H ζωή με τα Windows

Σαν ένα αντίβαρο στο άλλο νήμα: Η ζωή με το linux

Δεν θεωρώ πλέον τον εαυτό μου ειδικό στα Windows. Τα τελευταία Windows που έχω δουλέψει είναι τα Vista και αν και κατά καιρούς μπορεί να υπήρχε κάποια εγκατάσταση τους δεν έκανα καμία χρήση και καμία σοβαρή δουλεία σε αυτά. Και αυτό με τους διπλούς πίνακες ελέγχου με σκοτώνει εντελώς.

Αλλά κάποιες φορές δεν μπορείς να το αποφύγεις. Πριν 2 μήνες ήμουν σε ένα φιλικό σπίτι και μου ζήτησαν να συνδέσω τους υπολογιστές σε δίκτυο ώστε να βλέπει ο ένας τον δίσκο του άλλου. Χαράς το πράγμα θα πεις … αμ δε! Για κάθε ενδεχόμενο κοίταξα πρώτα και δυο οδηγούς από google. Και τίποτα δεν δούλεψε … Κάπου 10 reboot μετά, με προσπάθειες να μπουν σε κάποιο κοινό workgroup κάποια σελίδα είπε για μια κρυμμένη ρύθμιση ψιλοάσχετη (η μνήμη δεν βοηθά τώρα) και τα πάντα δούλεψαν μεταξύ 2 μηχανημάτων. Λίγο μπερδεμένα τα έβλεπε σαν συσκευές πολυμέσων και η δομή ήταν χαοτική, εγώ το δίπλα μηχάνημα σαν ένα δίσκο θέλω να το βλέπω τόσο δύσκολο είναι; Αλλά τεσπά η δουλεία έγινε, Windows είναι μην περιμένουμε και πολλά… Αμ δε!

Αφού κατέγραψα ακριβώς τι πρέπει να κάνεις πάω στο τρίτο μηχάνημα, κάνω την διαδικασία, μια επανεκκίνηση (αφού Windows είναι) και τα πάντα δούλεψαν ρολόι. Και θα μου πεις εσύ φταις που δεν τα ξέρεις. Ναι αλλά αν εγώ δυσκολεύτηκα τόσο, πόσο θα δυσκολευτεί κάποιος λιγότερα τεχνικά καταρτισμένος χρήστης. [Πιθανά και λιγότερο γιατί η μισή γνώση είναι χειρότερη, πείτε την γνώμη σας ]

Τι μου έλειψε; Το γραφικό περιβάλλον είναι ΟΚ, αλλά πρέπει να διαβάζω σελίδες επι σελίδων για κάτι απλό και να κοιτάζω εικόνες και να μεταφράζω στα ελληνικά μπας και βρω που πρέπει να κάνω κλικ. Και σε κάθε έκδοση είναι ελαφρα διαφορετικά. Και πως θα δω τα (λογοκρισία) logs

Εντάξει γκρινιάζω χωρίς λόγο, άλλος ο ένας τρόπος εργασίας, άλλος ο άλλος. Αφού μπήκε ο τρίτος υπολογιστής, πάμε για τον τέταρτο. Σταματάμε τον πιτσιρικά απο το Fortnite (όπου είχε ματς σε λίγο) και του λέμε 5 λεπτά θα κάνει. Και τόσο έκανε, κάνει επανεκκίνηση και λέω οκ βάλε τώρα τον κωδικό. “Ποίον κωδικό;” Πότε δεν βάζαμε κωδικό, δεν ξέρουμε καν ποιος είναι. Δεν υπήρχε τρόπος ανάκτησης πήγε σε άλλο γιατρό το μηχάνημα, και το σημαντικότερο Fortnite+πιτσιρικάς, δεν περιγράφω άλλο…

[Λογικό θα μου πεις NFS είναι να δουλέψει με την μία; Το CIFS έχει πίσω της όλες τις παπαρίες της Microsoft όταν δεν γούσταρε το internet, δεν είχε χρήστες και ήταν κλώνος του Novel. Και στο Mint μια σκέτη ταλαιπωρία είναι, αλλά εκεί έχεις ορατά τα αρχεία ρυθμίσων, έχεις μια γραμμή εντολών…]

Εσάς ποιες είναι οι εμπειρίες σας από την ζωή με τα Windows; Ας μείνουμε στο παρόν και ας μοιραστούμε εμπειρίες και γνώμες

Πριν ένα χρόνο είχα γράψει αυτό. Είναι άδικο, όπως εξίσου άδικα είναι όσα γράφουν οι χρήστες των Windows για τo Linux. Εξάλλου οι κύριες εντυπώσεις μου είναι παλιές, δεκαετίας, το ίδιο και αυτοί. Ας διαβαστεί με μια ελαφρά ειρωνική διάθεση. Αν το Linux ήταν το κυρίαρχο λογισμικό πώς θα ήταν μια μετάβαση σε Windows ;

2 «Μου αρέσει»

Αν κι εγώ βρίσκομαι στην ίδια κατηγορία τα τελευταία 5 χρόνια τουλάχιστον, έχω σε έναν ssd τα windows παρέα με 2-3 διανομές linux μιας και δεν υπάρχει άλλος ssd.
Η τελευταία κάκιστη εμπειρία μου ήταν πριν μερικές μέρες και αφού για μια ακόμη φορά απέτυχε η συγκεντρωτική ενημέρωση(αφού χάθηκε μια ώρα σχεδόν με λήψη/εγκατάσταση, ακύρωση εγκατάστασης λόγω κάποιου(έτσι αόριστα) προβλήματος και αναίρεση αλλαγών.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα υπάρχει από τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά αφού δε χρησιμοποιώ έτσι κι αλλιώς τα windows σχεδόν ποτέ έμπαινα κατά καιρούς, ξαναδοκίμαζα, και κάποια φορά από αυτές δοκίμασα και κάποιες λύσεις σχετικές που βρήκα(οι οποίες είναι ουσιαστικά ένας τυφλοσούρτης που προτείνεται για όλες σχεδόν τις περιπτώσεις προβλημάτων στα φόρουμς της microsoft). Το αποτέλεσμα κανένα φυσικά και απλά χάθηκαν ακόμη 3-4 ώρες για να γίνουν τα προτεινόμενα βήματα και να δοκιμαστεί η εγκατάσταση της ενημέρωσης.
Πριν μερικες μέρες λοιπόν κάνω άλλη μια προσπάθεια(αποτυχημένη και πάλι) και δοκιμάζω την τελευταία(ή προτελευταία μάλλον) λύση ή οποία είναι το κατέβασμα του iso με τις τελευταίες ενημερώσεις και δοκιμάζω αναβάθμιση απο εκεί, η οποία επίσης αποτυγχάνει. Ψάχνω λοιπόν με βάση το σφάλμα που βγάζει(αόριστο ως συνήθως) και βρίσκω μια αναφορά σχετικά όπου προτείνεται ο έλεγχος και η σήμανση του διαμερίσματος τον windows ως active(αν δεν είναι).
Εδώ λοιπόν γίνεται το εξής απαράδεκτο(κατά τη γνώμη μου) για μια εφαρμογή που διαχειρίζεται κάτι τόσο σημαντικό όσο η διαχείριση δίσκων:
Στον ssd είναι 1ο το διαμέρισμα των windows 2ο το διαμέρισμα μιας Linux διανομής, 3ο ένα λογικό διαμέρισμα που περιλαμβάνει άλλα 2 με ακόμη 2 διανομές.
Κάνω δεξί κλικ πάνω στο διαμέρισμα των windows και επιλέγω τη σήμανσή του ως ενεργό(active).
Το αποτέλεσμα ήταν χωρίς καμία προειδοποίηση αντί να γίνει η ενέργεια στο επιλεγμένο διαμέρισμα να σβηστεί το 3ο διαμέρισμα που ευτυχώς δεν περιείχε το arch που είναι η διανομή που χρησιμοποιώ.
Είτε λοιπόν πρόκειται για άλλη μια περίπτωση υπερ-αυτοματισμού τύπου:
δεν ξέρει ο χρήστης, εγώ ξέρω καλύτερα, το Χ διαμέρισμα θα έπρεπε να περιλαμβάνει τα αρχεία εκκίνησης, εκείνο θα κάνω ενεργό. Ούπς!! Τι είναι αυτό? Δεν είναι ntfs/fat32? Κάποια βλακεία έκανε ο χρήστης, θα το διαγράψω να είναι “έτοιμο”.
Είτε πέσαμε σε bug της εφαρμογής, είτε έχει γίνει σκόπιμα. Είπαμε αγαπάμε το Linux αλλά μέσα απ’ τα windows μόνο :grinning:
P.S:
Επι τη ευκαιρία ας ρωτήσω μιας και το αρχικό πρόβλημα φυσικά παραμένει.
Μπορώ απ’ το linux(με το gparted ή κάποια άλλη εφαρμογή) να ορίσω το διαμέρισμα των windows ως ενεργό?

Αυτο το καλοκαιρι μετα απο καμποσα χρονια που χρησιμοποιω μονο λινουξ, ετυχε να πρεπει να χρησιμοποιησω windows (τα εφταρια) καπου που βρεθηκα. Αν και τα ειχα ξαναδουλεψει λιγο οταν ηταν καινουργια ακομα, δε θυμομουν τιποτα οποτε ξαφνικα βρεθηκα σε αγνωστο περιβαλλον. Ετσι καποια στιγμη για μια δουλιτσα επρεπε να τρεξει ενας web server. Ωπ και τωρα τι γινεται; Θα πρεπει να ψαχνω στο χαος του ιντερνετ να κατεβασω και να εγκαταστησω καποιον αφου αποδεχτω παπαριες με άδειες; Και ποιον και τι; «Δοκιμασε τον xampp, τον ειχα δοκιμασει πριν δυο βδομαδες και ηταν ενταξει…». Οκ παμε για τον xampp, αλλά για στασου, στην κεντρικη σελιδα που βρεθηκα δε λεει καπου για 32bit… Μετα απο ωρα κατι βρηκα αλλά δεν ημουν σιγουρος οτι αυτο ηταν, αλλά ευτυχως εγκατεστησα το σωστο τελικα. Παω να τρεξω τον apache (ευτυχως κανωντας μονο ενα κλικ) αλλά δεν ετρεχε γιατι απο οτι καταλαβα απο το αοριστο αρκετα μηνυμα, η θυρα ηταν πιασμενη απο άλλη εφαρμογη. Και πως βρισκουμε τωρα στα windows τι συμβαινει, αφου δεν ξερω που βρισκεται τι, και ποια εφαρμογη εχει δεσμευσει τη θυρα; Φερτε μου πισω το λινουξακι μου… Μετα απο πολυ ψαξιμο και μασιμα δαφνοφυλλων, ανακαλυψα οτι υπηρχε ενας παλιος wampp εγκατεστημενος στο μηχανημα. Ξηλωθηκε και επιτελους ετρεξε ο apache. Μετα καποια στιγμη, άλλη μερα, επρεπε να παρω ενα αρχειο που υπηρχε σε άλλον υπολογιστη με windows 7 (στο ιδιο δικτυο) και απο οτι φαινοταν, αυτο θα χρειαζοταν να γινει και στο μελλον αρκετες φορες. Οκ για να δουμε τωρα πως θα παρω το αρχειο, χωρις να τρεχω περα δωθε με το στικακι… Κοιταω λοιπον και βλεπω οτι στα windows αυτη η ιστορια γινεται με κοινοχρηστου φακελους, οπως με το samba, και εμενα μου τη σπαει αυτο, τα θελω ολα στο πιατο και εξαλλου ποιος θα εβαζε καθε φορα το αρχειο στον κοινοχρηστο φακελο, θα ηταν το ιδιο με το να παω με το στικακι, πανω κατω. Για στασου αυτος ο xampp ειχε επιλογη να τρεξει ο filezilla. Ωραια, αυτο ειναι μια χαρα. Ελα ομως που κατι στραβωνε, χωρις να εχω ιδεα τι… Φερτε μου το λινουξακι μου που δε με παιδευει με τετοια… Παλι ψαξιμο για ωρα τι μπορει να συμβαινει στο allien λειτουργικο των windows. Μου φαινεται οτι καποια στιγμη βρηκα τι συμβαινει, αλλά δεν ειχα ορεξη για να παιδευτω να το φτιαξω, οποτε τελικα πηγαινα περα δωθε με το στικακι. Άλλη φορα, επρεπε να παρω τις εγγραφες, απο ενα αρχειο κειμενου, που βρισκοταν περιπου στο μεσο του αρχειου. Σαν πρωτη σκεψη μου ηρθε οτι θα ανοιξω το τερματικο, θα δωσω μια head που θα την κανω pipe σε tail και ολα καλα. Αλλά για στασου, αυτα δε γινοντε στα windows… Δηλαδη τωρα πρεπει να ανοιξω το αρχειο και να ψαχνω να βρω τις εγγραφες για να τις κανω copy; Γρμφ, φερτε μου το λινουξακι μου. Και άλλα αρκετα τετοια πραματα. Σαν τους χρηστες των windows που ερχοντε πρωτη φορα σε λινουξ ενα πραμα…

@Asfodelus Γενικως η φαση με το networking στα windows ειναι οχι δυσλειτουργικη , αλλα χαοτικη και με ρυθμισεις σε πολλα σημεια.
Αλλα απο την αλλη σε λινουξ διανομη σπανια να ερχεται προρυθμισμενο το samba/sharing και να ανοιγω τον αντιστοιχο file explorer και να βλεπω δικτυο. Τεσπα…

Αυτα που με εκνευριζουν / θα ηθελα να υπηρχαν στα windows ειναι :

  1. Centralized package managing. Ρεπος με λιγα λογια οπως στο λινουξ. Μαγαζακι οπως στο ανδροιδ. Να μην ψαχνεις δεξια αριστερα την εφαρμογη σου και τις ενημερωσεις της. Να ειναι τσεκαρισμενες ωστε μην σκανε spyware μαζι τους ή να ειναι κακογραμμενες.
  2. Πιο ευαναγνωστη παραμετροποιηση/ρυθμιση του συστηματος. Θες να το πεις απλα text configuration files ? Θες να το πεις κλικ κλικ κλικ σε καποιο gui ? Τωρα ολα ειναι κρυμμενα στο registry και σε καποια ελαχιστα configuration files.
  3. Telemetry - Τι να πω εδω. Σκιωδη κατασταση. Το σωστο telemetry πρεπει να υπαρχει για να βελτιωνεται το προιον. Το σκιωδες απλα δεν ξερεις τι κανει. Ασε που φορτωνει πορους…
  4. Το bloat που εγκαθιστα . Κατι candy crash και τετοιες αηδιες. Δηλ οκ εχεις πληρωθει ρε microsoft το εχω καταλαβει…αλλα ειναι βλακωδες. Πως να το κανουμε ?
  5. Υπαρχει ενα κλασικο προβλημα με την standby memory . Πρεπει να λυθει καποια στιγμη , εχει καταντησει ανεκδοτο η δουλεια.
  6. Στην τελευταια εκδοση των 10αριων κανανε την θεικη κινηση να αφαιρεσουν στα συστηματα με διπλες καρτες την επιλογη στο δεξι κλικ οπου επελεγες με ποια καρτα θα τρεξεις κατι. Πλεον πρεπει να ανοιξεις το nvidia utility και για καθε εκτελεσιμο που σε ενδιαφερει να ορισεις την default καρτα εκει. Και δεν δουλευει σωστα παντα αυτο. Δηλ , καταντια μεγαλη.

Δεν μου ερχεται κατι αλλο στο μυαλο…σιγουρα υπαρχουν και αλλα. Και σιγουρα σε αλλα use cases θα υπαρχουν αλλα προβληματα.

@dancaer69 Αποφευγω τα dual boots/multi boots για πολλους λογους. Αλλα συνηθως η πιο ευκολη λυση ειναι να εχεις τον grub / osprobe να ξαναρυθμιζει/ανιχνευει τα διαθεσιμα λειτουργικα καθε φορα που ο bootloader αλλαζει/χαλαει απο καποια ενημερωση των windows.
Tα υπολοιπα που σου συνεβησαν , δεν ξερω γιατι συνεβησαν , δεν θα επρεπε λογικα. Αλλα ξαναλεω τα dual boots ποτε δεν μου αρεσαν…το καθε λειτουργικο τραμπουκιζει τα υπολοιπα :slight_smile:

@Asfodelus @raik Αυτα που περιγραφετε ειναι επειδη ακριβως δεν εχετε καθημερινη επαφη/τριβη με τα windows. Δεν λεω οτι τα windows δεν τον παιζουν παμπολλες φορες. Αλλα σε αυτο προστιθεται και η δικη σας ελλειψη επαφης μαζι τους.
Σαν να κατσω εγω τωρα μπροστα σε ενα mac μηχανημα και να παλευω να βρω πως γινεται το καθετι . Εχω μηδεν επαφη με το λειτουργικο αυτο , θελω μια μερα να κανω ενα copy/paste εκει περα :slight_smile:

1 «Μου αρέσει»

Μα αυτό ακριβώς είπα. Σχεδόν μηδενική επαφή με το λειτουργικό. Και είναι και κάτι ακόμα χειρότερο, γνώσεις από την εποχή των Windows 3.0. Και όπως ένας χρήστης των Windows θα έρθει στο Linux και θα τα βρει μπαστούνια στην αρχή , το ίδιο ισχύει και για το αντίθετο. Μα τόσο δύσκολο ποια είναι να μετακινείς ένα παράθυρο κρατώντας πατημένο ένα κουμπί; Τόσο δύσκολο είναι να κάνεις copy/paste με το ποντίκι;

Η ευχρηστία λοιπόν θα πρέπει δοκιμαστεί σε “παρθένους” χρήστες. Έχω βρει τους ηλικιωμένους ένα καλό δείγμα μελέτης. Δεν έχουν ποτέ ασχοληθεί και ξαφνικά πρέπει να μιλάνε με γιούς και κόρες στο εξωτερικό, να καταλάβουν πως οι φωτογραφίες στο facebook δεν είναι στον υπολογιστή και να βλέπουν τα εγγονάκια στο skype. Πολύ ποιο εύκολα σε μια διανομή Linux, στήνεις και με το ice μερικά shortcuts στην επιφάνεια εργασίας, για τον καιρό και κάποια εφημερίδα, δείχνεις πως αυξάνεις την ένταση του ήχου και δεν σε ενοχλούν σχεδόν ποτέ ξανά.

Τώρα σε Mac έχω ελάχιστη επαφή σήμερα, αλλά τις λίγες φορές που κάθισα δεν δυσκολεύτηκα καθόλου με ότι γνώριζα απο System 7. Και εκεί ξέρεις πως έχεις ένα Unix απο κάτω που δεν θα σε προδώσει αν θέλεις να κάνεις κάτι ποιο ζόρικο. Δεν τα βρίσκω ποιο εύχρηστα από ένα Gnome και δεν θεωρώ το Gnome το πλέον εύχρηστο περιβάλλον εργασίας, ούτε ποιο όμορφο, αλλά κάνουν την δουλεία τους. Άσε που με Linux δεν βρήκε σύντροφο κανείς.

@mphxths Εγώ αντιθέτως για πάνω από 10 χρόνια χρησιμοποιώ dual boot εκτός από ελάχιστα διαστήματα στο ενδίαμεσο. Από τη δική μου εμπειρία τουλάχιστον ουδέποτε το Linux μου δημιούργησε πρόβλημα στα windows, ακόμη και τις εποχές που χρησιμοποιούσα το Linux ελάχιστα. Το αντίθετο όμως έχει συμβεί αρκετές φορές. Επίσης το Linux μια χαρά συμπεριφέρεται ως προς τα windows και αρκετές φορές το έχω χρησιμοποιήσει και για ανάκτηση/επιδιόρθωση προβλημάτων των windows. Τα windows έχουν πρόβλημα με το linux και τα διαφορετικά λειτουργικά/συστήματα αρχείων. Οπότε μάλλον μονομερής είναι ο τραμπουκισμός στην περίπτωση windows-linux.

Nαι, αυτο το ξεκαθαρισα και στην αρχη και στο τελος. Το φαουλ ηταν οτι επρεπε να ψαχνω στο ιντερνετ για να εγκαταστησω, αλλά αυτο το βρισκεις και εσυ φαουλ ειδα, συμφωνουμε και σε αυτο λοιπον. Τα παραπανω τα εγραψα γιατι μου εκανε εντυπωση που βρεθηκα σε τοσο παρομοια θεση με καποιον που εχει συνηθισει τα παραθύρια και ερχεται πρωτη φορα στο λινουξ, αλλά απο την αντιθετη πλευρα εγω. Καπου ειχε πλακα…

Κοιτα , το να ψαχνει καποιος λυση στο ιντερνετ για κατι στο λειτουργικο του , οποιο και αν ειναι αυτο , οκ δεν το λες ασχημη τακτικη/κατασταση. Αν μιλαμε για κατι εξτρα οπως π.χ. στην περιπτωση σου που ηθελες να περασεις xampp και τα σχετικα. Αν ομως τωρα για να κανεις κατι share ή να κανεις μια ρυθμιση να πρεπει να τσεκαρεις ιντερνετ , ειδικα στα windows που ειναι υποτιθεται πιο ευχρηστα , οκ εκει ειναι καπως … καταντια.
Απο την αλλη μην ξεχναμε οτι η χρηση του ιντερνετ στο λινουξ ειναι πιο συχνη. Καθε διανομη δικες της εντολες , δικα της configurations , δικα της εργαλεια (καποιες) και ψαχνεσαι στα φορουμς συνεχως. Οκ ναι καποια στοιχεια ειναι κοινα…καποια πολλα ομως οχι.
Εδω εχω κανει απειρες εγκαταστασεις archlinux αλλα καθε φορα ανοιγω το guide να το κοιταω μην ξεχασω τιποτα :slight_smile:

Ολο αυτο που συζηταμε ειναι και ενας λογος που οταν καποια στιγμη αποφασισω να βαλω linux σαν κυριο λειτουργικο , θελω να εχω και ενα δευτερο μηχανημα ασχετως δυνατοτητων να τρεχει windows . Ειτε για να μην χανω επαφη με το λειτουργικο , ειτε γιατι μπορει να χρειαστω ενα εργαλειο που ειναι μονο σε windows , ειτε γιατι θελω να παιξω ενα παιχνιδι που δεν παιζει σε λινουξ…να ξερω οτι θα υπαρχει μια εγκατασταση windows διαθεσιμη καπου διπλα μου.

ναι βρε, λογικο ειναι να ψαχνω στο ιντερνετ να βρω λυση, αλλά να υπηρχε «μαγαζι» οπως λες, αντι να ψαχνω… τα ειπες και εσυ…

Mα …υπαρχει :slight_smile: Microsoft store λεγεται και σε καλυπτει πληρως !! Η ποιοτητα των εφαρμογων που υπαρχουν εκει μεσα ειναι για να γελανε τα ρεπος …

1 «Μου αρέσει»

Πριν περίπου 1 χρόνο έκανα εγκατάσταση τα windows 10 σε ένα παλιό μηχάνημα (CPU:Q6600 με 4gb RAM) σε ξεχωριστό ssd από το EndeavourOS που γράφω τώρα, με το που το έστρωσα και έκανα όλες τις ενημερώσεις που ήθελε, ζήτημα να άνοιξε 4-5 φόρες μετά πέταξε μπλε οθόνη, αυτή με την φατσούλα :smile:
ακόμα έτσι είναι… :smile: :smile: :smile: :smile:

1 «Μου αρέσει»

E καλα αυτο δεν παει να πει οτι φταιει το λειτουργικο αναγκαστικα. Χιλια δυο μπορει να φταινε. Ασε που νομιζω οτι την εχουν κανει πρασινη πλεον αυτη την οθονη , ετσι για την αλλαγη :slight_smile:

Βασικά το λειτουργικό φταίει στη συγκεκριμένη περίπτωση και μάλλον κάποιο update που πήγε να περάσει αυτόματα… Στο ίδιο μηχάνημα είχα το EndeavourOS και μέχρι σήμερα δεν έχει βγάλει ούτε ένα σφάλμα…

Προγραμματιστής από τα γενοφάσκεια μου, έγραφα Assembly το 1985 και μετέπειτα Basic. Πρώτο IΒM Compatible το 1987 και Windows από την έκδοση 3.0.

Έκτοτε, αφοσιώθηκα στη MS ακολουθώντας επαγγελματικά τον προγραμματισμό πάνω στα προϊόντα της και τις τεχνολογίες της και εκτός από την κύρια εργασία, παρείχα και υπηρεσίες σε μικρές επιχειρήσεις, 1-4 άτομα, σε υποστήριξη, δικτύωση, αναβαθμίσεις κλπ. Πάντα είχα θέματα, προβλήματα, προκλήσεις, αλλά πάντα έβρισκα τρόπο να τα λύσω.

Αυτά μέχρι να βγουν στην επιφάνεια τα Windows 10…

Εκεί, έκοψε η μαρέγγα και χάλασε το γλυκό… Από απλά καθημερινά προβλήματα, μέχρι σοβαρότερα, με δίκτυα, αναβαθμίσεις, spyware και η λίστα δεν τελειώνει. Για να αναφέρω αυτό που ήταν το κερασάκι στην τούρτα, είμαι Έλληνας, έχω μάθει να γράφω με US Keyboard και μένω Ιρλανδία… Ε, μέχρι τα Windows 10-1803, αυτό ήταν αποδεκτό. Από την επόμενη έκδοση, απλά δε μπορείς να το ρυθμίσεις. Μόλις αλλάζω τα regional settings σε Ireland, θα μου βάλει με το στανιό Irish Keyboard. Αν το βγάλω, γυρίζει το region σε US…

Οπότε, εκεί πήρα την απόφαση να δοκιμάσω σοβαρά, για πρώτη φορά χωρίς dual boot, ούτε σε VM, το Linux. Κι ως δια μαγείας λύθηκαν όλα τα προβλήματα που είχα. Δημιουργήθηκαν άλλα φυσικά, αλλά αυτά ήταν λόγω της απειρίας μου, όχι λόγω λειτουργικού. Μόλις έμαθα να στήνω και ένα VM με VGA Passthrough για παιχνίδια και μόνο, τράβηξα μία γραμμή και δε μπαίνει ξανά ως κύριο λειτουργικό το Windows.

Δεδομένου ότι οι γραμμές εδώ που είμαι, είναι αρκετά γρήγορες (350-1000Mbps), περιμένω να ωριμάσουν υπηρεσίες όπως οι GeForceNOW, Luna, Stadia ώστε να τα βγάλω εντελώς και να μην ακούσω ξανά για αυτά (ελπίζω μέχρι τότε να πείσω και τη γυναίκα μου να βάλει Linux :p )

5 «Μου αρέσει»

Δουλευω υποχρεωτικα Windows 10 στο γραφειο και αυτο που δεν τρωγεται με τιποτα ειναι η ελλειψη tabs στον Explorer.
Ποιο καλο παιδι ξερει πως λυνεται το προβλημα;

2 «Μου αρέσει»

Μιας και οι περισσότεροι εδώ έχουμε κόψει τα πολλά πολλά με τα windows :smile: δύσκολο να ξέρει κάποιος. Πάντως με μια αναζήτηση που έκανα βρήκα αυτό εδώ:


με βάση τα όσα γράφονται φαίνεται πως δεν υπάρχει κάποιος τρόπος. H Microsoft ξεκίνησε κάποια στιγμή εργασίες για την ενσωμάτωση αυτής της λειτουργίας, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ και ακυρώθηκε το project. Αναφέρονται όμως και κάποιες εναλλακτικές προτάσεις που ίσως βοηθήσουν.

Για μένα “η ζωή με τα windows” αφορά σε προηγούμενη ζωή μου, κατά την οποία μπορεί να ήμουν ακόμα και πίθηκος.
Ίσως αν επισκεφτώ ένα μέντιουμ να με υπνωτίσει, να μπορούσα να σας κατατοπίσω σχετικά.

1 «Μου αρέσει»

Υπερβολές. Αν είσαι νορμάλ χρήστης, μια χαρά λειτουργικό είναι. Αν αρχίσεις κρακ παρά κρακ και να νομίζεις μονίμως ότι κέρδισες ipad απο random site, τότε ξεκινάν τα προβλήματα. Εγώ προσωπικά ποτέ δεν είχα πρόβλημα. Μπλε οθόνη έχει να δει το μηχάνημα χρόνια ολόκληρα. Τέλος λόγω δημοτικότητας το 1 πρόβλημα του Linux είναι λογικό να αντιστοιχεί σε 1000 των windows.

4 «Μου αρέσει»

ετσι ακριβως.
Στη δουλεια συντηρω ερασιτεχνικα 5 Desktop με Windows 10.
Ολα ειναι στημενα οπως το Λινουχ.
Ενα λογαριασμο Αντμιν και ενα δευτερο για Χρηστες.Δεν μπορει κανενας χρηστης να εγκαταστησει το παραμικρο και ετσι εχω το κεφαλι μου και τα νευρα μου ησυχα.
Μηχανηματα i3 2xxx με 4 γιγα ραμ, για χρηση Ιντερνετ, μειλ και LibreOffice, εκτυπωση, σκαναρισμα.
Προβλημα κανενα.
Τα χαλαμε μονο καθε εξι μηνες οταν γινεται το μεγαλο update και πρεπει να ξαναστησω κατι περιεργα προφιλ σε ενα εκτυπωτη απ την αρχη.

1 «Μου αρέσει»

Επίσης σε εμένα δεν έχει συντόμευση για τον φάκελο του τοπικού χρήστη (home), οπότε κάθε φορά που θέλω να δω κάτι πάω Διπλό κλικ C→Users→Myuser→και μετά αυτό που θέλω. (6 κλικ χωρίς λόγο).

Ας δούμε λίγο όμως τα πράγματα από την σκοπιά ενός απλού χρήστη. Γενικότερα έχω φορμάρει αρκετούς υπολογιστές για απλούς χρήστες και οι ανάγκες τους είναι ένας περιηγητής ιστού, ένα πρόγραμμα για ταινίες/ μουσική, ένα office, ένας αναγνώστης pdf, ένα προγραμμα για συμπίεση/αποσυμπίεση, το σύστημα τους να λειτουργεί χωρίς να τους πετάει προβλήματα και να έχει ένα μενού με ρυθμίσεις απλές ρυθμίσεις (κομποιυτεράκι, ρολόι, ημερολόγιο κλπ πλέον βρίσκονται παντού οπότε δεν θα αναφερθώ σε αυτές τις μικρο εφαρμογές). Αυτό είναι το μινιμουμ των αναγκών ενός απλού χρήστη για καθημερινή οικιακή χρήση.

Παίρνει λοιπόν ο χρήστης τον καινούργιο έτοιμο υπολογιστή του με προεγκατεστημένο το κάθε λειτουργικό. Τον ανοίγει και το λειτουργικό ξεκινά μία διαδικασία εγκατάστασης/παραμετροποίησης.

  • Windows 10: Ο χρήστης καλείται να επιλέξει γλώσσα και περιοχή, όνομα χρήστη - κωδικό για τον windows λογαριασμό του, να συνδεθεί σε κάποια γραμμή διαδικτύου και να περάσει 500 οθόνες με κρυφά κουμπάκια που τον ρωτάνε για τα δεδομένα του και κατα πόσο επιθυμεί να τα μοιράζεται με τη Microsoft. Μετά θα περιμένει λίγη ώρα και θα του εμφανιστεί η επιφάνεια εργασίας με μία αρκετά κενή οθόνη με έναν κάδο ανακύκλωσης και μία μπάρα από κάτω με 3-4 βασικές εφαρμογές (φάκελοι, μέιλ, Internet Explorer). Αν ο υπολογιστής περιέχει και bloatware θα έχει επίσης προγράμματα της εταιρίας, κάποιο antivirus trial, ίσως τον chrome κλπ. Στην καλύτερη τον περιπτώσεων θα υπάρχει διαθέσιμη και μία άδεια για το Office διάρκειας ενός χρόνου που του την έχουν χρεώσει επιπλέον βέβαια. Αν ο χρήστης έχει έναν εκτυπωτή/scanner θα πρέπει να πάρει το CD του και να εγκαταστήσει τον οδηγό μόνος του. Ο χρήστης θα πρέπει να εγκαταστήσει μία σουιτα office μόνος του.

  • Ubuntu: Στα προεγκατεστημένα Ubuntu η εγκατάσταση ξεκινάει από το βήμα 8 του επίσημου οδηγού της Canonical. Ο χρήστης καλείται να επιλέξει γλώσσα και περιοχή, όνομα χρήστη - κωδικό για τον root τοπικό χρήστη του, να συνδεθεί σε κάποια γραμμή διαδικτύου. Το σύστημα θα κάνει εγκατάσταση κατά την οποία ο χρήστη απλά περιμένει, ενώ του εμφανίζονται διάφορες συμβουλές που μπορεί να διαβάσει για τη λειτουργία του συστήματος του. Στο τέλος το σύστημα θα τον ρωτήσει αν επιθυμεί να φτιάξει ένα USB επαναφοράς του συστήματος του. (Αν ο χρήστης επιλέξει να το κάνει πρακτικά θα φτιάξει ένα live usb.). Έπειτα ο υπολογιστής κάνει επανεκκίνηση, ανοίγει και ο χρήστης βγαίνει στην επιφάνεια εργασίας. Εκεί βρίσκει τον κάδο ανακύκλωσης, τον φάκελο με το όνομα του που αν τον ανοίξει θα βρει τους φακέλους φωτογραφίες, βίντεο, μουσική, κλπ περιεχόμενα του home. Στα αριστερά του θα βρει έναν περιηγητή ιστού, το ubuntu software store (οπου θα βρει εύκολα και δωρεάν μία πληθώρα εφαρμογών) , τον περιηγητή φακέλων, τις ρυθμίσεις τις απλές που θέλει, ένα πρόγραμμα για τα mail, ένα πρόγραμμα για μουσική, ένα office. Κρυμμένα αλλά προεγκατεστημένα, μέσα στο σύστημα είναι εφαρμογές για pdf , scanner, βίντεο κλπ. Συνολικός χρόνος για να αξιοποιήσει τον νέο του υπολογιστή ~45 λεπτά ανάλογα το ίντερνετ.

Η σταθερότητα του συστήματος του χρήστη στα Windows 10 είναι αμφιλεγόμενη, γιατί οποιαδήποτε υποχρεωτική ενημέρωσει μπορεί να του σβήσει και όλα του τα αρχεία.
Στο Linux (και στα παλιότερα Winodws) αν ο χρήστης επιθυμεί μπορεί να μην κάνει ενημέρωση ποτέ και να παγώσει το σύστημα του στο χρόνο αφού έχει εγκαταστήσει ότι χρειάζεται. Το σύστημα του θα λειτουργεί για πάντα χωρίς να προκύψει καμία βλάβη, αν δεν προσβληθεί από εξωτερικό παράγωντα (πρόβλημα hardware, malware, γηρατιά (δηλαδή αν οι διαδικτυακές εφαρμογές γίνουν τόσο βαριές μετά από χρόνια που το hardware δεν μπορεί να τις υποστηρίξει ή δεν λειτουργούν πλέον για το ίδιο software)).

Και αναρωτιέμαι εγώ. Τι είναι πιο απλό από τα παραπάνω για τον οποιονδήποτε? Έφυγα από τα Windows πριν 2 χρόνια. Είχα βαρεθεί τα 2 γραφικά μενού ρυθμίσεων που ήταν και περίεργα μπλεγμένα μεταξύ τους, που κάνουν τα ίδια πράγματα αλλά με διαφορετικό τρόπο και πρέπει να μαντέψεις κάθε φορά πως θα κάνεις μία απλή ρύθμιση, όπως η προσθήκη μίας γλώσσας πληκτρολογίου. Ένα κλασσικό format Windows θέλει 2-4 ώρες για να γίνει ο υπολογιστής λειτουργικός για τα απλά καθημερινά πράγματα. Ένα format με λίνουξ θέλει απλά να τελιώσει η εγκατάσταση γύρω στη 1 ώρα. Ούτε να βάζεις ένα ένα τα drivers για usb, δίκτυο, κλπ πράγματα που βρίσκονται πάνω στη μητρική, ούτε να κατεβάζεις από διαφορετική ιστοσελίδα κάθε πρόγραμμα. Μην σας τύχει κατάσταση σε Windows που δεν βρίσκει ούτε driver για τις USB, ούτε για την κάρτα δικτύου (να μην έχει και CD). Aναγκάστηκα να βγάλω τον δίσκο και να τον συνδέσω σε άλλο υπολογιστή για να βάλω τα drivers.

Κυριολεκτικά, αν έχεις 50 προγράμματα που θες να εγκαταστήσεις σε έναν υπολογιστή στα Windows κατεβάζεις από 50 σελίδες 50 .exe . Στο λίνουξ μπορείς ακόμα και να βάλεις 50 εντολές σε ένα scriptάκι, να το τρέξεις και θα τα κάνει όλα μόνο του.

Όλη μου τη ζωή (90% της ζωής μου) είχα Windows ως βασικό λειτουργικό και πιο δύσκολο πράγμα δεν υπάρχει. Blue Screen, κρασαρίσματα, μικροπροβλήματα από το τίποτα. Στο λίνουξ 2 χρόνια και τίποτα. 2 χρόνια και κανένα σύστημα που είχα με Linux δεν έχει κρασάρει. Έχω φάει φριζαρίσματα από γέμισμα μνήμης, αλλά αυτό ήταν γιατί είχα 2GB swap σε 8GB ram. Με το Linux φεύγω από το σπίτι, γυρνάω και ξέρω πως ο υπολογιστής μου θα είναι εκεί να με περιμένει, θα πατήσω ένα κουμπί και θα λειτουργεί άψογα. Στα Windows -ειδικά στα 10- έριχνα ζάρι κάθε μέρα.

2 «Μου αρέσει»