταχύτητα ανοίγματος των ιστοσελίδων, αν ο περιηγητής σας τροποποιούσε το περιεχόμενο αποκρύπτοντας πληροφορίες που μπορεί να έβλαπταν τους σκοπούς (και τα κέρδη) της εταιρείας αυτής;

https://images.fastcompany.net/image/upload/w_1280,f_auto,q_auto,fl_lossy/wp-cms/uploads/2018/05/p-1-bye-chrome-why-im-switching-to-firefox.jpg

Bye, Chrome: Why I’m switching to Firefox and you should too

The time has come.

Katharine Schwab, Fast Company

Σε έναν κόσμο όπου οι περισσότεροι περιηγητές υποκύπτουν στα επίπλαστα θέλγητρα του Chrome ή νομίζουν ότι ο Chromium είναι πραγματικά ανοιχτού κώδικα και επιλέγουν να εξαρτηθούν από αυτούς, ο Firefox και η Gecko, η μηχανή σχεδίασης που υλοποιεί, είναι τα μοναδικά προπύργια απέναντι στο διαρκώς επεκτεινόμενο μονοπώλιο.

Για ένα ανοιχτό Διαδίκτυο γεμάτο υγεία

Πέρα από όλα τα παραπάνω που έγραψα, δε μπορώ να αγνοήσω ότι πίσω από τον Firefox δε βρίσκεται ένας τεχνολογικός κολοσσός που επωφελείται και κερδοφορεί από τη συλλογή δεδομένων των χρηστών και τις διαφημίσεις (σ.σ. αλήθεια, βλέπετε την ειρωνεία;) αλλά ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που έχει να επιδείξει μακροχρόνιο έργο στον αγώνα για την ανοιχτότητα και την υγεία του Διαδικτύου.

Το Mozilla Foundation αποτελεί έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο όλων των ψηφιακών θαμώνων, ακόμα και εκείνων που προτιμούν κάποιον άλλο περιηγητή. Δεν το αντιλαμβάνονται όλοι μα ένα μεγάλο κομμάτι του Διαδικτύου όπως το γνωρίζουμε σήμερα οφείλει την ύπαρξή του στη δραστηριότητα του συγκεκριμένου ιδρύματος.

https://assets.mofoprod.net/network/images/mozilla-og-image-min.original.jpg

Mozilla Foundation

Mozilla is a global nonprofit dedicated to keeping the Internet a global public resource that is open and accessible to all.

Chad Sansing, Mozilla Foundation

Δε γνωρίζω κανέναν άλλο δημιουργό προγράμματος περιήγησης που να τόλμησε να αντιπαρατεθεί ανοιχτά με γίγαντες της τεχνολογίας, όπως είναι το Facebook και η Amazon , ή που να φροντίζει έμπρακτα για την υγεία του Διαδικτύου με δημιουργίες σαν το RegretsReporter.

Οι αρχές που διέπουν τη λειτουργία του Mozilla Foundation αποτυπώνονται ξεκάθαρα στον Firefox και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που με κάνει να τον προτιμώ αλλά και να τον εμπιστεύομαι.

Ο Firefox είναι αυτό που πραγματικά χρειάζομαι

Δε με απασχολεί το πόσα μικροδευτερόλεπτα ταχύτερος είναι κάποιος άλλος περιηγητής ή το αν διαθέτει περισσότερα πρόσθετα, και δε θα έπρεπε να ενδιαφέρει κανέναν. Η διαδικτυακή περιήγηση δεν είναι αγώνας ταχύτητας, ενώ το να δίνουμε σημασία στην ποσότητα αγνοώντας άλλες, πιο σημαντικές παραμέτρους, μπορεί να έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα.

Δε με πείθουν, επίσης, οι αθέμιτες τακτικές προώθησης που ακολουθούν οι δημιουργοί άλλων περιηγητών, γιατί φροντίζω να ενημερώνομαι και ξέρω καλύτερα τι ακριβώς είναι αυτό που προσφέρουν.

Για όλους τους λόγους που έγραψα σε αυτό το άρθρο και για αρκετούς ακόμα, ο Firefox είναι αυτό που πραγματικά χρειάζομαι. Χαίρομαι που κατέληξα συνειδητά στην επιλογή του και σήμερα, τόσα πολλά χρόνια αργότερα, μπορώ να είμαι ήσυχος γιατί τα γεγονότα επικυρώνουν την επιλογή μου αυτή.

11 «Μου αρέσει»

Η αλήθεια είναι πως η αλλαγή browser είναι κάτι που αν ποτέ χρειαστεί να κάνω, θα με ενοχλήσει πολύ.
Έχω περάσει πολλά χρόνια σαν distro hopper, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ποτέ τον εαυτό μου να κάνει browser-hopping… Νομίζω ο browser είναι κάτι που “παντρεύεσαι” και δεν το αφήνεις/αλλάζεις τόσο εύκολα. Αν δεν προχωρήσει η Mozilla σε κάποια “καφρίλα”, δεν με βλέπω να φεύγω ποτέ από την αγαπημένη αλεπού.

1 «Μου αρέσει»

Προσωπικά μου αρέσει ο firefox και δύσκολα θα μπω στην διαδικασία να τον αλλάξω. Ακόμα και στο κινητό έχω βρει την ησυχία μου, καθώς μπορείς να προσθέσεις adblock και επιτέλους να διαβάσεις με άνεση κάποιο άρθρο. Chromium, Chrome κτλ πολύ σπάνια…

2 «Μου αρέσει»

Και μένα ο κεντρικός μου browser είναι ο FF και τον χρησιμοποιώ από την πρώτη έκδοση. Θυμάμαι τότε είχα ενθουσιαστεί με τα extensions, που μπορούσες έτσι απλά να έχεις έναν ορθογράφο και ένα σορό άλλα πράγματα. Σήμερα όμως ένας δεν φτάνει. Ο προσωπικός μου είναι ο FF, της δουλειάς Vivaldi και ο ακαδημαϊκός Chrome. Ο καθένας έχει τα δικά του emails και τα δικά του bookmarks και δεν μου αρέσει να τα μπλέκω μεταξύ τους.

ημουν χρόνια χρήστης του chromium. από την αρχή που ξεκίνησα με linux με το jolicloud που ειχε ως προεπιλογη ton chromium. ετσι λογω συνήθειας εμεινα όλα τα χρόνια με τον chromium ωσπου κατάργησε τον συγχρονισμό. ετσι έκανα το βήμα και μεταπήδησα στον ff kαι νομίζω δεν θα τον αλλάξω ποτε. μπορείς τόσο πολύ να τον σκαλίσεις κάτι που ταιριάζει απόλυτα με το πνευμα του linux.κατι που μου αρεσει πολύ ειναι οτι στον χρονισμο σου ζηταει επιβεβαιωση και με κωδικο στο e-mail.που πρέπει να θυμάσαι και τον κωδικό του e-mail .

Μα υπάρχουν λύσεις. Είχα παρουσιάσει μια παλαιότερα

και ευκαιρία μου έδωσες για τον σημερινό μας οδηγό :slight_smile:

1 «Μου αρέσει»

@Asfodelus

Aς γραψω τον αντιλογο εγω , γιατι το να αυτοχαιδευουμε τα αυτια μας δεν προαγει εποικοδομητικο διαλογο :slight_smile:
Θα αναφερθω στις ενοτητες του αρθρου σου…

  1. Εμφανιση - Ελπιζω να το ειπες για πλακα. Ολοι οι σοβαροι browsers υποστηριζουν και εχουν skins/themes/backgrounds και ενα σωρο “εμφανισιακα” καλουδια. Τωρα αν ο ff το κανει καλυτερα ή διαφορετικα ή οτιδηποτε ειναι ασχετο.
  2. Παραμετροποιηση - Αναφερεσαι στο “about:config” του ff και την δυνατοτητα μεσω αυτου να ρυθμιζει απειρα πραγματα. Ολοι οι chromium-based browsers εχουν το chrome/edge:flags , που ρυθμιζεις εκει διαφορα πραγματα. Ισως οχι τοσο πολλα οσο στον ff , αλλα παρολα αυτα η δυνατοτητα υπαρχει. Στην τελικη open source δεν ειναι ο chromium ? Ας κατσει καποιος να τον κανει compile να εχει περισσοτερες επιλογες στο “flags”.
    H καραμελα “o chromium δεν ειναι open source , γιατι περιοριζει ή απαγορευει την πληρη προσβαση στα APIs της” , ας σταματησει. Ο κωδικας ειναι ανοιχτος. Για αυτο τον πηρε η microsoft και εφτιαξε τον edge. Αλλιως δεν θα μπορουσε. Ας γραψει καποιος τα δικα του APIs αντι να κλαιγεται.
  3. Διαφανεια & διαρκης ενημερωση - Υπαρχει η δυνατοτητα και στους αλλους browsers.
    Yπαρχει το “chrome/edge:about” με απειρες πληροφοριες καθως και “browser task manager” για αμεση προσβαση σε πληροφοριες των tabs.
  4. Iδιωτικοτητα και ασφαλεια - Εδω εχουμε δυο κατηγοριες. Ιδιωτικοτητα και ασφαλεια του χρηστη απο τον ιδιο τον browser και απο το διαδικτυο. Στην πρωτη κατηγορια δεν μπορουμε να χρυσωσουμε το χαπι. Οι browsers λιγο ή πολυ μας παρακολουθουν. Δεν προκειται να σου κλεψει κωδικους και λεφτα , αλλα παρακολουθει τις κινησεις σου στο διαδικτυο , μαθαινει πραγματα για σενα και αποθηκευει δεδομενα χωρις να στο λεει . Στην δευτερη κατηγορια , δεν νομιζω οτι κανενας σωφρων θα κατσει να περιμενει απο τον browser να τον προστατεψει. Υπαρχουν a/v , extensions κλπ για να προφυλαξεις τον πισινο σου. Αν εχει ενσωματωμενα εργαλεια ο ιδιος ο browser καλοδεχουμενα , αλλα δεν θα ειναι deal-breaker τουλαχιστον για μενα αν δεν υπαρχουν.
  5. Εφαρμογη των διαδικτυακων προτυπων - Δεν εχω γνωση του αντικειμενου αρα δεν θα το σχολιασω. Θα δεχτω ως αληθη αυτα που γραφεις.
  6. Δικαιωμα στην επιλογη - Εχω κραξει τον πλουραρισμο στον κοσμο του λινουξ στο παρελθον θα το κανω και τωρα. Οι απειρες επιλογες δεν ειναι παντα καλο να υπαρχουν. Δεν θελω 1000 προγραμματα για ενα πραγμα και τα 900 να ειναι σαπια ή πεθαμενα. Θελω λιγες και καλες επιλογες. Αν ο ff (ή οποιοσδηποτε browser) ειναι μια καλη επιλογη , καλως υπαρχει , αλλιως στο καλο και δεν θα μας λειψεις :slight_smile:

Τελος μιλας για το πως ο ff ειναι το μοναδικο προπυργιο απεναντι στην google και οτι ειναι μη κερδοσκοπικος οργανισμος και πως φροντιζει για την “υγεια” του διαδικτυου. Ξεχνας ομως απο που βγαζει λεφτα το mozilla foundation. Διαβασε εδω την παραγραφο “Financing”. Eπι πολλα χρονια ειχε (και εχει ακομα) συμβαση με την google και την yahoo , αλλα κυριως με την google για να εχει ως default search engine αυτη της google. Και αποκομμισε αρκετα μυρια με αυτες τις συμβασεις.
Πως ακριβως ειναι προπυργιο απεναντι στην google ? Πως ακριβως φροντιζει για την “υγεια” του διαδικτυου οταν προωθει το search engine της google , που οπως λες εσυ “τροποποιει το περιεχομενο αποκρυπτοντας πληροφοριες που μπορει να εβλαπταν τους σκοπους και τα κερδη της εταιριας αυτης” ?

Και εγω οταν κοιμαμαι το βραδυ , βλεπω οτι ζω σε εναν ονειρικα πλασμενο κοσμο , αλλα το ξημερωμα με βρισκει σε αλλον κοσμο :slight_smile:

Καλέ σε μένα τα λες; Εγώ απλά άγγελος μεταφορέας είμαι :slight_smile: Το κείμενο το έχει γράψει μέλος του φόρουμ αν θέλει ας απαντήσει. Και μεταφέρθηκε εδώ ακριβώς για να συζητηθεί ξέρεις.

Ε βασικά δεν είναι τόσο απλό, δεν είναι θέμα κώδικα αλλά πρόσβασης

Α σορρυ , νομιζα οτι ηταν δικο σου αρθρο. Οποιος το εγραψε λοιπον , αυτα ειχα να σχολιασω :slight_smile: Καλοδεχουμενος ο οποιος διαλογος.

@ Asfodelus, Τα προφιλ δεν με βολεύουν από άποψη παραγωγικότητας (η εναλλαγή μεταξύ τους δηλαδή), αλλά και από άποψη ταχύτητας καθώς πολλές ξεχνάω σε ποιον δουλεύω. Σε αυτό βέβαια δεν φταίνε οι browsers, αλλά όσο το δοκίμασα δεν μου άρεσε.

Καλημέρα φίλτατε mphxth. Δεν καταλαβαίνω πώς «αυτοχαϊδεύουμε τα αυτιά μας» σε ένα άρθρο γνώμης μα εύχομαι να υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για διάλογο και ουσιαστική πληροφόρηση. Απαντώ λοιπόν:

  1. Εμφάνιση - Όχι, δεν το έγραψα για πλάκα. Δεν αναφέρθηκα όμως στην επιφανειακή αλλαγή χρωμάτων που βεβαίως μπορούν να κάνουν όλοι οι σοβαροί περιηγητές. Στον Firefox μπορείς να προσαρμόσεις ολόκληρο το browser chrome (ονομασία που «έκλεψε» η Google, παρεμπιπτόντως). Θέλεις τη γραμμή διεύθυνσης στο κάτω μέρος; Μπορείς να την έχεις. Θέλεις τις καρτέλες κάτω από τη γραμμή διεύθυνσης; Μπορείς να τις έχεις. Μπορείς ακόμα και να κάνεις κάτι σαν αυτό:

Αυτή είναι μια δυνατότητα που δεν παρέχουν άλλοι περιηγητές και οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι ο Firefox δε σχεδιάστηκε για να γίνει o «be-all and end-all» περιηγητής που θα κυριεύσει το μερίδιο της αγοράς.

  1. Παραμετροποίηση - Και εδώ αναφέρθηκα στα flags που έχουν άλλοι περιηγητές, όμως δε μπορεί να γίνει σύγκριση. Είναι πολύ περιορισμένες οι δυνατότητες που σου δίνουν τα flags σε σχέση με αυτά που μπορείς να κάνεις στον Firefox. Δεν ξέρω αν υπάρχουν περισσότερα που θα μπορούσαν να γίνουν compile αλλά αυτό δεν είναι επιχείρημα γιατί θα μπορούσε να ισχύει εξίσου και για τον Firefox. Το γεγονός όμως ότι η μία εφαρμογή σου επιτρέπει εξαρχής να την «ξεκοιλιάσεις» ενώ κάποια άλλη όχι, για εμένα είναι δείγμα ανοιχτότητας και διαφάνειας.

    Όσο για τα APIs, υπάρχει η υφέρπουσα ειρωνεία ότι τον περασμένο Απρίλιο τελεσιδίκησε μια δικαστική διαμάχη στην οποία η ίδια η Google κατηγορούνταν για την (υποτιθέμενη) αθέμιτη χρήση κάποιων APIs που δημιούργησαν άλλοι. Ένα από τα κύρια επιχειρήματα με τα οποία ο κόσμος του ΕΛ/ΛΑΚ στήριξε τη Google (ναι, το ζήσαμε και αυτό), και φυσικά έπαιξε σημαντικό ρόλο στην τελική αθωωτική απόφαση, ήταν το ότι δε νοείται να υφίστανται πνευματικά δικαιώματα στα APIs, συνεπώς αυτά δεν εμπίπτουν σε κανέναν νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

    Λίγους μήνες αργότερα, η Google κάνει ακριβώς αυτό που νωρίτερα επιχείρησε να κάνει η Oracle εναντίον της. Δεν πρόκειται για τη δυνατότητα να γράψει APIs για τον Chromium κάποιος αλλά για ήδη υπάρχοντα APIs που βρίσκονταν και παραμένουν στον κώδικα του Chromium -όχι του Chrome που είναι ιδιοταγής- μα ξαφνικά η Google αποφάσισε να περιορίσει την πρόσβαση σε αυτά, λέγοντας ουσιαστικά ότι είναι «δικά της», για να την εκμεταλλευτεί αποκλειστικά για τον Chrome. Πέραν του ότι οποιοσδήποτε περιορισμός σε τμήματα κώδικα αυτομάτως συνιστά παραβίαση της ανοιχτότητας, η συγκεκριμένη περίπτωση αποτελεί και ένα τυπικό δείγμα του πώς η Google ελέγχει αυτό το ανοιχτού κώδικα (στα χαρτιά) έργο.

  2. Διαφάνεια και διαρκής ενημέρωση - Και εδώ έγραψα ότι άλλοι περιηγητές αντέγραψαν αυτήν τη δυνατότητα. Έγραψα επίσης και παραθέτω: «θα ήθελα πραγματικά να μου υποδείξει κάποιος έναν περιηγητή που να είναι περισσότερο διάφανος και να παρέχει πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση από τον Firefox». Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι το αν μπορείς να το κάνεις σε άλλους περιηγητές αλλά το είδος των πληροφοριών που σου παρέχουν. Υπάρχει, για παράδειγμα, αντίστοιχο του about:license στον Chrome, με τόσο εκτεταμένες πληροφορίες; Αν όχι, γιατί; Ποιο είναι το αντίστοιχο του about:rights;

  3. Ιδιωτικότητα και ασφάλεια - Θα ήθελα σε παρακαλώ να τεκμηριώσεις με στοιχεία αυτό το «Οι browsers λιγο ή πολυ μας παρακολουθουν», γιατί πρόκειται για μια λέξη που την έχουμε κάνει σκουπίδι συνδέοντάς την με περιπτώσεις που δε συνιστούν παρακολούθηση, και έτσι έχει χάσει το νόημά της και ταυτόχρονα υποβοηθά την αποδοχή της πραγματικής παρακολούθησης.

    Περί των σωφρόνων και των λοιπών, αφενός μεν, τα antivirus και τα extensions έχουν περιορισμένες δυνατότητες στην προστασία που μπορούν να προσφέρουν σε ό,τι αφορά ενέργειες εντός του Διαδικτύου ή του περιηγητή και συνοδεύονται από ένα κάποιο «overhead» (σε απαιτούμενη γνώση, σε πόρους, σε έξτρα πράγματα που χρειάζεται να προσθέσεις κλπ.), ενώ κάποια από αυτά είναι ξεκάθαρα επικίνδυνα (βλέπε Adblock Plus), αφετέρου δε, το γεγονός ότι η κύρια εφαρμογή αλληλεπίδρασης με το Διαδίκτυο ενσωματώνει ενεργή προστασία μόνο ως θετικό μπορεί να λογίζεται.

    Επιπλέον, για τον Firefox δεν έχει ανακύψει ποτέ ζήτημα αθέμιτου περιορισμού των adblockers (οι διαφημίσεις έχουν και tracking, ας μην το ξεχνάμε), όπως αυτό που έθεσε για τον Chromium ο Raymond Hill του uBlock Origin, ένας άνθρωπος που σίγουρα έχει περισσότερες γνώσεις από εμάς για το θέμα και φυσικά ουσιαστικό έργο και κύρος στον χώρο. Παρεμπιπτόντως, το αναφερόμενο «Manifest V3» είναι ένα ακόμα μη-πρότυπο που «έσπρωξε» η Google και κανένας δεν το αποδέχεται ως έχει.

  4. Εφαρμογή των διαδικτυακών προτύπων - Έχω γράψει κάποια σχετικά παλιότερα εδώ αλλά μη διαβάσεις εμένα αν δε θέλεις. Κάνε μια απλή έρευνα για το θέμα και θα βρεις μπόλικες περιπτώσεις ανά τα χρόνια, με τεκμηριωμένες μαρτυρίες προγραμματιστών και ό,τι άλλο θέλεις. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η Google δέχεται κάθε τόσο «antitrust» μηνύσεις και πληρώνει εκατομμύρια.

  5. Δικαίωμα στην επιλογή - Δεν πρόκειται για μια περίπτωση «επιλογής για την επιλογή». Η διαδικτυακή περιήγηση δεν είναι μια αμελητέα δραστηριότητα. Μπορεί να επηρεάσει την ενημέρωσή μας, τη μόρφωσή μας, τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, την αντίληψή μας και πολλά ακόμα. Ως εκ τούτου, δε θα πρέπει να καταλήξει να ελέγχεται αποκλειστικά από έναν και μόνο παράγοντα, οποιοσδήποτε και αν είναι αυτός.

Για τα υπόλοιπα:

Γνωρίζω πολύ καλά πώς χρηματοδοτείται το Mozilla Foundation, γιατί προσπαθώ να ενημερώνομαι συνεχώς (και όχι από τη Wikipedia). Θα έπρεπε όμως και εσύ να γνωρίζεις ότι ως MKO με έδρα τις ΗΠΑ υποχρεώνεται από τον νόμο να καταθέτει κάθε χρόνο ένα «Form 990» για τα οικονομικά του στοιχεία, το οποίο είναι διαθέσιμο δημόσια. Έτσι μπορούν όλοι να ξέρουν «από πού βγάζει λεφτά» και τι ακριβώς τα κάνει.

Γνωρίζω επίσης ότι το Foundation, με αυτά τα λεφτά που «βγάζει» χρηματοδοτεί κάθε χρόνο δράσεις αλλά και μεμονωμένα άτομα που προωθούν την ανοιχτότητα και τα ψηφιακά δικαιώματα.

Γνωρίζω ακόμα ότι στο καταστατικό της Mozilla Corporation (που υπάγεται στο Foundation) υπάρχει συγκεκριμένος όρος που απαγορεύει την ένταξη στο χρηματιστήριο, συνεπώς δε μπορούν πραγματικά να «βγάλουν λεφτά» ή να έχουν μετόχους που θα αλλοιώσουν την κατεύθυνση, ακόμα και αν το ήθελαν.

Η συμφωνία με τη Google ισχύει μέχρι και σήμερα και είναι ακριβώς αυτή που επιτρέπει τόσο την ανάπτυξη του Firefox όσο και την υπόλοιπη δραστηριότητα του Foundation. Επειδή, όπως είπες κι εσύ, δε ζούμε σε ονειρικά πλασμένο κόσμο, τα έσοδα από δωρεές είναι μηδαμινά (γιατί όλοι λέμε ότι ενδιαφερόμαστε για το κοινό καλό αλλά όχι αν πρέπει να συμβάλουμε ενεργά) αλλά η δραστηριότητα αυτή απαιτεί χρήμα. Δεν επαναπαύονται όμως, γι’ αυτό και επιχειρούν να αποκτήσουν άλλους -πιο «καθαρούς», αν θέλεις- τρόπους χρηματοδότησης, με συνδρομητικές υπηρεσίες όπως το Mozilla VPN και το Firefox Relay και με άλλες ενέργειες.

Η συμφωνία με τη Yahoo έχει λήξει εδώ και κάποια χρόνια. Η Mozilla είχε θέσει έναν όρο στο συμβόλαιο, αυτός παραβιάστηκε όταν η Yahoo πωλήθηκε στη Verizon, το αξιοποίησαν για να σπάσουν το συμβόλαιο και κέρδισαν περίπου 340 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση, τα οποία φυσικά κατατέθηκαν στο αντίστοιχο «Form 990» εκείνης της χρονιάς και μπορείς, αν θέλεις, να βρεις πολύ εύκολα πού ακριβώς πήγαν.

Συγκεκριμένα για τη search engine της Google στον Firefox (δεν είναι προεπιλεγμένη σε όλες τις χώρες), υπάρχουν και εδώ όροι στη μεταξύ τους συμφωνία και αυτή δε λειτουργεί ακριβώς όπως στον Chrome/ium. Για παράδειγμα, απαγορεύεται στη Google να χρησιμοποιήσει τα όποια δεδομένα προκύπτουν από τις αναζητήσεις στον Firefox για άλλους σκοπούς πλην της αναζήτησης, όπως συνηθίζει να κάνει με τον δικό της περιηγητή. Μην πιστεύεις εμένα όμως. Πέραν του ότι μπορείς να διαπιστώσεις πολύ εύκολα ότι υπάρχουν διακριτές διαφορές ακόμα και στον τρόπο που παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της αναζήτησης (ειδικά στο Android) για την ίδια μηχανή σε Firefox και Chrome/ium, μπορείς πάντα να κάνεις τη δική σου έρευνα.


Αν έχει κάποια σημασία, το άρθρο δεν πραγματεύεται το αν ο Firefox είναι ο «καλύτερος» περιηγητής αλλά τους λόγους για τους οποίους αποτελεί τη δική μου επιλογή.

2 «Μου αρέσει»

To γεγονός οτι δεν είναι ενταγμένη στο χρηματιστήριο και δεν έχει μετόχους, δεν σημαίνει οτι δεν μπορεί να επιρεαστεί από «χορηγούς» (ας το πω έτσι). Αυτό… τίποτα παραπάνω (δε λέω δηλαδή οτι επιρεάστηκε, δεν έχω τέτοιο στοιχείο ή ένδειξη).

Χμμ πως ακριβώς το έκανες; Πλέον το Firefox έχει μειωμένες τέτοιες δυνατότητες. Έχω λάθος;

Tech Background: Το Mozilla (όπως λέγονταν παλία) είχε χτιστεί γύρω απο 3 τεχνολογίες.

  • XUL Κάτι σαν HTML με ειδικές δυνατότητες για “τετράγωνα” Layouts. Με CSS μπορούσες να του αλλάξεις την εμφάνιση. Είχε γίνει προσπάθεια να γίνει πρότυπο W3C αλλά δεν προχώρησε. Ηταν ο πρόγονος όλων των XML based interfaces όπως πχ το glade. Σήμερα δεν έχει κάτι παραπάνω να δώσει απο την μοντέρνα HTML/CSS.

  • XPCOM Μια εσωτερική διασύνδεση μεταξύ compoments. Το έχτιζες γύρω από τουβλάκια που το καθένα μπορούσε να ήταν (και ήταν) σε διαφορετική γλώσσα προγραμματισμού.

  • XBL Ενα API για να φτιάχνεις Widgets σε XUL πρόγονος του Shadow DOM

Εντυπωσιακή τεχνολογία αλλά με προβλήματα. Το κυριότερο ήταν πως γράφτηκαν χιλιάδες επεκτάσεις. Και κάποια API του XPCOM μπορεί να τα χρησιμοποιούσαν ελάχιστες κάποια πολλές. Αλλά αυτό εμπόδιζε τον κώδικα να εξελιχθεί. Αν κάποιος ήθελε να κάνει μια αλλαγή θα έπρεπε να ελέγξει τι χρησιμοποιεί το κομμάτι που δουλεύει, να βρει τον δημιουργό καιν να δουλέψει μαζί του --αν ήταν συνεργάσιμος, κάποιες φορές έκανες ο ίδιος την αλλαγή, η απλά σταματούσε να δουλεύει κάνοντας τους χρήστες θυμωμένους. Η άλλη λύση ήταν να έχει κάθε κομμάτι μια έκδοση v1, v2, v3, …

Το πρόβλημα με το XUL ήταν ακόμα μεγαλύτερο. Ο καθένας μπορούσε να αλλάξει το κάθε τι. Και η Χ επέκταση που θα κόλλαγε σε κάποιο σημείο του Intreface, δεν μπορούσε να ξέρει αν υπήρχε ακόμα εκεί. Και δεν ηταν καθόλου δύσκολο να τον σπάσεις με επεκτάσεις που δεν ήταν συμβατές μεταξύ τους.

Κάποιες φορές η πολύ δύναμη βλάπτει. Υπήρχε μια εποχή που θεωρούσα το XUL οτι θα οδηγούσε το GUI στο desktop. Διαψεύστηκα μέχρι που πολλά χρόνια μετά ήρθε το Electron.

Σήμερα οι επεκτάσεις χρησιμοποιούν το API του chrome. Περιορισμένα πράγματα που μπορούν να κάνουν στο GUI, και διακριτά API με javascript (σημείωση, δεν έχω κοιτάξει τα καινούργια api). Εσωτερικά το XUL δεν ξέρω αν υπάρχει καν σήμερα. Το XPCOM πρέπει να υπάρχει ακόμα αλλά σιγά σιγά το καταργούν. Ο λόγος; Για να το κάνεις πρέπει να κάνεις serialization/desirialization όταν το καλείς κάτι που είναι αργό σε σχέση με ένα native intreface.

Το παρακάτω κείμενο περιγράφει σε βάθος τα παραπάνω και ξεκαθαρίζει την ιστορία. Διαβάστετο

Επίσης

Η αναφορά μου στο χρηματιστήριο ήταν περισσότερο απάντηση στο αν το Mozilla Foundation “βγάζει λεφτά”. Ως προς την επιρροή από χορηγούς, φυσικά και μπορεί να υπάρξει. Χωρίς κάποια απόδειξη όμως, δε μπορούμε να κατηγορήσουμε κανέναν για τίποτα και οδηγούμαστε σε αβάσιμες υποθέσεις και εικασίες, κάτι που δεν είναι δείγμα υγιούς διαλόγου και κριτικής σκέψης.

Στο επίσημο blog της Mozilla (και αλλού) θα βρεις επίσης αρκετά άρθρα όπου κριτικάρουν ανοιχτά τη Google για κάποιες ενέργειές της. Δεν “κάνουν την πάπια επειδή παίρνουν λεφτά” δηλαδή, όπως θα έλεγε κάποιος σε ένα καφενείο.

Το συγκεκριμένο της εικόνας θα το βρεις στο GitHub, μαζί με τις οδηγίες. Το compact mode είναι πλέον μη υποστηριζόμενο (αλλά υπάρχει ακόμα ως κρυφή επιλογή) και σε μελλοντική έκδοση λογικά θα αφαιρεθεί. Και πάλι όμως θα υπάρχει η δυνατότητα προσαρμογής του browser chrome και είμαι βέβαιος ότι κάποιος θα δημιουργήσει ένα compact θέμα.

Το XUL είχε πολλά καλά και αρκετά κακά, και κάνεις πολύ καλά που τα αναφέρεις. Εν μέρει ήταν μια παρόμοια περίπτωση με το γιατί δεν είναι ορθό να ανοίγουμε ολόκληρες γραφικές διεπαφές ως root στο Linux.

Όχι ακριβώς αυτό του Chrome αλλά APIs που είναι συμβατά με αυτό. Έχουν αρκετά κοινά ως τελικό στόχο (cross-browser συμβατότητα που δεν υφίσταται επαρκώς ακόμα) μα διαφορετικές υλοποιήσεις.

Από ότι βλέπω είναι απλά ένα CSS. (Ωραία ανακάλυψη btw). Κάποια στιγμή θα σταματήσει να δουλεύει και θα θέλει συνεχή συντήρηση. Αλλά μπορεί να έχεις μόνο ένα τέτοιο.

Τεχνικά το έκλεψαν και οι δυο από εδώ

Και για να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου

Σε περίπτωση που διέφυγε σε κάποιον, είπα οτι…

Από εκεί προέρχεται, ενδεχομένως, ο όρος “browser chrome” αλλά αυτός ισχύει για τη διεπαφή όλων των περιηγητών. Η Google “εκλεψε” το “Chrome” για την ονομασία του περιηγητή της.

Επειδή και το συγκεκριμένο άρθρο βρίθει εικασιών και αναπόδεικτων ισχυρισμών, είχα γράψει τότε ένα απαντητικό άρθρο το οποίο μπορεί να κρίνει όποιος θέλει ως προς την εγκυρότητά του.

https://osarena.net/anithikotita-tis-mozilla-alitheia/

Μάλιστα, το είχαν προσθέσει και ως παραπομπή αλλά για κάποιον λόγο πλέον το έχουν αφαιρέσει.

4 «Μου αρέσει»

@anon54176929

Δεν ξερω αν πρεπει να απαντησω σε ο,τι αφορα τον google chrome , τον chromium ή καποιον αλλον chromium-based browser. Γιατι ολα μπλεξανε στην υποθεση.

  1. Περι APIs. Περιορισε οπως λες προσβαση σε APIs που υπαρχουν στον chromium και καταπατησε την εννοια του ανοιχτου κωδικα και κατι τετοια ομορφα. Ωραια , πες οτι το εκανε. Γιατι τοσο κλαμα ? Ποσες φορες βλεπω σε λινουξ φορουμς να κλαιγεται καποιος για ενα προγραμμα που δεν κανει κατι και του απαντανε “ε φτιαχτο εσυ καλυτερα” , “ε προσθεσε το εσυ”. Ε ωραια λοιπον , τοσοι προγραμματιστες υπαρχουν στην λινουξ κοινοτητα , ας φτιαξουν τα δικα τους APIs. Απλα στο ονομα “ειναι ανοιχτος κωδικας , μην μας περιοριζεις την προσβαση στα APIs σου” , προσπαθουν να κανουν δουλεια με αλλουνου εργαλεια .
    Η microsoft πως εφτιαξε τον edge ? Με ποιανου τα APIs ? Ειλικρινα ρωταω , δεν ξερω. Αν πληρωσε την google για να εχει προσβαση στα APIs της , μαγκια της. Αν εφτιαξε τα δικα της , παλι μαγκια της. Αυτο σημαινει να εισαι εταιρια και να εχεις εργατικο δυναμικο και πορους απο το να εισαι one-man προτζεκτ.
    Ωραια τα ομορφα του ανοιχτου λογισμικου , των ανεξαρτητων προτζεκτς , αλλα μαντεψε ποιος κανει ουσιαστικη δουλεια (με τα καλα και τα κακα) … οι εταιριες.
    2. Περι παραμετροποιησης/διαφανειας/ενημερωσεων - Δεν εχω κατι να προσθεσω , εκτος του , οριστε ο κωδικας του chromium , ας φτιαξει καποιος κατι καλυτερο απο ο,τι υπαρχει ηδη.
  2. Περι ΜΚΟ/εσοδων/κλπ - Οταν εγραψα “βγαζει λεφτα” , το εγραψα με την εννοια της αυτοσυντηρησης. Δεν ειπα οτι βγαζει κερδη ως μια κλασικη εταιρια. Αυτο δεν ειναι κατακριτεο , εχει εξοδα , πρεπει να συντηρηθει.
    Αλλα την συμφωνια με την google , την περασες ετσι πολυ επιφανειακα. Τι παει να πει “απαγορευεται στην google να χρησιμοποιησει τα οποια δεδομενα προκυπτουν απο τις αναζητησεις του firefox …μπλαμπλα” ? Τιποτα δεν σημαινει. Μπορει να υπαρχει τετοια συμφωνια , αλλα “under the hood” να μην εφαρμοζεται. Και να μην το ξερει ουτε καν η ιδια η mozilla. Επισης εσυ ειπες οτι παραποιει τα αποτελεσματα στα search … Yπαρχει συμφωνια και για αυτο ? Οποιος αναζητει κατι μεσω google search απο ff , να βλεπει τα πραγματικα αποτελεσματα ενω σε αλλον browser να βλεπει αλλα ? Δεν νομιζω να υπαρχει αλλα και να υπηρχε το ερωτημα ειναι το ιδιο ? Ξερεις οντως οτι εφαρμοζεται ?
    Το πως παρουσιαζονται τα αποτελεσματα σε διαφορετικους browsers δεν σημαινει οτι ειναι διαφορετικα αποτελεσματα… Δεν σημαινει οτι δεν αποθηκευονται δεδομενα στους σερβερς της Google.
    Ναι προφανως δεν εχουμε στοιχεια , υποθεσεις κανουμε … αλλα εχε στο μυαλο σου οτι δεν ζουμε σε παραδεισενιο κοσμο. Για τα μισα που γραφουμε δεν εχουμε αποδειξεις , τι παει να πει αυτο ? Να μην κανουμε διαλογο ? Γιατι δεν ειναι…υγιης ? Σοβαρα τωρα ? Αν κατηγορουμε τον αγαπημενο μας browser δεν ειναι υγιης διαλογος ? Εχει κανει συμφωνια με τον εχθρο αλλα υπαρχουν υποσυμφωνιες και ολα ειναι ροδινα…μην τον κατηγορειται ? Τοσο αθωος εισαι ?
    Οταν προκειται για αλλες συνωμοσιες ειμαστε πρωτοι και στροφαρει πονηρα το μυαλο μας , αλλα για τον αγαπημενο μας browser οχι ? Σοβαρα τωρα ?
  3. Περι ιδιωτικοτητας - Δεν καταλαβα την πρωτη παραγραφο σου. Θεωρεις οτι δεν σε παρακολουθουν οι “κακοι” browsers ή οτι η εκφραση εχει χασει την ουσια της γιατι χρησιμοποιειται συχνα ? Υπαρχει fake παρακολουθηση και “πραγματικη” παρακολουθηση ?
    Ενημερωσε μας σχετικα…
    Περι extensions κλπ , δεν καταλαβα ποιο ειναι το εν γενει προβλημα. Παντα στον chrome ή/και στον edge , εβαζα καποιο adblock extension , δεν ξαναεβλεπα ποτε στην ζωη μου διαφημισεις ή οτιδηποτε , το a/v εχει δικο του extension που κοβει κακοβουλα σαιτς και εδω και χρονια δεν εχω κανενα απολυτως προβλημα. Ουτε απο εξωγενεις παραγοντες ουτε απο τα ιδια τα extensions.
    Tα περι απαιτουμενους πορους / overhead τα ακουω βερεσε . Εκτος και αν θεωρεις οτι λινουξ=χρεπομηχανημα , οποτε υποβαθμιζεις τον ρολο του ιδιου του λειτουργικου σου.
  4. Περι ταχυτητας - Καπου πηρε το ματι μου οτι ανεφερες οτι δεν σε χαλαει που καποιοι αλλοι browsers ειναι κατι ελαχιστα msecs πιο γρηγοροι απο τον ff μιας και στην καθημερινη χρηση ειναι κατι που δεν φαινεται. Αυτη ειναι αυθαιρετη δικη σου αποψη. Το οτι οι αλλοι browsers ειναι κατα ελαχιστα msecs πιο γρηγοροι απο τον ff. Εχω δει benchmarks που ο ff ειναι χιλιομετρα πισω. Σε καθε νεα εκδοση ολοι αναρωτιουνται αν βελτιωθηκε καθολου απο αποψη ταχυτητας και καθε φορα τερματιζει τελευταιος και καταιδρωμενος. Και με τον edge στο παιχνιδι , ακομα και ο chrome υστερει πλεον…

Θα κλεισω με κατι που εχω πει χιλιαδες φορες , αλλα δεν βαριεμαι να ξαναλεω. Ο κοσμος του λινουξ ειναι γεματος με συνωμοσιολογους. Δυστυχως. Χωρις να λεω οτι δεν εχουν βαση καποια πραγματα , αλλα λεω οτι σπαταλαται ενεργεια , χρονος και κοπος για να φτιαξουμε “tin foils” για τους κακους πρακτορες που μας παρακολουθουν. Που μπορει να μας παρακολουθουν , μπορει και οχι , μπορει και να εχουν την δυνατοτητα και απλα να μην νοιαζονται για σενα και για μενα.
Θα πει καποιος “ναι αλλα , ειναι θεμα ηθικο , δεν θελω να παρακολουθουμαι”… αντιληπτο και ως ενα βαθμο και εγω θελω κατι τετοιο. Αλλα οπως εγω ειμαι ψυχαναγκαστικος με την σκονη και απο καποιο σημειο και περα ανακαλυψα οτι παντα θα υπαρχει σκονη , ετσι καποια στιγμη καποιοι πρεπει να καταλαβουν οτι θα σε παρακολουθουν ειτε το θες ειτε οχι , ο,τι και να κανεις. Εκτος και αν κλεισεις τον γενικο και πας σε μια σπηλια στο βουνο.
Γιατι οτιδηποτε αλλο ειναι μετρα ψυχολογικης κυριως φυσης. Ωραια εβαλες firefox δεν σε παρακολουθει ο browser. Εβαλες λινουξ δεν σε παρακολουθει η microsoft. Εβαλες λινουξ στο κινητο , δεν σε παρακολουθει το ανδροιδ. Εστειλες εμαιλ μεσω telnet στην 25 και δεν σε παρακολουθει ο email client . Ε σε παρακολουθει ο nvidia driver , το firmware του δισκου (εγινε πριν χρονια) , το χ,ψ proprietary software που πρεπει να χρησιμοποιησεις για να κανεις την δουλεια σου.
Αν θελετε να κανετε δουλεια σοβαρη λοιπον και να μην κοροιδευετε τους γυρω σας αλλα κυριως τον εαυτο σας , δουλεψτε σε ενα μηχανημα με open source firmware ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ PARTS του , και φυσικα open source λειτουργικο , με open source προγραμματα και open source drivers ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Και αμα δουλεψει τιποτα σε αυτο το μηχανημα να μου το πεις. Ολα τα υπολοιπα ειναι ημιμετρα… οπως ειπα για ψυχολογικη ικανοποιηση και μονο.

Συμβουλευτικα το λεω , βρειτε την χρυση τομη , γιατι θα φατε ολη την ζωη σας με συνδρομο καταδιωξης , χωρις να σας καταδιωκει κανενας.

Την υπόθεση Google vs Oracle γι’ αυτό ακριβώς την παρέθεσα. Τα APIs δε νοείται να είναι «αλλουνού εργαλεία», όποιος κι αν είναι αυτός. Ως προς τη δυνατότητα πρόσβασης, μπορείς να διαβάσεις μια συνομιλία προγραμματιστών διάφορων διανομών από όπου προκύπτει ότι η ίδια η Google τους είχε δώσει άδεια και η ίδια απαγόρευσε την πρόσβαση χωρίς κανέναν λόγο. Δεν πρόκειται για ιδιωτικά APIs τα οποία παραβιάστηκαν με κάποιον τρόπο. Το πρόβλημα δεν είναι το αν μπορούν να γράψουν άλλα APIs, η συμπεριφορά της Google που είναι αντίθετη με τον ανοιχτό κώδικα είναι.

Ισχυρίζεσαι δηλαδή ότι δύο μέρη υπέγραψαν μια συμφωνία (που έχει νομική υπόσταση, υπενθυμίζω) αλλά το ένα μέρος δεν έχει τρόπο να γνωρίζει αν τηρούνται οι όροι που έθεσε. Έβαλαν δηλαδή μια υπογραφή και απλά εμπιστεύονται το άλλο μέρος.

Όλο αυτό το βασίζεις σε ένα «μπορεί» και αναρωτιέσαι γιατί δεν είναι υγιής ο διάλογος; Με τα «μπορεί» mphxth οποιοσδήποτε μπορεί να ισχυριστεί οτιδήποτε, όσο εξωφρενικό, παράλογο και ανυπόστατο κι αν είναι αυτό. Δεν είναι δυνατό να γίνει σοβαρή συζήτηση με βάση ένα «μπορεί».

Εγώ μπορώ να «θεωρώ» ό,τι θέλω. Αυτό όμως δεν το κάνει και πραγματικότητα. Υπάρχουν λογισμικά που όντως παρακολουθούν τους χρήστες και αυτό μπορεί να αποδειχθεί. Υπάρχουν και άλλα λογισμικά που δεν παρακολουθούν κανέναν. Υπάρχουν και ανενημέρωτοι άνθρωποι που «θεωρούν» παρακολούθηση πράγματα που δεν είναι παρακολούθηση. Για παράδειγμα, αν υποθέσουμε ότι ένας περιηγητής κρατάει ιστορικό για 2 εβδομάδες, ακόμα και αν αυτό το ιστορικό δε μεταφέρεται με κανέναν τρόπο έξω από τον περιηγητή, είναι παρακολούθηση; Κάποιοι «θεωρούν» ότι είναι. Τα logs κάποιου λογισμικού από μόνα τους είναι παρακολούθηση; Κάποιοι επίσης «θεωρούν» ότι είναι. Ελπίζω αυτό να απαντάει στα της παρακολούθησης.

Το «Οι browsers λιγο ή πολυ μας παρακολουθουν», όπως το έγραψες, είναι blanket statement. Υπάρχουν περιηγητές που παρακολουθούν τους χρήστες, υπάρχουν περιηγητές που δεν παρακολουθούν κανέναν οι ίδιοι αλλά η τεχνολογία με την οποία υλοποιούνται επιτρέπει την παρακολούθηση από τρίτα μέρη (συνέβη πρόσφατα με το Facebook ένα τέτοιο περιστατικό), υπάρχουν και άλλοι που ούτε παρακολουθούν ούτε επιτρέπουν την παρακολούθηση. Αν ισχυριστούμε ότι ο Χ περιηγητής παρακολουθεί, οποιοσδήποτε κι αν είναι αυτός, πρέπει να το αποδείξουμε. Αν δε μπορούμε να το αποδείξουμε, πετάμε λάσπη στον ανεμιστήρα.

Έγραψα, για παράδειγμα, ότι ένας *based περιηγητής που υποτίθεται ότι προστατεύει από διαφημίσεις και tracking είχε whitelist με την οποία επέτρεπε το tracking από συγκεκριμένες πηγές. Δεν το κατέβασα από την κούτρα μου, ούτε ήταν εικασία. Είναι πολύ γνωστό περιστατικό και αποδείχθηκε. Δεν είναι, επίσης, εικασία τα 13 (ίσως και περισσότερα) zero-days του Chrome μόνο για φέτος και το ότι όταν αποκαλύψθηκε το 11ο έγινε χαμός και διάφοροι φορείς, εταιρείες κλπ. καλούσαν σε απεγκατάστασή του.

Διάβασε τι είναι το «Manifest V3», πώς το υλοποιεί η Google και γιατί όλοι οι υπόλοιποι έχουν ενστάσεις και θα καταλάβεις. Εγώ θα παραθέσω απλά μια μικρή παράγραφο από τα όσα στοιχειοθετεί ο Raymond Hill (έμφαση δική μου):

Extensions act on behalf of users, they add capabilities to a user agent, and deprecating the blocking ability of the webRequest API will essentially decrease the level of user agency in Chromium, to the benefit of web sites which obviously would be happy to have the last word in what resources their pages can fetch/execute/render.

Πολλά υπάρχουν και σε άλλα τόσα θα δεις το αντίστροφο. Δε με απασχολεί. Δεν επιλέγω τα εργαλεία που χρησιμοποιώ με βάση τα benchmarks και επιπλέον έχω γράψει και σχετικά με αυτά. Στη δική μου περίπτωση και για αυτά που κάνω εγώ με τον περιηγητή, δεν έχω διαπιστώσει ποτέ κάποια τραγική υστέρηση του Firefox. Ίσως είμαι από τους τυχερούς. Ίσως βοηθάει ο συγκεκριμένος συνδυασμός software και hardware. Ίσως είναι καθαρή τύχη. Δεν έχει καμία σημασία. Έγραψα γιατί εγώ επιλέγω τον Firefox, όχι «ο Firefox είναι ο καλύτερος» ή «βάλτε όλοι Firefox».

Στα υπόλοιπα που γράφεις θα μου επιτρέψεις να μην απαντήσω. Δεν είναι το «open source vs proprietary» το θέμα του άρθρου και του παρόντος νήματος.

3 «Μου αρέσει»

Ας λύσουμε κάποιες παρεξηγήσεις κατ αρχήν, η λέξη API στην συζήτηση περιλαμβάνει

  1. API όπως εκεί που θα κολλήσει κάποιο πρόσθετο που θα κόβει διαφημίσεις
  2. API για μετάφραση σελίδας στα ελληνικά
  3. API όπως javascript κλπ

Για την πρώτη κατηγορία ισχύει αυτό που λες, μπορείς κάτι να κάνεις αν και θα είναι όλο και πιο δύσκολο με το χρόνο να κρατάς τον συγχρονισμό. Για την δεύτερη κατηγορία όχι, ο ελεύθερος κώδικας είναι … κώδικας, δεν είναι big data και εκπαιδευμένα νευρωνικά. Αυτή είναι μια μεγάλη κουβέντα αλλά σταματάω εδώ. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι για αυτό αν η Google θέλει μπορεί να σε δυσκολέψει όσο θέλει. Η τρίτη τέλος κατηγορία καλό είναι να μην ορίζετε απο τους κατασκευαστές αλλά απο οργανισμούς όπως το W3C

1 «Μου αρέσει»