Περί λίνουξ και άλλων δεινών

Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν κατάλαβα εξ’ αρχής το τι συνέβη εδώ…
Μα και βέβαια το linux θεωρείται ένα από τα “δεινά” του κόσμου αυτού !!
Θα συμφωνήσω στο σημείο αυτό με τον εισηγητή , για τους δικούς μου λόγους όμως !!!
Και δεν είναι η πρώτη φορά που διακρίνω αφοριστικές διαθέσεις για το ανοιχτό λογισμικό.
Διότι , χωρίς το Linux, θα έπρεπε σήμερα ακόμη και το τελευταίο σπίτι στην “Κάτω Παναγιά” να έχει φορτώσει λειτουργικό windows στο μαραφέτι , για να μπορεί να μπει η οικογένεια στο διαδίκτυο να χαζέψει κάποια είδηση…
Θυμάστε τα δικαστήρια μεταξύ microsoft και mozilla…
Αν τότε είχε δικαιωθεί η microsoft , ίσως να ζούσαμε για πολλά χρόνια με εκείνον το αυτιστικό explorer των windows…
Μα και η κυρά Κατίνα η περιπτερού… θα χρειαζόταν windows για να χρησιμοποιήσει το excel να μετρήσει τις παραγγελίες στα τσιγάρα… Αμφιβάλλω αν ο Gates θα καταδεχόταν ποτέ να εκδώσει κάτι πιο light και σε χαμηλότερο κόστος από το πολυτελές office.
Κι ο καθένας που έχει μια κάμερα ή μια φωτογραφική μηχανή στο σπίτι του θα έπρεπε επίσης να χρησιμοποιεί windows , να αγοράσει και μια πιστοποιημένη πανάκριβη εφαρμογή και γιατί ; Για να φτιάχνει βιντεάκια επαγγελματικής (και καλά) ποιότητας , προκειμένου να τον κάνουν … σκηνοθέτη σε ταινίες του Holywood…
Μα και το photoshop ή άλλα ακόμη πιο ακριβά πακέτα , θα τα κυνηγούσε μετά μανίας η καταναλωτική αυτή κοινωνία , ίσως μερικοί να έπαιρναν και κάποιο δάνειο για να αγοράσουν λογισμικό…με σκοπό να φτιάξουν την πιο τέλεια φωτογραφία καλοκαιρινών διακοπών σε αυτόν τον απίθανο κόσμο…
Δεν έχω την άποψη ότι κάποια εκατομμύρια χρήστες του Linux είναι ειδικότεροι στα των υπολογιστών , από τους χρήστες κάποιου άλλου εμπορικού λογισμικού.
Θεωρώ ότι , το εμπορικό λογισμικό έχει λόγο ύπαρξης σήμερα , επειδή μπορεί να καλύπτει κάποιες ειδικές απαιτήσεις του κάθε επαγγελματία.
Όμως αυτό που χρειάζεται ο επαγγελματίας δεν το χρειάζομαι απαραίτητα κι εγώ…
Εκεί αναδύεται το “δεινό” που λέγαμε … Τις απαιτήσεις των πολλών τις κάλυψε το Linux !!!
Δεν μπόρεσαν να με πείσουν πως αυτό που πουλάνε το χρειάζομαι σώνει και καλά…
Τρομερό !!!
Δεν τους άφησε το Linux να με πείσουν !!!
Θα πω λοιπόν κι εγώ με τη σειρά μου στο Δημήτρη κάτι που είπε κάποιος άλλος πολλά χρόνια πριν :
«Στην αρχή σε αγνοούν, μετά σε κοροϊδεύουν, μετά σε πολεμούν, μετά κερδίζεις»
(Αν και η συλλογική συνείδηση που διατηρεί στη ζωή το Linux, υποθέτω πως δεν έχει ως σκοπό να κερδίσει κανέναν αντίπαλο…)
Καλό βράδυ !

6 Likes

Μια αθλητική ομάδα ανήκει μόνο στους ιδιοκτήτες της; Νομίζω ότι μπερδεύεις τα περί ιδιοκτησίας με τα περί ιδεολογικών καταβολών. Στα περί σέρβερ, κάποιος πληρώνει ο οποίος επιθυμεί να διατηρηθεί ανώνυμος, στα περί κανόνων από τις πρώτες μέρες του forum είχαμε ανοιχτό διάλογο και συνδιαμόρφωση.

Αν θέλεις να δεις τη γνώμη της πλειοψηφίας για ένα θέμα, ανοίγεις ένα ωραιότατο poll.

Όπως και να έχει, συμπεριφορές που προκαλούν δυσφορία στα μέλη δεν είναι αποδεκτές, όπως ούτε οι χουλιγκανς θα ήτο αποδεκτοί μεταξύ των φιλάθλων μιας ομάδας.

Άλλωστε νομίζω ότι οι κανόνες κινούνται στα πλαίσια των αυτονόητων αλλά παρόλα αυτά κάποιοι μπερδεύουν ένα χώρο για πολιτισμένες συζητήσεις με το καφενείο του χωριού τους όπου πιάνει ο καθένας από ένα τραπέζι και φωνάζει σαν κουφός.

Ο @dhmhtrIos_dhmhtrIoy επέλεξε να αντιπαρατεθεί με ακραίο τρόπο. Δεν ενόχλησε η άποψη του περί Linux (είπαμε όλες οι απόψεις δεκτές) αλλά ο τρόπος με τον οποίο κοινωνήθηκε αυτή.

5 Likes

Το ποιος πληρώνει είναι ένα τεχνικό θέμα. Μπορεί αύριο να είναι αλλιώς. Το ποιος είναι ο διαχειριστής είναι πάλι ένα τεχνικό θέμα. Δεν θέλεις ο καθένας να μπορεί αν θέλει να δει ποιο είναι το email σου και την IP σου. Σήμερα είναι κάποιοι διαχειριστές, και αύριο μπορεί να μην είναι. Έχουμε πάρει όλα τα τεχνικά μέτρα ώστε η μετάβαση να είναι ομαλή.

Έχουμε μετά τα μέλη που μετέχουν στο site. Κάποιοι θα γραφτούν θα λύσουν κάποιο πρόβλημα που έχουν και μετά θα ξεχάσουν την ύπαρξη του. Και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με αυτό. Κάποιοι άλλοι θα επιλέξουν να ασχολούνται καθημερινά, να διαβάζουν τι έχει γραφτεί και να βοηθάνε. Και κάποιοι άλλοι, οι περισσότεροι, θα είναι κάπου στο ενδιάμεσο. Μετράει η γνώμη όλων αυτών το ίδιο; Προφανώς όχι.

Οι πρώτοι, που θέλουν να λύσουν κάποιο πρόβλημα, είναι από τους κύριους λόγους που υπάρχουμε. Η γνώμη τους είναι λοιπόν πολύτιμη. Οι δεύτεροι που καθημερινά βλέπουν πράγματα έχουν επίσης προτάσεις που δεν μπορούν να αγνοηθούν; Νομίζω η κοινοβουλευτική δημοκρατία, μας έχει κάνει να ταυτίζουμε την δημοκρατία με την ψηφοφορία, και να αγνοούμε πως ο στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία μιας ευρείας συναίνεσης.

Έχουμε το σύστημα με τα επίπεδα και τα παράσημα και με αυτό μπορούμε να δούμε σε ποια κατηγορία (και όχι πόσο αξίζει) ανήκει η γνώμη του καθενός. Είμαστε ακόμα στην αρχή και μικροί, οπότε δεν έχει αρχίσει το σύστημα να λειτουργεί πλήρως. Όταν αρχίσει να λειτουργεί , περιπτώσεις σαν αυτή θα είναι διαχειρίσιμες από τα ίδια τα μέλη, χωρίς να υπάρχει ανάγκη επέμβασης κάποιας “ανώτερης” αρχής.

Το site είναι ένα ζωντανό πράγμα και εξελίσσετε συνεχώς μέσα από την αλληλεπίδραση όλων των μερών του. Τίποτα δεν είναι σταθερό, εκτός από κάποιες βασικές αρχές. Την γενική του θεματολογία και την πολιτισμένη ατμόσφαιρα που έχει. Αν δεν έχει αυτά, τότε θα είναι κάτι διαφορετικό. Αν κάποιος θέλει κάτι διαφορετικό, ας το φτιάξει. Από την άλλη, αν σταματήσει να αλλάζει, αν και εμείς σταματήσουμε να αλλαζουμε τότε θα είναι ένα νεκρό site, και δεν θα έχει καμία απολύτως σημασία. Αυτό όμως χωρίς να αλλάξει τον πυρήνα της ύπαρξής του. Ίσως μετά από 20 χρόνια να μην υπάρχει καν το Linux, αλλά κάτι άλλο καλύτερο, και το όνομα να είναι απλά ένα ρελικ του παρελθόντος. Αλλά θα αυτό θα είναι κάτι που θα έχει βγει από την ίδια μήτρα ιδεών που έβγαλε το Linux.

Οι τωρινοί διαχειριστές θα εκπληρώσουν τους, όταν δεν έχουν τίποτα να κάνουν, όταν δεν νοιώθουν την ανάγκη να το παρακολουθούν καθημερινά γιατί θα είναι άχρηστοι. Μέχρι τότε θα έχουν βγει μέσα από την καθημερινή ζύμωση αξιότεροι διάδοχοι να τους αντικαταστήσουν

5 Likes

Πάντως γνώμη μου καλύτερο “μαγαζί” από το synaptic δεν έχει.αν είναι δυνατόν να μιλάμε για δεινά στο linux.

3 Likes

…διάβασα (εν τάχει) όλες τις απαντήσεις γιατί απο ένα σημείο κ μετά απέκτησαν κ φιλοσοφικό νόημα (δεν ειρωνεύομαι). απλά, σαν συμβαλλόμενος σε κοινότητες (όχι λίγες φορές) κ σαν about to begin one more, μου δημιουργείται η ανάγκη να δώσω μία -ΑΝ μου επιτρέπετε- συμβουλή:

  • εδώ έχει κανόνες? έχει! δεν τους σεβάστηκε κάποιος? πούλο! (επιτρέπεται να μιλάω έτσι?)
  • το πράμα που πήρε το πλήρωσε (με οποιοδήποτε τρόπο)? λέει δωρεάν πάνω? δεν του άρεσε? δρόμο!

στεγνά, χωρίς ηλεκτρονικό σάλιο, χωρίς να τρώτε τον χρόνο απο τις οικογένειές σας, χωρίς τεκμηρίωση, χωρίς τπτ. δεν είναι φασιστικό (ΚΑΘΕ άλλο), όταν κάποιος δεν έχει παιδεία να βλέπει ΤΙ του δίνεται, ΚΑΝΕΙΣ δεν πρέπει να αφιερώνει το ακριβότερο νόμισμα που κατέχει (τον χρόνο του), ΟΥΤΕ για εξηγήσεις.

ban κ permaban, αγαπημένα both!

3 Likes

Σε απλά λόγια για να μην το κουράζουμε, σε μια κοινότητα για να υπάρχει μια εύρυθμη λειτουργία ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ υπάρχουν κανόνες. Επειδή όμως δε θέλουμε να υπάρχουν παρερμηνείες αυτοί οι κανόνες έχουν γραφεί και εξηγηθεί υπεραναλυτικά.

Τώρα αν μερικοί επιμένουν να χαλάνε το κλίμα που επικρατεί για τους δικούς τους προσωπικούς λόγους, ναι τότε πέφτει πέλεκυς.

Ο εν λόγω κύριος κατ’ επανάληψιν υπήρξε εγκάθετος ως προς τους κανόνες αυτούς.

4 Likes

Εγώ είχα ξεχωριστές επιλογές στο boot menu

Τον Norton Commander τον δούλεψες ???

Εννοείται αλλά ανέκαθεν ήμουν λάτρης του τερματικού και της γραμμής εντολών.

3 Likes

Προσωπικά με τα λίγα που έχω δει** ,αν μιλάμε για επίπεδο απλού χρήστη (windows-άδες vs Linux-άδες) εκπέμπουμε σε τελείως διαφορετικο μήκος κύματος.
Για παράδειγμα σας φέρνω το προχθεσινό μου πάθημα που έφερε ο αδερφός μου το φορητό για να του περάσω win10 .
Ειλικρινά τα χρειάστηκα -και δεν κάνω καθόλου πλάκα- έχοντας συνηθήσει ένα πολύ απλό και κατανοητό μενού των περισσότερων Linux distro (και βάζω και cli μέσα) που σε δέκα το πολύ βήματα next-next-next , και σε 20 λεπτά έχεις ένα desktop να δουλέψεις και μάλιστα με πάρα πολλά εργαλεία.

Όταν έβαλα τα win10 και ξαφνικά άρχισε η κορτάνα να μου ζητάει στοιχεία και μέχρι και αφμ και τι χρώμα σώβρακο φορούσα , γυρνάω στον αδερφό μου και του λέω “ρε συ είσαι σίγουρος ;” , για να λάβω μια μπλαζέ απάντηση του τύπου “ε μια ζωή έτσι δεν ήταν ;”
[Όχι ρε παιδιά δεν ήταν μια ζωή έτσι , το να έχω παραδώσει ηθελημένα τα κλειδιά του μηχανήματός μου είναι μια λάθος φιλοσοφία τη στιγμή που όλοι φωνασκούν για την ασφάλεια των δεδομένων.]

Τελικά κουτσά στραβά το πέρασα το λειτουργικό και το σταύρωσα και μια για να μη μου λάχει και το ξαναδώ μπροστά μου…

Ειλικρινέστατα γράφω , δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή χειρότερο os στην εγκατάσταση και υποψιάζομαι πως είναι έτσι επίτηδες στημένο για να αγαναχτείς και να πατήσεις το “accept all” για να πας παρακάτω .
Τους το χαρίζω ολόψυχα , και προτιμώ να χώνω κάνα φράγκο στα λεβεντόπαιδα που συνεισφέρουν ενεργά στην κοινότητα με τα καταπληκτικά distro που μας χαρίζουν απλόχερα , χωρίς να υπολογίζουν πόσο έχει καμπουριάσει η πλάτη τους μπροστά στα πληκτρολόγια.

**
(Μαθητευόμενος μάγος Α’ Γυμνασίου σε cpc-6128 με 10,20,20 κλπ αριθμούς γραμμών στη Basic (ναναι καλά εκείνος ο μαθηματικός στα φροντιστήρια Ρόμβος που δούλευε τότε και είχε στήσει ένα εργαστηριάκι και επειδή ήμουν γειτονάκι με πήρε κοντά και πρωτοξεστραβώθηκα), προσωπικό pc να τρέχει στα 9.54Mhz με Gw-Basic μετά , και τελικά στα εργαστήρια της ΑΣΟΕΕ να βγάζουμε τα μάτια μας στις πράσινες οθόνες των “γουρουνιών” της DEC - Sparc VMS με C και C++ και Pascal και τη γριά Fortran και Assembly (και ένα Θεός σχωρέστον για τον μέγα Δάσκαλο τον Ιωάννη Κάβουρα που μας πήρε από το χεράκι στα λειτουργικά συστήματα και πήραμε χαμπάρι τι μας γίνεται αλλιώς θα μέναμε σκοτάδια και θα γράφαμε προγράμματα για video club σε cobol κατάπως μας έλεγε)

my 2 cents , και Καλή Εβδομάδα σε όλους σας.

9 Likes

Επειδή δυστυχώς κι εγώ αναγκάζομαι από την καρδιόλα τη ζωή να στήνω windows σε γνωστούς και φίλους, η λύση είναι απλή: σε όλα αυτά τα ερωτήματα επιλέγεις την τελευταία επιλογή, η οποία είναι το πλησιέστερο προς το “Όχι”. Όχι σε όλα. Και ξεμπερδεύεις με τη λιγότερη δυνατόν φασαρία…:blush:

ΥΓ: Θα έχετε παρατηρήσει, φαντάζομαι, με ποια γνωστή λέξη ομοιοκαταληκτεί η Κορτάνα, ε?:laughing:

2 Likes

Για όσους εγκαθιστούν και Windows δείτε και αυτό:
https://www.athinorama.gr/digital/hardware/article/logariasmos_microsoft_sta_windows_10_me_to_zori!-2537994.html
Δεν μπορούσα να τα εγκαταστήσω χωρίς λογαριασμό Microsoft και στο άρθρο αυτό βρήκα τον τρόπο.

1 Like

το win10-installation δεν είναι δύσκολο ΕΚΤΟΣ και θέλεις να το “ελέγξεις”. για τον αδαή “yesman” που δεν καταλαβαίνει τι “υπογράφει” θα είναι ένα θαυμάσια ευχάριστο κι απλό 20λεπτο. κι έτσι θα είναι και για τον poweruser, απλά γιατί θα τ’ αφήσει όλα default και θα κόψει όλα τα services μια κ καλή, μετά. σαφώς θα μπορούσε να είναι κι απλούστερο, σαν το osx όπου απλά… δεν σε ρωτάει καν :slight_smile:

σε κάθε περίπτωση, αυτός που θέλει να ελέγχει το μηχάνημά του, θ’ αφιερώσει χρόνο σε όλα τα λειτουργικά, όμως στο linux [καταλαβαίνω ότι] θα το κάνει απείρως ευκολότερα (κι ας φαίνεται πολυπλοκότερο στον winuser-“yesman”-level)

btw, fyi, edit: real win10 hypercontroled installation @ http://bit.ly/33RhZ1r

1 Like

sta windows οι χρηστες ολο ψαχνουν το “να μην” ξεκινωντας απο το “να μην” τα πληρωσουν να βαλουν σπασμενα… και ολο “να μην” .ο χρηστης linux ειναι ξενοιαστος απο ολα αυτα. τι ζηταει ο εγκαταστατης linux. μονο 2 πραγματα, ονομα χρηστη και κωδικο. τελος

1 Like

1 ώρα για παραμετροποίηση των Windows μετά την εγκατάσταση? :anguished::anguished::anguished:

Δεν βάζω Λινουξ καλύτερα που 1 ώρα θα μου πάρει όλη η διαδικασία και θα έχω έτοιμο υπολογιστή να χρησιμοποιήσω. (Λήψη και προετοιμασία ISO, Εγκατάσταση, Παραμετροποίηση)

4 Likes

Η διαφορά στα λειτουργικά είναι η μέρα με τη νύχτα και οφείλεται και στον κακοσχεδιασμένο κώδικα που κουβαλούν τα windows και είναι εμποτισμένος στoν πυρήνα του λειτουργικού. Και σε αυτό δεν φταίνε μόνο οι devs αλλά κυρίως οι χαρτογιακάδες που θέλουν να κονομάνε πουλώντας το με μπόλικο μάρκετιν.

Στο video παραπάνω ο τύπος σακάτεψε το λειτουργικό και αφού απενεργοποίησε και τα εγγενή συστήματα προστασίας (και τηλεμετρίας) στο τέλος προτείνει και ένα antivirus - “έτσι για να είμαστε σίγουροι ρε παιδιά” .
Και η κατακλείδα είναι παρατηρώντας το “ελαφρύ” λειτουργικό κοντά στο τέλος του video που σηκώνει task manager βλέπω τη ram του να τρέχει στα 1.8Gb με το σύστημα να μην κάνει τίποτα απολύτως σε user services level…(Δηλαδή πριν από όλο αυτό το χαμό πόση ram ήθελε ; 15 γίγα ; )

Με λίγα λόγια θα φάω μια ώρα να φτάσω να μοιάζει με ένα πχ linux mint out-of-the-box και μάλιστα θα χρειάζομαι και τους Χ2 πόρους μνήμης.

Ειλικρινά επειδή είμαι και μαζόχας θέλω να κάτσω να το δοκιμάσω μέσα σε vm όλο αυτό σε μια version 1809 …
(και μετά να του κάνω update σε 1903 για να δω τι θα καταφέρει να σπάσει)

Θα μου πεις και τα παλικαράκια που κάνουν τα service στα pc-shops κλέφτες θα γίνουν ;

2 Likes

Τα windows κάνουν caching και τα 10άρια το κάνουν και πολύ καλά μάλιστα. Τα τρέχω μέχρι και σε μηχανήματα με 2GB RAM και κάνουν μια χαρά απλά everyday tasks.

Για αυτό που προσφέρουν τα 10άρια είναι ένα καλό λειτουργικό (ναι αυτό γράφεται σε forum για το linux). Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών είναι τεχνολογικά αναλφάβητοί και το κάνουν μαντάρα είναι μια άλλη εντελώς διαφορετική κουβέντα.

Άλλωστε όπως πολύ σωστά λέει και ο @cerebrux “αχρησιμοποίητη μνήμη == άχρηστη μνήμη” .

ΥΓ. Τροφή για σκέψη

5 Likes

όταν πέρασα από win7 σε 10 (από 1η ver), είπα πως επιτέλους δεν θα χρειαστεί να ξανα-ανησυχήσω, επειδή: βράχος-σταθερά (θυμηθείτε 8), μου άρεσε το ui (εκτός start-tiles). σιχάθηκα μετά 4 major-updates, επειδή: η αίσθηση ότι δεν ήταν δικό ΜΟΥ το pc (ξαναενεργοποιούσαν τα πάντα), είχε ριζώσει.

επειδή έχω φάει άπειρες ώρες με πειραματισμούς τύπου "κόψε τα πάντα /upgrade /check /ξανακόψε /chk, κτλ), έχω ν’ αναφέρω ότι με τέτοια βαθιά debloadings ΔΕΝ ενεργοποιούνται όλα αλλά παίζει και να μην “κάτσει” το upgrade. οπότε 1. (ιδανικά) κάνεις clean-install +1h debload :stuck_out_tongue: ή upgrade +1h chk. τον χρόνο πάντως ΔΕΝ τον γλυτώνεις κι αν τον πολλαπλασιάσεις με πολλά pc τότε έχεις: 1. απελπισία, 2. κανονική στάση παραγωγής (αφού και το upgrade-download γονατίζει ένα [παλιό] σύστημα που δεν καταφέρνει να δουλέψει ταυτόχρονα εικόνα [με απαιτήσεις] ).

το μεγάλο πρόβλημα δλδ είναι ότι είχα 1format /έτος (οι προσεκτικοί το φτάναμε 1,5-2) και τώρα είχα τουλ 2/χρ. η μεγάλη ζημιά όμως δεν ήταν καν αυτή, ήταν το άγχος του ntfs.

…για να μαζευτώ στο θέμα: αν με linux καταφέρω γλυτώσω τον ύπνο μου, τότε θα γίνω πολύ ένθερμος της κοινότητας σε ότι μπορώ (…προγραμματιστής δεν είμαι), σαν αμοιβή. αλλά αυτό θα είναι 3ο-4ο βήμα μετά τα πρωτεύοντα: α. να μου αποδείξω ότι τα προγράμματα εικόνας είναι, αλλά και παίζουν, σωστά. β. να καταφέρω τέτοιο συνολικό στήσιμο (…χωρίς να βλαστημίσω), ώστε τα δεδομένα να παραμένουν “ασφαλή” από αστοχίες hw ΚΑΙ -όσο γίνεται- και χρήστη. είδωμεν, αλλά το βλέπω αισιόδοξα και δεδομένης της συνολικής αλλαγής (λατρεύω κάτι τέτοια), περιμένω την έναρξη μετάβασης με προσμονή :wink:

ps. την οικονομία κόστους λόγω μη ανανέωσης στόλου, που το πας…?! αρκετά σημαντικά τα χρήματα εδώ για μία -μικρή έως πολύ μικρή- εταιρεία :wink:

ps2. κατά την μετάβαση, θα παίζει πάντα 1vm win (όμως 7), με apps που σταδιακά θα αντικαθίστανται (ελπ όλα /αχ αυτό το outlook).

…να πω κ κάτι άλλο, περί μη καθιέρωσης linux (που θα μπορούσε ΕΥΚΟΛΑ να είχε μεγαλύτερο μέρος πίτας) :

ο κόσμος απλά δεν το έχει δει, δλδ δεν γνωρίζει κάτι εκτός win/mac, για 2 λόγους: α. δεν ενδιαφέρεται (κ σαν απλός καταναλωτής έχει κάθε δικαίωμα να μην), β. δεν δέχτηκε ερεθίσματα ώστε να (διαφήμιση καπούτ). οπότε αναμασάει τις συνήθειές του που επειδή τις βλέπει κ στο περιβάλλον του, τις δικαιολογεί. έτσι: αγοράζει ΑΚΟΜΑ(?!) καινούρια οχήματα με κινητήρα εσωτ.καύσης (οεο, έτσι αργεί πολύ η [εμπορική] εξέλιξη), συνεχίζει παρωχημένες διατροφικές συνήθειες, βλέπει ΑΚΟΜΑ(!!!) το περιεχόμενο tv και… θεωρεί αυτονόητο ότι θα ψωνίσει [κάτι με] win.

ΔΕΝ φταίει το linux, όμως φταίει κι ο κόσμος του* : α. που καμαρώνει σαν tech oriented (διαλύοντας την newbie-friendly υποδοχή που περιμένει ο αδαής), β. που (αν-θρώ-πι-να, άϊ νόου) δεν συσπειρώνεται (δεν λέω του επιβάλλεται, δεν εννοώ τπτ αντιδημοκρατικό) πίσω από κάποιες δέσμες αποφάσεων, ώστε να μην διαδίδεται η ΑΙΣΘΗΣΗ (γιατί δεν είναι πραγματικότητα) των χαοτικά πολλών επιλογών διανομών (ισχύει πως ανάμεσα στις πολλές καλές επιλογές, ο πελάτης θα προτιμήσει λίγες ακόμα κ μέτριες, που όμως δύναται να επιλέξει ανάμεσά τους ευκολότερα!).

τέλος, το “καλό” δεν πουλάει, πουλάει το “εύκολο” (όχι με την κακή έννοια), που αν είναι και καλό τότε πουλάει εξαιρετικά πολύ. όσο πιο δύσκολο το κάνεις, τόσο πιο καλό θα πρέπει να γίνεται σαν αντιστάθμιση, με μια σοβαρή διαφορά όμως: ο καταναλωτής του θα πρέπει να ΜΠΟΡΕΙ να αξιολογήσει αυτή την βελτίωση για να δεχτεί να του στοιχίσει η λιγότερη ευκολία …και τις περισσότερες φορές δεν μπορεί (χωρίς tech-update γνώσεων, που σιχαίνεται).

…αυτή η τελευταία παράγραφος είναι κι ο λόγος που ο ελληνικός κλάδος εικόνας (όπως κι άλλοι /κυρίως τεχνικοί και σαφώς και καλλιτεχνικοί), πηγαίνει εμπορικά άπατος (αλλά εδώ σηκώνει πολλές -offtopic- επεξηγήσεις).

καλή βδομάδα είπα? σε όλους!

*edit: κάτι που όμως -η αλήθεια είναι- πως δεν μπορεί κανείς να πει πως δεν το διακαιούται, όταν έχει δημιουργήσει ουσιαστικά το ίδιο το αντικείμενο! δεν μπορεί να επιβάλλει κανείς επιλογές, μετά απο αυτό…

Αυτό σε λίνουξ γίνεται “γκαραντί” και όχι ιδιαίτερα δύσκολα.

2 Likes

το να βλαστημισει; ναι ευκολα θα βλαστημισει. πχ ενα μυνημα να «πεταχτει» που να ειναι ακατανοητο, γιατι που να ξερεις τι εννοει και τι πρεπει να κανεις και επισης ως νεος χρηστης πως ακριβως να αναζητησεις τη λυση του αρκει. Γιατι ειναι αναμενωμενο το φαινομενο να μην ξερει τι να αναζητησει ως λυση, εφοσον δεν καταλαβαινει τιποτα γιατι κανεις δε γεννιεται εχοντας αυτες τις γνωσεις. Λιγο βρισιδι ειναι απαραιτητο μαλλον :grinning:
και ας «προειδοποιήσουμε» κιολας οτι πχ nvidia και linux δεν ταιριαζουν και πολυ και δημιουργουντε προβληματα γιατι η nvidia εχει κλειστο υλικο και ετσι αυτοι που προσαρμοζουν το λειτουργικο στο hardware δεν μπορουν συχνα να το κανουν καλα. Φυσικα για αυτο φταιει η nvidia, για να ξερει και ποιον να βρισει :grinning:

2 Likes

Όχι, όχι, αναφερόμουν στο δεύτερο μισό της πρότασής του: “να καταφέρω τέτοιο συνολικό στήσιμο (…), ώστε τα δεδομένα να παραμένουν “ασφαλή” από αστοχίες hw ΚΑΙ -όσο γίνεται- και χρήστη
Αυτό έλεγα ότι γίνεται εύκολα και με ασφάλεια στο λίνουξ…

Δεν νομίζω ότι υπάρχει λειτουργικό σε αυτό το σύμπαν, το οποίο μην γεννάει τσουνάμι βλαστημιών και ύβρεων από τους χρήστες του! :grin:

3 Likes