Πως σταμάτησα να ανησυχώ και αγάπησα το self hosting με το freedombox

Το παρακάτω άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση. Για συμμόρφωση με τους κανόνες του φόρουμ έχω παραλείψει αναφορές για εμπορική διάθεση και υποστήριξη.

Τεχνητή νοημοσύνη, cloud εφαρμογές, server και εικονικές μηχανές, η τεχνολογία τρέχει τόσο γρήγορα που νιώθεις πολύ μικρός-ή για να την αλλάξεις. Η καθημερινότητά μας αβάσταχτη και οι απαιτήσεις πολλές, Δεν είναι λοιπόν παράξενο που ο περισσότερος κόσμος στις τεχνολογικές του δραστηριότητες χρησιμοποιεί “υπηρεσίες” τρίτων. Για παράδειγμα:

  • Αποθήκευση αρχείων στο “cloud”
  • Λογαριασμούς e-mail
  • Συγχρονισμός ημερολογίου και επαφών
  • Μπλογκ/Ιστοσελίδα
  • Υπηρεσίες chat

Συνήθως αυτές οι υπηρεσίες προσφέρονται από τους “μεγάλους” της τεχνολογίας, γνωστούς για το μικρό τους σεβασμό στα προσωπικά μας δεδομένα.

Σε κάθε περίπτωση η αντικατάσταση ενός προγράμματος από μια υπηρεσία είναι επικίνδυνη για την ελευθερία μας.

  • Και άρα τι; Πρέπει να παρατήσω τα εγκόσμια για να μάθω να στήνω τον δικό μου server;

Παρόλο που αυτό δεν είναι κακό, χρειάζεται μεγάλη αφοσίωση και προσωπικά μετά από 20+ χρόνια χρήσης GNU/Linux οριακά το έχω καταφέρει.

Η πιο οικονομική και εύκολη πρόταση σε όσες και όσους έχουν τη διάθεση να πάρουν πίσω τα δεδομένα και την ελευθερία τους είναι το freedombox.

Μπορεί να στηθεί σε οποιαδήποτε υπολογιστή. Το χρησιμοποιώ καθημερινά εδώ και χρόνια και πλέον έχω καταφέρει να έχω όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα στο χώρο μου, με απλή σύνδεση[1] χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ελεύθερο λογισμικό.

- Είναι πανεύκολο;

- Όχι! Παρόλο που γίνεται αποκλειστικά σε γραφικό περιβάλλον χωρίς να απαιτεί καμία γνώση κώδικα χρειάζεται μερικές ρυθμίσεις.

- Έχει περισσότερα χαρακτηριστικά (features) από τις εμπορικές εφαρμογές όπως gmail, icloud κτλ;

- Πιθανώς Όχι! Αν και έχει μερικά πολύ cool πραγματάκια…

- Τότε γιατί;

- Ελευθερία!


[1]: Για self hosting e-mail είναι απαραίτητη στατική ip, διαφορετικά τα απεσταλμένα απορρίπτονται από άλλους πάροχους.

4 «Μου αρέσει»