Προτείνετε στον arch..άριο! (Archbased διανομή)

Ελπίζω να είμαι στη σωστή κατηγορία. Άνοιξη πέρυσι ξεκίνησα με το linux. Mint στην αρχή και διάβασμα - εξοικείωση με αυτό. Ubuntu based. Αλλά όλο βλέπω μπορστά μου το Arch User Repository. Ακούω επίσης ο,τι αυτό είναι το ιερό δισκοπότηρο του Linux τρόπον τινά. Δηλαδή έχει τα πάντα και χωρίς να κάνεις compile ή να ψάχνεις τρόπο πως να τα εγκαταστήσεις κ.λ.π
Είδα από το χρήστη lucinos εδώ πολλές φορές να λέει εδώ και εκεί: “Υπάρχει όμως στο aur…”

Μίλησα με ένα γνωστό τις προάλλες και μου είπε (ήξερα ασχολείται με pc αλλά είναι τελικά web developer) οτι δουλεύει με linux από το 1998. Μου είπε πως χρησιμοποιεί manjaro και ο,τι πέρασε από πολλές διανομές αλλά χρειάζεται το aur. Γιατί έχει σύγχρονες ενημερώσεις και κάποτε του έλειπε ο χρόνος να περιμένει σε debian να βγει η τελευταία έκδοση ενός text editor (geanie) που είχε κάποια νέα εργαλεία.

Με τα πολλά τρώγομαι να δοκιμάσω μια arch based διανομή για να έχω πρόσβαση στο Arch User Repository. Αλλά το θέμα μου είναι ο,τι θέλω και να είναι Long Term Support και όχι Rolling για να μην αναγκάζομαι να κάνω κάθε μέρα updates. Θα ήθελα να είναι όσο το δυνατόν πιο απλά όλα, να έχει προγραμματάκια αρκετά και να μη βγάλει προβλήματα. Προαιρετικά θα ήθελα να έχει και περιβάλλον mate για να είναι γρήγορο και απλό (το xfce το βρήκα λίγο “πφφφ” & μπελαλίδικο). Επίσης δε μου αρέσει οπτικά το Manjaro.

Με τα πολλά έκατσα και είδα ο,τι υπάρχουν τα χαρακτηριστικά που ψάχνω.

  1. Arco Linux το οποίο έχει και ικανοποιητικά αρκετούς χρήστες κατα το distrowatch.
  2. Hyperbola το οποίο είναι σαν αυτό που ψάχνω αλλά το χρησιμοποιούν λίγοι και δεν ξέρω τι παίζει.
  3. Είδα και το archman αλλά ενώ βλέπω πως είναι rolling δε μπορώ να βρώ αν έχει lts ή fixed έκδοση.
  4. Έχετε κάποια καλύτερη πρόταση για αυτό που ζητάω ?

Το οπτικό/χρηστικό θέμα είναι πρακτικά καθαρά γραφικό περιβάλλον. Οπότε απλά διάλεξε γραφικό περιβάλλον και φτιάξε το όπως θες.

Προσωπικά θα έλεγα μείνε στο Manjaro, κατά προτίμηση KDE, για ευκολία.

Αν προσέξεις το Manjaro έχει επίσημες εκδόσεις Xfce, KDE και Gnome. Και φυσικά μπορείς να βάλεις και ό,τι άλλο θες. (κατά προτίμηση όμως μείνε στα επίσημα)

Αν θες ακόμα πιο κοντά στο Arch προτείνω EndeavourOS. Θα έχει εύκολη εγκατάσταση αλλά καλό είναι να ασχοληθείς λίγο περισσότερο σε σχέση με το Manjaro.

3 «Μου αρέσει»

μερικα σχολια απο εμενα σε αυτο
δε νομιζω να υπαρχει arch based διανομη που δεν ειναι rolling release, αμφιβαλλω πολυ.
οσον αφορα το debian και προσφατες εκδοσεις, ναι ετσι ειναι αλλά υπαρχει και η επιλογη του debian testing (και του πιο πειραματικου ακομα) αλλά δεν προτεινεται γενικα για αρκετα αρχαριους, εκτος και αν πας για κατι σαν το sparky στην εκδοση που βασιζεται στο testing που ειναι πιο καλα ετσι. (θα ελεγα και για την mx που ειναι «semi rolling» απο μια αποψη αλλά δεν το λεω).
Προσωπικα αν ημουν χρηστης arch θα απεφευγα να εγκαθιστω προγραμματα απο το aur, αλλά αυτο θα στο εξηγησουν καλλιτερα χρηστες arch.
Γενικα προτεινω να μαθεις μερικα πραματα ακομα γενικοτερα και μετα να δεις τι θα κανεις και που θα πας, αν πας…
Κατα τα άλλα αν ειναι να πας σε arch based θα ελεγα πηγαινε manjaro (λογικα θα μπορεις να βαλεις και mate αν δεν κανω λαθος)

2 «Μου αρέσει»

κατά την εγκατάσταση του EndeavourOS που είναι κατά την γνώμη μου το καλύτερο σε arch based σου λέει τι περιββάλον θέλεις. το arcolinux εχει πάρα πολλά iso διαλέξεις.

3 «Μου αρέσει»

Ε καλά υπερβάλλεις κομματάκι, είναι ένα τεράστιο αποθετήριο προγραμμάτων που συντηρούνται από χρήστες και όχι από τους developers των ίδιων των προγραμμάτων. Αυτό από μόνο του έχει πολλούς κινδύνους και περισσότερα αν θες να δεις περί τίνος πρόκειται δες ένα άρθρο που είχα γράψει
παλιότερα

Οτιδήποτε archoειδές είναι rolling. Τελεία και παύλα. Το updates πέφτουν βροχή και ειδικά αν είσαι σε κανένα κανάλι testing, γίνεται ο χαμός. Προφανώς σε λουστραρισμένες διανομές βγαίνουν σε μικρότερη συχνότητα αλλά μην περιμένεις 1 update ανά 2 μέρες. Το LTS μπορείς να το έχεις βάζοντας πολύ απλά τον LTS πυρήνα και θα είσαι μια χαρά (έχω 4 χρόνια μηχανάκι με Arch και LTS πυρήνα).

Αυτό θα ισχύσει σε ένα βαθμό ΑΝ και μόνο ΑΝ δεν έχεις ενεργοποιημένο AUR και επιλέξεις μια διανομή με μεγάλη κοινότητα (πχ Manjaro). Αλλά να ξέρεις ότι μια στο τόσο πρέπει να βάλεις το χέρι σου στο τερματικό.

Περιβάλλοντα να φάνε και οι κότες

Άλλαξε το, linux means customization

4 «Μου αρέσει»
  1. Ο Eric έχει ρίξει πολύ δουλειά και έχει και πολλά κατατοπιστικά βίντεο στο σωλήνα.
  2. Περίμενε λίγο καιρό γιατί με τα τελευταία νέα περί hyperbola με την αλλαγή και forking(!) του πυρήνα θα έχουμε εξελίξεις μάλλον απρόβλεπτες. (κοινώς τα hyperbolaBSD bricked systems θα πάνε βροχή)
  3. Όλα rolling είναι - αυτός είναι και ο σκοπός άλλωστε. Να έχεις πάντα την αιχμή του δόρατος στα πακέτα.
  4. Να πιάσεις το archwiki και να το ξεκινήσεις από την αρχή με καθαρό arch από cli και μετά βάλε ότι “παράθυρο” θέλεις- αυτό θα είναι και το πιο εύκολο.

Γενικά κράτα μικρό καλάθι σχετικά με aur - προσωπικά θεωρώ πως δεν είναι άγιο δισκοπότηρο
(και πριν ξεκινήσεις να κατεβάζεις από aur μάθε backup-restore διαδικασίες και chroot )

3 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ παίδες αναλυτικότατοι όλοι σας.

@raik

Γενικα προτεινω να μαθεις μερικα πραματα ακομα γενικοτερα και μετα να δεις τι θα κανεις και που θα πας, αν πας…
πράγματα όπως ?

@billniakas

Οτιδήποτε archoειδές είναι rolling. Τελεία και παύλα. Το updates πέφτουν βροχή και ειδικά αν είσαι σε κανένα κανάλι testing, γίνεται ο χαμός.

Δηλαδή αν όλες είναι rolling γιατί λένε για LTS ? Τι μπορώ να πάθω αν κάνω update μια φορά το μήνα π.χ με LTS ?

Άλλαξε το, linux means customization
Ναι αλλά η manjaro κοινότητα συστήνει xfce ή kde όχι mate ή cinnamon πχ. Θα έχω θέμα ?
Θα διαβάσω και το άρθρο σου για aur.

@Bladerunner

Να πιάσεις το archwiki και να το ξεκινήσεις από την αρχή με καθαρό arch από cli και μετά βάλε ότι “παράθυρο” θέλεις- αυτό θα είναι και το πιο εύκολο.

Λοιπόν η αλήθεια είναι ο,τι θεωρητικά αυτό είναι το πιο σωστό. Όμως το θέμα είναι πως δεν είναι τόσο εύκολο όπως το βλέπω. Το άλλο που λες για το aur δεν το καταλαβαίνω. Βέβαια μπορεί να το καταλάβω στην πορεία. Backup-restore εννοείς σε αρχεία ή γενικά εφαρμογές κ.λ.π ?

@MetFM

κατά την εγκατάσταση του EndeavourOS που είναι κατά την γνώμη μου το καλύτερο σε arch based σου λέει τι περιββάλον θέλεις. το arcolinux εχει πάρα πολλά iso διαλέξεις.

Πολλά iso δεν είναι ίδιο με το να διαλέξω τι περιβάλλον θέλω στο EndeavourOS ? Το endeavourOS έχει lts έκδοση ?

οπως το αρθρο του @billniakas που ειναι πολυ καλο. Γενικα, επιχειρηματα σαν το «ειδα οτι το aur τα εχει ολα και συμφερει» μπορει να σε βαλουν σε μπελαδες.
Το γεγονος οτι ρωτησες εδω στο φορουμ ηταν πολυ καλο…

3 «Μου αρέσει»

Το LTS είναι ο πυρήνας που σημαίνει ότι συγκεκριμένες εκδόσεις πυρήνα έχουν μεγαλύτερο κύκλο υποστήριξης από ότι άλλες.

Γενικά είναι κακή πρακτική να αφήνεις πολύ καιρό χωρίς ενημερώσεις τις rolling διανομές, στατιστικά υπάρχει η πιθανότητα κάτι να σπάσει και να κρέμεσαι στα forums για διάσωση.

2 «Μου αρέσει»

Το Manjaro είναι διανομή που στοχεύει τον απλό χρήστη που δεν έχει ιδέα. Όπως πχ και το Mint. Αν το καταφέρνει ή όχι να το συζητήσει όποιος θέλει, αλλά η ιδέα είναι ότι θέλει να είναι κανονικότατη ανεξάρτητη εύκολη διανομή για τον καθένα, και κατά την γνώμη μου για τούς περισσότερους (ανυποψίαστους) χρήστες που θέλουν να δουν το λίνουξ και ίσως να το χρησιμοποιήσουν ως κύριο λειτουργικό είναι γενικά καλύτερη πρόταση από τα ubuntu-based που έχει την τάση να προτείνει η κοινότητα (επειδή πιστεύει κακώς ότι είναι ευκολότερα). Γενικά θα έλεγα συνδύασέ το με KDE.

Το EndeavourOS είναι πρακτικά κανονικότατο Arch αλλά με μπόλικη βοήθεια ειδικά στην εγκατάσταση (που είναι και η κύρια δυσκολία για το Arch)

Δεν βλέπω κανέναν λόγο να εξετάσεις οτιδήποτε άλλο arch-based. Αν το πρόβλημα είναι η εμφάνιση απλά βάλε άλλο γραφικό περιβάλλον, μπορείς να το κάνεις όπως θες. Αν επιμένεις σε υπερβολική ελευθερία καλύτερα να πατήσεις στο EndeavourOS παρά στο Manjaro. Αν ρωτήσεις γιατί όχι εντελώς κανονικό Arch από το archwiki, η απάντηση είναι ότι όποιος είναι να βάλει εντελώς κανονικό arch έτσι δεν ρωτάει, απλά το κάνει.

LTS είναι απλώς σύντμηση τής φράσης Long Term Support. Μπορεί να αφορά την ίδια την διανομή ή άλλο λογισμικό. Για Arch-οειδές απλά ξέχνα το LTS ως αναφορά την διανομή. (μπορεί όμως να αναφέρεται πχ στην έκδοση πυρήνα)

1 «Μου αρέσει»

Άρα ξεχνάω το ArcoLinux…
Το Manjaro όμως δε συστήνει το MATE…Είναι σώφρον να βάλω Manjaro MATE μιας που το KDE το βρίσκω βαρύ? Και ο φίλος που έλεγα πως δουλεύει Manjaro μου είπε οτι το KDE είναι πολύ βαρύ και μπιχλιμπιδιάρικο ενώ το xfce δεν έχει αξία στο 2020. Επειδή έχω και παλιό pc έλεγα μπας και το Mate είναι μονόδρομος (οπορφιά & ταχύτητα).

Κατάλαβα τι εστί LTS σε Arch αλλά: Πρέπει και στο Manjaro να κάνω καθημερινά updates ?
Ο φίλος αυτός μου είπε να μη φοβάμαι το arch μεν αλλά να περιμένω πολλλλάαα πακέτα updates.

@raik Πάντα θα ρωτάω γιατί εκτός από έμπειροι είστε και φιλικοί. Εξάλλου linux χωρίς απορίες είναι καφές χωρίς ζάχαρη. Θέλει χρόνο να τον συνηθίσεις.

Δοκίμασε το πρώτα (ειδικά με Manjaro, όχι με Kubuntu) πριν το κατηγορήσεις ότι είναι βαρύ.

Το Manjaro πάντως έχει και community εκδόσεις και ναι έχει και MATE μέσα σε αυτές.

δες Manjaro Downloads

To Manjaro καθυστερεί τις αναβαθμίσεις και επιχειρεί και να τις λειάνει για τον απλό χρήστη σε σχέση με το Arch. Δεν χρειάζεται να είσαι ψυχαναγκαστικός με το κάθε μέρα αλλά δεν είναι καλή ιδέα να το αφήνεις πολλούς μήνες χωρίς ενημερώσεις.

1 «Μου αρέσει»

Είχα Manjaro και ήταν εξαιρετική λύση το AUR (ubuntu πριν) εγκαθιστούσα ότι μ άρεσε και κάποια στιγμή κράσαρε και το παράτησα και λόγω φτωχών Αγγλικών.

1 «Μου αρέσει»

Σαν καινούριος χρήστης στο arch (πρέπει να κλείνω μήνα σε λίγο) το πιο σωστό πράγμα που έχεις να κάνεις όσο και αν βαριέσαι είναι πρώτα σε vm .Τώρα όσο αφορά την εγκατάσταση arch wiki και κανένα άλλον οδηγό (μόνο να είναι καινούριος οδηγός γιατί έχουν γίνει αλλαγές τώρα τελευταία από ότι κατάλαβα).
Όσο αφορά την ταχύτητα, είναι πραγματικά γρήγορο το κατάλαβα από την πρώτη στιγμή στο ταπεινό μου λαπτοπ με ένα απλό core 2 duo . Να είσαι σίγουρος πάντως ότι θα μάθεις πάρα πολλά καινούρια πράγματα που σε πολλές διανομές είναι έτοιμα.
Ένα πράγμα να προσέχεις τα AUR τα χρησιμοποιείς αλλά με προσοχή, τα πακέτα που κατεβάζεις πρέπει να είναι αξιόπιστα και αυτό το βλέπεις πηγαίνοντας στο
Arch και ελέγχεις το πακέτο που θες . Γενικά είναι πολύ καλός τρόπος για να μάθεις ότι θες για το linux ανεξαρτήτως διανομής και αυτό είναι κάτι που είναι μεγάλη αλήθεια . Όσο για τις αναβαθμίσεις μια φορά την εβδομάδα είναι μια χαρά.
Να ξέρεις πάντως ότι δεν χρειάζεται να αλλάξεις διανομή το Linux είναι Ένα σε όλες τις διανομές μπορείς να κάνεις τα ίδια πράγματα. Πχ γδύσε την διανομή που έχεις και φτιάξε την όπως θες εσύ.

1 «Μου αρέσει»

@anon21236004 βλέπω μια τάση να αναφέρεις το “φίλο που ξέρει” ως θέσφατο. Θα σου πρότεινα να κάνεις τις δοκιμές σου (όχι σε production μηχάνημα προφανώς) και ας καείς. Τότε και με πιο ουσιώδεις απορίες θα έρθεις και πιο συνειδητοποιημένος θα είσαι ως προς τις ανάγκες σου.

Εγκατέστησε το Manjaro, βάλτου MATE, βάλτου KDE, άστο 1 εβδομάδα χωρίς updates. Κοινώς πειραματίσου. Ο καλύτερος κριτής των αναγκών σου είσαι εσύ.

Το ζητούμενο είναι να διαμορφώσεις άποψη μέσω της εμπειρίας σου και όχι να πάρεις την άποψη κάποιου που ενδεχομένως έχει εντελώς διαφορετικό τεχνολογικό υπόβαθρο.

6 «Μου αρέσει»

Για όσους πετάνε ένα κάρο προειδοποιήσεις για το AUR, προφανώς το AUR είναι λογισμικό που εγκαθιστάς στο σύστημα και δεν είναι άμεσα ελεγχόμενο από την διανομή. Προσωπική μου άποψη: Είναι πάρα πολύ λογικότερο και ασφαλέστερο από τα ppa που συνηθίζονται στα ubuntu-οειδή.

5 «Μου αρέσει»

Αν αναφέρεσαι σ εμένα εγώ έχω όλη την ευθύνη που κατέστρεψα το Manjaro και ΔΕΝ κατηγορώ το AUR

1 «Μου αρέσει»

@anon12951060 ωραίος φίλε θα ακολουθήσω τις προτάσεις αν και όχι το vm διότι δεν το σηκώνει το pc μου και γενικώς δεν τον έχψ ξανακάνει. Έχω ένα παλιό pc και εκεί θα γίνουν οι δοκιμές. Εσύ EndeavourOS χρησιμοποιείς ?

@billniakas Αυτό θα κάνω. Θα τα δώ στην πράξη απλά είπα να ρωτήσω από που να ξεκινήσω εσάς σαν πιο έμπειρους. Και ο φίλος με είδε που κώλωνα γύρω από το arch και μου είπε 2 λόγια. Όσο να ναι 21 χρόνια linux είναι πιο πολλά από το 1 το δικό μου.

@lucinos Αν δε βγάζει προβλήματα είναι μάλλον καλή λύση. Τα ppa πάντως είναι εύκολα στην εγκατάσταση. Θα δω και το aur στην πράξη.

Εγώ θα σου πρότεινα να δεις πρώτα πως λειτουργεί το Debian (εντολές εκτέλεσης script,…) μάθε καλά το τερματικό και τα περιεχόμενα του / -> (user,sys,etc…) και καλά Αγγλικά.

Όλα αυτά που προτείνεις είναι distro-agnostic, μπορεί άνετα να τα μάθει σε οποιαδήποτε διανομή.