PlayOnLinux ή Bottles για windows εφαρμογές;

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να εγκαταστήσεις windows εφαρμογές σε Linux περιβάλλον;

2 «Μου αρέσει»

Καλώς όρισες @horhe_wilhemson στο linux-user.gr.

Καλώς σας βρήκα λοιπόν! Το έψαξα λίγο μόνος μου για να βρώ μια απάντηση αλλά δεν τα κατάφερα και φαντάστηκα ότι στο forum που βλέπω ότι γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια μπορεί κάποιος να το έχει προσπαθήσει, να εγκαταστήσει δηλ windows εφαρμογές σε linux περιβάλλον

Μπορεί να εγκαταστήσει κανείς windows εφαρμογές σε linux περιβάλλον, αλλά είναι προτιμότερο να τρέχει κάνεις linux εφαρμογές σε linux περιβάλλον. Είχα εγκαταστήσει κάποια έκδοση :sunglasses: του photoshop με το play on linux και δεν είχα μείνει ευχαριστημένος. Επίσης μπορεί κάποιος να εγκαταστήσει τα office 13 στο play on linux αρκεί να έχει και το κλειδί. Αλλά δεν ξέρω για πόσο καιρό θα δουλεύει ικανοποιητικά. Υπάρχει μία λίστα στο wine με τις εφαρμογές που δουλεύουν καλύτερα.
Αν θες ρίξε και μια ματιά παρακάτω σε ένα παλιότερο οδηγό για το crossover:

Για προγράμματα windows δωρεάν, ώστε να κάνεις δοκιμές, ψάξε στην ηλεκτρονική διεύθυνση του internet Archive(σταθερή αξία):
https://archive.org/

Ακριβώς. Οι εφαρμογές που χρειάζεσαι δεν μπορούν να αντικατασταθούν με εφαρμογές open source.

Λίστα με Free Software:
https://directory.fsf.org/wiki/Main_Page

1 «Μου αρέσει»

Λαμβανομένων υπόψη και των παραπάνω σχολίων θα πω ότι, κάποια πράγματα είναι σχετικά. Αν πράγματι , δηλαδή “πολύ πράγματι”…χρειάζεσαι οπωσδήποτε μια συγκεκριμένη εφαρμογή windows τότε , ίσως δεν είναι εφικτό να δουλέψει καλά σε περιβάλλον Linux.
Τα τελευταία windows με τα οποία ασχολήθηκα ήταν τα XP. Κάποιες εφαρμογές για τις οποίες είχα δαπανήσει χρόνο να τις μάθω κι έκρινα σκόπιμο να συνεχίσω λίγο ακόμη με αυτές, δούλεψαν μια χαρά με το virtual box της Oracle (το τότε photoshop πήγε μια χαρά). Ακόμη και κάποιες εξειδικευμένες μουσικές εφαρμογές όπως ένα σπασμένο cubase ας πούμε δούλεψαν (προς μεγάλη μου έκπληξη) πλην όμως , κάποιες από αυτές όχι όπως θα έπρεπε και ήταν λογικό για ορισμένα μουσικά τα οποία έχουν ειδικές απαιτήσεις.
Λίγο αργότερα…δεν είχα ανάγκη καμία εφαρμογή των windows εκτός από τις εξειδικευμένες μουσικές , οπότε κράτησα σε ένα partition τα xp , έτσι για την ιστορία…
Εν κατακλείδι … ξεκαθαρίζεις με το τι ακριβώς θες , ποιες είναι οι απαιτήσεις σου - εξετάζεις την πιθανότητα κάλυψης αυτών από τις εφαρμογές που διατίθενται στα λειτουργικά GNU Linux κι αν πράγματι δεν σε καλύπτουν…το βλέπεις τι θα κάνεις…!!

H καλύτερή απάντηση είναι να μην το κάνεις. Συχνά υπάρχουν καλύτεροι τρόποι στο Linux να κάνεις κάποια συγκεκριμένη εργασία. Αλλά κάποιες φορές αυτό δεν είναι δυνατόν και προκύπτει στην ανάγκη να τρέξεις κάποιο πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα και όχι αυτό δεν είναι το Photshop. Αν τώρα θέλεις να βάλεις Linux για να τρέχεις μόνο Windows εφαρμογές, τότε πραγματικά δεν υπάρχει κανένας λόγος…

Το ποια λύση είναι καλύτερη εξαρτάται από το συγκεκριμένο πρόβλημα. Άλλη αν είναι παιγνίδι που πχ μπορείς να χρησιμοποιήσεις πχ το Lutrιs και άλλη αν είναι κάποιο πρόγραμμα όπου υπάρχει το εμπορικό crossover. Ναι, εμπορικό δηλαδή θέλεις να τρέξεις ένα πρόγραμμα που χρυσοπλήρωσες και τσιγκουνεύεστε να δώσεις κάτι παραπάνω;

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευτείς το winedb ή το lutris για πιθανά προβλήματα συμβατότητας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Επίσης, υπάρχει η λύση μιας εικονικής μηχανής με το qemu, vmware, virtual box, gnome boxes.

Κατ’αρχή θα ήθελα να ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους για την γρήγορη σας απόκριση. @nikaskonstantinos Η ιδέα είναι να μην αναγκαστώ να χρησιμοποιήσω Windows εφαρμογές τελικά. Όμως για προγράμματα που αφορούν μουσική παραγωγή και έχω ήδη πχ Native Instruments Guitar Rig με κανονική άδεια θα ήθελα να τα χρησιμοποιήσω αν είναι δυνατό. Στο παρελθόν είχα χρησιμοποιήσει τη διανομή Ubuntu 22.04 με αρκετή επιτυχία για τις ανάγκες που έχω. Είχα επιλέξει το REAPER για DAW και είχα πορευθεί τότε με τα plugins που είχα διαθέσιμα απ’το σύστημα.

1 «Μου αρέσει»

Υπήρχε μια συζήτηση πάνω στο θέμα αυτό, που όμως καταλήγει σε πολλά σημεία στην ίδια συζήτηση για το GNU/linux και τα windows.
Στο τέλος της πρώτης σελίδας ένας χρήστης με το ψευδώνυμο @GoaSkin αναφέρει:

In my opinion, Native Instruments should try it out to offer linux versions of some software titles of which the source code could be compiled as a linux version (Massive X for example). And if they don’t trust that the software is stable enough, eventually as a public beta which may remain in a beta state. Some other software companies also go this way. This includes Microsoft with the Linux version of the Edge browser.

Πηγή: https://community.native-instruments.com/discussion/5666/native-instruments-products-natively-on-linux

Σχετικά με τη μουσική παραγωγή υπάρχουν και οι παρακάτω συζητήσεις:
https://linux-user.gr/t/music-production-se-linux-workstation-einai-efikto/4676
https://linux-user.gr/t/zrythm-moysikh-paragwgh-linux-mac-win/1828

Τέλος αν είναι σχετικό με τη συζήτηση δεν γνωρίζω γιατί δεν ασχολούμαι με τη μουσική παραγωγή, υπάρχει όμως το guitarix:
https://github.com/brummer10/guitarix

Σ’ευχαριστώ πολύ για τις πηγές θα τις τσεκάρω, σίγουρα θα βοηθήσουν. Το guitarix το έχω δοκιμάσει είναι τίμιο ( αν και του λείπει documentation για σαφή διαδικασία εγκατάστασης). Την τελευταία φορά που το χρησιμοποίησα κατέληξα να κάνω compile from source code. Ελπίζω να έχει καλυτερέψει η διαδικασία εγκατάστασης από τότε

2 «Μου αρέσει»

προσωπικά έχω δοκιμάσει POL . δεν είμαι φαν του flatpak.
μπορεί το bottles να κάνει καλή δουλειά

Δοκιμασε με το Lutris .Fl studio και Ableton δουλευουν αρκετα καλα και πολλα vst θα δουλεψουν επισης αλλα για τα vst θα πρεπει να το ψαξεις πολυ.

Το Bitwig που ουσιαστηκα ειναι κλωνος του Ableton εχει και Native εφαρμογη για Linux

Η Tracktion εχει επισης ενα πολυ ισχυρο daw και δινει και μια free εκδοση

Με το LinVst θα δουλεψουν πολλα Windows vst σε Linux Daw οπως το Reaper που εχεις δοκιμασει ηδη αλλα προσεξε θα χρειαστεις το Wine-Staging

Προσωπικα θα σε συμβουλευα να μαθεις τις native Linux εφαρμογες και θα εισαι κομπλε.Εγω δουλευω με το Renoise που ομως εσενα λογικα δε θα σε καλυψει γιατι ειναι Tracker ομως εχει demo εκδοση που δεν ληγει ποτε και σου επιτρεπει να σωζεις και να ανακαλεις τα κομματια που φτιαχνεις απλα δε σε αφηνει να κανεις export τα κομματια σε αρχεια ηχου.Υπαρχουν πολλα αξιολογα vst για Linux απο μεγαλους παιχτες οπως η Tal TAL Software και οι γιγαντες U-HE u-he Products: Synthesizers, Effects and Soundsets. Σημαντικο για μενα το λειτουργικο που θα εχεις να δουλευει με Pipewire για να μην μπλεκεις με Jack για τον ηχο.Τα καλυτερα αποτελεσματα για μουσικη παραγωγη θα τα εχεις με Ubuntu.

Το Renoise που εχω εγω

3 «Μου αρέσει»

…μόλις μπήκαν τα μουσικά ήρθες Πάνο ε ;
:cowboy_hat_face:

1 «Μου αρέσει»

Κάθε μέρα μπαίνω αλλά ναι όταν υπάρχει μουσικό θέμα συνήθως απαντάω μιας εκεί είναι που γνωρίζω πράγματα για να βοηθήσω.

2 «Μου αρέσει»