Η σιωπηλή κυριαρχία του linux.

Πολύς λόγος γίνεται στις μέρες μας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό οργανισμών ακόμα και κυβερνήσεων και την μετάβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες νέφους.
Η τεχνολογία αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού.
Μεγάλες εταιρείες της τεχνολογίας πρωταγωνιστούν σε έναν αγώνα ταχύτητας για την κατάκτηση της κορυφής… και της αγοράς.
Και το linux ο κρυφός άσσος στο μανίκι τους.
Η Google από το Goobuntu που “χρησιμοποιούσε” σαν λειτουργικό σε καθημερινές εργασίες, βασισμένο στο Ubuntu, αποφάσισε (2018) την μετάβαση σε rolling διανομή Debian, με υποσχέσεις για μεγαλύτερη συνεισφορά και συνεργασία με την Debian.
Η Microsoft για τις υπηρεσίες του Azure cloud ανέπτυξε το CBL-Delridge βασισμένο στην διανομή Debian buster.
Eκτός αυτού προσλαμβάνει συνεχώς τρανταχτά ονόματα από τον χώρο του linux, όπως τον δημιουργό του systemd αλλά και άλλους προγραμματιστές που ασχολούνται με τεχνολογίες όπως τα linux containers.
Ας σημειωθεί ότι το υποσύστημα linux των windows δεν διαθέτει… ακόμα :wink: systemd.
Η DARPA και ο αμερικανικός στρατός αποφάσισε να μελετήσει περισσότερο το σημαντικότερο λογισμικό που υπάρχει, όπως ισχυρίζονται, το linux kernel αφού ότι κάνουμε στηρίζεται στο linux, όπως λένε οι ειδικοί επιστήμονες τους.
Από την αντίπερα όχθη η Κίνα συνεχίζει την μετάβαση της, που ξεκίνησε το 2014 από τα windows στη διανομή Ubuntu Kylin.
Κατά συνέπεια κάποιες εξελίξεις πρέπει να περιμένουμε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη χώρα μας, στον τομέα αυτό και σίγουρα οι χρήστες του linux δεν πρέπει να νιώθουν ότι βρίσκονται στο περιθώριο αλλά στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Πηγές:

  1. How Google got to rolling Linux releases for Desktops | Google Cloud Blog
  2. Building CBL-Delridge, Microsoft's other Linux distro
  3. https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Systemd-Creator-Microsoft
  4. The US military wants to understand the most important software on earth | MIT Technology Review
  5. China switching from MS to Kylin Ubuntu
10 «Μου αρέσει»

Με μόνη και σημαντική διαφορά ότι μιλάμε για χρήση σε κρατικούς μηχανισμούς και μεγάλες εταιρίες και όχι στον απλό καθημερινό χρήστη.

Σίγουρα μιλάμε για τους μεγάλους παίκτες, οι οποίοι όμως, ίσως να ενδιαφέρονται για το πώς σκέφτονται οι απλοί καθημερινοί χρήστες στους οποίους απευθύνονται, αφού από αυτούς αντλούν τη δύναμή τους.
Οι απλοί καθημερινοί χρήστες του linux πάντως απ’ότι βλέπουμε και στο linux-user.gr ανεξάρτητα από τη διανομή που έχουν επιλέξει, δεν κρύβουν τον πραγματικό ενθουσιασμό τους για την εμπειρία που τους προσφέρει το linux.
Εξάλλου οι άνθρωποι που παίρνουν τις αποφάσεις στις εταιρείες κολοσσούς, κάποτε υπήρξαν απλοί καθημερινοί χρήστες.
Άλλωστε οι ίδιες οι συνθήκες της αγοράς είναι αυτές που αναδεικνύουν πολλές φορές τις εναλλακτικές επιλογές.
Υπάρχουν σχολεία για παράδειγμα στη χώρα μας που εκ των πραγμάτων η μόνη ρεαλιστική επιλογή που έχουν για τη χρήση λειτουργικού συστήματος είναι το linux.
Όχι για τους ίδιους λόγους με τη Google και την Microsoft άλλα τελικά η απόφαση είναι το linux.

4 «Μου αρέσει»

Λογικά λόγω έλλειψης πόρων.

Εν πάσει περιπτώσει, έχω την εντύπωση, πως για πολλά χρόνια ακόμα (ίσως και για πάντα) θα κυριαρχούν τα Windows στα σπίτια των ανθρώπων.
Μακάρι όλοι να χρησιμοποιούσαμε ελεύθερο και δωρεάν λογισμικό αλλά νομίζω πρέπει να αλλάξουν και άλλα πράγματα στη ζωή για να αλλάξει και αυτό.

2 «Μου αρέσει»

Μην ξεχνάμε όμως και τις απρόβλεπτες καταστάσεις της ιστορίας μας. Οράματα δεκαετιών για την πράσινη ενέργεια μέσα σε λίγους μήνες κυριολεκτικά γίνονται άνθρακες.
Εννοώντας με αυτό,τις αλλαγές που διαδραματίζονται σε χρόνο dt στην εποχή μας.
Μακάρι να συνεχίσουμε να έχουμε την πολυτέλεια να κουβεντιάζουμε για τις προτιμήσεις μας στο λογισμικό για πολλά χρόνια ακόμα.

3 «Μου αρέσει»

Εντάξει, αλίμονο! Θα αλλάξουμε πλανήτη αν γίνει κάτι τέτοιο! Δηλαδή να μην επιτρέπεται η κουβέντα για τις προτιμήσεις μας στο λογισμικό.

2 «Μου αρέσει»

Make Linux Not War, που λέει και η γνωστή ρήση :nerd_face:

6 «Μου αρέσει»

Ωραίος τίτλος !!! Ευχάριστες ειδήσεις…

3 «Μου αρέσει»

Υπαρχει και ενα ακομα καλυτερο
Software is like $ex it’s better when it’s free.
Linus Torvalds. :sunglasses: :sunglasses:

5 «Μου αρέσει»

Απλουστατα γιατι οι καθηγητες της πληροφορικης εχουν ειδικευθει κυριως στα windows.

Τελικά απέκτησε :grinning:
Επομένως μιλάμε για καλή μεταγραφή…
https://ubuntu.com/blog/ubuntu-wsl-enable-systemd

https://www.xda-developers.com/the-windows-subsystem-for-linux-now-supports-systemd/

Δεν είναι απίστευτο που το 11% των υπολογιστών της Ελλάδας τρέχουν Linux;

5 «Μου αρέσει»

Καλως ήρθες Chris! Ναι είναι δυνατό ποστοστό.

3 «Μου αρέσει»

μεγάλο το ποσοστό .μου κάνει εντύπωση που οι πιο πολλοί χρήστες στην Ελλαδα ΔΕΝ τους νοιάζει να ψάχνουν αλλά να ξέρουν 3 πράγματα και να δρουν ως απλοί χρήστες και μετα τίποτε άλλο. Ακόμα και αυτοί που χρησιμοποιούν windows πολλες εργασίες στα windows δεν γνωρίζουν. Πες τους να κάνουν partition απλά θα λιποθυμήσουν .

2 «Μου αρέσει»

Είναι θετικό ότι το ποσοστό είναι μεγάλο. Η αλήθεια είναι ότι έχει γίνει πλέον πολύ πιο εύκολο να μιλήσεις σε κάποιον για Linux και να του δείξεις κάτι που δουλεύει χωρίς να χρειαστεί αρχικά να ασχοληθεί με τίποτα άλλο από γραφικό περιβάλον.

Όσον αφορά την χρήση του στον δημόσιο τομέα υπάρχει ένα εξαιρετικό ντοκυμαντέρ (συγχωρέστε με δεν θυμάμαι τίτλο τώρα) που εξηγεί με ποιον τρόπο οι μεγάλες εταιρίες όπως Microsoft κλπ πιέζουν για την χρήση των προγραμμάτων τους. Έχει και αναφορά σε μια ιταλική πόλη που μέσω του δημάρχου άλλαξε τα πάντα από ανοιχτό λογισμικό σε Office και Windows.

γιατί στα σχολεία διδάσκονται μόνο windows; Γιατί οι πιο πολλοί καθηγητές πληροφορικής έχουν μια απαξίωση για το linux;

Δεν ειναι τοσο απλο. Τα σχολεια εκτελουν ενα προγραμμα πανω σε κατι που οι πιο πολλοι καθηγητες εχουν μαθει. Αυτο ειναι ενα windows συστημα με office. Για να ξεκινησει ενα προγραμμα εκπαιδευσης σε linux χρειαζονται πολλα εκατομμυρια και αρκετη αναπτυξη σε προγραμματα για την ενσωματωση τους σε linux. Εχουν γινει προσπαθειες στον κοσμο σε διαφορες χωρες αλλα το κοστος ειναι τεραστιο. Συνηθως χρησιμοποιουνται σαν καποια τερματικα με καποια εκδοση ubuntu και τιποτα παραπανω. Ακομη και στην Ελλαδα off the record αρκετοι καθηγητες βαζουν που και που ενα linux.

1 «Μου αρέσει»

Αυτό που καταλαβαίνω είναι οτι δεν μπορεί να τα βάλει κάποιος με έναν κολοσσό σαν την microsoft.

Μπορεις να το πεις κι ετσι αλλα η τεχνολογια εχει καποιες διαφορες σε σχεση με την ζωη και ειδικοτερα η τεχνολογια των λειτουργικων συστηματων.

Οταν ενας οργανισμος αποφασισει να ξεκινησει να χρησιμοποιει καποιου ειδους λειτουργικο συστημα αυτο σχεδον το παντρευεται. Ειναι πολυ δυσκολο να αλλαξει για πολλους λογους και διαφορετικους για καθε περιπτωση.

Ενας λογος που η commodore στο 128 εκανε τα αδυνατα δυνατα να μπορει να τρεξει CP/M ηταν και αυτος. Αλλα τοτε ηταν ολα πιο ρευστα. Απο τη δεκαετια του 90 αρχισαν τα πραγματα να δυσκολευουν. Βλεπεις τωρα το 2022 να υπαρχουν συστηματα σε msdos, σε windows 3.11 , ακομη και σε os/2 και ευκολα μπορεις να σκεφτεις γιατι δεν εξυγχρονιζονται… Οι επιχειρησεις κυριως αλλα και οι οργανισμοι του κρατους δεν μπορουν να κανουν αλλαγες οπως θα κανουμε στο σπιτι μας.

Αν δεις το χρονοδιαγραμμα το linux εμφανιστηκε πειραματικα τη δεκαετια του 90 και το 95 ξεκινησε αν θυμαμαι το debian. Ομως το linux εγινε ευρεως γνωστο το 2002 εως το 2007 και αυτο απο το marketing εταιρειων οπως η canonical και η redhat. Το τραινο της τεχνολογιας των λειτουργικων συστηματων ειχε ηδη αναχωρησει απο το 1985. Οποτε μπορεις να θεωρησεις οτι απλα το linux εμφανιστηκε σε λαθος timing. Αυτο φυσικα για τους προσωπικους υπολογιστες. Ομως οπως εχω ξαναπει κανενας δεν περισσευει στην αναπτυξη της τεχνολογιας.

Τι θα ειχε αραγε συμβει αν δεν υπηρχε η microsoft που εχει κανει δις επενδυσεων στα λειτουργικα συστηματα? Τι θα ειχε γινει αν ο στιβ τζομπς δεν γυρνουσε στην apple?

Γενικα νομιζω οτι εκτος του δωρεαν προγραμματισμου και του εθελοντισμου πρεπει να υπαρχει και απο την αλλη πλευρα η εταιρεια με τους καλοπληρωμενους προγραμματιστες και με το φινιρισμα.

Αν κανεις ενα περασμα απο τα opensource project που πιθανων χρησιμοποιεις ειναι σχεδον βεβαιο οτι θα δεις στους platinum η στους gold δωρητες την microsoft την google η την ibm. Και οι εθελοντες προγραμματιστες θελουν να πληρωθουν και απο τις δωρεες του κοσμου δεν φτανουν τα κουκια. Οποτε υπαρχει παντα ενα win win. Η microsoft θα δωσει ενα χ ποσο για την αναπτυξη ενος opensource project και θα μπορει να χρησιμοποιησει μια επομενη τεχνολογια. Απο την αλλη οι προγραμματιστες του opensource project πληρωνονται και τελος υπαρχει και ενα τριτο win για τον κοσμο που χρησιμοποιει το opensource project

2 «Μου αρέσει»

Στο δικό μου γιμνάσιο είχαμε Ubuntu 12.04 και ο καθηγητής χρησιμοποιούσε το πρόγραμμα epoptes για να μας ελέγχει τους υπολογιστές

3 «Μου αρέσει»