Pop OS εγκατάσταση και πρώτες εντυπώσεις - Μια οδύσεια ή ένα χρονικό;

Εδώ και λίγες εβδομάδες το Pop OS είναι η νέα κύρια διανομή μου μετά από πολλά πολλά χρόνια. Όπως πιθανά ξέρουν όσοι με διαβάζουν ήμουν χρήστης του Linux Mint για πολλά πολλά χρόνια και το Cinnamon ήταν το αγαπημένο μου περιβάλλον εργασίας. Γιατί να το αλλάξω; Η απάντηση είναι απλή τα παιγνίδια :slight_smile:

image

Το πρόβλημα δεν είναι του Mint είναι πως από την στιγμή που το Ubuntu σταμάτησε την υποστήριξη για τα 32 bit το να κρτάς την κάρτα γραφικών στα 32bit ήταν πρόβλημα. Όχι για να παίζεις παιγνίδια, εκεί μια χαρά με την βοήθεια του Lutris παίζει. Αλλά θέλεις να περάσεις το cuda και το PPA για την κάρτα γραφικών της NVidia δεν έχει 32bit. Και πρέπει να το περάσεις με το χέρι με το αρχείο run. Θέλεις να περάσεις τον clang compiler; Θα σου χαλάσει το mesa. Το τελευταίο δε PPA του clang καταργεί τα 32bit. Α και αν θέλεις επιπλέον να βάλεις και το tensorflow θα πρέπει να σφάξεις κόκορα φορώντας σουτιέν στο κεφάλι μια νύχτα με πανσέληνο και το timeshift να είναι καλά.

image

Να ξεκαθαρίσω πως ο μέσος χρήστης δεν ξέρει και δεν θέλει το cuda, το clang ή το tensorflow και πρέπει να νοιώθει ευτυχής με αυτό :slight_smile: Αν θέλει να παίζει μόνο παιγνίδια το Mint :mint: είναι μια χαρά. Αλλά το μηχάνημα ήθελε που ήθελε ένα format (το docker δεν τα πάει καθόλου καλά με το btfs και το timeshift - μακάρι να το γνώριζα νωρίτερα, και τα άρθρα που διαβάζετε εδώ ή οι απαντήσεις έχουν αφήσει τα ίχνη τους παντού, οπότε μια καινούργια αρχή την ήθελε. Η αρχική ιδέα ήταν να μπουν δυο διαφορετικά λειτουργικά, ένα με 32bit libs για τα παιγνίδια και ένα καθαρό 64bit για λιγότερο σοβαρές δουλείες :slight_smile: . H αναζήτηση για ενα καλό gemming distro (αφού φίλτραρα ότι έχει να κάνει με Arch) αφησε μια επιλογή. Το Pop!_OS. Ώρα για backup και εγκατάσταση.

Οι 3 εγκαταστάσεις

Ας δούμε πρώτα μερικά χαρακτηριστικά του Pop_OS που το κάνουν να ξεχωρίζει απο το Ubuntu. To πρώτο είναι ένας κρυπτογραφημένος δίσκος, το δεύτερο είναι ένα recovery partition. Στην πρώτη εγκατάσταση όρισα σαν γλώσσα τα ελληνικά, μεγάλο λάθος δεν μπορούσα να αλλάξω γλώσσα μετά. Δεν υπήρχαν οδηγίες και ο εγκαταστάτης δνε με βοηθούσε να φτιάξω τις κατατμήσεις που ήθελε. Δεν πειράζει πάρε όλλο τον δίσκο και τα φτιάχνω αυτά στην συνέχεια. Δεύτερο μεγάλο λάθος. Απλά δεν υπήρχε τρόπος να μικράνω την κατάτμηση μετά. Και δεν υπάρχουν πλέον γραφικά εργαλέια για το LVM. Οι οδηγίες αυτές απλά δεν δουλεύουν.
Δεύτερη εγκατάσταση: Πάμε να φτιάξουμε τις κατατμήσεις με το χέρι. Χωρίε κρυπτογρ’αφηση στο δίκο, χωρίς recovery partition και όλλα πήγαν ομαλά. Μέχρι την στιγμή που πήγα να το γυρίσω στα ελληνικά. Και έπεσα πάνω στο gnome :grinning:. Δεν του άρεσε το AltShift, οκ πάμε με δεν του άρεσε. Δοκιμή με cinnamo οι ωραίες ρυθμίσεις που έχει τέλεια! Αμ δε, δεν τις έπαιρνε :stuck_out_tongue_closed_eyes:. Ώρες να σκαλίζω το dconf και το kbd-reconfigure και να δω τι συμαβαίνει. Κάποιες φορές να εμφανίζει ένα ωραίο αλλά αργό διάλογο στην μεση της οθόνης με την αλλαγή της γλώσσας κάποιες όχι. Και κάποιες φορές να μουλαρώνει και να μην αλλάζει γλώσσα στο login screen. Εβαλα κωδικά με αριθμούς λολ. Η λύση τελικά ήταν να φτιάξω ένα αρχείο /etc/default/keyboard με τα παρακάτω (προσοχή θέλει αλλαγές για το δικό σου πληκτρολόγιο):

XKBLAYOUT="us,gr"
BACKSPACE="guess"
XKBVARIANT=","
XKBMODEL="sun_type6_unix_usb"
XKBOPTIONS="grp:rshift_toggle,lv3:ralt_switch,compose:menu,terminate:ctrl_alt_bksp,grp_led:scroll"

Ναι έβαλα την αλλαγή γλώσσας στο δεξί Shift και βολεύει. Και έχω και το ωραίο σύστημα αλλαγής με το SuperSpace γρήγορο πλέον. Το πρόβλημα λύθηκε λοιπόν και στην τρίτη εγκατάσταση, απλά έφτιαξα το αρχείο και τα πάντα δούλεψαν μια χαρά χωρίς ρύθμιση, πήρε τις ρυθμίσεις κανονικά, βρήκε το compose και όλλα τέλεια! Χρησιμποοιεί το IBUS για imput method. Πως το αλλάζεις αυτό; Α θα πας στις ρυθμίσεις, θα πας στην γλώσσα θα πατήσεις το κουμπί να προσθέσεις γλώσσα και να την ρυμιση εκεί μπροστά σου. Απορώ πως δεν την έβρησκα. Αν δεν έχεις βέβαι ένα παράξενο πληκτρολόγιο σαν το δικό μου και σε βολεύει το SuperSpace η εμπειρία είναι εξαιρετική και με το IBUS βλέπεις τον τόνο πριν πατήσεις το γράμμα.

Ώρα να δοκιμάσουμε τα παιγνίδια. Και έπεσα στην περίπτωση το Lutris δεν δούλευε και είχε παλιότερη έκδοση. Το πρόβλημα φτιάχτηκε αμέσως την επόμενη ώρα, αλλά ήταν μια μικρή απογοήτευση χαχα. Και πάμε τώρα στο κερασάκι στην τούρτα. Το Gnome! Το Pop!_OS έχει κάνει μια εξαιρετική δουλεία, αλλά παραμένει Gnome. Την συμπάθεια όσων τους αρέσει, αλλά και την επιείκεια σας παρακαλώ, ήμουν χρήστης του Cinnamon για πολλά χρόνια, ακριβώς για αυτόν τον λόγο. Τελικά οι επεκτάσεις που έβαλα είναι οι παρακάτω:

Σαν πολλές δεν είναι ρε παιδιά; Κάποιες είναι διακοσμητικές αλλά κάποιες άλλες είναι εξαιρετικά χρήσιμες. Και έχω και κατι flickering κάποιες φορές με το redshift. Οι οδηγίες για την παραμετροποίηση είναι πολύ καλές, αλλά ξεχάσανε να αναφέρουν κάτι ενοχλητικό.

image

Θέλει να απενεργοποιήσεις αυτό που δεν κάνει τίποτα απλά εμποδίζει τα άλλα να εγκατασταθούν για να έχεις μια μπάρα με εικονίδια όπου θα βρεις το telegram, το flameshoot, το jetbrains toolbox κλπ. Αλλά ίσως και να υπερβάλω, απλά σαν χρήστης του cinnamon θεώρησα κάποιες ευκολίες ως δεδομένες και προφανείς. Και βρήκα πόσο δύσκολο είναι να βάλεις κάτι στα προγράμματα εκκίνησης.

Αφού τα λύσαμε αυτά πάμε για την τελική εγκατάσταση. Στο σημείο αυτό κατέληξα πως θέλω μια μόνο διανομή αντίο Mint (αλλά θα μείνει σε ένα VM γιατί έχω κόσμο να υποστηρίξω :innocent:). Και όλα αυτά γιατί έχει και πολλά θετικά στοιχεία. Γιατί κάθε διανομή έχει και τα θετικά και τα αρνητικά της στον κόσμο των λογικών ανθρώπων. Τρίτη εγκατάσταση λοιπόν με κρυπτογραφημένο δίσκο, χωρίς χωριστό /home και ίσως μια μέρα το ρίξω στο διάβασμα να κάνω τις κατατμήσεις όπως θέλω. Α και σύντομα θα ακολουθήσει και το Laptop, όπου εκεί έχει και νόημα η κρυπτογράφηση του δίσκου.

Για οδηγίες εγκατάστασης στα ελληνικά διαβάστε αυτό

Θα είναι Tilling Window αλλά δεν θα είναι

Πάμε τώρα στα ωραία που έχει να δώσει: Tilling Gnome. Οι tilling window manager είναι καταπληκτικοί, αλλά α) είναι πανάσχημοι και θέλουν ρυθμίσεις με το χέρι, και όχι δεν θέλω να χάσω ώρα με αυτό, αυτά τα έκανα πριν δέκα χρόνια και β) Δεν τους θέλεις πάντα. Το Pop!_OS έχει ένα μηχανισμό που το κάνεις Tilling κυριολεκτικά με το πάτημα ενός κουμπιού!. Κάποια βίντεο τα λένε καλύτερα

Αυτό ήταν που άλλαξε εντελώς το παιγνίδι, οι συντομεύσεις του πληκτρολογίου είναι ορατές από ένα μενού, τις έχω τυπώσει και τις είχα μπροστά μου τις πρώτες μέρες. Απλά εκπληκτικό χαρακτηριστικό!

Άλλα ωραία κόλπα

Τα παιγνίδια είναι ο λόγος που το έβαλα, αλλά ο λόγος που το κράτησα είναι αυτός. Και όποιος έχει προσπαθήσει ποτέ να εγκαταστήσει το tensorflow ξέρει πολύ καλά πόσο ζόρικο είναι. Μια διανομή για παιγνίδια, και μια ταυτόχρονα μια σοβαρή επαγγελματική διανομή δεν είναι κάτι που βρίσκεις συχνά. Και η εταιρεία πίσω από αυτό, φτιάχνει ωραία μηχανήματα αποκλειστικά για Linux με ανοιχτά Firmware. Επίσης έχει χωριστό iso για εγκατάσταση όταν έχεις κάρτα NVidia.

Επίσης έχει το systemd-boot αντί για το grub, και το ωραίο με αυτό είναι πως δεν έχω να πω κάτι, απλά δεν μπορώ να καταλάβω πότε είμαι στο BIOS και πότε στο λειτουργικό. Διαβολικά γρήγορη εκκίνσηση. Θα μπορούσα να πως και για κάποιες μικρές λεπτομέρειες που με χαλάνε, αλλά ήδη είπα αρκετά. Αλλά σαν χρήστης μιας διανομής για πάνω από δέκα χρόνια δεν θα ήμουν δίκαιος στην κριτική μου.

Το Pop!_OS είναι μια εξαιρετική διανομή, κατάλληλη για κάθε χρήση και αξίζει να την δοκιμάσετε και να γίνει η κύρια διανομή σας, τόσο για αρχάριους, όσο και για προχωρημένους χρήστες.

Σταματώ εδώ γιατί κάθε Οδύσσεια πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει, και περιμένω τις γνώμες σας, ειδικά αν την έχετε δοκιμάσει. Παρακαλώ μόνο να λείψουν τα αστειάκια για το όνομα :kissing_smiling_eyes:.

14 «Μου αρέσει»

Εγώ @Asfodelus το έχω εγκαταστήσει dual boot με windows 10.
Κάτι έχω πειράξει και αργεί να ξεκινήσει.
Δεν μπορώ να καταλάβω όλες τις ρυθμίσεις που έχεις κάνει.
Πιστεύω όμως ότι η εγκατάσταση είναι αρκετά εύκολη και για αρχάριους.
Εκτός των άλλων, οι τύποι (System76) έχουν αρκετό χιούμορ.
Αν κάτι πάει στραβά και αποτύχει η εγκατάσταση, βλέπεις τον πύραυλο να συντρίβεται στο φεγγάρι.
Κρίμα που δεν έχω κρατήσει στιγμιότυπο…
Είμαι όμως πολύ ευχαριστημένος από τη συγκεκριμένη διανομή.
Και θα την έχω για καιρό ακόμα.
Παρόλο που δεν ασχολούμαι με games και NVIDIA.
Έχω σκοπό όμως να δοκιμάσω και άλλες διανομές όπως την Garuda Linux, την Kali linux σε επίσημη vm στα windows 10, την elive beta, λόγω του ότι είμαι ακόμα στην αρχή.
Η Pop!_OS όμως για μένα αποτελεί εγγύηση.

1 «Μου αρέσει»

Ναι εδώ είναι το παράδοξο: Κάτι που είναι εύκολο για ένα αρχάριο είναι δύσκολο για ένα έμπειρο χρήστη :grinning: Η εγκατάσταση του είναι πανεύκολη, αν και προτιμά να έχει όλο τον δίσκο δικό του. Οι οδηγίες είναι απλές και βήμα βήμα. Μακάρι όλες οι διανομές να είχαν ένα τόσο εύχρηστο και προσεγμένο site.

Στο γερο παράξενο που θέλει να έχει cinnamon χωρίς να έχει και που θέλει το πληκτρολόγιο έτσι όπως το θέλει είναι το πρόβλημα :slight_smile: Αυτός πήρε ένα Gnome, αλλά με εξαιρετικές επεκτάσεις για το tilling.

Η εταιρεία είναι καταπληκτική, τα μηχανήματα της φοβερά, έχει τα πάντα ανοικτά (ακόμα και τα σχέδια του κουτιού) και μακάρι να πουλάγανε στην Ευρώπη άμεσα, α και επίσης να κέρδιζα κανένα λόττο, να πάρω ένα. Μόνο το OpenFirmware που έχουν τα κάνει τα καλύτερα μηχανήματα για Linux. Ναι μου λείπει το cinnamon και η σημασία που δίνει το Mint στην λεπτομέρεια, αλλά είναι πλέον η διανομή μου και μάλλον θα με συνοδεύσει για πολύ καιρό ακόμα. Για ένα νέο χρήστη εξακολουθώ να συνιστώ το Mint, αλλά για κάποιον που ψάχνει την καλύτερη διανομή για προγραμματιστές, θα διαφωνήσω με τον @cerebrux και θα προτείνω Pop!_OS.

3 «Μου αρέσει»

Πριν 2-3 χρόνια το είχα βάλει κι εγώ μιας και προτεινόταν από πολλούς ως η διανομή για παιχνίδια. Πριν από αυτό είχα arch. Απ´ όσο θυμάμαι δεν είδα κάποιες διαφορές σε επιδόσεις, αλλά ως διανομή ήταν ωραία δομήμένη και μιας και ήθελα να δοκιμάσω και το gnome3, η υλοποίησή του ήταν πολύ ωραία. Έτσι λοιπόν το χρησιμοποιούσα ως βασικό λειτουργικό για κανένα εξάμηνο περίπου. Ο κύριος λόγος που το άλλαξα ήταν η προβληματική εναλλαγή μεταξύ ttys. Επειδή υπάρχουν αρκετά windows παιχνίδια που έχουν προβλήματα όταν εκτελούνται μέσα στο ίδιο βασικό γραφικό περιβάλλον(με την ανάλυση, κυρίως όταν υπάρχουν πάνω από ένα monitors, αλλά και με το ποντίκι και πληκτρολόγιο), τα παιχνίδια τα τρέχω σε ξεχωριστό tty με κάποιον minimal window manager. Η εναλλαγή λοιπόν σε διαφορετικό tty και πίσω στο αρχικό, για κάποιο λόγο(που δεν κατάφερα τελικά να βρω) ήταν πολύ αργή. Αυτό κάποια στιγμή έγινε πολύ ενοχλητικό οπότε ξαναγύρισα σε arch. Υπάρχει βέβαια ακόμη η εγκατάσαση ως backup διανομή, αλλά εδώ αρκετό καιρό δε λειτουργεί. Έχει κάποιο πρόβλημα με το swap διαμέρισμα που είχε δηλωθεί κατά την εγκατάσταση αλλά τώρα δεν υπάρχει, αλλά δεν έχω ασχοληθεί να το ψάξω και να το φτιάξω. Οπότε δε γνωρίζω και αν έχει λυθεί το θέμα με τα ttys που, τουλάχιστον στο δικό μου σύστημα είναι προβληματικό από τη μέρα της εγκατάστασης.

1 «Μου αρέσει»

Σόρρυ αλλά θα σκάσω αν δεν πεταχτώ τώρα … λολ ποιά παιχνίδια ; εδώ διαβάζω πως μάλλον έχεις καβατζωμένη tesla gpu και τρώει datasets όλη μέρα το cnn :stuck_out_tongue:
(έχεις δοκιμάσει να στήσεις nvidia-docker κάτω από ενα docker engine ; με το pytorch έχεις “παίξει” καθόλου ; )

1 «Μου αρέσει»

Το nvidia-docker είναι ο επίσημος τρόπος που προτείνει η NVidia. Δεν είναι δύσκολο, αν έχεις από κάτω στήσει σωστά το cuda. Αλλά το tensorman είναι ο εύκολος τρόπος. Και είναι ωραίο που το υποστηρίζει επίσημα η διανομή. Συνήθως χρησιμοποιώ το acaconda αλλά είναι πάντα μπελάς να στήσεις ένα profil για ένα συγκεκριμένο notebook.

Αλλά το μηχάνημα που στήθηκε παραμένει για παιγνίδια. Για να τρέξεις ένα σοβαρό μοντέλο θέλεις κάνει με μερικές δεκάδες CPU, οπότε γιατί να μην παίζεις ένα παιγνιδάκι όσο τρέχει εκεί; :innocent:

1 «Μου αρέσει»

Αν και την έχω δοκιμάσει μόνο σε VM φαίνεται πολύ ωραία διανομή και αρκετά προσεγμένη.
Το tilling είναι φοβερό και πολύ έξυπνο με όλες τις δυνατότητες out of the box και είναι εκεί μόνο όταν το χρειάζεσαι.
Έχω περιέργεια για το αν θα ακολουθήσει την εξέλιξη του GNOME 40.
@Asfodelus Να την χαρείς την διανομή και περιμένουμε περισσότερα screenshot με το πως το διαμόρφωσες και πως σου δούλεψαν οι επεκτάσεις.

Το pop_os! βασίζετε στο ubuntu οπότε θα πάρει το gnome 40 όταν το πάρει και το ubuntu. Αλώστε η system76 συμμετείχε στην έρευνα που οδήγησε σε αυτό το νέο σχεδιασμό του GNOME 40.

“System76 were apparently involved the research resulting in these GNOME 40 plan. This isn’t a surprise since System76 ship a modified version of GNOME Shell desktop in Pop OS — a distro that has won many plaudits for its alterations and add-ons, and for its power-user focused workflow.”

3 «Μου αρέσει»

αυτο κι ήταν είδηση να αλλάξεις το mint!!
στα της διανομής δυστηχως το περιβαλλον gnome ποτε δεν το χωνεψα. σε μια δοκιμη που ειχα κανει -παντα σε συγκριση με arch- η εκκινηση ηταν πολυ αργη σε σχεση με το arch μπορω να πω σχεδον ο διπλασιος χρονος. φυσικα επειδη δεν παίζω καθόλου παιχνίδια στον υπολογιστη δεν μπορω να έχω αποψη γιαυτο.βεβαια επειδη η εταιρεία που είναι πίσω απο αυτό βγάζει λαπτοπ μονο με linux αυτό είναι κάτι πολύ καλο. για μενα το mint παραμενει η καλύτερη ububru-based διανομη.

Με γειες !!
Κι εγώ πριν λιγότερο από μήνα έκανα το βήμα και άλλαξα de (ξήλωσα το KDE - πολύ work in progress βρε αδερφέ).
Ήμουν ψιλοαποφασισμένος να πάω σε gnome (πάντα σε arch), αλλά έφαγα μεγάλο πακέτο. Δεν μου κατσε καθόλου καλά, αν και ήμουν αποφασισμένος να το παλέψω. Tiling μέσω extension (ή όπως αλλιώς λέγεται) που συνήθως (αλλά όχι πάντα) δούλευε. Προβλήματα στην εναλλαγή γλώσσας με το alt (σε κάποια προγράμματα, πχ firefox, μου ενεργοποιούσε τα μενού). Προβλήματα σε hidpi και γενικώς σε μεγάλη οθόνη (32άρα 4Κ). Έσπασα τα νεύρα μου και το παράτησα. Κι έβαλα το cinnamon που το χα παρατημένο κάποια χρόνια και όλα έδεσαν τόσο όμορφα, γλυκά και απόλυτα λειτουργικά!!! Πραγματικά (ξανα)εντυπωσιάστηκα από το φινίρισμα του cinnamon και μάλιστα όχι στο μαμά λειτουργικό του, αλλά στο arch, το οποίο του χω αλλαγμένα τα φώτα εδώ και τόσα χρόνια.
Οπότε ξανα-ψιλο-αποθαρρύνθηκα από το gnome ξανά, παρότι είχα την αρχική επιθυμία να πάω προς αυτό.

Στο pop δεν μπορείς να βάλεις cinnamon? Gnome ντε και σώνει? Αν και η αλήθεια είναι ότι άπαξ κανείς στεριώσει στο arch δύσκολα ξεκουνιέται προς κάτι άλλο…

3 «Μου αρέσει»

Ναι μπορείς να βάλεις και το έχω προσθέσει, αλλά δεν το έχω χρησιμοποιήσει. Ένας λόγος είναι πως δεν έχει ενσωμάτωση με το υπόλοιπο λειτουργικό. Βλέπω ενα pop up πως υπάρχουν ενημερώσεις, αλλά που είναι το κουμπί να τις εγκαταστήσω; Γιατί δεν εφαρμόζει τις αλλαγές που κάνω στο πληκτρολόγιο; Αν καθίσω λίγο θα τα φτιάξω αυτά τα θεματάκια, αλλά είμαι της άποψης πως μια διανομή απλά πρέπει να τρέχει. Δεν το βάζω στα αρνητικά της διανομής, η διανομή δεν το υποστηρίζει και δικαίωμα της που θέλει να εστιάσει.

Δυο πραγματάκια που μου λείπουν είναι τα color icons και τα emblems για τον λόγο αυτό έβαλα το nemo. Χρησιμοποιώντας τα εικονίδια του Mint στις ρυθμίσεις έγινε το θαύμα

Δεν ταιριάζουν τόσο με το υπόλοιπο θέμα, αλλά μικρό το κακό. Θα αντικαθιστούσα πλήρως το nauti;us με το nemo, αλλά το τελευταίο δεν κάθετε πολύ καλά στο dash to dock και δεν δείχνει τα actions. Πάλι θα μπορούσα να το σκάλιζα, αλλά δεν μπήκα στον κόπο.

Επίσηεε πέρασα και το Hypnotix με το χέρι. Αυτό που είναι σπαστικό είναι πως το gdm έχει ένα εικονίδιο μικροσκοπικό για να αλλάξεις συνεδρία. Οπότε άσε μόνιμα το Pop και ας πάει το παλίαμπελο. Κάποιες φορές τις διανομές πρέπει να σταματάμε να τις στήνουμε και να αρχίσουμε να τις χρησιμοποιούμε :sunglasses:

2 «Μου αρέσει»

Ναι, όντως. Γι αυτόν το λόγο είναι σημαντικό τι σου “δίνει” η εγκατάσταση out of the box, ώστε να χρειάζεται να την πειράξεις όσο λιγότερο γίνεται. Να φύγουμε από το σημείο “χάνω χρόνο για να καστομάρω το πισί μου” και να πάμε στο “χρησιμοποιώ το χρόνο μου χρησιμοποιώντας το πισί μου”. Αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους που άφησα το kde (και ένας από τους λόγους που ξαναεπέστρεψα στο cinnamon).

BTW, στο αρχικό μήνυμα είδα ότι ανέφερες το δικό τους hardware (desktop, laptop κτλ) και ότι ίσως σε ενδιέφερε. Ρίχνοντας μια ματιά στο site τους έχω την εντύπωση ότι το desktop τους είναι 99,9% intel nuc. Τα οποία άνετα τα βρίσκεις ελλάδα και σε καλές τιμές.

άσχετη (αλλά σχετική) ερώτησιS: ΤΙ μπορώ να βάλω (addon? /ιδανικά σε manjaro ή mx) για να έχω όμως τεράστια ποικιλία από τέτοια? ο χαρακτηρισμός φακέλων με διευκολύνει πολύ στην δουλειά και πραγματικά ζορίζομαι ν’ αποχωριστώ την δυνατότητα αυτή του win…

Κατ αρχήν σε τέτοια ερωτήματα δεν έχει καμμία σημασία η διανομή αλλά το γραφικό περιβάλλον.

Στο KDE/Dolphin (αυτό έχω μπροστά μου) δεξί κλικ, properties και μπορώ να διαλέξω όποιο εικονίδιο θέλω για κάθε φάκελο.

1 «Μου αρέσει»

https://foldercolor.tuxfamily.org/

Εγώ χρησιμοποιώ αυτό σε Manjaro. Έχει και χρωματιστούς φακέλους και εμβλήματα αλλά δεν το έχω δοκιμάσει με τα icons του Pop.

1 «Μου αρέσει»

σωστά, δεν προσδιόρισα ότι χρησιμοποιώ xfce (θεώρησα ότι επειδή το mx έχει μόνο xfce θα έπρεπε να γίνει αντιληπτό το ερώτημά μου …με κάποιο μαγικό τρόπο :P ). όμως στο laptop της που έβαλα manjaro kde όντως είχε επιλογές ;)

τέλεια κι ευχαριστώ, θα το δοκιμάσω άμεσα ;)

Δεν εχει μονο xfce η mx, εχει και fluxbox και kde οπως μπορεις να δεις → https://mxlinux.org/
Τωρα αν η υλοποιησή τους ειναι καλή δεν ξερω… Εγω xfce χρησιμοποιώ γιατι αυτο μου αρέσει…

2 «Μου αρέσει»

Στη σύντομή μου περασιά από το gnome πριν λίγες βδομάδες, ένα πρόβλημα που μου έσπασε τα νεύρα έχει να κάνει με την αλλαγή γλώσσας στο πληκτρολόγιο.
Σε κάποιες εφαρμογές, όταν πατούσα alt-shift για αλλαγή γλώσσας, εκτός από την αλλαγή γλώσσας “ενεργοποιούνταν” και η keyboard based επιλογή των μενού (δηλαδή, αν πατούσα alt - shift για να αλλάξω σε αγγλικά και μετά έγραφα f, άνοιγε το μενού file στο firefox).
Δεν συνέβαινε σε όλα τα προγράμματα - θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι συνέβαινε στο firefox…
Δεν το έψαξα πολύ το θέμα…
Το έχετε συναντήσει αυτό το πρόβλημα? Λύση?

1 «Μου αρέσει»

Το πρόβλημα είναι ότι το Alt είναι συνήθως global hotkey για όλες τις εφαρμογές έτσι ώστε να εμφανίζει το menu. Αν πατήσεις ταυτόχρονα Alt + Shift δεν εμφανίζεται το μενού, για τις περιπτώσεις όμως που θα πατηθεί λίγο πιο νωρίς, μόνο του το Alt, θα υπάρξει το πρόβλημα. Δεν ξέρω αν υπάρχει extension για να αλλάξεις αυτό το global hotkey, αλλά για τον Firefox μπορείς να πας στην καρτέλα :
about:config
και να θέσεις το
ui.key.menuAccessKeyFocuses
σε
False
Έτσι απενεργοποιείς την λειτουργία του Alt για τον Firefox.

2 «Μου αρέσει»