Αλλαγή γλώσσας με το Alt-Shift

Ευχαριστώ!! Πραγματικά αισθάνομαι πολύ ελεύθερος με αυτό το μηχάνημα, παλαιότερα έβαζα που και που κάποια διανομή στον κύριο (και μοναδικό) υπολογιστή έτσι για δοκιμή μετάβασης, αλλά φοβόμουνα να “ανοιχτώ” μήπως και κάνω κάποια ζημιά στο μηχάνημα. Τώρα όμως θα ξεσκιστώ στα πειράματα!! Ανέβασα και το desktop :slight_smile:

Δοκόίμασα λίγο το krita, όντως πολύ καλό!! Τα μενού του φαίνονται πιο φτωχικά από το photoshop χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι για τις δυνατότητές του, θα το ψάξω καλύτερα όταν θα έχω κάποιο project

Μπορώ να ορίσω την ελλαγή γλώσσας σε alt+shift?? To alt δε μου το δέχεται και το super+space δε βολεύει

5 «Μου αρέσει»

Είδα στο “δείξε άφοβα το desktop σου” οτι έχεις ubuntu 22.04.
Οπότε μεταφέρω αυτούσια την λύση απο την πηγή askubuntu (να συμβουλεύεσαι την συγκεκριμένη σελίδα, βγαίνει μάλιστα πολύ ψηλά και στις αναζητήσεις συνήθως):

Εκτέλεσε τις ακόλουθες εντολές την μια μετά την άλλη στο terminal:

gsettings set org.gnome.desktop.wm.keybindings switch-input-source "['<Shift>Alt_L']"
gsettings set org.gnome.desktop.wm.keybindings switch-input-source-backward "['<Alt>Shift_L']"

Στη συνέχεια πήγαινε:
Settings > Κeyboard > Keyboard Shortcuts (View and Customize Shortcuts) > Typing
για να επιβεβαιώσεις τις αλλαγές.


Δες και τις άλλες λύσεις που αναφέρονται στο λινκ: Όπως αυτή του προγράμματος dconf editor στο τελευταίο σχόλιο (την έχω εφαρμόσει με επιτυχία στο παρελθόν στο budgie desktop).

1 «Μου αρέσει»

Μπορείς να το κάνεις, αλλά είναι πραγματικά μια κακή ιδέα. Είναι καλύτερα να συνηθίσεις τον προτεινόμενο συνδυασμό ή να το βάλεις σε κάποιο άχρηστο πλήκτρο όπως πχ το δεξί Alt ή το CapsLock

Αν και δεν εχω ψαξει τους λογους που αλλαξε η συγκεκριμενη διαταξη ειναι πολυ δυσκολο εφοσον απο την αρχη χρησης 2 γλωσσων σε λειτουργικα συστηματα χρησιμοποιουνται αυτα τα 2 πληκτρα για αλλαγη, τελικα καποια στιγμη ενα λειτουργικο να τα αλλαζει.

Αυτο δεν ειναι πλεον συνηθεια για καποιους για να αλλαξει απλα, αλλα προεκταση των δακτυλων οταν γραφεις σε 2 γλωσσες.

3 «Μου αρέσει»

Θεωρητικά μιλώντας, αν μια διανομή είχε αποκλείσει κάθε δυνατότητα για αλλαγή της συγκεκριμένης συντόμευσης σε alt & shift (που αυτό είναι αδύνατο να γίνει στο λίνουξ, αλλά λέμε τώρα) θα την είχα απορρίψει με συνοπτικές διαδικασίες ακόμα κι αν ήταν η καλυτερότερη σε μια σειρά απο πράγματα.

Όπως λέει ο φίλος Κώστας αυτό δεν είναι μια απλή συνήθεια, είναι κάτι που κάνουμε απο καταβολής κόσμου (που λέει ο λόγος) για να αλλάξουμε γλώσσα όταν πληκτρολογούμε και δεν βρίσκω τον λόγο να μπει κάποιος στην επίπονη διαδικασία να ξεσυνηθίσει αντί να αλλάξει την συντόμευση.

1 «Μου αρέσει»

Οι λόγοι για τους οποίους έγινε η αλλαγή εξηγούνται εδώ:

Ο λόγος που το Alt+Shift δεν είναι καλό και θα πρέπει να το παρατήσουμε, είναι ότι στο γραφικό περιβάλλον και άρα στις εφαρμογές με γραφικό περιβάλλον (X11 apps) τα δύο πλήκτρα Alt και Shift είναι modifiers και δεν είναι κανονικά πλήκτρα που εμφανίζουν κάτι στην οθόνη όπως π.χ το Space, το Enter κλπ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν παρενέργειες σε εφαρμογές όπως το GIMP, Inkscape, Blender, CS:GΟ κλπ. Ακόμα υπάρχει παρενέργεια στη λήψη στιγμιοτύπων με Alt+Shift+PrtScrn.

Καταλαβαίνω τον πόνο της αλλαγής, αλλά ήταν μια λάθος συντόμευση από την αρχή και μας ήρθε από τα Windows. Δυστυχώς, τα πληκτρολόγια σήμερα δεν έχουν κάποιο ειδικό πλήκτρο για την αλλαγή της γλώσσας, όπως θα έπρεπε να έχουν. Πέραν αυτού αν το βάλεις σε κάποιο αχρησιμοποίητο πλήκτρο θα δεις πως σε λίγες μέρες θα απορείς πως μπορούσες χωρίς αυτό.

Προσωπικά έχω βρεί πως η χρήση κάποιου αχρησιμοποιήτου πλήκτρου όπως το δεξί Alt μειώνει τα λάθη, που συχνά έκανα με τον παλίο συνδιασμό.

Και αν δουλεύεις προγράμματα όπως το Blender είναι ευλογία.

Τα Windows 10/11 επίσης σήμερα χρησιμοποιούν παράλληλα το Windows Key + Spacebar για αλλαγή γλώσσας, καθώς τα ίδια προβλήματα υπάρχουν και εκεί. Κάποια στιγμή, εκτιμώ πως, θα εγκαταλήψουν την συντόμευση και αυτά.

Και στην τελική είναι ένα καινούργιο λειτουργικό, δε βλάπτει να αλλάξουμε μαζί και κάποιες κακές συνήθειες :innocent:

Τι έχει να πει το ChatGPT

Alt-Shift is commonly used as a keyboard shortcut to switch between different languages or keyboard layouts. However, using this shortcut can be problematic for several reasons:

Accidentally triggering: It’s easy to accidentally hit the Alt-Shift keys while typing, which can cause the language or keyboard layout to switch unexpectedly.

Interrupting workflow: Switching languages or keyboard layouts in the middle of typing can be disruptive and interrupt the flow of work.

Confusing for others: If multiple people use the same computer, switching languages or keyboard layouts using Alt-Shift can be confusing for others trying to use the computer after you.

Better alternatives: There are other ways to switch between languages or keyboard layouts that are less prone to these problems, such as using the language bar or taskbar, or setting up a different shortcut key.

It’s always a better idea to use a shortcut key combination that you are not likely to press accidentally, and that is easy for you to remember.

In the Gnome desktop environment, Alt-Shift is commonly used as a shortcut key to switch between different keyboard layouts or input methods. However, like I mentioned before, using this shortcut can be problematic for several reasons, such as accidentally triggering it, interrupting workflow, and confusing for others.

In Gnome, there is a built-in feature that allows you to change the shortcut key combination used to switch between keyboard layouts or input methods. This can be done through the Gnome settings app, under the “Region & Language” section.

Another alternative is to use the Gnome extension “CapsLock Indicator” which allows you to change the key to switch layout, also it gives you visual feedback of the current layout, this way you are aware of which layout you are using and you can avoid accidentally switching.

Additionally, you can use a third-party tool like “Gnome Tweaks” which allows you to customize various Gnome settings, including the shortcut key for switching keyboard layouts or input methods.

1 «Μου αρέσει»

Επειδή δεν έχω ιδέα απο Gnome δεν έχει κάποιο τρόπο να βγάλεις το alt απο modifier?

Για παράδειγμα στο plasma έχει ρύθμιση να το αλλάξεις και να βάλεις κάτι άλλο ως modifier για τα window actions, γεγονός που εξυπηρετεί. Και στο Cinnamon έκανα κάτι αντίστοιχο πρόσφατα αλλά ήταν της στιγμής και δεν θυμάμαι λεπτομέρειες.

Για μενα ο χρήστης θα πρέπει να έχει ολοκληρωτικά τον έλεγχο του desktop σε κάποια πράγματα. Και όχι απαραίτητα μέσα απο το γραφικό περιβάλλον του desktop. Το θες μίνιμαλ το γραφικό σου περιβάλλον κυρία ομάδα ανάπτυξης του γραφικού; Κανένα πρόβλημα, δώσε μου συμπληρωματικά front-end εργαλεία να κάνω τα δικά μου, να βάλω εγώ τις συντομεύσεις που θέλω κ.ο.κ… Νομίζω οτι γίνεται και με το dconf editor σε κάποιο βαθμό.

1 «Μου αρέσει»

Αυτό είναι μια αρκετά βαθιά αλλαγή, που θα κάνει πολλά προγράμματα αδύνατον να χρησιμοποιηθούν. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να κάνεις εντελώς remap το πληκτρολόγιο και να το βάλεις κάπου αλλού. Που όμως; Είναι το ερώτημα…

Και μια δεύτερη σκέψη: Αν δεν έχεις καθόλου ή το έχεις αλλού, πως θα κάνεις αλλαγή με το το Alt-Shift εεεε??? :slight_smile:

Αλλά μόνο για τα Windows Actions και μόνο σε KDE. Θα πρέπει να αλλάξεις τα shortcuts όλων των προγραμμάτων που κάνουν χρήση του Alt …

Μπορείς να κάνεις το re-maping με πάρα πολλούς τρόπους. Προσωπικά χρησιμοποιώ το kmonad

Ένα απλό εν χρήση setup που κάνει αλλαγή γλώσσας με το TAB

;; IMPORTANT: Name your input device bellow.
;; MACRO_DEVICE: /dev/input/by-id/usb-Microsoft_Microsoft®_2.4GHz_Transceiver_v7.0-event-kbd

(defcfg
fallthrough true
allow-cmd true
input (device-file “/dev/input/by-id/usb-Microsoft_Microsoft®_2.4GHz_Transceiver_v7.0-event-kbd”)
output (uinput-sink “ms3050-base”)
cmp-seq compose
;; cmp-seq-delay 5
)

(defsrc
tab
caps
lsft
lctl lmet lalt spc ralt cmp rctl
)

;; Change language layout with TAB
;; Swap Alt and left logo key
(deflayer basic
tab
M-spc
lsft
lctl lalt lmet spc ralt cmp rctl
)

Η αλήθεια είναι οτι το είχα αλλάξει λόγω του krita.
Το δουλεύω με τις συντομεύσεις photoshop επιλεγμένες (είναι κι αυτό μέρος των συνηθειών που κουβαλάμε απο τα windows) και με το alt και drag που χρησιμοποιώ για να κάνω αποεπιλογή με το selection tool το plasma μετακινούσε τα παράθυρα. Άλλαξα τον modifier απο alt σε meta και βρήκα την υγειά μου :smiley:

Μα το θεμα ειναι οτι οταν εχεις 97% χρηστες που το δουλευουν με εναν τροπο δεν γινεται το αλλο 3% να προσπαθει να τον αλλαξει. Γενικα διαφωνω με αρκετα τετοια “θεματακια” στο linux.

Αρκετα πραγματα που εγιναν λαθος κατα την εξελιξη της τεχνολογιας παρεμειναν για παντα ετσι γιατι δεν μπορεις να αλλαζεις την συνηθεια των χρηστων. Για παραδειγμα η διαταξη qwerty εγινε ετσι ωστε να ειναι αργη τοσο που να μην κολανε τα στοιχεια των γραφομηχανων οταν η πληκτρολογηση ηταν γρηγορη. Δηλαδη αυτη τη στιγμη εχουμε ενα αργο πληκρολογιο γιατι το 1900 επρεπε να μην ειναι γρηγορο…

5 «Μου αρέσει»

Συγγνώμη αλλά διαφωνώ. Επειδή δηλαδή το ubuntu + gnome έχουν γραμμένους κανονικά τους χρήστες που χρησιμοποιούν πάνω από 1 keyboard layout, είναι “κακή ιδέα”? Σοβαρολογούμε? Linux και να μην μπορείς να χρησιμοποιήσεις alt+shift για αλλαγή γλώσσας? Που υποτίθεται ότι το Linux είναι full παραμετροποιήσιμο? Ε όχι.

Σοβαρά τώρα? Χρησιμοποιώ Mint για πάνω από 5 χρόνια και το ρυθμίζω για αλλαγή γλώσσας; alt+shift, ουδέποτε δημιουργήθηκε πρόβλήμα σε gimp, inkscape κτλ. Τι FUD είναι αυτό? Και ναι αν το alt+shift συμπίπτει με shortcuts άλλων εφαρμογών ε τότε θα αλλάξω τα shortcuts των εφαρμογών και όχι το alt+shift που αλλαζω γλώσσα 1000 φορές σε κάθε session σε κάθε πιθανή εφαρμογή. Μόνο για να γράψω αυτό το μήνυμα χρειάστηκε να αλλάξω γλώσσα αρκετές φορές. Σιγά που θα αλλάξω το alt+shift επειδή έτσι γουστάρει τo Ubuntu. Αν ήταν έτσι, θα έμενα και στα windows να κάνω τα πράγματα όπως θέλει η MS.

To κερασάκι στην τούρτα που έριξα άκυρο στο Ubuntu και κάθε διανομή που χρησιμοποιεί gnome (αυτό ουσιαστικά είναι υπαίτιο για την αδυναμία χρήσης alt+shift) είναι ότι δεν με αφήνει να ρυθμίσω τα πλήκτρα που εγώ γουστάρω για αλλαγή γλώσσας! Απλά απαράδεκτο.

Και ας σταματήσουν όλοι να προσπαθούν να μας πείσουν ότι κάθε ΛΑΘΟΣ μιας διανομής είναι για το καλό μας.

Δεν είναι θέμα του “Linux”. Είναι θέμα του gnome και όποιων διανομών το χρησιμοποιούν. Ευτυχώς υπάρχουν εναλλακτικές.

6 «Μου αρέσει»

πεστα Χρυσοστομε …
αλλα ειπαμε, οπως τον βολευει τον καθενα

1 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ @Vasily-3, δούλεψε άψογα στο Pop!_OS 22.04 LTS, ο τρόπος που αναφέρεις για την αλλαγή της γλώσσας με τον συνδυασμό πλήκτρων alt+shift, ακριβώς όπως το περιγράφεις.

1 «Μου αρέσει»

Να πω τη δικη μου γνωμη;;

Αντι για Alt+Shift, χρησιμοποιω το MENU αυτο το κουμπακι στα δεξια μετα το Alt Gr.
Αυτο με βολεψε παραα πολυυ!!

την καλησπερα μου σε ολους σας!!

3 «Μου αρέσει»

Δεν είναι καθόλου FUD. Είναι πως το xkb (component του Xorg που χρησιμοποιείται και σε Wayland περιβάλλοντα για τη διαχείριση keyboard layouts) ενεργοποιεί τα hotkeys στο press αντί στο release. Οπότε αν και το alt-shift δουλεύει, το alt-shift-<κάτι> (π.χ. alt-shift-tab, ένα άλλο χρησιμοποιούμενο shortcut σε Windows) δεν δουλεύει. Έχει γίνει report και είναι ανοιχτό σαν bug (aka bug 865) εδώ και ~20 χρόνια. Συνεπώς δεν είναι καν μόνο θέμα GNOME. Το ίδιο πρόβλημα έχει και το KDE. Επίσης δεν είναι μόνο alt-shift. Αν χρησιμοποιήσεις ctrl-shift δεν θα έχεις πρόσβαση σε ctrl-shift-<κάτι> shortcuts. Το αστείο είναι πως υπάρχει patch, επίσης εκ πάντοτε, που το διορθώνει (π.χ. https://bugs.gentoo.org/379827).

1 «Μου αρέσει»

Εξαιρετική ανάλυση. Το πρόβλημα είναι πως η προτεινόμενη λύση μάλλον θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει. Ο κάθε συνδυασμός θα πρέπει να ενεργοποιείτε όπως σωστά συμβαίνει τώρα όταν πατάς, παρά όταν αφήνεις το πλήκτρο.

Συχνά πατάς CtrlCVV για παράδειγμα αν θέλεις να επαναλάβεις κάτι. Το να πατάς/ξεπατάς το Ctrl θα το κάνει εφιάλτη. Επίσης, θα κάνει την προσλβαμβάνουσα απόκριση του συστήματος εντελώς χάλια. Φαντάσου να πατάς CtrlΒ για να κάνεις έντονο κάτι και αυτό να καθυστερεί μέχρι να αφήσεις το κουμπί…

Το πρόβλημα είναι του κακού σχεδιασμού (νομίζω μας ήρθε από τα Windows) από την αρχή, και ναι υπάρχει σε όλα τα γραφικά περιβάλλοντα και σε άλλα λειτουργικά. Ήδη τα Windows χρησιμοποιούν και τον καινούργιο σχεδιασμό. Το ότι έχουμε συνηθίσει σε κάτι λάθος δεν το κάνει σωστό.

Τώρα λύση υπάρχει, την έδωσα από την πρώτη απάντηση, αλλά αντί για γκρίνια απλά είτε συνηθίζουμε τον καινούργιο συνδυασμό, είτε κάνουμε στον εαυτό μας τη μεγάλη χάρη να χρησιμοποιήσουμε κάποιο “άχρηστο” πλήκτρο.

Η λύση δεν τροποποιεί γενικά τη λειτουργία γενικά αλλά μόνο όταν πατιέται συνδυασμός modifiers keys. Δηλαδή το alt-shift να ενεργοποιείται στο release ώστε να επιτρέπει alt-shift-<κάτι> να λειτουργούνε σε press. Στο bug report λέει πως έτσι είναι σε Windows, ενώ ανάφερα και το παράδειγμα του alt-shift-tab που δουλεύει χωρίς κανένα πρόβλημα. Ο λόγος που δεν έχει γίνει merge κάποιο patch στο upstream δεν είναι πως δημιουργεί πρόβλημα στη χρήση ή οποιοδήποτε σχετικό θέμα αλλά πως σπάει το spec του xcb. Παρόλα αυτά αρκετές διανομές το εμπεριείχαν. Το Ubuntu λέει το είχε μέχρι τη 17.04 όπου το αφαίρεσε γιατί δεν ήταν συμβατό με τη τελευταία έκδοση του Xorg.

Μόνο που δεν υπάρχει λάθος στο να θέλει κάποιος να χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα shortcuts. Το λάθος βρίσκεται στο σχεδιασμό του xcb που δεν μπορεί να υποστηρίξει.

1 «Μου αρέσει»
setxkbmap -option compose:ralt,grp:switch,grp:lalt_lshift_toggle us,el

Αριστερό Alt+Shift = Αλλαγή ελληνικών / Αγγλικών
Δεξί Alt = compose key (ειδικοί χαρακτήρες π.χ. «» € ϰ κ.λπ.)

Είναι εντολή για τα X, πρέπει να υπερκαλύπτει το gnome. Θα πρέπει να λειτουργήσει οποιαδήποτε στιγμή την εκτελέσεις από οποιοδήποτε DE.

Το σωστό βέβαια είναι είτε να το ορίσεις στο /etc/X11/xorg.conf.d/ φτιάχνοντας το παρακάτω αρχείο (π.χ. 99-greek-keyboard.conf)

#
#	Typical PC-104/105 keyboard configuration with Greek/English layouts
#
#	Where to store (depended on distro):
#	/etc/X11/xorg.conf.d/
#	/usr/share/X11/xorg.conf.d/
#
#	Check parameters
#	setxkbmap -print -verbose 10
#
Section "InputClass"
	Identifier "keyboard"
	Driver "libinput"
	MatchIsKeyboard "on"
		Option "XkbModel" "pc105"
		Option "XkbLayout" "us,gr"
		Option "XKbOptions" "mod_led:compose,eurosign:e,grp:lalt_lshift_toggle,compose:ralt,terminate:ctrl_alt_bksp"
EndSection

Είτε στο gnome από τις ρυθμίσεις του [ρώτα άλλον γι αυτό].

Εφόσον το υποστηρίζει τα X θα πρέπει να το υποστηρίζει και το gnome χωρίς καμιά αμφιβολία.

για αλλαγή γλωσσας χρησιμοποιώ το αχρηστο κουμπί των windows δίπλα στο αλτ και μόνο αυτο. να κάνει και καμιά δουλειά. γιατί δηλαδή πρέπει να πατάμε 2 κουμπιά για ν αλλάζουμε την γλώσσα;

3 «Μου αρέσει»

Καλά κάνεις, αν όμως πατάς αυτό με την σημαία των windows (λέγετε ‘super’ στα X), κακώς κάνεις.

Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν Alt/Ctrl, δηλαδή με συνδυασμούς πλήκτρων. Για παράδειγμα, μπορείς να αλλάζεις desktops με Super+Αριθμό, ή Super+left/right, ή να το έχεις με Super+Z για να κάνεις Full-Screen τις εφαρμογές και το αντίστροφο. Αν δουλεύεις τερματικό αυτό είναι πολύ σημαντικό να περάσεις όλους τους συνδυασμούς για το windows manager σε Super ώστε να μείνουν ανέπαφα τα alt/ctrl για το τερματικό.

Αν έχεις τυπικό πληκτρολόγιο, πρέπει να έχει και το πλήκτρο ‘properties/menu’ το οποίο πράγματι είναι άχρηστο.

Γενικά όμως είναι καλό να έχεις αυτό που δουλεύουν «όλοι» έτσι ώστε αν κάτσεις σε άλλο PC να μην δυσκολευτείς να πληκτρολογείς.