Nobara Project - Fedora Fork από GloriousEggroll

image

Τι είναι το Nobara Project;

Το Nobara Project, για να το θέσω απλά, είναι μια τροποποιημένη έκδοση του Fedora Linux με διορθώσεις φιλικές προς το χρήστη. Το Fedora είναι ένα πολύ καλό λειτουργικό σύστημα, ωστόσο, οτιδήποτε περιλαμβάνει οποιοδήποτε είδος πακέτων τρίτων (3rd party) ή ιδιόκτητων πακέτων (+patches) συνήθως απουσιάζει από μια νέα εγκατάσταση. Ένας τυπικός χρήστης μπορεί συχνά να δυσκολεύεται να κάνει πολλά πράγματα να λειτουργούν πέρα από τα βασικά έγγραφα ή browser και άλλα που συνοδεύουν το λειτουργικό σύστημα χωρίς να χρειάζεται να αφιερώσουν επιπλέον χρόνο για την αναζήτηση του “πως γίνεται τι”. Μερικά από τα σημαντικά πράγματα που λείπουν από το Fedora, ειδικά σε ό,τι αφορά το gaming περιλαμβάνουν εξαρτήσεις WINE, obs-studio, πακέτα κωδικοποιητών τρίτων όπως αυτά για το gstreamer, προγράμματα οδήγησης τρίτων όπως προγράμματα οδήγησης NVIDIA / AMD, ακόμη και επιδιορθώσεις μικρών πακέτων εδώ και εκεί. .

Περισσότερα https://nobaraproject.org/


Απανταχού Nobar-ιώτες ενωθείτε.

Χρησιμοποιώ την διανομή εδώ και περίπου 2 μήνες, χωρίς κανένα θέμα. Ξεκίνησα με iso installation από την 36 και πήγα με πολύ απλές οδηγίες του GloriousEggroll στην 37.

Είναι natively installed στο κτηνάκι μου :

χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, δουλεύουν όλα, σταθερό βράχος, και το παράξενο, χωρίς προβλήματα. Το μόνο που έχω ως θέμα που στο stock icon pack όταν είχε ο κάθος πράγματα ήταν παχύς, τώρα δεν είναι, σιγά τα -ωά-! :sweat_smile:

Έχω πάρα πολλά προγράμματα περασμένα μέσα, έχω τρέξει πολλά σε Wine είτε Virtual Machines λόγο εργασίας. Για vm’s δουλεύω latest vmware workstation χωρίς κανένα πρόβλημα.

Αναμένω συμμετοχή των nobar-άδων στο νήμα ! :blush:

7 «Μου αρέσει»

Απευθηνεται εξολοκληρου σε gamers? Αυτο δεν εχω καταλαβει ακομα.

1 «Μου αρέσει»

Έχει πάρα πολλά kernel patches που βοηθούν σε gaming, έτοιμο ProtonQT για wine prefixes για παιχνίδια και σαφώς παίζουν όλοι οι Game Launchers χωρίς κανένα πρόβλημα.

Έχω δοκιμάσει πάρα πολλά παιχνίδια vulkan κομπλέ όλα πραγματικά καλό για gaming.

Τώρα για δουλειά επίσης άψογο, σταθερό, και έρχεται από τον GloriousEggroll και τον πατέρα του, ένα fork που ως τώρα έχει εμένα ικανοποιημένος, που είμαι τέρμα απαιτητικός και είχα τρελαθεί στο distro hopping μέχρι να κατασταλάξω, να σου πει και ο @Asfodelus που τους είχα πρήξει :sweat_smile::rofl:

3 «Μου αρέσει»

Ειναι βαρυ? Χρησιμοποιω Endeavour OS με Plasma και ειμαι απολυτα ικανοποιημενος με την αποδοση του, παρολο που έχω παλιό μηχανημα.

1 «Μου αρέσει»

Δεν μπορώ να σχολιάσω αν είναι βαρύ ή όχι, διότι έχω δυνατό μηχανάκι.

Μπορώ να πω όμως ότι η σταθερότητα είναι εκπληκτική και εμφανής στην καθημερινή χρήση

3 «Μου αρέσει»

Κυρίες κύριοι, και τα άλλα, έρχομαι μετά από τόσους μήνες χρήσης του Nobara και μπορώ να πω με σιγουριά ότι είναι ότι πιο σταθερό έχω καταφέρει να λειτουργήσω αυτή τη περίοδο μετά το PopOS…

Τα patches για μοντέρνο hardware και οι ανέσεις του με system scripts το καθιστούν ως πλέον την “αγαπημένη μου διανομή

4 «Μου αρέσει»

Παιδια εξαιρετικο το Nobara.Αφου μεταπηδησα απο πολλες διανομες για να κανω το Davinci Resolve να δουλευει σωστα κατεληξα στη συγκεκριμενη διανομη.Το μονο προβλημα που εχω ειναι οτι στο Grub Menu η πρωτη επιλογη δεν δουλευει και δεν υπαρχει το Grub Customizer για να το αλλαξω.Αν εχετε καμια αλλη λυση καλοδεχουμενη.Σας ευχαριστω παντως γιατι απο εδω εμαθα για το project αυτο.

3 «Μου αρέσει»

https://linux-user.gr/t/themata-sygchronhs-schediashs-gia-to-grub2-apo-ton-dhmioyrgo-twn-whitesur-themes/3094

3 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ αλλά αυτό που χρειαζομαι είναι να αλλάξει το grub ώστε να μπουταρει απο την δεύτερη επιλογή γιατί η πρώτη δεν δουλεύει

1 «Μου αρέσει»

Δε χρειάζεσαι το grub-customizer, μπορείς ν’ αλλάξεις την επιλογή από το αρχείο διαμόρφωσης χειρόκίνητα.
sudo nano /etc/default/grub
Αλλάζεις το GRUB_DEFAULT σε 1 από 0 που λογικά είναι τώρα, πατάς ctrl+s για αποθήκευση και ctrl+x για έξοδο από τον nano.
Τέλος εκτελείς:
sudo update-grub
για να ενημερωθεί ο grub.

6 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ θα το κάνω μετά που θα έχουμε ρεύμα,είχαμε διακοπή.Πως είχα την εντυπωση ότι στο nano σώζεις με ctrl+o και μετά enter?

Save/save as. Κι εγώ ctrl+o το 'χω μάθει…

2 «Μου αρέσει»

Ναι, και αυτή τη συντόμευση αναφέρει και ο νάνο στο κάτω μέρος της οθόνης. Εγώ το ανακάλυψα κατά λάθος, μιας και χρησιμοποιώ τη συντόμευση αυτή σε gui editors. Απλά με ctrl+s κάνει αποθήκευση χωρίς να σε ρωτήσει και μετά με ctrl+x κλείνει επίσης χωρίς να χρειάζεται παρέμβαση του χρήστη. Διαφορετικά(αν δεν γίνει αποθήκευση πριν) το ctrl+x ζητάει επιβεβαίωση για αποθήκευση ή ακύρωση. Το ctrl+o δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ :grin:

2 «Μου αρέσει»

Το GRUB_DEFAULT=‘saved’.Τι να αλλαξω τωρα?

GRUB_DEFAULT=‘saved’
GRUB_DISABLE_RECOVERY=‘true’
GRUB_DISABLE_SUBMENU=‘true’
GRUB_ENABLE_BLSCFG=‘true’
GRUB_TERMINAL_OUTPUT=‘console’
GRUB_TIMEOUT=‘5’
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=‘quiet splash’
GRUB_DISTRIBUTOR=‘Nobara Linux’
GRUB_CMDLINE_LINUX="rd.driver.blacklist=nouveau modprobe.blacklist=nouveau nvid>

Το GRUB_DEFAULT είναι ρυθμισμένο σε “saved” που σημαίνει ότι γίνεται προεπιλογή ή καταχώρηση που έχει εκκινηθεί την τελευταία φορά. Δήλαδη, αν για παράδειγμα έχεις στο μενού του grub τα παρακάτω:
Nobara
Ubuntu
Windows
και τελευταία φορά είχες μπει στα windows, τότε τα windows γίνονται η προεπιλεγμένη καταχώρηση που σημαίνει ότι αν δεν επιλέξεις κάποια άλλη επιλογή, θα ξεκινούν τα windows.
Αν αυτό δε λειτουργεί σωστά για κάποιο λόγο, ή θέλεις να έχεις μία συγκεκριμένη επιλογή πάντα μπορείς να το αλλάξεις και να βάλεις αυτή που θέλεις. Στο παραπάνω παράδειγμα η πρώτη καταχώρηση έχει την τιμή 0 και οι επόμενες 1 και 2. Αν θέλεις λοιπόν να είναι προεπιλογή το Nobara θα βάλεις την τιμή 0(δηλ GRUB_DEFAULT=0). Αν θέλεις τo Ubuntu την τιμή 1 κ.ο.κ.

1 «Μου αρέσει»

Ένα παλιό μου κείμενο

Δεν λειτουργεί με btrfs

2 «Μου αρέσει»

Το sudo update-grub δεν δουλευει στο nobara

sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
Το update-grub αυτή την εντολή εκτελεί.

1 «Μου αρέσει»

ΔΕ δουλευει ουτε αυτη αλλα δουλεψε η παρακατω εντολη.Φοβαμαι ομως μην κανει boot μονο σε windows τωρα kαι δεν μπορω να κανω επανεκκινηση τωρα γιατι καtεβαζω μεγαλο αρχειο στον Chrome

sudo grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg

Generating grub configuration file …
Found Windows Boot Manager on /dev/sda1@/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings …
done

UPDATE:Το προβλημα λυθηκε ευχαριστω ολους για την βοηθεια!!

1 «Μου αρέσει»