Παρουσίαση διανομής: Clear Linux

To Clear Linux είναι μια διανομή φτιαγμένη από την Intel και βελτιστοποιημένη για τους επεξεργαστές της. Δεν αποτελεί παράγωγο καμίας προϋπάρχουσας διανομής αλλά έχει μια εντελώς νέα και διαφορετική σχεδίαση.

Είναι μια πλήρως Open Source διανομή και δεν θα βρούμε σε αυτήν πακέτα όπως το ffmpeg το ZFS ή το chrome. Είναι μια rolling-release με σχεδόν καθημερινές αναβαθμίσεις. Ο σκοπός της είναι να εξερευνήσει το πως θα πρέπει είναι μια μοντέρνα διανομή, και να αποτελέσει βάση για άλλες διανομές.

Σαν διανομή δεν έχει στόχο να αποτελέσει μαι γενικής χρήσης διανομή για τον απλό χρήστη. Ο κόσμος που απευθύνετε είναι επαγγελματίες IT, DevOps, Cloud/Container deployments, καθώς και AI. Βλέπει κυρίως στον κόσμο των servers αλλά υπάρχει και μια έκδοση βασισμένη σε ένα καθαρό Gnome.

Εγκατάσταση και πρώτες εμπειρίες

Η εγκατάσταση ήταν εξαιρετικά απλή και γρήγορη ακολουθώντας τις πολύ καλές οδηγίες. Το έστησα σε ένα kvm με την βοήθεια του virt manager.

Αυτό που δεν δείχνει η εικόνα είναι πόσο διαβολικά γρήγορη είναι.

image

Αν και την τρέχω μέσα από ένα μικρό VM είναι ταχύτατη και είχα γραφικό περιβάλλον σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Καμία σχέση με την κύρια διανομή μου, αν και κάθε σύγκριση είναι άδικη. Η διανομή έχει ελάχιστα πακέτα εγκατεστημένα, μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Απλά δεν υπάρχει γρηγορότερη διανομή!. Αυτό θα συνεχίσει να ισχύει και αν φορτώσεις το σύστημα με όλα τα καλούδια που συνήθως έχω.

Μετά την εκκίνηση βρέθηκα σε ένα εντελώς νέο κόσμο. Η διανομή είναι πλήρως βασισμένη στο systemd και η δύναμη του φάνηκε. Γιατί οι διανομές που θεωρητικά είναι systemd δεν το αξιοποιούν πλήρως. Δεν υπάρχει syslog, δεν υπάρχει καν ένα grub αλλά την εκκίνηση την αναλαμβάνει το systemd-boot.

Λογισμικό

Η λογική εδώ είναι εντελώς διαφορετική. Αντί για πακέτα έχουμε bundles που είναι συλλογές λογισμικού. Υπάρχει υποστήριξη για flatpacks, αλλά καθαρά θα πω πως δεν είναι, τουλάχιστον ακόμα, μια διανομή για γενική χρήση. Από την άλλη αν κάνεις HPC, Data Analytics, Deep Learning κλπ σε επεξεργαστές Intel είναι μια ιδανική λύση. Δυστυχώς ο επεξεργαστής μου είναι AMD. Επίσης είναι μια πολύ καλή υποψήφια διανομή για docker/curbernetes και εγκατάσταση σε cloud.

Η διανομή παρέχει εργαλεία για να την επεκτείνεις με δικά σου bundles και να φτιάξεις την δικιά σου διανομή

Ασφάλεια

Η ασφάλεια είναι βασικό κομμάτι του σχεδιασμού της διανομής. Μια αναβάθμιση δεν θα σπάσει ποτέ το σύστημα ή θα το κάνει λιγότερο ασφαλές. Τα πάντα ακόμα και το nginx εξ ορισμού δεν ακούνε στο δίκτυο παρά μόνο σε sockets αντί να τα έχεις όλα ανοικτά και να προσπαθείς να κάνεις δουλεία με ένα firewall. Κάθε μέρα με ένα αυτόματο τρόπο θα γίνει σκανάρισμα των CVE και τα patches εφαρμόζονται το γρηγορότερο δυνατόν.

Stateless Σχεδιασμός

Ο σχεδιασμός της διανομής είναι ο πλήρης διαχωρισμός των δεδομένων των χρηστών απο το λειτουργικό σύστημα και τις ρυθμίσεις του.

Οτιδήποτε κάτω από το \usr (εκτός του \usr\local) είναι αποκλειστική ευθύνη της διανομής. Ακόμα και αν βάλεις εκεί κάτι θα σβηστεί. Οι κατάλογοι /usr/local, /etc/, /opt, /home, και /var είναι οι περιοχές του χρήστη. Το /etc/ είναι σχεδόν άδειο. Με τις εντολές

sudo rm -rf /etc
sudo rm -rf /var

το σύστημα θα επανέλθει σε μια παρθενική κατάσταση [1], [2].

Το μέλλον των διανομών;

Όταν σχεδιάζεις μια διανομή από την αρχή και δεν θέλεις να υποστηρίξεις την σαβούρα του παρελθόντος φτιάχνεις κάτι όμορφο γρήγορο και ασφαλές. Πιστεύω πως η Clear Linux δείχνει τον δρόμο που θα ακολουθήσουν κάποια στιγμή και οι άλλες διανομές. Και επιτέλους πρέπει να υπάρξουν και άλλες καθαρά systemd διανομές. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, αλλά αξίζει τον κόπο να της ρίξεις μια ματιά σήμερα.

23 «Μου αρέσει»

Πάει ένας χρόνος από τότε που το δοκίμασα σε bare metal.
Εμένα μου είχε φανεί λίγο πιο βαρύ σε σχέση με άλλες διανομές που τρέχουν gnome. Αν και δεν είναι το νόημα της διανομής αυτό, σε εσάς τι εντύπωση άφησε τώρα;

Πραγματικά μου κάνει μεγάλη εντύπωση η αναφορά σου καθώς έχει την φήμη της γρηγορότερης διανομής.

8-Way Linux Distribution Benchmarks On The Intel Core i9 9900K - One Distro Wins 67% Of The Time

Μήπως ήταν θέμα οδηγού της κάρτας γραφικών;

1 «Μου αρέσει»

Εντάξει το δοκιμασα στο λαπτοπακι που αγόρασα για διάφορες ακαδημαϊκές υποχρεώσεις, με cpu την intel celeron n4100 και ενσωματωμένα γραφικά.
Σίγουρα δεν έχει κάποια σχέση με τον i9 που γίνονται τα διάφορα benchmarks, όμως δεν παύει να είναι κανονικό 4πυρηνο. Θα το ξαναδοκιμάσω στο μέλλον.
Προσωπικά αυτό που έκανα αργότερα στο clear linux ήταν να κατεβασω το kde-bundle, και έστρωσε. Ύστερα ήθελα να βγάλω ορισμένα πράγματα του gnome, κάτι το οποίο δεν γινόταν γιατί ήταν μέρος ενός άλλου bundle, και έτσι αποφάσισα να αποχωρήσω από το clear linux.

2 «Μου αρέσει»

δεν μπορω να πω οτι μου αρεσε. κατι το περιβαλλον gnome που δεν συμπαθω κατι τα πακετα που δεν μου αρεσαν στο ματι . δεν μπορω να πω οτι ηταν πιο γρηγορο απο το arch που εχω ως κυρια διανομη. βεβαια το λαπτοπ μου εχει επεξεργαστη amd .

3 «Μου αρέσει»

Αρκετά γρήγορη μεν, αλλά από όλες αυτές τις διανομές με αναβαθμίσεις μέσω atomic transactions η αγαπημένη μου είναι τo NixOS. Η μεγαλύτερη αδυναμία του Clear Linux για μένα ήταν το σχετικά περιορισμένο διαθέσιμο software μέσω bundles, τουλάχιστον όσο αφορά ένα σενάριο γενικής χρήσης (που για να είμαστε δίκαιοι δεν ήταν ποτέ ο στόχος της διανομής). Ακόμα η έλλειψη κάποιου ευρύτερου κοινοτικού repo (βλ. rpmfusion) το οποίο καλύπτει τις ελλείψεις της διανομής περιορίζει κάπως τα σενάρια χρήσης της.

5 «Μου αρέσει»

Άντε με το καλό και στο μικρομαλακό linux. Τέτλαθι δη κραδίη…

1 «Μου αρέσει»

Μια σύγκριση απόδοσης απο το phoronix

εικόνα
εικόνα

Πηγή

1 «Μου αρέσει»