Fedora Silverblue: Δείχνει το μελλον των διανομών Linux ;

Τι είναι το Silverblue;

Το Silverblue μια νέα διανομή Linux για επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές, γνωστό προηγουμένως ως Atomic Workstation. Το λειτουργικό σύστημα δημιουργείτε του rpm-ostree. Τα κύρια οφέλη του συστήματος είναι η ταχύτητα, η ασφάλεια, οι ατομικές ενημερώσεις και το αδιατάρακτο (immutable) σύστημα .

Τι σημαίνει “Silverblue”;

Tο Team Silverblue ή σκέτο το Silverblue δεν έχει κανένα κρυφό νόημα. Επιλέχθηκε μετά από περίπου δύο μήνες, όταν το έργο, που ήταν γνωστό ως Atomic Workstation μετονομάστηκε. Στη διαδικασία εξετάστηκαν πάνω από 150 λέξεις ή συνδυασμοί λέξεων. Στο τέλος επιλέχθηκε το Silverblue επειδή είχε έναν διαθέσιμο τομέα καθώς και τους λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων. Κάποιος θα μπορούσε να το θεωρήσει ως την μπλε γραμμή του Fedora και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε φράσεις όπως “Go, Team Silverblue!” ή “Θέλετε να γίνετε μέλος της ομάδας και να βελτιώσετε το Silverblue;”.

Τι είναι το ostree;

Το OSTree ή libostree είναι μια μεταφορά του τρόπου λειτουργίας του git σε επίπεδο διανομή λειτουργικού συστήματος. Χρησιμοποιώντας το μπορείς να κατεβάσεις ένα ολόκληρο λειτουργικό σύστημα και να το εγκαταστήσεις μαζί με τον bootloader αλλάζοντας το τρέχων λογισμικό. Το OSTree χρησιμοποιείται από το rpm-ostree, ένα υβριδικό σύστημα βασισμένο σε πακέτα / εικόνες που χρησιμοποιεί το Silverblue. Αναπαράγει ατομικά (atomically) ένα λειτουργικό σύστημα βάσης και επιτρέπει στον χρήστη να «το στρώσει» παραπέρα με τα παραδοσιακά πακέτα RPM, εάν το χρειάζεται η το επιθυμεί.

Γιατί να χρησιμοποιήσω το Silverblue;

Επειδή σου επιτρέπει να επικεντρωθείς στην εργασία σου και όχι στο λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιείς. Είναι πιο ισχυρό καθώς οι ενημερώσεις του συστήματος είναι ατομικές. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι μια επανεκκίνηση για να μεταβείς στο καινούργιο. Αν υπάρχει κάτι στραβά με την τρέχουσα εκκίνηση της εικόνας, μπορείτε εύκολα να κάνετε επανεκκίνηση / επαναφορά στην προηγούμενη, εάν είναι διαθέσιμη. Εάν δεν είναι, μπορείτε να κάνετε λήψη και εκκίνηση οποιασδήποτε άλλης εικόνας που δημιουργήθηκε στο παρελθόν, χρησιμοποιώντας την εντολή ostree.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα εύκολης εναλλαγής μεταξύ κλάδων (ή, σε ένα παλιό πλαίσιο, σκέψης σε μια παλία έκδοση του Fedora). Μπορείτε εύκολα να δοκιμάσετε το Rawhide ή το updates-testing και, στη συνέχεια, να επιστρέψετε στην τρέχουσα σταθερή έκδοση. Με το Silverblue μπορείς να δοκιμάσεις χωρίς φόβο κάτι καινούργιο ή κάτι ασυνήθιστο.

Ποια είναι τα οφέλη ενός αδιατάρακτου λειτουργικού συστήματος;

Ο ριζικός φάκελος του λειτουργικού είναι προστατευμένος από την εγράφη κάτι που το προστατεύει απο τον εαυτό μας αλλά και από σφάλματα ή κάποιες μορφές κακόβουλων επιθέσεων. Το κύριο εργαλείο για την αναβάθμιση ή την αλλαγή του ριζικού συστήματος αρχείων είναι rpm-ostree.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η αντοχή. Είναι σχεδόν αδύνατο για έναν κανονικό χρήστη να καταφέρει να κάνει το λειτουργικό να μην ξεκινά ή να μην λειτουργεί σωστά μετά την κατάργηση κατά λάθος ή ακούσια κάποια βιβλιοθήκη συστήματος. Ξέρω αυτές οι καταστάσεις δεν σου έχουν συμβεί ποτέ, αλλά αν σε κάποιον άλλο συμβούν σκέψου πόσο θα τον βοηθήσει.

Πώς διαχειρίζεται κανείς εφαρμογές και πακέτα στο Silverblue;

Για γραφικές εφαρμογές συνιστάται η χρήση του Flatpak, εάν η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε αυτή την μορφή. Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν μεταξύ Flatpaks είτε από το Fedora ή στο Flathub που επί του παρόντος έχει περισσότερα πακέτα. Η εγκατάσταση μπορεί να γίνει εύκολα μέσα από το GNOME Software.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που οι χρήστες θα παρατηρήσουν είναι ότι δεν υπάρχει προεγκατεστημένο dnf στο λειτουργικό σύστημα. Ο κύριος λόγος είναι ότι δεν θα λειτουργούσε στο Silverblue - και μέρος της λειτουργικότητάς του αντικαταστάθηκε από την εντολή rpm-ostree.

Οι χρήστες μπορούν να κάνουν overlay τα παραδοσιακά πακέτα χρησιμοποιώντας το rpm-ostree install PACKAGE. Αλλά Αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Όταν οι νέες εικόνες συστήματος τραβιούνται από το αποθετήριο, η εικόνα συστήματος πρέπει να ξαναχτίζεται κάθε φορά που αλλάζει για να φιλοξενήσει τα πακέτα με στρώσεις ή πακέτα που αφαιρέθηκαν από το βασικό λειτουργικό σύστημα ή αντικαταστάθηκαν με διαφορετική έκδοση. Οπότε καλό είναι να αποφεύγετε.

Το Fedora Silverblue έρχεται με το προεπιλεγμένο ένα σύνολο εφαρμογών GUI που αποτελούν μέρος του βασικού λειτουργικού συστήματος. Η ομάδα ανάπτυξης εργάζεται για τη μεταφορά τους στο Flatpaks, ώστε να μπορούν να διανεμηθούν με αυτόν τον τρόπο. Ως πλεονέκτημα, το βασικό λειτουργικό σύστημα θα γίνει μικρότερο και ευκολότερο να διατηρηθεί και να ελεγχθει και οι χρήστες μπορούν να τροποποιήσουν την προεπιλεγμένη εγκατάσταση τους πιο εύκολα. Αν θέλετε να δείτε πώς γίνεται ή να βοηθήσετε, ρίξτε μια ματιά στην επίσημη τεκμηρίωση.

Τι είναι το Toolbox;

Tο Toolbox είναι μια προσπάθεια να γίνουν τα containers προσιτά στους απλούς χρήστες με χρήση podman’s rootless containers. Το Toolbox σάς επιτρέπει να δημιουργείτε εύκολα και γρήγορα ένα κοντέινερ με μια κανονική εγκατάσταση Fedora χωριστά από το λειτουργικό σας σύστημα.

Ποιο είναι το μέλλον του immutable OS;

Από την άποψή μας, το μέλλον της επιφάνειας εργασίας περιλαμβάνει την χρήση ενός αδιατάρακτου λειτουργικού σύστηματος. Είναι ασφαλέστερο για τον χρήστη, ενώ το Android, το ChromeOS καθώς και το τελευταίο macOS Catalina χρησιμοποιούν όλες αυτές τις μεθόδους κάτω από το καπάκι. Για την επιφάνεια εργασίας στο Linux εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα με λογισμικά τρίτων που θεωρούν προφανές πως μπορούν να πειράξουν το δέντρο του λειτουργικού συστήματος. Τα προγράμματα οδήγησης εκτυπωτή της HP είναι ένα κλασσικό παράδειγμα.

Ένα άλλο ζήτημα είναι ο τρόπος διανομής και εγκατάστασης λειτουργικών μερών του συστήματος. Οι γραμματοσειρές για παράδειγμα, σήμερα στο Fedora διανέμονται σε πακέτα RPM. Για να εγκατασταθεί μια νέα γραμματοσειρά θα πρέπει να γίνει επικάλυψη (overlay) του λειτουργικού, να γίνει επανεκκίνηση και να φτιαχτεί μια νέα εικόνα.

Ποιο είναι το μέλλον του Workstation;

Ίσως κάποια μελλοντική στιγμή το Silverblue να το αντικαταστήσει. Αλλά υπάρχει πολύς δρόμος υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι το Silverblue να παρέχει την ίδια λειτουργικότητα και εμπειρία χρήσης.

Ποια η σχέση με το Fedora CoreOS;

Το Fedora CoreOS είναι ένα διαφορετικό, αλλά παρόμοιο έργο. Μοιράζεται ορισμένες βασικές τεχνολογίες με το Silverblue, όπως rpm-ostree, το Toolbox και άλλες. Παρ 'όλα αυτά, το CoreOS είναι ένα πιο ελάχιστο, εστιασμένο στο κοντέινερ και αυτόματα αναβαθμισμένο λειτουργικό σύστημα.

Μετάφραση κειμένου απο


Σχόλια του μεταφραστή: Το SilverBlue δεν είναι ένα λειτουργικό που θα συνειστούσα σε ένα αρχάριο χρήστη. Αλλά αξίζει τον κόπο για ένα έμπειρο χρήστη να του ρίξει μια ματία. Ο δρόμος που ακολουθεί, όπως και το Clear Linux της Intel δείχνει το δρόμο που θα ακολουθήσουμε πιθανά στα επόμενα χρόνια. Αν είναι ένας καλός δρόμος αυτός ή όχι θα δείξει. Το βρίσκω πάντως προσωπικά καλύτερο από λύσεις τύπου Timeshift

Πείτε την γνώμη σας στα σχόλια.

9 «Μου αρέσει»

Σαν λειτουργία είναι ενδιαφέρουσα και ουσιαστικά ακόμη και ένας απλός χρήστης δουλεύει κάτα κάποιον τρόπο με snapshots.
Η μόνη μου ένσταση προς το παρόν είναι η έλλειψη πακέτων λόγω του ότι δουλεύει κυρίως με flathub!

Google translate ή απλά μεγάλη βιασύνη? :face_with_hand_over_mouth: :rofl:

1 «Μου αρέσει»