Music production σε Linux Workstation... είναι εφικτό ;

Όταν κάποιος μιλάει για μουσική παραγωγή, αντανακλαστικά σκέφτεται ότι αυτό είναι εφικτό μόνο σε macOS και Windows.

Τα τελευταία χρόνια όμως αυτό αλλάζει. Συζητώντας με έναν φίλο μουσικό παραγωγό για το αν είναι εφικτή η χρήση του Linux για παραγωγή μουσικής από όλους, προέκυψε μια συζήτηση η οποία καταγράφηκε σε έναν πλήρη οδηγό μιας και η ομάδα του έκανε εντός του 2022 την πλήρη μετάβαση σε Linux.

14 «Μου αρέσει»

Μπορώ να πω φοβερό άρθρο και μου αρέσει πολύ η φάση διατύπωσης της κουβέντας .

Θέλουμε κι άλλα!!!

1 «Μου αρέσει»

Απο προσωπική εμπειρία θα πώ οτι, ναι οκ γίνεται.

ΑΛΛΑ όχι οσο καλα θα ήταν δυνατόν.

Ο κύριος λόγος που έχω dual boot ειναι το οτι χρησιμοποιώ Windows για recording/mixing ώς hobby. Μπορεί το Reaper να ειναι ενα πλήρες DAW το οποίο χρησιμοποιούσα. Μετα μεταπήδησα σε Studio One.

Δυστυχώς όμως πολλοί σαν εμένα βασίζονται σε proprietary plugins VSTs. Και οποιοδήποτε layer επικοινωνίας των plugins δεν είναι αρκετό όταν έχεις επενδύσει αρκετά λεφτά σε αυτά, εκτος αν είσαι διαθετιμένος να ανεχτείς “crackling” όταν με αντίστοιχη χρήση στα windows παίζουν όλα βούτυρο, την μνήμη να γεμίζει για πλάκα, bugs. Η ακόμη και να μην παίζει το VST και να σκάει.

Disclaimer: Εχω τουλάχιστον 2 χρόνια να δοκιμάσω recording σε linux αλλα αυτή ήταν η εμπειρία μου την τελευταία φορα. Οπότε μπορεί να ειναι διαφορετικά τα πραγματα απο τότε.

Υ.Γ.: Όχι, δεν με καλύπτουν τα δωρεάν/ native plugins. καθώς πολλά δεν έρχονται κοντα στο αποτέλεσμα και την ευκολία που το πετυχαίνεις με τα πληρωτέα.

2 «Μου αρέσει»

Καλή χρονιά σε όλους.
2 χρόνια ανάπτυξης λογισμικού, είναι σχεδόν μια αιωνιότητα.
Εάν ο μόνος λόγος για dual boot είναι η μουσική παραγωγή, θα σου έλεγα να το ξαναδοκιμάσεις.
Αναφέρουμε προς το τέλος του άρθρου πως ο καλός ήχος θα έρθει μετά την κατανόηση των plugins. Ήταν ξεκάθαρο.
Επομένως, εάν σε ένα επί πληρωμή για mastering, πατάς ένα κουμπί το οποίο από πίσω, κάνει πχ normalize στο low end, βάζει dynamic equalizer σε συχνότητες που ξεπηδούν και χωρίζει αυτόματα το εύρος σε multibands για να εφαρμόσει έναν compressor ώστε να αυξήσεις το bright και το loudness, τότε, ναι το επί πληρωμή είναι πιο εύκολο και γρήγορο.
Προφανώς, η μετάβαση σε linux home studio δεν έγινε εν μια νυκτί αλλά προηγήθηκαν δοκιμές σε vm.
Τώρα δε που κάναμε και τη μετάβαση σε pipewire sound server, πετάμε κυρ Τρύφωνα!

2 «Μου αρέσει»

Το οτι κατάλαβες το είδος των plugin μου, η το ότι δεν ξέρω να τα χρησιμοποιώ και τι κάνει το καθένα δεν θα το σχολιάσω παραπάνω. Ο λόγος που δουλεύει το Reaper ειναι γιατι by default το κάνει support αυτός που το φτιάχνει.

Μίλησα για πρακτικά πρόβλήματα, όπως crackling/crashes/support. Επίσης σίχαινομαι την ιδέα του wine και διαφωνώ με κάθε λογισμικό που προσφέρει ένα layer συμβατότητας σε non native platforms. Είναι ένα εξτρά αργό και σπάταλο σε πόρους βήμα.

Και όχι δεν έχω σκοπό να το γυρίσω γιατί ούτε το DAW μου υποστηρίζετε by default, ούτε τον χρόνο για migrate έχω.

Μη ροπιάζεις. Δεν έχει νόημα.
Δεν είχα σκοπό να σε προσβάλω, παράδειγμα έδωσα.
Κρατάω το daw σου, το χρόνο που δεν έχεις για δοκιμές και το μίσος σου για το wine.
Αυτό είναι αρκετό για να συνεχίσει ο καθένας το δρόμο του.

1 «Μου αρέσει»

Ο καθένας κάνει τις επιλογές του, το θέμα είναι να υπάρχουν επιλογές και απ’ ότι φαίνεται σιγά, σιγά οι επιλογές αυξάνονται… Δεν είναι κακό κάποιος να συνεχίσει να δουλεύει σε windows, όπως δεν είναι κακό κάποιος να κάνει μετάβαση σε linux…

Προσωπικά χαίρομαι όταν διαβάζω άρθρα με ανθρώπους που τόλμησαν και έκαναν το βήμα προς το ανοιχτό λογισμικό είτε για έναν απλό υπολογιστή στο σπίτι είτε για ένα μηχάνημα παραγωγής, γιατί η επιλογή τους επιρεάζει έμμεσα και εμένα και όλο τον κόσμο του ανοιχτού λογισμικού!

Οι επιλογές μας καθορίζουν το μέλλον και είναι το μόνο μας όπλο για ένα καλύτερο αύριο!

3 «Μου αρέσει»

Κάποιες φορές ακόμα και μεγάλες εταιρείες, μετατρέπουν πολύ διαδεδομένες εφαρμογές που πριν ήταν “κλειστού” κώδικα σε ανοικτού κώδικα εφαρμογές.

Επειδή ψιλοασχολούμαι με την παραγωγή μουσικής (ερασιτεχνικά, όχι τίποτα επαγγελματικό), πιστεύω πως το αν είναι εφικτή η παραγωγή μουσικής στο Linux εξαρτάται καθαρά από τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει κάποιος. Πολλοί δουλεύουν περισσότερο με ηχογράφηση, άλλοι δουλεύουν περισσότερο με samples, άλλοι με synths και άλλοι γράφουν μουσική σε παρτιτούρα, ανάλογα με το είδος με το οποίο παράγει ο καθένας και την τεχνοτροπία που χρησιμοποιεί.

Σε γενικές γραμμές, η μουσική παραγωγή στο Linux είναι εφικτή. Υπάρχουν πολύ καλά DAWs και plugins τα οποία είναι διαθέσιμα, τόσο ιδιοταγή, όσο και ελέυθερο λογισμικό. Στα ιδιοταγή, μερικές καλές επιλογές είναι το Reaper και το Bitwig Studio, τα οποία είναι σχεδόν εφάμιλλα με αντίστοιχα λογισμικά σε Windows και macOS. Όσο σε ελεύθερο λογισμικό, υπάρχουν πολύ καλά λογισμικά τα οποία μπορούν να είναι εξίσου καλά με τα ιδιοταγή, αν όχι καλύτερα. Μερικά παραδείγματα είναι τα Ardour, LMMS, MuseScore, Calf (δεν είναι DAW, αλλά παρέχει μερικά πολύ χρήσιμα εργαλεία για εφέ), Audacity και πολλά άλλα.

Το πρόβλημα στο Linux είναι κυρίως τα plugins. Ενώ κάποια προγράμματα έχουν κάποια υποστήριξη για τα VST plugins, τα οποία χρησιμοποιούνται πολύ σε σχεδόν όλα τα DAWs, απλά δε λειτουργούν το ίδιο καλά στο Linux. Απαιτείται η χρήση του Wine, και μπορεί πολλές φορές να προκαλέσει διάφορα προβλήματα. Αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα για όσους δουλεύουν πολύ συγκεκριμένα plugins. Επίσης τα συστήματα ήχου στο Linux μπορεί να φανούν αρκετά δύσχρηστα στους νέους χρήστες (αναφέρομαι κυρίως στο JACK) και το PulseAudio έχει αρκετά θέματα που μπορούν να το κάνουν ακατάλληλο για τέτοια χρήση. Ευτυχώς αυτά φαίνεται να αλλάζουν σταδιακά με το PipeWire, αλλά αυτό θα το δούμε με την πάροδο του χρόνου.

3 «Μου αρέσει»

Ενταξει… Δεν ξερω πως να απαντησω.

Λογω δουλειας κανω και music production για καποιους τραγουδιστες κτλ. (Οχι προσωπικα απλα εποπτευω)

Σε αυτον τον τομεα υπαρχει το παραδοξο. Ενω θα βρεις ολα τα εργαλεια στο linux για να φτιαξεις οτιδηποτε τα εργαλεια αυτα ειναι τουλαχιστον με ελειψεις αν οχι ερασιτεχνικα.

Καποτε ειχε βγει το ubuntu av η καπως ετσι και θεωρουσα οτι ειναι οτι πιο τοπ υπαρχει . Δεν ειναι ετσι. Γενικα στο audio / visual και με τις ταχυτητες που πρεπει να βγαινουν πλεον ολα δεν νομιζω οτι μπορει να σε καλυψει ενα συστημα linux επαγγελματικα.

Ομως ερασιτεχνικα, για να κανεις καποια κοψιματα και για να βελτιωσεις καποια πραγματα ειναι μια χαρα

Μην ξεχναμε οτι σε αλλους τομεις ασχοληθηκαν μεγαλες εταιρειες η ανοιξε κωδικας και υπαρχουν εφαμιλα opensource εργαλεια. Για παραδειγμα blender… η ακομη και το openoffice που ειναι υπο τη σκεπη της apache και για πολλα χρονια ηταν το αλφα και το ωμεγα στην επεξεργασια κειμενου.

Ρεεε αφήστε τα όλα, ένα πρόγραμμα είναι για μουσική παραγωγή, Fast Tracker II τέλος :sweat_smile:

image

Source

3 «Μου αρέσει»

Η το Renoise που είναι η εξέλιξη των trackers και δουλεύει άψογα και στο Λινουξ .Εγώ δουλεύω αποκλειστικά με αυτό εδώ και χρόνια

renoise_3_screen

3 «Μου αρέσει»

Φοβερός, αλλά ακόμα δεν αναπαράγει σωστά κάποια xm κάτι με το interpolation, αν σου βάλω ένα αρχείο θα το καταλάβεις

1 «Μου αρέσει»

Εχεις δικιο ,το Renoise δεν ειναι φτιαγμενο για να εχει πληρη συμβατοτητα με παλιους tracker.Ειναι ενας πιο εξελιγμενος tracker ομως με χιλιες δυο ευκολιες για τους χρηστες του σημερα.Πραγματικα εχω δοκιμασει σχεδον ολα τα προγραμματα μουσικης δημιουργιας και το ποσο γρηγορα κανω την δουλεια μου σε αυτο σε σχεση με αυτα δε περιγραφεται.Βεβαιας εχει και αυτο τις αδυναμιες του, οπως το να θελεις να κανεις ταυτοχρονη ζωντανη ηχογραφηση εξωτερικων οργανων, αλλα για ολα τα αλλα προσωπικα δεν εχω αντιμετωπισει πολλα προβληματα.Εχουμε επισης ενα πολυ ενεργο forum για οποιον χρειαζεται βοηθεια

2 «Μου αρέσει»

Βρίσκω πολύ συχνά τον εαυτό μου να τρέχει όμως ft208/209 για κάποιο λόγο το interpolation δε ξέρω, για μένα ήταν πολύ “πολύ” καλός tracker…

Ναι εννοείται τα πρόσφατα εκμεταλλεύονται το μοντέρνο hardware και δυνατότητες και πράγματα που “τότε” δεν ήξεραν ότι μπορεί να τα χρειαζόταν ένας μουσικός παραγωγός…

Αλλά, φταίει το nostalgia, φταίει κάτι άλλο… δε ξέρω πως να τοποθετηθώ :sweat_smile:

Υ.Γ. το κωλό snap-testing δεν περνάει το fasttracker2 σωστά τα νεύρα μου… τι ήθελα και το έκανα uninstall τις προάλλες, φαγούρα και τώρα αναγκάζομαι και το τρέχω με πατέντα…
Υ.Γ.2. και το Milky Tracker έχει φανεί να είναι αξιόλογο τα τελευταία χρόνια…

1 «Μου αρέσει»