Προβλήματα με τον Kernel στα 32bit λόγω meltdown

Είπαμε είναι η χρονιά των προβλημάτων. Αυτή την χρονιά έχουμε μάθει να ζούμε με τα σημαντικά προβλήματα που έχουν οι επεξεργαστές, κυρίως της Intel, λόγω την σχεδίασης τους. Αυτή την φορά

Σύμφωνα με τo Phoronix σειρά έχει η υποστήριξη για 32bit πυρήνες. Είτε μας αρέσει είτε όχι, η υποστήριξη για την αρχιτεκτονική x86 έχει γίνει το παραπαίδι στην ανάπτυξη του πυρήνα (στα άλλα νέα ο υπεύθυνος για τον οδηγό του floopy στον πυρήνα δεν έχει πλέον kan ένα floopy drive). Οι περισσότεροι developeres δεν μπαίνουν καν στον κόπο να δοκιμάσουν τους πυρήνες στα 32bit, και διανομές όπως το :ubuntu: και το :mint: ανακοίνωσαν πως θα σταματήσουν να το υποστηρίζουν, κάποιες φορές με περισσότερο από όσο πρέπει ενθουσιασμό.

Οι τελευταίες διορθώσεις, πέραν της αισθητής μείωσης των επιδόσεων, άφησαν την υποστήριξή για 32bit, σύμφωνα με το εγκυρο Phoronix, σε μια προβληματική κατάσταση, με χρήστες να αναφέρουν κολλήματα και ξαφνικά reboots. Στον πυρήνα μπήκαν σήμερα διορθώσεις για το πρόβλημα, αλλά ίσως ήρθε η ώρα να πούμε ένα οριστικό αντίο στην αρχιτεκτονική x86 και να κρατήσουμε μόνο κάποιεςε βιβλιοθήκες για τα παιγνίδια. (Αλήθεια αν αύριο έφευγε η υποστήριξή για floopy θα το παίρνετε κατάκαρδα; )

Παραπομπές

3 «Μου αρέσει»

Η phoronics με το systemd την canonical και το υπόλοιπο καρναβάλι είναι το ίδιο συνδικάτο. Ο Linus έχει ανακοινώσει ότι θα σταματήσει την υποστήριξη 32bit kernel ;

Έχει και αλλού αχλαδιές που κάνουν μανταρίνια δεν είναι το ubudu/mint το παν. Τόσα και τόσα άλλα συστήματα υπάρχουν. Πολλά απο αυτά ειδικά για παλαιότερα μηχανήματα κόβουν βόλτες γύρω από το ubuntu και το mint που έχουν καταντήσει χειρότερα κι από windows ΙΜΗΟ!!!

1 «Μου αρέσει»

Διακρίνω μια ελαφρά μορφής προκατάληψη, αλλά το προσπερνάω :crazy_face: Αν και η είδηση δεν αφορά καθόλου ούτε κάποιες γνωστές διανομές ούτε κάποιο γνωστό init.

Σε κάποιο άλλο θέμα όμως έπεσα μέσα και σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Torvalds. Λέμε αντίο στο floopy driver :popcorn:

Actual working physical floppy hardware is getting hard to find, and while Willy was able to test this, I think the driver can be considered pretty much dead from an actual hardware standpoint. The hardware that is still sold seems to be mainly USB-based, which doesn’t use this legacy driver at all.

Αν και μάλλον την γλυτώνει για την ώρα λόγω χρήσης σε vm.

The old floppy disk controller is still emulated in various VM [Virtual Machine] environments, so the driver isn’t going away, but let’s see if anybody is interested to step up to maintain it."

Πηγή: https://www.zdnet.com/article/linus-torvalds-prepares-to-wave-goodbye-to-linux-floppy-drives/

Μετα απο 15+ ετη με 64bit λειτουργικα συστηματα, λογικο ειναι καποια στιγμη να μην υποστηριζονται τα 32bit. Αν εξαιρέσουμε καποιους τελευταιους επεξεργαστες 32bit atom, και καποιες embedded υλοποιησεις κυριως via και dmp αλλα και τον geode της amd δεν υπαρχει λογος να υπαρχει αναπτυξη σε κατι το οποιο ειναι τοσο παλιο.

Στους embedded επειδη χρησιμοποιουν κοπτικη ραπτικη στους kernel και δεν εχουν απαιτησεις, βλεπω ακομη και τωρα kernel 2.6 που ηταν και μια σταθερη και γρηγορη λυση.

Τωρα για ενα netbook με atom του 2008-9 τι να πω; ας μεινει σε παλιοτερο kernel με καποια παλια διανομη που υποστηριζει 32bit.

1 «Μου αρέσει»

Εδώ και 3 χρόνια netbook με Arch Linux 32bit. Φυσικά το κρατάω για το yolo της υπόθεσης. Δεν είναι production μηχάνημα.

4 «Μου αρέσει»

κι εγω ψαχνοντας πως θα βαλω linux σε εναν 486 με 8mb ram ανακαλυψα το basic linux. εκτος βεβαια του οτι ηθελε msdos οπωσδηποτε σαν βαση, παραηταν basic…

Χωρις να θελω να θιξω φυσικα κανεναν που χρησιμοποιει παλιοτερα μηχανηματα, ειναι αναποφευκτο καποια στιγμη να μην υπαρχει υποστηριξη. Αν πχ 32bit διανομες χρησιμοποιουν 10.000 μηχανηματα και 64bit διανομες χρησιμοποιουν καποιες δεκαδες εκατομμύρια, φυσικο ειναι να πεφτει το βαρος στα 64bit

Το μεγαλυτερο προβλημα που αντιμετωπισα ποτε με netbook, ηταν με τον atom 520- 570?! που ηταν σε ενα asus 1101ha(αν θυμαμαι καλα) η μονη διανομη που επαιξε μετα απο δεκαδες δοκιμες ηταν μια βασισμενη σε gentoo. Χειροκινητη εγκατασταση μεν αλλα τουλαχιστον οταν εκανε εκκινηση ηταν η μονη που καταφερνε να παιξει βιντεο στο youtube 480 χωρις σπασιματα. Φυσικα ολα για το yolo μιας και δεν μπορουσε σε καμια περιπτωση να γινει μηχανημα παραγωγης, αλλα και η χρηση του σε περιοριζε πολυ.
(για οποιον ενδιαφερεται για το συγκεκριμενο netbook η διανομη ηταν η pixielive 4 και δεν νομιζω οτι ποτε βγηκε επομενη. Αν στο netbook γινει και το hack για να παρει 2gb ram και να μη χασει το overclock αυτη η διανομη ειναι φιλι της ζωης)

2 «Μου αρέσει»

Ενας 32μπιτος που εχω παιζει μια χαρα με Antix και Mint xfce. Στο. Mint απενεργοποιησα αυτο το συστημα επαναφορας που εχουν φτιαξει σε περιπτωση που κατι παει στραβα. Σκετη καθυστερηση ηταν αυτο για το παλιο κομπιουτερακι. Εδωσαν νεο kernel προχθες και δεν εμπαινε με τιποτε… μπηκα με τον προηγουμενο και καταργησα τον νεοτερο. Οι kernels του debian ειναι μαλλον πιο προσεγμενοι… δεν μου παει η καρδια να το πεταξω παντως, τα καταφερνει ακομη… περσι του αλλαξα τροφοδοτικο.

2 «Μου αρέσει»

Εγκατέστησα προχθές το Sparky Linux (LXQt Stable - Debian Based) στο παλιό μου 32bit υπολογιστή (CPU : P5 - 2,6 / RAM : 2GB ) και με εντυπωσίασε !! Οπωσδήποτε δεν είναι φανταχτερό όπως το Mint XFCE που είχα στη θέση του αλλά , για τις υπηρεσίες που τώρα μου παρέχει (λίγο youtube το βράδυ - καμιά ταινία - ίσως και λίγο διαδίκτυο…) το βρίσκω μια χαρά.
Εγκατέστησα επίσης το LXLE 18.04.3 σε άλλο δίσκο στον ίδιο υπολογιστή ! Αυτό βασίζεται στο Lubuntu και έχουν κάνει μια πολύ καλή δουλειά εδώ , έχουν αντικαταστήσει τις “βαριές” εφαρμογές με αντίστοιχες ελαφρότερες, έτσι ώστε να τα βγάζουν πέρα και ακόμη παλιότεροι υπολογιστές από τον δικό μου. Ίσως αξίζει να το δοκιμάσετε…

3 «Μου αρέσει»