Η ζωή με το linux

Παντως αν παμε στα κινητα τηλεφωνα το λειτουργικο που ηταν επιβεβλημενο, ηταν τα windows ce και το symbian. Ομως απετυχαν γιατι το android και το ios ηταν ανωτερα. Και το symbian μαλιστα ηταν σε εκατομυρια συσκευες, μιας και η nokia ηταν η πρωτη σε πωλησεις…

…ομως ο κοσμος παροτι ειχε μια δεκαετια αυτα τα λειτουργικα, επελεξε τα αλλα που βγηκαν και ηταν καλυτερα…

…και με την επιρροή της ολοκληρη microsoft δεν καταφερε να κρατησει τον κοσμο στα κινητα

Απλη αναφορα τα παραπανω

Με το χέρι στην καρδία ΝΑΙ. Θα ήταν καλύτερο και με διαφορά. Ανεξάρτητα διανομής. Τώρα προφανώς δεν θα έχεις AutoCAD, προφανώς δεν θα έχεις Photoshop σε μια μέρα. Προφανώς δεν θα λυθούν τα προβλήματα συμβατότητας με το υλικό. Αλλά αν η βάση εγκατάστασης μεγαλώσει θα αυξηθεί και η πίεση καθώς και οι ευκαιρίες για εταιρίες να καλύψουν το κενό.

Αυτό που δεν έχουμε καταλάβει είναι πως μια μοντέρνα φιλική διανομή είναι καλύτερη και ευκολότερη από κάθε έκδοση των Windows. Η τεχνολογία από κάτω είναι καλύτερη, υπάρχουν καινοτομίες που δεν εκτιμάμε γιατί απλά δεν μας είπε κανένας , διαφημιστής πόσο γαμάτες είναι. Θεωρούμε τα Windows ευκολότερα γιατί μας τα έχει μάθει κάποιος και ξεχάσαμε το πόσο δυσκολευτήκαμε.

Τα παραπανω δεν έχουν καμία δόση υπερβολής και μπορώ να τα στηρίξω. Αν υπάρχει κάποιο αρνητικό; Ναι υπάρχει και τίποτα δεν είναι τέλειο προφανώς. Ένα μεγάλο ποσοστό των σημερινών φανατικών χρηστών, θα αναγκαστεί να αλλάξει λειτουργικό, γιατί δεν θα είναι πλέον κάτι που θα τους κάνεις να ξεχωρίζουν από την πλέμπα.

ΥΓ: Ναι δεν είναι καθόλου απλό μια εταιρεία να τα βάλει με την Microsoft. Να θυμηθούμε το BeOS; Να θυμηθούμε τα ASUS EeePc που άνοιξαν τον δρόμο σε πολλά και έκαναν τόσο θόρυβο; Θυμάστε πως η έκδοση τους με Windows πουλιόταν στην αγορά σε ποιο φτηνή τιμή από την έκδοση τους με Linux;

Η συζήτηση δεν έχει νόημα γιατί βλέπει την κατάσταση ως μια στατική και όχι σαν μια δυναμική διεργασία. Αν το οποιοδήποτε λειτουργικό αποκτήσει ένα σημαντικό ποσοστό της αγορά, τότε και αυτό και η αγορά και οι χρήστες γύρω του θα αλλάξουν. Αν αυτό είναι το Linux δεν είναι ανάγκη να είναι καλύτερο ή να το κάνει να είναι καλύτερο. Κάποια προβλήματα θα λυθούν και θα εμφανιστούν κάποια άλλα. Και ίσως να έχουμε σήμερα σε κάποια θέματα τουλάχιστον ένα καλύτερο Linux απο οτι αν είχε αυτό αποκτήσει ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς.

Τα κινητά είναι εντελώς διαφορετικός κόσμος και επιπλέον υπήρξε μετάβαση από τα feature phones στα smartphones, την οποία η Microsoft δε μπορούσε να ακολουθήσει. Θα θυμάσαι την παταγώδη αποτυχία του Windows Mobile.

Κι εκεί όμως υπάρχουν ομοιότητες, καθώς ακόμα και αν εμφανιστεί κάποια “καλύτερη” εναλλακτική είναι από υπερβολικά δύσκολο ως ακατόρθωτο όχι να επικρατήσει αλλά έστω να διεισδύσει στην αγορά. Απλά, εδώ τη θέση της Microsoft την κατέλαβε η Google.

Το εχω ξαναγραψει σε καποιο φορουμ , θα το γραψω ξανα. Αρχικα να λαβουμε ως γεγονος οτι οι windows users εχουν λιγοτερες τεχνικες γνωσεις απο ο,τι αυτοι του λινουξ. Παντα μιλαμε για τον μεσο ορο. Με αυτο το δεδομενο , οι windows χρηστες δεν μπορουσαν κατα την διαρκεια ολων αυτων των χρονων να συντηρησουν σωστα μια windows εγκατασταση. Ειχαμε κλαματα και δραματα. Πανω σε ολα αυτα που πηγαιναν στραβα προστιθεται και η μη ενημερωση του συστηματος απο τους χρηστες. Θα μου πεις αυτο εφταιγε ? Οχι αλλα και αυτο.
Καποια στιγμη σκεφτηκε η microsoft , καπως πρεπει να εξασφαλισω οτι η ενημερωση ή μη ενος συστηματος θα ειναι εκτος της εξισωσης των προβληματων.
Και αφου τα ζωα δεν ψηνονται να κρατανε τα συστηματα τους ενημερωμενα , θα τους το επιβαλλω εγω. Σωστη τακτικη ? Για μενα ναι , αν το εκανε λιγο πιο κομψα. Κατι ακυρα restarts για να περασει τις ενημερωσεις και δεν ξερωγω τι , οκ εβαλε τρικλοποδια στον εαυτο της. Εχασε το οποιο δικιο ειχε.
Δεν μπορεις να εχεις ανενημερωτο συστημα για καιρο και να κλαιγεσαι για προβληματα. Πρωτα εξασφαλιζεις οτι το συστημα ειναι σωστο και μετα βλεπεις που οφειλεται το οποιο προβλημα , σε δικη σου υπαιτιοτητα ? Σε κακογραμμενο driver ? Σε ιο ? κλπ

Με λιγα λογια , δεν υπαρχουν “κακες” ενημερωσεις στα windows , δηλ ενημερωσεις που δημιουργησαν προβλημα εκτος απο καμμια δυο φορες απο την ελευση των 10αριων. Υπαρχει “κακος” τροπος επιβολης αυτων. Αν και τελευταια εχει στρωσει η κατασταση.
Η μεταβαση πολλων στο λινουξ στις μερες μας , γινεται επι τω πλειστω για τους εξης λογους (απο ο,τι βλεπω σε φορουμς) :

  1. Επειδη ξεθαβουν χρεπια μηχανηματα και προσπαθουν να τα αναστησουν.
  2. Επειδη θελουν να γινουν χακερς (με το kali linux) να σπασουν κανα ασυρματο και το εμαιλ της Μαιρουλας και να το παιξουν ιστορια στην παρεα.
  3. Επειδη απλα θελανε να δοκιμασουν το λινουξ . Ειναι σαν και εμας δηλ αλλα τωρα μπηκε το λινουξ στην ζωη τους.
  4. Επειδη τους ειπανε οτι πας για προγραμματιστης θα δουλεψεις καλυτερα στο λινουξ.

Δεν μου ερχονται αλλες περιπτωσεις στο μυαλο αυτην την στιγμη , αλλα σιγουρα δεν πετυχα κανεναν να λεει οτι θελει να δοκιμασει λινουξ επειδη τα 10αρια τον απογοητευσαν , δεν του αρεσει ο τροπος πως λειτουργουν οι ενημερωσεις , δεν εκανε την δουλεια του κλπ.
Συνηθως τετοιες κατηγοριες χρηστων απλα γυρνανε σε προηγουμενη εκδοση windows π.χ. windows 7.

Μαλλον δεν καταλαβες το υποθετικο μου σεναριο. Το σεναριο λεει συγκριση μιας εκδοσης windows με την αντιστοιχη πιο ευχρηστη διανομη ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΕΠΟΧΗΣ.
Δηλ για παραδειγμα , αν πιασουμε τα windows 95 , θα πιασουμε μια διανομης εκεινης της εποχης. Δεν θυμαμαι με ποια επαιζα , σιγουρα υπηρχε το slackware παντως.
Πες μου οτι σοβαρα πιστευεις οτι το slackware ΕΚΕΙΝΗΣ της εποχης συγκρινεται με τα windows 95. Ακομα και σημερα δεν καταδεχεται να κανει automatic resolving τα dependencies…τι μου λες τωρα ? :slight_smile:

Και πως θα γινει αυτο ? Ελα , μπορεις να ερθεις στα λογια μου :slight_smile:

Συμφωνω σε αυτο που γραφεις. Αλλα αν και η τεχνολογια απο κατω ειναι καλυτερη , οι διανομες εχουν ακομα τραγικα προβληματα λειτουργικα. Αδυναμιες τεχνολογιων , bugs και ελλειψεις που υπαρχουν εδω και χρονια και κανεις δεν ασχολειται μαζι τους. Υπαρχει σχετικη σελιδα που τα αναφερει ολα αυτα…Ενω τα windows που εχουν εναν κωδικα αχταρμα μετα απο τοσα χρονια , με εναν μαγικο τροπο κανουν την δουλεια τους. Ενω οι διανομες σε ορισμενους τομεις προσπαθουν να ανακαλυψουν τον τροχο απο την αρχη…

Ε καλα , πριν τα windows τι ειχαμε ? Εγω ειχα DOS παντως και απο one-line command prompt πηγα σε κλικ κλικ και παραθυρα και γραφικα…δεν νομιζω να δυσκολευτηκα ιδιαιτερα :slight_smile:

Η Microsoft οταν ξεκινησε απλα εκανε δημοσιες σχεσεις. Ηταν διπλα στην IBM και της πουλησε κατι που δεν ειχε. Η ιστορια του DOS ειναι λιγο πολυ γνωστη, Μια μικρη εταιρεια προγραμματιστων πουλησε για 50.000$ τον κωδικα του DOS στην Microsoft και φτασαμε μεχρι σημερα. Ειναι κακη η Microsoft? Για μενα οχι… Η Seattle computers η οπως τελικα λεγοταν η μικρη εταιρεια(δεν θυμαμαι) , ηταν αδαεις προγραμματιστες. Δεν ειχαν καμια σχεση με marketing. Αυτο που εχουν πολλοί προγραμματιστες και σημερα, γιατι η δουλεια τους δεν ειναι ουτε η παρουσιαση του λειτουργικου, ουτε η ομορφια, ουτε… ουτε…

Οτι και να φτιαξεις, αν δεν μπορεις να το πλασαρεις στο κοινο, καποιος αλλος θα το κανει. Δεν εχει σημασια αν το linux ειναι τελειο. Μονο η Red hat και η Canonical κανουν κατι για να φανει το linux στον εξω κοσμο. Η Red hat που ξεκινησε εντελως αντιθετα με την ιδεολογια της κοινοτητας, μιας και εφτιαξε commercial linux και γιναν παραγωγες διανομες, και η Canonical που εφτιαξε επαγγελματικες διανομες μεσω του debian.

Αν υπαρχει 3% σε desktop οφειλουμε παρα πολλα σ αυτες τις 2 εταιρείες… αλλιως μαλλον θα ηταν 0.001% (οπως ολα τα λειτουργικα που δεν πλασαρονται απο κανεναν)

υγ. Τα κινητα εγω τα θεωρω υπολογιστες χειρος.Δεν τα διαχωριζω σαν συσκευες γιατι ετσι κι αλλιως σε λιγα χρονια τα desktop θα μας αφησουν χρονους σε οικιακο επιπεδο. Θα ηθελα το κινητο μου να τρεχει ubports πχ αλλα οι τιμες για ενα linux smartphone ηταν παντα η απλησιαστες η με χαρακτηριστικα πατωμα (πχ samsung)

υγ2. Οσο για το asus eeepc, επειδη ετυχε να ειχα καποια στιγμη καποιο, δεν φορεθηκε το linux για να δειξει δυνατοτητες. Το linux ηταν το μονο που ετρεχε ανεκτα… αλλα αρκετα γυμνο απο τα παντα. Οταν μια εταιρεια βαζει atom z510 και δεν ανοιγει δυο σελιδες ο browser, τοτε κακο κανει στο linux που το εγκαθιστα. Ετσι ο καταναλωτης αγοραζε ενα κακο μηχανημα με linux… Αυτο ειναι δυσφήμιση…!!!

1 «Μου αρέσει»

Ένα υποθετικό σενάριο απαιτεί και μια υποθετική αλλαγή του πλαισίου για να εμφανιστεί. Στο τυπικό παράδειγμα του εμπορικού λογισμικού έχουμε ένα θετικό κύκλο ανατροφοδότησης, Περισσότερες εγκαταστάσεις άρα περισσότερα προγράμματα, άρα καλύτερη υποστήριξη, άρα περισσότερες εγκαταστάσεις. H Microsoft πολέμησε φανερά ή κρυφά κάθε προσπάθεια εισόδου κάτι διαφορετικού (Βλέπε με ιστορική σειρά Dr DOS, BeOS, eeepc για να αναφέρω τα γνωστότερα παραδείγματα)

Θεωρώ πως σήμερα το Mint είναι ευκολότερο για ένα νέο χρήστη απο τα Windows αν βρεις παρθένους χρήστες να δοκιμάσεις. Και τέτοιους θα βρεις σε ηλικιωμένους. Πέραν αυτού όμως και σε κάθε χρονική περίοδο, ένα λειτουργικό που με “βοήθεια” αποκτά σημαντικό μερίδιο στην αγορά (όπως πχ να σου έρχεται προ εγκατεστημένο, όπως πχ να ζητάει το κράτος ACDL κλπ, όπως να το μαθαίνεις από το δημοτικό σχολείο ) αλλάζει τόσο το ίδιο όσο και η αγορά.

Ξαναλέω: Ένα υποθετικό σενάριο απαιτεί και μια υποθετική αλλαγή του πλαισίου για να εμφανιστεί.

Ας υποθέσουμε τώρα πως μαζί την αγορά μιας μητρικής (σκέτη δεν μιλάω καν για έτοιμο), είχες ένα CD με μια οποιαδήποτε διανομή. Αυτό δεν θα αύξανε το κόστος της μητρικής σημαντικά. Ας πούμε 0.10€ κόστος παραγωγής άρα 1€ αύξηση της λιανικής τιμής. Ας υποθέσουμε πως ένας σκληρός δίσκος έρχονταν με μια διανομή προ εγκατεστημένη (με το που ξεκινάει ρωτάει αν την θέλεις ή να γίνει φορματ για Windows οποτε δεν θα είναι κανένα πρόβλημα). Ας υποθέσουμε πως υπάρχει ένα Linux στο BIOS (βασικά δεν είναι υπόθεση αυτό. Τέτοιες μητρικές υπήρχαν και επέτρεπαν ταχύτατη εκκίνηση σε ένα περιβάλλον πρόσβασης στο δίκτυο και για μουσική/ταινίες)

Τα παραπάνω έχουν σχεδόν μηδενικό κόστος και θα έδιναν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Ναι οι περισσότεροι θα πετάξουν το CD, αλλά για ένα ποσοστό αγοραστών θα μετρούσε θετικά. Και ένα ποσοστό της τάξης του 5% είναι σημαντική διαφορά. Δεν είναι ανάγκη να είναι μεγάλο.

Αυτά δεν υπήρξαν και ξέρουμε το γιατί όλοι μας. Ποιος δεν θα ήθελε την σχεδόν δωρεάν δυνατότητα να ξεκινάει ο υπολογιστής με έτοιμο κάποιο φτωχό περιβάλλον ίσα ίσα ικανό να διαβάσει ένα email?

Οπότε μια κριτική για να γίνει θα πρέπει να λάβει υπόψη το σκληρό περιβάλλον, τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τον μονοπωλιακό χαρακτήρα των Windows. Σε αυτό το τοξικό απο την MS περιβάλλον οι διανομές έχουν καταφέρει πολλά.

Και θα ξαναπροσπαθήσω να επαναφέρω στην συζήτηση το ποιο ενδιαφέρον κατ εμέ: Πόσο άλλαξαν οι υπολογιστές επειδή υπήρχε το Linux και δεν μπορούσε η Micorosoft (αλλά και η κάθε ΑΕΠΙ, το Hollywood αλλά και οι κυβερνήσεις) να κάνει ότι θέλει; Τι κέρδισαν οι χρήστες των Windows αλλά και όλοι μας επειδή υπήρχε πάντα μια επιλογή ; Ακόμα και όσοι δεν ξέρουν και δεν έχουν καν ακούσει το όνομα

Οι πρώτες διανομές βγήκαν εκείνη την εποχή. Οπότε ΠΡΟΦΑΝΩΣ δεν υπάρχει σύγκριση με κάτι που υπήρχε 10 χρόνια. Βασικά εγω τότε είχα το Yggdrasil

Ας πούμε μερικά πράγματα που είχα και τότε καλύτερα απο τα Windows 95.

  1. 100px παραπάνω σε ανάλυση οθόνης. Έφτιαξα τους χρόνισμούς με το χέρι και δεν πηρε φωτιά τίποτα, αλλά 100px ήταν σημαντικά.
  2. Δυνατότητα να τρέχω τα προγράμματα από το CD κάτι χρησιμότατο αν πρέπει σε 20ΜΒ δίσκο να τρέχεις δυο λειτουργικά
  3. Virtual Desktops Τα είχα τότε ενώ στα Windows έπρεπε να περιμένω άλλα 20 χρόνια
  4. Remote Desktop. Τότε τα Χ11 ήταν Remote άσχετα αν δεν είχα internet για να του κάνω χρήση
  5. Multimedia. Έπαιζα όλα τα φορμάτ χωρίς τίποτα επιπλεόν
  6. Πολλά πράγματα έτοιμα. Πχ μπορούσα να κάνω αποσυμπιέσεις αρχείων χωρίς κάποιο πρόγραμμα που θα έβρισκα σε ένα περιοδικό.
  7. Compilers: gcc, libc, make, είχα μέχρι και ενα yacc να παίξω. Τερματικό και όχι ένα άχρηστο DOS. LaTeX και matlab (ναι το είχε μέσα σε μια ακαδημαϊκή έκδοση).

και προφανώς σε κάποια άλλα τα Windows 95 ήταν καλύτερα. Τι δεν είχα: παιγνίδια και ένα καλό πρόγραμμα Office

Αλλά έχουμε αλλάξει χιλιετία ξέρεις. Σε αυτή την χιλιετία, με μόλις 5-10 χρόνια ανάπτυξης πολλές διανομές θα μπορούσαν να συγκριθούν (και με βάση αυτά των προηγουμένων μου τοποθετήσεων) Madndrake, SuSE, Ubuntu …

1 «Μου αρέσει»

Εγώ θα συμφωνήσω αλλά αυτό αυτομάτως ακυρώνει το επιχείρημα ότι τα Windows είναι πιο φιλικά και εύχρηστα και πιο “προσεγμένα”. Αν δε μπορεί ο χρήστης να ακολουθήσει μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία, πού είναι η ευχρηστία εδώ;

Επιπλέον, όσο σπάνιες κι αν ήταν, ενημερώσεις που προκάλεσαν λειτουργικό πρόβλημα ενώ hardware και software είναι “προσεγμένα” (υποτίθεται), είναι και αυτές δείγμα κακής δουλειάς.

Όσο για τους λόγους της αυξημένης μετάβασης στο Linux, ας πούμε απλά ότι βλέπεις τη μισή εικόνα. Θεωρώ όμως ότι θα συμφωνήσεις πως μπορούν να συνοψιστούν ως απογοήτευση από τα Windows. Και πάλι, πού είναι εδώ το “προσεγμένο” λειτουργικό;


Στο παρόν νήμα έχω παραθέσει ένα βίδεο όπου κάποιοι έδειχναν σε χρήστες Windows Vista το KDE 4.7, σαν και καλά να είναι η επόμενη έκδοση των Windows, και πολλοί δεν καταλάβαιναν καμία διαφορά και μάλιστα το έβρισκαν και “καλύτερο”.

Άντε, να πούμε ότι κράτησαν επιλεκτικά αυτές τις περιπτώσεις. Ήταν υπαρκτές όμως, όπως και το ότι ορισμένοι ανέφεραν ότι “ακόμα δεν έχουν μάθει τα Vista”. Και μιλάμε, ξανά, για ένα “προσεγμένο, εύχρηστο και φιλικό” λειτουργικό σε μια εποχή που το Linux έπασχε σοβαρά.

Ποια διαδικασια εννοεις ? Των ενημερωσεων ? Δεν ηταν οτι δεν μπορουσαν να την ακολουθησουν. Ηταν εκεινη η μεριδα των χρηστων που θεωρουσαν οτι ξερανε καλυτερα το λειτουργικο απο την ιδια εταιρια που το εφτιαξε και για τους χ,ψ λογους απενεργοποιουσαν ή καθυστερουσαν τις ενημερωσεις… Δεν ηταν θεμα “δεν μπορουσαν” , ηταν θεμα “δεν θελανε”.
Οποτε σου λεει η microsoft , μου το παιζετε ιστορια ? Παρτε υποχρεωτικα updates τωρα.
Τα windows ειναι πιο φιλικα , ευχρηστα και πιο προσεγμενα απο την “καλυτερη” διανομη λινουξ σημερα. Γιατι ? Γιατι αν δεχτω οτι υπαρχει μια διανομη το ιδιο φιλικη , ευχρηστη και προσεγμενη με τα 10αρια…μπαινει σε καποιο σημειο σε καποιον βαθμο η τεχνικη φυση της διανομης που δυσκολα μια διανομη την αποποιειται λογω φυσης…

Οχι , ειναι δειγμα λειτουργικου που απευθυνεται σε εκατομμυρια διαφορετικα hardwares και configurations. Ιδια φαση με το Ανδροιδ , που η εμπειρια χρησης διαφερει απο κινητο σε κινητο . Ενω οταν εχεις κλειστο οικοσυστημα π.χ. Apple και φτιαχνεις το λειτουργικο σου κομμενο και ραμμενο για το hardware σου , τα πραγματα ειναι διαφορετικα.
Ειναι δειγμα οτι ο καθε χρηστης εχει βγαλει τα ματια με μοναδικο τροπο στο συστημα του και οταν σκαει η ενημερωση…φταιει η ενημερωση… ποτε δεν φταιει ο χρηστης…ε οχι.

Απογοητευση ας πουμε απο τα 10αρια που σερνονται στο χρεπι 10ετιας ? Δεν ειναι σοβαρα πραγματα αυτα…

Σε ένα φανταστικό διάγραμμα Venn αυτή η μερίδα χρηστών που λες ούτε καν εφάπτεται με τον “μέσο χρήστη” ή εκείνον που είναι τελείως αδαής και υποτίθεται ότι καλύπτεται καλύτερα από τα Windows (δηλαδή το κοινό στο οποίο απευθύνεται το λειτουργικό).

Out-of-the-box τα Windows έρχονται με πολλαπλά configurations; Μήπως δε γνωρίζει η Microsoft τα specs των μηχανημάτων που πιστοποιεί ή, αντίστοιχα, οι κατασκευαστές τις λειτουργίες των Windows; Μήοως η πλειονότητα χρηστών Windows βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο από τον “μέσο χρήστη” και παίζει με custom hardware και configurations;

Κι αν όλα τα παραπάνω ισχύουν για τη Microsoft (που δεν ισχύουν), τότε γιατί δεν ισχύουν και για τις διανομές, που δεν έχουν συμφωνίες με κατασκευαστές και είναι σε μεγάλο βαθμό αναγκασμένες να τρέχουν σε “Windows certified” μηχανήματα;

Όχι, απογοήτευση από οτιδήποτε. Από αργή αναβάθμιση, από κακή απόδοση, από αδυναμίες του συστήματος αρχείων, από την ύπαρξη δύο διαφορετικών GUI για ρυθμίσεις συστήματος, από την Cortana, από την αυξημένη συλλογή πληροφοριών, από το ότι απαιτούνταν λογαριασμός στην Microsoft για να συνδεθείς και από πολλά άλλα.

Μπορείς εσύ να γνωρίζεις τι απογοητεύει τον καθένα; Μήπως όλοι συμβαδίζουν με όσα εσύ δε θεωρείς πρόβληματικά στα Windows; Επιμένεις να βλέπεις τα πράγματα μονομερώς.

1 «Μου αρέσει»

Η δικη μου αισθηση ειναι οτι καποιοι (δεν ξερω αν ειναι πολλοι), δε θελουν να κανουν τικ οτι συμφωνουν με αδειες, που ουσιαστικα δε συμφωνουν, μονο και μονο για να χρησιμοποιησουν ενα απλο προγραμμα, δε θελουν να πληρωνουν για κατι και μετα να μη μπορουν να κανουν κατι σε αυτο που εχουν πληρωσει επειδη ετσι γουσταρει η εταιρεια που ουσιαστικα νοικιαζει και δεν πουλαει, δε θελουν να τρεχουν να βρισκουν «σπασμενα» προγραμματα κλπ και γενικα θελουν κατι πιο ελευθερο χωρις την κηδεμονια της microsoft.
Στα windows 7 ηθελαν να γυρισουν αυτοι που ηταν ευχαριστημενοι με αυτα και δεν ηθελαν άλλο λειτουργικο, αλλά η microsoft ειχε άλλα δικα της σχεδια και επειδη δεν ενδιαφερεται και πολυ για το τι θελουν οι ευχαριστημενοι χρηστες της (εγω αυτο καταλαβα) εκοψε και την υποστηριξη στα windows 7 (αν δεν κανω λαθος). Δεν εχω ακουσει και κανεναν να λεει οτι τα windows 10 ειναι καλλιτερα απο τα windows 7.

Δεν ξερω αν ερχομαι ακριβως στα λογια σου, αλλά μαλλον θελεις να πεις οτι το λινουξ πρεπει να γινει πιο προσιτο στον αρχαριο και μεσο χρηστη(και νομιζω αυτο ηθελε να πει ο @anon88072451 εξαρχης οταν ανοιξε το θεμα) . Εγω συμφωνω με αυτο, αλλά μου φαινεται οτι προσαπτεις κατηγοριες και φταιξιμο ή εκει που δεν υπαρχει ή σε λαθος μεριά γενικοτερα.

Απο οσο εχω καταλαβει απο αυτα που εχω ακουσει, ηταν ευχαριστημενοι με τα windows 7 (οπως ειπα και παραπανω) και θεωρουσαν οτι εχει παραγινει το κακο με τη συλλογη πληροφοριων εκ μερους της microsoft και για αυτο προσπαθουσαν και να κανουν τα windows 10 σαν τα windows 7 και απενεργοποιουσαν και τις ενημερωσεις γιατι δεν ηθελαν ενημερωσεις που να αυξανουν τη συλλογη πληροφοριων (αυτα ακουσα αυτα σου λεω, προσωπικα δεν τα εχω χρησιμοποιησει ποτε οποτε προσωπικα δεν ξερω)

Το οτι ενα λειτουργικο απευθυνεται σε ενα συγκεκριμενο κοινο αυτο δεν παει να πει οτι αλλοι που δεν εμπιπτουν σε αυτο το κοινο απαγορευεται ή δεν ειναι εφικτο να το χρησιμοποιησουν.
Αρα η μεριδα χρηστων που περιεγραψα , οι ξερολες ρε παιδι μου υπηρχαν , υπαρχουν και θα υπαρχουν και ειναι αυτοι που φωναζουν τωρα οτι “πνιγονται” απο τα υποχρεωτικα updates…

Δεν ξερω τι πιστοποιει και πως πιστοποιει. Εγω ξερω οτι υπαρχει απειρο hardware εκει εξω με απειρους συνδυασμους. Ξερω οτι οι drivers (απο τους κατασκευαστες) δεν ειναι παντα σωστοι. Ξερω οτι οταν βγαινει feature update και σου λεει “ξερεις ? το hardware δεν ειναι ακομα ετοιμο για την επομενη εκδοση , μην την κανεις την αναβαθμιση” και πας και την κανεις δεν μπορεις να κραζεις το λειτουργικο σου ή τον κατασκευαστη σου που δεν εχει βγαλει ακομα drivers.

Δεν θελουμε υποχρεωτικες ενημερωσεις απο την μια , και τωρα μου μιλας για “αργες αναβαθμισεις” … δηλ ειναι αυτο που λενε στο χωριο μου δεν μπορουμε να σε πιασουμε απο πουθενα :slight_smile:

Κοιτα , τα 10αρια εισηγαγαν πολλα κουλα. Καποια διορθωθηκαν , καποια οχι , καποια αλλαξανε. Η ουσια ειναι οτι σε γενικες γραμμες τα windows δουλευουν. Δεν εχει νοημα να απαντησω/υποστηριξω ενα ενα αυτα που αναφερεις. Το θεμα ειναι οτι παρολα αυτα τα αρνητικα που λεμε οτι εχουν τα windows , το λινουξ δεν μπορει να το χτυπησει , αυτην την στιγμη με την μορφη που εχει. Αντικειμενικα πραγματα.

Οχι , αλλα μπορω να γνωριζω τι αναζητουν οι περισσοτεροι που ερχονται στο λινουξ. Σε “διπλανο” φορουμ ξερεις ποσα θεματα ανοιγονται του στυλ “Εχω το ταδε πισι του 2000φευγα και θελω να το αναστησω , ποια διανομη να βαλω?Ακουσα οτι το λινουξ ειναι ελαφρυ”. Απειρα.
Δεν θυμαμαι ΕΝΑΝ να ηρθε και να ειπε “Πηρα καινουργιο μηχανημα , τουμπανο , αλλα με απογοητευσαν τα windows , θελω να βαλω λινουξ”. Κανενας ομως…

Καλα τα λες , δεν ειναι πολλοι :slight_smile:

Ολοι με σπασμενα ms office , photoshop και τιγκα στα σπασμενα παιχνιδια ειναι. Οπως ειπα οι χρηστες που περιγραφεις δεν ειναι πολλοι. Οι ιδεολογοι δηλ. Οι περισσοτεροι σκρολαρουν το EULA και πατανε accept για να πανε να κανουν την δουλεια τους , οποια και αν ειναι αυτη.

που ξενερωσαν με τις αλλαγες στα 10αρια αλλα δεν καταδεχονται να χαντακωσουν την εμπειρια χρησης τους με το λινουξ ή δεν θελανε να μπουνε στην διαδικασια να μαθουν ενα νεο λειτουργικο. Ετσι εμειναν στα 7αρια. Που εληξε η υποστηριξη τους μετα απο 11 χρονια. Πως τολμησε να το κανει η microsoft και να μας στειλει στα κακα 10αρια ? Σωστα ? :slight_smile:

Για μενα , windows xp , 7 , 10 ειναι οι καλυτερες εκδοσεις ever , η μια καλυτερη απο την αλλη. Με τα προβληματα τους φυσικα και τις αδυναμιες και τα telemetry τους… ετερον εκατερον.

Ακριβως αυτο.

Δεν το πιασα αυτο ειλικρινα ,τι εννοεις ?

Σωστο ολο αυτο εκτος απο το κομματι με τις ενημερωσεις. Δεν αυξαναν το telemetry , απλως η microsoft εφαρμοσε (στην αρχη της κυκλοφοριας των 10αριων) ενα επιθετικο τροπο υλοποιησης των ενημερωσεων. Θα τις κανεις με το ζορι θες δεν θες φαση. Τωρα νομιζω εχει ηρεμησει η φαση , μπορεις να τις απενεργοποιησεις για 30 μερες ή κατι τετοιο , να ορισεις active hours ωστε αν αποφασισει να τις περασει μονο του να το κανει εκτος των οριων των active hours.

Ελα μου αυτο καταλαβες απο τα λεγομενα μου αδερφε; Ε τοτε αστο καλητερα εσυ με τις αποψεις σου και εγω με τις δικες μου και καλη καρδια. Και βεβαια πρεπει να υπαρχει το feedback αλλα εδω ειμαστε μεσα 113 μυνηματα μετα και ξαναγυριζουμε στα ιδια και στα ιδια… δεν ειναι δουλεια των χρηστων να κουνησουν το δαχτυλακι τους ειναι των διανομων και ΑΥΤΟΙ πρεπει να κανουν την δουλεια.

Δεν εχεις καταλαβει κατι… ολοι αυτοι που φτιαχνουν τις διανομες… δεν ειναι ενα η δυο ατομα. Ειναι παραπανω… ειναι εθελοντες και εκτως απο την Canonical την Red Hat και την SUSE αντε πες και την Intel που εχει το Clear Linux ολοι οι αλλοι ειτε δινουν εθελοντικα τον χρονο τους και τις γνωσεις τους για την οποια διανομη θελουν να υποστιριξουν ειτε γιατι απλα εχουν το μερακι βρηκανε κατι προβληματικο και λενε… μισο αυτο μπορω να το φτιαξω.

Δεν υπαρχει σταυροφωρια δεν υπαρχει πλεμπα (μου αρεσει που κοτσαρεις labels αβερτα κουβερτα). Και τα εικονιδια που ανεφερες και το διαφημιστικο και το site που ανεφερες ειναι κατι που δεν θα χρειαστουν οι διαχειρηστες και οι mantainers της οποιας διανομης να ασχοληθουν γιατι το εχεις αναλαβει εσυ η ο επομενος που θελει να το αναλαβει. Και καφε να τους κερασεις για αυτους ειναι κατι. Ειναι αναγνωρηση της προσπαθειας τους γιατι στην τελικη αντι να κανουν βολτες με τις γκομενες τους η να ασχοληθουν περισσοτερο με την οικογενια τους με τους φιλους τους ειναι στο πληκτρολογιο κολλημενοι για να λυσουν το ταδε προβλημα για το οποιο παραπονεθηκε καποιος χρηστης.

Θες να συνησφερεις στην τελικη; Κανε μια μεταφραση αν εχεις τις γνωσεις… κανε ενα documentation κανε ενα tutorial για την συγκεκριμενη διανομη. Θες να κανεις την συγκεκριμενη διανομη ποιο user friendly? Μεσα. Στο how-to σου χρησιμοποιησε μονο γραφικα εργαλεια. Εξηγησε στους απλους χρηστες ΠΧ γιατι δεν υπαρχουν driver letters, πιες οι διαφορες στην δομη των φακελων του συστηματος αρχειων κλπ κλπ.

Οχι αν ειναι καλητερα τα Windows απο το GNU/Linux αυτα εχουν χιλιοειπωθει και δεν ειναι κατι που βγαζει σε παραγωγικη κουβεντα.

Θες να βγει κατι απο αυτη την κουβεντα; Εδω ειναι το ζουμι. Δεν υπαρχει job description… υπαρχουν jobs. Αν θες να συνησφερεις στο να κανεις το GNU/Linux καλητερο πιο φιλικο κλπ κλπ;

Μεσα αλλα αυτο θελει εργα οχι λογια. Αν δεν ξερεις απο που να ξεκινησεις ρωτα και θα σε βοηθησουμε σε αυτο. Τα πολλα λογια ομως ειναι πολυ φτωχεια αδερφε και απο τετοια φτωχεια εχουμε χωρτασει.

1 «Μου αρέσει»

H αναγνωριση της προσπαθειας τους ειναι η χρηση/προτιμηση της διανομης τους. The end.
Οταν κανεις κατι εθελοντικα , ειναι γιατι θες και το κανεις και οχι γιατι περιμενεις επιβραβευση , αναγνωριση , καποιου ειδους πληρωμης. Κανεις δεν τους εβαλε με το ζορι , σε λιγο θα μας πεις οτι πρεπει να φτιαξουμε και βωμους και να σφαζουμε παρθενες για παρτι τους. Καπου ωπα δηλ.

Εχεις πλακα ειλικρινα. Σε διπλανο φορουμ εχω φαει χιλιαδες ωρες για να βοηθω χρηστες λινουξ με προβληματα. Εχω στημενα τουλαχιστον 10 VMs με διαφορες διανομες για να τις εχω ευκαιρες να μπορω να δοκιμαζω πραγματα πριν τα προτεινω. Και οταν μου λενε εχω το ταδε πισι ή την ταδε εργασια να κανω , τι διανομη να βαλω να μπορω να τους λεω αντικειμενικα βαλε την ταδε ή βαλε windows …χωρις πορωσεις και παρωπιδες.
Αυτη ειναι η συμβολη μου ,η εθελοντικη και δεν περιμενω επιβραβευση , αναγνωριση ή πληρωμη με donations , σορρυ δεν μπορω κατι παραπανω. Αν θες μπορω να τους λεω και την καραμελα για το GNU , μην και δεν παρει τα credits o Stallman και παθει τιποτα. Που θα παθει αν μαθει οτι ολα αυτα τα κανω απο φορητο που εχει αυτοκολλητο με την σημαια των windows…εγκεφαλικο θα του ρθει!!

1 «Μου αρέσει»

Πήγα να κλείσω το νήμα για μέχρι αύριο και το έκλεισα εντελώς. Ψάχνω να δω πως θα το ακυρώσω. Εντάξει βρέθηκε. Παρακαλώ να αποφευχθούν οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί. Συνιστώ αποφυγή στις απαντήσεις σας μέχρι αύριο έτσι και αλλιώς :-)

Το ξερω οτι εχω πλακα. Αν δεν ειχα πλακα δεν θα ειχα φτασει εδω που ειμαι :slight_smile: Τουλαχιστον δεν προσπαθω να επιβαλλω κατι αλλα προσπαθω να συνησφερω.

Και εγω το ιδιο αλλα δεν καταλαβαινω γιατι η δικια σου η προσπαθεια που ειναι ακριβως η ιδια με την δικια μου ειναι σωστη και η δικια μου ειναι λαθος. Αφου στην ουσια το ιδιο πραγμα κανουμε. Ουτε και εγω περιμενω επιβραβευση αλλα οχι ομως και να τα ακουμε λες και ειμαστε υπαλληλοι και οι χρηστες τα αφεντικα, Χρηστες ειναι οχι δερβεναγες στα κεφαλια των υπολοιπων. Και επιδει παλι θα παρεξηγησεις τα λεγομενα μου (πραγμα που βλεπω να εξελησεται σε pattern) παρε και μια αλλη αμπελοφιλοσοφια απο μενα. Ετσι για να χεις. Δεν φτιαχνει κανενας διανομη για να του πει μπραβο καποιος η για να βγαλει λεφτα. Φτιαχνει γιατι εχει διαφορετικες ιδεες για το πως να κανει καποια πραγματα. Ναι καποιες φορες ξαναανακαλυπτωντας τον τροχο εχει νοημα και ειναι καλο. Δεν θα ειχαμε το GNOME3, το KDE και το Cinnamon, το Pantheon, το ΜΑΤΕ και τα XFCE,LXDE,LXQt, Trinity και αλλα Desktops. Αν θελαμε να παμε να κανουμε ντου στην αγορα θα ειχαμε μονο εναααα… μονοχνωτο σαν τα υπολοιπα… βαρετο… και ασχημο. Η ιδια πιπιλισμενη καραμελα του fragmentation. Τρια πουλακια καθονται.

Τωρα αυτο παρτο οπως θες Εσυ εχεις τις ιδεες σου και εγω τις δικες μου. Λαθος η μη.

Απο την στιγμη που δεν πληρωνει καποιος για κατι δεν μπορει να απαιτει τα ιδια που απαιτει κανεις απο καποιο προιον που το αγοραζει με τα λεφτα που ιδρωσε να βγαλει. Και ειναι μια απαιτηση που την βλεπω να συνεχιζεται και για μενα πολυ κακως.

Για να βγει κατι απο την Microsoft υπαρχουν ατομα που πληρωνονται και για την τελευταια λεπτομερια. Απο τα 8αρια και περα βεβαια αυτο πηγε κατ’εμε περιπατο. Μαλλον ξοδευαν παρα πολλα γιατι τα λαθη που εχει κανει η εταιρια αυτη απο τα 8 και περα ειναι οχι απλα λαθη… αλλα γκαφες. Τεραστιες γκαφες.

Οσο για καραμελες πριν παμε στην καραμελα του GNU, σηγουρεψου πρωτα οτι η καραμελα του “δησκολου Linux” (ειδες δεν εχω προβλημα να το πετσοκωψω το ονομα απλα δεν το προτιμαω ασχετα απο το τι θα πει ο Stallman ή οχι που το κοπανας λες και κατι τρεχει στα γυφτικα) δεν εχει ληξει.

Πανω κατω εχουν ειπωθει, πχ το να λες φταιει ο dev που δεν το εφτιαξε οπως το θελουμε ειναι σαν να σου πει καποιος στο διπλανο φορουμ (ποιο ειναι αυτο; ) που βοηθας, οτι φταις που δεν εδωσες πιο ευκολα κατανοητη απαντηση για αυτον που εχει το προβλημα, αν και του εδωσες λυση. Ή οτι φταιει ο firefox ενω η google κανει αθεμιτο ανταγωνισμο, τετοια πραματα…

1 «Μου αρέσει»

Κύριοι, μέχρι πριν λίγο υπήρχε μια ενδιαφέρουσα κουβέντα με ανταλλαγή επιχειρημάτων και χωρίς προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Στα τελευταία posts υπάρχει μια μεγάλη έκπτωση στα στάνταρ της πολιτισμένης συζήτησης που θέλουμε να κάνουμε σε αυτόν τον χώρο. Παρακαλώ να πάψει εδώ. Τα παραπάνω απευθύνονται σε όλους

Ο σεβασμός στον συνομιλητή μας είναι απαραίτητο συστατικό της συμμετοχής στο linux-user.gr. Όσο υπάρχει αυτός και υπάρχει τεκμηριωμένος λόγος κάθε θέση έχει μπορεί να εκφραστεί εδώ μέσα.

Πραγματικα θα ηθελα να ξερα πως ενοιωσαν οι χρηστες του ubuntu που ειχαν κανει donations και την μια μερα ειχαν unity και την επομενη gnome3. Την μια μερα ειχαν chromium απο το repo και την επομενη σε snap. Που αν αφαιρεσεις το chromium snap σου περναει με το ζορι τον firefox. Δηλαδη αν θες να μην εχεις καθολου κανεναν browser δεν μπορεις , δεν στο επιτρεπει η διανομη. Πως θα ενοιωσαν αυτοι οι χρηστες που η διανομη τους , πηρε πορεια που ουτε τους αρεσε ουτε τους ρωτησε την γνωμη κανενας.
Το φτιαχνουμε κατι εθελοντικα , δεν πληρωνομαστε , αρα δεν πρεπει να εχετε εσεις οι χρηστες απαιτησεις ή γνωμη για τα τεκτενομενα στην διανομη δεν στεκει στο δικο μου μυαλο.
Οι χρηστες ειναι τα θεμελια της διανομης. Οχι το αναποδο. Αν δεν εχει χρηστες η διανομη , το κλεινει το μαγαζι. Δεν εχει νοημα υπαρξης. Αρα αφουγκραζεσαι τον πελατη. Εδω αρχισε να τον αφουγκραζεται η microsoft… που μην κοροιδευομαστε , ουτε αυτην την πληρωνουμε εμεις οι ιδιωτες :slight_smile:

Προτεινεις και windows αν το σηκωνει η περιπτωση δηλ ? :slight_smile:

Δεν νομιζω να ειναι πρεπον να διαφημισω…ή εστω να αναφερω…

Ναι φταιω. Αν και εχω αρχισει να ειρωνευομαι και να φορτωνω ευκολα εκει περα. Ειναι συνηθες το φαινομενο να μπαινει καποιος και να ρωταει για το λινουξ λες και ειναι ενα παιχνιδι που θα του πεις τα κουμπια και θα το παιξει κουτσα στραβα. Δεν καταλαβαινουν ουτε αυτοι που ρωτανε ουτε αυτοι που απαντανε οτι μιλαμε για ενα ολοκληρο λειτουργικο , και πρεπει να μαθουν καποια βασικα πραγματα . Ετσι ο ενας ρωταει για το καινουργιο “παιχνιδι” που βρηκε , καποιος απανταει υποθετωντας οτι ερωτησασας θα καταλαβει τι του λεει…και γινεται θεατρο του παραλογου.
Και ολα αυτα ενω οι πληροφοριες για το hardware, software , επιπεδο γνωσεων ερωτησασα , ακριβες προβλημα , ακριβεις κινησεις για επιλυση , τι δοκιμασε και τι οχι και τι δουλεψε , τι εψαξε , τι βρηκε , τι καταλαβαινει απο οσα του λεμε και τι οχι , ειναι ανυπαρκτες και αναλισκομαστε σε διερευνητικες ερωτησεις επι μερες …
Ναι λοιπον ωρες ωρες φταιω που ασχολουμαι και εχω θεσει πλεον κανονες / template με τις απαραιτητες πληροφοριες που πρεπει να παρασχει καποιος που ρωταει για να μπορω να απαντησω επαρκως ή να μπω στον κοπο να ασχοληθω…εχω βαρεθει πια :slight_smile:
Ο dev λοιπον μπορει να εχει στο μυαλο του κατι . Να υλοποιησει κατι οπως το οραματιζεται , οπως τον βολευει , οπως του αρεσει. Δεν πρεπει να ξεχναει ομως οτι δεν το φτιαχνει για αυτον αλλα για τους χρηστες. Αν δεν αρεσει στην πλειοψηφια αυτων , απετυχε.
Αλλιως να μην εκανε public την διανομη του , ας την ειχε για την παρτι του και ας την εφτιαχνε οπως ακριβως την ηθελε.
Καποιος ειδε ονειρο το gnome 3 για παραδειγμα και προσπαθησε να μας το περασει σαν το απολυτο DE με προχωρημενο workflow. Οχι ρε φιλε δεν παιζει αυτο. Για αυτο εχουν βγει 1000αδες extensions. Υπηρξε αναγκη να αλλαξει το gnome 3 και το εχει καταλαβει και το ιδιο και αρχιζει να ενσωματωνει εξ’ορισμου καποια extensions. Στην ουσια ριχνει τα μουτρα του χωρις να το παραδεχεται ανοιχτα.
Για αυτο βγηκε και το mate , νοσταλγοντας το gnome 2. Δηλαδη καποια πραγματα βλεπεις οτι δεν περπατανε…αλλαξε τα…βελτιωσε τα…ακου τον λαο…και θα πας μπροστα.
Ο λαος δεν αντιδρα ετσι για να αντιδρα. Κατι δεν του αρεσε αντικειμενικα και το λεει. Δεν μιλαμε για 1-2 περιεργους…

Δεν έχουμε απαγορευμένα url εδώ, και δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με κανένα άλλο φόρουμ (άλλωστε τι είμαστε δίπλα του; μια κουτσουλιά είμαστε :slight_smile: ).

Το διαφημιστικό spam μόνο δεν μας αρέσει και ξέρουμε καλά όλοι μας να το ξεχωρίσουμε αυτό.

1 «Μου αρέσει»

@Asfodelus Κρυβε λινκς , θα μπουν να διαβασουν τα κατορθωματα μου , θα φριξει το σκυλι που ελεγε και εκεινη στο masterchef :slight_smile:

3 «Μου αρέσει»