Τεχνικές απαιτήσεις υπολογιστών για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και άλλοι περιορισμοί.

Στον χρόνο που πέρασε παρατηρήθηκε μια έκρηξη στην ανάπτυξη του τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
Δυστυχώς, όμως παρά την ανάπτυξη λογισμικού ανοικτού κώδικα στο συγκεκριμένο τομέα, διαπιστώνει κανείς ότι για να τρέξει τοπικά στον υπολογιστή του μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, απαιτούνται πολύ υψηλές απαιτήσεις σε τεχνικά χαρακτηριστικά όπως ram, cpu και gpu.
Υψηλά ακόμη και σε σύγκριση με τα gaming συστήματα.
Εδώ όμως η ζήτηση από οργανισμούς κρατικούς ή μη και μεμονωμένους χρήστες είναι πολύ μεγαλύτερη μιας και τα οφέλη από την αξιοποίηση τέτοιων τεχνολογιών είναι πάρα πολλά.
Η χρήση του Linux πρωταγωνιστεί και σ’ αυτόν τον τομέα, όμως η παράμετρος των υψηλών απαιτήσεων σε τεχνικά χαρακτηριστικά, αναπόφευκτα οδηγεί σε αποκλεισμούς.
Υπάρχουν βέβαια και οι ωφελημένοι όπως οι γνωστές εταιρείες κατασκευής γραφικών καρτών οι οποίες πραγματικά έχουν ξεπουλήσει.
Ας ξεχάσουμε λοιπόν σε λίγα χρόνια τους οικονομικούς προσωπικούς υπολογιστές και ας προετοιμαζόμαστε για τη νέα κατάσταση που δημιουργείται.
Μία άλλη παράμετρος επίσης που οδηγεί σε αποκλεισμούς είναι και η γλώσσα.
Οι γλώσσες που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης είναι κυρίως τα αγγλικά και τα κινέζικα.
Το γεγονός αυτό διαφέρει πολύ από τη μέχρι πρότινος στάση των Ελλήνων χρηστών οι οποίοι θεωρούν πολλές φορές πιο εύστοχη την αγγλική γλώσσα για την απόδοση της επιστημονικής ορολογίας στην πληροφορική.
Η μειωμένη χρήση δεδομένων στην ελληνική γλώσσα που χρησιμοποιούνται στην ανάπτυξη γλωσσικών μοντέλων για την τεχνητή νοημοσύνη στερεί από ολόκληρο τον κόσμο πολύτιμους πόρους.

4 «Μου αρέσει»

Αν δεν τροποποιήσουμε την φυσική νοημασύνη που έχουμε και με την οποία “καλουπώνουμε” οτιδήποτε, μάλλον, πολύ γρήγορα η τεχνητή νοημοσύνη, θα μας υποχρεώσει να το κάνουμε, με οδυνηρό για εμάς τρόπο. Στο βαθύτερο παρελθόν, δεν μπορεί να αποκλείσει, ότι έχει συμβεί παρόμοιο γεγονός!

Συγγνώμη, νόημα δεν βγάζω στις τρεις τελευταίες παραγράφους. Ισως, αν θές, να το κοιτάξεις πάλι.

Η δεύτερη παράγραφος ακυρώνει την πρώτη -τουλάχιστον για την αγγλική.

Για την τρίτη παράγραφο, επίτρεψέ μου να σημειώσω ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποκρισία. ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΩΣ εκ μέρους σου, αλλά για την πλειοψηφία όποιων κάνουν επίκληση αυτής.
Αφενός λόγω άκρατου αναλφαβητισμού, αφετέρου λόγω κακοποίησης της ελληνικής από “προχωρημένους” χρήστες. Μιά ματιά σε αδιανόητες ανορθογραφίες, απουσία στίξης ή σύνταξης πείθει -νομίζω- ευκόλως.
Και αναρωτιέμαι.
Οι coders όταν συνθέτουν κώδικα, τον γράφουν λανθασμένα; WTF?
Οι γλώσσες ΕΧΟΥΝ κανόνες.

Στην αντίληψή μου,
Τεχνητή νοημοσύνη είναι πιασάρικη ορολογία. Αλλά δεν πιστεύω ότι είναι τέτοια.
Τεράστια βάση δεδομένων, ναι είναι.
Με αλγοριθμημένη επιλογή απαντήσεων, επίσης ναι. Λίγο πιό λαϊκά, θα πέσει πολύς σανός.

1 «Μου αρέσει»

Η ανορθογραφία ή ο λάθος τονισμός, πολλές φορές μπορεί να είναι από αμέλεια. Δεν μπορώ όμως να κατηγορήσω για τον λάθος τονισμό, συμμετέχοντες που ζουν χρόνια στο εξωτερικό και μιλούν στην καθημερινότητα τους, άλλη γλώσσα από την ελληνική. Εξάλλου(προσωπική άποψη) καλύτερα είναι να εκφράζει κανείς την άποψή του ακόμα και σε greeklish ή όπως τα λένε, παρά να “φοβάται” να εκφραστεί, παρόλο που αν θυμόμουν θα έγραφα ακόμη και στην πολυτονική. Δεν είμασταν όλοι τυχεροί στο σχολείο με την εκμάθηση της ορθογραφίας. Εξαρτάται και σε ποια περίοδο μεταρρύθμισης έχει πέσει ο καθένας :joy:.

Παρεμπιπτόντως χρησιμοποιώ και το πρόσθετο LanguageTool για να γράφω όσο πιο σωστά μπορώ.

Σε αυτή την προσπάθεια(σωστή στίξη) θα μπορούσε να βοηθήσει και η νέα τεχνολογία που λέγαμε.
https://huggingface.co/Andrianos/bert-base-greek-punctuation-prediction-finetuned

Στις τρεις τελευταίες παραγράφους ο ποιητής θέλει να πει, ότι ψάχνοντας για γλωσσικά μοντέλα στην ελληνική γλώσσα, δε βρήκα πολλά.
Πιστεύω ότι όσοι ασχολούνται με το αντικείμενο θα πρέπει να δημιουργήσουν και γλωσσικά μοντέλα για την ελληνική γλώσσα, άσχετα αν οι προγραμματιστές μέχρι τώρα προτιμούν την αγγλική γλώσσα. Γιατί πλέον οι αξιόπιστες πηγές στην ελληνική γλώσσα, γεγονότα, επιστήμες, τέχνες κλπ, θα μείνουν απ’έξω από τα όρια της νέας αυτής τεχνολογίας.

2 «Μου αρέσει»

Προφανώς μειονότητα. Και βεβαίως μπορώ να συμφωνήσω. Αλοίμονο (παρά την πολύχρονη παραμονή μου “στα εξωτερικά”).
Δεν αναφέρομαι ειδικώς σε συμμετέχοντες. Το ξεκαθαρίζω.
Κοίτα γύρω, δες τι γράφουν “ειδήμονες”, “δημοσιογράφοι”, “πολιτικοί”, καθημερινοί σαν εμάς. Δες τα social.
Κορυφαίο “ΟΝΟ ΟΝΟ ΗΤΟ”. Εκλαιγα με λυγμούς :rofl:

Η εκμάθηση είναι θέμα τύχης; Σαστίζω ομολογώ.
Κατά τύχη έμαθες/έμαθα μαθηματικά, φυσική, ιστορία, χημεία κλπ;
Να μιλήσουμε για PISA; Ατυχία;

Φίλτατε, σήμερα όποιος θέλει να μιλήσει/γράψει οτιδήποτε, το κάνει. Επώνυμα ή ανώνυμα.
Η δυνατότητα αυτή δεν περνάει από κανένα φίλτρο.
Κανόνες δεν ακολουθεί. Αυτή είναι η ένστασή μου.

Και οι αλγοριθμηκές προδιαγραφές των AI, δεν πείθομαι ότι θα βελτιώσουν το γλωσσικό, επιστημονικό, καλλιτεχνικό τέλμα που ορθώς έθιξες.
Με ή χωρίς την συμμετοχή της ελληνικής.

1 «Μου αρέσει»

Aυτό εμένα μου φαίνεται σαν τη γραφή που προκύπτει από την αυτόματη συμπλήρωση κειμένου όταν γράφω στο κινητό…
Επομένως…

Επειδή η αυτόματη συμπλήρωση κειμένου ΕΙΝΑΙ τεχνητή νοημοσύνη και ενώ υπάρχει τόσα χρόνια, τουλάχιστον στην ελληνική γλώσσα πιο πολύ μπερδεύει παρά εξυπηρετεί θα έλεγα, ούτε εγώ πείθομαι…
Προς το παρών…

Eπίσης δεν χρειάζονται όλες οι τεχνητές νοημοσύνες πολλούς πόρους κλπ. Για παράδειγμα όλοι πρέπει να έχουμε την weka στα αποθετήριά μας. Σίγουρα μπορούμε να φτιάξουμε κάτι και στο pc, laptop μας, απλά δε θα είναι ΑΙ αιχμής :grinning:

2 «Μου αρέσει»

Ποιά η γνώμη σου για το επικό “ΕΞΙ ΔΥΟ ΤΑ ΑΛΟΤΡΙΑ” :rofl:
Τέλος πάντων, δεν επιμένω για το γλωσσικό.

Νομίζω ότι συμφωνώ με @raik στο θέμα των πόρων. Σε επίπεδο casual χρήσης υπολογιστών, όπως η περίπτωσή μου, η αλληλεπίδραση με τις μηχανές - παράδειγμα ο έλεγχος ενός script, δεν ζητάει υπολογιστική ισχύ.
Προς το παρόν.

1 «Μου αρέσει»

Ίσως να χρειαζόμαστε στο μέλλον κάτι σαν το παρακάτω:
https://unboxholics.com/news/tech/110895-afto-to-theotrelo-laptop-echei-cpu-teras-me-64-pyrines-kai-desktop-rtx-4080-gpu

Δεν θα συμφωνησω. Επηδει καναμε ενα μαθημα πανω σε AI στο πανεπηστιμιο, η αυτοματη συμπληρωση ΔΕΝ ειναι το ιδιο. Μπορει να ειναι απλα ενας αλγοριθμος αναζητησης στοιχειων σε πινακα. Η ενας απλος αλγοριθμος στατιστικης αναλυσης του τι γραφεις μετα απο καθε λεξη και να στο κοτσαρει σαν προτινομενο.

Μιλαμε για αλγοριθμους που προσπαθουν να δουν μονοι τους ποιο ειναι το επιθυμητο αποτελεσμα.

Το ChatGPT πχ που το εχουν κατηγωριοποιησει σαν generative δηλαδη παραγει περιεχομενο μονο του στις δικες μας ερωτησεις, παιρνει τα datasets απο το Internet και χρησιμοποιει αν δεν κανω λαθος εναν αλγοριθμο Reinforcement Learning with Feedback για να βγαλει τα αποτελεσματα του.

Παραθετω συνδεσμους για αλγοριθμους ΤΝ που μας δειξανε στο Πανεπηστιμιο (εν ετει 2006-2007) και που παραλλαγες των ισως χρησιμοποιουνται ακομα και σημερα.

SARSA: State–action–reward–state–action
Reinforcement Learning
Q-Learning
Temporal Difference learning

Αν καταφερω και βρω τις σημειωσεις που μας δωσανε απο το πανεπηστιμιο για το μαθημα αυτο τοτε θα τις ποσταρω για πιο πολλες λεπτομεριες.

Ελπιζω να βοηθησα

3 «Μου αρέσει»

@nikaskonstantinos Κωνσταντίνε με το μέγεθος αλλά και την τιμή που σίγουρα θα είναι αρκετά υψηλότερη απο αντίστοιχων προδιαγραφών desktop (που είναι ήδη πανάκριβα) δεν βρίσκω το νόημα στην αγορά ενός τέτοιου λάπτοπ.

Πέραν τούτου μου θυμίζει vintage λάπτοπ όπως αυτό όπου ήταν εντελώς pointless η αγορά τους αφού παρέκκλιναν του βασικού κόνσεπτ ενός λάπτοπ που εξαπανεκαθεν (sic) ήταν η φορητότητα. Και όχι μόνο λόγω μεγέθους και βάρους αλλά και λόγω της τιμής: Δεν θα μετακινούσα δεξιά και αριστερά μέσα στο σπίτι ένα τόσο ακριβό μηχάνημα πόσω μάλλον να το παίρνω και σε εξορμήσεις εκτός σπιτιού.

1 «Μου αρέσει»

Είναι ορθότερο (αν και σαφώς λιγότερο εμπορικό) να αναφερόμαστε σε συστήματα παραγωγής νευρωνικών δικτύων και όχι σε τεχνητή νοημοσύνη.

Ανεξάρτητα όμως πως το ονομάζουμε ο τρόπος εφαρμογής του το καθιστά προβληματικό. Και αυτό γιατί αντί να παράγει γνώση, παράγει θόρυβο. Είναι ένα “εργαλείο” που διαβάζει το σύγχρονο διαδίκτυο, που βασικά στο μεγαλύτερό του τμήμα αποτελείται από ψευδείς ειδήσεις και χαμηλού επιπέδου υλικό (social media).
Έτσι το περιεχόμενο που παράγουν προγράμματα σαν το chatGPT είναι ένας γενικός μέσος όρος, που προσφέρει εύπεπτο υλικό χωρίς να παράγει κάτι καινούργιο. Έχουμε όμως σαν είδος συνηθίσει να ψάχνουμε λυσάρια και εύκολες λύσεις. Το Google και τα social media συνέβαλαν σημαντικά σε αυτό…

Για να απαντήσω όμως και στο θέμα, είχα μια συζήτηση στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια GNU με έναν developer του Nextcloud ο οποίος μου ανέφερε για την προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα “ηθικό σύστημα” που να διατηρεί τα δεδομένα των χρηστ(ρι)ών τοπικά. Τον ρώτησα αν αυτό θα επιβαρύνει τους πόρους και αν ένας οικιακός server θα μπορεί να αντεπεξέλθει. Η απάντησή του ήταν ότι δε βλέπουν ιδιαίτερη επιβάρυνση.

Προσωπικά θα συνεχίσω να παράγω περιεχόμενο από το φτωχό μου μυαλουδάκι.

3 «Μου αρέσει»

Aυτό κάνει και η αυτόματη συμπλήρωση κειμένου όταν προτείνει μετά από στατιστική ανάλυση και για αυτό τη θεωρώ (όχι μόνο εγώ) τεχνητή νοημοσύνη (δε μου κάνει για νευρωνικό δίκτυο :smiley:) Βέβαια δεν είμαι ειδικός, ας το δούμε μαζί το θέμα. Kαι στο chatgpt η απάντηση είναι ανάλογη με το τι έχει ταϊστεί. Νομίζω πως μετά το chatgpt ή κάποιοι έχουν επαναπροσδιορίσει τι εστί τεχνητή νοημοσύνη ή θεωρούμε πως τεχνητή νοημοσύνη είναι κάτι πιο εξελιγμένο από την αυτόματη συμπλήρωση κειμένου ή την πρόβλεψη αν θα έχουμε καλό κρασί φέτος που κάποτε (μέχρι πρόσφατα δηλαδή) ήταν το πιο κλασσικό παράδειγμα τεχνητής νοημοσύνης. Αν έχουμε περάσει σε στάδιο όπου θεωρούμε τεχνητή νοημοσύνη κάτι άλλο πλέον, τότε δεν το πήρα χαμπάρι και να με συμπαθάτε, αλλιώς θα επιμείνω (προς το παρόν :smiley:) οτι και η weka (που έχει και GNU General Public License) είναι τεχνητή νοημοσύνη και μπορούμε κάλλιστα να την τρέξουμε και στο μηχάνημά μας (για νευρωνικά δίκτυα δεν ξέρω)

edit
Ένα παράδειγμα απότο 2010 → http://users.eecs.northwestern.edu/~ahu340/eecs349-ps1/

1 «Μου αρέσει»

Μαζί σου @nparafe . Ίσως όμως το φτωχό μας μυαλουδάκι, πολλές φορές δεν ικανοποιείται με αυτά που έχει κοινώς “δεν κάθεται στ’ αυγά του” και δημιουργεί περίπλοκες καταστάσεις, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αναλόγως.
https://hellas-now.com/techniti-noimosyni-elyse-mathimatiko-provlima-poy-oi-anthropoi/

1 «Μου αρέσει»

Ευχαριστούμε πολύ @GNUTechie

1 «Μου αρέσει»

Τα “υπερμυαλά” τυγχάνουν ιδιαίτερης προβολής. Ίσως γιατί προσφέρουν ανακούφιση στο βάρος της σκέψης (και επομένως της δράσης).
Είναι σημαντικό βέβαια να μην περιορίζουμε τις ιδιοφυΐες επειδή δεν τις κατανοούμε (το κάνανε διάφορα καθεστώτα) αλλά ούτε και να τις μεγαλοποιούμε.
Τα σημαντικά προβλήματα της ανθρωπότητας (κλιματική κρίση, πόλεμος, αυταρχισμός κτλ) είναι πιο απλά.
Σίγουρα δε χρειαζόμαστε μηχανές για να τα λύσουμε.
Στο χώρο της τεχνολογίας το ξέρουμε καλά. Υπάρχουν άνθρωποι που οι ικανότητές τους ξεπερνάνε κατά πολύ τον μέσο όρο. Τι να το κάνω όμως αν π.χ. μία ολόκληρη τάξη του MIT καταλήξει να φτιάχνει αλγόριθμους παρακολούθησης στην Amazon, Google κτλ;
Χωρίς να υποτιμώ το δικαίωμά στην εργασία, το που καταθέτουμε την ενέργειά μας (κοινή ή εξαίσια) έχει για μένα μεγαλύτερη σημασία.
Κάπως έτσι βλέπω και τα τεχνητά αυτά συστήματα. Έχουν πολλές προοπτικές αλλά ο σχεδιασμός και η εμπορική τους κατεύθυνση μοιάζει με φούσκα.

2 «Μου αρέσει»

Έχω την εντύπωση ότι ο άνθρωπος δεν θα πάψει να αναζητά συνεχώς κάτι καινούργιο.
Ίσως, για μερικούς ανθρώπους, αυτό να αποτελεί μια ψυχολογική άμυνα - αντίδραση, ή και μια δικαιολογία τελικά, στο πραγματικό αδιέξοδο που υποσυνείδητα νιώθουν, τον εγγενή περιορισμό σε σχέση με τους περιορισμούς που αναφέρονται, στον τίτλο.

Δεν είναι πάντοτε έτσι τα πράγματα, απλοί άνθρωποι της καθημερινότητας ή και επιστήμονες, με σκληρή δουλειά, έχουν προσφέρει μέχρι τώρα, αξιόλογα επιτεύγματα στις επόμενες γενιές.

Για να επανέλθουμε όμως ξανά στους τεχνικούς περιορισμούς, στην παρακάτω ιστοσελίδα:
https://localai.io/advanced/fine-tuning/ με τίτλο " Fine-tuning LLMs for text generation"
διαπιστώνουμε ότι αν και έχουμε το linux box μας λείπουν τα 12GB VRAM της GPU που απαιτούνται :sob: για να συνεχίσουμε…" Requirements For this example you will need at least a 12GB VRAM of GPU and a Linux box." Κρίμα. Ούτε δοκιμή δεν μπορούμε να κάνουμε.

1 «Μου αρέσει»

Είναι όντως buzzword, και σίγουρα υπάρχουν πολλά κομμάτια που είναι φούσκα στο τομέα με ΑΙ, αλλά ίσως υπάρχει κάτι για δημιουργεί όλο αυτό το buzz/καπνό. Είναι το μόνο κομμάτι τεχνολογίας τα τελευταία 10 χρόνια που πραγματικά έχει αλλάξει συζητήσεις σε όλες τις επιστήμες.

Εδώ για παράδειγμα AI FDA medical approved devices/software και θα βρεις πολλά research papers (scihub) να μιλάνε για αυτά, ιδιαίτερα για την βοήθεια που προσφέρει στην επιβεβαίωση διαγνώσεων αλλά και στην επεξήγηση πληροφοριών σε ασθενής, κάτι που δεν έχω ξανα δει στον τομέα της ιατρικής για νέες τεχνολογίες να υπάρχει τόσο ‘hype’.

Εγώ καθημερινά χρησιμοποιώ gpt-4 για την σχολή μου & copilot για programming pet projects, χάρη σε αυτό έχουν ανεβεί οι βαθμοί μου και κάποια μαθήματα δεν θα είχα βγάλει την ύλη τόσο γρήγορα όσο τα κατάφερα με αυτά (πχ βιοχημεία). Ιδιαίτερα το gpt-4 API, που είναι σχεδόν τζάμπα, αξίζει να το έχεις.

Για πολύπλοκα θέματα που ένα duck/google search δεν θα στα δώσει, το gpt-4 to έχω βρει να είναι ιδανικό, σε σημείο που δεν έχω χρησιμοποιήσει search engines σε τίποτα που έχει να κάνει με τα μαθήματα της σχολής μου.

Τώρα όσων αφορά τα Ελληνικά, είναι κάπως νεκρή γλώσσα που μιλάει το ~0.015% του πλανήτη. Εγώ προσωπικά θεωρώ πιο σημαντικό να είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιεί κάποιος AI tools για να μάθει καλύτερα αγγλικά, που θα του είναι πιο χρήσιμα.

Είναι κατάντια της επιστήμης να χρησιμοποιεί αμφίβολα εργαλεία. Είδαμε πως η “υπερπαραγωγή γνώσης” οδήγησε στα τραγελαφικά αποτελέσματα τα πρώτα χρόνια του Covid. Μέχρι και άρθρα ότι το τσιγάρο βοηθάει στην καταπολέμηση του Κορωνοϊού είχαν δημοσιευθεί.

Το να βγει περισσότερο υλικό πιο γρήγορα, είναι ενάντια στην επιστήμη. Η έρευνα θέλει χρόνο και κόπο και έτσι τελικά αποκτάει εγκυρότητα. Ο αγώνας δρόμου για το ποια ερευνητική ομάδα θα είναι περισσότερο αποδοτική και αρεστή στη προσέγγιση εταιρειών χορηγών έχει οδηγήσει την επιστημονική κοινότητα στο σημερινό χάος.
Προσωπικά ακόμα και το google scolar αποφεύγω για να μην έχω εξάρτηση των πηγών μου από έναν πάροχο. Δε το συζητώ φυσικά για το chat-GPT.

3 «Μου αρέσει»

Συμφωνώ, αλλα δεν νομίζω άρθρα σαν αυτά πάνω να τα έβρισκες σε Lancet xD Ελλάδα για κάποιο λόγο ακουγόταν πολύ αυτό media, υπάρχει αγάπη για το κάπνισμα.

Για research papers δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμα αυτά τα εργαλεία που ανέφερα, δεν υπάρχει αρκετό υλικό να εκπαιδεύσεις μοντέλα σε αυτά. Μονο σε image generation έχω δει να τα χρησιμοποιούν πετυχημένα

Εγώ μίλησα σε χρήση με educational settings κυρίως, δεν είμαι ιδιοφυΐα να μπορώ να καταλάβω τα πάντα όσα διαβάζω κατευθείαν, αλλά με ένα hook στο Emacs για pdf-tools με gptel και μου κάνει περίληψη αυτό που διαβάζω σε bullet points με απλά λόγια να πάρω την ουσία, και μετά να δω τις λεπτομέρειες στο full text.

Το να πληρώνει ένας μαθήτης/φοιτητής ένα API ~5$ το μήνα, να ‘σπαμάρει’ με ερωτήσεις για ότι δεν καταλαβαίνει, αποτέλει μεγάλη βοηθεία, ιδιαίτερα για παιδιά από οικογένειες που δεν έχουν λεφτά για φροντιστήρια που είναι μεγαλύτερη μόδα στην Ελλάδα από κάπνισμα.

Για ιατρική επίσης μπορεί να μειώσει το κόστος και να σιγουρέψει ότι δεν συμβαίνουν τα κλασσικά λάθη σε drug prescriptions, που κοστίζουν 7000-9000 ζωές ετησίως στην Αμερική. Εργαλεία σαν τα παραπάνω μπορούν να κάνουν την ‘βαρετή’ δουλειά χωρίς να ανθρώπινα typos και τα ‘φημισμένα’ γράμματα γιατρών.

Να μην αναφέρω ότι σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα αυτά τα ‘λάθη’ κοστίζουν 40 δις/χρόνο.

Δεν συγκρίνεται το google scholar με αυτά, είναι πιο κοντά στο google search engine & assistant. Δεν είναι GPL αυτά που είπα πάνω, αλλά αυτά που είναι θέλουν τρελά specs να τρέξουν και χρειάζονται NVIDIA με proprietary firmware ούτως ή άλλως.

Αν είναι να αντικαταστήσουμε τις αξιώσεις μας και καλύτερο σύστημα παιδείας με ένα πρόγραμμα, τότε έχουμε μεγάλο πρόβλημα σαν κοινωνία.

Οι εταιρείες θέλουν τα συστήματα παραγωγής νευρωνικών δικτύων για να μειώσουν το κόστος ΚΑΙ για να αποποιηθούν της ευθύνης. Το “φταίει ο αλγόριθμος για τη λάθος συνταγογράφηση” είναι εικόνα από το μέλλον.

Είναι ψίχουλα για τις φαρμακοβιομηχανίες. Ακόμα και όμως και να τα γλιτώσουν πολύ αμφιβάλω ότι θα δούμε μείωση στη τιμή των φαρμάκων.

Πιστεύω ότι η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει την ανθρωπότητα, αρκεί να χρησιμοποιηθεί σωστά. Στο “AI” έχουν πέσει όμως με τα μούτρα εταιρείες και κράτη που δε τα εμπιστεύομαι. Το μόνο που θέλουν είναι περισσότερο κέρδος. Αν χρησιμοποιούσαν ελεύθερο λογισμικό και γνωρίζαμε πως λειτουργούν και δεν υπήρχαν πατέντες στην έρευνα τότε θα ήταν τελείως διαφορετική η συζήτηση.