Τέλος ζωής για το Scientic Linux

news
#1

Το Scientific Linux ( SL ) https://www.scientificlinux.org/ ήταν μια διανομή Linux που εστίαζε στις ανάγκες των πανεπιστημίων και των εργαστηρίων, κυρίως πάνω στην πυρηνική φυσική.

image

Ουσιαστικά ήταν ένας κλώνος του Redhat :redhat: (αφαιρώντας trademarks όπως κάνει το CentOS) με εγκατεστημένα πολλά επιστημονικά εργαλεία που συχνά δύσκολα βρίσκεις σε άλλες διανομές. Με εργαστήρια του κύρους του Fermilab, και του CERN, ήταν το ντε φάκτο λειτουργικό σύστημα στον χώρο του.

Σήμερα το Fermi lab ανακοίνωσε πως σταματάει η ανάπτυξη του αλλά θα συνεχίσει την υποστήριξη των εκδόσεων 6 και 7 κανονικά.

Πηγή: https://lwn.net/Articles/786422/

Τέλος ζωής για το Antergos Linux
#2

Χωρίς να έχω χρησιμοποιήσει την εν λόγω διανομή, οπότε ελπίζω να μην γίνομαι άδικος, αλλά παρόμοιες διανομές απλά έχουν προεγκατεστημένα διάφορα προγράμματα που έτσι και αλλιώς μπορείς να εγκαταστήσεις στην δική σου αγαπημένη διανομή, έτσι δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό.

#3

Είναι διαφορετικό να αφιερώσεις χρόνο στο να στήσεις μια διανομή με τα εργαλεία που θες (χρόνος=χρήμα) και διαφορετικό να την βρίσκεις έτοιμη. Σαφώς αναφέρεται σε διαφορετικό κοινό από τους απλούς χρήστες γι’ αυτό και το βλέπεις έτσι.

#4

Reproducability λέγετε.

Στο εργαστήριο/μάθημα χρησιμοποιούμε αυτή την διανομή. Κατέβασε αυτό το πρόγραμμα από αυτό το αποθετήριο και κάνε μια μελέτη πάνω στην φυσική/βιολογία/ωκεανολογία/…

Δεν θέλεις να χάσεις 2 εβδομάδες για να στήσεις μια διανομή, ούτε να χάνεις χρόνο σε παράξενα bugs λόγω ασυμβατότητας σε βιβλιοθήκες κλπ. Δεν είσαι και δεν θέλεις να είσαι προγραμματιστής, θέλεις να κάνεις μια έρευνα.

Τέτοιες διανομές είναι βασικά εργαλεία. Αν έχεις μια βασική τέτοια διανομή έχει τεράστιο κενό. Δυστυχώς το Scientific Linux δεν κατάφερε να φύγει εκτός των εργαστηρίων σωματιδιακής φυσικής, και κανένας μεγάλος οργανισμός δεν έβγαλε ένα ubuntu for science.