Ας δούμε ποια διανομή μας ταιριάζει περισσότερο και γιατί

Καλησπέρα!

Εδώ έφτιαξα ένα νήμα για να συζητάμε τα καλά και τα κακά μιας διανομής και γιατί την επιλέξαμε. Ας ξεκινήσω πρώτος:

Όταν έκανα αναβάθμιση τον υπολογιστή μου τον Ιανουάριο του 2019 έβαλα έναν SSD οπότε είχα έναν HDD παραπάνω. Αφού έβαλα τα Windows 10 που ήταν το μόνο λειτουργικό που χρησιμοποιούσα ως τότε σε μοντέρνο υπολογιστή και κάποια μέρα όσο βαριόμουν δεν ήξερα τι να κάνω. Και λέω:

Υπάρχει και αυτό το Linux που έχω και στο RPi το οποίο είναι και δωρεάν, σωστά; Μήπως να έβαζα κάτι τέτοιο στον (κενό πλέον) HDD;

Εγώ είχα λίγη εμπειρία με τα Raspberry Pi τότε και το Raspbian Linux που τρέχουν και είδα ότι μπορούσα να το χρησιμοποιήσω, παρ’ όλο που το Raspberry το άνοιγα σπάνια. Τέλος πάντων είχα δει μερικές συζητήσεις σε forum που έλεγαν ότι το Ubuntu είναι η πιο φιλική διανομή και τώρα που είχα δυνατό υπολογιστή και όχι κανένα αρχαίο με Windows XP και 2GB RAM σκέφτηκα ότι μάλλον θα μπορούσα να τρέξω το Ubuntu παρ’ όλο που τρώει το τεράστιο ποσό του 1,5GB από την RAM για λειτουργικό σύστημα μόνο του (Πού να ήξερα τότε ότι στον υπολογιστή μου τα Windows 10 έτρωγαν 4GB RAM όσο καθόμουνα στην επιφάνεια εργασίας; Δηλαδή πάλι καλά που τώρα έχω 32 και μπορώ να κάνω κάτι.) Τέλος πάντων έβαλα Ubuntu και μετά από έναν χρόνο ακόμα χρησιμοποιώ διανομές βασισμένες σε αυτό (κυρίως Linux Mint και Zorin OS) αλλά χρησιμοποιώ και άλλες διανομές. Δηλαδή διάλεξα Ubuntu λόγω της ευκολίας του γιατί πίστευα ότι το Linux θα είναι κάτι δύσκολο για έναν σχετικά νέο χρήστη αλλά τελικά σιγά το πράγμα. Εσείς;

3 «Μου αρέσει»

Τι κάνω εγώ το έχω πει αρκετές φορές. Για το σύστημα που χρησιμοποιώ καθημερινά έχω σίγουρα Arch ή κάτι που βασίζεται σε Arch. Απλά είναι βολικότερο!

Για ένα σύστημα που θέλω να μπορώ να το εγκαταλείπω βάζω Debian ή κάτι που βασίζεται σε Debian (όχι ubuntu)

Αν θέλω να προτείνω διανομή σε κάποιον που δεν ξέρει μπορώ να περιοριστώ στις ακόλουθες τρεις που καλύπτουν πρακτικά όλο το εύρος χρηστικότητας.

  1. Manjaro KDE
  2. Mint Cinnamon
  3. Sparky Xfce

Είχα φτιάξει και το ακόλουθο νήμα: Επιλογή διανομής

4 «Μου αρέσει»

Debian και τα μυαλα στα καγκελα. Ακομα δεν εχω δει ολες τις δυνατοτητες του συστηματος και ακομα μαθαινω και ακομα το λατρευω.

5 «Μου αρέσει»

σαν κλασικος τεμπελης που τα θελει ολα ετοιμα στο πιατο εδω και μια δεκαετια εχω LinuxMint.
Δεν χαλαει, τραβαει στην ανηφορα κι αν ποτε τ αλλαζα παλι Μιντ θα διαλεγα, στην χειροτερη LMDE.

11 «Μου αρέσει»

Η διανομή που έχω επιλέξει είναι το EndeavourOS και ο λόγος είναι ότι νιώθω άνετα και εμπιστεύομαι απόλυτα το Arch.

θετικά:

  • Βασίζεται στο Arch (ίσως η διανομή που είναι πιο κοντά στο καθαρό Arch)

  • Είναι Rolling Release που σημαίνει ότι όλα τα στοιχεία του λειτουργικού συστήματος, από τα κυρίως κομμάτια έως τις εφαρμογές, αναβαθμίζονται σε νεότερες εκδόσεις όταν κυκλοφορήσουν. Με αυτόν τον τρόπο δεν υπάρχει ανάγκη για αναβάθμιση ολόκληρου του λειτουργικού ή μέρους αυτού.

  • Ευελιξία και καινούρια πακέτα

  • Arch wiki (Επειδή το Arch δεν έχει εκδόσεις μπορείς εύκολα να βρεις λύση ή να κατανοήσεις κάτι μέσω του Arch wiki)

Αρνητικά:

  • Ο εγκαταστάτης του δεν είναι στο επίπεδο άλλων διανομών π.χ. ubuntu.

  • Ένας εντελώς άπειρος χρήστης linux θα ζοριστεί στην αρχή.

  • Λόγω της φύσης του Arch χρειάζονται τακτικά update (3-4 το μήνα) δεν μπορείς δηλαδή να το παρατήσεις για κανένα τρίμηνο, μετά ενδέχεται να σου κάνει νάζια στην ενημέρωση… :smile:

  • Υπάρχει περίπτωση, σπάνια βέβαια, μετά από κάποια ενημέρωση να υπάρξει κάποια μικρή δυσλειτουργία η οποία όμως συνήθως λύνεται σύντομα σε κάποια άλλη ενημέρωση.

Συμπέρασμα: Δεν υπάρχουν κακές διανομές, όλες κάτι προσφέρουν και κάπου υστερούν, το θέμα είναι να νιώθουμε άνετα και να απολαμβάνουμε τη δουλειά που μας προσφέρουν απλόχερα χιλιάδες άνθρωποι εκεί έξω!

8 «Μου αρέσει»

ετσι ακριβως!
δεν προκειται για Παναθηναικος vs Ολυμπιακος αλλα για το μεγαλυτερο παραδειγμα συνεργασιας απο χιλιαδες ανθρωπους στην ανθρωπινη ιστορια.

6 «Μου αρέσει»

Εγώ πλέον είμαι low budget για να μην χρωστάω πουθενά και να είμαι σένιος.
Έχοντας λοιπόν δύο PC 10+ετίας είμαι περιορισμένος στο τι θα κάνω και πώς. Άρα κοιτάζω φιλικά περιβάλλοντα σε νέο χρήστη και ταχύτατα.

Έχω ένα mint mate που είναι πολύ σταθερό και με καλές λειτουργίες.
Μετά έχω και ένα Linux Lite που το έβαλα πρόσφατα.
Περισσότερο το έβαλα για να δω και αυτό το περιβόητο xfce. Μπορώ να πω ότι σα διανομή μου αρέσει αν και προσπαθεί να έχει λιγότερο τερματικό σαν χρήση, εν τούτοις δεν έχει snaps ή flatpaks. Άρα εφαρμογές βάζουμε είτε με appimage, είτε με Deb, είτε με τερματικό.
Προσωπικά θεωρώ ότι με το xfce είναι μια πολύ γρήγορη διανομή αλλά όχι τόσο εύχρηστη όσο το mate mint. Δηλαδή κάποια πράγματα τα ρυθμίζεις αλλιώς από ότι στο mate.

Επιφυλάσσομαι να επανέλθω με περισσότερες εμπειρίες γύρω από το Linux. Η αλήθεια είναι ότι τρωγόμουνα να βάλω κάποιο arch αλλά το έχω απορρίψει γιατί βλέπω διαφορά που δεν μου αρέσουν όπως το Rollin, οι αλλαγμένες εντολές και θεματάκια μικρά και άλλα.
Θα δοκιμάσω όμως κάτι σε debian υπόσχομαι…

Υ.γ. ωραίο θέμα…

2 «Μου αρέσει»

χρησιμοποιω mx linux γιατι πολυ απλα ειναι βολικοτατη για εμενα προσωπικα. Εκτιμω ιδιαιτερα τα mx tools που μου κανουν τη ζωη ευκολη. Επισης υπαρχουν και μερικες ακομα λεπτομερειες που ομαλοποιουν τη χρηση σε σχεση με άλλες διανομες (κατα τη γνωμη μου παντα). Τουτου λεχθεντως, η προηγουμενη εκδοση της mx που βασιζοταν στο stretch, μαλλον ηταν καλλιτερη στις λεπτομερειες απο την τελευταια που βασιζεται στο buster, πιθανοτατα επειδη το περασμα στο buster εγινε ταυτοχρονα με το περασμα στο xfce 4.14 και μαλλον επεσαν πολλα στους developers. Eπιπλεον θα ελεγα οτι αν και ειναι μια user friendly διανομη, δεν ειναι η πρωτη επιλογη κατα τη γνωμη μου για οποιον κανει μεταβαση απο τα παραθύρια. Σε αυτη την περιπτωση, θα προτεινα σε καποιον το linux mint με cinnamon. H mx μαλλον καθεται καλλιτερα σε οποιον εχει μια καποια, εστω μικρη, εξοικειωση με το linux και δεν ειναι εντελως αρχαριος. Ενα προβλημα που μπορει να διαπιστωσει καποιος ειναι η ασυμβατοτητα που μπορει να συναντησει (σπανια) λογω systemd ή σε περιπτωσεις (επισης σπανια) οπου καποια πραματα εχουν φτιαχτει για περιβαλλον ubuntu πιο συγκεκριμενα (κατι εχουμε πει και εδω μεσα για τα ppa, ειναι παρεμφερες).
Άλλες διανομες που μου αρεσουν ειναι το sparky, που μοιαζει πολυ στην mx, και το bunsenlabs που ειναι καπως ιδιαιτερο θα ελεγα αν και σχεδον ιδιο με το debian. Δεν αποκλειω στο μελλον να χρησιμοποιω άλλη διανομη, αλλά σιγουρα αυτη δε θα εχει να κανει με ubuntu και μαλλον ουτε με arch. Ομως θα συμφωνησω και εγω με τον @Argi και τον @Souiters οτι ολες οι διανομες καλες ειναι και τις αγαπαμε. Τέλος οπως και @GNUTechie , ετσι και εγω, δεν εχω ανακαλυψει ακομα ολες τις δυνατοτητες του συστηματος (ειμαι ακομα αρχαριος σε πολλα πραματα) και ετσι το ταξιδι στο συμπαν του λινουξ συνεχιζεται με αρκετο ενδιαφερον

4 «Μου αρέσει»

Όπως είπατε πριν, όλες οι διανομές έχουν την αξία τους. Μου ταιριάζει και χρησιμοποιώ καθημερινά το Arch, λατρεύω το Debian και τα παράγωγα αυτού (MX Linux, Chrunchbang, Sparky), υποκλίνομαι στον βασιλιά Ubuntu που μας έφερε στο Linux και περιμένω με αγωνία το 20.04 και παρακολουθώ με ενδιαφέρον το Fedora και το Opensuse. Και το Mint θα μου πείτε; :slight_smile:

5 «Μου αρέσει»

elementary os

θετικα
-Eye candy
-Βασισμενο σε ubuntu με ολα τα καλα
-Ευχρηστες ενσωματωμενες εφαρμογες
-Καλη οργανωση στις ρυθμισεις
-Ευκολια στο χειρισμο απο ατομα που το βλεπουν πρωτη φορα
-Ευκολη διαχειριση του market
-Μεγαλη κοινοτητα για την υποστηριξη συν την τεραστια του ubuntu

αρνητικα
-Αργες αναβαθμισεις λογω του οτι χρησιμοποιει μονο lts
-Καποιες δυσλειτουργιες με script σε γραφικο περιβαλλον
-Οπτικα προβληματα σε καποιες εφαρμογες που εχουν σαν βαση gnome παροτι το pantheon βασιζεται στο gnome
-Κατα την εγκατασταση πολλες φορες αναφερει οτι απετυχε ενω δεν υπαρχει προβλημα
-Μικροπροβληματα εμφανισης με καρτες nvidia κατα την αναστολη

4 «Μου αρέσει»

αυτο που μου ταιριαζει καλυτερα ειναι το arch πιστευω. ειναι πιο κοντα στο “πνευμα” του linux. αλλα αν ειναι να προτεινω καποια διανομη σε φιλο που ξεκιναει βαζω linux mint με κλειστα τα ματια.

3 «Μου αρέσει»

Κλασικά Debian με περιστασιακές περατζάδες στα υπόλοιπα (λ.χ τώρα στο Fedora). Συνήθως δεν τρέχω σε νέο hw οπότε τα παλιά kernel δεν με επιρεάζουν και ούτε δεν μπλέκω με το backports αποθετήριο. Κυριότερο πλεονέκτημα του είναι πως το έχω συνηθίσει μετά από πολλά χρόνια χρήσης και μπορώ να το στήσω άμεσα όπως το θέλω εγώ.

4 «Μου αρέσει»

Μετά από το σταθερότατο sabayon, επέστρεψα στο ububtu και τις debian διανομές. Αιτία: τα προγράμματα και η συμβατότητα με τους υπολογιστές που δουλεύω: ubuntu στο σχολείο, sparky στο νετμπουκ που συνήθως χαζεύω, ubuntu στο κυρίως λαπτοπ. Τα κύρια σε mate de το σπάρκυ με xfce. Τα προγράμματα που μου ήταν απαραίτητα: font manager θεικό για μένα που μου αρέσει να βάζω, βγάζω και δοκιμάζω γραμματοσειρές, scribus 1.4.x και όχι 1.5.χ που είναι ασύμβατο με τα προηγούμενο και πιο ασταθές, κ.ά, που δεν θυμάμαι τώρα. Αλλά και η εξοικείωση με τα deb πακέτα και το χειρισμό τους ήταν ένα συν στην απόφασή μου.

3 «Μου αρέσει»

ο εξ ορισμου ειναι ο manjaro kde 19
συμφωνω στους 2 πρωτους

1 «Μου αρέσει»

Δουλευω εδω και 6-7 χρονια τις διανομες mint-cinnamon , kubuntu, manjaro-kde με συχνα προβληματα . την ΜΧ την ειχα δοκιμασει 3-4 φορες χωρις να μου γεμιζει το ματι. Την απεγκαθιστουσα πολυ γρηγορα. Την δοκιμασα ετσι για πλα κα παλι χθες. Ε τρελαθηκα, επαθα. την εβαλα αμεσως στους 2 απο τους 3 υπολογιστες. Την συνιστω ανεπιφυλακτα. Απλα γνωμη μου η τελειοτερη με δομημενη με καποια εφυια.

Εγώ πάλι βρήκα το σταθερό μου λιμάνι, ύστερα από πολλά πολλά χρόνια, στο arch με cinnamon. Bleeding edge του κερατά, θεοστάθερο, έχει τα πάντα και συμφέρει, τέλειο wiki και ένα σκασμό resources στο internet.
Και να το έβγαζα, πάλι arch θα ξαναέβαζα!

2 «Μου αρέσει»