Απειρος με linux

Καλησπέρα σε όλους και όλες. Μόλις σήμερα μπήκα στην παρέα σας και θα ήθελα μια γνώμη. Θέλω να στήσω ένα home server για απλή χρήση και θα ήθελα να μου πείτε πια έκδοση να χρησιμοπιήσω και κάποιο οδηγό εγκατάστασης αυτού του server. Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει καλοδεχούμενος. Επίσης σαν τεχνικός υπολογιστών , όπου μπορώ να βοηθήσω εννοείται πείτε μου και ευχαρίστως να ανταποκριθώ.
Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή συνέχεια.

2 «Μου αρέσει»

Debian και ξερο ψωμι!
https://forums.debian.net/viewtopic.php?t=153625

5 «Μου αρέσει»

Δεν υπάρχει απλή ή σύνθετη χρήση server. Την ίδια δουλειά κάνουν όλοι. Σερβίρουν.
Εσύ τι θέλεις να σερβίρεις είναι το ζητούμενο.
Οπότε, αν έχεις την καλοσύνη, σερβίρησε πληροφορίες.

ΥΓ. Καλώς ήρθες.

3 «Μου αρέσει»

Μονόδρομα, απόλυτα, αταλάντευτα, αβλεπεί, αυθωρεί και παραχρήμα και χωρίς δεύτερη σκέψη: debian stable.

Η απόλυτη server διανομή.

3 «Μου αρέσει»

Καλωσόρισες @georgoou !!!
Καλό μήνα.
Και γω debian θα πρότεινα. Αν και με τα containers μπορείς να κάνεις δουλειά και από άλλες διανομές.
Ας μη ξεχνάμε επίσης και σε υλικό, το καινούριο raspberry pi 5 που έχει πολύ βελτιωμένα χαρακτηριστικά και μικρή κατανάλωση ηλ. ρεύματος. Σαν τεχνικός υπολογιστών όμως δεν πιστεύω να συναντήσεις μεγάλα προβλήματα στο να βρεις το μονοπάτι για το self-hosting, μιας και θα τα πηγαίνεις καλύτερα με όλα αυτά τα “μηχανάκια” που πρέπει να λειτουργούν παρέα για να δουλεύει άψογα ο "σπιτικός διακομιστής":sweat_smile:
Κάνε μια εξάσκηση στις παρακάτω εντολές (σαν άπειρος χρήστης σε καταλαβαίνω)
ls
cd
cd..
mkdir
curl
wget
git clone
nano
Ctrl-ο-enter και Ctrl-x
:nerd_face:
Από οδηγούς προτείνω:

  1. https://linux-user.gr/t/pihole-kai-nextcloud-mazi-se-ena-raspberry-pi-enas-odhgos/3203

  2. https://linux-user.gr/t/diacheirish-exyphrethth-linux-me-to-aapanel-meros-1o/3630

  3. https://linux-user.gr/t/raspberry-pi-4-open-media-vault-nas-odhgos-gia-archarioys-sta-ellhnika/3003λίγο παλιό βέβαια.

  4. https://linux-user.gr/t/raspberry-nextcloud-caddy2-docker-me-caddy2-reverse-proxy-sto-host/3025τα κοντέινερ που λέγαμε, νομίζω για πιο προχωρημένους χρήστες.

  5. https://linux-user.gr/t/pws-stamathsa-na-anhsychw-kai-agaphsa-to-self-hosting-me-to-freedombox/5138το οποίο εγκαθίσταται με πέντε, έξι εντολές σε debian.
    Και πολλά άλλα.
    Αν έχεις κάτι πιο ειδικό, στο μυαλό σου, υπάρχουν προτάσεις. Καλή επιτυχία!

2 «Μου αρέσει»

Καλό μήνα tsapi σε ευχαριστώ πολύ για τον κόπο να μου απαντήσεις και βοηθήσεις στο θέμα μου. Αν συναντήσω κόλλημα θα μου επιτρέψεις να σου στείλω πάλι ;

Καλό μήνα nikaskonstantinos σε ευχαριστώ πολύ για τον κόπο να μου απαντήσεις και βοηθήσεις στο θέμα μου. Αν συναντήσω κόλλημα θα μου επιτρέψεις να σου στείλω πάλι ;

Καλό μήνα m01 σε ευχαριστώ πολύ για τον κόπο να μου απαντήσεις και βοηθήσεις στο θέμα μου. Αν συναντήσω κόλλημα θα μου επιτρέψεις να σου στείλω πάλι ;

Καλό μήνα Souiters σε ευχαριστώ πολύ για τον κόπο να μου απαντήσεις και βοηθήσεις στο θέμα μου. Αν συναντήσω κόλλημα θα μου επιτρέψεις να σου στείλω πάλι ;

m01 καλησπέρα και πάλι. Θέλω να έχω το blog μου πάνω στο server και να πμορώ να έχω και το e-shop μου 24 ωρες ανοιχτό για να μπορώ να κάνω αλλαγές και παρακολούθηση.

Εντάξει λίγο γέλασα με τις επαναλαμβανόμενες απαντήσεις σου.
Τέλος πάντων αφού προθυμοποιήθηκα ας μην διαμαρτύρομαι.

Θα σου πω λοιπόν κάποια πράγματα, το τι θα αποφασίσεις είναι δικό σου θέμα.

Πως θα στήσεις τον server; Διαβάζοντας, άπειρες πληροφορίες υπάρχουν στο web. Δοκιμές και ξανά δοκιμές.
Στράτα στρατούλα δεν παίζει με αδιάβαστους. Τουλάχιστον όχι μαζί μου.

Αυτό που θέλεις να “στήσεις” είναι web-server. Αποφασίζεις για λειτουργικό .
Ηδη σου προτάθηκε η debian. Ούτε συμφωνώ ούτε διαφωνώ. Καλή είναι. Υπάρχουν κι άλλες καλλίτερες ή και χειρότερες.
Ενας kernel (παλαιάς ή νέας κοπής αναλόγως την διανομή) τρέχει από κάτω και από πάνω είναι -σχεδόν- κοινά τα πάντα για όλα τα distributions.
Δικό σου θέμα λοιπόν.

Αν η επισκεψιμότητα στα σερβιρίσματά σου είναι μεγάλη, μιάς και δήλωσες τεχνικός υπολογιστών, φρόντισε τα του δικτύου σου. Θα χρειαστείς μικρό, μέτριο μεγάλο “χωνί”;

Δεν θα χρειαστείς κάποιο super duper μηχάνημα. Οι linux servers ζητάνε λίγους πόρους για τις δουλειές που θέλεις να κάνεις.

Τα δύσκολα θα έρθουν στη διαχείρηση ασφαλείας ώστε ο server να βγει στο web. Μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας (κυριολεκτώ) θα έρθουν επισκέπτες. Οχι για αγοράσουν ή διαβάσουν. Αλλά για να “σκουπίσουν” τον server.

Στο δια ταύτα.
Πας γυρεύοντας. Και θα μπλέξεις. Κατοτακατό με σύγχρονη ορολογία :smiley:
Η λύση είναι να πληρώσεις για να σου παραδοθεί ένας server tuned, έτοιμος να βγει στο web και προστατευμένος (όσο είναι δυνατόν) από επιθέσεις.

Καλή συνέχεια.

nano?.. nano???.. οι πλεμπες χρησιμοποιουν nano. οι μαστερ χρησιμοποιουν VIM :stuck_out_tongue_closed_eyes: :crazy_face:

πλακα κανω, μην το παρεις σοβαρα αυτο για τον vim :upside_down_face:… μολις ειδα «nano», απλα θυμηθηκα τα κλασσικα text editor flamewars, «nano VS vim VS emacs» :stuck_out_tongue_closed_eyes: :crazy_face:

και κατι ασχετο… μια ακομα εντολη , παρα πολυ χρησιμη σε πολλες περιπτωσεις, ειναι η «export». αλλαζεις παραμετρους συστηματος αμεσα, κατι αρκετα χρησιμο

2 «Μου αρέσει»

Εννοείται, να γνωριζεις όμως ότι είμαι και γω ακόμα αρχάριος.

2 «Μου αρέσει»

20 και… χρόνια nano. Κάνει τη δουλειά του, δε ζητάει εξηγήσεις! :stuck_out_tongue:

2 «Μου αρέσει»

Μια λύση που έχει τα παραπάνω (καθώς και άλλες εφαρμογές) είναι το odoo.
https://www.odoo.com/.
(Άσχετη Σημείωση: για να εμφανίσω τον παραπάνω ενεργό σύνδεσμο σε ηλεκτρονική γραφή markdown χωρίς παράθυρα, τοποθετώ τη διεύθυνση url ανάμεσα σε δύο <>).
Για το 24 ώρες μπορείς να χρησιμοποιήσεις την turnkey linux σαν έτοιμη λύση.
https://www.turnkeylinux.org/.
Αυτό όμως που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον μου τον τελευταίο καιρό είναι οι λεγόμενες Progressive web apps. PWA. Ίσως θα μπορούσες να το συνδυάσεις με το ηλεκτρονικό κατάστημα.
Μια άλλη λύση για το 24 ώρες είναι να συνδέσεις τον debian(γενικά linux)home server σου, μέσω του cloudflared με τα cloudflare tunnels.
Σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει για το domain name σου να αλλάξεις τα namespaces με αυτά του cloudflare. Είναι πιο απλό απ’ ότι ακούγεται.

Τι εχω μαθει κανοντας self-hosting.

  1. Επηδει εχω δυναμικη IP (IP διευθυνση που αλλαζει ανα τακτα χρονικα διαστηματα) χρειαζομαι ενα παροχο domain name που να υπηστηριζει Dynamic IP. Exω το ονομα μου με την
    no-ip.com αλλα δεν λυγει σε .gr αλλα σε .com. Αν θες ονομα με καταληξη .gr μπορεις να πας σε ελληνικο παροχο ή σε καποιον παροχο που σου προσφερει υποστηριξη για δυναμικη
    IP και σου δινει την δυνατοτητα να αγορασεις και να σεταρεις .gr ονομα.

  2. Οι servers θα ειναι παντα στο ενσυρματο δικτυο και παντα τουλαχιστον σε Gigabit συνδεση. Αν εχεις containers ειτε σε LXC ειτε σε Docker ειτε σε Podman συγουρεψου οτι τα εν λογω network bridges ειναι σεταρισμενα σωστα.

  3. Πρεπει ο παροχος του Internet που εχεις να επιτρεπει port forwarding απο τα μηχανιματα του στο Internet. Port forwarding ειναι στην ουσια το ανοιγμα Θυρων TCP ετσι ωστε να μπορει καποιος να συνδεθει στον server σου. ΠΧ ο παροχος σου δεν πρεπει να μπλοκαρει τις θυρες 80 και 443 που ειναι για το http και το https αντιστοιχα.

  4. Θα πρεπει να σεταρεις TLS πιστοποιητικα για το blog σου και για το e-shop σου. Ο Chrome και ο Chromium (καθως και ολα τους τα παραγωγα, πχ Brave) θα βγαλουν ολες τις σελιδες που δεν εχουν SSL/TLS σαν μη ασφαλης και ο Firefox θα κανει ακριβως το ιδιο.

  5. Ετοιμασου να κανεις παρα πολλα λαθη και να κρατησεις παρα πολλες σημειωσεις. Μην βγαλεις ομως το e-shop στον αερα αν δεν εισαι σηγουρος οτι ειναι ο server σου σωστα σεταρισμενος και με τα SSL/TLS πιστοποιητικα και το e-shop εχει ολα τα patches που χρειαζονται για να ειναι οι συναλλαγες σου με τους πελατες σου ασφαλης. Θα εχεις να κανεις με χρηματα και εκει δεν χωραει αμφιβολια. Με το blog ειναι αλλη ιστορια αλλα και παλι ισχυουν τα ιδια. SSL/TLS, πατσαρισμενη εφαρμογη για το blog και ολα ελεγχμενα πριν βγει στον αερα.

  6. Δεν υπαρχει τιποτα του στυλ “Σεταρω μια φορα το φτιαχνω δουλευει και το αφηνω χρονια επανω”. Αυτη η νοοτροπια ειναι συνταγη για μεγαλη καταστροφη και τρεξιματα σαν τον Βεγγο. Και στατικες σελιδες να εχεις επανω πρεπει να τις ελεγχεις καθε μερα και να μπαινεις μεσα στον server σου καθε μερα και να ελεγχεις logs και γενικα να κανεις τα παντα που κανει ενας System Administrator.

  7. Αν αποφασισεις να κανεις servers σε containers να θυμασαι οτι θα πρεπει να κρατας τα containers παντα ενημερωμενα. Για να γινει αυτο θα πρεπει οχι μονο να ξερεις να χειριζεσαι το συστημα των containers που αποφασισεις να χρησιμοποιησεις αλλα να ξερεις πως θα το δεσεις με το υπολοιπο δικτυο σου.

  8. To hardware και τα ματια σου. Καθε μηχανιμα που τρεχει τον καθε server σου να προσεχεις να ειναι οσο καλα γινεται καθαρισμενο, αναβαθμισμενο και οσο προσεγμενο γινεται.

  9. Το self-hosting θελει οχι μονο υπομονη αλλα και πολλες δοκιμες και πολλες σημειωσεις και ξανα μανα δοκιμες και ξανα μανα σημειωσεις για να καταληξεις σε μια διαδικασια που δουλευει για σενα και για αυτο που θες να κανεις. Μην διστασεις να ζητησεις βοηθεια κανενας δεν ειναι γενημενος με ολες τις γνωσεις.
    Τα παιδια εδω θα βοηθησουν οσο γινεται… εχε μαζι σου τις σημειωσεις σου, δωσε οσες λεπτομεριες γινεται… και… συν Αθηνα και χειρα κινει (συγνωμη αν το σακατεψα το ρητο).

  10. Μην βασιστεις σε λυσεις 1-κλικ ή ετοιματζιδικα… αυτο ειναι δικη μου αποψη αλλα αν θες συζητα το και μετα παιδια εδω. Πιστευω οτι τετοιες λυσεις σου κρυβουν πτυχες που θα πρεπει να ξερεις να διαχειριζεσαι για να μπορεις να διορθωσεις οτι προβλημα σου βγει παρακατω.

Αυτα τα ολιγα για την ωρα. Ελπιζω να βοηθησα

4 «Μου αρέσει»

Το self hosting (όπως και το hacking διανομών, hardware κτλ) είναι μια καταπληκτική ευκαιρία για πειραματισμό και μάθηση που έχει αξία για όλους/ες.

Ο περισσότερος κόσμος όμως αποθαρρύνετε όταν ακούει ότι χρειάζεται καθημερινή εμπλοκή, σημειώσεις και διάβασμα για να κάνεις self-hosting.

Όπως έχω ήδη αναφέρει στο “Πως σταμάτησα να ανησυχώ και αγάπησα το self hosting με το freedombox” παρόλο που στήνω server, κατέληξα το selfhosting να το κάνω στο freedombox για την ευκολία χρήσης και την απουσία συντήρησης.

Σαν γονέας και εργαζόμενος θα μου ήταν προσωπικά αδύνατο να τα καταφέρω διαφορετικά.

Το selfhosting είναι επιλογή ελευθερίας. Οι δύο δρόμοι που προτείνουμε με το μέλος @GNUTechie είναι απλά δύο διαφορετικές διαδρομές. Αυτή είναι η ομορφιά του ελεύθερου λογισμικού! :wink:

3 «Μου αρέσει»

@nparafe για πιστοποιητικά ssl τι χρησιμοποιείς;.
Χρησιμοποιείς domain name ή VPN, wiregard για απομακρυσμένη πρόσβαση;
Επίσης μήπως συνάντησες κάποιο πρόβλημα με το port-forwarding; Δηλαδή με το hardware (το ρούτερ) του παρόχου τηλεφωνίας.
Δεδομένου του γεγονότος ότι έχω ακούσει πως θα ρυθμιστεί πλέον η δυνατότητα χρήσης ρούτερ της επιλογής του κάθε καταναλωτή εάν το επιθυμεί.
Θα ήθελα να ρωτήσω επίσης και τον @GNUTechie για τη ρύθμιση του δικτύου για τα κοντέινερ γιατί μου αρέσει η ιδέα.
Τέλος θα ήθελα να ρωτήσω τον @ManVal αν μπορεί να μας δώσει πρόσβαση στο άρθρο του για τη ρύθμιση του τοπικού δικτύου που είχα διαβάσει στην ιστοσελίδα του αλλά δεν βρίσκω πλέον.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Έχει προ-εγκατεστημένη εφαρμογή το freedomobx για let’s encrypt πιστοποιητικό. Το σετάρεις με 2-3 κλικ και μετά ανανεώνεται μόνο του.

Για vpn το freedombox έχει το openvpn. Για domain name προσωπικά έχω αγοράσει - από τα παιδιά στην πρίζα που είναι και gnu/linux -άκιδες :slightly_smiling_face: .
Δεν είναι απαραίτητο να αγοράσεις καθώς το freedombox παρέχει δωρεάν domain-name.
Υπάρχει φυσικά και ρύθμιση για wireguard αν το επιθυμείς.

Η πιο ελεύθερη τεχνικά κατά τη γνώμη μου επιλογή είναι να μπει το modem του παρόχου σε μορφή γέφυρας (bridge) και να χρησιμοποιήσεις router της επιλογής σου. Αυτό που χρησιμοποιώ εγώ είναι ένα router με librecmc το οποίο τρέχει 100% ελεύθερο λογισμικό. Σε αυτό ανοίγω φυσικά ότι θύρες θέλω.

Κάποιες ειδικές θύρες π.χ. για e-mail server που μου έχει συμβεί σε πελάτες να τις μπλοκάρει ο πάροχος (πριν το router), συνήθως με λίγα τηλέφωνα και υπομονή τα ανοίγανε.

1 «Μου αρέσει»

To site το έχω σταματήσει λόγο κόστους και λόγο έλλειψη χρόνου για εμπλουτισμό περιεχομένου και συντήρηση.
Τι ακριβώς θέλεις από το site? Είχα κάποια άρθρα για δίκτυα αλλά όχι κάτι συγκεκριμένο για ρύθμιση τοπικού δικτύου. Αν θυμάσαι περίπου τι έγραφε μπορώ να το βρω και αν σας το στείλω ως pdf.