Η σιωπηλή κυριαρχία του linux.

Πολύς λόγος γίνεται στις μέρες μας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό οργανισμών ακόμα και κυβερνήσεων και την μετάβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες νέφους.
Η τεχνολογία αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού.
Μεγάλες εταιρείες της τεχνολογίας πρωταγωνιστούν σε έναν αγώνα ταχύτητας για την κατάκτηση της κορυφής… και της αγοράς.
Και το linux ο κρυφός άσσος στο μανίκι τους.
Η Google από το Goobuntu που “χρησιμοποιούσε” σαν λειτουργικό σε καθημερινές εργασίες, βασισμένο στο Ubuntu, αποφάσισε (2018) την μετάβαση σε rolling διανομή Debian, με υποσχέσεις για μεγαλύτερη συνεισφορά και συνεργασία με την Debian.
Η Microsoft για τις υπηρεσίες του Azure cloud ανέπτυξε το CBL-Delridge βασισμένο στην διανομή Debian buster.
Eκτός αυτού προσλαμβάνει συνεχώς τρανταχτά ονόματα από τον χώρο του linux, όπως τον δημιουργό του systemd αλλά και άλλους προγραμματιστές που ασχολούνται με τεχνολογίες όπως τα linux containers.
Ας σημειωθεί ότι το υποσύστημα linux των windows δεν διαθέτει… ακόμα :wink: systemd.
Η DARPA και ο αμερικανικός στρατός αποφάσισε να μελετήσει περισσότερο το σημαντικότερο λογισμικό που υπάρχει, όπως ισχυρίζονται, το linux kernel αφού ότι κάνουμε στηρίζεται στο linux, όπως λένε οι ειδικοί επιστήμονες τους.
Από την αντίπερα όχθη η Κίνα συνεχίζει την μετάβαση της, που ξεκίνησε το 2014 από τα windows στη διανομή Ubuntu Kylin.
Κατά συνέπεια κάποιες εξελίξεις πρέπει να περιμένουμε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη χώρα μας, στον τομέα αυτό και σίγουρα οι χρήστες του linux δεν πρέπει να νιώθουν ότι βρίσκονται στο περιθώριο αλλά στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Πηγές:

  1. How Google got to rolling Linux releases for Desktops | Google Cloud Blog
  2. Building CBL-Delridge, Microsoft's other Linux distro
  3. https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Systemd-Creator-Microsoft
  4. The US military wants to understand the most important software on earth | MIT Technology Review
  5. China switching from MS to Kylin Ubuntu
9 «Μου αρέσει»

Με μόνη και σημαντική διαφορά ότι μιλάμε για χρήση σε κρατικούς μηχανισμούς και μεγάλες εταιρίες και όχι στον απλό καθημερινό χρήστη.

Σίγουρα μιλάμε για τους μεγάλους παίκτες, οι οποίοι όμως, ίσως να ενδιαφέρονται για το πώς σκέφτονται οι απλοί καθημερινοί χρήστες στους οποίους απευθύνονται, αφού από αυτούς αντλούν τη δύναμή τους.
Οι απλοί καθημερινοί χρήστες του linux πάντως απ’ότι βλέπουμε και στο linux-user.gr ανεξάρτητα από τη διανομή που έχουν επιλέξει, δεν κρύβουν τον πραγματικό ενθουσιασμό τους για την εμπειρία που τους προσφέρει το linux.
Εξάλλου οι άνθρωποι που παίρνουν τις αποφάσεις στις εταιρείες κολοσσούς, κάποτε υπήρξαν απλοί καθημερινοί χρήστες.
Άλλωστε οι ίδιες οι συνθήκες της αγοράς είναι αυτές που αναδεικνύουν πολλές φορές τις εναλλακτικές επιλογές.
Υπάρχουν σχολεία για παράδειγμα στη χώρα μας που εκ των πραγμάτων η μόνη ρεαλιστική επιλογή που έχουν για τη χρήση λειτουργικού συστήματος είναι το linux.
Όχι για τους ίδιους λόγους με τη Google και την Microsoft άλλα τελικά η απόφαση είναι το linux.

3 «Μου αρέσει»

Λογικά λόγω έλλειψης πόρων.

Εν πάσει περιπτώσει, έχω την εντύπωση, πως για πολλά χρόνια ακόμα (ίσως και για πάντα) θα κυριαρχούν τα Windows στα σπίτια των ανθρώπων.
Μακάρι όλοι να χρησιμοποιούσαμε ελεύθερο και δωρεάν λογισμικό αλλά νομίζω πρέπει να αλλάξουν και άλλα πράγματα στη ζωή για να αλλάξει και αυτό.

1 «Μου αρέσει»

Μην ξεχνάμε όμως και τις απρόβλεπτες καταστάσεις της ιστορίας μας. Οράματα δεκαετιών για την πράσινη ενέργεια μέσα σε λίγους μήνες κυριολεκτικά γίνονται άνθρακες.
Εννοώντας με αυτό,τις αλλαγές που διαδραματίζονται σε χρόνο dt στην εποχή μας.
Μακάρι να συνεχίσουμε να έχουμε την πολυτέλεια να κουβεντιάζουμε για τις προτιμήσεις μας στο λογισμικό για πολλά χρόνια ακόμα.

3 «Μου αρέσει»

Εντάξει, αλίμονο! Θα αλλάξουμε πλανήτη αν γίνει κάτι τέτοιο! Δηλαδή να μην επιτρέπεται η κουβέντα για τις προτιμήσεις μας στο λογισμικό.

2 «Μου αρέσει»

Make Linux Not War, που λέει και η γνωστή ρήση :nerd_face:

3 «Μου αρέσει»

Ωραίος τίτλος !!! Ευχάριστες ειδήσεις…

2 «Μου αρέσει»