Τεχνητή νοημοσύνη και ChatGPT

Χαχαχα. Ενταξει! Ολα καλα? Απολυτη αποψη εχω για τον εαυτο μου και γι αυτα που χρησιμοποιω. Αν καποιος δεν γουσταρει την αποψη μου μπορει να αντιπαρατεθει με επιχειρηματα. Ολα τα αλλα ειναι να χαμε να λεγαμε.

Που να είμασταν και κομμουνιστές τι θα ακούγαμε… Anyway…

Μπορεί να ενδιαφέρει και αυτό ίσως → Use ChatGPT From The Command Line With This Wrapper - Linux Uprising Blog

2 «Μου αρέσει»

Τσου την εχω αυτη την ταινια και δεν υπαρχει αυτη η ατακα πουθενα

Αν και μπαίνω στην συζήτηση καθυστερημένα, αυτό που διακρίνει τον Mikeius είναι το ταλέντο στην παρουσίαση και σ’ αυτό του βγάζω το καπέλο. Δεν έχει το επιστημονικό υπόβαθρο όμως για να υποστηρίξει μια σειρά όπως το WTF, η έρευνα που κάνει είναι της πλάκας (συνήθως βρίσκει μια πηγή και την ξεπατικώνει, πράγμα που προκύπτει απο το γεγονός οτι έχει πιαστεί πολλές φορές να το κάνει, και δεν αναφέρομαι σε φαινόμενα λογοκλοπής) και το σημαντικότερο είναι biased υπέρ των υποκειμενικών του απόψεων σε μια σειρά απο ζητήματα, που σημαίνει οτι σε ορισμένα ζητήματα ξεκινάει την έρευνα και την συγγραφή κειμένου με σκοπό να καταλήξει στα ήδη διαμορφωμένα εκ των προτέρων συμπεράσματα του, ακόμα κι αν αυτό απαιτεί απο την αχανή βιβλιογραφία που υπάρχει για ένα ζήτημα εσύ να ξεπατικώσεις πχ έναν αμερικάνο ψυχολόγο αμφιβόλου προελεύσεως.

Θα ήταν εμφανές σε όλους αυτό αν δεν φρόντιζε με μαεστρία να μην παραθέτει πηγές, με αποτέλεσμα μόνο ελάχιστοι καταρτισμένοι άνθρωποι στο αντικείμενο του εκάστοτε επεισοδίου να καταλαβαίνουν τι (δεν) έχει κάνει…


Στο ίδιο σχόλιο αναγκαστικά θα χωρέσω την απάντηση στον @ThanosApollo λόγω της πολιτικής διαδοχικών δημοσιεύσεων.

Απ’ όλη την συζήτηση αυτό θεωρώ πως ήταν και το μόνο ανοιχτά στρατευμένο σχόλιο που έγινε.

Προσωπικά να πω οτι έχω αλλεργία στην κατά το δοκούν υπεράσπιση της ελεύθερης βούλησης. Γιατί η πραγματική υπεράσπιση της ελεύθερης βούλησης είναι να σέβεσαι τις επιλογές λαών και εθνών, ακόμα κι αν δεν συμφωνούν με τις δικές σου.

Επίσης, θεωρώ παράλογη αλλά και ελαφρώς… μεταφυσική την αντίληψη που επικρατεί οτι όλοι οι λαοί και όλα τα Κράτη θα έπρεπε να ενστερνιστούν by default το ευρωατλαντικό σύστημα διακυβέρνησης (λες και αυτό δημιουργήθηκε στο κενό και δεν έχει τις ρίζες του σε ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στον Ευρωπαϊκό χώρο όπως ο διαφωτισμός και οι αστικές επαναστάσεις για παράδειγμα και λες και δεν σχετίζεται η εξάπλωση του και σε άλλες ηπείρους με την αποικιοκρατία).

2 «Μου αρέσει»

Skynet is Rising…

2 «Μου αρέσει»

Έχετε υπόψη σας και το παρακάτω άρθρο για το stable diffusion :

:wink:

3 «Μου αρέσει»

Συμφωνώ μαζί σου. Όλα αυτά όμως δεν μειώνουν σε καμία περίπτωση την ποιότητα της σειράς αυτής, του what the fact. Το κρίνω και εγώ για τη στάση του σε ορισμένα ζητήματα. Το ταλέντο του όμως που το ανέφερες και εσύ είναι τόσο χρήσιμο που με κάνει να προτείνω τις εκπομπές του. Για μένα δεν υπάρχει η απόλυτη αλήθεια. Μπορεί να έχουμε την εντύπωση ότι ισχύει κάτι αλλά ξεχνάμε ότι ισχύει πάντα σε κάποιο Πλαίσιο. Σε κάποιο σύστημα. Σε συστήματα έτσι κι αλλιώς λειτουργούμε. Γνωρίζω επίσης ότι η πεποίθηση είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Είναι δύσκολο να απεγκλωβιστούμε από την πεποίθησή μας και για αυτό συχνά όσα δεδομένα και να επεξεργαστούμε πάντα θα τείνουμε να τα ερμηνεύουμε καθοδηγούμενη από αυτή την πεποίθηση. Εγώ απλώς παρέθεσα ένα βίντεο το οποίο συνδύασε και με τη δική μου άποψη περί ταξικών κοινωνιών και εξουσιών για να απαντήσω σε κάτι που είναι ευρέως διαδεδομένο, την ανησυχία περί κυριαρχίας των μηχανών πάνω στην ανθρωπότητα. Την ανησυχία ότι οι μηχανές θα μας πάρουν τις δουλειές. Και όλα τα συναφή.
Βεβαίως ξεπηδούν υπεισέρχονται αρκετά θέματα. Ένα από αυτά που μου έρχεται τώρα είναι το αν η τεχνολογία θα βοηθήσει ώστε να γίνει καλύτερη η κοινωνία. Αυτό υπάρχει και ως κοινωνιολογική άποψη. Διαφωνώ και με αυτό. Παίζει ρόλο δηλαδή σε ποια χέρια βρίσκεται η τεχνολογία. Φαντάσου λοιπόν τη τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί πλήθος πολιτών να την εξελίσσει μία μέρα να γίνεται ιδιοκτησία κάποιον και εσύ να πρέπει να την αγοράσεις άντε να σου ανήκει και να τη χρησιμοποιείς ελεύθερα. Και δεν εννοώ τον κόπο που θα κάνουν κάποιοι και θα πρέπει να ανταμειφθούν, έτσι για να προλάβω το επιχείρημα. Εννοώ κάτι γενικότερο ελπίζω να πηγαίνει το μυαλό σου, γιατί σηκώνει πολλή ανάλυση.

2 «Μου αρέσει»

Κοίταξε εμένα δεν με ενοχλούν όλα αυτά που του χρεώνουν δεξιά και αριστερά, δεν μπαίνω στην διαδικασία για παράδειγμα να ασχοληθώ με το αν είναι ομοφοβικός, σεξιστής, νεοφιλελεύθερος κτλ. Δεν ενστερνίζομαι αυτές τις απόψεις, αλλά δεν επιθυμώ και τον εξοστρακισμό απο τον δημόσιο λόγο όποιου τις έχει.

Απλά σε μια τέτοια σειρά θεωρώ απαράδεκτο να λειτουργείς ως αμιγώς στρατευμένος σε μια σειρά απο επεισόδια, αλλά ακόμα κι αν το κάνεις δείξε τουλάχιστον τις πηγές σου για να έχει την δυνατότητα και ο θεατής να το διαπιστώσει, αν θέλει.
Επίσης αν και η ιδέα για παρουσίαση εκλαϊκευμένου επιστημονικού περιεχομένου με ευχάριστο τρόπο είναι καλή, δεν γίνεται μια τέτοια σειρά να είναι mainstream στην πλατφόρμα του youtube, διότι το youtubing είναι one man show, ο ίδιος άνθρωπος που κάνει την παρουσίαση και το μοντάζ, γράφει και τα κείμενα και κάνει και την έρευνα. Αν πρέπει να βγάζεις 3-4 επεισόδια τον μήνα υπο αυτές τις συνθήκες, μάλλον πασαλείμματα και ξεπατικωτούρες θα κάνεις, παρά σοβαρή έρευνα στα πλαίσια της επιστημονικής μεθοδολογίας.

1 «Μου αρέσει»

Επίσης διάβασα σήμερα για το Bloom σε σχετικό άρθρο .
Απαιτείται βέβαια χώρος 700Gb στον υπολογιστή μας εάν θέλουμε να το εγκαταστήσουμε.

3 «Μου αρέσει»

Εξαιρετικό που υπάρχει τέτοιο μοντέλο ελεύθερο αλλά για local χρήση το ακόλουθο ίσως είναι πρόβλημα (πέρα του αποθηκευτικού χώρου).

The Python code in this tutorial generates one token every 3 minutes on a computer with an i5 11gen processor, 16GB of RAM, and a Samsung 980 PRO NVME hard drive

Άρα μία πρόταση περίπου κάθε μισή ώρα (1 token ~= 0.75 words). Οπότε για τώρα, μπορεί να είναι καλή εναλλακτική στο ChatGPT… για όποιον έχει ένα server farm εύκαιρο.

1 «Μου αρέσει»

@konfou ευχαριστούμε για τη διευκρίνιση, για να μην κάνουμε τρελά όνειρα.
Ίσως, η εξέλιξη της τεχνολογίας δώσει κάποια διέξοδο βραχυπρόθεσμα ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το bloom.
Άραγε αυτός είναι ο λόγος, που δεν έχει μπει στο στόχαστρο των μεγάλων “παικτών” σαν ανταγωνιστής του gpt3;

Το προβλημα δεν ειναι οι μεγαλοι παικτες η οι μικροι.

  1. Ενα τετοιο μοντελο χρειαζεται αρχικα πολυ πληροφορια τοση οσο μπορεις να του δωσεις.
  2. Το δευτερο ειναι να μπορεις να το κανεις να επιλεξει την σωστη πληροφορια που θα δωσει στον τελικο χρηστη.
  3. Τελος καλο ειναι να εχει μια συμπαθητικη “ανθρωπινη” συμπεριφορα.

Εβαλα πιο πανω εναλακτικο του chatgpt το οποιο ειναι επι πληρωμη. Στηριζεται στο chatgpt και ομως δεν τα καταφερε καθολου καλα σε κανενα απο τα 3 παραπανω. Της google ακουω οτι ειναι πολυ κακο και γενικα τετοια μοντελα χρειαζονται παρα πολλα περαν των χρηματων. Μονο το indexing που πρεπει να γινει θα χρειαζεται τεραστιος χρονος

Τα 700gb σε ενα τετοιο μοντελο θα ελεγα ειναι πολυ λιγα οπως και η ταχυτητα επεξεργασιας για να δωσει μια απαντηση ειναι απαραιτητη για τον ογκο που πρεπει να διαχειριστει. Ενα open μοντελο αυτης της κλιμακας νομιζω αρχικα θα επρεπε να ειναι κατω απο καποιο μεγαλο ιδρυμα ωστε να μπορει να στηριξει τοση επεξεργαστικη ισχυ αλλα και την τεραστια αποθηκευση. Δεν νομιζω οτι μπορει να γινει τουλαχιστον με την παρουσα τεχνολογια κατι οικιακο

Πως πιστευω οτι θα συνεχισει

Η τεχνιτη νοημοσυνη θα πρεπει σε δευτερο σταδιο να μπορει να “αντιληφθει” ποιος ρωταει.

Ενταξει εδω θα χτυπησει η ιδιωτικοτητα αλλα αυτο ειναι ενα αλλο κομματι που θα πρεπει να το δουμε απο αλλο πλαισιο.

Παραδειγμα. Ρωταω εγω πως γινεται ενα χειρουργειο και ρωταει αντιστοιχα και μια νοσοκομα το ιδιο. Θα πρεπει να εχει τη νοημοσυνη οτι εμενα θα μου δωσει επιγραμματικες και γενικες πληροφοριες ενω στη νοσοκομα θα πρεπει να μπορει να δωσει λεπτομερειες.

Χωρις να γνωριζω θεωρω οτι ηδη το chatgpt μαζευει τετοιου ειδους δεδομενα για να προχωρησει στην επομενη εκδοχη.

Όποιος/όποια επιθυμεί και ασχολείται φυσικά, με την μηχανική μάθηση και την τεχνητή νοημοσύνη, μπορεί να προσθέσει (+add loader)τον “φορτωτή” που επιθυμεί για την επιθυμητή λειτουργία του GPTindex στον παρακάτω ιστότοπο:
https://llamahub.ai/
Παραδείγματα για την εντολή GPTindex μπορεί να βρει εδώ:
https://dev.to/dhanushreddy29/fine-tune-gpt-3-on-custom-dataset-with-just-10-lines-of-code-using-gpt-index-18mc
Όταν “μεγαλώσω” :sweat_smile: θέλω να φτιάξω έναν loader ή όπως λέγεται για τη Διαύγεια, ή για το gov.gr, αλλά θέλω πολλά ψωμιά ακόμα.
Ίσως οι προγραμματιστές του φόρουμ μας θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σε αυτό ή σε παρόμοιο εγχείρημα που να έχει ως αποτέλεσμα, την δημιουργία μιας εφαρμογής που θα δουλεύει με ελληνικές ανοικτές δημόσιες βάσεις δεδομένων. Αναφέρω τη Διαύγεια γιατί νομίζω δίνει πρόσβαση και στα API κλειδιά της. Το γεγονός αυτό θα έδινε μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη και τη καθημερινή χρήση της ΤΝ από τις δημόσιες υπηρεσίες. Επίσης θα γράφονταν πολλές επιστημονικές εργασίες στον τομέα αυτό, στη χώρα μας. Και γενικά θα μας προσέφερε πολλαπλασιαστική ισχύ.

1 «Μου αρέσει»

Ρε παλικάρια, για τη φάση που είπατε δεν αξίζει να χτυπήσω έναν καινούργιο δίσκο στα 2 τέρα; Αλλά δεν κατάλαβα τι σημαίνει αυτό το 0.75 λέξεις στο μισάωρο;
Επίσης, έχει φτιάξει κανείς σας κανένα εφαρμογάκι γα επικοινωνία με το gpt;. Το παλεύουω με pyqt για να μην μπαίνω από firefox.

1 «Μου αρέσει»

@anon74452261 υπάρχει αυτό αν ασχολείσαι με Docker:
https://collabnix.com/running-chatgpt-locally-using-docker-desktop/ αλλά πάλι χρειάζεσαι λογαριασμό open AI.
Επίσης για ελάττωση των χρησιμοποιούμενων πόρων υπάρχει και αυτή η πρόταση:
https://www.hpc-ai.tech/blog/colossal-ai-chatgpt
@anon74452261 αυτό με το pyqt πώς το έκανες;

1 «Μου αρέσει»
import sys
import requests
from PyQt5 import QtWidgets, QtGui, QtCore
import openai

class LoginDialog(QtWidgets.QDialog):
    def __init__(self, parent=None):
        super().__init__(parent)

        self.setWindowTitle("OpenAI Login")
        self.setWindowIcon(QtGui.QIcon("icon.png"))
        self.resize(400, 200)

        self.username_label = QtWidgets.QLabel("Username:")
        self.username_edit = QtWidgets.QLineEdit()
        self.password_label = QtWidgets.QLabel("API Key:")
        self.password_edit = QtWidgets.QLineEdit()
        self.password_edit.setEchoMode(QtWidgets.QLineEdit.Normal)
        self.remember_me_checkbox = QtWidgets.QCheckBox("Remember me")
        self.login_button = QtWidgets.QPushButton("Login")
        self.login_button.clicked.connect(self.login)

        layout = QtWidgets.QFormLayout()
        layout.addRow(self.username_label, self.username_edit)
        layout.addRow(self.password_label, self.password_edit)
        layout.addRow(self.remember_me_checkbox)
        layout.addRow(self.login_button)

        self.setLayout(layout)

    def login(self):
        openai.api_key = self.password_edit.text()
        # Use the API key to authenticate the user

        authenticated = True  # Replace this with actual authentication code
        if authenticated:
            self.accept()
        else:
            QtWidgets.QMessageBox.warning(self, "Login Failed", "Invalid API Key")

class ChatWidget(QtWidgets.QWidget):
    def __init__(self, parent=None):
        super().__init__(parent)

        self.input_edit = QtWidgets.QLineEdit()
        self.input_edit.returnPressed.connect(self.send_message)
        self.send_button = QtWidgets.QPushButton("Send")
        self.send_button.clicked.connect(self.send_message)

        input_layout = QtWidgets.QHBoxLayout()
        input_layout.addWidget(self.input_edit)
        input_layout.addWidget(self.send_button)

        self.chat_view = QtWidgets.QTextEdit()
        self.chat_view.setReadOnly(True)

        layout = QtWidgets.QVBoxLayout()
        layout.addWidget(self.chat_view)
        layout.addLayout(input_layout)

        self.setLayout(layout)

    def send_message(self):
        message = self.input_edit.text()
        if message:
            self.chat_view.append(f"You: {message}")
            response = self.generate_completion(message)
            self.chat_view.append(f"OpenAI: {response}")
            self.input_edit.clear()


            pass
    def generate_completion(self, prompt):
        response = requests.post(
            "https://api.openai.com/v1/engines/davinci-codex/completions",
            headers={
                "Content-Type": "application/json",
                "Authorization": f"Bearer {openai.api_key}",
            },
            json={
                "prompt": prompt,
                "max_tokens": 60,
                "temperature": 0.5,
            },
        )
        response.raise_for_status()
        message = response.json()["choices"][0]["text"]
        return message


app = QtWidgets.QApplication(sys.argv)
login_dialog = LoginDialog()
if login_dialog.exec_() == QtWidgets.QDialog.Accepted:
    chat_widget = ChatWidget()
    chat_widget.show()
    sys.exit(app.exec_())

Πρέπει να κάνεις και pip3 install aiohttp, pip3 install openai,

2 «Μου αρέσει»

Ωραίο αυτό, μπορείς να το φτιάξεις με python chatgpt-wrapper που δεν θα χρειαστεί API key

Λέει για νέο “νήμα” με code-snippets για chatgpt

2 «Μου αρέσει»

Σκέψεις του Cerf.

https://www.cnbc.com/2023/02/14/father-of-the-internet-warns-dont-rush-investments-into-chat-ai.html

Παντως για οποιον ενδιαφερεται, υπαρχει κατι σαν το chatGPT, αλλα για τερματικο. Λεγεται shell-GPT.
Ειναι σχεδον ιδιο με το chatGPT αλλα μπορεις να τους ζητησεις να εκτελεσει και εντολες.
πχ:


Ειναι παρα πολυ δυνατο και ειναι σα να εχεις το προσωπικο σου βοηθο αλλα στη γραμμη εντολων.

ΥΓ: το “comrade” ειναι alias. Το προγραμμα το καλεις με την εντολη

sgpt "blah blah blah"

και αν θες να εκτελεσει καποια εντολη:

sgpt --shell --execute "blah blah blah"

ή

sgpt -s -e "blah blah blah"

Σε δραση:

8 «Μου αρέσει»