Yggdrassil Plug And Play Linux Fall 1994

Σήμερα θα παρουσιάσω μια ξεχωριστή διανομή. Ήταν η δεύτερη διανομή που είχα ποτέ. Είναι τo Yggdrasil Plug And Play Linux του 1994!

Στα χέρια μου έχω το CD του 1994, καθώς και το βιβλίο της επόμενης έκδοσης του 1995. Τα είχα αγοράσει 20.000 δραχμές το ένα τότε, ίσως και παραπάνω, ένα πολύ σημαντικό ποσό που με είχε αφήσει ταπί και ψύχραιμο. Αλλά το Linux είναι free as in freedom :blush:

Απαιτήσεις συστήματος
η Έκδοση του 1995 θέλει

  • RAM 4MB+ (8MB for net install) 16MB Recommended
  • DISK: (E)-IDE, MFM, ESDI, SCSI, χώρος στον δίσκο 10-500 MB (χωρίς τον πηγαίο κώδικα)

Όχι δεν υπάρχει τυπογραφικό. Είναι MB και όχι GB. Αν έχεις κάτω απο 4ΜΒ RAM, τότε θέλει και swap partition.

  • CPU: 386+
  • BUS: ISA, EISA, VESA,PCI

Επίσης έχει μια λίστα από υποστηριζόμενες συσκευές Tape, CD ROM (Sony, EIDE, Mitsumi, Aztech, Philips, …) Video (CGA,EGA,VGA,Match8/32/64, Trident, Hercules, …) σχεδόν οτιδήποτε με ανάλυση 640*480 αλλά όχι Diamond, Ethernet, Sound (adlib, soundblaster, mediavision). Δείτε την σελίδα 44 του manual για μια πλήρη λίστα.

Το σύστημα της δοκιμής
Ένας 486SX με 4ΜΒ μνήμης RAM και 20ΜΒ (ή 40) σκληρός δίσκος EIDE. Στο σύστημα υπήρχαν εγκατεστημένα και Windows. Μια κάρτα ήχου με 3 interface για CD ROM συνόδευε το σύστημα, και η επιλογή γίνονταν με ένα οδηγό στο CONFIG.SYS. Με soft reset η επιλογή παρέμενε ενεργή και μπορούσες να μπεις στο Linux. Δηλαδή θα έπρεπε πρώτα να μπεις στο DOS και να κάνεις RESET. Ένα CD ROM με ταχύτητα προφανώς 1Χ συνόδευε το σύστημα καθώς και μια κάρτα SVGA.

Για όσους αναρωτιόνται πως χώρεσαν δυο λειτουργικά, απάντηση ήταν με δυο κόλπα. Το πρώτο ήταν με χρήση κοινού χώρου για το swap των Windows και του Linux. Κατα την εκκίνηση έφτιαχνε ένα swap partition ενώ όταν εκανες shutdown το μετέτρεπε σε fat16 και το έκανε format.

Το δεύτερο κόλπο ήταν το Plug And Play. Το Yggdrassil είχε ένα Live CD, μια καινοτομία που ξεχάστηκε για να ξανάρθει στην μόδα, πρόσφατα, με το πρώτο Ubuntu. Βέβαια τότε δεν υπήρχαν εκκινησημα CD ROM, οπότε ήθελες και μια δισκέτα. Το CD περιείχε ένα κανονικό σύστημα αρχείων (καί όχι κάτι συμπιεσμένο όπως σήμερα) και μπορούσες να έχεις soft links.

Με soft Link στο CD ROM έστησα το σύστημα σε μόλις 2 ή 4 ΜΒ χώρο στο δίσκο. Ετρεχε και το snns μια χαρά

> Το μια χαρά είναι σχετικό καθώς ήθελε 5-10 λεπτά να κάνει οτιδήποτε, ενα hello word ήθελε επίσης το ίδιο, αλλά είχες ένα UNIX στο σπίτι σου!

Το σύστημα της δοκιμής (ξανά)
Δεν έχω πλέον αυτό το μηχάνημα προφανώς. Το έστησα σε ένα Virtual Box. Με αρκετή δυσκολία ατάφερα να φορτώσει το LILO (ο πρόγονος του grub)

Το δύσκολο ήταν να βρω πως θα φτιάξω την δισκέτα εκκίνησης και πως θα την δει αυτήν το VirtualBox. Τελικά έφτιαξα μαι άδεια δισκέτα στο VirtualBox, έστησα ένα FreeDOS στο Virtual Box και μετά από αρκετές δοκιμές και ταξίδια της μνήμης τα κατάφερα.

Η χαρά δεν κράτησε πολύ και το σύστημα κόλλησε. Νομίζω overflow στα bogomips, ή πολύ απλά έχει πάθει κοκομπλόκο με τον γρήγορο επεξεργαστή (με συχνότητα σε GHz! και όχι σε MHz) και το παράξενο καινούργιο υλικό.

Δοκιμάστε το
Ίσως με κάποια παράμετρο του πυρήνα να τρέξει, στο βιβλίο υπάρχει τεκμηρίωση για όλες. Κάποιος με περισσότερη πείρα σε εικονικές μηχανές (ή λες να παίξει μέσα σε docker, lxc ή UML) πιθανά να τα καταφέρει καλύτερα.

Μέχρι χθες δεν υπήρχε η διανομή πουθενά στο δίκτυο. Έφτιαξα λοιπόν ένα αποθετήριο για να μην χαθεί από την ιστορία

On Reddit:
https://www.reddit.com/r/linux/comments/cbfr32/yggdrassil_plug_and_play_linux_fall_1994/

11 «Μου αρέσει»

Ενταξει εισαι παλιος! Το yggdrasil αν και η πρωτη σοβαρη προσπαθεια ετοιμης διανομης δεν πηγε και πολυ καλα. Θεωρω οτι οι λογοι ηταν, η αναγκαστικη χρηση dos(που τοτε οι περισσοτεροι γνωριζαν το msdos) , η χρηση λειτουργικων συστηματων πειρατικα με την ανοχη των εταιρειων (windows) τα ελαχιστα προγραμματα, το μηδενικο marketing λογω απουσιας ιντερνετ και τελος η τιμη.

Υπαρχει εταιρεια software η οποια λεγεται yggdrasil και πιθανων να ειναι καποια συνεχεια της. Βεβαια η καινουρια εταιρεια φτιαχνει παιχνιδια και δεν ασχολειται με λειτουργικα συστηματα

Για την ιστορια εμενα το πρωτο linux δεν ξερω ποιο ηταν γιατι ηταν δωρο με καποιο περιοδικο (πιθανων το chip ,το Computer and software , το ram η το multimedia and cdrom) το μονο που θυμαμαι τοτε ηταν ενα περιβαλλον με καποια ενσωματωμενα παιχνιδια… Νομιζω 1997

Καλα εκανες και το εβαλες να υπαρχει και καλο ειναι να το δουμε να τρεχει σε baremetal αν καποιος εχει στην κατοχη του καποιο 486

1 «Μου αρέσει»