Προσπάθεια εγκατάστασης Linux Mint 21 Vera σε λαπτοπ με Linux Mint 17 . Δεν αναγνωρίζει το live usb.

Καλή σας ημέρα , καλη χρονιά και καλη εβδομάδα :-) .

Βρίσκομαι από την Πρωτοχρονιά σε μια δύσκολη κατάσταση. Εχω ένα turbo x laptop με εγκατεστημένα τα vista , τα Linux Mint 17 Quiana και τα Ubuntu 10 , δουλεύοντας τα Mint σαν το κύριο σύστημα .

Ένα πρωι κόλλησε στο logo εκκίνησης και δεν άνοιξε ξανά ποτε . Κατάφερα με τα πολλά να ανοίξω τα Ubuntu για να τραβήξω τα αρχεία μου .

Θέλοντας να εγκαταστήσω τα cinnamon 21.1 Vera , δημιούργησα live usb σε αλλο λαπτοπ με windows 10 , έκανα validate με balenaetcher και προσπάθησα να το συνδέσω στο δικό μου λαπτοπ .

Δυστυχώς για την ώρα δεν το βλέπει . Με πηγαίνει στο grub με τις παλιές εκδόσεις .

Μπήκα με f2 στο BIOS και ούτε εκεί κατάφερα να βρω το usb .

Εχω ξοδέψει ατέλειωτες ωρες ψάχνοντας , χωρίς τύχη ως τώρα .

Δεν γνωρίζω πολλά ακόμα , θελω όμως να ασχοληθώ και να συνεχισω να δουλεύω με Linux.

Θα εκτιμούσα απεριόριστα οποιαδήποτε βοήθεια . Σας ευχαριστω .

2 «Μου αρέσει»

Καλημέρα, καλή εβδομάδα,

δεν μπόρεσες στο bios να βάλεις ως boot device πρώτο το usb;

1 «Μου αρέσει»

Καλημέρα , ευχαριστώ για την απάντηση . Στο BIOS (κατηγορία boot) δεν φαίνεται καν οτι έχει εισαχθεί usb .

Αναρτώ την οθόνη εκκίνησης , αν βοηθάει .

Εδώ ειναι ακόμα κάποια δεδομένα απ´ το BIOS

Από την πρώτη εικόνα, στο boot priority, υποθέτω πρεπει να βάλεις πρώτο το USB-HDD , που είναι το flash drive. Επισης, βάλε την σωστή ημερομηνία στο bios του συστήματος.

3 «Μου αρέσει»

Επίσης δοκίμασε όταν boot-άρει να πατήσεις κάποιο πλήκτρο από τα F2, F10, F11 και Esc (πολύ γρήγορα spammαρε τα πλήκτρα) για να σου βγάλει το Boot Menu (δεν χρειάζεται να μπεις στα BIOS για να ανοίξει). Από εκεί επέλεξε USB HDD ή HARD DISK και προσπάθησε να δεις εάν φαίνεται κάπου σαν συσκευή το στικάκι.
Δοκίμασε όμως και όλες τις άλλες θύρες USB του υπολογιστή.

2 «Μου αρέσει»

Άλλαξα την ημερομηνία και ώρα και ανέβασα το USB-HDD στην πρώτη επιλογή . Συνεχίζει να με πετάει στις παλιές επιλογές .

1 «Μου αρέσει»

Ευχαριστω για τη βοήθεια , δοκίμασα esc f2 f10 f11 f12 f10 χωρίς τύχη . Είτε συνεχόμενα , είτε γρήγορα επαναλαμβανόμενα . Θα ψάξω όμως , διότι με διορθώνεις αν κάνω λάθος , καθε λαπτοπ έχει τις δικές του εντολές στην εκκίνηση . Το ζητούμενο ειναι να βρεθεί το boot ,menu σωστά ?

1 «Μου αρέσει»

Σωστά, δοκίμασε και άλλες θύρες στο λάπτοπ μετά. Δες και μήπως υπάρχει επιλογή στα BIOS ούτως ώστε να είναι enabled το boot menu με κάποιο πλήκτρο. Πώς είχες βάλει το Ubuntu και το Mint παλαιότερα? Με CD?

1 «Μου αρέσει»

Το είχε εγκαταστήσει άλλος , ήταν συνεργάτης και με παρότρυνε να δοκιμάσω τα Linux . Δυστυχώς δεν γνωρίζω με ποιον τροπο το έκανε. Αν όντως υπάρχει επιλογή στο BIOS , που πιστεύεις οτι θα φαινόταν ? Μπαίνω παλι να ψάξω λεπτομερειες. (Σας ευχαριστω για τη βοήθεια).

1 «Μου αρέσει»

Στην καρτέλα boot και στην καρτέλα advanced κοίτα πρωτίστως. Άλλα πλήκτρα είναι και το F6, F8 και F9, αυτά όλα με το που κάνει πως ξεκινάει το μηχάνημα.
Επίσης επιβεβαίωσε ότι το στικάκι είναι boot-able στο άλλο μηχάνημα που έχεις.

2 «Μου αρέσει»


Αυτά βλέπω στο advanced


Και αυτά στο boot

Βλέπω έχεις και άλλα USB στο Boot, ανέβασέ τα όλα πάνω από τον σκληρό δίσκο και αυτά που είναι excluded. Δειξε και την καρτέλα security εάν μπορείς.
Βλέπω και αυτό τώρα :

Δες μήπως είσαι σε αυτήν την περίπτωση.

4 «Μου αρέσει»

Και εγω αυτο τον οδηγο θα εστελνα, μολις ειδα τα specs θυμηθηκα αυτο το αρθρο. Αλλα μετα σκεφτηκα οτι εχει ηδη γινει εγκατασταση με linux. Συνεπως είτε εχει γινει ηδη bios update ή ο ανθρωπος που εκανε την εγκατασταση βρηκε τροπο να τη κανει χωρις bios update.
Παντως φαινεται να ειναι το ιδιο λαπτοπ. Σιγουρα βλεπουμε και ιδιο BIOS.

2 «Μου αρέσει»

To usb δεν κατάφερε να μπουταρει στο αλλο μηχάνημα . Μπήκα στο boot menu (windows 10) και πήρα την ένδειξη usb boot failed ! Δεν καταλαβαίνω . Κατέβασα το λογισμικό από linuxmint.com , και το έτρεξα στο flash usb από balenaetcher οπως ακριβώς συμβουλεύει ο επίσημος οδηγός .

Μπορεί να είναι προβληματικό το flash drive ή corrupted το iso που κατέβασες, κάνε ένα verify το iso όπως λέει εδώ :
https://linuxmint-installation-guide.readthedocs.io/en/latest/verify.html

2 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ πολύ γι αυτήν την καθοδήγηση , δείχνει οτι κάτι δεν έκανα σωστά , χρειάζομαι χρόνο να το κάνω παλι και να επανέλθω . Μια ερώτηση αν επιτρέπεις . Αν κατεβάσω παλι το λογισμικό και το τρέξω εκ νέου στο ίδιο flash drive ειναι οκ ?

3 «Μου αρέσει»

Ναι, μπορείς να επαναλάβεις την διαδικασία ξανά.

2 «Μου αρέσει»

Καλή χρονιά με υγεία @Eleanna, καλώς ήρθες στην παρέα μας :hugs:

Καταρχάς όπως ορθά υπέδειξε και ο @draz πρέπει να σιγουρευτούμε ότι το USB stick δουλεύει σωστά. Πρωτίστως κάνε δοκιμή σε ένα άλλον υπολογιστή να βεβαιωθείς ότι δουλεύει. Στη συνέχεια δοκίμασε όλες τις θύρες όπως λέει και ο @Maras .

Από όσο θυμάμαι τα Turbo-X laptops έχουν μια γενικότερη άρνηση με το Linux (μπορεί να θυμάμαι και λάθος).

2 «Μου αρέσει»

Καλωσόρισες @Eleanna στην κοινότητα μας, καλή χρονιά!!!
Μην σε απασχολεί το ζήτημα, με τις οδηγίες από τους παραπάνω συνομιλητές θα λυθεί σύντομα το θέμα πιστεύω :crossed_fingers:
Δεν προτείνω κάτι γιατί έχουν ειπωθεί αυτά που χρειάζονται.

1 «Μου αρέσει»