Καλώς σας βρήκα!!

Για τα office υπάρχει και η εξαιρετική σουίτα OnlyOffice που τα τρέχει all in one και έχει και πολύ καλή συμβατότητα με msoffice.

Για photoediting θεωρώ οτι αδίκως παίρνει το gimp την θέση του krita στις προτάσεις για εναλλακτική του photoshop σε χρήστες που έρχονται απο τα windows. Θεωρώ οτι το krita είναι πιο κοντά σαν εμπειρία χρήσης και user interface στο φώτοσοπ, έχει μάλιστα και ρύθμιση για ίδιες συντομεύσεις. Προσωπικά όντας μαθημένος στο photoshop όταν προσπάθησα να δουλέψω το gimp ήμουν εντελώς στα χαμένα, αντίθετα με το krita βρήκα κατευθείαν τον βηματισμό μου και πολύ σύντομα έκανα ακριβώς τα ίδια πράγματα στον ίδιο χρόνο. Το photogimp δεν το ήξερα, το σέρτσαρα τώρα στα γρήγορα και μου φαίνεται ενδιαφέρον, θα το δοκιμάσω :slight_smile:

2 «Μου αρέσει»

Αρχικα επειδη δουλευω επαγγελματικα σε linux , αλλα συνεργαζομαι και με απειρο κοσμο που εχει windows ανεφερα αυτα που γνωριζω οτι λειτουργουν πολυ καλα.

Πχ το wps office εχει συμβατοτητα τετοια που δεν εχει ουτε το office 2013 με το 2007. Αυτο μου εκανε εντυπωση αρχικα. Το wps βεβαια ειναι κλειστου κωδικα και απλα ειναι δωρεαν.Το onlyoffice δεν το εχω δουλεψει αλλα επειδη στελνω αρκετα εγγραφα σε διαφορους καθε μηνα δεν θα ηθελα να κανω δοκιμη σε κατι επαγγελματικα την ωρα που δεν ξερω καν με τι προγραμμα τα ανοιγουν αυτοι που τους στελνω.

Το Gimp προσωπικα δεν μου αρεσει γιατι δουλευω σε photoshop απο την αρχη της χιλιετιας και μου ειναι δυσκολο να κανω ακομη και απλα πραγματα. Τρεχω μια virtual machine μονο για photoshop και after effects. Ομως δεν πρεπει ποτε να παραβλεπουμε το μεγεθος της κοινοτητας του καθε προγραμματος ειδικα σε χρηστες που δεν εχουν ξαναδουλεψει. Το Gimp περαν των δυνατοτητων ειναι πολυ ευελικτο και υπαρχουν πολλα forks οπως το photogimp που κανουν τη ζωη πιο ευκολη.

Το krita εχει πολλες δυνατοτητες και ειναι ας πουμε 5 σκαλοπατια πιο πανω επαγγελματικα. Μονο και μονο που μπορεις να διαχειριστεις CMYK το κανει δυνατο εργαλειο

Ομως εδω ερχεται το ερωτημα. Οταν ο χρηστης χρειαστει βοηθεια που θα βρει πιο ευκολα υλικο? Στο Gimp!

1 «Μου αρέσει»

Πιθανότατα ναι.
Αλλά και στο krita, απο προσωπική εμπειρία, ο,τι έχω χρειαστεί συνήθως το έχω βρει με μια αναζήτηση σε κάποια εκ των μηχανών αναζήτησης.

Εγώ θα έλεγα σε σχέση με τα δύο αυτά προγράμματα οτι αν κάποιος μαθαίνει ενα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας απο την αρχή ίσως είναι καλύτερα να στραφεί στο gimp, αλλά αν έρχεται απο τα windows δουλεύοντας ήδη το photoshop, τότε το krita είναι μονόδρομος. Εγώ τα έχω βέβαια και τα δύο και μπορεί να τύχει να δουλέψω και λίγο gimp μαζί με το krita, γιατί παρ’οτι το krita μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με το φώτοσοπ το gimp έχει κάποιες μεμονωμένες λειτουργίες που είναι πιο κοντά στο φώτοσοπ όπως το brightness/contrast και η εισαγωγή κειμένου. Στο Krita υπάρχουν αντ’ αυτού τα levels και το κείμενο εισάγεται σε ξεχωριστό pop-up και όχι απευθείας στoν καμβά, τη δε μορφοποίηση του δεν θα την έλεγα και την πλέον ευέλικτη.

Φυσικά αν κάποιος δεν έχει την δυνατότητα να δουλέψει σε virtual machines υπάρχει και το wine με το playonlinux που μπορούν να δώσουν λύσεις αναφορικά με την χρήση κάποιων εκδόσεων photoshop στο λίνουξ. Για παράδειγμα η έκδοση CS5 τρέχει άψογα μέσω wine και η CS6 υποφερτά, αρκεί όμως να μην έχει γραφικά intel το μηχάνημα (εκεί δεν τρέχουν καθόλου).

Εδιτ: τα WPS τα είχα παλιά, αλλά όταν επιχείρησα να τα ξαναβάλω πριν 3 χρόνια στο Manjaro που δούλευα τότε δεν έβρισκα πουθενά το αρχείο για Ελληνικό λεξικό.

1 «Μου αρέσει»

Μόλις το έστησα και γράφω από linux!!! Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις, έχω να εγκαταστήσω πολύ πράμα από αύριο. Πάντως εκ πρώτης όψεος , φαίνεται όμορφα διαφορετικό!! Τα windows τα δουλεύω σε μια 55" IPS και τώρα η 32άρα μου φαίνεται μινιατούρα, παρόλο που κάθομαι στους 40 πόντους, τουλάχιστον είναι VA και έχει πολύ καλά χρώματα.

5 «Μου αρέσει»

Καλορίζικο!!! Θα περιμένουμε και ανάρτηση στο “Δείξε το desktop”!!!

1 «Μου αρέσει»

6 posts were split to a new topic: Αλλαγή γλώσσας με το Alt-Shift

Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους!!

Τελικά μετά από αυτούς τους λίγους μήνες με linux mint (ubuntu στην αρχή για λίγο), διαπίστωσα ότι δε δίνει στο μέσο χρήστη κάτι παραπάνω σε σχέση με τα windows. Ίσα ίσα που χάνεις τόσο σε συμβατότητα προγραμμάτων, όσο και σε ποικιλία παιχνιδιών. Αν το χρησιμοποιείς σε ένα παλιό σύστημα ή κυρίως για κάποια/ες λειτουργία που δε προσφέρουν οι φθηνές εκδόσεις windows, τότε ναι είναι μονόδρομος, αλλά για τις δικές μου ανάγκες δεν είδα κάποια διαφορά. Μετά χαράς και λύπης ταυτόχρονα, σήμερα τα ξήλωσα και έβαλα windows 11 pro στο μηχάνημα, για να φτιάξω ένα mini net-caffee κατ’ οίκον. Όποιος θέλει μπορεί να έρθει να παίξουμε κανά PvP

Με αυτό το nicname ; :stuck_out_tongue:

2 «Μου αρέσει»

Amd A8 pro :slight_smile:

4 «Μου αρέσει»

Καλώς σας ξαναβρήκα!!

Σε λίγες μέρες θα πάρω ένα παλιό λάπτοπ ενός γνωστού και θα του βάλω linux για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Φυσικά το κύριο μηχάνημα θα παραμείνει με windows. Το νέο απόκτημα θα είναι ένα dell 5555 με AMD A6 & 4GB RAM για την οποία έχω ήδη παραγείλει 16 και θα γίνει εγκατάσταση σε έναν 500άρι SSD. Δε ξέρω όμως ποιά διανομή να διαλέξω.

  • Debian 12
  • Mint 21
  • Zorin 17
0 ψηφοφόροι
1 «Μου αρέσει»

Ψήφισα debian 12.Βασικό είναι να υπάρχουν πολλοί οδηγοί για έναν νέο χρήστη.
Και τα τρία βέβαια ανήκουν στην ομάδα debian.
Μία άλλη διανομή που έχει καλή υποστήριξη είναι και η fedora και με πολύ μοντέρνα εμφάνιση.
Με 16gb ram άμα έχει καλό επεξεργαστή, τρέχει άνετα και Pop!_Os το οποίο έχει μια πιο δωρική εμφάνιση.

το καθαρο debian ειναι βραχος. γιατι το κυριως μηχανημα θα εχει windows?

1 «Μου αρέσει»

Ρισκάροντας μία πρόβλεψη θα έλεγα για το office και σε λίγο καιρό θα λέμε για το copilot.

Το κύριο (παραγωγικό και gaming) μηχανάκι θα παραμείνει με windows λόγο Adobe CC & λόγο του γεγονότος ότι δε παίζει η τεράστια gaming συλλογή μου σε linux. Έχω παιχνίδια σε όλες τις πλατφόρμες, steam, uplay, battlenet, epic, gog, rockstar, ea, τα περισσότερα από τα οποία θέλουν μόνο παραθύρια και δε ξέρω αν και κατά πόσο θα παίζουν σε linux με διάφορους emulators.

1 «Μου αρέσει»

Μπορείς να δεις την συμβατότητα παιχνιδιών στο Linux, εδώ:

Με την δημιουργία και του Steam Deck έχουν βελτιωθεί αρκετά τα πράγματα τελευταία.

Προσωπικά θα απέφευγα το Debian. Θα πήγαινα σε Ubuntu/Mint. Να έχεις όλα τα βασικά έτοιμα να δουλέψεις και μόλις εξοικειωθείς πας και σε Debian.

2 «Μου αρέσει»

Έχει ήδη περάσει από Ubuntu και Mint ο φίλος @kanivalos :slight_smile: Δεν ξέρω γιατί το Debian έχει τόση μεγάλη ρετσινιά σαν “δύσκολη” διανομή για νέους χρήστες… τι ακριβώς του χρειάζεται δηλαδή;

καταρχάς χρειάζεται να ορίσεις sudo χρήστες, να βάλεις zip, να βάλεις open terminal here, να βάλεις να ανοίγει file browser με δικαιώματα, να βάλεις διαχειριστή .deb και ένα σωρό άλλα. Για τους παλιούς μπορεί να φαίνονται παιχνιδάκι, εμένα πάντως αν και ασχολούμαι σχεδόν 25 χρόνια με Linux με κουράζει αυτό το πράγμα και φαντάζομαι το ίδιο κουράζει και έναν νέο χρήστη που αδημονεί να χρησιμοποιήσει το μηχάνημα του.

1 «Μου αρέσει»

Αν και παρότι χρησιμοποιώ linux αποκλειστικά κάμποσα χρόνια, πολύ λιγο έχω ασχοληθεί με το debian και όσες φορές έτυχε, χρησιμοποίησα το net install. Κατέβασα λοιπόν το πλήρες iso της διανομής και έκανα μια γρήγορη εγκατάσταση σε εικονική μηχανή. Δεν ισχύει λοιπόν τίποτα απ΄όσα αναφέρεις εκτός του sudo που δεν είναι ενεργοποιημένο για το χρήστη. Και διαχείρηση πακέτων έχει προεγκατεστημένη και διαχείρηση συμπιεσμένων αρχείων και “open terminal here”. Το τελευταίο βέβαια εξαρτάται από το γραφικό περιβάλλον που έχει εγκατασταθεί και τον διαχειριστή αρχείων που χρησιμοποιείται. Έτσι λοιπόν σε gnome δεν υπάρχει η εντολή “open as root” στο διαχειριστή αρχείων. Αν όμως εγκατασταθεί ο nemo(ο διαχειριστής αρχειων του cinnamon που έχει το mint ως γραφικό περιβάλλον), μια χαρά λειτουργεί αυτή η επιλογή.

Οχι χρειαζεται απλα να βαλεις τον χρηστη σου στο γκρουπ του sudo και υπαρχει γραφικη εφαρμογη για αυτο το σκοπο (Users and groups). Το κανεις μια φορα και ξενιασες. Αλλα και αυτο να μην κανεις αν κατα την εγκατασταση πατησεις Enter οταν ο installer σου ζηταει password για την χρηστη root (root password δηλαδη) τοτε αυτοματα ο χρηστης σου γινεται μελλος του sudo group.

Αυτο ειναι καστομια που ουτε τα Windows δεν το εχουν προεπιλεγμενο.

Συνηθως τρομαζω στην ιδεα οτι πρεπει σωνει και καλα ολο το file system να ειναι ευκολα προσβασιμο και χωρις περιορισμους. Συνηθως αυτοι οι περιορισμοι ειναι εκει για καποιο λογο.
Ποιο use case υπαρχει που θα χρειαζεται την απελευθερωση απο περιορισμους του συστηματος αρχειων; Και ειναι φρονημο να το μαθουμε στην στρατια των νεων χρηστων που ερχονται απο τα Windows; Πριν να ξερουν τι κανουν;

Υπαρχει το apt και το apt-get σαν προεπιλογη για προγραμματα διαχειρισης πακετων μεσω της γραμμης εντολων. Αν θες περισσοτερα μπορεις να βαλεις και το nala. GUI προγραμματα για διαχειριση πακετων, το Debian εχει το Synaptic.

Νομιζω εχεις αρκετο καιρο απο την τελευταια φορα που δουλεψες το Debian :slight_smile: