Συζήτηση για το Void Linux

Είναι υπέροχο το Void εφόσον έχεις κάποια εμπειρία με το Linux.

Και το handbook του Void δεν είναι τόσο καλό όσο το documentation άλλων διανομών όπως του Arch και του Gentoo. Επίσης δεν έχει κάποιο forum ή κάτι αντίστοιχο παρά μόνο το voidlinux subreddit, το οποίο πιστεύω πως είναι πρόβλημα.

2 «Μου αρέσει»

To handbook του voidlinux είναι διαφορετικό από τα wiki του gentoo και του arch. Πέρα από το το ότι δεν είναι… wiki, είναι προϊόν συνειδητής επιλογής των void devs να μην αποτελεί documentation γενικής χρήσης μιας διανομής και του sw που περιέχει, αλλά να επικεντρώνεται κυρίως σε ότι χρειάζεται συγκεκριμένα για το void.
Το voidlinux είχε wiki, το οποίο αντικαταστάθηκε από το docs.voidlinux.org που είναι εντελώς static και παράγεται από το περιεχόμενο ενός git repo, χρησιμοποιώντας το mdbook. Για το void-docs repo ακολουθείται η ίδια διαδικασία review/έγκρισης με οποιοδήποτε άλλο τμήμα της διανομής.
Τόσο η στόχευση, όσο και ο τρόπος δημιουργίας του οδηγούν σε αποτέλεσμα που δεν μοιάζει με documentation άλλων διανομών. Κατά τη γνώμη μου είναι πλήρες, αν και λακωνικό. :slight_smile:

Στο ερώτημα του θέματος: Void Linux + Xfce.
A, και οι λόγοι…
Για την διανομή:

  • Είναι εύκολο να την τροποποιήσω όπως επιθυμώ.
  • Είναι εύκολο να συνεισφέρω στην ανάπτυξή της.
  • Rolling release.

Για το DE:

  • Κάνει αυτό που θέλω, χωρίς κάτι περιττό.

Και για τα 2:

  • Αδράνεια. :smiley:

Δύσκολο, η πρώτη έκδοση ήταν η 4.10 :stuck_out_tongue:

4 «Μου αρέσει»

Θα ήθελα να διαβάσω για το void μέσα από τα μάτια ενός προγραμματιστή του. Τα δυνατά του σημεία, τις επιλογές λογισμικού, την φιλοσοφία του, την ομάδα ανάπτυξης και τα μελλοντικά του βήματα. Υπάρχει οδηγός εγκατάστασης εδώ στο forum, καθώς και κάποιες αναφορές στο παρελθόν από άλλους χρήστες, αλλά θεωρώ ότι θα ήταν αρκετά ενδιαφέρον ανάγνωσμα, εάν βρεις βέβαια τον χρόνο.

1 «Μου αρέσει»

Να στείλω σε μια πολύ καλή σειρά άρθρων του @mobinmob εδώ, εδώ και εδώ. Δυστυχώς, το μέσο που επέλεξε να τα δημοσιοποιήσει δεν επιτρέπει τη μεταφορά τους (εδώ δεν επιτρέπει καν την αντιγραφή των links). Παρόλα αυτά, μεταφέρω τους συνδέσμους εδώ, γιατί είναι κρίμα να μένουν στην αφάνεια, σε κάποιο νεκρό φόρουμ που δε διαβάζει κανένας. Information wants to be free.

1 «Μου αρέσει»

Δε θα διαφωνήσω. Η συγκεκριμένη άποψή μου πάνω στο handbook του Void μου έχει μείνει κάπως από τις πρώτες μέρες μου δοκιμάζοντας αυτή τη διανομή, όπου είχα κάποια θέματα με το dwm (όπου το wiki είχε άρθρο σχετικά με αυτό), αλλά και τη ρύθμιση των fonts.

Επίσης, χρησιμοποιώ το Void λίγο-πολύ για τους ίδιους λόγους, απλά με το dwm αντί του Xfce.

Άσχετο, αλλά βλέποντας την απάντηση του @Asfodelus, δεν ήξερα ότι υπήρχε ελληνόφωνο forum σχετικά με μη-systemd συστήματα. Αν και δε βλέπω κάπου να αναφέρεται ρητά η απαγόρευση της μεταφοράς του κειμένου (ίσως δεν το έχω προσέξει), αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα.

Δεν γνωρίζω σε ποια περίοδο αναφέρεσαι, αλλά το handbook είχε και αυτό περιπέτειες στην εξέλιξή του. :slight_smile:
Ο άνθρωπος που το έστησε - με μεγάλη προσοχή- αρχικά, καθώς και ένας εξαιρετικός doc writer που δούλεψε σε αυτό (2 άτομα δηλ) δεν εμπλέκονται πλέον στην διανομή. Δεν έγινε κάτι συνταρακτικό νομίζω, απλά άνθρωποι έρχονται και φεύγουν. Πλέον είναι σε πολύ καλό επίπεδο.

1 «Μου αρέσει»

1

Για γέλια, απλά! Από τα πιο ανόητα πράγματα που έχω δει.

1 «Μου αρέσει»

Θα παρακαλέσω να μη φύγουμε εκτός θέματος. Υπάρχει μια πολύ όμορφη και πολιτισμένη συζήτηση, ας μην τη χαλάσουμε.

5 «Μου αρέσει»

To άρθρο του maldridge (ενός από τους 3 project leaders) με τίτλο “Into the Void” είναι ότι πιο κοντά γνωρίζω σε αυτό που περιγράφεις. Είναι παλιό και από τότε υπάρχουν αλλαγές, αλλά αξίζει να το διαβάσεις. Το void είναι σε μια ενδιαφέρουσα θέση από πλευράς ιστορίας - αν κάποιος συμμετέχει, έστω και περιορισμένα στην ανάπτυξη μπορεί να γνωρίζει αρκετά καλά την διανομή, είναι πολύ “compact”.

@Asfodelus Κάποια στιγμή χρειάζεται να γράψω κάτι για την εξέλιξη σε αυτά που περιγράφω, αλλά δεν ξέρω πότε θα βρω χρόνο.

3 «Μου αρέσει»

Πρόταση.

Γιατί δεν ανοίγετε ένα θέμα για το Void να γίνει εκεί μια μαζεμένη συζήτηση με όλες τις πληροφορίες;

3 «Μου αρέσει»

Την εγκατάσταση του Void στο σύστημά μου την έκανα το Δεκέμβρη του 2020 (δεν το έχω πειράξει πολύ από τότε), αν και δε νομίζω να έγιναν μεγάλες αλλαγές στο handbook μέχρι σήμερα.

Σωστά, 18 χρόνια.
Δεινόν τό γήρας, ού γάρ έρχεται μόνον.

2 «Μου αρέσει»

Aν κάποιος έχει όρεξη να γράψει κανά οδηγό του στιλ «εγκατάσταση void linux σε raspberry pi zero και τα 10 πρώτα πράματα που πρέπει να κάνετε μετά την εγκατάσταση» θα το εκτιμήσω και ευχαριστώ εκ των προτέρων :smiley: , γιατί ειλικρινά προς το παρών δεν έχω καμιά όρεξη να το κοιτάξω μόνος μου

2 «Μου αρέσει»

Το handbook του Void Linux διαθέτει πληροφορίες συγκεκριμένα για το Raspberry Pi εδώ. Μάλλον είναι το σημείο που πρέπει να κοιτάξεις αρχικά.

2 «Μου αρέσει»

Αχά. Λέει και δυο πραματάκια για αυτό που θα έλεγα, τα επόμενα «δέκα» βήματα (i2c, serial κλπ) . Ευχαριστώ…
Παρά ταύτα σίγουρα θα θέλει και μερικά άλλα πραματάκια, πχ τι γίνεται με camera module; Φαντάζομαι πάλι θα πρέπει να πειράξεις το /boot/config.txt αλλά πως και τι και που τα βρίσκει κανείς όλα αυτά;

1 «Μου αρέσει»

Υπάρχουν 2 είδη χρηστών:

  • Αυτοί που γουστάρουν να σκαλίζουν, να διαβάζουν, να αποτυγχάνουν να ξαναπροσπαθούν, και τελικά τα καταφέρνουν και μαθαίνουν
  • Και αυτοί που θέλουν τα πάντα έτοιμα στο πιάτο.

Δεν υπάρχει τίποτα κακό σε καμία από αυτές τις δυο κατηγορίες, αλλά εσύ θέλεις και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Υπάρχουν διανομές για κάθε κατηγορία και το Void είναι στην πρώτη κατηγορία. Πολλές άλλες διανομές υπάρχουν για το Raspberry που θα σου στήσουν την κάμερα και το i2c το docker κλπ… με την εγκατάσταση.

2 «Μου αρέσει»

Ναι το γνωρίζω *. Όπως τα λες είναι. Και καλά κάνεις που το υπενθυμίζεις επίσης. Δεν απαιτώ όμως, αν έχει κανείς όρεξη λέω. Δεν είναι καθόλου κακό να υπάρχουν οδηγοί ακόμα και για τις διανομές που οι χρήστες τους θέλουν να ψάχνουν και να φτιάχνουν.

*. Είχα ρίξει μια ματιά παλιότερα στο void και είχα διαπιστώσει οτι πρέπει να το χτίσεις. Όμως μιλάω για rpi0 που θα κάνει μια δυο δουλίτσες και όχι πολλά πολλά. Τουτέστιν δε χρειάζεται να ανήκω στην πρώτη κατηγορία χρηστών… Επίσης για rpi0 υπάρχουν λιγότερες διανομές που το υπστηρίζουν σε σχέση με το rpi (χωρίς το 0 δηλαδή ίσως να μην το είχες προσέξει). Το void είναι μια από αυτές που περιλαμβάνουν και το zero…

4 «Μου αρέσει»