Επιλογή διανομής

Οι ψηφοφορίες αναφέρονται στο κύριο μηχάνημα

Ποια διανομή χρησιμοποιείτε και γιατί

  • Arch
  • Manjaro
  • Άλλη, βασισμένη στο Arch
  • Ubuntu
  • Mint
  • Άλλη, βασισμένη στο Ubuntu
  • Debian
  • Άλλη, βασισμένη στο Debian
  • Fedora
  • Άλλη

0 ψηφοφόροι

Είχα σκεφτεί στην ψηφοφορία να έβαζα μόνο Arch (με επιλογές πχ Arch, Arch!, BTW Arch κλπ) :laughing:

Ποιο γραφικό περιβάλλον χρησιμοποιείτε

  • KDE
  • GNOME
  • Xfce
  • Cinnamon
  • MATE
  • Openbox
  • Άλλο

0 ψηφοφόροι

Το πρώτο πράγμα που θέλω να πω είναι τι ΔΕΝ είναι οι διανομές.
Οι διανομές δεν είναι διαφορετικά λειτουργικά συστήματα.
Ναι ο πυρήνας από μόνος του δεν είναι λειτουργικό σύστημα και ναι μπορούμε να έχουμε συστήματα που χρησιμοποιούν τον ίδιο πυρήνα αλλά είναι αρκετά διαφορετικά ως προς τα υπόλοιπα στοιχεία ώστε να μιλάμε για διαφορετικά λειτουργικά και αυτό όντως συμβαίνει με το Android που έχει μεν τον πυρήνα Linux, αλλά είναι διαφορετικό λειτουργικό σε σχέση με τις κανονικές διανομές.

Το λογισμικό ειδικά σε ένα στοιχειώδες επίπεδο ουσιαστικά είναι κοινό σε όλες τις διανομές. Αυτό που κάνει μια διανομή είναι απλά να προσφέρει μια έτοιμη λύση διευκολύνοντας έτσι απεριόριστα την εγκατάσταση και την συντήρηση τού λογισμικού.


Και πάμε στην σημαντικότερη διαφορά μεταξύ διανομών.
Και η σημαντικότερη διαφορά δεν είναι καν τεχνικής φύσεως, είναι η κοινότητα κάθε διανομής.
Εξάλλου, κανείς συνηθέστερα επιλέγει διανομή επηρεαζόμενος από τούς άλλους ή στην χειρότερη δοκιμάζει διάφορες μέχρι να κάτσει σε κάποια, παρά αποφασίζει λογικά με τεχνικά κριτήρια.

Τώρα μετά από την κοινότητα η πιο ουσιαστική πρακτική διαφορά, αφορά το πώς έρχονται οι αναβαθμίσεις τού λογισμικού και χονδρικά έχουμε δυο κατηγορίες
α) Σταθερές
πχ Debian stable, Ubuntu
Οι διανομές αυτές έχουν συγκεκριμένες εκδόσεις (πχ ubuntu 18.04 κλπ), συγκεκριμένη διάρκεια υποστήριξης και σε αυτό το πλαίσιο γίνονται ενημερώσεις και κάποιες αναβαθμίσεις αλλά οι αναβαθμίσεις γενικά είναι πολύ περιορισμένες και συντηρητικές, αποφεύγοντας σημαντικές αλλαγές. Το αποτέλεσμα είναι ότι γρήγορα το λογισμικό μένει πίσω στις εξελίξεις. Αυτό είναι πρόβλημα ειδικά αν κάποιος χρησιμοποιεί το λίνουξ ως το κύριο λειτουργικό του σε ένα σύγχρονο μηχάνημα, και κανείς πρέπει να κάνει μαϊμουδιές (τύπου ppa στο ubuntu) ενώ η αναβάθμιση από έκδοση σε έκδοση είναι πολύ μεγάλη σε σημείο που πολύς κόσμος προτιμά να κάνει καθαρή επανεγκατάσταση.

Προσωπικά βρίσκω πολύ λογικότερη την δεύτερη κατηγορία για το κύριο μηχάνημά μου.
β) Ρέουσες
πχ Arch
Οι ρέουσες αναβαθμίζουν όλο το λογισμικό συνεχώς. Η προσωπική μου εμπειρία είναι ότι αυτό καταλήγει να είναι απλούστερο, πρακτικότερο και ασφαλέστερο αν κάποιος θέλει να έχει τελευταίο λογισμικό. Το ίδιο το βασικό πλεονέκτημα είναι και το βασικό μειονέκτημα δηλαδή κανείς «πρέπει» να αναβαθμίζει συχνά. Σε υπολογιστές που για τον α ή β λόγο δεν είναι επιθυμητό αυτό, μια σταθερή διανομή είναι προτιμότερη.

Δεν είναι πάντα τόσο καθαρή η διάκριση, πχ debian testing και manjaro έχουν χαρακτηριστικά και από τις δύο κατηγορίες.


Η επόμενη σημαντική διαφορά είναι πιο τεχνική και αφορά το σύστημα διαχείρισης λογισμικού. Με βάση αυτό μπορούμε να χωρίσουμε τις διανομές σε οικογένειες.
To Debian έχει την με διαφορά η μεγαλύτερη οικογένεια τόσο σε πλήθος διανομών, όσο και σε δημοφιλία (Ubuntu και Mint ανήκουν σε αυτήν την οικογένεια)

οι ενημερώσεις και αναβαθμίσεις γίνονται με τις εντολές

sudo apt update
sudo apt upgrade

Προσωπικά τα τελευταία αρκετά χρόνια χρησιμοποιώ αποκλειστικά διανομές που ανήκουν στην οικογένεια Debian ή στην οικογένεια Arch.
Για το Arch το σύστημα ενημερώνεται και αναβαθμίζεται με την εντολή

sudo pacman -Syu

Κάτι ακόμα σχετικά την σχέση Debian-Ubuntu είναι ότι ενώ ανήκουν στην ίδια οικογένεια και το Debian είναι πολύ παλιότερο είναι σημαντικό ότι το Ubuntu είναι ανεξάρτητη διανομή, ενώ το Mint βασίζεται στο Ubuntu ενώ έχει και έκδοση LMDE που βασίζεται στο Debian. Πρακτικά δηλαδή στην ίδια οικογένεια έχουμε δύο ομάδες, την ομάδα που βασίζεται στο Debian και την ομάδα που βασίζεται στο Ubuntu.

Αυτό που προσωπικά έχω καταλήξει για μένα είναι κανονικό Arch στα κύρια μηχανήματά μου και σταθερό Debian. Ένα κακό με το «κανονικό» Debian και ακόμα περισσότερο με το «κανονικό» Arch, είναι ότι δεν προσπαθούν να διευκολύνουν κάποια πράγματα ειδικά για έναν αρχάριο, αυτό είναι ακόμα χειρότερο γιατί ο αρχάριος (ίσως και ένας προχωρημένος) μπορεί να μην καταλάβει καν ότι κάτι είναι λάθος. Από την άλλη ένα πρόβλημα με τις «εύκολες» διανομές, είναι ότι τα πράγματα μπορεί να στραβώσουν και να φταίει η διανομή (αντίθετα με το Debian και το Arch η δική μου τουλάχιστον εμπειρία είναι ότι ποτέ δεν φταίει η διανομή). Από την άλλη ακόμα και μετά από αυτό το Manjaro είναι ενδιαφέρουσα επιλογή για όποιον δεν θέλει να παιδευτεί με το Arch, τουλάχιστον όχι άμεσα.


Και πάμε στο γραφικό περιβάλλον το οποίο είναι η μεγαλύτερη εμφανισιακή διαφορά.

Επίσης το γραφικό περιβάλλον συχνά κατηγορείται, δικαίως ή αδίκως για το πόσο «βαριά» είναι μια διανομή.

Κατά την γνώμη μου το πιο όμορφο και προηγμένο γραφικό περιβάλλον είναι το KDE. Συχνά κατηγορείται ότι είναι «βαρύ» μια σε μεγάλο βαθμό άδικη κατηγορία. Και έχει ενδιαφέρον ότι εδώ και αρκετά χρόνια που χρησιμοποιώ KDE κάθε επόμενη έκδοση είναι ελαφρύτερη! Η κύρια επιλογή μου είναι το KDE. Από την άλλη μεριά έχει και κάποια μειονεκτήματα. Στο παρελθόν είχα υποφέρει από τα bugs, υπάρχει επομένως ένα θέμα αξιοπιστίας. Επίσης μπορεί να μην κάθεται καλά ανάλογα με το υλικό. Ακόμα έχει πολύ μεγάλες αναβαθμίσεις. Οπότε σε πολλές περιπτώσεις είναι επιθυμητή ή και αναγκαία μια πιο συντηρητική επιλογή.

Το GNOME είναι ο μεγάλος αντίπαλος τού KDE. Δεν θέλω να επεκταθώ πολύ γιατί δεν θα γράψω καλά λόγια. Θα αυτοπεριοριστώ στο να πω μόνο ότι το GNOME για κάποιο λόγο φαίνεται να έχει την μεγαλύτερη υποστήριξη από εταιρείες και επίσης είναι το δημοφιλέστερο κυρίως επειδή είναι προεπιλεγμένο στο Ubuntu.

Το κατά παράδοση τρίτο δημοφιλέστερο γραφικό περιβάλλον είναι το Xfce. Το Xfce είναι συντηρητικό, με ότι καλό και κακό συνεπάγεται αυτό. Είναι μια βασική επιλογή για μένα αν θέλω ή πρέπει να αποφύγω το KDE.

Ακολουθούν Cinnamon και MATE που προέκυψαν (όπως το Unity) από την μεγάλη διάσπαση τού Gnome3 το 2011.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και το Openbox, το οποίο είναι ανάλογα με τα γούστα και ωραιότερο από το Xfce αλλά και σαφώς ελαφρύτερο. Μια ωραία ελαφριά διανομή με Openbox είναι το BunsenLabs, βασίζεται στο Debian και είναι και αυτή μέσα στις επιλογές μου.

Αν θέλουμε να τραβήξουμε στα άκρα την ελαφρότητα θα αναφέρω το JWM, ο οποίος χρησιμοποιεί τις εντελώς ελάχιστες βιβλιοθήκες και μόνο.

Τέλος θα αναφέρω και τον Enlightenment που παρουσιάζει ενδιαφέρον γιατί εισάγει διαφορετική τεχνολογία. Ενώ το KDE σχετίζεται με την Qt και το GNOME σχετίζεται με την Gtk, και τα άλλα γραφικά περιβάλλοντα δεν κάνουν ουσιαστικά διαφορετικό, ο Enlightment έχει την δική του EFL.


Ποια είναι η δική σας γνώμη; Τι έχετε και γιατί;

7 «Μου αρέσει»

Ψήφισα Arch λόγω ότι πλέον μπορώ να το φέρω στα μέτρα μου αλλά και gnome γιατί είμαι μαζί του από εποχές gnome 2.

2 «Μου αρέσει»

Mint mate. Συνήθεια. Το ξέρω και μου δουλεύουν όλα.

4 «Μου αρέσει»

Λόγως της ανήσυχης φύσης μου καθαρό Arch έχοντας το wiki σαν την βίβλο. Μου αρέσει να έχω τα καινούρια πακέτα και ότι συνεπάγεται αυτό. Τώρα από άποψη γραφικού περιβάλλον ψήφισα KDE γιατί είναι από τα πιο όμορφα, ελαφρύ (ναι παιδιά είναι ελαφρύ) και άπειρες επιλογές να πειράξεις ωστέ να το κάνεις ακόμα πιο όμορφο. Δεν σνομπάρω τα υπόλοιπα περιβάλλοντα αλλά το KDE σε κερδίζει με την πρώτη ματιά!

3 «Μου αρέσει»

Ναι αλλά στο προφίλ σου βλέπω Gnome :thinking:

1 «Μου αρέσει»

Ένα άλλο χαρακτηριστικό μου γνώρισμα είναι ότι είμαι distrohooper και ξεχνάω να το αλλάζω συνέχεια εδώ στο προφίλ :stuck_out_tongue:

1 «Μου αρέσει»

distroHOPER ρε γαβ γαβ :laughing::laughing::laughing::laughing:

2 «Μου αρέσει»

distrohoPPer ρε Μπιλ :joy::joy:

2 «Μου αρέσει»

Ubuntu 18.04 LTS με Unity 7 γραφικό περιβάλλον
(κράξτε ελεύθερα :stuck_out_tongue:)

5 «Μου αρέσει»

Δεν υπαρχει λογος για κραξιμο. Ο καθενας με οτι γραφικο περιβάλλον τον/την βολεύει. Δυστηχως ομως το Unity δεν συνεχίζει οπως το ήξερες. Υπαρχει το Unity8 και το Yunit. Δοκιμασε τα σε ενα VM και συνεχησε να φχαριστιεσαι το Ubuntu σου :slight_smile:

2 «Μου αρέσει»

Το μηχάνημά μου αρχικά έτρεχε με Ubuntu MATE, αλλά το μετάνιωσα και έβαλα Xfce. Απλά δουλεύει μια χαρά με το σύστημά μου. Γενικά έχω πολλά desktop environments εγκατεστημένα. Πιο συγκεκριμένα:

  • KDE
  • GNOME
  • Xfce
  • MATE
  • i3
  • Enlightenment

και ίσως μερικά ακόμα που έχω ξεχάσει ποια είναι εγκατεστημένα.

Τελευταία χρησιμοποιώ σε καθημερινή βάση ένα bootable USB stick με Manjaro (Xfce), επειδή δεν έχω πρόσβαση στο μηχάνημά μου τελευταία και σκέφτομαι να κάνω τη μετάβαση σε Arch ή σε κάποια άλλη διανομή βασισμένη στο Arch.

3 «Μου αρέσει»

Antergos ή σύντομα EndeavourOS!!! Απλά γιατί έχει εύκολη εγκατάσταση και όλα τα πλεονεκτήματα του Arch!!! Επίσης είναι βράχος, για να το σπάσεις πρέπει να προσπαθήσεις πολύ!!!

3 «Μου αρέσει»

Επέλεξα το αγαπημένο “βαρετό” τίμιο και λειτουργικό Mint Cinnamon…ότι και να δοκιμάσω στο τέλος πάλι εκεί καταλήγω…είναι το λιμάνι μου :stuck_out_tongue:

4 «Μου αρέσει»

το μιντ ειναι κορυφη. πολυ καλυτερο απο το ubuntu. αν ειχε και μια εκδοση απ ευθειας lxde ή lxqt θα ηταν το ιδεωδες.

1 «Μου αρέσει»

KDE Neon, το παραγωγικότερο Plasma του κόσμου για μένα είναι αυτό :stuck_out_tongue:

Επίσης πλέον στο KDE Neon ελέγχεις για νέες ενημερώσεις και τις εγκαθιστάς με
sudo apt update
pkcon update
ή
pkcon refresh
pkcon update

4 «Μου αρέσει»

Ψήφισα Ubuntu και gnome. Αλλά δεν έχει και μεγάλη σημασία, απλά γιατί αυτό είναι αυτή τη στιγμή που γράφω και γιατί συνήθως ένα ubuntu βρίσκεται στο σκληρό μου δίσκο, αν και όχι συνήθως με gnome.

Βαριέμαι εύκολα ή μου αρέσει να δοκιμάζω -όπως το δει κανείς- τόσο διανομές όσο περιβάλλοντα και εμφανίσεις. Κλασσική distro/interface-ο-hopper.
Και αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που μου βρίσκεται συνήθως ένα ubuntu. Εύκολα, γρήγορα έχει εγκατασταθεί, ενώ ταυτόχρονα τσιγαρίζω κρεμμύδι για το φαΐ :stuck_out_tongue:

Ανήκω και σε μια γενιά που οι φημισμένες “εύκολες” ή “geeky” διανομές δεν υπήρχαν καν και ότι και να έβαζες σου έβγαζε την ψυχή, οπότε δε νιώθω να μου στερεί κάτι από τη …geekoσύνη μου το λειτουργικό στον υπολογιστή. Έτσι κι αλλιώς, όποιο και νάναι, λίγα θάναι τα “ψωμιά” του :stuck_out_tongue:

4 «Μου αρέσει»

Για να κάνω μια ανακεφαλαίωση τα ως τώρα αποτελέσματα

Το Mint έχει έρθει πρώτο (το περίμενα σε αυτό το φόρουμ, αλλά και πάλι είναι υπερβολικά μεγάλα τα ποσοστά του). Νομίζω ξεκάθαρα υπερεκπροσωπείται και μπορούμε να το συγκρίνουμε με τα στατιστικά στο steam και στο gamingonlinux

Αντιστοίχως το ubuntu υποεκπροσωπείται νομίζω

Το Arch και τα Arch-oειδή αποδεικνύουν άλλη μια φορά ότι είναι απροσδόκητα δημοφιλή.

Υπάρχει κάποιος που ψήφισε «Άλλη». Φίλε αν δεν πεις τι έχεις, υποθέτω ότι είναι Slackware. :stuck_out_tongue:

Στα γραφικά περιβάλλοντα cinnamon και mate υπερεκπροσωπούνται επηρεαζόμενα κυρίως από το mint (όχι ότι δεν συνδυάζονται και με άλλες διανομές φυσικά). Αλλά το KDE έκανε την έκπληξη και ήρθε πρώτο :slight_smile: Περιμένω περισσότερο κόσμο σε πιο εξωτικά περιβάλλοντα αλλά το δείγμα είναι ακόμα μικρό (23 άτομα), αλλά ο συνδυασμός unity7 σε ubuntu 18.04 ήταν τελείως απροσδόκητος.

1 «Μου αρέσει»

Εγώ πάλι αυτήν την μανία με το arch δεν την καταλαβαίνω. Όπως επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί όποιος χρησιμοποιεί Arch είναι cool, επειδή συνήθως ταλαιπωρείτε να το στήσει;

@likos δεν θεωρεί κανένας τον εαυτό του κουλ επειδή χρησιμοποιεί Arch, απλά δεν το φοβόμαστε. Πίστεψε με όταν είναι για περιβάλλον δουλειάς χρησιμοποιούμε Debian based. Επίσης το να στήσεις ένα Arch κρύβει μια μαγεία που δεν περιγράφεται με λόγια.

@likos Λόγο πρόκλησης στησίματος, κατά τα άλλα πλέον σήμερα υπάρχουν installers που μπορείς να βάλεις arch με την ίδια ευκολία που θα έβαζες ubuntu…ε μετά από αυτό δεν το λες και cool…είναι ακόμη μια διανομή :stuck_out_tongue:

1 «Μου αρέσει»