Εφαρμογές για windows στο linux με το crossover trial

Θέλουμε να τρέξουμε μία εφαρμογή για windows σε linux ;
Δυσκολευόμαστε με το Wine και το Play On Linux;
Αν η απάντηση είναι ναί, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το CrossOver το οποίο παρότι δεν είναι δωρεάν, προσφέρει και μια δοκιμαστική περίοδο 15 ημερών, χωρίς την καταχώριση στοιχείων πιστωτικής κάρτας.
Βασίζεται στο Wine.


Ας δοκιμάσουμε λοιπόν το CrossOver για να εγκαταστήσουμε για παράδειγμα το WinDirStat το οποίο βέβαια προτείνει από μόνο του άλλες επιλογές για τους linux users, απλά και μόνο για τους σκοπούς του εγχειρήματός μας…

Μπορούμε να κατεβάσουμε το CrossOver στη διεύθυνση https://www.codeweavers.com/crossover/

μπορούμε αν θέλουμε να κατεβάσουμε τη δοκιμαστική έκδοση των 15 ημερών

Στο Pop Οs 20.04 χρησιμοποιούμε το Εddy από τα Utilities για να εγκαταστήσουμε τις εφαρμογές με κατάληξη .deb, σε άλλες διανομές μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο GDebi Package Installer
στο Deepin 20, o Package Installer του συστήματος…και ούτω καθεξής.

Μετά την εγκατάσταση ανοίγουμε την εφαρμογή CrossOver, στο γραφικό περιβάλλον της οποίας στο κάτω μέρος της οθόνης, μπορούμε να επιλέξουμε Install Windows Software… και να επιλέξουμε από ένα μενού με κατηγορίες εφαρμογών, αυτή που θέλουμε να εγκαταστήσουμε.

Στην περίπτωσή μας δεν κάναμε αυτό αλλά πήγαμε κατευθείαν στη διεύθυνση με την εφαρμογή με κατάληξη .exe που θέλουμε να κατεβάσουμε.

Έπειτα, επιλέγουμε το αρχείο .exe το οποίο θέλουμε να εκτελέσουμε…στη συγκεκριμένη περίπτωση το WinDirStat από το Fosshub


και τσεκάρουμε το Open with CrossOver Install (default).

Αφού κάνουμε τις επιλογές μας διαπιστώνουμε στο γραφικό περιβάλλον του CrossOver ότι το WinDirStat εκτελείται άψογα και έχει τη μέγιστη βαθμολογία (πέντε αστέρια) σύμφωνα με τις στατιστικές.

Πράγματι βλέπουμε ότι εγκαθίσταται κανονικά στο linux σαν να γινόταν εγκατάσταση σε windows


Στην παραπάνω οθόνη, επιλέγουμε Try Now, αν επιλέξουμε Register θα μας ζητήσει να καταχωρίσουμε το κλειδί προϊόντος, σε περίπτωση που αγοράσαμε την εφαρμογή στη διάρκεια του δοκιμαστικού Trial των 15 ημερών.

Η εγκατάσταση εκτελείται χωρίς πρόβλημα σε linux και μάλιστα δημιουργείται και shortcut στο desktop.

Τρέχουμε την εφαρμογή WinDirStat μετά την εγκατάσταση.

Βλέπουμε πληροφορίες για το σύστημα μας και τον κάδο ανακύκλωσης με 1,4Gb! περιεχόμενο.

Αποφασίζουμε το άδειασμα του κάδου ανακύκλωσης λαμβάνοντας το ανάλογο προειδοποιητικό μήνυμα.

Κατευθυνόμενοι στον κάδο ανακύκλωσης του συστήματος linux για αυτοψία,
“…ένα ποοδ στου χαντάκι…” :thinking:
διαπιστώνουμε όντως, ότι ο κάδος ανακύκλωσης έχει αδειάσει πλέον.

Με τη χρήση εφαρμογών όπως το CrossOver ελαττώνεται η ανασφάλεια των νέων χρηστών linux, παρότι υπάρχουν αξιόπιστες εφαρμογές όπως αυτές του Libre Office οι οποίες τρέχουν όλα τα είδη αρχείων ακόμα και με καταλήξεις .docx από τις σουίτες γραφείου της Microsoft κλπ.
Ίσως κάτι τέτοιο θα ήταν χρήσιμο για χρήστες εφαρμογών όπως το Photoshop cs6, για παράδειγμα, οι οποίοι δεν επιθυμούν τη μετάβαση σε κάποια εναλλακτική εφαρμογή σε linux.
Για του λόγου το αληθές και για την πληθώρα των εφαρμογών που προσφέρονται πλέον στο linux, στις πρώτες εικόνες στιγμιότυπα θα διαπιστώσατε ότι χρησιμοποιήθηκε για browser ο Microsoft Edge (dev) για linux.

4 Likes

Πολύ χρήσιμος οδηγός, ευχαριστούμε. Αν μου επιτρέπεις μια παρατήρηση. Γράψε λίγο πιο αναλυτικά τα βήματα μεταξύ των εικόνων και σε κάποιες εικόνες δείξε που πρέπει να κάνει κλικ ο χρήστης. Αν πρόκειται για link βάλε κατευθείαν το link.

Συνέχισε δυνατά :+1:

Ευχαριστώ πολύ @billniakas οι παρατηρήσεις είναι πάντα ευπρόσδεκτες και ιδίως όταν αφορούν σε αναρτήσεις νέου χρήστη σαν και μένα, είναι πολύτιμες…θα προσπαθήσω να τις εφαρμόσω.

1 Like

Εδω και χρόνια προσπαθώ να εγκαταστήσω το iTunes σε linux και ποτέ δεν τα κατάφερα.
Ούτε με το crossover φυσικά.
Ευτυχώς που υπάρχει το trial και δεν πέταξα τα χρήματα μου

2 Likes

Δυστυχώς έτσι είναι.
Kαι το πιο δυσαρεστο νέο είναι ότι σταμάτησε και η υποστήριξη του iTunes από το MacOs Catalina και τις νεότερες αναβαθμίσεις.

https://www.bustle.com/p/will-itunes-retire-on-windows-heres-how-pc-users-will-be-affected-by-macos-1015-catalina-17953397#:~:text=On%20June%203,%20at%20WWDC%202019,%20Apple%20announced,app%20in%20another%20direction,%20ending%20its%20current%20iteration.