Για τα ειδικά πλήκτρα του πληκτρολογίου

Για το πληκτρολόγιο

Οι χαρακτήρες που υπάρχουν είναι περισσότεροι από τα πλήκτρα του πληκτρολογίου. Αν για κάθε χαρακτήρα θέλαμε ένα πλήκτρο ο υπολογιστής μας θα ήταν κάπως έτσι

image

και θα δυσκολεύονταν με τα κορεάτικα, μιας και είναι για γιαπωνέζικα μόνο :slight_smile:
Για τις δυο τελευταίες γλώσσες η λύση είναι τα Input methods (και δεν θα μιλήσουμε για αυτά) αλλά και πάλι για μια γλώσσα σαν τα ελληνικά ή τα γερμανικά, τα κουμπιά ενός τυπικού πληκτρολογίου δεν φτάνουν. Για να το λύσουμε αυτό έχουμε τους εξής τρόπους

  • Τα νεκρά πλήκτρα πλήκτρα που τα πατάς και δεν κάνουν τίποτα, αλλά μαζί με ένα άλλο πλήκτρο αμέσως μετά αλλάζουν το νόημα του. Ο τόνος στα ελληνικά είναι ένα τέτοιο πλήκτρο.
  • Τα Modifier Keys Πλήκτρα που τα χρησιμοποιούμε σε συνδυασμούς. Τα shist, control, Alt (Alternative), AltGr (Alternative graphics), Meta (σε Unix πληκτρολογια), Command (στα apple), Win (σε Windows), το Amiga key (σε Amiga) κλπ…
  • Το πλήκτρο Compose που θα αφιερώσουμε σε αυτό ένα χωριστό άρθρο.

Meta, Super, Hyper

Αν αρχίσεις να ψάχνεις για τα πληκτρολόγια και τις ρυθμίσεις τους, θα πέσεις σε κάτι μυστήρια κουμπιά. Ειδικά αν κοιτάζεις το Emacs. Για να καταλάβουμε τι σημαίνουν ας δούμε το παρακάτω πληκτρολόγιο.

Είναι το ιστορικό Space-cadet που υπήρχε στις μηχανές Lisp του MIT. Αν και φτιάχτηκαν ελάχιστες τέτοιες μηχανές (λιγότερες ίσως από 10.000 ) έχουν επηρεάσει βαθία την ιστορία των υπολογιστών και ειδικά του UNIX.

Βλέπουμε έχει πολλά άγνωστα πλήκτρα. 3 πλήκτρα που λειτουργούν όπως το Shift (Shift, Top, Front/Greek) και 4 “bucky bits” (Control, Meta, Super, Hyper). Είναι κρίμα που ξεχάστηκε το πλήκτρο Front/Greek για να γράφεις ελληνικά. Αν υπήρχε, μαζί με ένα led θα έκανε την χρήση διαφορετικών γλωσσών ευκολότερη. Αλλά μου θέλω και led. Εδώ ψάχνεις πληκτρολόγια με led στα πλήκτρα και δεν βρίσκεις, τα αφαιρούν για να κερδίσουν λίγα σεντσια. Εκτός από αυτά τα gaming που σε κάνουν να βγάζεις αφρούς από το στόμα, αλλά μάλλον γκρινιάζω χωρίς λόγο :yum:

Τα Meta, Super και Hyper έχουν μείνει ακόμα σε χρήση, αν και δεν έχουν πλέον κάποιο πλήκτρο από πίσω.

SUPER Key

Σε ένα πληκτρολόγιο σημερινό είναι το :win: ή το .
Στα Macintosh αυτό τον ρόλο τον παίζει το πλήκτρο

Αρχικά το :win: αντιστοιχήθηκε στο META, αλλά οι χρήστες του Emacs που κάνουν πολύ χρήση αυτού του πλήκτρου (συνήθως βάζοντας το στο πλήκτρο ESC ή στο Alt) και θα τους ξεβολεύαμε πήρε την θέση του SUPER. Για να γλυτώσουμε την μήνυση στις οδηγίες θα το βρεις σαν SUPER και όχι σαν WINDOWS key. Προκαλεί λίγο σύγχυση, αλλά η Microsoft δεν το έπαιζε πάντα τόσο καλή.

Για ακόμα περισσότερη σύγχυση, λες και δεν είχαμε αρκετή, το KDE ονομάζει META αυτό που το σύστημα θεωρεί SUPER. Τρέλα :crazy_face:

META key

Το πλέον χρήσιμο κουμπί για τους χρήστες του emacs. Τα SUN το έχουν στο .
Στα συνήθη πληκτρολόγια υπάρχει στο “AltGr” (δεξί Alt) ή στο ESC όπως αρέσει στους χρήστες του Emacs.

HYPER key

Δεν περισσεύουν και πολλά κουμπιά στο πληκτρολόγια και συνήθως μένει αχρησιμοποίητο. Αν φτιάχνεις το δικό σου πληκτρολόγιο, σκέψου πόσο χρήσιμο θα ήταν να έχεις ένα επιπλέον πλήκτρο για συνδυασμούς.

Άλλα πλήκτρα

Το Alt κάποιες φορές το λέμε και Option, το δεξί Alt είναι το AltGr. Σε κάποιες γλώσσες παράγει επιπλέον χαρακτήρες. Αλλά και στα ελληνικά έχει την χρήση του.

Δες τα άλλα άρθρα μου στο tag:keyboard Νήματα με ετικέτες keyboard για άλλους κόλπα με το πληκτρολόγιο. Διάλεξα να το σπάσω σε πολλά μικρά άρθρα γιατί αλλιώς θα έβγαινε τεράστιο.

1 «Μου αρέσει»