Προτείνετε στον arch..άριο! (Archbased διανομή)

Δοκίμασε το πρώτα (ειδικά με Manjaro, όχι με Kubuntu) πριν το κατηγορήσεις ότι είναι βαρύ.

Το Manjaro πάντως έχει και community εκδόσεις και ναι έχει και MATE μέσα σε αυτές.

δες Manjaro Downloads

To Manjaro καθυστερεί τις αναβαθμίσεις και επιχειρεί και να τις λειάνει για τον απλό χρήστη σε σχέση με το Arch. Δεν χρειάζεται να είσαι ψυχαναγκαστικός με το κάθε μέρα αλλά δεν είναι καλή ιδέα να το αφήνεις πολλούς μήνες χωρίς ενημερώσεις.

1 «Μου αρέσει»

Είχα Manjaro και ήταν εξαιρετική λύση το AUR (ubuntu πριν) εγκαθιστούσα ότι μ άρεσε και κάποια στιγμή κράσαρε και το παράτησα και λόγω φτωχών Αγγλικών.

1 «Μου αρέσει»

Σαν καινούριος χρήστης στο arch (πρέπει να κλείνω μήνα σε λίγο) το πιο σωστό πράγμα που έχεις να κάνεις όσο και αν βαριέσαι είναι πρώτα σε vm .Τώρα όσο αφορά την εγκατάσταση arch wiki και κανένα άλλον οδηγό (μόνο να είναι καινούριος οδηγός γιατί έχουν γίνει αλλαγές τώρα τελευταία από ότι κατάλαβα).
Όσο αφορά την ταχύτητα, είναι πραγματικά γρήγορο το κατάλαβα από την πρώτη στιγμή στο ταπεινό μου λαπτοπ με ένα απλό core 2 duo . Να είσαι σίγουρος πάντως ότι θα μάθεις πάρα πολλά καινούρια πράγματα που σε πολλές διανομές είναι έτοιμα.
Ένα πράγμα να προσέχεις τα AUR τα χρησιμοποιείς αλλά με προσοχή, τα πακέτα που κατεβάζεις πρέπει να είναι αξιόπιστα και αυτό το βλέπεις πηγαίνοντας στο
Arch και ελέγχεις το πακέτο που θες . Γενικά είναι πολύ καλός τρόπος για να μάθεις ότι θες για το linux ανεξαρτήτως διανομής και αυτό είναι κάτι που είναι μεγάλη αλήθεια . Όσο για τις αναβαθμίσεις μια φορά την εβδομάδα είναι μια χαρά.
Να ξέρεις πάντως ότι δεν χρειάζεται να αλλάξεις διανομή το Linux είναι Ένα σε όλες τις διανομές μπορείς να κάνεις τα ίδια πράγματα. Πχ γδύσε την διανομή που έχεις και φτιάξε την όπως θες εσύ.

1 «Μου αρέσει»

@anon21236004 βλέπω μια τάση να αναφέρεις το “φίλο που ξέρει” ως θέσφατο. Θα σου πρότεινα να κάνεις τις δοκιμές σου (όχι σε production μηχάνημα προφανώς) και ας καείς. Τότε και με πιο ουσιώδεις απορίες θα έρθεις και πιο συνειδητοποιημένος θα είσαι ως προς τις ανάγκες σου.

Εγκατέστησε το Manjaro, βάλτου MATE, βάλτου KDE, άστο 1 εβδομάδα χωρίς updates. Κοινώς πειραματίσου. Ο καλύτερος κριτής των αναγκών σου είσαι εσύ.

Το ζητούμενο είναι να διαμορφώσεις άποψη μέσω της εμπειρίας σου και όχι να πάρεις την άποψη κάποιου που ενδεχομένως έχει εντελώς διαφορετικό τεχνολογικό υπόβαθρο.

6 «Μου αρέσει»

Για όσους πετάνε ένα κάρο προειδοποιήσεις για το AUR, προφανώς το AUR είναι λογισμικό που εγκαθιστάς στο σύστημα και δεν είναι άμεσα ελεγχόμενο από την διανομή. Προσωπική μου άποψη: Είναι πάρα πολύ λογικότερο και ασφαλέστερο από τα ppa που συνηθίζονται στα ubuntu-οειδή.

5 «Μου αρέσει»

Αν αναφέρεσαι σ εμένα εγώ έχω όλη την ευθύνη που κατέστρεψα το Manjaro και ΔΕΝ κατηγορώ το AUR

1 «Μου αρέσει»

@anon12951060 ωραίος φίλε θα ακολουθήσω τις προτάσεις αν και όχι το vm διότι δεν το σηκώνει το pc μου και γενικώς δεν τον έχψ ξανακάνει. Έχω ένα παλιό pc και εκεί θα γίνουν οι δοκιμές. Εσύ EndeavourOS χρησιμοποιείς ?

@billniakas Αυτό θα κάνω. Θα τα δώ στην πράξη απλά είπα να ρωτήσω από που να ξεκινήσω εσάς σαν πιο έμπειρους. Και ο φίλος με είδε που κώλωνα γύρω από το arch και μου είπε 2 λόγια. Όσο να ναι 21 χρόνια linux είναι πιο πολλά από το 1 το δικό μου.

@lucinos Αν δε βγάζει προβλήματα είναι μάλλον καλή λύση. Τα ppa πάντως είναι εύκολα στην εγκατάσταση. Θα δω και το aur στην πράξη.

Εγώ θα σου πρότεινα να δεις πρώτα πως λειτουργεί το Debian (εντολές εκτέλεσης script,…) μάθε καλά το τερματικό και τα περιεχόμενα του / -> (user,sys,etc…) και καλά Αγγλικά.

Όλα αυτά που προτείνεις είναι distro-agnostic, μπορεί άνετα να τα μάθει σε οποιαδήποτε διανομή.

Όχι, καθαρό arch δεν ήθελα έτοιμα πράγματα.Αυτός ήταν ο λόγος που δεν έβαλα manjaro η οποιαδήποτε άλλη διανομή εξάλλου

1 «Μου αρέσει»

Τι ακριβώς σημαίνει το distro-agnostic?

Ότι ισχύουν ανεξαρτήτως διανομής, όπως πχ οι εντολές στο shell, πως διαχειριζόμαστε διεργασίες με systemd, η μορφή των φακέλων κλπ.

1 «Μου αρέσει»

Βάλτε κι ένα{ [offtopic][/offtopic] }να πιάσουμε κουβεντολόι !

Για κουβεντούλα εδώ

https://linux-user.gr/t/peri-anemwn-kai-ydatwn/1012/31

1 «Μου αρέσει»

Δεν το τοποθετώ έτσι «θα σπάσει», είναι παραπλανητικό όπως το λες και ακούγεται περισσότερο επικίνδυνο από ό,τι είναι. Η αλήθεια είναι ότι στις προβληματικές περιπτώσεις ο pacman απλά θα αρνηθεί να κάνει την ενημέρωση οπότε δεν θα «σπάσει» το σύστημα κατά λάθος εκτός αν είσαι από αυτούς που βάζουν επιλογές --force για πλάκα.

Υπάρχουν όμως καλοί λόγοι να κάνει κάποιος καθημερινά τις ενημερώσεις.

α) Αν κάνεις τις ενημερώσεις καθημερινά παίρνει ελάχιστο χρόνο και είσαι οκ, αν την έχεις αφήσει για μήνες ακόμα και αν τα πάντα πάνε άψογα θα χάσεις την μέρα σου να κάνει ο υπολογιστής αναβαθμίσεις τόσο όγκο.

β) Αν αντιμετωπίσεις οποιοδήποτε πρόβλημα (εξαιρετικά σπάνιο και ποτέ δεν είναι σημαντικό εκτός αν κάνεις βλακείες στο σύστημα) στην καθημερινή αναβάθμιση το έχεις άμεσα εντοπισμένο και επίσης είναι και επίκαιρο στα φόρουμ. Οπότε λύνεται εύκολα. Αν έχεις μήνες να κάνεις την αναβάθμιση τότε είναι πολύ πιθανότερο να έχει υπάρξει πρόβλημα και τρέχα γύρευε να το εντοπίσεις σε τόσο όγκο και να βρεις την λύση όταν δεν είναι πια επίκαιρο.

γ) Η αναβάθμιση πρέπει να γίνει με συγκεκριμένη σειρά. Λίγο πολύ ο pacman ξέρει και αν κάνεις συχνά τις αναβαθμίσεις ποτέ δεν είναι πρόβλημα αλλά αν περάσει καιρός και χαθούν προθεσμίες τότε τρέχα γύρευε να την κάνεις σωστά.

Το Manjaro επιχειρεί να «λειάνει» όλα τα παραπάνω. Για παράδειγμα επειδή λειτουργεί σαν ημιρέουσα (έχει εκδόσεις) ξέρει ότι πρέπει πρώτα να γίνουν τα Α που είναι στην προηγούμενη έκδοση και μετά τα B που είναι στην επόμενη. Οπότε δεν χρειάζεται να ψαχτεί ο χρήστης.

1 «Μου αρέσει»

Έχω αφήσει Arch παρατημένο (σε multiboot) παρατημένο 9(!!!) μήνες. Δεινοπάθησα να το αναβαθμίσω. Βέβαια πλέον ξέρω τι χρειάζεται να κάνω (πρώτα refresh τα keys και μετά όλα τα άλλα).

Να είμαι ειλικρινής δεν έσπασε αλλά με δυσκόλεψε αρκετά. Δεν ξέρω αν όλοι θέλουν να υποστούν τον ίδιο κόπο.

Μπορεί όντως όπως λες στο Manjaro να είναι πιο streamlined η όλη φάση.

Σε ubuntu/debian εννοείται ότι δε νοείται καν πρόβλημα.

3 «Μου αρέσει»

Ακριβώς αυτό.

Και ναι στο manjaro είναι πιο streamlined η όλη φάση. Όχι ότι τα καταφέρνει πάντα τέλεια όμως (βελτιώνεται, δεν θα το πρότεινα σε αρχάριο το 2014, άνετα όμως το προτείνω το 2020).

Ακόμη αν κάποιος είναι σωστός το Arch είναι πιο αξιόπιστο. Εμπειρικά το Manjaro μπορεί να φταίει για κάποιο πρόβλημα, Το Arch ποτέ δεν φταίει, πάντα φταις εσύ!

Το ubuntu/debian είναι συγκριτικά πολύ χειρότερο αν η σύγκριση είναι με την αναβάθμιση σε διαφορετική έκδοση

3 «Μου αρέσει»

Για το debian θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Αν κανείς περιμένει και κάνει την αναβάθμιση κάναν μήνα μετά, πρακτικά η αναβάθμιση είναι point and shoot με αναλυτικές οδηγίες και ένα κοπάδι βιαστικών να έχουν συσσωρεύσει εμπειρία και λύσεις για τα πιθανά προβλήματα. Από το 2004 αναβαθμίζω ένα κάρο υπολογιστές με αυτήν τη μεθοδολογία και ποτέ δεν είχα το παραμικρό πρόβλημα και σε παράξενα setup σε remote servers.

2 «Μου αρέσει»

Εγώ προτείνω μόνο Obarun (δες και το νήμα για την εγκατάσταση) και για ότι θες εδώ είμαι εγώ…

1 «Μου αρέσει»

Αν θες κατι σε arch λογικη μιας και εισαι αρχαριος, για μενα πας καρφι σε Manjaro :wink:
Εχω σε ενα παλιο i3 1ης γενιας και 6αρα ram (λαπτοπ δεκαετιας) Manjaro με Gnome Shell, τρεχει αρκετα καλα, μονο ο δισκος με καθυστερει.