Κατασκευή μηχανικού πληκτρολογίου

Υπάρχουν αυτοί που θα πάρουν ένα πληκτρολόγιο και δεν θα ασχοληθούν παραπέρα. Υπάρχουν και κάποιοι που θα το κοιτάξουν περισσότερο. Και θα διαλέξουν ένα πληκτρολόγιο με βάση την εργονομία την απόκριση και την αίσθηση των κουμπιών. Και πολλοί από αυτούς θα καταλήξουν να αγοράσουν ένα μηχανικό πληκτρολόγιο και όχι μεμβράνης σαν αυτά που έχουμε οι περισσότεροι. Όσοι παίζουν παιγνίδια τα εκτιμούν επίσης, αλλά θα προσθέσουν επίσης μια αρκετή ποσότητα από λεντάκια ώστε να γίνει σαν χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Τέλος υπάρχουν και αυτοί που θα φτιάξουν το δικό τους πληκτρολόγιο. Ίσως γιατί απλά μπορούν. Αν είσαι ή θέλεις να γίνεις ένας από αυτούς τα παρακάτω βίντεο σε αφορούν.

Ξεκίνησαν να αναρτούνται τα “επισόδεια” στο κανάλι μου στο Youtube. Τα βίντεο είναι σπασμένο σε:

  1. Θεωρητικό υπόβαθρο (δε χρειάζεται να το παρακολουθήσετε)
  2. Χρήση KLE (keyboard layout editor) για να σχεδιάσουμε το layout που θέλουμε.
  3. Swill builder.
  4. ai03 builder, και Fusion 360 για να σχεδιάσουμε το από κάτω case.

Για το Fusion 360 θα σας παρακαλέσω να διαβάσετε ΕΔΩ ( https://www.autodesk.com/campaigns/fusion-360-for-hobbyists).
Για απορίες κλπ μη διστάξετε να μου στείλετε προσωπικό μήνυμα- είτε εδώ, είτε στην ομάδα μας στο Discord- και φυσικά να μου δείχνετε τις υλοποιήσεις σας.
Σε πρώτο μέρος θα σχεδιάσουμε το ακόλουθο sandwich case, και έπειτα το αντίστοιχο σε tray mounted wedge case. Δεν έχω πρόγραμμα ανάρτησης, και γενικά αργούν τα βίντεο να αναρτηθούν (~3 ώρες για 6 λεπτά βίντεο- thanks Cosmote).

Case design 101

KLE 101

Swill 101

Fusion 360: Sandwich case

Μια εξαιρετική δουλεία (στα ελληνικά) του George Karathanasopoulos. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το θέμα στην ελληνόφωνη ομάδα του facebook
Mechanical Keyboayrds Greece.

Updates

  • Μπήκε το βίντεο για το Fusion 360: Sandwich case
  • Σύμφωνα με τον δημιουργό “Σε λίγο θα ξεκινήσω να προσφέρω το case design σαν υπηρεσία, για μια μικρή προμήθεια” .
7 «Μου αρέσει»

Χωρίς να είμαι ειδικός, ούτε κατά διάνοια, λέω να προσφέρω κι εγώ αυτά που έχω μάθει από 1+ μήνα ψαξίματος που έχω κάνει, από όταν αποφάσισα ότι πρέπει να αλλάξω επιτέλους (ακόμα δεν το έχω κάνει!) το πληκτρολόγιο που είχα πάρει για 3 ευρώ και κάτι πριν 5 και βάλε χρόνια (και το οποίο, αστεία λεπτομέρεια, στα windows ο driver το ονομάζει “usb keykoard”, αθάνατη Κίνα :Ρ)

Το λοιπόν:

  • Το μεγαλύτερο μπέρδεμα που είχα ήταν με τα switches, δηλαδή τον μηχανισμό που ενεργοποιεί τα πλήκτρα. Για να το πω όσο πιο συνοπτικά μπορώ, το σημείο αναφοράς είναι τα cherry mx, και υπάρχουν και (άπειρα) φτηνότερα και (ελάχιστα) ακριβότερα. Τα cherry, και όλες σχεδόν οι κόπιες, έχουν τέσσερα βασικά χρώματα (black, red, blue, brown) και αμέτρητες παραλλαγές. Για να μη μπω στη θεωρία, ο καλύτερος τρόπος να καταλάβει κανείς τι του ταιριάζει είναι να πάει σε ένα μαγαζί από τις αλυσίδες που δεν ψωνίζουμε κανονικά και να δοκιμάσει :wink:

  • Τα diy μηχανικά που δείχνει και ο Γιώργος πιο πάνω, είναι υπέροχα και τα ζηλεύω απίστευτα. Όμως, σε αντίθεση με την εικόνα που έχουμε συνήθως για το diy, από όσο το έψαξα, βγαίνουν αρκετά πιο ακριβά από τα βιομηχανικά, εκτός αν υπάρχει η γνώση, υπομονή και όρεξη να ψάχνεις τα σωστά parts στους κινέζους σε προσφορά.

  • Για τους όχι και τόσο μερακλήδες, τα βιομηχανικά ξεκινάνε από περίπου 30Ε με ιμιτασιόν (δεν σημαίνει ότι είναι κακοί, ε;) blue ή black switches. Το πιο φτηνό που βρήκα στην Ελλάδα με επιλογή σε switches ανάμεσα σε brown/red/blue ανεβαίνει αρκετά, γύρω στα 60Ε. Όλα φυσικά με RGB, που μπορεί να αρέσει στους gamers, αλλά εγώ το βρίσκω απίστευτα εκνευριστικό :stuck_out_tongue:

  • Το καλό είναι ότι με ένα mechanical πληκτρολόγιο, ακόμα και βιομηχανικό, πάντα θα μπορείς να κάνεις customizations και επιδιορθώσεις (και μιλάω ακόμα και για μένα τον άσχετο), σε κάποια πιο εύκολα, σε κάποια πιο δύσκολα, αλλά πάντα θα μπορείς. Με άλλα λόγια, είναι ένα πληκτρολόγιο για μια ζωή, και προφανώς ακόμα περισσότερο αν το έχεις το φτιάξει εξ ολοκλήρου μόνος/η σου.

Αυτή και μόνο η υπόσχεση αιωνιότητας, αξίζει κατά τη γνώμη μου την τριπλοτετραπλάσια διαφορά κόστους σε σχέση με ένα συμβατικό πληκτρολόγιο, ευκολα κιόλας. Και αν υπάρχει η γνώση και η υπομονή να γίνει όπως πιο πάνω, ακόμα καλύτερα!

2 «Μου αρέσει»

Είμαι πολύ αντίθετος στο μηχανικό. Ψάχνω να βρω, και πεσετεναμεφατερε, πληκτρολόγιο στυλ Apple Keyboard, δηλαδή χαμηλού προφίλ χωρίς μεγάλη επιστροφή χωρίς να ακούγεται “κα-θό-λου”.

Εγώ προσωπικά μου την δίνει το keyb να κάνει “κλάπα-κλάπα” και ακόμα περισσότερο τρελαίνομαι που το ακούω το μηχανικό σε μερικά live streams πω, μιλάμε σε βαθμό ανατριχήλας έτσι.

Επίσης να σημειώσω ότι την ίδια τρέλα κουβαλάει και η γυναίκα μου στο σπίτι μέχρι που και το Logitech K120 απλό μαύρο keyb των 8€ που λέει ο λόγος, ακόμα και αυτό μας ενοχλεί, “ακούγεται Λευτέρη” η κλασσική ατάκα.

btw, λίγο εκτός θέματος για πάρτη μου, αν βρείτε κάποιο keyb με κουμπιά σαν αυτά που ψάχνω, στείλτε ένα μήνυμα ντε… τενξ

1 «Μου αρέσει»

Εγώ απ’την άλλη, είχα χρόνια apple και ένα απ’τα πρώτα πράγματα που έκανα ήταν να πετάω το πληκτρολόγιο και να βάζω το πρώτο microsoft ή hp ή whatever έβρισκα μπροστά μου. Το ίδιο και με τα mouse τους, αλλά για άλλους λόγους αυτό. Ευτυχώς τελικά πέταξα και τα κομπιούτερς τους και ησύχασα μια και καλή.

Σε καταλαβαίνω απόλυτα για τον θόρυβο. Σκέψου ότι η κύρια χρήση του pc μου είναι σε ημιεπαγγελματικό home studio ηχογραφήσεων, όπου σε συνθήκες φόρτου με εκνευρίζει ακόμα και ο ήχος της ρουφηξιάς του τσιγάρου. Από την άλλη, με τη δεύτερη ιδιότητα μου (την δουλεύω πολύ λιγότερο) του επιμελητή/μεταφραστή, βαράω το κεφάλι μου στον τοίχο που δεν είχα ένα μηχανικό όταν έπρεπε να παραδώσω 100 σελίδες σε μια βδομάδα. Η διαφορά στα δάχτυλα είναι απλα ασύγκριτη.

Κατά τα άλλα, αυτό που ψάχνεις να βρεις είναι νομίζω αρκετά εύκολο (και φτηνό). Να περιμένεις μνμ :wink:

1 «Μου αρέσει»

Περιμένω μήνυμα :wink:

Αλλά μεταξύ μας δεν έχω κάτσει στ’αυτά μου και περιμένω να μου βρει κάποιος λύση, κοιτάζω όταν είμαι έξω public και άλλα που πήγαμε βόλτα με τη γυναίκα τις προάλλες και online e-shops… απλά είτε δεν έχει τύχει να δω κάτι ή δεν πρέπει να υπήρχε κάτι μέχρι πρόσφατα.

Όσο για το θέμα με τα apple keyboards + mouses, τα πληκτρολόγια τα κρατάω, ειδικά όταν σου το χάρισαν :stuck_out_tongue: , όχι ποντίκια ποτέ…

Αλλά πίσω στο θέμα μας.

Είναι λίγο δύσκολο όμως να πεις φτιάχνω γενικά ένα πληκτρολόγιο έτσι… Έχω δει και 2-3 πράγματα για το kle για key modifiers στο παρελθόν. Αλλά γενικά θέλει δουλειά…

Χαράς το κουράγιο όποιου το προσπαθήσει, πραγματικά!

Πολύ ενδιαφέρον θέμα. Εγώ επειδή γενικώς ήμουν σε low budget κατάσταση είχα πάρει ένα μηχανικό πληκτρολόγιο από aliexpress σε προσφορά 19,70€ στην πόρτα μου (μέχρι 22€ δεν πληρώνεις τελωνείο).
Είναι το metoo “zero” και έχει μπλε διακόπτες. Τα χέρια μου στο γράψιμο δεν έχουν πονέσει ποτέ αλλά είναι και αρκετά θορυβώδες. Γλυκοκοιτάζω μηχανικό πληκτρολόγιο με κόκκινους διακόπτες που έχουν μεν θόρυβο αλλά είναι πιο γλυκός και κάπως πιο ήπιος. Το ερώτημά μου είναι βέβαια εαν θα έχουν την ίδια αίσθηση στο γράψιμο γιατί όλοι λένε πως είναι πιο στιφοί. Μια φορά που έπιασα κόκκινο διακόπτη τον βρήκα ok αλλά ο Μπλε είναι νομίζω λίγο πιο ξεκούραστος.
Φυσικά τα custom μηχανικά είναι μπόμπα αλλά ποιός δίνει 100€ για ένα πληκτρολόγιο ?
Επίσης συνήθως δεν έχουν backlight τανζανιές που μου αρέσουνε.