Αντίo Chrome η συνέχεια: Χωρίς uBlock Origin

Πριν λίγο καιρό γράφαμε για το Chrome και για τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να σταματήσουμε να το χρησιμοποιούμε.

Σήμερα η Google μας δικαίωσε. Δεν μπορώ να φανταστώ την καθημερινή μου περιήγηση χωρίς το uBlock Origin βλέπω κόσμο χωρίς κάποιο adBlocker και είναι σαν να διαβάζω την κόλαση του Δάντη. Οι χρήστες του Chrome μάλλον θα πρέπει να συνηθίσουν αυτή την εκδοχή του διαδικτύου, η Google αρνήθηκε μια αναβάθμιση του.

Ο έλεγχος του λογισμικού πίσω από κλειστά μαγαζιά ανεξάρτητα του ποιος είναι πίσω από αυτό, είτε είναι η Apple είτε είναι η Google είτε είναι η Cannonical (με το snap) αφαιρεί από εμάς ουσιαστικά την ιδιοκτησία των συσκευών μας και θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ως κλοπή.

8 Likes

με chromium δεν θα εχουμε τετοιο θεμα;

Τo Chromium χρησιμοποιεί το store με αυτό του Chrome. Από όσο γνωρίζω δεν υπάρχει κάποιο εναλλακτικό μαγαζί ή κάποια ρύθμιση που να μπορείς να το αλλάξεις αν υπήρχε αυτό. Έτσι αν κάποια επέκταση, δεν την θέλει η Google όπως πχ το AdNauseum (την μόνη λύση για την διαφήμιση που πραγματικά μισεί η Google) δεν θα την βρεις στο chromium.

Σήμερα μπορείς να κάνεις εγκατάσταση έξω από το μαγαζί, αν και όχι με εύκολο τρόπο. Ο απλός χρήστης θα δυσκολευτεί πολύ να το καταφέρει, αλλά τουλάχιστον υπάρχει τρόπος.

Στο μέλλον αυτό δεν θα έχει καμία σημασία, γιατί τουλάχιστον στον Chrome θα αφαιρεθεί το σχετικό API και δεν θα μπορείς να έχεις κανένα ad-Blocker έτσι και αλλιώς. Αν θα επιτραπεί στον chomium να διατηρήσει την δυνατότητα ad-blocking είναι κάτι που δεν είναι γνωστό προς το παρόν afaik.

Update: Μόλις ανακάλυψα δυο διαφορετικά forks που έχει ενδιαφέρον να τα δει κάποιος καλύτερα.

2 Likes

Δυστυχώς η Mozilla δεν ενδιαφέρεται για hardware acceleration σε Linux στο Firefox. Είναι το βασικό πράγμα που με κρατάει σε Chromium. Όσο μου επιτρέπεται θα φορτώνω uBlock Origin κανονικά και μετά θα το ξανασκεφτούμε

Anyhow το έφτιαξαν το issue οπότε δεν παίζει πρόβλημα με το store, απλά το γνωστό με τα όρια του μελλοντικού API. Θα δούμε

Μετά το σχετικό κράξιμο πριν μια ώρα ήρθε ένα συγνώμη λάθος και εγκρίθηκε η επέκταση :smiley: Άλλες φορές, δεν υπήρξε τέτοια ταχύτητα. Και θα συνεχίσουν όσο τους αφήνουμε. Μεταφέρω:

Armin here, the developer of Search by Image. After that experience I felt it’s necessary to share the entire discussion. That is how Google treats developers in exchange for enriching their platform, with a list of nonsense allegations, and if you speak up, retaliation. This practice is well documented at this point, and the best way out for those targeted is to hold your head down and maybe plead for help on social media.

So yes, Google will eventually be forced to open up Chrome to third-party extension stores. Google will not get to decide what software the majority of humans can install in their browsers, the same way Microsoft is not allowed to block you for arbitrary reasons from installing software on your Windows devices.

Η γνώμη μου είναι πως δεν θα έπρεπε να μας τρομοκρατούν αυτές οι κινήσεις. Δικός τους περιηγητής είναι, αν θέλουν του βάζουν φωτιά και τον καίνε. Έχουμε ακόμα τον έλεγχο στο μηχάνημά μας και, ευτυχώς, στο δίκτυό μας.
Η καθολική λύση για τις διαφημίσεις είναι σε επίπεδο δικτύου και αν δεν είναι εφικτό τότε σε επίπεδο υπολογιστή, και άσε τον Chrome και τον κάθε Chrome να χτυπιέται και να κόβει APIs…

2 Likes

H Google επίσης μοιάζει να μην αγαπά τα donate links ακόμα και για ελεύθερο και δωρεάν λογισμικό. Θέλεις κύριε να ενισχύσεις το ελεύθερο λογισμικό; Να το κάνεις, αλλά να μην πάρουμε και εμείς το ποσοστό μας;

Όχι σε μια αλλά τουλάχιστον σε δυο περιπτώσεις

https://lists.zx2c4.com/pipermail/wireguard/2019-October/004596.html

Παιδιά και να το βγάλουν από το store θα παίξει μέσω file extension σίγουρα με κάποιο άλλο τρόπο να το κατεβάσεις να το πετάξεις μέσα στο chrome και να στο κάνει εγκατάσταση…

Διότι, χωρίς uBlock Origina δεν πάμε πουθενά!

1 Like

Ρε την Google! Είναι τρελά αυτά που κάνει!
Ευχαριστούμε που μας ενημερώνεις!

Δεν ειναι τρελά… ειναι τρελά λεφτά απο διαφημισεις. Στην ουσια ειναι διαφιμηστικη εταιρια με ελεγχο σε πολλα αλλα κομμάτια (Android, Google μηχανη αναζητησης, GMail, Maps κλπ). Την δουλεια της κανει.

1 Like

Μπράβο φίλε! Καλά κάνεις και το επισημαίνεις και το επισημαίνεις πολύ ωραία και σωστά! Συμφωνώ απόλυτα! Οι περισσότεροι ακόμη και εμείς οι ίδιοι το ξεχνάμε πολλές φορές.
Άμα σκεφτούμε όμως αυτό και πως αυτός είναι ο σκοπός της και όχι να προσφέρει κάποια υπηρεσία, τότε όλα τα υπόλοιπα γιατί ή η αγανάκτηση φεύγουν και δεν έχουν λόγο ύπαρξης.

δυστυχως ειναι ακομα χειροτερα γιατι κανει λογοκρισια, αποκρυπτει ειδησεις συγκεκριμενου πολιτικου περιεχομενου και προωθει άλλες. Στην ουσια δρομολογει πολιτικες κατευθυνσεις. Αλλά ουτε μονο αυτο ειναι. Ας πουμε οτι ο ενας απο τους συνιδρυτες της google επενδυει λεφτα σε κατι αμφιλεγομενο. Πιστευετε οτι θα βρειτε πληροφοριες υπερ ή κατα της επενδυσης του; (εχω ηδη υποψιν τετοια περιπτωση)

Κατα το πιο ελληνικο: Αν δεν παινεψεις το σπιτι σου θα πεσει να σε πλακωσει.

περισσοτερο κρυβουμε τη βρωμια κατω απο το χαλι ειναι το πιο αθωο που μπορεις να πεις