Τέλος ζωής για το Scientic Linux

Το Scientific Linux ( SL ) https://www.scientificlinux.org/ ήταν μια διανομή Linux που εστίαζε στις ανάγκες των πανεπιστημίων και των εργαστηρίων, κυρίως πάνω στην πυρηνική φυσική.

image

Ουσιαστικά ήταν ένας κλώνος του Redhat :redhat: (αφαιρώντας trademarks όπως κάνει το CentOS) με εγκατεστημένα πολλά επιστημονικά εργαλεία που συχνά δύσκολα βρίσκεις σε άλλες διανομές. Με εργαστήρια του κύρους του Fermilab, και του CERN, ήταν το ντε φάκτο λειτουργικό σύστημα στον χώρο του.

Σήμερα το Fermi lab ανακοίνωσε πως σταματάει η ανάπτυξη του αλλά θα συνεχίσει την υποστήριξη των εκδόσεων 6 και 7 κανονικά.

Πηγή: https://lwn.net/Articles/786422/

Χωρίς να έχω χρησιμοποιήσει την εν λόγω διανομή, οπότε ελπίζω να μην γίνομαι άδικος, αλλά παρόμοιες διανομές απλά έχουν προεγκατεστημένα διάφορα προγράμματα που έτσι και αλλιώς μπορείς να εγκαταστήσεις στην δική σου αγαπημένη διανομή, έτσι δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό.

Είναι διαφορετικό να αφιερώσεις χρόνο στο να στήσεις μια διανομή με τα εργαλεία που θες (χρόνος=χρήμα) και διαφορετικό να την βρίσκεις έτοιμη. Σαφώς αναφέρεται σε διαφορετικό κοινό από τους απλούς χρήστες γι’ αυτό και το βλέπεις έτσι.

1 «Μου αρέσει»

Reproducability λέγετε.

Στο εργαστήριο/μάθημα χρησιμοποιούμε αυτή την διανομή. Κατέβασε αυτό το πρόγραμμα από αυτό το αποθετήριο και κάνε μια μελέτη πάνω στην φυσική/βιολογία/ωκεανολογία/…

Δεν θέλεις να χάσεις 2 εβδομάδες για να στήσεις μια διανομή, ούτε να χάνεις χρόνο σε παράξενα bugs λόγω ασυμβατότητας σε βιβλιοθήκες κλπ. Δεν είσαι και δεν θέλεις να είσαι προγραμματιστής, θέλεις να κάνεις μια έρευνα.

Τέτοιες διανομές είναι βασικά εργαλεία. Αν δεν έχεις μια βασική τέτοια διανομή, τότε έχεις ένα τεράστιο κενό. Δυστυχώς το Scientific Linux δεν κατάφερε να φύγει εκτός των εργαστηρίων σωματιδιακής φυσικής, και κανένας μεγάλος οργανισμός δεν έβγαλε κάτι σαν ubuntu for science για να γίνει πρότυπο.

2 «Μου αρέσει»