Καλώς σας βρήκα!!

Η απάντηση μου, από αυτό το μηχάνημα σου γράφω

3 «Μου αρέσει»

Gnome 43 στο κορ-ντiουο :anguished:

1 «Μου αρέσει»

Δεν κάνω video editing σε 4Κ, χαλαρό browsing, emails, και κανενα βίντεο.

2 «Μου αρέσει»

Εξαρτάται τι θέλεις να κάνεις, γενικά ένας πολύ πύρηνος επεξεργαστής δουλεύει άριστα στο περιβάλλον unix-linux (πιο αποδοτικός), τουναντίον στην microsoft που έχεις πληρώση έχει άθλιο cpu scheduling.

2 «Μου αρέσει»

Βασικά ναι, από εκεί έπρεπε να ξεκινήσω. Ουσιαστικά θέλω να κάνω τα πάντα!! Ότι κάνω και στα windows: gaming, video and photo editing, browsing, office, communication. Αν με καλύψουν ειδικά στα 2 πρώτα οι εφαρμογές του linux θα είμαι ύπερ-ικανοποιημένος. Θέλω επίσης να αρχίσω να πειραματίζομαι με python που από ότι διάβασα στα windows είναι μπελάς, ενώ στο linux είναι το φυσικό της περιβάλλον. Μακάρι να είναι αυτό που ψάχνω, γιατί τα windows τα έχω βαρεθεί. Σκας ένα σωρό λεφτά για hardware για να αποδίδει σαν playstation, απαράδεκτο.

Επειδή είμαι νέος χρήστης του linux (δυόμισι χρόνια περίπου), έχω την αίσθηση ότι με το linux νιώθεις περισσότερο ελεύθερος, μερικές εφαρμογές όμως παρόλο που θα ήταν πιο εύκολο να τις βρίσκει κανείς στο linux, εντούτοις υπάρχουν μόνο σε windows. Η πλάκα είναι ότι με το linux μαθαίνεις να χρησιμοποιείς καλύτερα και τα windows :sweat_smile:.
Πρέπει όμως να μη παραβλέπουμε και κάποια

άλλη

παράμετρο ,:thinking::nerd_face::sunglasses:!

Οπως εχω πει παλιοτερα linux τρεχω σε πολυ καλα μηχανηματα και γενικα παραγωγικα. Το μαξ σε μηχανημα μου ειναι τα 64GB μνημης αν και στο συγκεκριμενο τρεχω ταυτοχρονα καποιες virtual machine. Αλλα το λιγοτερο μου ειναι 16Gbyte ram σε ενα λαπτοπακι που χρησιμοποιω που και που.

Ειμαι αρχαιος χρηστης linux αλλα εχω φυγει προ πολλου απο το να το βαζω σε αρχαιοκαπηλιες μιας και βρισκω αρκετα παραγωγικα τα μηχανηματα που τρεχω σε linux οταν αυτα εχουν συγχρονο υλικο.

Το linux ομως εχει περιορισμους. Πχ τα παιχνιδια , photoshop και αλλα πολλα. Ειναι τα κακα παιδια της microsoft που βαζουν τρικλοποδιες? Μηπως ειναι τα κακα παιδια της apple που βαζουν τρικλοποδιες? Μηπως οι προγραμματιστες αυτων των παιχνιδιων/προγραμματων σνομπαρουν το linux.

Ο κατακερματισμος φταιει και το εχω πει πολλες φορες. Οταν εχεις να φτιαξεις 1 παιχνιδι θα σκεφτεις… ωραια φτιαχνω την εκδοση windows και θα παιζει στο 95% … φτιαχνω την εκδοση για linux και θα παιζει στο 5%. Ολοι μας αν συγκρινουμε τα συστηματα μας ειναι ανομοια τοσο που ενας προγραμματιστης δεν μπορει να φτιαξει 100 παραλλαγες για να μας εχει ολους ενταξει. Αυτη ηταν απλα μια παρενθεση πιο πολυ για τα παιχνιδια αλλα και αρκετο λογισμικο που δεν ειναι δυνατο να μεταφερθει σε linux για τους παραπανω λογους

Και για να μεινουμε στο θεμα… καλυτερα να ειναι ενα μηχανημα αρκετα δυνατο και συγχρονο. Κερδιζεις απο παντου. Ενας επεξεργαστης 15ετιας καιει 100watt… τη στιγμη που ενας συγχρονος μπορει να ειναι στα 25w με τη δεκαπλασια ταχυτητα επεξεργασιας. Οποτε ακομη και στο οικονομικο κομματι ειναι καλυτερη η χρηση συγχρονων υπολογιστων

Και για τις εφαρμογες που θελει ο φιλος να καλυψει τις αναγκες του…

Παιχνιδια : Ας πουμε ενα 70% μεσω του steam

Office : ενταξει πολλες επιλογες αν και προτιμω το wps office που εχει τεραστια συμβατοτητα με msoffice

Pdf reader : Foxit pdf. Το δουλευω απο πολυ παλια και σε κινητα και σε pc και νομιζω οτι καλυτερο

Video editing : kdenlive ασυζητητι. Αλλα για πολυ επαγγελματικα πραγματα νομιζω το davinci της blackmagic ειναι κορυφη

Photoediting : Αν δεν εχεις δουλεψει επαγγελματικα photoshop τοτε το gimp ειναι πολυ καλο. Θα προτεινα photogimp που ειναι καλυτερο

Browsing και communication πανω κατω τα ιδια υπαρχουν παντου πλην του safari που δεν νομιζω να καιγεται και κανενας

3 «Μου αρέσει»

Για τα office υπάρχει και η εξαιρετική σουίτα OnlyOffice που τα τρέχει all in one και έχει και πολύ καλή συμβατότητα με msoffice.

Για photoediting θεωρώ οτι αδίκως παίρνει το gimp την θέση του krita στις προτάσεις για εναλλακτική του photoshop σε χρήστες που έρχονται απο τα windows. Θεωρώ οτι το krita είναι πιο κοντά σαν εμπειρία χρήσης και user interface στο φώτοσοπ, έχει μάλιστα και ρύθμιση για ίδιες συντομεύσεις. Προσωπικά όντας μαθημένος στο photoshop όταν προσπάθησα να δουλέψω το gimp ήμουν εντελώς στα χαμένα, αντίθετα με το krita βρήκα κατευθείαν τον βηματισμό μου και πολύ σύντομα έκανα ακριβώς τα ίδια πράγματα στον ίδιο χρόνο. Το photogimp δεν το ήξερα, το σέρτσαρα τώρα στα γρήγορα και μου φαίνεται ενδιαφέρον, θα το δοκιμάσω :slight_smile:

2 «Μου αρέσει»

Αρχικα επειδη δουλευω επαγγελματικα σε linux , αλλα συνεργαζομαι και με απειρο κοσμο που εχει windows ανεφερα αυτα που γνωριζω οτι λειτουργουν πολυ καλα.

Πχ το wps office εχει συμβατοτητα τετοια που δεν εχει ουτε το office 2013 με το 2007. Αυτο μου εκανε εντυπωση αρχικα. Το wps βεβαια ειναι κλειστου κωδικα και απλα ειναι δωρεαν.Το onlyoffice δεν το εχω δουλεψει αλλα επειδη στελνω αρκετα εγγραφα σε διαφορους καθε μηνα δεν θα ηθελα να κανω δοκιμη σε κατι επαγγελματικα την ωρα που δεν ξερω καν με τι προγραμμα τα ανοιγουν αυτοι που τους στελνω.

Το Gimp προσωπικα δεν μου αρεσει γιατι δουλευω σε photoshop απο την αρχη της χιλιετιας και μου ειναι δυσκολο να κανω ακομη και απλα πραγματα. Τρεχω μια virtual machine μονο για photoshop και after effects. Ομως δεν πρεπει ποτε να παραβλεπουμε το μεγεθος της κοινοτητας του καθε προγραμματος ειδικα σε χρηστες που δεν εχουν ξαναδουλεψει. Το Gimp περαν των δυνατοτητων ειναι πολυ ευελικτο και υπαρχουν πολλα forks οπως το photogimp που κανουν τη ζωη πιο ευκολη.

Το krita εχει πολλες δυνατοτητες και ειναι ας πουμε 5 σκαλοπατια πιο πανω επαγγελματικα. Μονο και μονο που μπορεις να διαχειριστεις CMYK το κανει δυνατο εργαλειο

Ομως εδω ερχεται το ερωτημα. Οταν ο χρηστης χρειαστει βοηθεια που θα βρει πιο ευκολα υλικο? Στο Gimp!

1 «Μου αρέσει»

Πιθανότατα ναι.
Αλλά και στο krita, απο προσωπική εμπειρία, ο,τι έχω χρειαστεί συνήθως το έχω βρει με μια αναζήτηση σε κάποια εκ των μηχανών αναζήτησης.

Εγώ θα έλεγα σε σχέση με τα δύο αυτά προγράμματα οτι αν κάποιος μαθαίνει ενα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας απο την αρχή ίσως είναι καλύτερα να στραφεί στο gimp, αλλά αν έρχεται απο τα windows δουλεύοντας ήδη το photoshop, τότε το krita είναι μονόδρομος. Εγώ τα έχω βέβαια και τα δύο και μπορεί να τύχει να δουλέψω και λίγο gimp μαζί με το krita, γιατί παρ’οτι το krita μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με το φώτοσοπ το gimp έχει κάποιες μεμονωμένες λειτουργίες που είναι πιο κοντά στο φώτοσοπ όπως το brightness/contrast και η εισαγωγή κειμένου. Στο Krita υπάρχουν αντ’ αυτού τα levels και το κείμενο εισάγεται σε ξεχωριστό pop-up και όχι απευθείας στoν καμβά, τη δε μορφοποίηση του δεν θα την έλεγα και την πλέον ευέλικτη.

Φυσικά αν κάποιος δεν έχει την δυνατότητα να δουλέψει σε virtual machines υπάρχει και το wine με το playonlinux που μπορούν να δώσουν λύσεις αναφορικά με την χρήση κάποιων εκδόσεων photoshop στο λίνουξ. Για παράδειγμα η έκδοση CS5 τρέχει άψογα μέσω wine και η CS6 υποφερτά, αρκεί όμως να μην έχει γραφικά intel το μηχάνημα (εκεί δεν τρέχουν καθόλου).

Εδιτ: τα WPS τα είχα παλιά, αλλά όταν επιχείρησα να τα ξαναβάλω πριν 3 χρόνια στο Manjaro που δούλευα τότε δεν έβρισκα πουθενά το αρχείο για Ελληνικό λεξικό.

1 «Μου αρέσει»

Μόλις το έστησα και γράφω από linux!!! Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις, έχω να εγκαταστήσω πολύ πράμα από αύριο. Πάντως εκ πρώτης όψεος , φαίνεται όμορφα διαφορετικό!! Τα windows τα δουλεύω σε μια 55" IPS και τώρα η 32άρα μου φαίνεται μινιατούρα, παρόλο που κάθομαι στους 40 πόντους, τουλάχιστον είναι VA και έχει πολύ καλά χρώματα.

5 «Μου αρέσει»

Καλορίζικο!!! Θα περιμένουμε και ανάρτηση στο “Δείξε το desktop”!!!

1 «Μου αρέσει»

6 posts were split to a new topic: Αλλαγή γλώσσας με το Alt-Shift

Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους!!

Τελικά μετά από αυτούς τους λίγους μήνες με linux mint (ubuntu στην αρχή για λίγο), διαπίστωσα ότι δε δίνει στο μέσο χρήστη κάτι παραπάνω σε σχέση με τα windows. Ίσα ίσα που χάνεις τόσο σε συμβατότητα προγραμμάτων, όσο και σε ποικιλία παιχνιδιών. Αν το χρησιμοποιείς σε ένα παλιό σύστημα ή κυρίως για κάποια/ες λειτουργία που δε προσφέρουν οι φθηνές εκδόσεις windows, τότε ναι είναι μονόδρομος, αλλά για τις δικές μου ανάγκες δεν είδα κάποια διαφορά. Μετά χαράς και λύπης ταυτόχρονα, σήμερα τα ξήλωσα και έβαλα windows 11 pro στο μηχάνημα, για να φτιάξω ένα mini net-caffee κατ’ οίκον. Όποιος θέλει μπορεί να έρθει να παίξουμε κανά PvP

Με αυτό το nicname ; :stuck_out_tongue:

2 «Μου αρέσει»

Amd A8 pro :slight_smile:

4 «Μου αρέσει»

Καλώς σας ξαναβρήκα!!

Σε λίγες μέρες θα πάρω ένα παλιό λάπτοπ ενός γνωστού και θα του βάλω linux για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Φυσικά το κύριο μηχάνημα θα παραμείνει με windows. Το νέο απόκτημα θα είναι ένα dell 5555 με AMD A6 & 4GB RAM για την οποία έχω ήδη παραγείλει 16 και θα γίνει εγκατάσταση σε έναν 500άρι SSD. Δε ξέρω όμως ποιά διανομή να διαλέξω.

  • Debian 12
  • Mint 21
  • Zorin 17
0 ψηφοφόροι
1 «Μου αρέσει»

Ψήφισα debian 12.Βασικό είναι να υπάρχουν πολλοί οδηγοί για έναν νέο χρήστη.
Και τα τρία βέβαια ανήκουν στην ομάδα debian.
Μία άλλη διανομή που έχει καλή υποστήριξη είναι και η fedora και με πολύ μοντέρνα εμφάνιση.
Με 16gb ram άμα έχει καλό επεξεργαστή, τρέχει άνετα και Pop!_Os το οποίο έχει μια πιο δωρική εμφάνιση.

το καθαρο debian ειναι βραχος. γιατι το κυριως μηχανημα θα εχει windows?

1 «Μου αρέσει»

Ρισκάροντας μία πρόβλεψη θα έλεγα για το office και σε λίγο καιρό θα λέμε για το copilot.