Obarun - Arch linux χωρίς systemd

Στη γλώσσα των αυτοκινήτων το Arch ας πούμε για τους παλαιούς είναι μια Lancia Delta της θείας μας, με όλα τα αξεσουάρ, δερμάτινα, αρκουδίσια, 8 μεγάφωνα, ηλιοροφή, κλπ. Το obarun είναι Lancia Delta HF Integrale GroupB.
Στην γλώσσα της μοτοσυκλέτας ας πούμε ότι το arch είναι CBR1100xx και το Obarun ειναι RCV To Void με runit θα το έλεγα Suzuki RGV500Γάμμα του 2000 που πήρε και το τελευταίο δίχρονο πρωτάθλημα ο Roberts jr.

Να ξεπεράσω τα πεπατημένα, πως μεταφέρουμε ένα αρχείο iso σε USB που αναφέρεται σε όλα τα wiki όλων των διανομών αλλά μια και μιλάμε για arch ας κοιτάμε το τεράστιο wiki της Arch (μαζί με του Gentoo είναι ότι πολιτιμότερο υπάρχει για το linux). https://wiki.archlinux.org/index.php/USB_flash_installation_media#Using_USBwriter

Κατεβάζουμε το αρχείο JWM από https://web.obarun.org/index.php?id=74 και το μεταφέρουμε σε στικάκι USB ή εναλλακτικά φτιάχνουμε έναν virtual δίσκο 4GB (5+ αν θέλουμε εκγατάσταση KDE-plasma) και το τρέχουμε σε VM .

Για εγκατάσταση χρειάζονται από 1.5-2GB για το base και τα εργαλεία του, 4GB για openbox/JWM, xfce4, 5+ για plasma.
Μαθαίνουμε και κατανοούμε τι σημαίνει bios (legacy) και τι efi (UEFI). Θα ασχοληθώ μόνο με το bios και την εγκατάσταση σε ένα partition (κατάτμιση??). Ας πούμε ότι γνωρίζουμε πως φτιάχνουμε μια κατάτμιση και θα την ονομάσουμε σαν παράδειγμα sdb6 /dev/sdb6 δηλαδή.

Κάνουμε boot το δισκάκι USB και ξεκινάει το σύστημα, και φτάνει στο login: (το root ο admin δηλαδή) έχει password toor ο user λέγεται oblive και έχει επίσης password toor, Επιλέγουμε τον oblive. Αυτομάτως μεταφερόμαστε στο desktop δείτε screenshot στο https://wiki.obarun.org/doku.php?id=1.php

Βλέπουμε ανοικτό το connman-gtk (αν είναι ethernet είναι ήδη συνδεδεμένο, για wifi κάνουμε σύνδεση από το connman) και το κλείνουμε,
Κάτω δεξιά έχει ένα τετραγωνάκι shortcut για το τέρμιναλ sakura.
Στο sakura δεξί κλίκ options - colors - fonts το φτιάχνουμε όπως θέλουμε και βολεύει τα μάτια μας (τα liberation-mono-regular) είναι η προτίμηση μου για font.
Μετά κάνουμε ένα # blkid να δούμε τους δίσκους μας και βλέπουμε ότι όντως παρουσιάζεται το /dev/sdb6

% sudo  mount /dev/sdb6 /mnt
% ls -Altr /mnt

θα δείτε έναν υποφάκελο lost&found όλα καλά ως εδώ

% sudo obarun-install

Αν δεν καταλαβαίνετε Αγγλικά το wiki αυτό θα σας δώσει μια ιδέα τι θα αντικρίσετε.
Θα σας ρωτήσει να κάνετε ενημέρωση του προγράμματος, και των themes της εγκατάστασης, πατήστε Y και τις δυό φορές, και αν γίνει ενημέρωση πρέπει το πρόγραμμα να το ξεκινήσετε αφού ενημερωθεί.

Η πρώτη εικόνα θα είναι ένας πίνακας επιλογής πληκτρολογίου, θα πρότεινα να μην βάλετε ελληνικά γιατί θα ζητηθούν χαρακτήρες λατινικοί hostname/username/password καλύτερα να αποφευχθεί. Μπορούμε μετά την εγκατάσταση να βάλουμε ελληνικά.

Η πρώτη επιλογή είναι αν θέλουμε να αλλάξουμε το mount-point από /mnt σε κάτι άλλο, δεν υπάρχει λόγος όμως το αφήνουμε έτσι.
Στη 2η γραμμή υπάρχει επιλογή BIOS/UEFI είπαμε διαλέγουμε το bios για το παράδειγμα. Για πληροφορίες εγκατάστασης σε uefi δείτε το ανάλογο νήμα του obarun wiki - του arch σε αυτή την περίπτωση είναι ολόκληρη διατριβή στο θέμα. Προτιμάμε να αγοράσουμε ένα άλλο pc με ΒΙOS παρά να κάνουμε πτυχίο στο ζήτημα :slight_smile:

3 διαλέγουμε base (βασικό σύστημα + εργαλεία για την δημιουργία και εγκατάσταση πακέτων χωρίς X11 και γραφικά) JWM (πολύ ωραίο, γρήγορο, απλό, και εύκολα διαμορφώσιμο) Openbox (τα σπάει), xfce4, και KDE-Plasma. Υπάρχουν σχεδόν όλες οι επιλογές του arch να βάλουμε μετά - εδώ είμαστε δε χανόμαστε για υποστήριξη - μακρυά από gnome/cinnamon που απαιτούν το καταραμένο το systemd.

4 Εδώ άν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε αλλαγές αλλά για να μην γίνει αυτό εδώ 18 σελίδες το πολύ να επιλέξουμε ποιός είναι ο editor σε τερμιναλ της επιλογής μας (vi, nano, mcedit) το mcedit ειναι το πιο απλό για αρχάριους έχει όλα τα 8 κουμπιά F1-F8 με ονοματάκια από κάτω,

5 Διαλέγουμε μεταξύ Grub (το πιο συνηθισμένο και προτιμάτε από αυτούς που κάνουν multiboot πολλά συστήματα δηλαδή - θα χρειαστεί και το os-prober για να καταγράψει τις άλλες διανομές ή τα windows) ΚΑΙ Syslinux απλό και αποτελεσματικό (και τα 2 προσαρμόζονται είτε σε bios ή σε uefi)

6 Για αυτούς που δεν ειχαν ετοιμάσει τον δίσκο ή διαλέξει δίσκο ή για αυτούς που έχουν έναν κενό δίσκο που θέλουν το obarun να κάνει αυτόματα συνολική εκγατάσταση το κοιτάνε, εμείς εδώ που κάναμε mount το /dev/sdb6 στο /mnt το προσπερνάμε

7 Εδώ πάμε στη λίστα Greece ή όπου αλλού βρισκόμαστε ή στο κοντινότερο οικόπεδο του πλανήτη και δοκιμάζει τα πλησιέστερα mirrors (repositories) για να αντλεί τα πακέτα προγραμμάτων το pacman (το package manager του Arch) δηλαδή σειρά προτερεότητας στην λίστα /etc/pacman.d/mirrorlist - το obarun δεν έχει προς το παρόν δικά του mirror, μόνο έναν κεντρικό σέρβερ repo.obarun.org αλλά έχει περισσότερα repositories από το arch (θα φτιάξω άλλο νήμα για την παρουσίαση του γενικότερα).

8 Αυτά μπορούν να διαμορφωθούν και μετά την εγκατάσταση, μπορούν και πριν, hostname, και μπορούν να επιλεχθούν και επιπλέον πακέτα και αν ξέρετε τι κάνετε μπορείτε να αφαιρέσετε και κάποια που θεωρείτε περιττά.

Πάμε στο κουμπί Install και το αφήνουμε να τρέξει, αν δεν έχουμε εγκατάσταση arch και /var/cache/pacman/pkg με πολλά από αυτά που χρειάζονται θα πρέπει να κατεβάσει από 150ΜΒ μέχρι 1.5GB για plasma από το ίντερνετ. Η εγκατάσταση γίνεται από τα τελευταία πακέτα που υπάρχουν στο obarun και στο arch, δεν αντιγράφει τι υπάρχει στο live, έτσι η εγκατάσταση είναι πλήρως ενημερωμένη όταν θα την ανοίξετε.

Edit; Αν σε κάποια φάση σταματήσει το installer ίσως γιατί προσωρινά έπεσε η σύνδεση ή κάποιο mirror δεν ανταποκρίθηκε έγκαιρα, απλά ξανατρέχουμε το πρόγραμμα (obarun-install) και οι επιλογές έχουν αποθηκευτεί και συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε, αφού κάνει κάποια check για να καταλάβει σε πιο στάδιο έχει σταματήσει. Δεν ξεκινάει δηλαδή πάλι από την αρχή, έχει λίστα των πακέτων και των βημάτων και βρίσκει πάντα μέχρι που έφτασε και συνεχίζει. Μην απελπιστείτε δηλαδή αν δεν γίνει με την πρώτη. Στο μεταξύ τα πακέτα που έχει ήδη κατεβάσει κάθονται στο /var/cache/pacman/pkg δεν χρειάζεται να τα ξανακατεβάσει. Αν θέλετε μπορείτε στο τέλος να τα αντιγράψετε από το live στην εγκατάσταση

% sudo cp /var/cache/pacman/pkg/* /mnt/var/cache/pacman/pkg/

Για ότι χρειαστεί από εκεί και πέρα είμαι πάντα διαθέσιμος.

7 «Μου αρέσει»

Ιστορία: Το obarun ξεκίνησε από μια αναζήτηση κάποιων που αγαπούσαν το arch αλλά τους ξίνιζε το systemd που επιβλήθηκε χωρίς άλλη επιλογή και αντικατέστησε το sysvinit. Αρχικά ξεκίνησε συζήτηση στο φόρουμ του arch για το OpenRC της Gentoo. Υπήρξαν αντιδράσεις αλλά παρ’όλα αυτά η συζήτηση συνέχισε. Κάποιοι τότε έφτιαξαν ένα χωριστό repository για τα πακέτα του OpenRC που έγιναν compiled για το Arch, και κάποια πακέτα του arch που είχαν εξάρτιση στο systemd και ονομάστηκαν με το ίδιο όνομα συν το -nosystemd δίπλα στο όνομα τους. Διαμορφώθηκε το pacman.conf να τα κατεβάζει και να τους δίνει προτεραιότητα.
Ο βασικός που ξεκίνησε τον καυγά αυτόν την έκανε και πήγε στο Manjaro, έτσι δημιουργήθηκε το arch-openrc και το manjaro-openrc. Σε κάποια στιγμή πριν 26 μήνες ξανασυναντήθηκαν και εφτιαξαν το Artix.
To Obarun ξεκινάει κι αυτό την ίδια περίοδο (4-5 χρόνια) με το -nosystemd αλλά επιλέγει το Runit αντι του OpenRC και φτιάχνει κι αυτό δικό του repository [obarun]. Χρησιμοποιεί στην βασική του έκδοση το OpenBox, βασίζεται στο Αrch, και χρησιμοποιεί το RUNit OBARUN. Όλα πάνε καλά και δουλεύει ρολόϊ, όπως και το void με runit. H αναζήτηση όμως οδηγεί στην ανακάλυψη του S6 που είναι ήδη 5-6 χρονών αλλά δεν ακούγεται και πολύ. Έχει τις ίδιες αρχές με το runit (daemontools) αλλά πάει κάμποσα βηματα περισσότερα. Το runit βασικά έχει κλείσει, δεν έχει πια κάτι να κάνει develop, δεν έχει bugs, και οι στόχοι του όλοι έχουν επιτευχθεί. To s6 ειναι πρακτικά και θεωρητικά πολύ ανώτερο και από το runit αλλά και από κάθε άλλο σύστημα init και service supervision. Θα βρείτε άρθρα συγκρητικά για τα κύρια αυτά συστήματα που αναφέρονται στην υπεροχή του, αλλά δυστυχώς λίγοι το ξέρουν και ελάχιστοι μπορούν ακόμα να το αξιολογήσουν. H συγκρισή είναι 2cv με Ferrari όσο έχει να κάνει με τις δυνατότητες του runit (καλό αλλά λίγο).

Πριν 4 χρόνια το Obarun εγκαταλείπει το runit και βάζει το s6 σε πράξη. Ήταν το μόνο σύστημα παραγωγής με s6. Οι σέρβερ της skarnet (των δημιουργών του s6 ) τρέχουν εδώ και 10 χρόνια με s6 και είναι σχεδιασμένοι από την βάση τους custom με βάση to musl. Οι μόνες φορές που σταμάτησαν οι σέρβερ αυτοί ήταν για μηχανική κυρίως συντήρηση και στην ευκαιρία άλλαξαν και κανένα κέρνελ.
Ακόμα σήμερα μόνο το obarun αναφέρεται στο Distrowatch να έχει s6. To void τελευταία το εμπεριέχει, το Adelie (ακόμα beta μοιάζει πολύ με το alpine που χρησιμοποιεί το χαζό busybox),

Eπειδή το s6 είναι όσο πολύπλοκο όσο μπορεί να φανταστεί ένας καθηγητής πληροφορικής, δύσχρηστο, το obarun απ’την αρχή έφτιαξε ένα σύστημα front που το διαχειρίζεται για να μην χρειάζεται ιδιαίτερη μόρφωση. Το σύστημα αυτό ονομαζόταν s6-opts και δούλευε θαυμάσια για χρόνια. Αν ψάξετε στο φόρουμ του δεν θα βρείτε αναφορές σε bugs και προβλήματα. O αρχι-dev Ερικ, δεν κάθησε όμως στις δάφνες του, άρχισε να δουλεύει και πάλι σε κάτι καλύτερο, απλότερο, γρηγορότερο, κάτι που ο κάθε αρχάριος θα μπορούσε να διαχειριστεί. Αρχικά πέρσι το φθινόπωρο παρουσιάστηκε σε μορφή beta και τον Μάρτιο 2019 βγήκε στην κυκλοφορία. Ήμουν από τους πρώτους που το δοκίμασαν στην μορφή beta και ομολογώ ότι στην χρήση του δεν έχει αλλάξει και πολύ. Bugs? 0, κάτι μικροπράγματα που εμφανίστηκαν με την εφαρμογή πολύπλοκων desktop σαν το plasma λύθηκαν σε μερικές ώρες. Η ανταπόκριση είναι εξωπραγματική, παρουσιάζεται ένα πρόβλημα στις 4 στο φόρουμε, απαντάει ο Eric, γράφει κώδικα, τον δοκιμάζει, και στις 5 έχει ανέβει ενημερωμένο πακέτο στο repository και λύνει το πρόβλημα.

Να σημειώσω εδώ ότι ενώ το φόρουμ ειναι στα Αγγλικά δεν υπάρχει αγγλόφωνος γεννημένος στην κοινότητα, όλοι έχουν μια άλλη πρώτη γλώσσα.

Για το πως διαχειρίζεται κάποιος το 66 υπάρχει ένα καλό κείμενο εδώ: https://wiki.obarun.org/doku.php?id=66intro σε κάποια στιγμή μπορεί να το μεταφράσω.

Τόσο το s6 όσο και το 66 ειναι γραμμένα σε C, όχι C++ σαν την πατάτα την άλλη. Κάποιοι ήδη αρχίζουν να δοκιμάζουν και τα δύο και σε BSD, solaris, κλπ. Κάποιος στο Void ξεκίνησε πέρσι να παίζει με το S6 και κάποιος άλλος πρόσφατα αντέγραψε όλο το 66 και το έβαλε στο void (glibc και musl), ένας άλλος στο exherbo (κάτι σαν Gentoo για πιο ψαγμένους) και κάποιος το έβαλε στο devuan αλλά δεν το έχει δημοσιοποιήσει ακόμα (πιθανά παλεύει τους μαλάκες να δει αν το δεχτούν στα repositories τους - άλλος τους έφερε το OpenRC έτοιμο να δουλέψει και τον πέδευαν 1 χρόνο για να το εντάξουν).

Όταν ξεκινάς το obarun σε ένα minimal συστημα i3, awesome, openbox, jwm, και βαλεις ένα conky να σου δείχνει χρήση CPU και RAM και το βλέπεις να κάνει boot με 90-110ΜΒ ram, και τα process που τρέχουν να είναι σχετικά σταθερά, όχι ο πανικός που δημιουργεί το systemd, λες τι κάνω με τις πατάτες τόσα χρόνια. Δηλαδή μπορείς να έχεις το τελευταίο upstream libreoffice, mozilla τελευταίας εκδοσης, chrome, gimp, και ένα σύστημα που τρέχει σε ένα pc 15 χρονών και πάει σφαίρα.

Είναι αλεξίσφαιρο! Παιδευτήκαμε αρκετά στη λίστα της skarnet να βρούμε τρόπους πως να το κάνουμε να κάνει crash … δεν είναι δυνατό! Τουλάχιστον ξεκινάει απ’το console σαν να το ανάψαμε, οι δίσκοι δεν έχουν χαλάσει, δεν χρειάζονται ιδιαίτερα filechecks, και δεν χάθηκε σχεδόν τίποτα. Όποιο πρόγραμμα και να μπλοκάρει, άσχετα με την λειτουργικότητα του obarun/arch υπάρχει τρόπος διαφυγής και ανασυγκρότησης. Οι άλλες πατάτες σιχνά καταφεύγουν στο να πατάνε το μεγάλο κουμπί στο κουτί ή να τραβάνε καλώδιο - πόσο απαρχαιομένα συστήματα μπορεί να είναι αυτά!!!

Το 66 και το S6 δεν τραβάνε κανένα ιδιαίτερο ζόρι με το arch, είναι απλά ένα σύστημα που επιλέχθηκε για να δείξει την ανωτερότητα αυτού του συστήματος. Το obarun είναι η βιτρίνα αν θέλετε του s6 και του 66 και ίσως πάρει λίγο χρόνο αλλά κάποτε θα ανακαλυφθούν και θα αναγνωριστούν. Δεν είναι απλά η αιχμή του δόρατος που λένε, είναι πολύ πιο μπροστά.

Κάθε μέρα εδώ και 2 χρόνια τουλάχιστον δεν διανοούμαι να χρησιμοποιήσω κάτι άλλο, to void, to artix, to antiX, το adelie, τα παρακολουθώ, τελευταία και το kiss-linux. Τα παρακολουθώ σαν ενδεικτικά εργαλεία εκτός systemd και την εξέλιξη τους από “δημοσιογραφικό ενδιαφέρον”. Πιθανά όταν το void σοβαρευτεί και αφήσει το 66/s6 να λειτουργήσουν όπως το runit να μεταφερθώ στο void ή στο adelie, αλλά προς το παρόν παραμένω πιστός “στην βιτρίνα”. Δεν υπάρχουν φράγκα σαν την red-hut/ibm ή την canonical για διαδημίσεις, ούτε το distrowatch δεν το έχει κάνει review γιατί χρειάζεται λαδάκι για να κουνηθούν οι τροχοί της διαφήμισης, αλλά όσο γνωρίζει ο κόσμος το s6 (10 χρονών) άλλο τόσο γνωρίζουν και το obarun.

YΓ Για πλάκα έκανα μια εγκατάσταση Lubuntu 18.03 lxde πριν κάποιες μέρες, για να του κάνω μετάλλαξη σε antix, δηλαδή να αφαιρέσω τον διάολο και να βάλω στο sysvinit της antiX. Το τι φχαριστήθηκα 2-3 φορές και στο live που έκαναν crash διάφορα πράγματα/προγράμματα, όλο το desktop επειδή κάτι άλλαξα στο appearance … το κατα-φχαριστήθηκα. Έχω χρόνια να δω κάτι τέτοιο στα συστήματα που χρησιμοποιώ. Και άφησαν οι … το LXDE που έχει να εμφανίσει bug 5 χρόνια, και έβαλαν το LXQT τώρα, που συνεχώς βγάζει προβλήματα. Που πας ρε Καραμήτρο; Το lubuntu σε μετάλλαξη antiX και σε στάδιο sid … ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ crash ΠΟΤΕ!!! Χα χα χα …!!

5 «Μου αρέσει»

Υπάρχει και βίντεο της εγκατάστασης:
https://wiki.obarun.org/video/installer.mkv

3 «Μου αρέσει»

ευχαριστουμε για την παρουσιαση :+1:
καποια πραματα οντως ακουγοντε πολυ αγνωστα και «ξένα», αλλά σιγουρα ενδιαφερον

1 «Μου αρέσει»

ακουγεται ενδιαφερον. μπορει κανεις να δοκιμασει την διανομη πριν την εγκατασταση;

1 «Μου αρέσει»

Ναι, και τα δύο αρχεία iso είναι ζωντανά και έχουν χώρο για εγκατάσταση και διαμόρφωση. Το base έχει μόνο console το JWM έχει Χ και το JWM. Θα έλεγα ότι δεν είναι για αρχάριους ακόμα κι αν είχαν κάποια εμπειρία από arch και χρειάζεται λίγο διάβασμα ως προς την διαχείριση του 66, δυστυχώς είναι όλα στα Αγγλικά. Το 66-intro στο wiki βοηθάει πολύ, ακόμα και με λίγα αγγλικά.

Το live έχει και επιλογή persistence, που σημαίνει ότι αν διαθέσετε κάποιο συγκεκριμένο χώρο για να αποθηκεύσει πράγματα /dev/sdxy τότε δεν θα τα χάσετε αν το σβήσετε και κάνετε επανεκκίνηση. Υπάρχει και η επιλογή ram, που φορτώνει όλο το σύστημα στη μνήμη και πάει σφαίρα. Σε vm δώστε του 1 processor και χαμηλώστε την ταχύτητα για πλάκα, δώστε του λίγο ram να έχει να παίξει, και δείτε πως θα λειτουργούσε σε ένα αρχαίο 64bit μηχάνημα.

1 «Μου αρέσει»

Έκανα μια διόρθωση στο μέγεθος των χώρων που χρειάζεται η κάθε εγκατάσταση, δεν ήταν τόσο όσο νόμιζα. Στο μενού της επιλογής desktop δίπλα από την κάθε επιλογή γράφει και τον συνιστώμενο ελάχιστο χώρο που χρειάζεται. Τώρα αν ξέρετε ότι θα προσθέσετε πολλά ακόμα και δεν θέλετε να τα μοιράσετε σε partitions εκτός του / τότε ξέρετε καλύτερα τις ανάγκες σας.

1 «Μου αρέσει»

Εύγε για την κατατοπιστικότατη ανάλυση. Το λειτουργικό το δοκιμάζω λίγο αυτές τις μέρες σε kvm και πραγματικά πάει “σφαίρα” , μάλλον θα προλάβω μέσα στο ΣΚ να το βάλω σε bare metal μηχάνημα (βγάζοντας το void και το trident) και θα προσπαθήσω να το “ριμάξω”, για την ώρα πάντως η απόδοσή του είναι πολύ καλή. (το void είναι ελάχιστα πιο γρήγορο αλλά οι διαφορές σε μικροχρόνους δεν είναι άξιοι αναφοράς)

Όχι το void να μην το βγαλεις, χωράνε και τα δύο. Το τριντεντ είναι που γύρισε σε void από trueOS … τεράστιο ΙΣΟ για νετ-ινσταλλ και ακόμα είναι σε άλφα …

Ποιό void έχεις, glibc/musl; To δεύτερο είναι σαφώς ταχύτερο και μικρότερο. Με αυτό παιδευόμουν σήμερα να το κάνω να λειτουργήσει με s6/66 αλλά έχει γίνει ένα μικρό λάθος στην μεταφορά του 66 και πρέπει να περιμένουμε το ανανεωμένο πακέτο.

Void musl (με enlightenment desktop) έβαλα.Ταχύτατο στην εγκατάσταση και στο boot time (δεν θυμάμαι να έχω ξαναδεί OS να κάνει bootstrap σε spin drive πιο γρήγορα από ssd - γέλαγα μόνος μου όταν το δοκίμασα). Αργό σχετικά στο upgrade και για νέο χρήστη αν δεν κατέχει terminal για τα πακετα, το gui package installer θα τον ταλαιπωρίσει (επίσης έπρεπε να αλλάξω όλα τα bash scripts για τα πακέτα που βάζω σε Arch -quick&dirty μέθοδο- και επειδή βαριόμουν τα έκανα manually).

Το trident δεν είναι μεγάλο -500 mb άιζο είναι η άλφα rel δεν το θεωρώ βαρύ - απλά είναι γυμνό τελείως και ο σκοπός είναι να σε βάλει στο zfs θέμα (που θέλουν δε θέλουν εκεί θα πάνε τα πράγματα - άντε και butter-fs)

To δοκίμασα αυτό που λες, δεν το είχα δει πιο πριν, είχα δει μόνο το τεράστιο άλλο alpha. Περίμενα ότι θα είχαν κάτι ιδιαίτερο δικό του μέσα ή δικό τους repository συμβατό με το xbps. Μαζί με την εγκατάσταση (musl) σε zfs efi είχε και fluxbox και lumina. Δεν είδα όμως κάτι σχετικά με το trident. Tα έστειλα κι έβαλα jwm.

Έχει gui για το xbps, octoxbps και octoxbps-notifier, θυμίζεi το octapi.

Αύριο θα επιχειρήσω να εγκαταστήσω zfs πακέτα σε arch να δω αν μπορεί να κάνει mount to zfs του trident/void και να δει τον δίσκο, γιατί προς το παρόν απ’το zfs βλέπεις τα άλλα partition, από arch βλέπει μόνο το /boot /efi /efi/grub

To obarun έχει δικά του repos για zfs γιατί του arch μένουν πίσω.

1 «Μου αρέσει»

Και κάπως έτσι πάγωσε η κόλαση :joy::joy::joy:

2 «Μου αρέσει»

επαέ το καλό το πράμα

#pacman zfs repositories
#
[obzfs]
SigLevel = Required
Server = https://repo.obarun.org/obzfs

#[archzfs-testing]
#Server = https://archzfs.com/$repo/x86_64

[archzfs]
Server = https://archzfs.com/$repo/x86_64
1 «Μου αρέσει»

εγκατεστησα προχθες το artix να δώ κάποια διαφορα σε μια διανομη χωρις το systmed. σε σχεση πχ με το anarchy ή το EndeavourOS , δεν είδα κάποια διαφορά. ούτε στην εκίνηση του λαπτοπ ούτε στον περιηγητη ούτε στο χώρο που τρώει ή διανομη στον δίσκο. και μιλάμε για λάπτοπ 6 χρονών.

1 «Μου αρέσει»
 system/openrc 0.42.1-9 (214.2 KiB 2.1 MiB) 
    Gentoo's universal init system
 system/runit 2.1.2-15 (328.3 KiB 1.7 MiB) 
    a cross-platform Unix init scheme with service supervision
obcore/s6 2.8.0.1-1 (263.4 KiB 2.0 MiB) [base s6-suite] (Installed)
    A process supervision suite
core/systemd 243.78-2 (4.8 MiB 21.3 MiB) 
    system and service manager

Ο πρώτος αριθμός στην παρένθεση είναι το μέγεθος του πακέτου, ο δεύτερος είναι το μέγεθος της εγκατάστασης του πακέτου. Βέβαια αν κάνεις εγκατάσταση από 10GB προγράμματα η διαφορά στον όγκο των init & system management είναι ανούσια.

Η ταχύτητα εκκίνησης έχει να κάνει με τις συγκεκριμένες διεργασίες και τον τρόπο που κάνουν εκκίνηση τα service/daemons/mounts/filechecks κλπ. Για να κάνεις συγκρίσεις και να έχουν κάποιο νόημα πρέπει πρώτα να κάνεις τα ίδια για όλα τα συστήματα.
Η ουσία της ταχύτητας εκκίνησης είναι μικρής σημασίας και απασχολεί μόνο κάτι χιπστεράδες που τρέχουν με το λάπτοπ στη μασχάλη και κάνουν εκκίνηση 58 φορές την ημέρα.
Ο όγκος της συνολικής εγκατάστασης στο δίσκο έχει να κάνει με την ποκιλία των πακέτων και την διανομή (πως επιλέγει να δημιουργήσει πακέτα). Το arch για παράδειγμα τα χώνει όλα μέσα σε ένα πακέτο, το debian τα σπάει σε πολλά διαχωρίζοντας τα απαραίτητα (dependencies) με τα συνιστώμενα (recommended optional) το void επίσης σε κύριο πακέτο και στο -dev που εμπεριέχει τα κομμάτια που μπορεί κάποιος να κάνει τροποποίηση των προγραμμάτων (hacker).

Για το πόσο Ram χρησιμοποιεί με τα ίδια service ενεργά δεν μας είπες, ούτε αν έβαλες runit ή operc (μικρή διαφορά αλλά το runit συνήθως νικάει). Aν έχεις κρατήσει και το ένα και το άλλο παράλληλα θα ήθελα να μας πεις τι βλέπεις όταν κάνεις # pstree -a στο ένα και στο άλλο.
Πως είναι το “χάος” και ένα “τακτικό λογικό σύστημα”,

Οπότε τελικά δηλαδή καταλήγουμε πως μικρή έως ελάχιστα μικρή σημασία έχει το σύστημα εκκίνησής που χρησιμοποιεί κάποιος σε ένα κανονικό υπολογιστή για μια κανονική χρήση.

  • Η ταχύτητα εκκίνησης του υπολογιστή δεν αλλάζει
  • Ο χώρος στον δίσκο (αν νοιάζει κανέναν αυτό δεν αλλάζει)
  • Η χρήση μνήμης δεν αλλάζει, απλά σπάει σε πολλά υποσυστήματα,

Και η όλη συζήτηση είχε μόνον ακαδημαϊκό ενδιαφέρον καθόσον δεν βλέπεις καμία απολύτως ορατή διαφορά, εκτός ίσως των προβλημάτων που συνεχώς θα πρέπει να αντιμετωπίζεις, επειδή επέλεξες κάτι που έχει μικρότερη υποστήριξη.

Εναλλακτικά συστήματα εκκίνησης έχουν την χρήση τους σε embeded συστήματα όπως ένας βιομηχανικός αυτοματισμός ή ένα αυτοκίνητο. Εκεί έχουν σημασία και οι χρόνοι εκκίνησης και ο χώρος στον δίσκο. Και με δεδομένο πως το hardware που πρέπει να υποστηρίξουν είναι περιορισμένο και προκαθορισμένο, οι υπηρεσίες το ίδιο, και δεν υπάρχει ανάγκη δυναμικής επαναρύθμισης, μπορείς να κάνεις την εργασία σου και χωρίς καν κάτι ποιο πολύπλοκο από ένα απλό shell script.

Στην χαοτική διανομή μου, θα βάλω το bluetoth ποντίκι μου και θα παίξει, θα συνδέσω ένα εκτυπωτή και θα τυπώσει, και γενικά είμαι χαρούμενος με αυτό. Αν τώρα κάποιος μου έλεγε πως θα έχω ένα “τακτικό και λογικό σύστημα” που όμως για να παίξει το ποντίκι θα πρέπει να εγκαθιστώ πακέτα και να ενεργοποιώ υπηρεσίες, για να κάνω μια εκτύπωση το ίδιο. Και αν χρειαστώ μια συνήθη ανάγκη πχ να παίξω ένα βίντεο θα πρέπει να εγκαταστήσω πρώτα ένα πρόγραμμα, να βρω μετά τους codecs που θέλει για τον ήχο και την εικόνα και να τους εγκαταστήσω και αυτούς.

Όμως θα κοιτάζω τι προγράμματα “τρέχουν” (σε εισαγωγικά) και θα πω: “Βρε τι καλά που είναι τρέχω τόσα λίγα! Κερδίζω ένα ποσοστό 1% της συνολικής μου μνήμης!!!”. Ε λοιπόν αν είχα ένα τέτοιο σύστημα προσωπικά θα του έκανα αμέσως format :joy::joy::joy::joy::joy:

Και για να μην παρεξηγηθώ, στον υπολογιστή του καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει και να το μοιραστεί. Αν κάποιος θέλει ένα ελάχιστο σύστημα καλά κάνει. Αλλά αυτά δεν κάνουν και δεν θα πρέπει να τα προτείνουμε για τον μέσο χρήστη, πόσο μάλλον για έναν νεοεισερχόμενο .

6 «Μου αρέσει»

Και με την ίδια “λογική” ( ο Λέναρντ Πόετερινγκ να την κάνει) στο φόρουμ σου θες να “εμφανίζονται” μόνο systemd διανομές.

Γιατί δεν το λες απ’την αρχή και μας παιδεύεις;

Καλή συνέχεια

Υποθέτω δεν έχει κανένα νόημα να λεχθεί για πολλαπλή φορά πως το φόρουμ δεν ανήκει σε κανέναν. Υποθέτω επίσης δεν έχει νόημα να λεχθεί το προφανές, πως αν κάποιος διαχειριστής κρίνει πως κάτι δεν έχει θέση στο φόρουμ, όπως αυτό ορίζετε από τους κανόνες του, τότε απλά το σβήνει. Επίσης θα ήταν μάλλον παράλογο να ζητήσει από κάποιον να γράψει κάτι σχετικά αν δεν ήθελε να ακουστει κάποια άλλη άποψη, έτσι δεν είναι;

Εξίσου λιγότερο προφανές μάλλον είναι πως κάθε λόγος έχει και έναν αντίλογο, κάθε θέση έχει και μια αντίθεση. Όπως κανένας δεν σε εμπόδισε να αναπτύξεις τα επιχειρήματα σου, έτσι και κάθε άλλος έχει την δυνατότητα να αντιπαρατεθεί. Αυτό το λέμε διάλογο, και μέσα από τον διάλογο κάποιες φορές μπορεί να καταλήξουμε σε μια κοινή θέση.

Λυπάμαι πραγματικά που σε ταλαιπώρησα, αλλά όσον ο διάλογος είναι μέσα στα πλαίσια της ευπρέπειας και την ανταλλαγή επιχειρημάτων, εδώ έχει θέση. Αν θέλεις μονόλογο δυστυχώς θα πρέπει να βρεις άλλο χώρο. Εδώ πάντως θα είμαστε πάντα ανοικτοί σε κάθε διανομή και άποψη. Τουλάχιστον όσο αυτή σέβεται τους κανόνες μιας πολιτισμένης συζήτησης.

4 «Μου αρέσει»

αυτες οι διανομες οι -μη systmed- δεν ειναι γνωστες και δεν ειναι ευκολο κανεις να τις εγκαταστησει ωστε να παρουσιασει εντυπωσεις. πχ οσες φορες προσπαθησα να βαλω void στο τελος μου ελεγε οτι η εγκατασταση απετυχε. αλλα και παλι σε πρακτικο επιπεδο εγω τουλαχιστον διαφορα δεν ειδα. δεν νομιζω κανεις να εσβηνε μια παρουσιαση μη systmed διανομης.αποδειξη ειναι αυτο το νημα του υπαρχει.

2 «Μου αρέσει»