Τέλος ζωής για το Antergos Linux

Άσχημα νέα για τους χρήστες του Antegos.

Σήμερα, ανακοινώνουμε το τέλος αυτού του έργου. Όπως πολλοί από εσάς πιθανώς παρατηρήσατε τους τελευταίους μήνες, δεν έχουμε πλέον αρκετό ελεύθερο χρόνο για να συντηρήσουμε σωστά το Antergos…

…Για τους υπάρχοντες χρήστες της Antergos: δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τα εγκατεστημένα συστήματα σας, καθώς θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ενημερώσεις απευθείας από το Arch.

Σύντομα θα κυκλοφορήσουμε μια ενημερωμένη έκδοση που θα αφαιρέσει το repo του Antergos από το σύστημά σας μαζί με οποιαδήποτε ειδικά πακέτα του Antergos που δεν εξυπηρετούν πλέον κάποιο σκοπό εξαιτίας του τερματισμού του έργου. Μόλις ολοκληρωθεί, τυχόν πακέτα που έχουν εγκατασταθεί από το repo του Antergos που βρίσκονται στο AUR θα αρχίσουν να λαμβάνουν ενημερώσεις από εκεί…

Πριν λίγες εβδομάδες είχαμε το τέλος του Scientific Linux. Σήμερα του Antergos. Αντίθετα με ότι συνήθως λέγετε, χρειαζόμαστε περισσότερες διανομές Linux όχι λιγότερες.

Αλλά η δύναμη του ελεύθερου λογισμικού είναι η κοινότητα. Ας ελπίσουμε ότι θα βρεθεί κάποια νέα ομάδα που θα συνεχίσει το έργο αυτής της αξιόλογης διανομής.

Για περισσότερα στην επίσημη ανακοίνωση

Επίσης δείτε:

4 Likes

Το Antergos ήταν η πρώτη Arch-Based διανομή που δοκίμασα. Ήταν αυτή που με έβαλε στον κόσμο του Arch. Σήμερα βγάλανε ανακοίνωση ότι σταματάει η κυκλοφορία του Antergos λόγω έλλειψης χρόνου και ατόμων για την συντήρηση της διανομής.

Ο κόσμος του Linux θα είναι φτωχότερος χωρίς αυτήν την διανομή που σκοπός της ήταν να κάνει το Arch πιο φιλικό στον χρήστη.

Όσο ζούσε το Antergos υπήρχε μία διαμάχη αν το Antergos ήταν Arch. Πλέον θα γνωρίζουμε ότι το Antergos ήταν μια τρομερή διανομή και εκπλήρωσε τον σκοπό της στο μέγιστο.

Κλείνοντας θέλω να πω πως ευχαριστούμε τους developers της διανομής καθώς δώσανε πολλά στην κοινότητα.

6 Likes

Πολύ άσχημο νέο. Πολύ μπήκαν στον κόσμο του Arch όπως και εσύ μέσω του Antergos. Θέλω να πιστεύω όμως ότι θα υπάρξουν και άλλες σαν αυτή. Η έστω εύκολη εγκαταστάτες του Arch. Γιατί κακά τα ψέμματα, αρκετοί (όπως και εγώ) φοβούνται την όλη διαδικασία εγκατάστασης του Arch.

4 Likes

Ανοδική πορεία έχει το ArchoLinux. Από έναν ενεργότατο βέλγο προγραμματιστή που γνώρισα μέσα από την μακρόχρονη ενασχόλισή μου με το Antergos. Στο ranking του Distrowatch αυτή την στιγμή είναι μαζί με το Antergos. Ετσι πάει με τις “μικρές” διανομές. Μία “πεθαίνει” άλλη “ανασταίνεται”.
Αν & έχω μία περιέργεια μήπως κάποιοι άλλοι αναλάβουν το Antergos από εκεί που αυτό μας άφησε χρόνους.
https://arcolinux.com/

3 Likes

Ένα θέμα που πρέπει να καταλάβουμε είναι πως αν είμαστε καταναλωτές θα έχουμε πολλές τέτοιες καταστάσεις στο μέλλον. Είναι πολύ εύκολο να φτιάξεις μια δικιά σου διανομή, αλλά είναι πολύ δύσκολο να την κρατήσεις και να φτιάξεις μια κοινότητα.

Μια διανομή και μια κοινότητα, θέλουν ανθρώπους, αλλά είναι και ένα ακριβό σπορ. Θέλουν και πολύ χρήμα και χρόνο. Αν η κοινότητα μπορούσε να εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό τρόπο ζωής στους κύριους δημιουργούς αυτό ίσως δεν θα συνέβαινε. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι, πως το Linux δεν είναι δωρεάν σαν μια μπύρα, είναι δωρεάν σαν την ελευθερία.

Πρέπει να βρούμε σαν κοινότητες τρόπους να κρατήσουμε τις ανεξάρτητες διανομές ζωντανές. Αν δεν το κάνουμε εμείς, είτε θα αρχίσουν να εξαρτώνται και να καθορίζονται από εταιρίες είτε θα σταματήσουν να υπάρχουν.

Το Linux Mint είναι μια διανομή που προσπαθεί να επιβιώσει, μαζεύει μεν κάποια χρήματα (που για τα δεδομένα του IT είναι ένα αστείο ποσό), αλλά τα πολλά τα βάζουν εταιρείες. Και η κοινότητα, όταν απλά είναι πελάτης και όχι βοηθός, απλά δημιουργεί προβλήματα. Όσοι δεν το έχουν ακόμα διαβάσει, ας διαβάσουν και ας προβληματιστούν με το παρακάτω

4 Likes

Αντιγράφω από το facebook

Επειδή αναμενόταν (ουσιαστικά ήταν εγκαταλειμένο εδώ & μήνες) δεν άργησαν οι εσωτερικές διεργασίες μεταξύ μας. Με πρώτη την κρούση στο Reborn Os που είναι κλώνος του Antergos (προσφέρει περισσότερα DEs & επιλογές εφαρμογών κατά την εγκατάσταση). Βλέπουμε & κάνουμε :slight_smile:

3 Likes

Λοιπόν, στο επίσημο forum του Antergos έχει ξεκινήσει ένας ψιλοχαμούλης μετά την ανακοίνωση των προγραμματιστών του για τον τερματισμό του project.
Συζητάμε για:

  1. Διατήρηση του forum μόνο για αλληλοβοήθεια μεταξύ μας.
  2. Συνέχιση του Antergos από άλλους, & με την ίδια ονομασία εάν μας επιτραπεί.Διαφορετικά…
  3. Κλωνάρισμα του Antergos
  4. Ενίσχυση της ομάδας του Reborn OS σε επίπεδο προγραμματιστών/διαχειριστών
    Οποιος/α ενδιαφέρεται μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις στo επίσημο forum μας:

https://forum.antergos.com/

Αλλά & να να δηλώσει το ενδιαφέρον του για την μετεξέλιξη του Antergos. Ειδικά όσοι έχουν ή όσοι θέλουν να αποκτήσουν developing ή maintaining skills. :slight_smile:

  • Το Reborn Os είναι κλώνος του Antergos που ξεκίνησε από μέλη του Antergos & με την βοήθεια ενός από τους προγραμματιστές του Antergos. Προσφέρει περισσότερα γραφικά περιβάλλοντα & επιλογές εφαρμογών κατά την εγκατάσταση. Μπορείτε να το δείτε εδώ:
    https://rebornos.wordpress.com/
3 Likes