Εναλλακτικά λειτουργικά συστήματα

Υπάρχουν άλλα λειτουργικά συστήματα εκτός των καθιερωμένων, δηλαδή των Linux, Windows, MacOS;

Υπάρχουν αρκετά, με ορισμένα εξ αυτών να είναι πολύ ενδιαφέροντα.

Δε θα κάνω εκτενή παρουσίαση, θα τα γράψω αναφορικά, με μια παράγραφο για το καθένα.
Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δει περισσότερα στις ιστοσελίδες τους.

Σημειωτέον ότι δεν είναι όλα Ανοιχτού Κώδικα.

Δεν προσθέτω εικόνα ή και βίντεο του καθενός προκειμένου να μη γίνει πολύ αργή στη φόρτωση η σελίδα.

Η σειρά παρουσίασης δε λέει τίποτα. Είναι απολύτως τυχαία και σε καμία περίπτωση ενδεικτική. Θα το καταλάβετε αυτό προχωρώντας προς τα κάτω.

FreeBSD

Πολλοί πιστεύουν ότι το FreeBSD είναι απλώς μια άλλη διανομή Linux. Ενώ μοιράζεται τις ρίζες του Unix με το Linux, το FreeBSD είναι η σύγχρονη, ανοιχτού κώδικα έκδοση του Berkeley Software Distribution (BSD).

Φυσικά, δεν είναι το μοναδικό. Υπάρχουν αρκετές ακόμα BSD based εκδόσεις, από τις οποίες ξεχωρίζω τις εξής:

H αλήθεια είναι ότι χωρίς τις ανοιχτές εκδόσεις του BSD κάποιες δημοφιλείς παιχνιδομηχανές μπορεί να μην υπήρχαν, ίσως ούτε και η Apple όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Haiku

Κάποτε είχε ένα κυκλοφορήσει ένα Λειτουργικό Σύστημα με την ονομασία BeOS, το οποίο αρκετοί προέβλεπαν ότι θα έφερνε ανατροπές. Δυστυχώς όμως, τα συμφέροντα το φάγανε.

Στο πνεύμα αυτού προέκυψε το κοινοτικό Haiku κατασκευασμένο από την αρχή, αλλά σχεδιασμένο για να είναι συμβατό προς τα πίσω ακολουθεί το παράδειγμα της BeOS στον πλήρως αρθρωτό σχεδιασμό του, επιτρέποντας την ταυτόχρονη ανάπτυξη διαφορετικών στοιχείων του λειτουργικού συστήματος.

Η ανάπτυξή του είναι αργή, καθώς θεωρείται, ακόμα, πειραματικό πρότζεκτ, ωστόσο έχει μια καθαρή επιφάνεια εργασίας, browser, media player και αρκετές ακόμα εφαρμογές που λειτουργούν κανονικά.

Αξίζει και με το παραπάνω να παίξει κάποιος μαζί του.

ArcaOS

Το ArcaOS είναι ένα λειτουργικό σύστημα που βασίζεται στην τελευταία έκδοση του OS/2 της IBM. Ενώ το OS/2 μόλις και μετά βίας επιβιώνει ως παλαιού τύπου σύστημα, ακόμη και μετά την επέκταση για λίγο ως eComStation, το ArcaOS εξακολουθεί να αναπτύσσεται ενεργά.

Περιλαμβάνει ένα ισχυρό υποσύστημα συμβατότητας Unix, το οποίο διαθέτει μια ποικιλία από ported εφαρμογές Linux και ορισμένους drivers, αλλά εξακολουθεί να διαθέτει το OS/2 Workplace Shell.

Είναι ένα λειτουργικό σύστημα 32-bit που τρέχει στην αρχιτεκτονική επεξεργαστή x86, επομένως θα πρέπει να είναι συμβατό με ορισμένους ιδιαίτερα παλιούς υπολογιστές.

Δεν είναι δωρεάν, άλλα αν ζητηθεί για προσωπική χρήση, ενδέχεται να σας στείλουν ένα download link του (παλιότερα, όταν το είχαμε ζητήσει ως os.arena, μας το είχαν δώσει).

ReactOS

Το ground-up reinterpretation που έκανε το Linux στο Unix, κάνει και το ReactOS για την αρχιτεκτονική των Windows NT στην οποία βασίζονται όλες οι σύγχρονες εκδόσεις των Windows. Είναι εντελώς ανοιχτού κώδικα, δε χρησιμοποιεί ιδιόκτητο κώδικα Windows, ωστόσο το ReactOS έχει σχεδιαστεί για να είναι (και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι στην πραγματικότητα) συμβατό με προγράμματα οδήγησης και εφαρμογές των Windows.

Δεδομένου ότι είναι δωρεάν, αξίζει σίγουρα μια δοκιμή για να δείτε εάν κάποια από τις παλαιότερες εφαρμογές σας που είναι κρίσιμες για τις επιχειρήσεις είναι συμβατή – η εγκατάσταση σταθμών εργασίας χωρίς άδεια χρήσης των Windows είναι μια δελεαστική προοπτική, αν και δεν ξέρω την αντοχή του σε τυχόν επιθέσεις.

Κυκλοφορούν αρκετές ακόμα εναλλακτικές Windows «διανομές».
Δείτε ορισμένες αξιόλογες:

Σημειωτέον ότι υπάρχει και το AtlasOS, μια έκδοση 20H2 των Windows, η οποία έρχεται εκ των προτέρων προσαρμοσμένη με βελτιστοποιήσεις. Δεν περιλαμβάνει άχρηστες εφαρμογές που θα καταναλώνουν την ισχύ της CPU και θεωρείται ιδανική για gamers.

OpenIndiana

Το SunOS της Sun Microsystems – το οποίο εξελίχθηκε στο επαναβαφτισμένο Solaris – ξεκίνησε ως ιδιόκτητη διανομή UNIX σχεδιασμένη να υποστηρίζει τους επεξεργαστές SPARC της Sun. Η λίστα του υποστηριζόμενου υλικού διευρύνθηκε καθώς μεγάλωνε και το 2005 η Sun κυκλοφόρησε τον πηγαίο κώδικα με τη μορφή OpenSolaris, οδηγώντας σε προηγμένη ανάπτυξη κοινότητας. Στη συνέχεια, η Oracle (μια από τις πιο σιχαμερές εταιρείες) αγόρασε τη Sun, μετονόμασε το λειτουργικό σύστημα για άλλη μια φορά σε Oracle Solaris και αποφάσισε να σταματήσει τις εκδόσεις, κλείνοντας ουσιαστικά τον κώδικα για άλλη μια φορά.

Λίγο μετά από αυτή την κίνηση, η κοινότητα ανέλαβε να διατηρήσει το OpenSolaris. Αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα εργαλεία και τις διαδικασίες ανάπτυξής του και δημιούργησαν το OpenIndiana.
Χρησιμοποιεί το Mate desktop και μια χούφτα βασικών εφαρμογών παραγωγικότητας, όπως Firefox, Thunderbird, Pidgin και κάποιες ακόμα από τις οποίες ξεχώρισα την εφαρμογή TimeSlider για τη λήψη στιγμιότυπων από το σύστημα αρχείων ZFS.

AmigaOS

Αναμνήσεις σε πολλούς φέρνει αυτό το όνομα. Το AmigaOS είναι το ιδιόκτητο εγγενές λειτουργικό σύστημα των προσωπικών υπολογιστών Amiga και AmigaOne, που παρουσιάστηκε με την κυκλοφορία της πρώτης Amiga, 1000, το 1985.

Διαθέτει μια πληθώρα εφαρμογών που συναντούνται και στο Linux, με μια σταθερή έκδοση (4.1) η οποία όμως συνεχίζει να λαμβάνει ενημερώσεις.

Visopsys

Ο στόχος του Visopsys είναι να δημιουργήσει ένα πλήρως Λειτουργικό Σύστημα για φοιτητές Επιστήμης Υπολογιστών και για όσους επιθυμούν να δοκιμάζουν εναλλακτικά Λειτουργικά Συστήματα.
Η επιφάνεια εργασίας είναι αρκετά απλή στην πλοήγηση και περιλαμβάνει κάμποσες βασικές εφαρμογές, καθώς και εύχρηστα βοηθητικά προγράμματα διαχείρισης και διαμόρφωσης.

Το Visopsys κάνει καλή δουλειά με το να μεταμφιέζεται σε regular desktop, αλλά στην πραγματικότητα ένα πολύ ικανό CS πρότζεκτ και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο.

Icaros Desktop

Ένας καλός χαρακτηρισμός του θα ήταν ως το Λειτουργικό Σύστημα της νοσταλγίας.

Και αυτό επειδή προφέρει μια καλή δόση του πάλαι ποτέ AmigaOS.

Το Icaros έχει αρκετά αξιοπρεπή υποστήριξη υλικού, αλλά ακόμα μην περιμένετε να λειτουργεί με φανταχτερές κάρτες γραφικών και όλο το υλικό ασύρματου δικτύου.

Έχει όλες τις εφαρμογές που χρειάζεστε για να το χρησιμοποιήσετε ως κανονικό desktop, αλλά η πραγματική του ειδικότητα είναι τα ρετρό παιχνίδια και αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο λάμπει πραγματικά.

ChromeOS

Κάποτε, τη δεκαετία του 2000-2010, αν μας έλεγε κάποιος ότι θα είχαμε ένα Λειτουργικό Σύστημα που όλα τα στοιχεία του θα βασίζονταν στο Web και επιπλέον ότι θα ήταν ιδιοταγή, θα του πετάγαμε τα πληκτρολόγια κατακέφαλα.

Αυτά τότε βέβαια, αφού τώρα κάτι τέτοιο θεωρείται «λογικό».
Πρόκειται για το λειτουργικό σύστημα της Google που βάζει στα Chromebook της, είναι Linux based και συν τα άλλα τρέχει και εφαρμογές Android.

ChromiumOS

Το «Ανοιχτού Κώδικα» του άνωθεν, το οποίο μπορεί να το κατεβάσει όποιος θέλει για να το δοκιμάσει.
Μπορεί να τρέχει και Android εφαρμογές επίσης.

Wayne OS

Το Wayne OS προέρχεται από μια κορεατική startup και βασίζεται στο Chromium OS. Αρχικά ονομαζόταν Chromic OS μα άλλαξε το όνομά του σε Wayne OS το 2019. Αντί για παραδοσιακή εγκατάσταση, η διανομή έχει σχεδιαστεί για εγκατάσταση σε μονάδες flash USB με δυνατότητα εκκίνησης.

Είναι διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις, δωρεάν και επί πληρωμή. Η δωρεάν έκδοση προορίζεται για κάθε είδους τελικούς χρήστες.

FydeOS

Παλαιότερα γνωστό ως Flint OS και στη συνέχεια ονομάστηκε FydeOS μετά την εξαγορά από τη NeverWare.

Βασίζεται σε Chromium OS έχει σχεδιαστεί για την ταχέως αναδυόμενη εποχή όπου όλες οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες θα υπάρχουν στο cloud.

illumos

Το illumos βασίζεται στο OpenSolaris και με βάση το BSD και το System V Release 4 (SVR4), ο πυρήνας του illumos είναι η καρδιά πολλών OpenSolaris forks.

Στην ουσία είναι κάτι σαν τον πυρήνα Linux αλλά για τις διανομές τύπου OpenSolaris. Το πιο δημοφιλές είναι πιθανώς το OpenIndiana που αναφέρθηκε πιο πάνω.

FreeDOS

Τα περισσότερα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα είναι χτισμένα γύρω από την έννοια του multitasking. Το FreeDOS είναι διαφορετικό και βασίζεται στον προκάτοχο των Windows, το MS-DOS.

Έχει υποστήριξη για παλαιότερα παιχνίδια και εφαρμογές και μπορεί να συνδεθεί εύκολα στο δίκτυό σας. Επιπλέον, μπορούν να εγκατασταθούν διάφορα πακέτα λογισμικού, από εργαλεία για τη βελτίωση της κλασικής εμπειρίας DOS, μέχρι εφαρμογές και παιχνίδια.

Το FreeDOS είναι μια εξαιρετική επιλογή εάν αναζητάτε μια πιο παραδοσιακή εμπειρία που θυμίζει το computing των 80s/90s.

MorphOS

Το MorphOS είναι ένα λειτουργικό σύστημα τύπου Amiga, που βασίζεται στο home computer των 80s/90s.
Ενώ οι πιθανότητες ένας παλιός υπολογιστής με Windows να έχει επεξεργαστή PowerPC είναι μικρές, οι παλιοί Mac θα το τρέξουν μια χαρά.

Αν έχετε στο πατάρι κάποιο iMac, Mac Mini ή Power Mac ξεσκονίστε το και φερτέ το ξανά στη ζωή.

PureDarwin

Το Darwin είναι το Λειτουργικό Σύστημα Ανοιχτού Κώδικα που αποτελεί τη βάση για το MacOS X της Apple.
Είναι ένα κοινοτικό έργο για να κάνει το Darwin πιο εύχρηστο (μερικοί άνθρωποι το θεωρούν ως τον άτυπο διάδοχο του πάλαι ποτέ OpenDarwin).

AROS

Το AROS είναι κάτι αντίστοιχο με το MorphOS αλλά σχεδιασμένο για συστήματα x86. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μπορεί να εκτελεστεί στον υπολογιστή σας.
Κατά κάποιο τρόπο, ο υπολογιστής ή ο φορητός σας υπολογιστής μετατρέπεται σε έναν σύγχρονο υπολογιστή Amiga, ικανό να εκτελεί παλιό και νέο λογισμικό.

Σημειώστε, ωστόσο, ότι δε θα μπορείτε να διαβάσετε παλιούς δίσκους Amiga σε σύγχρονο υπολογιστή, ακόμη και με μονάδα δίσκου 3,5 ιντσών. Ως εκ τούτου, θα περιοριστείτε σε ROM.

MenuetOS

Όσο απίστευτο και αν φαίνεται, το MenuetOS είναι ένα λειτουργικό σύστημα που μπορεί να εγκατασταθεί ακόμα και από μία δισκέτα (ενιαία 1,4 MB), ή από ένα CD ή και από USB.
Περιλαμβάνει μια πλήρη επιφάνεια εργασίας GUI, ένα πρόγραμμα περιήγησης, πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων και προεγκατεστημένο υπολογιστικό φύλλο.
Δημιουργημένο με γλώσσα Assembly, διαθέτει επίσης υποστήριξη για κάμερες web USB και χειρίζεται αναλύσεις έως και 1920x1080.

Περιέχει επίσης ορισμένα παιχνίδια και email client. Με τον browser έχει κάποια θέματα, αλλά στη Menuet64 έκδοση που έχω δουλεύει αρκετά ικανοποιητικά με τις περισσότερες σελίδες.

Το έχω μόνιμα εγκατεστημένο σε ένα Η/Ρ laptop του 2005 και είναι πραγματικά εκπληκτικό.

KolibriOS

Το KolibriOS είναι γραμμένο σε γλώσσα FASM Αssembly και βασίζεται στον πηγαίο κώδικα του MenuetOS.

Εκκινεί αστραπιαία και δίνει πρόσβαση σε μια σειρά από χρήσιμες εφαρμογές. Δεν απαιτείται εγκατάσταση, αν και θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει την επιλογή αποθήκευσης των αλλαγών που τυχόν κάνατε όσο το τρέχατε.
Υποστηρίζει συστήματα αρχείων FAT και NTFS και συνοδεύεται από drivers για δημοφιλές υλικό ήχου, βίντεο και Ethernet.

Έχει ένα διαισθητικό και φιλικό GUI με μόνο μειονέκτημα ότι οι εφαρμογές παραγωγικότητάς που ενσωματώνει δεν είναι και τόσο ώριμες για καθημερινή χρήση, ενώ απουσιάζει και ο package manager.
Παρόλα αυτά, αν σε κάποιον αρέσει το retro gaming θα μείνει απόλυτα ικανοποιημένος μαζί του.

RISC OS

Αν έχετε κάποιο μηχάνημα που βασίζεται σε ARM αρχιτεκτονική (Raspberry Pi, BeagleBoard, κάποια eeePC noyebooks κλπ) τότε το RISC OS αποτελεί μια πολύ καλή εναλλακτική.

Αν και είναι λίγο βασικό από ορισμένες απόψεις παρέχει μια λειτουργική εμπειρία επιφάνειας εργασίας.
Είναι ένα ασυνήθιστο Λειτουργικό Σύστημα, τόσο από τα Windows όσο και από το Linux, αλλά αξίζει να το δοκιμάσετε.

Αναπτύσσεται από τη RISCOS Ltd και τη RISC OS Open Community.
Μια νέα έκδοση του RISC OS, η Cloverleaf, βρίσκεται υπό ανάπτυξη.

Minoca OS

Το Minoca OS είναι ένα λειτουργικό σύστημα γενικής χρήσης που έχει σχεδιαστεί ειδικά για embedded συσκευές (RasberryPi, BeagleBone κλπ) καθώς και για Χ86 PC αρχιτεκτονικές.

Πανάλαφρο και με εκπληκτική υποστήριξη.

ArozOS

Ένα γενικής χρήσης Web Desktop Operating Platform / OS για Raspberry Pis (και όχι μόνο), γραμμένο σε Go!

Διαθέτει ένα Ubuntu remix μενού εκκίνησης σε στυλ Windows και task bars, με ένα καθαρό και εύχρηστο GUI.
Οι δημιουργοί του λένε ότι μπορεί να τρέξει με μόλις 512MB μνήμη.

Plan 9

Το Plan 9 από την Bell Labs είναι ένα κατανεμημένο λειτουργικό σύστημα, που προέρχεται από το Computing Science Research Centre (CSRC) στα Bell Labs στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και βασίζεται στις έννοιες του UNIX που αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά εκεί στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Από το 2000, το Plan 9 είναι δωρεάν και ανοιχτού κώδικα.
Η τελική επίσημη κυκλοφορία ήταν στις αρχές του 2015.

Το όνομα Plan 9 είναι μια αναφορά στη μοναδική ταινία επιστημονικής φαντασίας του Εντ Γουντ του 1957, «Plan 9 from Outer Space».

Το σύστημα συνεχίζει να χρησιμοποιείται και να αναπτύσσεται από ερευνητές και χομπίστες λειτουργικών συστημάτων.

DexOS

Όλα τα desktop Λειτουργικά Συστήματα έχουν την ίδια αίσθηση. Εδώ είναι ένα περίεργο λειτουργικό σύστημα που έχει διαφορετική προσέγγιση. Η ενεργοποίηση του DexOS θα μοιάζει σαν να παίζεις σε μια βασική κονσόλα παιχνιδιών στο σπίτι.

Η εκκίνηση εφαρμογών εντός του DexOS μοιάζει αόριστα σαν την εισαγωγή ενός δίσκου σε ένα παλιό Dreamcast. Η εμπειρία φαίνεται πιο αυθεντική αν πραγματικά παίζετε ένα παιχνίδι. Και άλλο ωραίο πράγμα; Αυτό το δωρεάν λειτουργικό σύστημα είναι επίσης αρκετά μικρό ώστε να χωράει σε δισκέτα.

Δοκιμάστε να βάλετε μια έκδοση σε ένα Raspberry Pi.

Mezzano

Ένα λειτουργικό σύστημα γραμμένο σε Common Lisp.
Έχει, επίσης, σχεδιαστεί για εκτέλεση σεVirtualBox, ενώ υποστηρίζεται και το QEMU.

Serenity OS

Το Serenity είναι ένα Λειτουργικό Σύστημα 32-bit τύπου Unix με αισθητική της δεκαετίας του '90 και κατασκευασμένο για συστήματα x86.

Διαθέτει multitasking, multithreading, Compositing window server και μια ακόμα σειρά βασικών εφαρμογών.


Τέλος, αξίζει η αναφορά σε ορισμένα ακόμα Λειτουργικά Συστήματα τα οποία διατίθενται για κατέβασμα, έχοντας όμως σταματήσει η ανάπτυξή τους.

Το καθένα εξ αυτών έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και υπήρξαν σημεία αναφοράς κατά το διάστημα της ανάπτυξής τους:

eComStation

Το OS/2 μπορεί να μην έβαλε φωτιά στον κόσμο, αλλά στην πραγματικότητα διατήρησε μια αξιοπρεπή βιομηχανική και εμπορική βάση εγκατάστασης πολύ καιρό μετά το τέλος των φιλοδοξιών του για επιτραπέζιους υπολογιστές.

Το eComStation ήταν ένα παράγωγο λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιεί κλασικές τεχνολογίες OS/2 σε σύγχρονο υλικό.

Syllable Desktop

Αναπτύχθηκε μεταξύ 1994 και 2001, σαν AtheOS και αρχικά σχεδιάστηκε ως κλώνος του AmigaOS αλλά αργότερα ακολουθούσε το δικό του μονοπάτι – ήταν το έργο ενός μοναχικού Νορβηγού προγραμματιστή, του Kurt Skauen. Αφού ο Skauen εγκατέλειψε το έργο, ο πηγαίος κώδικας του με άδεια GPL παραλήφθηκε από την κοινότητα και γεννήθηκε το Syllable Desktop.

Οι δημιουργοί προτείνουν έναν επεξεργαστή Pentium με 32 MB μνήμης RAM, που θα σας δώσει μια ιδέα για το πόσο ελαφρύ είναι. Αυτό σημαίνει ότι σε έναν σύγχρονο υπολογιστή θα πηγαίνει, κυριολεκτικά, σφαίρα.

SkyOS

Και αυτό δημιουργήθηκε από ένα μόνο άνθρωπο, τον Robert Szeleney.
Δυστυχώς, ο αγώνας για να συμβαδίσει με τα συνεχώς διαφοροποιούμενα πρότυπα υπολογιστών έγινε υπερβολικός για τον μοναχικό προγραμματιστή και η ανάπτυξη σταμάτησε το 2009, με την πιο πρόσφατη έκδοση beta να διατίθεται δημόσια το 2013.

Είναι προφανώς ημιτελές και δεν είναι κατάλληλο για οποιοδήποτε είδος επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλά ως περιέργεια για να τρέξει μέσα σε ένα VM είναι πολύ ενδιαφέρον.

TempleOS

Είτε σας ενδιαφέρει το ακραίο θρησκευτικό δόγμα πίσω από αυτό είτε όχι, το TempleOS είναι ένα ενδιαφέρον παράδειγμα ενός εντελώς ανεξάρτητου, μοναδικού λειτουργικού συστήματος. Κατασκευάστηκε και συντηρήθηκε με εξαιρετική αφοσίωση από έναν άνθρωπο, τον Terry A. Davis, για δέκα χρόνια.

Προγραμματισμένο εξ ολοκλήρου χρησιμοποιώντας τη γλώσσα προγραμματισμού του Davis, την HolyC, η οποία χρησιμεύει επίσης για την αλληλεπίδραση με το κέλυφός του – δεν περιλαμβάνει σκόπιμα καμία δικτύωση και καμία απολύτως υποστήριξη υλικού πέρα από αυτό που αποτελεί το core PC system.

Είναι απίθανο να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το TempleOS για οτιδήποτε σταθερό, και οι καλά τεκμηριωμένοι αγώνες ψυχικής υγείας του Davis δε βοήθησαν στη θέση του στην κοινότητα. Περιλαμβάνει όμως έναν τεράστιο αριθμό από ενδιαφέρουσες ιδέες που θα μπορούσε να επηρεάσει πιο παραδοσιακά λειτουργικά συστήματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη του TempleOS σταμάτησε με το θάνατο του Terry το 2018, το λειτουργικό σύστημα εξακολουθεί να είναι διαθέσιμο για τους περίεργους που υπάρχουν εκεί έξω.

NeXTSTEP

Το NeXTSTEP υπήρξε ένα αντικειμενοστραφές, multitasking, Λειτουργικό Σύστημα που αναπτύχθηκε από τη NeXT Computer στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990 για τους δικούς της υπολογιστές, μα αργότερα μεταφέρθηκε σε πολλές άλλες αρχιτεκτονικές υπολογιστών.

Αν και σχετικά αποτυχημένο εκείνη την εποχή, προσέλκυσε το ενδιαφέρον από επιστήμονες υπολογιστών και ερευνητές. Χρησιμοποιήθηκε ως η αρχική πλατφόρμα για την ανάπτυξη του Electronic AppWrapper, του πρώτου εμπορικού καταλόγου διανομής ηλεκτρονικού λογισμικού για τη συλλογική διαχείριση της κρυπτογράφησης και την παροχή ψηφιακών δικαιωμάτων για λογισμικό εφαρμογών και ψηφιακά μέσα, προάγγελος της σύγχρονης έννοιας “app store”.

Ήταν επίσης η πλατφόρμα στην οποία ο Tim Berners-Lee δημιούργησε το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης ιστού και στην οποία η id Software ανέπτυξε το βιντεοπαιχνίδι Small Doom iconDoom.


Αυτά είναι τα, ενεργά ή μη, από τα όσα μπορούσα να θυμηθώ. Έχω την αίσθηση πως κάτι έχω ξεχάσει αλλά, νομίζω, ότι είναι από τις πιο ολοκληρωμένες λίστες που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο.

Για ότι μου έχει διαφύγει, συμπληρώστε το στα σχόλια.

Δείτε επίσης:

4 «Μου αρέσει»

εχω δει καποια απο αυτα στον εξομοιωτη. συγκεκριμενα το AROS, το kolibriOS, το templeOS, το reactOS, και το freeDOS

το ΑROS, επειδη δεν μπορουσα να φορτωσω δισκετα (ουτε εικονικη απο τον εξομοιωτη. μονο cd μπορουσε να δεχτει), και επειδη δεν εχω και ιδιαιτερη εμπειρια με amiga, δεν το κρατησα πολυ. παντως με φανηκε πολυ καλο σαν υλοποιηση και ειχε και το UAE προεγκατεστημενο και προρυθμισμενο (κατι σαν εξομοιωτης amiga, για προγραμματα και παιχνιδια amiga)

το kolibriOS ηταν ενδιαφερον εμφανισιακα αλλα ειχε πολυ λιγα προγραμματα. το ωραιο ομως ηταν οτι χωρουσε ολοκληρο σε μια δισκετα… ναι ΔΙΣΚΕΤΑ… και μπορουσες να χρησιμοποιησεις μια δευτερη δισκετα σαν «home folder». το συγκεκριμενο το δοκιμασα πιο πολυ σαν επιλογη για καποιον που ηθελε κατι για πολυ παλιο υπολογιστη, που δεν επαιρνε ουτε καν cd

απο το temple OS δεν καταλαβα και πολλα, γιατι δεν ειχε και πολλα για να καταλαβω. ηταν πολυ στοιχειωδες και χωρις γνωστες εντολες, χωρις δικτυωση και χωρις κατι τι ιδιαιτερο απο προγραμματα, δεν ασχοληθηκα και πολυ

το reactOS, τι να πω? καταλαβαινω τι θελουν να κανουν, και ποσο δυσκολο ειναι, αλλα απο σταθεροτητα και αξιοπιστια? να πω ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ, θα ειναι λιγο (και σε κανονικο hardware τα πραγματα ηταν ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ απο τον εξομοιωτη). πεταγε μπλε οθονες ακομα και κατα τη διαρκεια της εγκαταστασης. ακομα και αν καταφερνε να εγκατασταθει, δεν ηταν καν σιγουρο οτι θα ξαναξεκινουσε. οσο το δουλεψα (ηθελα κατι ψευτοπρογραμματακια απο windows). παντα ειχα ενα λειτουργικο σημειο επαναφορας στον εξομοιωτη, γιατι δεν ηξερα αν θα ξεκινουσε, η, οχι.

το freeDOS το χρησιμοποιησα αρκετα, για κατι παλια dos παιχνιδια που ειχα (wolfenstein3D, duke nukem, arkanoid, και καποιο παλιο doom). μαλιστα ειχα βρει και το ειχα εγκαταστησει και γραφικο. ναι, DOS με γραφικο περιβαλλον. αν θυμαμαι καλα λεγοταν openGEM εκεινο το γραφικο. θυμιζε κατι αναμεσα σε classic mac και windows 3.1

ειδα και τα chrome/chromium X86 για μερικα λεπτα. ναι κυριολεκτικα μερικα λεπτα. δεν θυμαμαι καθολου που τα ειχα βρει, αλλα μολις ειδα οτι ειναι ουσιαστικα ενας browser σε μεγεθος ολοκληρου λειτουργικου, το’στειλα με τη μια, αφου χωρις δικτυο δεν μπορεις να κανεις τιποτα. για καποιον αγνωστο λογο επεμεναν για συνδεση wifi. δεν αναγνωριζαν καν την bridged ethernet του εξομοιωτη. και ο εξομοιωτης προφανως δεν εχει wifi, ουτε καποια επιλογη για καποιο εικονικο wifi

Μερικά τα έχω χρησιμοποιήσει π.χ

  1. FreeBSD είναι καλό και γρήγορο λειτουργικό σύστημα , επίσης μπορεί να τρέχει και κάποιες εφαρμογές linux με τον linuxulator. Τρέχει την linux έκδοση του Steam ενώ μπορείς να τρέξεις και αρκετά παιχνίδια του Steam έχω δοκιμάσει το Dying Light και έτρεχε ικανοποιητικά καλά , όχι όπως το linux φυσικά και επίσης τα physics του είχαν πρόβλημα έδινες κλωτσιά σε ζόμπι και πέταγε μερικά μέτρα μέχρι να πέσει.
    Καλό και για το desktop αλλά εξαρτάται τι απαιτήσεις έχετε από εφαρμογές που χρειάζεστε.

  2. OpenBSD πολύ καλό για ασφάλεια υποστηρίζει intel,amd gpus αλλά όχι nvidia εκτός και αν είναι πολύ πολύ παλιά. Είναι πιο αργό και δεν έχει καλές επιδόσεις γιατί εστιάζει στην μέγιστη ασφάλεια

  3. NetBSD εστιάζει στην ταχύτητα και είναι διαθέσιμο για ότι πλατφόρμα υπολογιστή υπάρχει .
    Το έχω δοκιμάσει είναι γρήγορο μεν , τρέχει εφαρμογές linux σαν το freebsd αν και είναι δύσκολο πρέπει να βρεις τι βιβλιοθήκες θέλει η εφαρμογή κλπ.
    Αν και είναι γρήγορο το πιο πιθανό είναι είτε να μην υποστηρίζει καν την gpu σου είτε να την υποστηρίζει αλλά να έχεις πολλά προβλήματα. Υποστηρίζει nvidia gpus νομίζω πιο παλιές εννοείται και intel πιο παλιές gpu και από amd πολύ παλιές gpu.

  4. GhostBSD = γρήγορο και εύκολο FreeBSD

  5. Haiku OS είναι πολύ πίσω ακόμα δεν υποστηρίζει επιτάχυνση υλικού δεν θα δεις βίντεο στο youtube σαν άνθρωπος σίγουρα και πολύ λίγες εφαρμογές διαθέσιμες

  6. Icaros είναι ενδιαφέρον project για τους νοσταλγούς της Amiga , η έκδοση 32bit που είναι και η επίσημη δεν υποστηρίζει πολλούς πυρήνες στον επεξεργαστή και έχει και άλλους περιορισμούς αλλά φτιάχνουν τώρα την 64bit έκδοση που θα είναι καλύτερη

  7. OpenIndiana τρέχει τον illumos πυρήνα υποστηρίζει nvidia gpus σίγουρα και είναι αργό και με πολύ πολύ περιορισμένο αριθμό εφαρμογών

4 «Μου αρέσει»

Καλώς ήρθες @xrhstaras στην παρέα μας :hugs: