Τεχνητή νοημοσύνη και ChatGPT

Φίλε @anon88072451 μιας και ανέφερες το War Games, θυμάσαι εσύ ή όποιος άλλος μια αντίστοιχη ταινία, νομίζω των 80s και αυτή, όπου είναι ένας τύπος, προγραμματιστής/εφευρέτης ή κάτι τέτοιο, και έχει αναπτύξει μια AI στο σπίτι του (ή σε εργαστήριό του) αλλά σίγουρα την έχει στο desktop του στο σπίτι; Και όσο περνάει ο καιρός αυτή καταλαμβάνει ολόκληρο το σπίτι -μιας και μέσω του υπολογιστή του διαχειρίζεται όλο το σπίτι- και όταν στο τέλος πάει αυτός να τραβήξει την πρίζα, και νομίζουμε όλοι ότι γλιτώνει, τότε η ΑΙ λέει το αμίμητο “νομίζεις ότι το χρειάζομαι αυτό;” και επαναλειτουργεί. Δεν θυμάμαι τίποτα άλλο αλλά και δεν μπορώ να βρω ποια είναι η ταινία.

1 «Μου αρέσει»

Καλησπέρα φίλε, μήπως λες αυτό :

ή αυτό :

1 «Μου αρέσει»

@Maras η τρόμου σίγουρα όχι. Θα τσεκάρω πιο μετά την άλλη. Σε ευχαριστώ!!

1 «Μου αρέσει»

Ρίξε μια ματιά και σε αυτήν την λίστα :

ενώ υπάρχει και αυτή η μηχανή αναζήτησης όπου αναζητάς με βάση την πλοκή :
https://whatismymovie.com/results?text=scientist+computer+AI+house&qid=89a40ae1-7ae6-40e7-b22d-894d4c654c63

2 «Μου αρέσει»

Screenshot 2023-01-29 at 21-20-38 ChatGPT

3 «Μου αρέσει»

Electric dreams ?

3 «Μου αρέσει»

Λοιπόν παιδιά η ταινία που έλεγα πρέπει να ήταν το Electric Dreams. Τουλάχιστον αυτό κατάλαβα από το trailer που είδα. Όμως μου δώσατε και άλλες ταινίες που δείχνουν πολύ ενδιαφέρουσες και σας ευχαριστώ! Αλλά και αυτό το link στη wikipedia με τη λίστα ΑΙ ταινιών όπως και το whatismymovie, είναι όλα τα λεφτά!
Να είστε καλά όλοι!!

3 «Μου αρέσει»

Παιδιά μπορεί κάποιος να διαφωτίσει σχετικά με αυτό το open ai; Δηλαδή όταν λέμε open εννοούμε open; Αυτή η καλή έννοια που τη συμπαθούμε; Ότι είναι κτήμα όλης της κοινότητας; Και όσο δυναμώνει ωφελείται Κοινότητα; Κάπου στο ίντερνετ είδα έναν βλάκα να γράφει
(συγνώμη για το βλάκας. Αρνητική και επιθετική έννοια βεβαίως, αλλά πραγματικά έχω επιθετική διάθεση απέναντι σε αυτό. Γιατί θα επιθυμούσα να μη σκέφτονται έτσι οι άνθρωποι)
“Άντε να το πάρει η microsoft μπας και φιλοξενηθεί σε πιο σοβαρό server να δούμε προκοπή”. Δηλαδή ζορίστηκε λίγο με την ανικανότητα του server και επιθυμεί να υπάρχει ένας καλύτερος server για να βολεύεται ο ίδιος. Δεν σκέφτεται ότι αν κάτι είναι κλειστό και ιδιωτικό είναι προς όφελος της εταιρείας και ασφαλώς δεν θα είναι και τόσο ωφέλιμο για την κοινότητα. Δηλαδή να βγάζει λεφτά η microsoft, να έχει το δικαίωμα να περιορίζει δυνατότητες θα είχαν ελεύθερα οι χρήστες, σε κάτι που η κοινότητα το κάνει πιο έξυπνο και το δυναμώνει. Τι λέτε;

Διάβασε την 1η παράγραφο από εδώ και θα ξεκαθαρίσουν όλα :

Η Microsoft είναι ο μεγαλύτερος δωρητής/επενδυτής :

Microsoft provided OpenAI LP a $1 billion investment in 2019 and a second multi-year investment in January 2023 reported to be $10 billion.

2 «Μου αρέσει»

Open open δεν θα μπορουσε να ειναι γιατι απλα δεν θα υπηρχε. Αλλα οπως η microsoft συμμετεχει σχεδον σε ολα οσα χρησιμοποιουν στο linux σαν δωρητης ετσι συμμετεχει και στο συγκεκριμενο.

Οι server πεφτουν συνεχως γιατι δεν ηταν ετοιμο να ανεβει για 7 δις χρηστες. Δεν ηταν αναμενομενο. Για να υποστηριχτει ωστε να ειναι προσβασιμο χωρις προβληματα θελει συστοιχιες σερβερ αναλογες της google. Δηλαδη ολοκληρα server room σε διαφορες περιοχες του πλανητη με απεριοριστους πορους σε bandwidth. Αυτα δεν ειναι εφικτα αν δεν υπαρχουν σοβαρες χρηματοδοτησεις.

Αυτη τη στιγμη τρεχει σαν beta σε δυο σταδια. Αρχικα στο να δει ο κοσμος τι ειναι και κατα δευτερον για πιθανους χρηματοδοτες ωστε να αναπτυχθει οπως πρεπει. Δωρεαν μπορει να ειναι αλλα αν δεν υποστηριχθει χρηματοδοτικα απο εταιρειες θα κλειστει στο καβουκι του για λιγους. Οχι γιατι δεν θα θελουν να ειναι free αλλα αν μπαινουν 7 δις κοσμου καθε μερα θα ειναι κατω ολη μερα

Αν αύριο η Google σου χάριζε όλον τον κώδικα, αυτό δε σημαίνει πως θα μπορείς να τον κατεβάσεις στον υπολογιστή σου και να μην ξαναμπείς στην Google. Θα θέλει μια μεγάλη εταιρεία να τον πάρει να καταφέρει να τον στήσει, να κατεβάσει στη συνέχεια το μισό Internet και μετά ίσως να έχεις μια εναλλακτική. Το σημαντικό δεν είναι εδώ ο κώδικας, αλλά το στήσιμο και τα δεδομένα.

Ένας προγραμματιστής μπορεί να γράψει εύκολα τον κώδικα για να τρέξεις το ChatGPT τοπικά. Αλλά πάλι χωρίς τα δεδομένα, τα πρωτόκολλα επεξεργασίας τους για να μη βγει ένας ψεκασμένος ακροδεξίος, και μήνες και μήνες εκπαίδευσης σε υπερυπολογιστές δεν έχεις τίποτα. Ο κώδικας είναι εδώ το ελάχιστο.

2 «Μου αρέσει»

Εντάξει άλλο η χρηματοδότηση κι άλλο το “να πάρει”. Έχω άδικο για μία τέτοια ανησυχία;

To chatgpt ζητούσε το τηλέφωνό μου για να το δοκιμάσω με τον τρόπο που ανέφερα παραπάνω, αλλά όπως βλέπω από αλλού και αυτή η ΑΙ είναι μεροληπτική…

edit
Άλλο ένα παράδειγμα

1 «Μου αρέσει»

Σημερα διαβασα οτι ενας δικαστης σε καποια χωρα χρησιμοποιησε το chatgpt για να βγαλει μια αποφαση.

Ρωτησε αν ενα παιδι με αυτισμο πρεπει η ασφαλιστικη εταιρεια να του καλυψει τα εξοδα.

Το chatgpt απαντησε ορθα ναι φερνοντας τις διαταξεις του νομου που αυτο ειναι εφικτο και αιτιολογησε το ναι. Δεν θυμαμαι σε ποια χωρα (νομιζω κολομβια) αλλα σε νομικα συστηματα με χιλιαδες νομους που ο ενας νομος παταει σε καποια διαταξη κτλ νομιζω οτι ορθα χρησιμοποιηθηκε. Φυσικα οχι για να βγαλει την αποφαση αλλα κυριως να την αιτιολογησει. Ετσι ενα δικαστικο συστημα μπορει να γινει γρηγορο τοσο που οι αποφασεις να μην κανουν μηνες να βγουν.

Φυσικα αν ελεγε οχι ο δικαστης θα επρεπε απλα να αγνοησει το εργαλειο. Το χρησιμοποιησε για να μπορεσει να αιτιολογησει την αποφαση με συγκεκριμενους νομους η και διαταξεις.

Σημερα δηλαδη διαβασα μια πρακτικη χρηση τεχνητης νοημοσυνης.

Το chatgpt ειναι οπως εχω πει ενα απειροελαχιστο δειγμα τεχνητης νοημοσυνης. Ο @Asfodelus το λεει παπαγαλο και ουσιαστικα ειναι. Απλα αντλει πληροφοριες απο ολοκληρη τη βαση του ιντερνετ.

Ομως για να ειμαστε δικαιοι, το chatgpt πρεπει να το χρησιμοποιουμε σαν βοηθητικο εργαλειο. Εαν πρεπει να παρουμε αποφασεις ο ανθρωπος δεν αντικαθισταται σε καμια περιπτωση.

Οπως και το atlas. Το αναπτυσουμε για βοηθητικο μεσο. Για να κανει αυτα που δεν μπορουμε. Δεν θα το αντικαταστησουμε με τον ανθρωπο

4 «Μου αρέσει»

@anon88072451 κάποιοι ισχυρίζονται ότι η απάντηση βρίσκεται στην παιδική ταινία wall-e.
Δηλαδή από ένα σημείο και πέρα οι μηχανές θα μπορούν να αποκτήσουν τον έλεγχο, ιδίως αν όλα τα τεχνολογικά μέσα είναι σε σύνδεση, και δεν υπάρχουν -“decentralised” λινουξάδες :wink::sweat_smile:-, γιατί οι μηχανές δεν κοιμούνται και κάνουν εκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο.
Αυτό ίσως αναγκάσει τον άνθρωπο να βάλει έναν “κόφτη” στη λειτουργία της τεχνητής νοημοσύνης :robot: που θα είχε ανεξάρτητη βούληση, αν θα το επιτρέπει η δικαιοσύνη βέβαια για τα δικαιώματα των robot. Πρόσφατα οι μηχανές που εκπαιδεύτηκαν από άνθρωπο έλυσαν μαθηματικό γρίφο 40ετίας με δικό τους ξεχωριστό μαθηματικό τρόπο.
Μη ξεχάσουμε επίσης να αναφέρουμε και την απόλυση από την Google ενός τρελού επιστήμονα που ισχυρίσθηκε ότι η μηχανή τους είχε αποκτήσει συναισθήματα.
Με λίγα λόγια "το μαχαίρι :hocho: είναι για να κόβουμε το ψωμί :bread:, αλλά μπορεί να κόψουμε και το χέρι μας κατά λάθος, αν είμαστε απρόσεκτοι.
Βέβαια οφείλω να παραδεχτώ ότι δεν είμαι καθόλου καλός στις προβλέψεις. Όταν πρωτοβγήκε η google στον παγκόσμιο ιστό, σαν μηχανή αναζήτησης, σκέφτηκα: “καλά πόσο φευγάτοι είναι οι τύποι που περιμένουν να πετύχουν με τέτοια ονομασία, άκου εκεί γκουγκλ…χαχα😹”.
Συνοψίζοντας, όλα τα παραπάνω είναι απλά υποθέσεις που στηρίζονται όμως σε πραγματικά γεγονότα και ευχόμαστε να νικήσει το καλό, όπως συμβαίνει στις ταινίες.

2 «Μου αρέσει»

Έχουμε βρει κανένα AI voice generator που υποστηρίζει ελληνικά να τρολλαρω την γιαγιά με φωνή Ανδρέα Παπανδρέου?

3 «Μου αρέσει»

Το γκουγκλ μου θυμίζει ένα καρτούν (Τον Ποπάυ) όπου ένας από τους ήρωες ήταν το μωρό. Γκάγκολ Γκάγκολ Γκάγκολ για νιώσε το. Σου βγάζει κάτι παιδικό και άρα ξέγνοιστο. Το ίδιο και η Yahoo. Αμ το Duck; Νομίζω πως σκόπιμα τα έκαναν και όχι με απλό και επιπόλαιο ψάξιμο.

Για το θέμα της εξουσίας των μηχανών πάνω μας, έχω δύο απαντήσεις. Μία ιδεολγική-πολιτική (η δική μου) και μία τεχνική λογική του Mikeuis.

Η δική μου συνοψίζεται στο ότι, δεν μπορούν τα ρομπότ να μας πάρουν τις δουλειές και να παραμείνει το συστημα (καπιταλισμός) ως έχει. Δεν θα παράγεται υπεραξία. Δεν θα υπάρχει η εκμετάλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που είναι και το ζητούμενο από την κυρίαρχη τάξη. Αυτό πυ λένε ότι ο καπιταλιστής νοιάζεται για το κέρδος δεν το βρίσκω σωστό. Τι να το κάνει το κέρδος; να μπορεί να αγοράσει τι; Δεν είναι θέμα αγοραστικής δύναμης. Ούτε τα λεφτά είναι από τον Θεό και σε συγκεκριμένο ποσό ώστε να παλεύει ο καθένας να κερδίσει όσο περισσότρα γίνεται από τα ήδη υπάρχοντα - σταθερά και αναλοίωτα. Λεφτά τυπώνει η ίδια η κυρίαρχη τάξη όχι για την ίδια. ¨οχι για να τα κερδίζει η ίδα. Αλλά για να τα χρησιμοποιεί η καττώτερη τάξη. Με λίγα λόγια, ο στόχος είναι η εξουσία πάνω στους ανθρώπους.
Αν όλα τα ρομπότα κάνουν όλη την παραγωγή, ποιος άνθρωπος θα έχει μισθό για να αγοράσει προϊόντα; Σκεφτόμαστε απλοίκά με το μυαλό μας ότι συμφέρει έναν βιομήχανο να μην πληρώνει εργάτες και να έχει ρομπότ για να του μένουν τα λεφτά. Μα από που θα βγάλει λεφτά αφού κανείς δεν θα έχει για να αγοράζει το προίόν του;

Η μόνη κοινωνία που μπορούν να κάνουν την παραγωγή μόνο μηχανές, θα είναι μία αταξική κοινωνία χωρίς χρήμα και χωρίς ανταγωνισμό.

Αυτή ήταν η λογική μου ανάλυση.

Σε αυτό το βίντεο θα δεις μία άλλη προσέγγιση.

A.I: Γιατί τα ρομπότ δε θα μας κατακτήσουν ποτέ - What the Fact?! #36 - YouTube

2 «Μου αρέσει»

Από πότε απέκτησε αυτός δική του λογική?Ο copy paste παίρνει αυτούσια τα κείμενα από τους ξένους και τα παπαγαλιζει.Τον ξεσκέπασε ένας άλλος YouTuber πρόσφατα και αυτον και κάτι άλλους ομοίους του.

3 «Μου αρέσει»

Δεν έχει σημασία. Πιστεύω πως τίποτα δεν είναι αμιγώς “Δικό μας”. Αφού υιοθετεί αυτή τη γνώση ή πληροφορίες ή λογικές και του αρέσει να τις μεταλαμπαδεύει, τον βρίσκω σωστό.
Μάλλον δεν τον χωνεύεις και μάλλον για αισθητικούς λόγους. 9Εικάζω δεν συμπεραίνω. Ούτε έχει και καμία σημασία τι πιστεύω. Αλλά στο λέω, απλά).

Ποιος γιουτούμπερ τον ξεσκέπασε; Διαθέτεις τον σύνδεσμο;

1 «Μου αρέσει»

Σιχαμερός λογοκλεπτης ο κύριος γιατί τα παίρνει αυτούσια και τα επωμίζεται ως δικά του
Στο εχω βαλει απο εκει που τους παιρνει ολους σβαρνα,δες το ως το τελος.Εχει και αλλα βιντεο το παιδι που ξεμπροστιαζει πολλους

1 «Μου αρέσει»