Nvidia κόβει τις 1000 Series κάρτες + runting

Καλημέρα.

Nobara dropped το akmod-nvidia για το dkms-nvidia μέσα στη τελευταία εβδομάδα και κόβουν και όλη τη υποστήριξη των καρτών της σειράς 1000 από τους drivers 590 και μετά.

Δεν με επηρεάζει διότι έχω την nvidia 4080 super, αλλά έχω και μηχάνημα με 1050 που λόγο specs και να πέσει σε nouveavou δε θα γίνει και τίποτα μεταξύ μας, κρίμα βέβαια γιατί εκείνα τα gpu chip μια χαρά τίμια είναι μέχρι και σήμερα. Τώρα εάν θα βγει custom patch πάνω στον nvidia; Δεν νομίζω είναι closed source, αν ήταν σαν την AMD μπορεί, αλλά δεν είναι.

Τώρα τι έχω πάθει εγώ, βασικά δεν έπαθα τίποτα με το Nobara Project Linux, Fork του Fedora, είναι τίμια διανομή και λειτουργεί απρόσκοπτα. Η δουλειά που έχει ρίξει ο GE και ο φάδερ του είναι απαράμιλλη και τους ευχαριστούμε.

Τώρα θα μου πεις πως και το είδες τώρα, δεν το είδα τώρα, έχω διαβάσει πολλές μέρες 2+ βδομάδες για να είμαι σαφής ότι θα ξεκινήσει αυτό, αλλά δεν έκανα update.. διότι ναι, έβαλα το update μόνο μια φορά την εβδομάδα, δεν χρειάζομαι ειδοποιήσεις νωρίτερα, είμαι σε full working mode αυτή τη περίοδο, και σταθερότητα is what i really need.

Το θέμα είναι ότι του πήρε 2 restart να συνέλθει, στο πρώτο σηκώθηκε wayland και latest kde plasma αλλά είχα θέματα.

Δεν έχω δοκιμάσει σε games “ακόμα” γιατί όπως προανέφερα έχω εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν όσο πάμε προς την horeca2026 ειδικά.. αλλά αν δεν πιάνω τα ίδια ή καλύτερα fps όπως είχα πριν στα 2-3 games που παίζω μόνο από όλα στη λίστα μου, σκέφτομαι σοβαρά να γυρίσω σε PikaOS ή CachyOS που είχα ανάλογη εμπειρία, όχι τόση σταθερότητα, αλλά από hardware υποστήριξη, στο θεό όλα και εκεί.

Θα μου πεις είσαι γνωστός distro-hopper, it is true, αλλά όλο αυτό έχει τον σκοπό του, διότι δοκιμάζω της γνωστές, και μη, διανομές (βλέπε Οδηγοί Εγκατάστασης Διανομών MEGATHREAD), σε native και virtual περιβάλλον πιο πολύ για να δω τι νεότερο προσφέρουν, πως λειτουργεί το Χ και το Υ αλλά και το Ζ, και τέλος αν το δικό μου hw είναι συμβατό με ένα distro.

Καλά για το τελευταίο δεν έχω να πω, όλα παίζουν στο μηχανάκι που έφτιαξα, αλλά επειδή λόγο τιμών μνημών + συναφή της περιόδου δε βλέπω για πολύ καιρό ακόμα να αλλάζω μηχάνημα, είναι κι ένας τρόπος να “παίζω” αντί παιχνίδια αλλά διανομές :stuck_out_tongue:

Αν έχετε όρεξη σχολιάζετε, κουβέντα να γίνεται εδώ στο φορουμικό καφενείο μας :wink:

1 «Μου αρέσει»

Από ότι φαίνεται υπάρχει μια τάση για να μετατοπισθεί ένα μέρος της αγοράς από τους προσωπικούς υπολογιστές σε λύσεις “νέφους”. Αυτό το γεγονός από μόνο του δεν θα αποτελούσε αρνητική εξέλιξη, ίσα ίσα το αντίθετο θα λέγαμε, αλλά δυστυχώς οι εξελίξεις στο ρευστό περιβάλλον που ζούμε, έχουν αναδείξει το hardware σε βασικό εργαλείο πολιτικής και άσκησης εξουσίας. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Δεν παράγουμε και τίποτα σαν χώρα, εκτός αν εξαιρέσει κανείς τις πολύτιμες πρώτες ύλες, ή τις υπηρεσίες διαδικτύου, οπότε η θέση μας είναι ακόμη πιο ευάλωτη σε δυσμενείς αλλαγές στον τομέα των πληροφοριών και της επικοινωνίας.

Δεν είμαι απαισιόδοξος, αλλά απαιτείται πολύ δουλειά και πολλά να γίνουν ακόμα, όσο υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης του ελεύθερου λογισμικού και της ανοικτής πρόσβασης στην επιστήμη.

Επομένως @SomniusX η ενασχόληση σου με τις virtual machines είναι μια δεξιότητα η οποία σίγουρα απαιτείται στην εποχή μας.

1 «Μου αρέσει»