Το Bazzite linux είναι ένα Fedora Atomic Desktop με πρόσθετα πακέτα και τροποποιήσεις για την καλύτερα δυνατή out of the box εμπειρία. Είναι το SteamOS για τον υπολογιστή σου. Είναι μία πρόγευση των διανομών του μέλλοντος.
Το Bazzite Linux χρησιμοποιεί σαν βάση το Universal Blue. Το Universal Blue είναι Fedora Atomic Images και ένα σύνολο εργαλείων για τη δημιουργία custom εικόνων πάνω στη σταθερή βάση του Fedora. To Bazzite Linux αξιοποιεί αυτή τη σταθερή βάση και επομένως είναι μία atomic/imutable διανομή που δουλεύει με το ostree αλλά παρέχει επιπλέον custom kernels, patches και μερικά φανταστικά εργαλεία και εφαρμογές για την απόλυτη gaming και όχι μόνο εμπειρία.
Κατέβασμα της διανομής
Ήδη από το κατέβασμα του iso καταλαβαίνουμε ότι είναι μια πολύ διαφορετική διανομή. Αντί να υπάρχει ένα iso ή άντε το πολύ και ένα δεύτερο με nvidia drivers όπως πολλές διανομές συνηθίζουν εδώ διαθέτουμε μία πληθώρα επιλογών.
Εγώ για παράδειγμα που έχω ένα asus laptop με nvidia κάρτα γραφικών και θέλω gnome θα κατεβάσω το bazzite-gnome-asus-nvidia iso. Οι επιλογές είναι πάρα πολλές και ο καθένας μπορεί να έχει έτσι ένα σύστημα ιδανικό για το hardware και τις προτιμήσεις του. Οι δύο βασικές κατηγορίες που ξεχωρίζουν είναι απο την μία το home theater pc και τα handhels με τα οποία θα έχετε ένα λειτουργικό σαν το SteamOS και από την άλλη το desktop και τα laptops με τα οποία θα έχετε ένα κλασικό desktop. Φυσικά, από τα πρώτα μπορείτε να βγείτε από το Steam Big Screen στο κλασικό desktop και από τα δεύτερα να ανοίξετε το steam και να έχετε την εμπειρία του SteamOS.
Pro tip: Εάν χρησιμοποιήτε ήδη κάποιο fedora atomic variant όπως το silverblue τότε μπορείτε να αποφύγετε μία νέα εγκατάσταση και αντί αυτού να κάνετε rebase στο bazzite εκτελώντας μόνο μία εντολή. Ο μόνος περιορισμός είναι να επιλέξετε ξανά το ίδιο γραφικό περιβάλλον.
Δεν προδιαγράφετε θαυμάσιο το μέλλον; Με μία εντολή και μία επανεκκίνηση να αλλάζεις διανομή χωρίς να χάνεις τα αρχεία σου και να χρειάζεται χρονοβόρα format.
Εγκατάσταση και πρώτες εμπειρίες
Η εγκατάσταση είναι ίδια με αυτή του Fedora. Ένα πρόβλημα του ostree είναι ότι κατά την εγκατάσταση (και τα updates) η μπάρα προόδου φαίνεται σταματημένη αλλά στο παρασκήνιο η εγκατάσταση προχωράει κανονικά. Το bazzite προσφέρει υποστήριξη για secure boot. Στο πρώτο reboot μετά την εγκατάσταση εμφανίζει την ακόλουθη εικόνα:
εάν έχετε secure boot επιλέξετε
Enroll MOK αλλιώς Continiue boot.
Στο πρώτο login θα μας ανοίξει το bazzite portal για να μας βοηθήσει με το πρώτο στήσιμο του λειτουργικού μας:
Αν και μπορείτε πάντα να το ξανατρέξετε σας συνιστώ να μην το προσπεράσετε. Έχει μία πληθώρα επιλογών που θα βοηθήσουν πολύ.
Μετά την ολοκλήρωση του σεταρίσματος κάνουμε και μία ενημέρωση με τη χρήση της εφαρμογής update που στην ουσία θα ανοίξει το τερματικό και θα τρέξει το topgrade. Μην ξεχάσετε να κάνετε reboot ώστε να μεταβείτε στην ενημερωμένη έκδοσή του λειτουργικού σας. Εάν για κάποιο λόγω κάτι πάει στραβά με την ενημέρωση ή δε σας αρέσει κάτι μπορείτε πάντα να κάνετε επανεκκίνησή στο λειτουργικό όπως ήταν πριν την ενημέρωση.
Για τους καλούς φίλους που θα επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν την gnome πρέπει να επισημάνω ότι το bazzite προσφέρει μία πολύ βαριά τροποποιημένη έκδοση του gnome με πολλές επεκτάσεις και συνιστώ να ανοίξουν το extensions manager και να το φέρουν στις προτιμίσεις τους. Αυτό είναι όπως μου αρέσει εμένα:
Λογισμικό
Η λογική εδώ είναι εντελώς διαφορετική. Αντί για πακέτα rpm έχουμε
Flatpaks. Τα flatpaks είναι ο βασικός τρόπος εγκατάστασης εφαρμογών και θα πρέπει να είναι πάτα η πρώτη μας επιλογή. Αν δεν βρίσκουμε την εφαρμογή ως flatpak εγώ προτείνω να αναζητούμε αν είναι διαθέσιμη σαν appimage για τη διαχείριση των οποίων το Bazzite έχει προεγκατεστημένο το φανταστικό Gear level. Αν και πάλι δεν είναι διαθέσιμη τότε καλό είναι να δοκιμάσουμε τα distroboxes με τα οποία έχουμε στη διάθεση μας όλα τα πακέτα όλων των διανομών αλλά απαιτούν μία εκμάθηση στον χειρισμό τους. Το bazzite προσπαθεί να τα κάνει ευκολότερα παρέχοντας το ptyxis για τη διαχείρισή τους από τερματικό και το boxbuddy για τη διαχείρισή τους με γραφικό περιβάλλον. Το ostree overlay καλό είναι να είναι η τελευταία μας επιλογή. Τέλος, οφείλω να αναφέρω ότι το podman είναι προεγκατεστημένο.
Ασφάλεια
Η ασφάλεια είναι ένα βασικό κομμάτι της διανομής αφού από σχεδιασμού το λειτουργικό είναι read only και δεν μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις. Επίσης, διαθέτει υποστήριξή για secure boot και φυσικά selinux.
Κατακλείδα
Χρησιμοποιώ τη διανομή μερικές εβδομάδες τώρα και έχω την καλύτερη μέχρι τώρα εμπειρία. Εγκατέστησα τη διανομή και όλα ήταν έτοιμα. Δε χρειάστηκε να φτιάξω τίποτα απολύτως και απλά άρχισα να κατεβάζω της εφαρμογές που ήθελα στον υπολογιστή μου. Το γραφικό περιβάλλων είναι smooth, τα παιχνίδια παίζουν με άριστη απόδοση και γενικά όλα είναι έτοιμα από πριν. Το μόνο “πρόβλημα” ήταν να συνηθίσω το imutbale και ότι έπρεπε κάποιες φορές να ψάξω λίγο παραπάνω για το πώς να εγκαταστήσω μία εφαρμογή που δεν ήταν διαθέσιμη ως flatpak.