Laptop lid is closed problem

καλησπερα στην ομαδα. Αρχαριος χρηστης και ψαχνω λυση σε εναπροβλημα που εχω. Στα Power Managment settings εχει ρυθμιση για το τι θα συμβαινει οταν κλεινω την οθονη του λαπτοπ.

When laptop lid is closed και οι επιλογες ειναι switch of display - suspend - lock screen

Επειδη ομως δεν το καταλαβαινει σωστα ή εχει προβλημα το μηχάνημα, με “ανοιχτη” οθονη νομιζει οτι την εκλεισα και πεφτει σε μια απο τις παραπανω καταστασεις.

Πως μπορω να του πω οταν “κλεινει” η οθονη να μην κανει τιποτα ?

Ευχαριστω προκαταβολικα

Καλώς ήρθες στο linux-user @Vasilis_Karaboitis

Θα πρέπει να προσθέσεις μια γραμμή σε ένα αρχείο. Αλλά επειδή είναι κλειδωμένο θα το κάνεις απο ένα τερματικό :terminal:. Θα γράψεις στο τερματικό

 sudo gedit /etc/systemd/logind.conf  

Στο αρχείο αυτό θα προσθέσεις την γραμμή (χωρίς ένα # μπροστά)

 HandleLidSwitch=ignore

και θα κάνεις επανεκκίνηση.

1 «Μου αρέσει»

@Asfodelus το παραπάνω δεν απλά αγνοεί το να μπαίνει σε sleep ή hibernate όταν κλείνει ο χρήστης το καπάκι; Απότι κατάλαβα το πρόβλημα είναι πως μπαίνει σε sleep χωρίς να κάνει τίποτα ο χρήστης. Λογικά δεν θα πρέπει να ορίσει την τιμή Suspend when inactive for σε Never;

1 «Μου αρέσει»

Δηλαδή δεν υπάρχει το “do nothing” ;

Screenshot%202019-09-25%2018%3A24%3A33

1 «Μου αρέσει»

ισως επρεπε να πω οτι ειναι xfce ??

στη φωτο φαινονται οι επιλογες που εχω και στο terminal το προβλημα που εχω στις εντολες

Συγνώμη λάθος. Αντί gedit βάλε xed

1 «Μου αρέσει»

έχεις δίκαιο, στο netbook που έχω xfce δεν υπάρχει τέτοια επιλογή. Η εντολή που δίνει talos δείχνει να λειτουργεί. Δεν μπαίνει σε hybernate (τα leds μένουν ανοιχτά και δουλεύει το netbook) και όταν ανοίγω το καπάκι με βγάζει σε log in screen.

ΥΓ. εγώ αντί να δίνω εντολές στο τερματικό , ανοίγω με δεξί κλικ τον thunar σαν διαχειριστής και πλοηγούμε στο αρχείο χειροκίνητα , αν κάτι τέτοιο σε βολεύει.

2 «Μου αρέσει»

Κάνοντας Debug το πρόβλημα

Παρακάτω δείχνω ένα τρόπο να δεις αν έχει όντως πρόβλημα ο διακόπτης που λέει αν το καπάκι είναι κλειστό η ανοικτό. Όπως βλέπουμε στο παράδειγμα η συσκευή εισόδου “Lid Switch” δίνει ένα απλό γεγονός. Στο παράδειγμα έχω κλείσει (τιμή 1) και έχω ανοίξει (τιμή 0) το καπάκι και αυτό έχει καταγραφτεί. Έχω απενεργοποιήσει με τον τρόπο που έδειξα τον διακόπτη πριν το κάνω, ώστε να είμαι σίγουρος πως θα το δω. Στο τερματικό έδωσα

sudo evtest /dev/input/event1

και το αποτέλεσμα

Input driver version is 1.0.1
Input device ID: bus 0x19 vendor 0x0 product 0x5 version 0x0
Input device name: "Lid Switch"
Supported events:
 Event type 0 (EV_SYN)
 Event type 5 (EV_SW)
   Event code 0 (SW_LID) state 0
Properties:
Testing ... (interrupt to exit)
Event: time 1569439080.196961, type 5 (EV_SW), code 0 (SW_LID), value 1
Event: time 1569439080.196961, -------------- SYN_REPORT ------------
Event: time 1569439083.537204, type 5 (EV_SW), code 0 (SW_LID), value 0
Event: time 1569439083.537204, -------------- SYN_REPORT ------------

Με τον τρόπο αυτό μπορείς να δεις αν η συσκευή έχει πρόβλημα ή όχι. Μένει μόνο το πώς μπορείς να βρεις την πηγή των γεγονότων του διακόπτη (/dev/input/event1) και τις σημαίνουν αυτά. Για περισσότερες πληροφορίες

2 «Μου αρέσει»

το δοκιμασα και κανει τα ιδια

Περιέγραψε τότε ακριβώς το πρόβλημα. Τι κάνεις, τι κάνει, και τι περιμένεις να κάνει και πως κατέληξες στην διάγνωση πως φταίει ο διακόπτης.

1 «Μου αρέσει»

Πήγαινε Xfce Power Manager και στην καρτέλα Display βάλε τις ρυθμίσεις έτσι

Blank after: ορίζει μετά από πόση ώρα από την τελευταία δραστηριότητα με το λάπτοπ θα εμφανίσει μια κενή μαύρη οθόνη ώστε να μην χρησιμοποιεί πόρους η κάρτα γραφικών σε περίπτωση που το λάπτοπ είναι σε αδράνεια. Η τιμή είναι σε λεπτά της ώρας, η καλύτερη τιμή είναι καθαρά θέμα προτίμησης χρήστη.

Put to sleep after: το ίδιο με το Blank after μόνο που αντί να εμφανίσει μαύρη οθόνη, αποθηκεύει όλο το session και ότι υπάρχει στην μνήμη στον σκληρό, και βάζει το λάπτοπ σε κατάσταση χαμηλής κατανάλωσης. Με την οποιαδήποτε δραστηριότητα ή με το πάτημα του Power, ενεργοποιεί το λάπτοπ και επαναφέρει το session και ότι έτρεχε στην μνήμη. Η τιμή είναι σε λεπτά της ώρας, και θα σου πρότεινα να το βάλεις σε Never ώστε να μην μπαίνει σε κατάσταση αδράνειας ποτέ.

Switch off after: Το ίδιο με το Blank after μόνο που αντί να εμφανίσει μια μαύρη εικόνα απενεργοποιεί εντελώς την οθόνη αλλά όχι και το λάπτοπ. Με την οποιαδήποτε δραστηριότητα την επανενεργοποιεί. Προσοχή γιατί σε αυτή την περίπτωση το μηχάνημα δουλεύει κανονικά και αν πατήσουμε το κουμπί Power στο λάπτοπ, στην καλύτερη θα εμφανίσει τον διάλογο αποσύνδεσης και στην χειρότερη θα ξεκιννήσει την διαδικασία απενεργοποίησης του λάπτοπ μας. Η τιμή είναι σε λεπτά της ώρας, η καλύτερη τιμή είναι καθαρά θέμα προτίμησης χρήστη, μόνη προϋπόθεση είναι, αν είναι ενεργό και το Blank after να είναι περισσότερα λεπτά από εκείνο ειδάλλως δεν θα προλαβαίνει να ενεργοποιείται με αποτέλεσμα να απασχολείς το σύστημά σου με κάτι που δεν θα λάβει χώρα ποτέ.

2 «Μου αρέσει»

Σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια και το ενδιαφέρον. Θα τα δοκιμάσω όλα και θα σας πω μόλις μπορέσω γιατί τρέχω σε νοσοκομεία.

Περαστικά φίλε, οπότε μπορείς, η υγεία πάνω από όλα.

1 «Μου αρέσει»

Αν κατάλαβα καλά είναι κάτι που αντιμετωπίζω συχνά, σχεδόν σε κάθε νέα εγκατάσταση στο λαπτοπάκι μου, αυτό που κάνω είναι το εξής:
α) ανοίγουμε το αρχείο από τερματικό /home/username/.profile
το (.profile )είναι κρυφό αρχείο

β) στην αρχή του κειμένου προσθέτουμε αυτό: xset s 0 0
αποθηκεύουμε και επανεκινούμε.

Αν θέλεις κάνε πρώτα δοκιμή, μπορείς να ανοίξεις το τερματικό και να δώσεις: xset s 0 0
και το πιθανότερο είναι να δουλέψει μέχρι να κλείσεις τον υπολογιστή,
για να το κάνεις μόνιμο το κάνεις με τον παραπάνω τρόπο.
Καλό βόλι!

1 «Μου αρέσει»

Καλωσόρισες στο φόρουμ @stefra

Περαστικά εύχομαι

1 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ για το καλοσώρισμα @tabakisp
Παρακολουθώ το forum από την αρχή του, αλλά η ταπηνότητά μου δεν είχε λόγο παρέμβασης μας και είμαι ένας απλός χρήστης.
Καλώς σας βρήκα λοιπόν!
Φίλε @Vasilis_Karaboitis καλή δύναμη, ομοιοπαθής εδώ, σε καταλαβαίνω…

4 «Μου αρέσει»