Λειτουργικά Συστήματα που τρέχουν μέσα από έναν Browser

Κάποτε, υπήρχαν αρκετές επιλογές που παρείχαν «Λειτουργικά Συστήματα» μέσα από τον browser.
Δηλαδή, θα μπορούσατε, για παράδειγμα να είχατε μια διανομή kiosk (δείτε εδώ κάποιες) και μέσα από τον browser να είχατε πρόσβαση σε πληθώρα web apps.
Αυτά όμως έχουν σταματήσει να αναπτύσσονται αλλά υπάρχουν ορισμένες αντίστοιχες επιλογές με παλαιάς κοπής Λειτουργικά Συστήματα.

Φυσικά, μην περιμένετε πλήρη λειτουργικότητα στα πάντα αλλά σε γενικές γραμμές προσφέρουν μια ικανοποιητική εμπειρία και μια γεύση για το πως ήταν τα πράγματα αρκετά χρόνια πριν.

Όπως συμβαίνει με όλες τις προσομοιώσεις λειτουργικών συστημάτων που βασίζονται σε πρόγραμμα περιήγησης, τυχόν αλλαγές που κάνετε δε θα αποθηκεύονται μεταξύ των περιόδων σύνδεσης.

Mε τυχαία σειρά:

Classic Macintosh

Το 1984, η Apple κυκλοφόρησε το πρώτο της μηχάνημα στη σειρά προϊόντων Macintosh- αργότερα “Mac”. Ήταν ένας πρωτοποριακός υπολογιστής, που έγινε ο πρώτος υπολογιστής μαζικής αγοράς που προσέφερε γραφικό περιβάλλον εργασίας χρήστη.

Αυτός ο εξομοιωτής Macintosh εκτελεί το System 7.0.1 με τρεις πρώιμες εφαρμογές Mac -MacPaint, MacDraw και Kid Pix.

Macintosh Plus

Δύο χρόνια μετά την εισαγωγή του πρώτου υπολογιστή Macintosh, η Apple κυκλοφόρησε τη συνέχεια: Macintosh Plus.

Είχε μια αρχική τιμή 2.600 $, αποδεικνύοντας ότι η τάση της Apple για υπέρογκες τιμές υπήρχε ανέκαθεν. Ο υπολογιστής ερχόταν με 1 MB μνήμης RAM (και υποστήριξη έως 4 MB), υποστήριζε έως και επτά περιφερειακά και διέθετε μονάδα δισκέτας 800 KB.

Μέχρι το 1986, ήταν διαθέσιμες πολύ περισσότερες εφαρμογές και παιχνίδια. Αυτή η εξομοίωση περιλαμβάνει Risk, Cannon Fodder και Shufflepuck.

Windows 3.1

Τα Windows 3.1 βγήκαν στα ράφια τον Απρίλιο του 1992, αντικαθιστώντας τα αρχικά Windows 3.0.

Παρά το παρόμοιο όνομα, πρόσφερε τεράστιες βελτιώσεις σε σχέση με τον προκάτοχό του. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι η εισαγωγή ενός συστήματος γραμματοσειρών TrueType μετέτρεψε το λειτουργικό σύστημα σε μια κινητήρια δύναμη για επιτραπέζιους εκδόσεις για πρώτη φορά. Τρεις γραμματοσειρές ήταν εγγενώς διαθέσιμες — Arial, Courier New και Times New Roman.

Άλλα χαρακτηριστικά που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά περιελάμβαναν εικονίδια μεταφοράς και απόθεσης, υποστήριξη ποντικιού σε εφαρμογές MS-DOS και την εφαρμογή ΔιProgram Manager. Το θεωρητικό μέγιστο όριο μνήμης ήταν 4 GB που ξεπερνούσαν την εποχή, αν και πρακτικά ήταν 256 MB.

Τα Windows 3.1 αντικαταστάθηκαν από τα Windows 95, αλλά η υποστήριξη συνεχίστηκε μέχρι το 2008.

Ο εξομοιωτής Windows 3.1 προσφέρει κλασικά παιχνίδια όπως Minesweeper και Solitaire, αξεσουάρ όπως Write, Paintbrush, ακόμη και πρόσβαση στον Πίνακα Ελέγχου.

Υπάρχει επίσης και η έκδοση των Windows 3.1 με CD-ROM.

PC DOS 5

Την ίδια στιγμή που η Apple και η Commodore αγωνίζονταν για τη θέση τους στην αγορά με τις αντίστοιχες σειρές Mac και Amiga, η IBM είχε γίνει γρήγορα ο κατασκευαστής που νικούσε με τη σειρά υπολογιστών της IBM.

Οι πρώτοι υπολογιστές της IBM κυκλοφόρησαν το 1981, αλλά αυτή η εξομοίωση του PC DOS 5 εκτελείται με την ενημέρωση του 1986 - το IBM PC XT 286.

Το XT 286 είχε 640 KB μνήμη RAM, σκληρό δίσκο 20 MB και επεξεργαστές 6 MHz.

Το ίδιο το PC DOS 5 κυκλοφόρησε το 1991 και σηματοδότησε μια από τις πιο σημαντικές αναθεωρήσεις DOS στην ιστορία του. Ίσως, πιο αξιοσημείωτο, ωστόσο, ήταν η τελευταία έκδοση του DOS για την οποία η Microsoft και η IBM μοιράστηκαν τον πλήρη κώδικα.

Η προσομοίωση PC DOS 5 προσφέρει τρία κλασικά παιχνίδια για να τα δείτε: Wolfenstein 3D, το αρχικό Civilization και Monkey Island.

Mac OS X 10.7

Το Mac OS X 10.7- γνωστό και ως Mac OS X Lion- είναι το πιο πρόσφατο λειτουργικό σύστημα στη λίστα. Κυκλοφόρησε μόνο τον Ιούλιο του 2011.

Όπως και τα άλλα λειτουργικά συστήματα, το Mac OS X 10.7 είδε πολλές «πρωτιές» για τους χρήστες της Apple. Για παράδειγμα, ήταν η πρώτη φορά που είδαμε το AirDrop και την εφαρμογή Launcher και ήταν το πρώτο λειτουργικό σύστημα Mac που κυκλοφόρησε με τη γραμματοσειρά emoji και το FaceTime.

Το Lion σήμανε επίσης το τέλος της γραμμής για ορισμένα χαρακτηριστικά. Το Front Row, το iSync και ο QuickTime Streaming Server απορρίφθηκαν.

Δυστυχώς, οι σύγχρονοι περιορισμοί σημαίνουν ότι η εξομοίωση του Mac OS Lion είναι πιο περιορισμένη από τα άλλα συστήματα. Επομένως μπορείτε να έχετε πρόσβαση μόνο στην επιφάνεια εργασίας, τα μενού και ορισμένες βασικές πληροφορίες συστήματος. Ωστόσο, θα μπορείτε ακόμα να έχετε μια αίσθηση για το πώς ήταν το λειτουργικό σύστημα.

Windows 1.01

Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1985, τα Windows 1.01 ήταν η πρώτη δημόσια διαθέσιμη έκδοση του λειτουργικού συστήματος του Bill Gates.

Το λειτουργικό σύστημα είναι ουσιαστικά ένα γραφικό front-end για το MS-DOS. Πράγματι, τα Windows 1.01 έτρεχαν ως πρόγραμμα MS-DOS.

Οι εφαρμογές στο λειτουργικό σύστημα περιελάμβαναν Αριθμομηχανή, Ημερολόγιο, Πρόχειρο προβολής, Ρολόι, Σημειωματάριο, Ζωγραφική, Reversi, Αρχείο κάρτας, Τερματικό και Write. Είναι όλα διαθέσιμα σε αυτήν την εξομοίωση.

Στο παρασκήνιο, τα Windows 1.0 είχαν επίσης τα δικά τους προγράμματα οδήγησης για κάρτες βίντεο, ποντίκια, πληκτρολόγια, εκτυπωτές και σειριακές επικοινωνίες και εφαρμογές.

Υπάρχει πάντως και έκδοση των Windows 1.0.

Windows 95

Τα Windows 95 που κυκλοφόρησαν τον Αύγουστο του 1995 ήταν ένα από τα καθοριστικά λειτουργικά συστήματα της δεκαετίας.

Έθεσε τα θεμέλια για τα Windows που όλοι αναγνωρίζουμε σήμερα. Το μενού Έναρξη και η γραμμή εργασιών έκαναν το αντίστοιχο ντεμπούτο τους και για πρώτη φορά, ένα λειτουργικό σύστημα Windows δε βασιζόταν στο MS-DOS για πρόσβαση σε αρχεία και δίσκους.

Αυτός ο εξομοιωτής Windows 95 εκτελεί το Windows 95 OSR2. Η έκδοση δεν είχε υποστήριξη USB.

Λόγω έλλειψης χρόνου, αναφέρω επιγραμματικά, ορισμένα ακόμα:

Amiga Workbench Simulator

Macintosh System 7

OS/2

Windows 93 (πολύ καλή εξομοίωση)

Atari ST

GeOS

EmuOS (και αυτός πολύ αξιόλογος εξομοιωτής, δίνει επιλογή ανάμεσα σε Windows 95, Windows 98 και Windows me.

Στο copysh, μπορείτε να βρείτε μια ακόμα σειρά λειτουργικών συστημάτων (snapshots βασικά), των εξής:

  • Arch Linux

  • Damn Small Linux

  • Buildroot Linux

  • ReactOS

  • Windows 2000

  • Windows 98

  • Windows 95

  • Windows 3.1

  • Windows 1.01

  • MS-DOS 6.22

  • FreeDOS

  • FreeBSD

  • OpenBSD

  • 9front

  • Haiku

  • SerenityOS

  • HelenOS

  • Oberon

  • KolibriOS

  • QNX

  • Snowdrop

  • Solar OS

Στο JSLinux, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε:

  • Alpine Linux

  • Windows 2000

  • FreeDOS

  • Buildroot (Linux)

  • Fedora 33

Στο DistroTest, μπορείτε να δοκιμάσετε από τον browser σας μια πολύ μεγάλη λίστα διανομών Linux (τις έχει με αλφαβητική σειρά).

Ρίξτε μια ματιά και στο AstraNOS.

Στο appleiijs, μπορείτε επίσης να τρέξετε οποιοδήποτε πρόγραμμα Apple ii, ii+ ή //e σας αρέσει.

Το Browsix δίνει τη δυνατότητα να πάρετε μια γεύση UNIX σε μια καρτέλα του browser σας.

Τέλος, θα ήταν εγκληματικό να μην επισκεφτείτε και το Pcjs Machines που χρησιμοποιεί JavaScript για να αναδημιουργήσει την εμπειρία του IBM PC, χρησιμοποιώντας αυθεντικές ROM, CPU που λειτουργούν με τις αρχικές τους ταχύτητες και πρώιμες κάρτες γραφικών και οθόνες IBM, συμπεριλαμβανομένης της κλασικής πράσινης μονόχρωμης οθόνης MDA και της αξιοσέβαστης “flickery” οθόνης CGA.


Ότι έχω ξεχάσει, όποιος γνωρίζει το συμπληρώνει.
Παλιότερα υπήρχαν πολύ περισσότερα αλλά πλέον οι ιστοσελίδες τους δε λειτουργούν.

Δείτε επίσης:

4 «Μου αρέσει»