Καλές πρακτικές χρήσης των λειτουργιών του forum

Το σύστημα του discourse έχει δομηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προάγει τις συζητήσεις. Όμως για να επιτευχθεί αυτό μας παρέχει κάποιες επιπλέον επιλογές για να εκμεταλλευτούμε τις λειτουργίες του στο έπακρο.

Στο παρόν άρθρο θα δούμε πως δομείται μια σωστή δημοσίευση ούτως ώστε να μειωθεί ο παρεμβατισμός των διαχειριστών στο ελάχιστο και ως εκ τούτου να φτιάξουμε μια κοινότητα που να είναι ευπρόσδεκτη τόσο στους νέους όσο και στους παλιούς χρήστες.

Πως δομείται μια λάθος δημοσίευση;

Αγενής και απότομος τρόπος

Αν και ξεκαθαρίζεται στους κανόνες λειτουργίας, είναι βασικό προαπαιτούμενο μιας δημοσίευσης. Δεν απαιτούμε, δε βρίζουμε και δε μιλάμε υποτιμητικά αν κάποιος δε γνωρίζει κάποιους όρους ή δεν ξέρει κάτι που για κάποιους θεωρείται προφανές.

Πως λύνεται;

Η κοινότητα αυτή αποτελείται από ανθρώπους με διαφορετικές αφετηρίες και γνώσεις πάνω στο αντικείμενο των υπολογιστών και ειδικότερα του Linux. Η ευγένεια και η καλοπροαίρετη κριτική μας δεν αποτελούν μόνο δείγμα παιδείας αλλά ενθαρρύνουν και την ουσιαστικότερη αναζήτηση της γνώσης και της βοήθειας.

Μην ξεχνάμε ότι ο ψηφιακός κόσμος είναι μια μικρογραφία του πραγματικού. Αν η συμπεριφορά μας εμπίπτει στις προαναφερθείσες τότε το linux είναι το μικρότερο από τα προβλήματα μας.

Διαδοχικές δημοσιεύσεις

Μια δημοσίευση η οποία συνεχίζεται σε απανωτά posts το ένα μετά το άλλο, πέραν του αισθητικού, ενεργοποιεί και το μηχανισμό antispamming του discourse και μπορεί να οδηγήσει το χρήστη σε αυτόματο αποκλεισμό

Ένα παράδειγμα φαίνεται στην ακόλουθη εικόνα

Πως λύνεται;

Με τη χρήση του κουμπιού της επεξεργασίας όπως φαίνεται στην ακόλουθη εικόνα

Στην περίπτωση που θέλουμε να απαντήσουμε σε πολλαπλούς χρήστες, στην ίδια δημοσίευση απευθυνόμαστε στον καθένα με το @όνομα χρήστη π.χ.

@linuxuser σχετικά με το θέμα που έλεγες … μπλα μπλα
@billniakas σε απάντηση του θέματος τάδε … μουμπλε μουμπλε

Μη χρήση code tags για την παράθεση κώδικα, logs ή outputs

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι διαχειριστές επισημαίνουν τη χρήση code tags για τη σωστή απεικόνιση κώδικα ή outputs που χρειάζονται για την επίλυση προβλημάτων. Πέρα από το αισθητικό κομμάτι, δυσκολεύει κατακόρυφα η αναγνωσιμότητα του κώδικα.

Πώς λύνεται;

Με τη χρήση του αντίστοιχου πλήκτρου από το μενού της επεξεργασίας δημοσίευσης
Screenshot from 2020-02-11 21-22-39
ή με τη χρήση του πλήκτρου ` ή με ``` όπως φαίνεται ακολούθως

Screenshot from 2020-02-11 21-27-09
ή οποία παράγει τις παρακάτω μορφές preformated κειμένου
κώδικας

κώδικας

Παράθεση μεγάλων outputs ή logs

Η χρήση τεράστιων outputs ή logs γεμίζουν όλη τη σελίδα (εμπίμπτει στο spamming) και καθιστά δύσκολη την αναγνωσιμότητα τους όταν συνδυάζονται και με τη μη χρήση code tags

Πως λύνεται;
Χρησιμοποιούμε το πλήκτρο που βρίσκεται στο γρανάζι των επιλογών και μαρκάροντας το μακροσκελές output το κρύβουμε για όποιον δεν τον ενδιαφέρει να το δει ή να ασχοληθεί με την επίλυση του προβλήματος μας

Screenshot from 2020-02-11 21-34-27

Δημοσίευση φωτογραφιών αντί screenshots

Πέραν του αντιαισθητικού, υπολείπεται σημαντικά πρακτικότητας η δημοσίευση φωτογραφιών από το κινητό τηλέφωνο. Ο χρήστης θα πρέπει τη φωτογραφία να την αποθηκεύσει στον υπολογιστή του και στη συνέχεια να την ανεβάσει.

Πως λύνεται;

Τα στιγμιότυπα οθόνης (screenshots) παίρνονται πολύ εύκολα με το πάτημα του πλήκτρου PrintScr και στο ubuntu και στις παράγωγες διανομές ακόμη πιο εύκολα μπορούμε να πάρουμε

  • με PrintScr στιγμιότυπο ολόκληρης της οθόνης
  • με PrintScr+Alt στιγμιότυπο του τρέχοντος παραθύρου
  • με Shift+PrintScrστιγμιότυπο μιας επιλεγμένης περιοχής του παραθύρου

Τα στιγμιότυπα θα τα βρούμε αποθηκευμένα στο φάκελο Εικόνες της διανομής μας ή αν δεν υπάρχει τέτοιος φάκελος, στον home φάκελο.

Αν υπάρχει η δυνατότητα κόψετε και βάλτε μόνο το κομμάτι που ενδιαφέρει. Και υπάρχει δυνατότητα copy/paste απο το πρόγραμμα επεξεργασίας απευθείας στο φόρουμ.

Αν η πληροφορία είναι η έξοδος κάποιας εντολής κάντε αντιγραφή αυτή την έξοδο σαν κείμενο. Μην την ανεβάστε σαν φωτογραφία.

Γιατί είναι σημαντικό να έχουμε σωστά δομημένες δημοσιεύσεις;

Ξέρουμε ότι είναι μπελάς, αλλά τα εργαλεία είναι εδώ για να μας βοηθήσουν να σε βοηθήσουμε. Μια καλά παρουσιασμένη ερώτηση κάνει πρώτα καλό σε σένα και μετά στην κοινότητα.

17 «Μου αρέσει»