Η ζωή με το linux

Χθες (ξανα) ειδα ενα βιντεο του 8bit guy στο youtube. Ηταν η εξελιξη των πληκτρολογιων των mac. Εντυπωση μου εκανε ενα πληκτρολογιο του 1987 που ειχε μονο τα απαραιτητα πληκτρα, γιατι η apple πιστευε οτι σιγα σιγα ολα θα γινοντουσαν με το ποντικι. Ολα θα ηταν ευκολα σε εναν υπολογιστη…

…Διαβαζοντας και διαφορα βοηθηματα και οδηγους εδω στο forum, ευκολα ανακαλυπτει κανεις τη δυσκολια χρησης του linux. Ειδικα αν θελουμε και καποιο εξεζητημενο προγραμμα η λειτουργια στον υπολογιστη μας, χρειαζεται αρκετες ωρες η ακομη και μερες μεχρι να ερθουμε στο επιθυμητο αποτελεσμα.

Αυτες οι δυο παραγραφοι, απεχουν τοσο πολυ μεταξυ τους αν και ειναι αντιστροφες οι χρονικες περιοδοι που αναφερονται.

Σιγουρα εχει αναφερθει απειρες φορες, σιγουρα οι σκληροπυρηνικοι linux users λενε παντα “αν δεν σ αρεσει βαλε windows” αλλα νομιζω οτι η κοινοτητα πρεπει να προωθησει λυσεις τυπου snap, τα προγραμματα να εξελιχθουν με φιλοσοφια 2020 (καλο ειναι ενα προγραμμα να κανει παπαδες σε τερματικο, καλυτερο οταν υπαρχει gui, αλλα απιαστο οταν και το gui του ειναι συγχρονο) και γενικα να εγκαταλιφθει το μοντελο του oneman programmer. Θα μπορουσαν να μπουν κριτηρια πχ στα προγραμματα με βαση συγκεκριμμενα χαρακτηριστικα.

6 «Μου αρέσει»

Είσαι πολύ λίγο καιρό στο χώρο. Ακόμα δεν έχεις καταλάβει την φιλοσοφία, δούλεψε λίγο με το λειτουργικό και σε κάνα δυο μήνες έλα και ξαναγράψε στο ποστ σου για να δεις αν επιμένεις στην ίδια γνώμη αφού μεγάλωσει η εμπειρία σου.

χαχα. ε δεν το λες και λιγο πανω απο 20 χρονια με linux λειτουργικα!! Αλλα δεν μιλαω για τη δικη μου εμπειρια ακριβως γιατι ετσι κι αλλιως εγω δουλευω τερματικο και ssh γιατι διαχειριζομαι 30+ server. Μιλαω για τους απλους χρηστες που θα θελαν να ειναι ολα πιο… 2020.

(παρ ολα αυτα, απο παλιοτερα ποστ μου, θα εχουν καταλαβει οι περισσοτεροι οτι για τη διαχείριση των server χρησιμοποιω webmin και γενικα προσπαθω να κανω τη ζωη μου πιο ευκολη και αυτοματοποιημενη)

2 «Μου αρέσει»

Ανεξαρτήτως την ευχέρεια που έχει ο κάθε χρήστης με το τερματικό, τα προγράμματα με σύγχρονο GUI ή τουλάχιστον με ένα στοιχειώδη GUI βοηθάνε όχι μόνο τον απλό χρήστη αλλά και τον πιο έμπειρο.

Το θέμα μας δεν είναι πόσο καιρό είναι ο καθένας στον κόσμο του Linux αλλά η οπτική που παρουσιάζει ο φίλος @anon88072451.

Όσο περνάει ο καιρός εμφανίζονται όμορφα πράγματα και αυτό είναι που πρέπει να μας μείνει. Ένα απλό παράδειγμα είναι ο pamac του Manjaro που έλυσε αρκετά προβλήματα και συγχρόνως το παρουσιάζει με έναν όμορφο τρόπο. Είναι ένα GUI εργαλείο που το χρησιμοποιούνε αρκετές Arch-based διανομές και φυσικά το παρέχουν στα επίσημα αποθετήρια τους.

Όπως; Έχεις σκεφτεί κάτι συγκεκριμένο ώστε να μπει μια βάση σε αυτό το “πρόβλημα”;

4 «Μου αρέσει»

Οταν αναφερομαστε σε opensource προγραμματα, το μυαλο ολων… παει σε προγραμματιστες! Ομως θα επρεπε να υπαρχουν αλλες δυο τρεις ειδικοτητες. Πρωτα απ ολα γραφιστας που να σχεδιαζει το γραφικο περιβαλλον ενος προγραμματος. Μετα καποιος που να μπορει να τοποθετησει τα διαφορα κουμπια η επιλογες σε σημεια ευχρηστα. Η εμπλοκη μου με προγραμματιστες αυτα τα χρονια μου εχει μαθει οτι μπορει να σου φτιαξουν οτιδηποτε εσυ σκεφτεις, και να τρεχει με το χειροτερο δυνατο τροπο. Πιστευω οτι ενα προγραμμα που βγαινει πχ στο github θα επρεπε να υπαρχει απο πισω μια ομαδα σχεδιαστων που να δινει κατευθυνσεις σχεδιασης του γραφικου περιβαλλοντος.

Ειδικα τα μικρα εργαλεια που πολλες φορες λυνουν χερια, δεν μπορουν να χρησιμοποιηθουν απο απλους χρηστες, η για να χρησιμοποιηθουν πρεπει να διαβαζουν μερες. Θυμαμαι πχ το testdisk, που ανακτα αρχεια. Ποσες φορες θα το χρειαστει ενας απλος χρηστης; Μια; δυο; τρεις; και γι αυτες τις φορες θα βγαλει τα ματια του στο documentation και στο τερματικο.

4 «Μου αρέσει»

και μερικα πραματα δεν τα κανεις καθολου, γιατι εχουν πολυ κοπο και μπερδεμα και το πολυ πολυ να κανεις ενα workaround που ειναι ημιμετρο και αυτο δεν ειναι καλο.

Κατα τα άλλα επισης συμφωνω, εκτος απο αυτο με τα να γινουν τα προγραμματα τυπου snap. Αυτο χωραει αρκετη συζητηση, αλλά δεν ειμαι ο πιο καταλληλος να το εξηγησει αυτο. Εχω ομως την εντυπωση, οτι αν ολα τα προγραμματα γινουν τυπου snap (ή appimage ή flatpack) θα εχουμε στο τελος ενα μαλλον προβληματικο λειτουργικο που θα χρειαζεται πολλους πορους χωρις λογο.

2 «Μου αρέσει»

Το γεγονός ότι υπάρχουν εκατοντάδες διανομές δείχνει ότι η “φιλοσοφία” διαφέρει σημαντικά όχι μόνο στις ίδιες τις διανομές αλλά και στα θέλω των χρηστών. Εδώ κάθε άποψη χωρά και η τριβή του καθενός με το linux δύναται να παράξει διαφορετικά μίγματα φιλοσοφιών και αντιλήψεων.

Το θέμα είναι αρκετά ενδιαφέρον και περιμένω να δω την εξέλιξη του.

2 «Μου αρέσει»

Οχι απαραιτητα. Δεν ειναι ολοι προγραμματιστες επηδει μπορουν να φτιαξουν ενα σκριπτακι. Αυτο ειναι κατα τη γνωμη μου ενας μυθος που πρεπει οχι μονο να πεθανει αλλα να διαμορφωθει η αντιθετη νωοτροπια… επηδει δεν υπαρχει περιβαλλον με κουμπακια και γραφικουλια δεν σημαινει οτι κατι δεν ειναι χρησιμο. Η χρηστηκοτιτα ενως προγραμματος δεν εχει σχεση να κανει με το αν μπορει να το χρησιμοποιησει ενα 3χρονο… αλλα ενας νοημων ανθρωπος.

Πως γινεται να βλεπουμε με: cd και διπλο tab τους φακελους που υπαρχουν και να διαλεγουμε που θελουμε να παμε γραφοντας το ονομα του, και να το θεωρουμε οτι αυτο ειναι μη φιλικο πρως τον χρηστη και να κανουμε κουνηματα του ποντικιου και αβερτα κουβερτα κλικ μεχρι να βρουμε τον φακελο κανοντας στην ουσια “Ανοιξε την μεγαλη τσαντα, δες τα περιεχομενα της ανοιξε το μικρο τσαντακι, βγαλε την ταυτοτητα και ξανακλειστα ολα” και αυτο το θεωρουμε user-friendly;

Μηπως (και χωρις καμια διαθεση για αντιπαραθεση απλα την γνωμη μου παραθετω και σκευτομαι φωναχτα) καπου το εχουμε παρει λιγο στραβα το θεμα; Μηπως εχουμε αφησει το Android και το iOS να μας κανουν λιγο… χαζους;

1 «Μου αρέσει»

userfriendly θεωρουνται ολα τα γραφικα περιβαλλοντα. Δεν ειναι απαραιτητο να ειναι κατι πιο γρηγορο για να ειναι userfriendly. Πρωτα απ ολα πρεπει να ειναι κατανοητο. Το να ανοιγεις ενα φακελο και να βλεπεις πχ τι περιλαμβανει, να μην χρειαζεται να γνωριζεις απ εξω ολες τις επεκτασεις αρχειων, αλλα βλεποντας το εικονιδιο να καταλαβαινεις περι τινος πρόκειται, ακομη και αν ειναι πιο αργη μεθοδος απο του τερματικου, ανεβαζει κατακορυφα την παραγωγικοτητα, αλλα και την ευχαριστηση καποιου χρηστη να δουλεψει στο περιβαλλον.

Ομως περαν των απλων εργασιων, οταν πρεπει να γραψει 30 εντολες για να κανει καποιες εργασιες, και οι μισες ειναι αντιγραφη-επικοληση απο καποιο site, αμεσως εχει χασει και την ταχυτητα. Εχει ανεβασει το ψαξιμο σε god mode και γενικα η παραγωγικοτητα εχει παει περιπατο.

Φυσικα και το android και το ios ευτυχως που υπαρχουν. Στελνουμε αρχεια εν κινησει, παρακολουθουμε ολους τους σερβερ ενω ειμαστε στο βουνο, και μπαινουμε για μια ρυθμιση με ssh απο τη βεραντα του σπιτιου. Δεν νομιζω οτι το android και το ios μας κανουν πιο χαζους. Θα ελεγα το αντιθετο. Και μαλιστα εχουν φερει ατομα κοντα στην τεχνολογια που μπορουν να παραγουν εργο. Πχ φανταζομαι οτι στην εφαρμογη του κτηματολογιου, ασχοληθηκε και καποιος τοπογραφος. Φυσικα αν τα δουμε ολα σαν facebook, instagram, big brother κτλ, ναι τοτε η τεχνολογια δεν παραγει εργο.

Μακαρι και το linux να ειχε θεση στα κινητα, αλλα δυστηχως το ubports δεν περπατησε.

Το θεμα ειναι να εξελίσσεσαι. και να μπορεις να καταλαβεις σε ποια εποχη βρισκεσαι. Οι παρωπιδες δεν χωρανε και υπαρχουν εταιρειες οπως η canonical που εχει πιασει το νοημα.

Θεωρω ομως οτι υπαρχουν εκατονταδες προγραμματα εκει εξω, που δεν θα μαθουμε ποτε αν ηταν καλα η κακα. Δυσκολα θα εγκαταστησει καποιος κατι απακεταριστο, χωρις γραφικο περιβαλλον. Ακομη κι εγω που εχω μια καποια εμπειρια, μολις βλεπω κατεβασμα σε tar. gz αμεσως googlaρω το ονομα του αρχειου ακολουθουμενο απο .deb μπας και καποιος το εχει πακεταρει. Και μιλαμε για την εγκατασταση. Αν το προγραμμα ειναι μονο σε τερματικο, τοτε μαλλον θα το χασουμε μετα την πρωτο run. Δεν θα θυμομαστε αν το εχουμε εγκαταστησει καν.

Τελος το ομορφο γραφικο περιβαλλον, σου φτιαχνει την ψυχολογια. Τι αξια να εχεις αγορασει την καινουρια οθονη 4k με ζωντανα χρωματα κτλ και να τρεχεις ενα προγραμμα που θυμιζει office 97 με ξεθωριασμενα χρωματα…

6 «Μου αρέσει»

Ναι αλλά ενας προγραμματιστης μπορει να φτιαξει κατι χρησιμο σε μια κατευθυνση. Αν ασχοληθει και άλλος που ειναι καλος σε άλλη κατευθυνση, με αυτο και του προσθεσει πχ δυνατοτητα να υπαρχει περα απο την cli εκδοση και ενα καλο και ωραιο gui, τοτε η ολη προσπαθεια αποκτα υπεραξια. Κατι σημαντικο αν σκεφτει κανεις οτι απεναντι (android, windows, mac κλπ) υπαρχουν ομαδες που κανουν ακριβως αυτο. Επισης τετοιου ειδους συνεργασιες μπορουν να δημιουργησουν σημαντικα πραματα που ενας μονο προγραμματιστης δε θα κανει ποτέ.

Απο την άλλη μερια…

Μπορει καποιος (πολλοι μαλλον) να μη θελει να τρεχει να αγοραζει την τελευταια εξελιξη της τεχνολογιας και να θελει να αξιοποιει το hardware που ηδη εχει και ειναι ικανοποιημενος. Τι νοημα εχει να ασχολειται μονο με βαρια προγραμματα με καλο περιτυλιγμα που τρεχουν καλα μονο στα τελευταια μηχανηματα που εβγαλε η βιομηχανια; Θα καθοριζεται το τι θα κανουμε κυριως απο το τι τηλεοραση (ή κατι άλλο) εβγαλε η ταδε εταιρεια;

1 «Μου αρέσει»

Οχι βέβαια! Αλλα οπως υπάρχει ο χρηστης που αξιοποιει παλιό hardware και τρεχει προγράμματα χωρις γραφικά, υπάρχει και ο χρήστης που θέλει να δει κάτι eye candy στο hardware του. Φυσικά δεν μιλάμε για απαιτητικά πράγματα, μιας και το όμορφο σύγχρονο γραφικό περιβάλλον υπάρχει στα λειτουργικά συστηματα και στα προγράμματα απο τις αρχες του 2000. Δεν ειναι κρίμα το linux σε desktop να είναι πίσω, τη στιγμή που υπάρχει τόσος κόσμος που ασχολήται με τις opensource εφαρμογές? Το linux καλώς έχει εφαρμογές CLI γιατί κάπως έτσι υπερισχύει σε server περιβάλλοντα. Θα ήταν πιο βολικό νομιζω να υπάρχουν δυο εκδόσεις των προγραμμάτων. Μια απλή και μια GUI. Οι διανομές για να πώ την αλήθεια, φτιάχνουν το δικό τους οικοσύστημα επιτέλους και γενικά οταν βγαίνουν stable εκδόσεις βλέπουμε ενσωματωμένες εφαρμογές. Ταιριάζουν όλα μεταξύ τους. Εδω ειναι που θα πρέπει να απασχολήσει κάποιον παραγωγό λογισμικού, να αναπτύσει εφαρμογές που να ταιριάζουν για το 2020. Τωρα αν υπάρχει κάποιος με παλιό hardware, νομίζω οτι δεν θα είναι ιδιαιτερα δύσκολο να υπάρχουν δυο πακέτα προς χρήση.Συμβαίνει ήδη με αρκετά προγράμματα.

Οι κοινότητες linux σπάνια μαζεύουν κόσμο ειδηκοτήτων που δεν έχουν καμία σχέση με υπολογιστές. Εχει περαστεί στο μυαλό των χρηστών σαν το “δύσκολο λειτουργικό”. Ελιτίστικο θα έλεγα. Και πως να μην περαστεί όταν θα με δουν να ανοίγω το τερματικό και να παίζω πιάνο με τα πλήκτρα?

Opensource θα πρέπει πάνω απ όλα να είναι Openmind. Το να πούμε οτι “εμείς μπορούμε να το κάνουμε” δεν είναι απόλυτο οτι μπορεί και ο διπλανός μας να το κάνει. Νομίζω οτι η πρώτη βοήθεια σε όσους ασχολούνται με το linux είναι το να είναι όλα κατανοητα και ευκολα, στο σημείο που να μη χρειαστεί να ρωτήσει κάτι στο forum.

1 «Μου αρέσει»

Συμφωνω απολυτως με αυτο :+1:t2:
Και γενικα συμφωνω…

Οι περισσότεροι βλέπουν το τερματικό και το γραφικό περιβάλλον ως ανταγωνιστικά, ενώ είναι στην πραγματικότητα συμπληρωματικά. Ας πούμε πως θέλv να μετατρέψω ένα βίντεο σε άλλη μορφή. Είμαι χρήστης του Mint :mint: συνειδητά θέλω ένα όμορφο πρόγραμμα με ένα κουμπάκι να κάνω 1-2 κλικικικι να ξεμπερδεύω και να γουστάρω. Δεν με κάνει αυτό χαζό. Απαιτείτε βέβαια μια κάποια εξυπνάδα για να καταλάβει κάποιος πόσο χαζός είναι, αλλά νομίζω με κάνει ποιο έξυπνο (κάτι που κάθε χαζός θα έλεγε).

Αλλά ένα πρόγραμμα που μετατρέπει βίντεο στο τερματικό έχει δεκάδες επιλογές για να κάνεις ότι θέλεις και χιλιάδες συνδυασμούς. Αλλά δεν είμαι σαν κάποιους που θα αντλήσουν κάποια διεστραμμένη ικανοποίηση επειδή θα το κάνουν με τον δύσκολο τρόπο. Είναι εκεί και αν κάπου δεν δουλέψει το γραφικό ή θέλω ένα αυτοματισμό, θα διαβάσω το man page (ψέματα θα πάω στο google) και θα το βρω.

Κάποιες σκέψεις μου για το τερματικό

Αλλά επίσης είναι και κάτι άλλο: Θέλει άλλες προγραμματιστικές ικανότητες για να φτιάξεις ένα πρόγραμμα μετατροπής ήχου στο τερματικό, που λίγοι έχουν, και εντελώς άλλες να φτιάξεις ένα λαμπερό γραφικό κέλυφος πάνω του. Αυτές τις έχουν πολύ περισσότεροι, αν και ομολογουμένως από αυτούς το ποσοστό που καταλαβαίνει από χρηστικότητα και καλαισθησία είναι πολύ μικρότερο.

Λέγετε πως το Gnome πρώτα φτιάχνει το GUI στο χαρτί και μετά χτίζει πάνω σε αυτό, ενώ το KDE πρώτα γράφει τον κώδικα και μετά κοιτάζει πως θα δείχνει, αλλά αυτά είναι απλοποιήσεις. Το http://www.openusability.org/ υπάρχει και έχει κάνει εκπληκτική δουλεία σε εφαρμογές του KDE προσθέτοντας λίγο χώρο εδώ η βελτιώνοντας μια διάταξη στα menu. Και εδώ κάθε ένας με γραφιστικές γνώσεις μπορεί να βοηθήσει (αυτές οι προσπάθειες δεν είναι γνωστές, αλλά αν ήταν θα βοηθήσει το ίδιο ποσοστό που βοηθάει και στις μεταφράσεις).

Τα μεγάλα DE έχουν usability and accessibility guidelines, το Mint κάνει μια προσπάθεια με τα XApps, οπότε βήματα γίνονται. Αλλά δεν βλέπω κάποιον ορατό δρόμο για να φύγουμε από τα One Man Projects. Είναι σοκαριστικό πόσα σημαντικά έργα έχουν το 90% των commits να είναι από ένα άτομο.

image

Και το άτομο αυτό δεν πληρώνετε για αυτό, ούτε λαμβάνει την αναγνώριση που του αξίζει. Αντίθετα έχουμε κάποιους κακομαθημένους χρήστες που νομίζουν ότι αξίζουν προσοχής και τα πάντα πρέπει να είναι όπως τα θέλουν αυτοί. Ένας Open Source Developer παίρνει συνήθως περισσότερες βρισιές παρά αγάπη και εκτίμηση. Πρέπει να το αλλάξουμε αυτό.

Πόσοι από εμάς έχουν κάποια στιγμή βρίσει το Gnome ή το Systemd; Και αν θέλουμε πραγματικά ελεύθερο λογισμικό πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα της χρηματοδότησης. Αλλά αυτό είναι μια άλλη μεγάλη ιστορία.

4 «Μου αρέσει»

Η σοβαρη χρηματοδοτηση υπαρχει απο εταιρειες. Η κοινοτητα δεν θελει χρηματοδοτηση απο εταιρειες γιατι θεωρει οτι υπαρχουν συμφεροντα. Η χρηματοδοτηση μεσω δωρεων δεν φτανει ουτε για καφε (που ζηταγαν παλιοτερα) . Γενικα η χρηματοδοτηση ειναι τοσο προβληματικη ξεκινωντας φυσικα απ αυτον που τη δεχεται…

Ομως περαν της χρηματοδοτησης, το να υπαρχει μια δυο η 202 ομαδες που να τσεκαρουν τα ανοικτα project και κυριως τα ενεργα, και να δινουν καποιες κατευθυνσεις για ενα γραφικο περιβαλλον, δεν θεωρω οτι θα ηταν δυσκολο. Ηδη υπαρχουν γραφιστες που δινουν τη δουλεια τους σε διαφορα project περιμενοντας απο ενα μπραβο, μεχρι καποια δωρεα.

Αν σκαλισει κανεις τα προγραμματα, θα παρατηρησει οτι υπαρχουν διπλα αρκετες φορες, αλλα το gui συνηθως ειναι fork η απλη επικαλυψη(πχ qemu - virt-manager) . Αυτο θεωρω οτι ειναι κακο για το αρχικο προγραμμα το οποιο ουσιαστικα στηριζει την εκδοση gui καποιου αλλου. Αυτος ο καποιος αλλος πιθανων να παιρνει δωρεες η ακομη και να στηριζεται οικονομικα απο εταιρειες, για κατι που τελικα φτιαχνει καποιος αλλος…

1 «Μου αρέσει»

Δεν νομιζω να υπαρχει εταιρια… πχ η Microsoft οσο και να λεει οτι αγαπαει το Linux να μην θελει να εχει το ROI της που για αυτην μεταφραζεται σε στρατηγικες κινησεις. Αλλιως αν οντως ηταν αγαπη θα βλεπαμε MS Office και VS Studio σαν ανοιχτο λογισμικο και δεν θα υπηρχε αναγκη να εχουμε και το LibreOffice. Και αν η Adobe πχ οντως ενδιαφεροταν για το Linux θα βλεπαμε Photoshop σαν Open Source και δεν μιλαω τσαμπα… αλλα ανοιχτο ετσι ωστε να μην τρεμει το φιλοκαρδι μας οταν το κανουμε εγκατασταση ποτε θα σταματισει η αδεια και ποτε θα μας κλειδωσει κλπ κλπ.

Αρα δεν υπαρχει θεμα για το αν εμεις σαν ΕΛ/ΛΑΚ κοινωτητα δεν θελουμε την χρηματοδοτηση τους… απλα δεν θελουμε να μας παρουν τα projects απο τον ελεγχο μας. Γιατι στο τελος αυτο συνηθως γινεται με οσους βγαζουν ενα προιον σαν το Github πχ. που ενταξει δεν ηταν ανοιχτο αλλα στιριζεται στο git που ειναι ανοιχτο.

Ολη αυτη η παραγραφος ειναι λαθος. Αν ειχε opensource το λογισμικο της η καθε εταιρεια, τοτε δεν θα υπηρχαν ποτε χρηματα για χρημτοδοτηση. Δεν θα υπηρχαν εργαζομενοι και δεν θα υπηρχε αναπτυξη τεχνολογιας. Οι εταιρειες κανουν τη δουλεια τους, και οι μεγαλες κανουν και καποιες χρηματοδοτησεις σε διαφορα project. Να πουμε οτι εχουν και αλλο στοχο απο την καλοσυνη; Να το πουμε. Οπως το καθε προτζεκτ που βλεποντας το συμφερον του δεχεται με χαμογελο την χρηματοδοτηση της microsoft (και φυσικα σταματαει να τη βριζει, και μαλλον την εκθειάζει) ετσι και η microsoft χρηματοδοτει τα project απ οπου εχει κατι να παρει. Η δουλεια ολων να γινεται και φυσικα ειναι παντα η περιοδος που η ιδεολογια ,καλως θα πω, μπαινει σε δευτερη μοιρα.

Το photoshop η το office θα επρεπε να υπαρχουν στο linux, οχι σαν opensource αλλα closed source native. Ετσι κι αλλιως δεν ειναι προγραμματα που πρεπει να απασχολουν την κοινοτητα. Ειναι προγραμματα για εναν επαγγελματια. Οπως ειναι το davinci της blackmagic. Αλλα το κοστος συντηρησης για ενα προγραμμα σε ενα λειτουργικο συστημα ειναι τεραστιο, ακομη και για την adobe η την microsoft.

Χαιρομαι βεβαια που εχω δει προγραμματα οπως το photogimp που προσπαθει να φτιαξει ενα ομορφο gimp μεσα στο linux. Το libre ομως πρεπει να αλλλαξει αισθητικη.Αν βαλεις το WPS Office διπλα στο libre καταλαβαινεις αμεσως τη διαφορα.

1 «Μου αρέσει»

Εδω θα διαφωνησω και δεν θα το παω παραπερα γιατι θα εκτροχιασουμε την συζητηση :) Με την ιδεολογια ξεκινησαμε ολοι εμεις που ακομα την πιστευουμε :) Και αυτη καλα κανει και υπαρχει. Κραταει τα γκεμια του εμποριου για να μην αποχαλυνωθει και δεν κοντρολαρετε με τιποτα. Εαν ομως χρειαζεται συνηπαρξη και των δυο… θα πρεπει κατα την γνωμη μου και μονο κατα την γνωμη μου… και οι μεν αλλα και οι δε να αλλαξουν νοοτροπιες και συνηθειες και τακτικες. Πραγμα που δεν φαινεται για την ωρα εφικτο… οποτε… live and let live και καλη καρδια :)

Μια χαρά είναι η ζωή με το linux και μάλιστα χρόνο με τον χρόνο γίνεται όλο και καλύτερη, όλα τα άλλα είναι θέμα προσαρμογής και συνήθειας… Π.χ. μου αρέσει όπως είναι το Gimp και το libre office τα έχω συνηθίσει και με βολεύουν.

Οπως ειπα και πιο πανω, το να ειμαστε εμεις ενταξει με το λειτουργικο, δεν παει να πει οτι πρεπει να μην ασχολουμαστε και με τους αλλους χρηστες που δεν ειναι ενταξει. Θεωρω οτι ειναι ενα λειτουργικο που εχει φτιαχτει για ολους και τελικα εχει στοχευσει σε λιγους. Ειναι πολλοι βεβαια οι λογοι που εχει κολλησει στο 3-4% σε desktop, αλλα νομιζω οτι αν δεν γινει συγχρονο οπτικα και λειτουργικα, δεν θα ειναι ποτε γι ολους. Στην εταιρεια μου δουλευουμε σε elementary os. Οι υπαλληλοι μου με το που ακουνε οτι θα δουλευουν σε linux τους πιανει τρεμουλο. Φυσικο ειναι οταν οι μισες διανομες ειναι επιεικως απαραδεκτες στην εμπειρια τελικου χρηστη. Οταν ομως αρχιζουν να δουλευουν στο elementary, ειναι σαν να το δουλευανε χρονια. Δεν εχει να κανει μονο το γραφικο περιβαλλον. Οταν οι ενσωματωμενες εφαρμογες εχουν προσεγμενη εμφανιση, και οι επιλογες ειναι διακριτες σε καθε εφαρμογη, τοτε ειναι απλο για τον καθενα να δουλεψει σε linux.

Το θεμα ομως το ξεκινησα κυριως για τις μικρες εφαρμογες που δεν εχουν καθολου γραφικο περιβαλλον. Αυτο ειναι το ασχημο. Και πρεπει ενας χρηστης χωρις γνωσεις, να γκουγκλαρει οτι βρει, να κανει αντιγραφη επικοληση οτι βρει, και ας μην καταλαβαινει τι κανει. Θεωρητικα η ασφαλεια εχει παει εναν μεγαλο περιπατο

1 «Μου αρέσει»

Ένας νέος χρήστης στο linux θα κάνει κατά 95% εγκατάσταση το Ubuntu ή το mint που είναι μια χαρά και τα δύο και αρκετά φιλικά με τον χρήστη. Το όμορφο γραφικό περιβάλλον δεν είναι απαραίτητα πιο χρηστικό και πολλές φορές γίνεται απλά για το μάρκετινγκ… ένας σημαντικός λόγος που το linux είναι χαμηλά είναι ότι το 90% των υπολογιστών έρχεται με προεγκατεστημένα win.