Πότε είναι εύκολα τα Windows;

Πότε είναι εύκολα τα Windows; (απο την σκοπιά ενός απλού χρήστη του Linux)

Η μετάβαση είναι εύκολη αν δεν υπάρχει μετάβαση
Το Linux δεν είναι δύσκολο στον άσχετο χρήστη, ακριβώς το αντίθετο. Όσο ποιο προχωρημένο θεωρεί τον εαυτό του κάποιος, τόσο ποιο δύσκολο είναι. Πιάνω τον εαυτό μου να εκνευρίζετε κάθε φορά που προσπαθώ να μετακινήσω ένα παράθυρο στα Windows και αυτό δεν κουνάει. Μα γιατί αφού κρατάω πατημένο το πλήκτρο Alt; Ο φυσικός νόμος λέει πως αυτό θα πρέπει να μετακινηθεί. Τι όχι;

Ένας χρήστης Linux :linux: που δεν έχει δουλέψει ποτέ Windows και μπει πρώτη φορά θα εκπλαγεί με το πόσο δύσκολο είναι να κλείσεις τον υπολογιστή. Θα εκπλαγεί που δεν θα ξέρει αν θα βρεις τον υπολογιστή στην ίδια κατάσταση που τον άφησες. Κάποια προγράμματα θα έχουν εμφανιστεί από το πουθενά και τα μενού θα έχουν αλλάξει, χωρίς αυτός να έχει κάνει τίποτα. Θα μπει στο Internet καθ θα βρει πως η αρχική σελίδα και η μηχανή αναζήτησης έχει αλλάξει. Θα κοιτάξει να βρει κάποιο φόρουμ για βοήθεια και δεν θα βρει κάποιο καλό και θα πρέπει να παίρνει τηλέφωνα σε εταιρείες που θα τον περάσουν από μια μικρή ανάκριση πριν του πουν πως δεν υπάρχει λύση. Αυτό στην καλύτερη περίπτωση.

Και δεν θα καταλάβει τι είναι αυτά τα παράθυρα που πετάγονται από το πουθενά και τον ρωτάνε διάφορα, όπου δεν ξέρει τι να απαντήσει, και που προσπαθούν να τον μπερδέψουν να πατήσει κάποιο κουμπί. Γιατί δεν τον αφήνουν να κάνει απλά την δουλεία του;

Μετά υπάρχει ο διαρκής φόβος, που εν μέρη δημιουργούν και τα παραπάνω. Αλλά η κύρια πηγή φόβου είναι κάποιο μυστήριο πρόγραμμα που το λένε antivirus, που αρχικά δεν καταλάβαινε γιατί χρειάζεται κανείς να έχει κάτι τέτοιο. Κάθε λίγο θα του πει πως μια από τις ασπίδες του τον προστάτεψε. Και πως θα έχει περισσότερες ασπίδες αν πληρώνει κάτι παραπάνω κάθε μήνα. Με λίγα επιπλέον χρήματα θα του λύσει και τα κάπου 1000 προβλήματα που εντόπισε και που κάνουν τον υπολογιστή να σέρνετε γιατί σέρνετε.

Χώρια που δεν έχει τα προγράμματα που έχει συνηθίσει, και πολλά πράγματα που τα θεωρούσε δεδομένα, όπως μια σουίτα γραφείου, η ένα καλό πρόγραμμα αποσυμπίεσης, ή ένα πρόγραμμα να διαβάζει pdf δεν τα έχει καν και πρέπει να βρεις ποιο πρόγραμμα τα κάνει και μετά να βρεις τρόπο να το εγκαταστήσεις. Και δεν έχει ούτε μια γλώσσα προγραμματισμού εγκατεστημένη!!! Που είναι η Python,που είναι το awk, που είναι η perl και το bash; Επίσης έχει ένα άθλιο τερματικό που με δυσκολία βρήκε. Καλά πως μπορούν χωρίς αυτό, τις λίγες φορές που θα χρειαστεί. Άσε που οι ρυθμίσεις είναι σε κάτι μυστήριο registry, χωρίς καμία τεκμηρίωση, και όχι σε απλά αρχεία κειμένου. Είτε αυτό είτε ατέλειωτα παράθυρα και κουμπάκια. Και καλά κάνει τις ρυθμίσεις γραφικά. Είναι ανάγκη να έχεις δύο control panel; Καλά πως μπορούν :exclamation:

Συνολικά η εμπειρία από την σκοπιά του θα είναι μια φρικτή εμπειρία.

Η εγκατάσταση των Windows είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία
Το πρώτο του μηχάνημα το είχε αγοράσει προ εγκατεστημένο με ένα :ubuntu: και δεν έπρεπε να κάνει καμία εγκατάσταση. Μετά δοκίμασε άλλες διανομές, μέχρι να βρει αυτήν που του αρέσει. Δυσκολεύτηκε είναι αλήθεια την πρώτη φορά, αλλά μετά του ήταν πάρα πολύ εύκολο.

Μέχρι που δοκίμασε να εγκαταστήσει τα Windows. Καλά αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι μπορεί να θες να έχεις πολλά λειτουργικά στον υπολογιστή; Ακόμα και πολλές διαφορετικές εκδόσεις των ίδιων των Windows; Μετά ήρθε το πρώτο σοκ. Ρωτάει προσωπικά στοιχεία διευθύνσεις και τηλέφωνα και αν θέλει πολλή ή λίγη τηλεμετρία. Έχουμε παλαβώσει; Και μετά τον προσβάλει ζητώντας τον να αποδείξει πως πλήρωσε το λειτουργικό. Μα αφού το εμπορικό λογισμικό το πληρώνουμε, πως αλλιώς μπορεί να γίνει; "Με λες απατεώνα και μου ζητάς να αποδείξω πως δεν είμαι ελέφαντας; Με πολύ κόπο τελικά θα καταφέρει να κάνει την εγκατάσταση.

Και θα βρεθεί με ένα σύστημα χωρίς κανένα οδηγό συσκευής!! Τίποτα δεν θα δουλεύει. Ευτυχώς δεν είχε πετάξει αυτά τα αχρηστα CD της μητρικής, της κάρτας οθόνης, της κάμερας, του εκτυπωτή, του σκάνερ, του mouse(!), της οθόνης(!) και αρχίσει να τα περνάει ένα ένα. Όχι αμέσως. Πρώτα πάει σε ένα μαγαζί να αγοράσει αυτό το άχρηστο εργαλείο που διαβάζει CD. Και τι σκουπίδι εγκαθιστά η κάμερα δεν μπορούσε ποτέ να το φανταστεί. Κάτι παλιές συσκευές που είχε όπως το strategic commander της ίδιας της micosoft, απλά δεν μπορούν να εγκατασταθούν. Το ίδιο και αυτή η επαγγελματική κάρτα ήχου που έχει ξεχάσει τον κατασκευαστή που έχει πάψει να υπάρχει εδώ και 10 χρόνια.

Και μακάρι τα βάσανα να τελείωναν εκεί. Μετά θα πρέπει να χάσει ώρες να εγκαταστήσει το MSOffice και ένα περιβάλλον προγραμματισμού για C. Καλά πόσες ώρες θέλει να κατέβει ένα απλό IDE; Συν τα τόσα άλλα πράγματα που επίσης πρέπει να βάλει. Και σταματάει την διαδικασία, πάει πάλι στο μαγαζί και αγοράζει ένα δίσκο 10 φορές μεγαλύτερο (και βάλε) για το λειτουργικό. Και ξανακάνει όλη την διαδικασία από την αρχή… Αυτό το πράγμα είναι λογικό να σέρνετε, θέλει τεράστιο χρόνο στον δίσκο.

Επιτέλους ήρθε η μεγάλη στιγμή να αρχίσει να δουλεύει. Αμ δε! Το σύστημα του λέει πως θέλει να κάνει αναβάθμιση. Ε ας κάνει ποιο το κακό; Τι θέλει reboot; Τέλος πάντων μικρό το κακό μερικές φορές θέλει και στο Linux. Το σοκ ήρθε όταν για 2 ώρες περίμενε να τελειώσει η αναβάθμιση. Ένα μήνυμα του έλεγε να μην κλείσει τον υπολογιστή. Και η ΔΕΗ είχε ανακοινώσει διακοπή σε 1 ώρα.

Αφού ξαναπάει στο μαγαζί να πάρει ένα UPS (κάτι που αλήθεια θα έπρεπε να είχε κάνει έτσι και αλλιώς) και βρίσκει πως κλείνει ο υπολογιστής (μα καλά εκεί βρήκαν να βάλουν τον διακόπτη;) συνδέει το UPS και επιτέλους ξεκινάει δουλεία. Αμ δε! Θέλει και άλλες αναβαθμίσεις. Και θα κάνει επανεκκίνηση είτε αυτός θέλει είτε όχι. Με φρίκη θα διαπιστώσει πως θα πρέπει να κατέβουν όλα όσα έχει εγκαταστήσει κάνοντας το internet άχρηστο για τους υπολοίπους στο σπίτι. Και μοιάζει να μην κατεβαίνουν μόνο μια φορά αλλά 2-3 φορές το κάθε τι. Επιτέλους όμως κάποια στιγμή μετά από δυο μέρες (η γραμμή στο χωρίο δεν είναι ότι το καλλίτερο) μπορεί να δουλεύει. Πάει να παίξει το ποιο χρήσιμο πρόγραμμα που έχουν , μια πασιέντζα, αλλά και αυτή του ζητάει λεφτά να παίξει σε premium. Το σύστημα σέρνετε, αλλά αν έχεις καταβάλει τόσο κόπο, γίνετε να μην σου αρέσει μετά;



Αρχικά το έγραψα σαν απάντηση στο παρακάτω νήμα, αλλά βγήκε μεγάλο και λίγο διαφορετικό στην προσέγγιση του, όποτε θεώρησα καλύτερο να είναι σε διαφορετικό νήμα. Ελπίζω αυτό να βοηθήσει και όχι να κάνει δυσκολότερη την συζήτηση. Παρακαλώ να διαβαστεί έχοντας υπόψιν μια μεγέθυνση των υπαρκτών γεγονότων και με ένα εύθυμο τόνο. Προς υπεράσπιση μου να πω, πως επίσης ή μεγέθυνση και η άγνοια και η υπερβολή είναι επίσης σύνηθες φαινόμενο για χρήστες των Windows όταν μιλάνε για “τα” Linux. Οπότε ας πούμε πάτσι.

Κάποια πράγματα έχουν βελτιωθεί στα Windows, ή τουλάχιστον αυτό λένε οι φήμες, μιας και δεν έχω μεγάλη πρόσφατη εμπειρία. Επίσης κάποια άλλα (όπως ή τηλεμετρία και οι διαφημίσεις) τα έχουν κάνει χειρότερα. Αλλά και όσοι γράφουν πόσο δύσκολα είναι “τα” Linux την έχουν μικρότερη (την εμπειρία), οπότε είμαστε πάτσι :slight_smile:

Το να δεις τα πράγματα από την σκοπιά του άλλου, η ενσυναίσθηση, είναι ένα δύσκολο πράγμα στις μέρες του internet. Ναι τo Linux είναι παράξενο και δύσκολο τις πρώτες μέρες. Και ναι έχει και αυτό τα δικά του προβλήματα. Αλλά όπως και στα περισσότερα πράγματα δεν υπάρχει άσπρο μαύρο. Τα λειτουργικά δεν είναι ποδοσφαιρικές ομάδες. Υπάρχουν δεκάδες πράγματα που πρέπει να ζυγιάσεις, όπως σε κάθε άλλη τεχνολογική απόφαση. Η απόφαση θέλει καθαρό μυαλό και πληροφόρηση, αλλά δεν αρκεί μόνον αυτό. Θέλει επίσης και ανοικτό μυαλό.

9 «Μου αρέσει»

μαλλον ξεχασες το γεγονος οτι εκβιαζεσαι να συμφωνησεις με πολλες καταχρηστικες αδειες χρησεις που δε σε σεβοντε και που δε θα ηθελες με τιποτα να συμφωνησεις αλλά αν δεν το κανεις, τοτε δε θα μπορεις να κανεις σχεδον τιποτα και σιγουρα οχι οτι θα ηθελες να κανεις με τον υπολογιστη σου, του οποιου το λειτουργικο ειναι δανεικο και ας το εχεις πληρωσει. Και γενικα δεν μπορεις να διαμορφωσεις οτι θελεις, δεν εχεις τετοια ελευθερια, πρεπει να καταναλωσεις οτι σου επιτρεπουν οπως στο δινουν πανω κατω.
Ομως αν θελησεις να χρησιμοποιησεις κατι που εχει να κανει με text to speech (οπως επισης και καναδυο πραματα ακομα που τωρα δε θυμαμαι) θα εχεις καλλιτερα αποτελεσματα απο οτι θα ειχες με λινουξ.

τα 9 από τα 10 που αναφέρεις δεν ισχύουν, εκτός αν μιλάς για 15 χρόνια πριν και windows xp. Όσο για τα προσωπικά δεδομένα , νομίζω ότι πάλι είναι υπερβολές. Δηλαδή θα βάλεις linux και τι θα κάνεις; δεν θα χρησιμοποιείς προϊόντα της google ή κάποιο social; Σε ενοχλεί που σε κλέβει η MS αλλά δεν σε ενοχλεί που σε κλέβει το FB; Ο μέσος χρήστης θέλει FB και youtube, τόσο απλά, τα υπόλοιπα είναι να χαμε να λέγαμε και αν νομίζετε ότι όλοι ασχολούνται με προγραμματισμό ή δεν ξέρω τι άλλο είστε εκτός πραγματικότητας. Τα περί ιών και αναβαθμίσεων είναι 99% σφάλμα χειρισμού του χρήστη, που κατεβάζει από το internet ότι βρει (ναι ναι γιατί μπορεί και γιατί έχει αυτήν την επιλογή). Επίσης αυτοί που φτιάχνουν ιούς κτλπ , τα φτιάχνουν για να χτυπήσουν το 95% των χρηστών Η/Υ όχι το 3%.
Τα windows είναι μια χαρά λειτουργικό, όπως είναι εξάλλου και το linux. Εγώ σχεδόν ισομοιράζω τον χρόνο μου ανάμεσα στα δύο και θέλω να πιστεύω ότι είμαι αντικειμενικός. Αν με ρωτήσετε ποιο είναι καλύτερο θα απαντήσω το linux και αυτό εγκαθιστώ σε φίλους και γνωστούς που θέλουν απλά έναν vlc και έναν firefox, αλλά οι αλήθειες να λέγονται…

2 «Μου αρέσει»

Είναι διαφορετικό πράγμα να σε παρακολουθεί ένα Website και άλλο να σε παρακολουθεί το λειτουργικό σου. Ο βαθμός διείσδυσης του λειτουργικού είναι μεγαλύτερος και οι μόνοι άμυνα να σταματήσεις να το χρησιμοποιείς. Αντίθετα ένα Website το φυλακίζεις με containers, του διαγράφεις τα coockies και άλλα πολλά για να το περιορίσεις άμα θες.

Εδώ παίζει πολύ μεγάλη διαφορά ο τρόπος χειρισμού των επιπέδων χρηστών στα δύο συστήματα. Για να πάρεις δικαιώματα διαχειριστή στα Windows χρειάζεται ο χρήστης να κάνει ένα κλικ, στα Linux χρειάζεται ο χρήστης να εισάγει τον κωδικό του. Αυτή η διαδικασία από μόνη της προϊδεάζει τον χρήστη ότι κάνει κάτι σημαντικό. Επίσης ο ανοιχτός κώδικας όντως σημαίνει πως περισσότερα μάτια βλέπουν και βρίσκουν τα κενά ασφλαείας.

Αυτο που λες δεν ισχυει. Και θα σου δωσω ενα απλο παραδειγμα.

Στα Kali λινουξ πριν λιγο καιρο, οταν ακομα δεν ηταν rolling release, με καθε update εσπαγαν. Εκανες επανεκιννηση και το μισο γραφικο περιβαλλον ειχα χαθει. Στα mint οταν ξεκινησαν το ιδιο. απαραδεκτο αν σκεφτεις οτι πατουσαν στα ubuntu τα οποια υποτιθεται οτι ηταν stable. Και λεω υποτιθεται γιατι και αυτα για πολλα χρονια ειχαν το ιδιο προβλημα.

Γενικα το προβλημα στο λινουξ ειναι οτι στις αναβαθμισεις τα πακετα εχουν περασει απο πολλα χερια χωρις αυτα να εχουν συννενοηθει προτιστως μεταξυ τους.

Βεβαια για να ειμαι δικαιος, οπου υπαρχει απο πισω εταιρεια οπως στη Red Hat τα πραγματα ειναι πολυ πιο σταθερα. Το πακετο ξερεις ακριβως ποιος το εχει φτιαξει και αυτο λεει πολλα για τη δομη του.

Ασ μην ριχνουμε ολο το φταιξιμο στους χρηστες. Ναι υπαρχει γενικα μεγαλη ελλειψη ενημερωσης αλλα ο λογος που κουραζεται ο χρηστης ειναι κυριος η χαοτική ποικιλια distro σε αντιθεση με 1 windows os & 1 mac os.

1 «Μου αρέσει»

Με ολο το σεβασμο, και χωρις καμια διαθεση για τρολλαρισμα η αντιπαραθεση, αλλα και στα Windows οι αναβαθμισεις εχουν προβλημα αλλα και στο Mac εχουν τα προβληματα τους… οσο για την ευκολεια με την οποια γινονται οι αναβαθμισεις και στα δυο λειτουργικα… αν ειναι σωστο και χρησιμο να δινει ο χρηστης τον ελεγχο του μηχανιματος του στο λειτουργικο αντι να επιλεγει ποτε θελει να κανει αναβαθμιση και τι ακριβως θελει να κανει αναβαθμιση… τοτε κατι κανω λαθος.

Κατα την γνωμη μου αν οι χρηστες που προερχονται απο τα Windows απεχθανονται την γραμμη εντολων που με δυο εντολες του τυπου: sudo apt-get update και sudo apt-get upgrade κανουν την δουλεια τους σε Ubuntu και ubuntoειδεις/debianοειδεις διανομες σε χρονο dt και σε Fedora/CentOS με την αναλογη dnf εντολη κανουν το ιδιο, και προτιμουν να μην ξοδεψουν τα δυο δευτερολεπτα που χρειαζονται για να γραψουν τις εν λογω εντολες και να κανουν 1 κλικ χωρις να σκευτονται και μετα να πανε για καφε αφου το συστημα δεν μπορει να χρησιμοποιηθει οταν γινεται η αναβαθμιση… ε και παλι κατι σκευτομαι λαθος.

οχι
δε χρειαζεται να χρησιμοποιεις προϊοντα της γκουγκλ ή καποιο σοσιαλ. Το μονο που ειναι δυσκολο να αποφυγεις ειναι το youtube για το οποιο ομως μπορεις να χρησιμοποιησεις το invidio.us ή το hooktube.com (ή τον mpv).

υγ
επισης χρησιμοποιω το translate-shell για καμια μεταφραση λεξεων, το οποιο εχει μια εμμεση σχεση με την google. Εχετε δοκιμασει το translate-shell; ειναι πολυ καλο, θα το βρειτε στα αποθετηρια (λογικα)

1 «Μου αρέσει»

Δεν νομίζω ότι θα κάτσουν οι χρήστες να ψάξουν εναλλακτικά προγράμματα και υπηρεσίες, εδώ δεν αλλάζουν το winamp και το winzip. Όσο για τις αναβαθμίσεις που έχετε σημαία, προσωπικά δεν είχα ποτέ πρόβλημα και όταν εμφανίζονται προβλήματα είναι σηνήθως μέσα στο στατιστικό λάθος. Το να εμφανίσουν 1000 χρήστες πρόβλημα στα windows, στατιστικά είναι το ίδιο με το να εμφανίσει ένας χρήστης σε κάποια διανομή linux.
Κοιτάξ’ τε δεν προσπαθώ να παρουσιάσω τα windows σαν το καλύτερο λειτουργικό, απλά προσπαθώ να λέω αλήθειες και επιδή έρχομαι σε επαφή με αρχάριους αλλά και με πλήθος απλων χρηστών (browsing-ταινίες-office) , καταννοώ τις ανάγκες και τις συνήθειες τους.
Δηλαδή αν του πω σε παρακολουθεί η MS, το ποιο πιθανό είναι να μου πει “δεν με νοιάζει, εδώ με ψεκάζουν, άσε που δεν έχω και τίποτα και κρύψω”. Για παράδειγμα αν του πω όπως θα έχεις μεν περιορισμένα προγράμματα αλλά όλα τα αγαπημένα σου (FF-WPS-vls) και έτσι δεν θα κολλάς ιούς και θα είσαι πιο γρήγορος , τότε ναι θα σκεφτεί να αλλάξει λειτουργικό.

συμφωνω, η αντιρηση μου ειναι στο οτι δεν μπορεις να αποφυγεις την γκουγκλ και τα σοσιαλ το οποιο θεωρειται δεδομενο. Δεν ειναι δεδομενο, μπορεις να τα αποφυγεις, αλλά λιγοι επιλεγουν να το κανουν

Παντως, οι χρηστες που ειναι γραμενοι στο facebook η στο instagram εχουν αποδεχτει πληρως οτι η ιδιωτικοτητα τους ειναι απλοχερα δωσμενη στις εταιρειες των social media. Δεν νομιζω να υπαρχει εστω και ενας ενεργος χρηστης που να πιστευει οτι υπαρχει ιδιωτικοτητα στις εν λογω υπηρεσιες. Οποτε γιατι να φυγει απο τα windows? για να μην παραδωσει τα πρωσοπικα του δεδομενα σε αλλη μια εταιρεια;

Νομιζω οτι τα ποσοστα ειναι υπερ της παραδοσης των προσωπικών δεδομενων με ανταλλαγμα 10 λαικ… Γι αυτο αρκετες φορες αντιδρω με την κοινοτητα του linux , γιατι στοχευει στο απιθανο. Δεν προκειτε να πιασει ποτε ουτε 10% στους χρηστες desktop γιατι δεν εχει καταλαβει οτι ο κοσμος εχει αλλες απαιτησεις.

Η microsoft και η καθε microsoft τη δουλεια της κανει. Θα μπορουσε να χρεωνει το λογισμικο της 1000€ και να μην στηριζεται σε πωλησση δεδομενων για διαφημιστικους σκοπους. Αντιστοιχα εταιρειες του μεγεθους του facebook με δισεκατομμυρια εξοδα καθε ετος φυσικα και δεν θα υπηρχαν καν, η θα ειχαν χρεωσεις. Η wikipedia πριν στηριχτει απο τη google την amazon και τη microsoft παρακαλαγε να συμπληρωσει καθε χρονο τα εξοδα της απο δωρεες.
Τα windows ερχονται στην πρωτη θεση ευκολιας. Προεγκατεστημενα και δωρεαν. Ακομη και το office πλεον μπορεις να το εχεις δωρεαν μεσω browser. Γιατι λοιπον ενας χρηστης που ετσι κι αλλιως εχει παραδωσει τα στοιχεια του προς πασα χρηση σε δεκαδες εταιρειες, να μην τα δωσει και στη microsoft?

Για την ευκολια λογισμικου θα ελεγα παρ οτι αποκλειστικος χρηστης linux, οτι τα windows εχουν πιο ομαλη χρηση. Πχ χθες εκανα φορματ σε μια φιλη(elementary os) . Το pc δεν αναγνωριζει τις αναλυσεις της οθονης και τις περασα χειροκινητα… Αυτο ομως δεν ειναι εμπειρια χρησης. Αν το εκανε μονη της η φιλη θα ειχε αναλυση 640*480 και φυσικα δεν θα υπηρχε ευκολη λυση

Και να δωσω και δικα μου στατιστικα

Χρησιμοποιω πολλες υπηρεσιες μηνυματων για την επικοινωνια στη δουλεια αλλα και για προσωπική χρηση. Αναγκαστικα εχω αρκετες υπηρεσιες για να καλυπτονται ολοι. Παρακατω ειναι οι ενεργες συνομιλιες που κανω ανα μηνα περιπου

Viber - 50%
Messenger - 30%
Skype -15%
whats app - 5%
telegram x - 0%

οπως βλεπετε αν κραταγα μονο το Telegram δεν θα ειχα καμια τυχη…

Προεγκατεστημενα ναι δωρεαν ποτε. Ειναι ενσωματομενα στην τιμη του laptop ή του desktop.

Μεμονομενα για να τα αγωρασεις κανονικα εδω στον Καναδα θες ενα κατοσταρι δολλαρια για την home και 150 με 190 για την Pro και enterprise αντιστοιχα… και μην μου πειτε για τα VLKs γιατι εκει στινεται και γινεται μεγαλη και νομιμοποιημενη κομπινα και εν γνωσει της MS.

Ερχονται στην πρωτη θεση ευκολειας γιατι ολοι οι Vendors την εχουν ψημενη την δουλεια με drivers και αλλες ιστοριες… αν ηταν το GNU/Linux προεγκατεστημενο οπως και τα Windows για 10ετιες με drivers κλπ θα ηταν διαφορετικη η ιστορια. Ας μην παμε εκει λοιπον.

Η συζητηση αυτη την στιγμη εχει 2 παραλληλα νυματα αυτο της ευκολιας τον Windows και της ελλειψης της απο μεριας GNU/Linux και αυτο της ιδιοτικοτητας και της διαφυλαξης των προσωπικων μας δεδομενων.

Ερωτηση λοιπον πρωτη: Ποσους χρηστες εχετε δει να κανουν μοναχοι τους εγκατασταση Windows και μετα να κανουν εγκατασταση διανομης GNU/Linux και να πουνε “ρε παιδια μα δεν εχει αυτο οτι εχουν και τα Windows οταν τα κανω απο την αρχη εγκατασταση. Δεν ειναι ευκολα. Δεν μου κανουν”. Γιατι μεταξυ σοβαρου και αστειου ο @Asfodelus την εχει πιασει σωστα την ιστορια. Εγω θυμαμαι οτι για να κανεις εγκατασταση τα Windows απ’την αρχη και οχι απο ετοιμο partition με ολα τα drivers εγκατεστημενα να εχεις βρει τους αναλογους drivers για το μηχανιμα σου ειτε laptop ειτε desktop και να τους κανεις εγκατασταση μετα το λειτουργικο και να προσευχεσαι να μην σου κρασαρουν τα windows ΠΡΙΝ τελειωσει η εγκατασταση του driver για να δεις προκοπη. Και αυτο οχι μονο με τα 7αρια αλλα και με τα 8 και με τα 8.1 με τα δυο τελευταια ειχαν γινει πολλες στραβες με τους drivers της Nvidia και αλλους λογω ασυμβατοτητας (οπως τα θυμαμαι μπορει να ειμαι και λαθος). Δεν θελω να πω οτι τα Windows ειναι σκατα και το GNU/Linux ειναι τελειο. Αλλα οχι και να το βγαλουμε σκαρτο γιατι επι δεκαετειες τωρα τα Windows εχουν εντριφηθει στο μυαλο των απλων χρηστων και εμεις οι υπολοιποι κανουμε αναβαση στο Λυκαβητο χωρις το τελεφερικ για να τους δειξουμε οτι υπαρχει και κατι αλλο εκτως απο τα Windows που ειναι ισαξιο και πιο ευελικτο…

Στο κατω κατω της γραφης… δεν ειναι για ολους το GNU/Linux. Θελει ανοιχτο μυαλο και ορεξη για μαθηση. Δεν ειναι για απερισκεπτη χρηση… ΔΕΝ ειναι Windows (και δοξα συ ο Θεος που δεν ειναι). Θελει την προσπαθεια του. Θελει την μαθηση του.

Αυτο πρεπει να ειναι το πρωτο μαθημα που πρεπει να δωσουμε στους αλλους. Το User Experience δεν αρχιζει μονο με την εγκατασταση και το setup. Ξεκιναει απο μια συνολικη προσεγγιση… δες τι drivers χρειαζεται το μηχανιμα κανε μια ερευνα να δεις υποστηρηζεται ο εκτυπωτης σου; Η καρτα γραφικων σου; παρε τις πληροφοριες που χρειαζεσαι απο τα Windows πριν τα σουταρεις και κανε ενα ψαξιμο στο Google… τσαμπα ειναι… αν δεν περιμενουμε απο τους απλους χρηστες να κανουν την προεργασια οτι και να πουμε για την εμπειρια τους σε οποια διανομη και να πανε… θα ειναι ακριβως το ιδιο…

Οσο για την ιδιοτικοτητα μας και την προστασια των δεδομενων μας και παλι ειναι δικο μας καθηκων να τα προστατεψουμε… με το να μην τα δωσουμε απο δω και απο κει… ναι δεν εχει κανενας να κριψει κατι αλλα μολις πεσουν θυμα κλοπης ταυτοτητας (Identity theft) τοτε για να δουμε θα εχουν το ιδιο μυαλο; Οταν καποιος αλλος θα τους εχει παρει οτι εχουν και δεν εχουν και θα τους εχει χρεωσει μεχρι γενναιες 14 και παλι θα θελουν like; Καπου πρεπει σε αυτο τον ναρκισσισμο μας να βαλουμε ενα φρενο. Αλλιως… το facebook και καθε εταιρια που κανει αυτη την κομπινα αυτο το αλισβερισι… θα πλουτιζουν παντα εις υγειαν και στις πλατες των κοροιδων… στις δικες μας πλατες.

Και τοτε οχι το λειτουργικο μας… ουτε ο Θεος ο ιδιος δεν μας σωζει.

1 «Μου αρέσει»

Παντως δεν νομιζω οτι κανενας χρηστης ειναι διατεθιμενος να ψαχνει αν ο εκτυπωτης που θα παρει θα παιξει απευθειας στο λειτουργικο του και να κανει προεργασια για να μπει στο linux. Ουτε νομιζω οτι ειναι διατεθημενος να ανοιγει τερματικο για την εγκατασταση οποιουδηποτε προγραμματος.

Απο αυτη τη σκοπια αλλα και η ιδια ιστορια το αποδεικνυει, το linux απο τοτε που το θυμαμαι εχει απο 1-3% αναλογα τη μετρηση. Αυτο δεν προκειτε να αλλαξει ποτε γιατι η κοινοτητα του linux εχει διαφορετικη αποψη απο το μεσο χρηστη

Ειναι σαν τους vegeterian… Για δεκαετιες δεν υπηρχαν και ηταν σε μη μετρησιμα ποσοστα!

Οταν εγινε της μοδας εγινε και ο χαμος. Οταν το linux γινει της μοδας ολοι θα το θελουν, εχουν δεν εχουν δυσκολια στη χρηση και την εγκατασταση

1 «Μου αρέσει»

Αν κατσουμε απλα σε αυτο και επαναπαυθουμε σαν κοινοτητα (κατα την γνωμη μου) θα εχουμε αποτυχει παταγωδως. Η ιστορια μας διχνει ενα πραγμα αλλα δεν ειναι οι 10 εντολες γραμμενες σε μαρμαρο. Για να παμε μπροστα σαν κοινοτητα του GNU/Linux και σαν χρηστες ΕΛ/ΛΑΚ δεν φτανει μονο να εχουμε αλλη αποψη. Αλλα και εμπερηστατομενη. Ο μεσος χρηστης ξερει μονο αυτα που ξερει γιατι ποτε τα Windows δεν τον εβαλαν να σκευτει… καταλαβαινω οτι ο μεσος χρηστης απο μονος του… δεν θα κατσει να ασχοληθει με την γραμμη εντολων για να εγκαταστησει πραγματα… Οκ… δεκτον. Αλλα δεν υπαρχει μονο αυτο. Εχουμε και το packagekit αλλα και το synaptic. Μπορει να μην ειναι το μπιχλιμπιδατο και χλιδατο (αλλα εντελως για τα μπαζα) Windows Store αλλα κανουν την δουλεια τους μια χαρα εαν ο χρηστης κατσει και τα μαθει… στο κατω κατω της γραφης απο καπου ξεκινησαν για να μαθουνε τα Windows. Κανανε ενα ECDL/ICDL κανανε μια ριμαδοταξη στο γυμνασειο στο λυκειο σε τεχνικη σχολη σε ιδιοτικο, ακομα και αυτοδιδακτοι… τι μανια και κακο ειναι αυτο να μην θελουν να μαθουν καινουργια πραγματα… τις ειδησεις ανοιγεις και ακους για τον ταδε ηθοποιο και τον ταδε τραγουδιστη ολη τους τη ζωη (που ειναι αχρηστη γνωση στην ουσια) και κλωτσανε γιατι ολα τα tutorials στο Internet τους διχνουν 2 τρεις εντολες; Τι στα κομματια;

1 «Μου αρέσει»

Δεν ειναι ακριβως ετσι παντως. Εχω συναναστραφει με χιλιαδες χρηστες στη ζωη μου. Ο μεσος χρηστης του linux εχει γνωση απο λειτουργικα συστηματα με 5-6/10 ενω ενας μεσος χρηστης windows εχει γνωση απο λειτουργικα συστηματα 2-3/10. Δεν θελουν ολοι να ψαχνουν εντολες στο τερματικο.

Παντως εγω σε οσους βαζω linux μπλεκω… Καθε δεκα μερες τηλεφωνο, δεν αυτο δεν το αλλο… Οκ εγω δεν θα το εβλεπα σαν προβλημα αλλα ειμαι πιο πανω ακομη και απο το μεσο χρηστη του linux. Πρεπει ομως πρωτα να μπαινεις στο οπτικο πεδιο του απλου χρηστη που θελει απλα να πατησει το κουμπι και να κανει δουλεια.

Παλια, στη εποχη msdos οι χρηστες ειμασταν λιγοι και ειχαμε καλο επιπεδο χρησης. Ομως ο λογος που ειμασταν λιγοι ηταν οτι τα προγραμματα ηταν φτιαγμενα απο προγραμματιστες, ενω πρωτα απ ολα χρειαζεται να υπαρχει ο σχεδιαστης. Αυτο ειχε ως αποτελεσμα πολλες εντολες και δυσκολια εγκαταστασης για καποιο χρηστη (για να μην αναφερω την ασχημη οπτικοποιηση των προγραμματων) Οταν η microsoft αποφασισε να φτιαξει multimedia εφαρμογες, πρωτα εκανε το σχεδιασμο και μετα ηρθε το προγραμματιστικο σκελος. Αυτο συμβαινει σε ολες τις μεγαλες εταιρειες πλεον. Δεν φτιαχνουν κατι που να ειναι μονο λειτουργικο, αλλα να ειναι κυριως ευχρηστο, και ομορφο.

Στο linux ειναι λιγο διαφορετικα τα πραγματα. Μπορει μια εφαρμογη να τρεχει μονο terminal, αλλη εφαρμογη να ειναι δυσχρηστη γιατι ο προγραμματιστης βαρεθηκε να βαλει τα κουμπια σε σειρα, και τελος μπορει να ειναι και ασχημη γιατι ο προγραμματιστης δεν εχει αισθητικη.

Αυτο σχεδον σταματησε να συμβαινει με το ubuntu. Γιατι ομως; Γιατι υπαρχει η canonical απο πισω που ρυθμιζει ολες αυτες τις λεπτομερειες

Η δική μου εμπειρία είναι εντελώς διαφορετική. Παλιά που έκανα (αμισθί) υποστήριξη και στα Windows είχα κάθε τρεις και λίγο κάποιο τηλέφωνο, για τι να πατήσει σε αυτό ή στο άλλο. Η μη γνώση αγγλικών πολλές φορές έκανε τους σχετικούς διαλόγους αρκετά απολαυστικούς :innocent:

Από την στιγμή που είπα τέλος και διαλέξτε ή σας βάζω Linux ή πηγαίνετε σε μαγαζί, τα τηλέφωνα αυτά εξαφανίστηκαν. Και όχι δεν σταματήσανε να με κάνουν παρέα όλοι τους :grin:

Προφανώς έχει να κάνει και με το είδος του χρήστη. Το Linux είναι για δύο κατηγορίες χρηστών: εντελώς άσχετους καθώς και για πολύ προχωρημένους. Στα ενδιάμεσα στάδια υπάρχουν τα προβλήματα. Το πρόβλημα είναι πως νομίζουμε πως μιλάμε εξ ονόματος του απλού χρήστη, χωρίς να έχουμε ιδέα τι είναι αυτός· Μια μικρή βοήθεια, δεν είμαστε εμείς και όχι δεν θέλει Photoshop.

3 «Μου αρέσει»

και εγώ παρόμοια εμπειρία. Για την ακρίβεια μεταξύ σοβαρού και αστείου νούμερο ένα λόγος να μην χρησιμοποιεί κάποιος windows: Δεν τον πρήζουν για προβλήματα στον υπολογιστή. Κατ’ αρχήν είναι σημαντικό να έχεις εικόνα για τις ανάγκες κάποιου. Δεν γίνεται να βάλεις στον οποιονδήποτε λίνουξ και να πάει ομαλά είναι αλήθεια, αλλά για για κάποιον που ξέρεις ότι η χρήση υπολογιστή είναι περιορισμένη και καλύπτεται, το λίνουξ δεν θα δημιουργήσει προβλήματα σε αντίθεση με τα windows.

1 «Μου αρέσει»

Για την ιστορια, το μεγαλυτερο προβλημα που ειχα με χρηστες windows που ερχοταν στο linux ηταν με τα .docx αρχεια. Η διαμορφωση συνηθως χαλαγε και συνεχιζει να χαλαει με openoffice η libreoffice. Εν μερει εχει λυθει με το wps office που η συμβατοτητα αγγιζει θα ελεγα το 99% αλλα αν η δουλεια του χρηστη ειναι κειμενα σιγουρα σε κατι που θα του στειλουν παλι θα εχει μικροπροβληματα

Ομως το wps δεν ειναι στα ελληνικα ουτε εχει ορθογραφο οποτε καποιος πρεπει να εχει δυο εφαρμογες για την ιδια δουλεια

Ναι ορθά το τονίζει ο @lucinos αυτό που ξέχασα. Πρώτα θα κάνεις μια σοβαρή κουβέντα για το τι κάνει ο άλλος στον υπολογιστή και τι προγράμματα ήδη χρησιμοποιεί τακτικά. Και θα κρίνεις. Σε κάποιες περιπτώσεις θα πεις, ξέρεις το Linux δεν κάνει ακόμα για σένα. Μπορείς να το έχεις σε μια δεύτερη κατάτμηση για περιήγηση στο διαδίκτυο, διασκέδαση και τραπεζικές συναλλαγές, αλλά μέχρι εκεί.Σε άλλους θα πεις πως ναι είναι δυνατόν, αλλά θα ταλαιπωρηθείς και θα πρέπει να δαπανήσεις χρόνο.

Και ποτέ δεν κάνει το λάθος, που βλέπω να κάνουν πολλοί. Το wine δεν είναι καμιά λύση. Αν μιλήσεις απο την αρχή για το wine θα δώσεις (τουλάχιστον στο μυαλό αυτού που σε ακούει) λανθασμένες πληοφορίες. Μην μιλήσεις για την ύπαρξη του wine σε ένα νέο χρήστη.

Πριν λίγες μέρες με ρώτησε κάποιος δικηγόρος για την δουλεία του. Η απάντηση μου: “άρχισε να χρησιμοποιείς το LibreOffice αντί για το word. Και έλα να το ξανακουβεντιάσουμε μετά από 5-6 μήνες”

2 «Μου αρέσει»

Αυτη ειναι και η καλητερη προσεγγιση κατα την γνωμη μου. Δε μπορεις να σμπρωξεις τον χρηστη στο GNU/Linux αν δεν προετοιμασεις το εδαφος και αν δεν καλλιεργησεις τις σωστες προσδοκιες. Θα απογοητευθει και θα τον χασεις γιατι θα περιμενει παπαδες.

1 «Μου αρέσει»