Εντυπώσεις απο την χρήση του MX Linux (με ή χωρίς systemd)

Κάπου είχα ξαναπεί οτι αν τρέξεις την mx με systemd (δηλαδή είχαμε ξαναπεί οτι υποστηρίζει και αυτό) φορτώνει λίγο πιο γρήγορα, αλλά μετά δεν πηγαίνει τόσο γρήγορα όσο όταν κάνεις boot με την default επιλογή.
Είμαι περίεργος να δω αν έχουν και οι άλλοι την ίδια εντύπωση… @Stelios_Haralabidis και @orcrist τι λέτε; έχετε την ίδια εντύπωση;

1 «Μου αρέσει»

Παρά τη συνήθειά μου, να δοκιμάζω, αμέσως…, έριξα, μια ματιά, στο διαδίκτυο και πραγματικά, έτσι είναι, όπως τα λες. Θεωρώ, ότι το systemd στο MX, μάλλον, δεν έχει να προσφέρει πολλά κι απ’ τη στιγμή, που ως τώρα “δουλεύει” άψογα και ταχύτατα, δεν θα το ρισκάρω. Άλλωστε, συμβαίνει και το οξύμωρο, το sysVinit του MX, να ανταποκρίνεται καλύτερα στην φιλοσοφία KISS του Archlinux, απ’ ότι το systemd. Πάντως, ευχαριστώ πολύ, για την εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων, σήμερα.

Θα με ενδιεφερε η αποψη σου. Εχεις επιχειρηματα;

Η αλήθεια είναι ότι εδώ και μήνες το τρέχω με systemd (μου έμεινε η συνήθεια λόγω ενός προγράμματος, το οποίο αλλιώς δεν ξεκινούσε αυτόματα). Εδώ και μια ώρα τρέχω με default αλλά να σου πω, δεν πρόσεξα ως τώρα διαφορά. Θα έχω το νου μου πάντως…

1 «Μου αρέσει»

Αρκετά παράξενο αν συμβαίνει. Το systemd δεν έχει να κάνει με την εκκίνηση ή τη λειτουργία προγραμμάτων που δεν είναι υπηρεσίες.

Στα άλλα νέα υπάρχουν ενδείξεις πως ο Lennard Pottering (ο δημιουργός του avahi, pulseaudio και systemd) δε δουλεύει πλέον στη Redhat, αλλά δεν έχει γίνει καμία ανακοίωση ακόμα.

2 «Μου αρέσει»

Αποφάσισα, να μη “σκαλίσω”, τουλάχιστον, “προς το παρόν” τη νέα εγκατάσταση του MX-Linux, που δούλευε, άψογα… Όμως, δεν άντεξα… Εγκατέστησα το systemd…

Η εκκίνηση, από 22’’ δευτερόλεπτα…, έπεσε στα 6” δευτερόλεπτα!

Τελικά, ήταν απλό! https://daylifetips.com/enable-systemd-on-mx-linux/

Έγραψα “Boot options”, στην “αναζήτηση”, επειδή στη δική μου version (“MX-21.1 Wildflower”), δεν υπάρχει στο “MX-Tools”, όπως λένε οι οδηγίες και, όταν άνοιξε, συμπλήρωσα, μετά το quiet splash, το init=lib/systemd/systemd, δηλαδή, quiet splash init=lib/systemd/systemd. Πάτησα “Αpply” και στο τερματικό, έγραψα, “sudo reboot”.

Η εκκίνηση, μου φάνηκε, κάπως, πιό αργή…

Με το systemd-analyze, διαπίστωσα, ότι ήταν 22” δευτερόλεπτα…

…και με το systemd-analyze blame, η βραδύτητα, οφείλονταν: α) στο nmbd.service, β) στο NetworkManager-wait, γ) στο lvm2-monitor.service, και δ) στο nfs-server.service

Τα απομάκρυνα, ένα-ένα, γράφοντας, στο τερματικό την εντολή: sudo systemctl disable nmbd.service και ύστερα, sudo reboot

Ύστερα: sudo systemctl disable NetworkManager-wait και sudo reboot

Ύστερα: sudo systemctl disable lvm2-monitor.service και sudo reboot

Ύστερα: sudo systemctl disable nfs-server.service και sudo reboot

Κάθε εκκίνηση, ήταν πιό σύντομη και η τελευταία, 6” δευτερόλεπτα…, που θεωρώ, ότι είναι, πολύ “αξιοπρεπής” και σκέφτομαι να μη συνεχίσω τις απομακρύνσεις…

Βέβαια, αν κάποια, “απομάκρυνση”, είναι σημαντική, μπορεί να επαναφερθεί, με την εντολή, π.χ.: sudo systemctl enable nfs-server.service και sudo reboot

Πάντως, για το αποτέλεσμα αυτό, θέλω να ευχαριστήσω τον @orcrist και τον @Asfodelus στον διάλογο (Αναλύοντας τον χρόνο εκκίνησης του υπολογιστή).

2 «Μου αρέσει»

H συγκεκριμένη υπηρεσία είναι η μεγαλύτερη πηγή καθυστέρησης. Αυτό που κάνει είναι να περιμένει μέχρι το δίκτυο να είναι έτοιμο και λειτουργικό. Ότι ξεκινάει μετά από αυτήν προϋποθέτει πως έχεις ένα λειτουργικό δίκτυο. Συνήθως αυτό δεν είναι πρόβλημα, αλλά αν παρατηρήσεις προβλήματα με υπηρεσίες που δεν ξεκινούν (καλό να κάνεις κάποιον έλεγχο κατά περιόδους με το cockpit ή με τη γραμμή εντολών) ενεργοποίησε την ξανά.

Τις άλλες δυο υπηρεσίες καλά έκανες, εφόσον δεν τα χρησιμοποιείς. Το nmbd.service κάνει μετάφραση ονομάτων δικτύου για Novel δίκτυα. Αν δεν κάνεις χρήση δικτύου Windows εν είναι απαραίτητη. Επίσης (αν μπορεί ας επιβεβαιώσει κάποιος) από τα Windows 7 και μετά δε χρειάζεται.

Μα δε θα ρισκάρεις κάτι, απλά θα κάνεις boot από τον grub με την επιλογή να χρησιμοποιηθεί το systemd για init (δε χρειάζεται δηλαδή να τη φορτώνεις μόνιμα με αυτό τον τρόπο)

Επίσης είχα ξαναπεί παλιότερα, πως ίσως η mx να είναι βελτιστοποιημένη στο sysvinit και να μην έχει δουλευτεί πολύ (από τους developers) στο systemd, και για αυτό να πηγαίνει πιο αργά με αυτό. Δεν έχω ιδέα όμως πως, γιατί και αν είναι όντως έτσι.

1 «Μου αρέσει»

Ναι αυτό είναι, πολύ ευχάριστο γεγονός και αν είχα γνώσεις, θα μπορούσα να απαλλάξω και μερικές ακόμη δράσεις απ’ την εκκίνηση… Πάντως, θα εκτιμούσα, ιδιαίτερα αν κάποιος μου έλεγε τις “ασφαλείς” για απομάκρυνση, από τις παρακάτω:

2.384s apt-daily.service
 626ms loadcpufreq.service
 620ms systemd-modules-load.service
 558ms ufw.service
 551ms smartmontools.service
 525ms apt-daily-upgrade.service
 364ms blueman-mechanism.service
 359ms smbd.service
 305ms dev-sda1.device
 275ms upower.service
 261ms udisks2.service
 250ms cpufrequtils.service
 187ms virtualbox.service
 151ms lightdm.service
 148ms plymouth-quit-wait.service

Βασίλη, η εμπειρία μου, ως απλού χρήστη, απ’ το MX-Linux, ως τώρα είναι άριστη και νιώθω, ότι “μου ταιριάζει” απόλυτα, επειδή προσαρμόζεται στις γνώσεις μου και με βοηθάει να επιτύχω τον στόχο μου, σαν να με “καθοδηγεί”. Παρά ταύτα, “νοσταλγώ” και το Archlinux, που με ανάγκαζε, με το παραμικρό, να πληρώσω τα λάθη μου, αλλά να ανέχομαι και τις “παραξενιές” τις δικές του, με τις αναβαθμίσεις. Δεν το κατηγόρησα, όμως, ποτέ και το χρησιμοποίησα για χρόνια, επειδή είναι διανομή για γνώστες ή για χρήστες, που απολαμβάνουν, “να βγάζουν το ψωμί τους, με τον ιδρώτα τους”… Το θέμα, όπως καταλαβαίνεις, είναι καθαρά φιλοσοφικό :smile:… Διαπιστώνω, ότι το MX αποδέχεται, να εφαρμόζω, αυτά, που έμαθα στο Archlinux, όπως π.χ. το systemd, τις ρυθμίσεις, συνδέσεις, εφαρμογές κ.ά., επίσης να μετατρέπω, πιό εύκολα, ολόκληρη την οθόνη σε επιφάνεια κειμενογράφου και άλλα, που φαντάζομαι, θα τα διαπιστώσω στη συνέχεια… Άλλωστε, όλες οι διανομές, είναι στην αρχή, άριστες ή με ελάχιστα προβλήματα… Απλά, η ΜΧ διαχέει μια ασφάλεια, μια σταθερότητα… Ίδωμεν!

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις την υπο-εντολή cat για να βρεις τι κάνει το κάθε τι. Για παράδειγμα:

systemctl --no-pager cat udisks2.service

και θα δεις

[Unit]
Description=Disk Manager
Documentation=man:udisks(8)

[Service]
Type=dbus
BusName=org.freedesktop.UDisks2
ExecStart=/usr/libexec/udisks2/udisksd
KillSignal=SIGINT

[Install]
WantedBy=graphical.target

Αν δεν καταλαβαίνεις τι θα πει Disk Manager σου λέει απο κάτω man 8 udisks και θα βρεις τι ακριβώς κάνει [1]. Spoiler alert είναι υπεύθυνη για την αυτόματη προσάρτηση όταν προσθέσεις ένα usb stick. Αντίστοιχα θα βρεις πως το blueman έχει να κάνει με το bluetooth και το ufw με το firewall. To τι κάνει το virtualbox το αφήνω σαν άσκηση :slight_smile:

Οπότε αν δεν τρέχεις ποτέ εικονικές μηχανές δε θέλεις την υπηρεσία virtualbox. Αλλά σε αυτή την περίπτωση γιατί το έχεις εγκατεστημένο; Στον υπολογιστή μου δεν έχω bluetooth (αλλά έχω ένα σε στικ) θα μπορούσα να το αφαιρούσα, αλλά για ποιο λόγο; Δεν κερδίζω καν τα 364ms λόγω παραλληλίας.

Το τι μπορείς να αφαιρέσεις εξαρτάτε από εσένα κατά κύριο λόγο.

Δε θέλεις να σηκώνει γραφικό περιβάλλον; Αφαίρεσε τότε το lighdm. Αν δεν έχεις δίκτυο με Windows μπορείς να αφαιρέσεις το smbd, αλλά αν μια μέρα έρθει κάποιος με ένα Laptop και θέλεις να μεταφέρεις κάποια αρχεία θα θυμηθείς πως έχεις απενεργοποιήσει την υπηρεσία ή θα έρθεις εδώ να ρωτάς;

Ένα από τα πλεονεκτήματα του systemd είναι πως η σκαλωσιά είναι έτοιμη και όλλες οι υπηρεσίες θα έχουν έτοιμη την υποδομή για αυτές. Το ίδιο δεν μπορεί να λεχθεί για το sysvinit που κάθε διανομή πρέπει να στήσει τη σκαλωσιά από την αρχή. Ναι, μια βελτιστοποίηση πάνω στη διανομή είναι εφικτή (με το επιπλέον πλεονέκτημα πως μπορεί να είναι σε διαφορετικά αρχεία αφήνοντας τα αρχικά αγνά για να ξέρεις τι αλλαγές έγιναν), μπορούν να ρυθμιστούν διαφορετικά τα υποσυστήματα όπως πχ το journald η το socket activation να μην ξεκινάει κάτι αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, κάτι που ίσως να φανεί σαν μια καθυστέρηση την πρώτη φορά.

Αλλά σε γενικές γραμμές από τη στιγμή που θα δεις την οθόνη σύνδεσης η δουλεία του συστήματος εκκίνησης έχει τελειώσει. Κανένα σύστημα εκκίνησης δε θα κάνει τον Firefox η τον διαχειριστή αρχείων ταχύτερο, ούτε θα δώσει μικρότερους χρόνους rendring στο Blender.

Με υπολογιστές έχουμε να κάνουμε όπου όλα είναι πιθανά :stuck_out_tongue_closed_eyes:, αλλά για να δεχτώ αυτόν τον ισχυρισμό θέλω νούμερα.

[1] Επίσης πρόσεξε πως λέει Type=dbus. Αυτό σημαίνει πως θα ενεργοποιηθεί μέσα από μια κλίση του dbus. Δεν είναι μια συνήθης υπηρεσία συστήματος και έτρεξε επειδή υπήρχε κάτι συνδεμένο στο USB. Έκανε τη δουλεία της, πιθανά να προσθέσει πχ μια κάμερα.

1 «Μου αρέσει»

Ευχαριστώ πολύ, για τις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Θέλω να ρωτήσω. Όταν απομακρύνω μια ενέργεια απ’ την εκκίνηση, σημαίνει, ότι μόλις μπει σε λειτουργία ο Η/Υ, αυτό, που απομάκρυνα, δεν θα λειτουργεί; Για παράδειγμα, η εκκίνηση γινόταν, στα 6.3 s και με sudo systemctl disable apt-daily.service, έριξα την εκκίνηση, στα 5.892s

Startup finished in 4.073s (kernel) + 1.818s (userspace) = 5.892s 
graphical.target reached after 1.728s in userspace

Τώρα, στον Η/Υ, η apt-daily.service, θα λειτουργεί κανονικά ή όχι; Εγώ, νόμιζα, ότι η απομάκρυνση αφορούσε, μόνο, τον χρόνο της εκκίνησης. Ευχαριστώ!
Συγγνώμη για την “παράθεση κώδικα”, που δεν ξέρω πώς γίνεται, επειδή δεν ξέρω να χρησιμοποιώ code tags.

@Stelios_Haralabidis αυτό δεν καταλαβαίνω γιατί το έκανες. Αν επιλέξεις έναν Kernel με systemd στον grub, ξεκινάς με systemd. Απλά δεν χρειαζόταν όλο αυτό. Τώρα θα μου πεις " και γιατί υπάρχει τότε αυτές οι οδηγίες;". Έλα μου ντε. Τέλος πάντων, κρατάω το υπόλοιπο όμως, με την απενεργοποίηση των υπηρεσιών, αν και στο δικό μου μηχάνημα 12ετίας μια χαρά γρήγορα ξεκινάει η διανομή με systemd, δίχως να χρειάζεται τίποτα έξτρα. Θενκς :+1::+1::+1:

2 «Μου αρέσει»

Υπάρχει πάντα κάποιος καλός λόγος για να ξεκινάει μια υπηρεσία. Η απάντηση εξαρτάτε από το τι απομακρύνεις. Κάποιες υπηρεσίες φορτώνουν οδηγούς. Αν βγάλεις τη systemd-modules-load.service το μισό υλικό μπορεί να σταματήσει να δουλεύει για παράδειγμα. Αν σταματήσεις την ufw δε θα έχεις καθόλου firewall. Αν σταματήσεις τη cups δε θα έχεις εκτύπωση [1].

Οι συγκεκριμένες 2 υπηρεσίες ελέγχουν για αναβαθμίσεις και αν υπάρχουν τις εκτελούν. Οπότε αν τις απενεργοποιήσεις θα χάσεις αυτές τις δυνατότητες. Αυτό που θα είναι ορατό είναι πως δε θα σου εμφανιστεί κάποιο μήνυμα ότι υπάρχουν διαθέσιμες αναβαθμίσεις. Θα πρέπει λοιπόν να θυμάσαι να το τσεκάρεις μόνος σου τακτικά.

Tο αν θα γίνουν αυτόματες αναβαθμίσεις ή όχι θα το ρυθμίσει κάποιο αρχείο στον κατάλογο /etc/apt/apt.conf.d, δεν ξέρω ποιο ακριβώς στο MX.

Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο που πρέπει να λεχθεί. Αυτές οι δυο υπηρεσίες δεν είναι μέσα στην κανονική σειρά εκκίνησης, καλούνται απο κάποιο timer. Στο σύστημα μου η εντολή systemctl cat apt-daily.timer δίνει:

[Unit]
Description=Daily apt download activities

[Timer]
OnCalendar=*-*-* 6,18:00
RandomizedDelaySec=12h
Persistent=true

[Install]
WantedBy=timers.target

και για το apt-daily-upgrade.timer

[Unit]
Description=Daily apt upgrade and clean activities
After=apt-daily.timer

[Timer]
OnCalendar=*-*-* 6:00
RandomizedDelaySec=60m
Persistent=true

[Install]
WantedBy=timers.target

Αν καμία φορά στο τερματικό πας να εγκαταστήσεις κάτι και σου λέει πως το apt είναι κλειδωμένο είναι επειδή ο timer έχει ενεργοποιηθεί. Μιας και οι διανομές θέλουν πραγματικά να έχεις ενημερωμένο σύστημα για ασφάλεια, θα το τρέξουν συνήθως στην αρχή, μιας και δεν μπορούν να ξέρουν τις ώρες που συνήθως έχεις τον υπολογιστή ανοικτό. Αλλά υπάρχει πολύ ευελιξία στο πότε θα το βάλεις να τρέχει ώστε να μην μπαίνει στα πόδια σου στην εκκίνηση. Ο σωστός τρόπος είναι να φτιάξεις ενα drop in αρχείο και να κάνεις εκεί τις αλλαγές. Ποτέ δεν πειράζουμε άμεσα τα αρχεία ρυθμίσεων των υπηρεσιών.

Για τους timers μπορούν να λεχθούν σελίδες επι σελίδων, και εδώ μέσα θα βρεις κάποια εισαγωγικά κείμενα. Ακολούθα το tag: systemd, καθώς και εδώ: Αποτελέσματα για “systemd” – Cerebrux

[1] Η υπηρεσία cups είναι socket activated. Υπάρχει το cups.socket και αυτό ξεκινάει την υπηρεσία όταν κάτι προσπαθήσει να συνδεθεί σε αυτή τη «πρίζα». Οπότε σε αυτή την περίπτωση πρέπει να απενεργοποιήσεις το socket ή υπηρεσία δεν είναι ενεργοποιημένη έτσι και αλλιώς.

ΥΓ: Χμμμ νόμιζα πως είχα γράψει αρθράκι για τους timers, αλλά το γκούντα μου :rofl:

Να σου πώ! Όταν έχεις γνώσεις, τότε, επιλέγεις, αυτό, που λες, εσύ… Ο άσχετος, όμως, όπως εγώ, που δεν ξέρει τί σημαίνει, “επιλογή πυρήνα”, ακολουθεί μια διαδικασία, που προκαλεί θυμηδία, στον γνώστη… Ευτυχώς, βέβαια, που “υπάρχει”, τρομερή ικανοποίηση, όταν φθάνεις, μέσα από άγνωστα μονοπάτια, γεμάτα, παγίδες και αγκάθια, στο επιθυμητό αποτέλεσμα…, ίσως, όπως ο Κολόμβος, όταν ανακάλυψε την Αμερική…, “τρόπος του λέγειν”, δηλαδή… Όσο, για τα υπόλοιπα, το ίδιο δύσκολο μονοπατι είναι, για μένα, αλλά νιώθω, όμορφα, όταν η εκκίνηση του ΜΧ γίνεται, τώρα, σταθερά, σε 5.5 s και μου θυμίζει, τα 3.6 s του Archlinux-Gnome, που αναπολώ, γιατί, όσο νάναι για αρκετά χρόνια, περιδιάβαινα, τα σκοτεινά, για μένα, μονοπάτια του, που ήταν γεμάτα αγκάθια, αλλά και απόλαυση, μοναδική…

2 «Μου αρέσει»

Κανονικά θα έπρεπε να το προσθέσω στην προηγούμενη απάντηση αλλά επειδή μπορεί να μη γίνει αντιληπτό. Αν απενεργοποιήσεις μια υπηρεσία αυτό που κάνεις είναι να την αφαιρέσεις από τη διαδικασία εκκίνησης.

Αυτό δε σημαίνει ντε και καλά ότι δε θα ξεκινήσει. Άλλα πράγματα (timers, sockets, εξαρτήσεις από άλλες υπηρεσίες) μπορεί να προκαλέσουν την εκκίνηση της. Αν θέλεις να μην τρέξει ποτέ και για κανένα λόγο, τότε θα πρέπει να την κάνεις mask.

Γενικά όταν λέμε υπηρεσία στο systemd αυτή μπορεί να είναι τουλάχιστον 5 διαφορετικά πράγματα (oneshoot, dbus simple, forking, notify, idle) Επίσης, έχεις sockets και timers και πολλά άλλα όπως automunts κλπ. Οπότε αν θέλεις να σκαλίσεις θα πρέπει να γνωρίζεις λίγο τα βασικά.

2 «Μου αρέσει»

Έχεις, απόλυτο δίκιο! Οι απαντήσεις σου, φανερώνουν, ότι διαθέτεις, ενσυναίσθηση γνώστη! Κατάλαβα, ότι το “σκάλισμα” (δεν μπορώ να το αποφύγω), αναπόφευκτα, με οδηγεί, αργά ή γρήγορα, σε επανεγκατάσταση…, όπως κάνω, τόσα χρόνια…, εκτός κι αν έχω την κατάλληλη λύση στο πρόβλημα, από κάποιον γνώστη. Διάβασα τις παραπομπές, που μου έδωσες και θα επεξεργαστώ, τις νέες ερωτήσεις, που μου δημιουργήθηκαν. Ευχαριστώ, πολύ και πάλι. Επίσης, για το apt…, δίκιο έχεις… Ευτυχώς, το ΜΧ κάνει εκκίνηση στα 5.3 s και δεν παρουσιάζει, πρόβλημα σε κάποια, λειτουργία, ούτε και στην sudo apt update && sudo apt dist-upgrade && sudo apt autoremove…

… και θα το δεις οτι θα συνεχιστεί αυτή η “απαράδεκτη αψογίλα” :slightly_smiling_face:

4 «Μου αρέσει»

@Stelios_Haralabidis αν μπορείς όταν κάνεις παράθεση κώδικα να χρησιμοποιείς τα κατάλληλα code tags για να είναι ευανάγνωστες οι εντολές που παραθέτεις και να μπορούν να γίνουν copy paste από κάποιον άλλο

Σε καταλαβαίνω και για αυτό το λόγο διατηρώ το Arch εδώ και 6 χρόνια την ίδια εγκατάσταση, την έσπασα κανα 2 φορές αλλά με διάβασμα και επιμονή την έφερα στα μέτρα μου. Το φιλοσοφικό κομμάτι του Arch δε σχετίζεται μόνο με το KISS principle αλλά και με την αναζήτηση της βοήθειας μέσω του εξαιρετικού documentation που παρέχεται από το Arch Wiki.

Με απλά λόγια, το Linux είναι για πάσα νόσον και πάσαν … φιλοσοφία :smile:

5 «Μου αρέσει»

Bill καταλαβαίνω, τι εννοείς! Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, απ’ το MX-Linux, που εγκατέστησα τον τελευταίο καιρό και καθημερινά με ικανοποιεί περισσότερο απ’ την ταχύτατη εκκίνησή του (5-6s) και την σιγουριά που εμπνέει, κάθε εφαρμογή. Δεν με δυσκόλεψε πουθενά, αν και το δουλεύω με τις ίδιες συνθήκες και προγράμματα, όπως και το Archlinux, που κάθε μέρα έπρεπε κάτι να ρυθμίσω… Ίσως γι αυτό, δεν μπορώ, να το ξεχάσω… και σήμερα, το φόρτωσα στο Virtualbox, σε 1 ώρα, με τις εξαιρετικές οδηγίες του KUMWENDA (https://www.makeuseof.com/install-arch-linux-on-virtualbox-guided-installer/)…, αλλά θα χρειαστώ, μερικές ώρες, για να το προσαρμόσω “στα μέτρα μου”…, είπαμε, όμως…

2 «Μου αρέσει»