Η ζωή με το linux

Αν ηταν το λινουξ η πλειοψηφια , απορω τι θα λεγατε μερικοι … οτι η πλειοψηφια δεν εχει παντα δικιο ? :slight_smile:

ε ναι αμα δεν ειχε δικιο…

Θα αποφύγω να μιλήσω περί του μοντέλου της Δυτικής Δημοκρατίας, δεν έχει θέση μια τέτοια συζήτηση εδώ. Αλλά στην πατρίδα της Δημοκρατίας στην Αμερική έχουν περάσει νόμοι για διδασκαλία του “δημιουργησμού” σε ίση βάση με την θεωρία της εξέλιξης. Και νόμοι για την τιμή του \pi στην τιμή του 3 (παρά λίγο).

Η πλειοψηφία είναι η δημοφιλία δηλαδή στην περίπτωση μας μια ταυτολογία. Αυτό που θέλουμε είναι μια μέθοδος που να οδηγεί σε επιστημονική συναίνεση.

Αν το Linux ήταν πλειοψηφία πολλοί από εδώ θα είχαν Ηaiku OS :slight_smile:
Την αλήθεια να την λέμε

Αρα τα windows ειναι περισσοτερο δημοφιλη απο το λινουξ για τους χ,ψ λογους που εχουν να κανουν με σκιωδεις και μαφιοζικες τακτικες επιβολης τους απο την microsoft ?
Και κατα τα αλλα 77% των χρηστων παγκοσμιως καθονται με ενα μηχανημα που εχει καταστει αχρηστο απο ενα λειτουργικο που ειναι… αχρηστο αλλα το επελεξαν επειδη ηταν δημοφιλες , σωστα ?
Και σε μια εποχη μηδενικης πληροφορησης , κανενας δεν τους πληροφορησε για το υπερτατο λειτουργικο που ακουει στο ονομα λινουξ ? Και οσοι το πληροφορηθηκαν και προσπαθησαν να το περασουν στο μηχανημα τους η microsoft με καποιο μαγικο τροπο τους εκαψε τον Η/Υ τους ? Κατι τετοιο λες ? Γιατι ειμαι και αργοστροφος και δεν τα πιανω ευκολα :slight_smile:

Φανατισμό; Πού; Απορρίψαμε εμείς οποιοδήποτε ανεξαιρέτως αρνητικό επιχείρημα για το Linux; Πήγαμε σε Windows forum ενώ είμαστε κυρίως χρήστες Linux για να πούμε ότι το Linux είναι “καλύτερο”; Σε προηγούμενα σχόλια εγώ ο ίδιος δε συμφώνησα ότι ορισμένα που ανέφερες είναι όντως αρνητικά; Ζω εγώ σε άρνηση ενώ εσύ είσαι ο μόνος που δεν έχεις πει ξεκάθαρα ούτε μια φορά “ναι ρε παιδιά, το τάδε είναι μειονέκτημα των Windows”;

Υπάρχουν χιλιάδες πράγματα που είναι βασισμένα σε κάποιον παράγοντα αλλά ο παράγοντας αυτός είναι λανθασμένος εξαρχής. Οι άνθρωποι είμαστε εξ ορισμού ατελή όντα, μην το ξεχνάς. Μπορεί κάπου η πλειοψηφία (πλειονότητα βασικά) να πηδάει από γκρεμούς. Αυτό δεν το κάνει και λογικό. Πώς αλλιώς να στο εξηγήσω;

Εσύ το κάνεις αυτό, όχι εμείς. Σου αναφέρω ξανά την ίδια περίπτωση:

  • Το Linux δεν έχει πρόταση για γραφιστικές δουλειές
  • Μα υπήρχε το Corel την εποχή των Windows 98 αλλά “τυχαία” εξαγόρασε την εταιρεία η Microsoft και εξαφανίστηκε
  • Όλο επικρίνετε την Microsoft

Ηλίου φαεινότερο είναι το τι συνέβη στην παραπάνω περίπτωση αλλά εμείς είμαστε σε άρνηση.

Έχει μειονεκτήματα το Linux; Σαφέστατα. Έχει όμως και -επίσης σαφέστατα- πλεονεκτήματα. Μπορούμε να πούμε ότι το τάδε λειτουργικό είναι “καλύτερο” ή “χειρότερο” αντικειμενικά; Όχι, γιατί δεν υφίστανται ίσοι όροι.

Να με συγχωρείς αλλά προσωπικά δε μπορώ να εξακολουθήσω να συμμετέχω στη συζήτηση. Δε βρίσκω νόημα. Πες ότι έχω παντού άδικο, μιλάω παράλογα και είμαι φανατισμένος. Καλή καρδιά και καλή συνέχεια.

Καλη αναγνωση.

Εχεις μπλεξει εννοιες. Το εξ’ορισμου ατελη οντα ειναι προσωπικη σου γνωμη ? Για να δουμε αν το λεει καποια επιστημονικη μελετη με μετρησιμα στοιχεια ή αν ειναι κατι που πιστευεις και αρα δεν ειναι αντικειμενικο.
Το θεμα της πλειοψηφιας ετσι γενικα ειναι … γενικο. Αν θες να μιλησουμε για συγκεκριμενο θεμα θα σου επιχειρηματολογησω για το συγκεκριμενο θεμα.

Την Corel που εφτιαξε το corel linux την εξαγορασε η Xandros. Η μονη σχεση με την Microsoft ειναι καποια συνεργασια που εκανε η Xandros αργοτερα με την Microsoft για καποιο software. Αλλα αμα θες να ανακαλυψεις συνομωσια , καντο. Καλο διαβασμα εδω και εδω.
Και στην τελικη , ειναι σαν να λες οτι η microsoft (ας πουμε microsoft να μην σου χαλασουμε την ζαχαρενια) , πηγε με το πιστολι στον κροταφο και ειπε στην corel “ΠΟΥΛΑ ΤΩΡΑ”. Μιλαμε για μια διανομη debian-based που εκανε μαιμουδιες με το wine για να τρεχει την wordperfect σουιτα της. Σιγα δηλ το χτυπημα που καταφερε η microsoft στο λινουξ. Α και δεν ξερω αν σου το πα … Xandros… not Microsoft.

Ξερεις που εγκειται η πορωση σου. ? Οτι με αυτα που λες ειναι σαν να λες “ξερετε το λινουξ εχει μειονεκτηματα , αλλα δεν εχει επικρατησει στον desktop τομεα , οχι λογω αυτων , αλλα εξαιτιας της microsoft που με χειροτερο λειτουργικο εκανε καλυτερο promotion ! Με μαφιοζικες τακτικες επικρατησε του δικου μας λειτουργικου”…
Καλως ηρθες στον πλανητη Γη , οπου στον κοσμο της προσφορας και της ζητησης και της αγορας , μεταξυ δυο προιοντων παραπλησιων δυνατοτητων επικρατει αυτο με την καλυτερη διαφημιστικη καμπανια.
Οσο καλο και αν ειναι το προιον σου αν δεν το διαφημισεις και δεν το προμοταρεις θα παει απατο. Θυμισου nvidia και 3dfx . Η 2η απειρως καλυτερη εταιρια , πρωτοποριακη και δεν συμμαζευεται. Λαθος επιχειρηματικες κινησεις , πτωχευση , εξαγορα απο την 1η.
Επικρατησε η καλυτερη ? Οχι. Κατεβα απο το συννεφακι σου και προσγειωσου στην πραγματικοτητα.

Ναι ο φανατισμος συνηθως δεν βγαζει νοημα. Καλο ταξιδι σε αλλα θεματα που μπορεις να φανατιζεσαι πιο ελευθερα.

Ανταλλαγή επιχειρημάτων παρακαλώ, και όχι αλληλοκατηγορίες. Αλλιώς να το κλείσουμε αν εξαντλήθηκε το θέμα.

ΥΓ: Θέλουμε και επιδιώκουμε την αντίθετη άποψη, να βγούμε έξω από το Echo Chamber

Λιγο πολυ ναι. Αλλα ειναι προσωπικη μου αποψη αυτο , χωρις μετρησιμα στοιχεια. Μπορει και να μην ειμαι αντικειμενικος δηλ :slight_smile:

Ζητώ ταπεινά συγγνώμη που δεν παρακολουθώ μια εντελώς διαφορετική συζήτηση από την παρούσα και δεν είμαι παντεπόπτης.

Τίποτα δεν έχω μπλέξει. Εσύ ερμηνεύεις την προσφυγή στην πλειοψηφία “με προϋποθέσεις”.

Πρώτον, θα έπρεπε να ξέρεις ότι η Wikipedia δε θεωρείται σοβαρή πηγή. Το γράφουν και οι ίδιοι με μεγάλα κεφαλαία γράμματα ότι δεν εγγυώνται την εγκυρότητα.

Ορίστε ένα άρθρο της εποχής, από ένα μέσο που μόνο “anti-Microsoft” δεν το λες. Δες τα ερωτήματα που εγείρει, σκέψου τι συνέβη στην πραγματικότητα και κρίνε μόνος σου αν έπεσαν μέσα. Μη με τρελαίνεις όμως.

https://www.forbes.com/2000/10/03/1003corel.html#bfc10be3baf0

Προσωπικά πάντα τονίζω ότι ούτε καν η συζήτηση περί" καλύτερης" διανομής δεν έχει νόημα και συνήθως αποφεύγω να συμμετέχω σε τέτοιες συζητήσεις. Και σίγουρα δε θα πήγαινα σε ένα Windows forum να μιλήσω για το πόσο καλό είναι το Linux. Ας είναι όμως, εγώ είμαι ο "πορωμένος"και “φανατισμένος” και οι δικές μου απαντήσεις έχουν επιθετικότητα.

Ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε και δε μπορούμε να βγάλουμε άκρη μεταξύ μας. Να είσαι καλά (δεν το λέω ειρωνικά).

1 «Μου αρέσει»

Οταν λοιπον λες “δεν εχεις πει”… πηγαινε γινε παντεποπτης για να εχεις μετρησιμα αξιοπιστα στοιχεια πριν γραψεις το οτιδηποτε.

Ωραια δειξε μου εγκυρα μετρησιμα στοιχεια οτι η microsoft εξαγορασε την corel και μαλιστα οτι υπηρχε και δολος πισω απο ολη αυτην την φαση. Εχει ενδιαφερον να δουμε τις εγκυρες πηγες σου. Εκτος και αν αυτο που ειπες ηταν προσωπικη σου αποψη και αρα δεν ειναι αντικειμενικη.

Παντως η ουσια ειναι οτι οσοι βλεπουν το linux ιδεολογικα, δεν βλεπουν τα στραβα του και οσοι συμπαθουν το linux για τους λογους τους αλλα θελουν να κανουν τη δουλεια τους, βλεπουν στραβα (και θα ηθελαν να υπαρχει τροπος να φτιαχτουν)

Το linux απο τη στιγμη που εγινε επαγγελματικο, εγινε και ισχυρο. Η κοινοτητα κλεινει τα ματια δυστηχως σε αυτο.

Οπως εχω πει και παλιοτερα, αλλα νομιζω και σε αυτο το νημα, ευτηχως που η microsoft βοηθαει ενεργα σε project οπως η mariadb και μπορει και η κοινοτητα να απολαμβανει υπηρεσιες συγχρονες.

Ευτυχως που η google βοηθαει ενεργα με project οπως το chromium η το chrome os και καποιοι κατασκευαστες αναγκαζονται να εχουν προιοντα και στο linux.

Ευτυχως που υπαρχει η canonical και η redhat και υπαρχει linux.

Συζητιεται σε τοσα ποστ η δυστροπια του linux σε desktop και η αυτοκρατορια σε server…

Γιατι αραγε σε server εγινε αυτοκρατορικο; Μηπως να δουμε το ποσοστο των server που υπαρχουν για να καταλαβουμε ποιος δουλευει ποιον;

Αν και οι μετρησεις ειναι αρκετα δυσκολες οι περισσοτεροι server με διαφορα “τρεχουν” ubuntu. Ακολουθει το Cent OS . Σε μεγαλη αποσταση ειναι το Debian και τελευταιο ερχεται το Red hat.

Αν αναλυσουμε λιγο τα δεδομενα, ευκολα θα πουμε οτι.

Το ubuntu ειναι ευχρηστο και με αρκετη δωρεαν υποστηριξη. Ειναι το λειτουργικο που εχει μια εταιρία απο πισω για ασφαλεια, αλλα και χωρις αυτη μπορει καποιος να στησει το δικτυο με τους server του. Το Cent OS ψιλοακολουθει την ιδια λογικη, αν και ουσιαστικα δεν εχει την ασφαλεια της εταιρειας (πολλοι χρηστες θεωρουν οτι βαζουν τσαμπα redhat οποτε, εχει μια λογικη) . Το debian λογω των αργων update ειναι ασφαλες για server και ετσι ερχεται τριτη επιλογη,αλλα συνυπολογιζουμε την υποστηριξη μεσω internet και απο εταιρειες hosting οποτε κι αυτο εχει λογικη. Το Redhat εχει την εταιρεια απο πισω, αλλα ειναι η πιο ακριβη λυση κι ετσι εχει το μικροτερο marketshare σε server απο τις mainstream διανομες.

Οπως βλεπετε εκτος του debian απουσιαζουν ολες οι διανομες που δεν εχουν υποστηριξη απο εταιρειες…!!

Αρα η αυτοκρατορια σε server εχει να κανει και με την υποστηριξη απο εταιρειες.Θα μπορουσε στη θεση του linux να ηταν το BSD αν η canonical αποφασιζε να υποστηριξει αυτη τη λυση αντι για το debian-based ubuntu

και το πιο πιθανο, το παρον forum θα λεγοταν bsd-user

1 «Μου αρέσει»

Οχι απλως εχει να κανει και με εταιρειες αλλά κυριως με αυτο εχει να κανει, ναι, αφου πολλες εταιρειες ειναι λογικο να χρειαζοντε υποστηριξη, αρα απο εταιρειες που κανουν και αυτη τη δουλεια.
Για συνεχισε (νομιζω θες να προσθεσεις και κατι άλλο; ), πχ πως γινεται πιο ευκολη η ζωη μας με αυτο;

Απλα επειδη σε πολλα ποστ αναφερεται η κυριαρχια του linux στους server, και επειδη τυχαινει να δουλευω με server, γνωριζω πολυ καλα οτι οσο και να θελουν 1000 εθελοντες προγραμματιστες να φτιαξουν το καλυτερο, οι 10 πληρωμενοι 8ωροι μιας εταιρειας θα το κανουν καλυτερα.

Υπαρχουν πολλοι λογοι γι αυτο. Ο εθελοντης, θα φτιαξει κατι οταν εχει χρονο, πιθανων χωρις στοχο, χωρις χρονοδιαγραμμα και χωρις να τον ενδιαφερει ιδιαιτερα η απηχηση του προγραμματος.

Ο 8ωρος, εχει χρονοδιαγραμμα, δουλευει πανω σε προδιαγεγραμμενα project, γνωριζει τι απαιτει η αγορα απο το προγραμμα και το σεβεται, και πρεπει να εχει απηχηση αυτο που φτιαχνει.

Ετσι οι εκατονταδες προγραμματιστες μιας διανομης ακυρωνονται.

Στα πρωτα ποστ εγραψα οτι θα μπορουσε να υπαρχει σχεδιαστικη ομαδα, απο το πιο απλο προγραμματακι, μεχρι τις διανομες, αν θελουν να εχουν μια θεση στον ηλιο, και να γινουν και κερδοφορες. Οταν πανω απο τις μισες διανομες ειναι αχρηστες για διαφορετικους λογους η καθεμια, τοτε υπαρχει προβλημα.

Εψαχνα να βρω μια ελαφρια διανομη για καποια fujitsu futro που αγορασα. tiny core δεν εκινουσε, pappy ουτε καν και εχει και δυσκολη εγκατασταση, dsl δεν εχει ενημερωση… κατεληξα στο diet pi που ειναι debian. Ε μετα απο ολα αυτα εβαλα debian… Γιατι; γιατι ολα τα προηγουμενα δεν ειναι για 24/7 και δεν εχουν καν τη λειτουργικοτητα και την ασφαλεια του debian. Παλιοτερα σε netbook το ιδιο παθαινα με το bodhi και κατεληγα να εγκαθιστω lubuntu και να ειναι ολα μια χαρα.

Ολοι αυτοι οι προγραμματιστες δεν εχω καταλαβει γιατι αναλωνονται σε διανομες που δεν εχουν κατι να δωσουν. Γιατι δεν μπαινουν σε ομαδες του debian, του mint κτλ, που στην τελικη μπορει να βγαλουν και χρηματα.

Δεν ξερω αλλά ενας λογος μπορει να ειναι οτι δεν πας ετσι ανετα πχ στο debian αν δεν εχεις καμια τριβη με διανομες πιο πριν και αρα δεν εχεις και την αναλογη αυτοπεπειθηση (λεω εγω τωρα).
Παντως σε σχεση με αυτα που ειπες πιο πανω θελω να προσθεσω κατι εδω →

Δε διαφωνω μεχρι εδω, αλλά νομιζω πρεπει να προστεθει οτι αρκετοι που απασχολουντε επαγγελματικα στο χωρο, εχουν την ταση να αποδεχοντε απαραδεκτες πρακτικες των εταιρειων και μαλιστα να θελουν για καποιο αγνωστο λογο να τις επιβαλλουν και στους άλλους. Εδω στο συγκεκριμενο νημα αναδειχτηκαν καποιες σκιωδεις πρακτικες. Αν δεν ηταν αυτες, αρκετα πραματα θα ηταν αλλιως. Πχ δε νομιζω να ειχε κανεις προβλημα να χρησιμοποιησει τον chrome αν απλως ηταν ο καλλιτερος χωρις να βαζει τρικλοποδιες στους άλλους και χωρις τις υπολοιπες απαραδεκτες τακτικες της google ή οτι καποιος θα ειχε προβλημα αν μια εταιρεια εκανε απλα καλα τη δουλεια της και εξαιτιας αυτου μονο εβγαζε λεφτα πχ με server και δεν ηθελε να επιβαλλει πραματα και καταστασεις.
Εχουμε ξαναπει (εσυ μονο @anon88072451 το εχεις πει δυο τρεις φορες) οτι πρεπει να υπαρχει ισοροπια μεταξυ εταιρειων και κοινοτητας. Ας μη βγαζουμε απ’εξω τις κακες πρακτικες εταιρειων λοιπον, γιατι εχω την εντυπωση οτι τα μισα που ειπαμε σε αυτο το νημα τουλαχιστον με αυτο εχουν να κανουν. Δε νομιζω οτι υπαρχει προβλημα με εταιρειες που απλα ειναι καλες στη δουλεια τους…

Οχι να μην τις βγαζουμε τις κακες πρακτικες, αλλα… αν δεν ηταν η microsoft η google και οσες εταιρειες κανουν δουλεια με το linux πιθανων να μην υπηρχε linux. Βλεπε kolibri os που οσο καλο και να θες να το πεις, απο τη στιγμη που δεν εχει καν browser ειναι τιποτα.

Ακομη και οι κακες πρακτικες βοηθανε και μαλλον θα ηταν καλυτερο να βλεπουμε με καλο ματι καποιον που κανει λιγες κακες πρακτικες. Πχ η oracle δεν βοηθησε ποτε,ουτε ειναι μια εταιρεια που αν ελειπε θα γινοταν καποιο κακο στο linux. Αν ελειπε ομως η google μαλλον το linux θα ηταν 20+ χρονια πισω

Οκ την οποια συνεισφορα να την αναγνωριζουμε, εγω δεν εχω αντιρρηση σε αυτο, ειδικα οσο αναγνωριζουμε ταυτοχρονα και τις κακες πρακτικες.
Πολυ καλα λοιπον

Θα σου πω μονο ενα σημειο για να δεις. Η google μαζευει δεδομενα και τα διαχειριζεται για διαφημιστικους λογους. Απο τα εσοδα των διαφημισεων στηριζει παρα πολλα project τεχνολογιας αλλα στηριζει και ασχετα project.Γενικα ξαναβαζει χρηματα στην αγορα και σε πολλα απο αυτα δεν της γυριζει κατι πισω. Βεβαια επειδη ολα ειναι ανοικτα μπορεις αν θες να μην χρησιμοποιεις google ωστε να μην βγαζει απο διαφημισεις ιδιωτικοτητας. Αλλα στο λεει οτι το κανει…

…Brave browser (εχω ανοιξει και θεμα) Και καλα καθαρος browser που δεν μαζευει δεδομενα, opensource και με “εσοδα” για τους χρηστες. Μιλαμε για μια μεγαλη απατη που εννοειτε οτι μαζευει δεδομενα και τα πουλαει, καλυπτει διαφημισεις με δικες του και αν καποιο site δεν παει με τα νερα του, απλα δεν εχει εσοδα.

Βρες τη διαφορα σε αυτα τα δυο. Ποιος κανει καλο στην κοινοτητα και ποιος κακο

Kαι οι δυο αρνητικο προσημο εχουν κατα τη γνωμη μου. Για τον brave συμφωνω, δεν χρειαζεται να προσθεσω κατι. Για τον chrome εχω να πω οτι δε στοχευει μονο σε διαφημισεις, η λογοκρισια πχ δε στοχευει αμεσα σε εσοδα. Μπορει να προσφερει δηλαδη με τροπους σαν αυτους που αναφερεις, να το αναγνωρισουμε καμια αντιρρηση, αλλά για μενα το προσημο ειναι αρνητικο στο τελος. Αυτο…

Εδω υπαρχει θεμα. Το GNU/Linux και τα Windows δεν δουλευουν με τον ιδιο τροπο. To GNU/Linux εχει μια ευαισθησια στα καλωδια και του HDMI οσων αφορα την συνδεση και αποσυνδεση αλλα αυτο μπορεις να το δεις και σε μερικα συστηματα και configurations οσον αφορα το USB Stack. Παμε σε αλλο παρακλαδι αλλα δοκιμασε αλλο καλωδιο και δες αν δουλευει λιγο καλητερα.

Να πω και εγώ τη γνώμη μου για τη ζωή με το Λίνουξ.
Τι δεν μου αρέσει / με απογοητεύει:

  1. Οι εταιρείες hardware δεν φτιάχνουν drivers.
    Έχω ΟΚΙ πολυμηχάνημα. Εκτύπωση έχει βασικό driver, σάρωση για γέλια. Το ίδιο και σε πολυμηχάνημα ΗΡ που επίσης έχω. Εγώ θέλω να αξιοποιήσω ΟΛΕΣ τις δυνατότητες του μηχανήματος που αγόρασα, τις πιο προχωρημένες που έχει, όχι μόνο τις βασικές. Θέλω driver ακριβώς τον ίδιο με τα windows.
  2. Δραματική έλλειψη σε software ανώτερων δυνατοτήτων. Δεν υπάρχει PDF editor της προκοπής. Δεν υπάρχει καν PDF reader της προκοπής. Δεν υπάρχει photoshop, autocad κλπ κλπ. Το libreoffice κάτι κάνει, αλλά αντίστοιχο του outlook;

Αυτά τα 2 με εμποδίζουν να το χρησιμοποιήσω ως κύριο λειτουργικό, και κυρίως το πρώτο.

Τι λατρεύω στο Linux.
1, Το φοβερό και τρομερό terminal και το scripting. Κάνεις μαγικά πράγματα με μερικές λέξεις και παραμέτρους.
2. Οι άριστες δικτυακές ικανότητές του, η χρήση του ως file server που κάνω.
3. Τα δικαιώματα χρηστών, τα groups.
4. Οι έτοιμες διανομές που τα έχουν όλα από την εγκατάσταση και είναι έτοιμες για χρήση στην πρώτη εκκίνηση, π.χ. mint.
5. Οι δυνατότητες χρήσης από live usb.
6. Η ενιαία ενημέρωση για λειτουργικό και προγράμματα μέσω των repos, και τα ίδια τα repos.

Τι σιχαίνομαι στα Windows 10.

  1. Τα υποχρεωτικά updates και κυρίως τα feature updates κάθε έξι μήνες με το φόβο να διαλυθεί το σύμπαν και να χαθούν όλες οι παραμετροποιήσεις. Προτιμώ τη λογική των 7 με τα service packs.
  2. Την τηλεμετρία και την επιβολή.
  3. Τους δύο πίνακες ελέγχου.
  4. Το store και τις εφαρμογές UWP ή όπως τις λένε.

Συμπέρασμα.
Αν μπορούσα, δεν θα χρησιμοποιούσα 10άρια. Αλλά δεν γίνεται, για τους λόγους που είπα παραπάνω για τις ελλείψεις του linux.

1 «Μου αρέσει»