Πληκτρολόγιο: Νεκρά πλήκτρα, AltGr, Compose

Στην συνέχεια του άρθρου για τα ειδικά πλήκτρα, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για νεκρά πλήκτρα (dead keys), το πλήκτρο AltGr και το πλήκτρο ⎄ Compose.

Οι χαρακτήρες που υπάρχουν είναι περισσότεροι από τα πλήκτρα του πληκτρολογίου. Αν για κάθε χαρακτήρα θέλαμε ένα πλήκτρο ο υπολογιστής μας θα ήταν κάπως έτσι

image

και θα δυσκολεύονταν με τα κορεάτικα, μιας και είναι για γιαπωνέζικα μόνο :slight_smile:

Για τις δυο τελευταίες γλώσσες η λύση είναι τα Input methods (και δεν θα μιλήσουμε για αυτά) αλλά και πάλι για μια γλώσσα σαν τα ελληνικά ή τα γερμανικά, τα κουμπιά ενός τυπικού πληκτρολογίου δεν φτάνουν.

Τα νεκρά πλήκτρα, καθώς και τα πλήκτρα ⎄ Compose και AltGr μπορούν να μας βοηθήσουν για απλές γλώσσες όπως τα ελληνικά. Πέραν των χαρακτήρων της γλώσσας μπορούν να γράψουν μια πληθώρα από άλλα σύμβολα.

Νεκρά πλήκτρα, AltGr και Compose

Με τα πλήκτρα αυτά μπορούμε να γράψουμε ειδικούς χαρακτήρες, καθώς και για να βάλουμε διάφορους τύπους τονισμού σε χαρακτήρες.

  • Η μέθοδος των νεκρών πλήκτρων είναι η συνηθισμένη μέθοδος. Κάποια πλήκτρα είναι νεκρά και αντιστοιχούν σε τόνους. Πατάμε πρώτα το πλήκτρο του τόνου και μετά το γράμμα.
  • Η μέθοδος του AltGr προσθέτει κάτι σαν ένα πλήκτρο Shift. Σε κάθε πλήκτρο μπορούμε να έχουμε έτσι μέχρι 4 σύμβολά. Σκέτο, κρατώντας πατημένο το Shift, έχοντας πατημένο το AltGr και τέλος έχοντας πατημένα και τα δυο μαζί.
  • Το ⎄ Compose δρα με διαφορετικό τρόπο. Πατώντας το και αφήνοντας το ξεκινάμε μια σειρά από κουμπια μεταβλητού πλήθους, που θα δώσουν ένα σύμβολο.

Για να καταλάβουμε την διαφορά θα γράψω τον ίδιο χαρακτήρα με 3 τρόπους

Method Combination Result Layout
Dead Key ',a á US(with dead keys)
AltGr AltGr+a á US
AltGr ⎄ Compose,',a á US

Κάποια Layouts έχουν προτίμηση σε συγκεκριμένους τρόπους. Για την διαφορά ανάμεσα στο US(with dead keys) και στο απλό US δες Πληκτρολόγιο: Περισσότερα αγγλικά σύμβολα με το AltGR.

Ποίο είναι καλύτερο;

Μεταξύ του AltGr και του ⎄ Compose, διαλέγω σαφώς το δεύτερο. Μιας και δεν πρέπει να κρατάς πατημένο κάποιο συνδυασμό, είναι ποιο ξεκούραστο και βοηθά να μην πάθεις RSI. Επίσης μπορείς να έχεις πολύ περισσότερους συνδυασμούς τους οποίους συχνά είναι και ποιο εύκολο να θυμάσαι.

Τα νεκρά πλήκτρα έχουν την χρήση τους ειδικά για να βάζεις τονικά σημεία, αν και για πολύπλοκα αλφάβητα `, όπως αυτό της αρχαίας ελληνικής έχουν τα προβλήματα τους.

Είναι καλό λοιπόν το πληκτρολόγιο να έχει το δικό του πλήκτρο για το ⎄ Compose.

Που είναι το πλήκτρο compose;

Στο πληκτρολόγιο μου έχω και τα δυο αυτά πλήκτρα :nerd_face:. Βέβαια δεν έχουν ολοι την τύχη να έχουν ένα πληκτρολόγιο από SUN. Μπορείς να πάρεις ένα από το ebay βεβαιώσου όμως πως είναι USB.

image

Μια άλλη πρόταση, σίγουρα φτηνότερη, είναι να βάλουμε κάποιο άλλο πλήκτρο στην θέση του.

Μιά καλή λύση είναι το πλήκτρο που έχει τα <,> διπλα στο αριστερό Shift μιας και συνήθως μένει αχρησιμοποίητο, ή σε κάποιο από τα modifiers που δεν χρησιμοποιείτε. Μπορείτε να το βάλετε σε πολλές διαφορετικές θέσεις. Είναι θέμα του τι πληκτρολόγιο έχετε, καθώς και γούστου.

Που είναι το πλήκτρο AltGr;

Ειναι συνήθως το δεξί Alt. Κάποια πληκτρολόγια το σημειώνουν και έτσι. Αλλά μπορούμε να του αλλάξουμε θέση ανάλογα με το πληκτρολόγιο και τα γούστα μας.

Μετά τις αλλαγές ελέγχουμε τον χάρτη του πληκτρολογίου να δούμε αν είναι όλα σωστά ή χρησιμοποιούμε το πρόγραμμα xev.

Παραπομπές

Δες τα άλλα άρθρα μου στο keyboard για πολλά άλλα κόλπα με το πληκτρολόγιο.

2 «Μου αρέσει»

Εάν χρησιμοποιεί κάποιος PopOS Ubuntu 20.10 θα βρει τις επιλογές για το Compose key στα Settings >

Κλικ στο

image

και μετά επιλέγουμε για παράδειγμα το ΔΕΞΙ CTRL να είναι το Compose key μας ή ότι προτιμεί ο καθένας, όπως e.g. στη φωτό >

1 «Μου αρέσει»